Asunnonostajan muistilista

Ei oppi ojaan kaada

Seuraavassa on omakohtaisten sekä kuultujen kokemusten perusteella kasattu muistilista. Olen laittanut sen muutama vuosi sitten tälle palstalle, mutta kertaus on tunnetusti...

1. Palkkaa asuntokauppaan erikoistunut lakimies.
2. Ota esittelyihin rakennusalan ammattilainen mukaasi tutustumaan kohteeseen. Mielellään ulkopuolinen henkilö, jotta ostajan tunteet eivät vaikuta arviointiin.
3. Suhtaudu aina kriittisesti myyjään. Hän myymässä kotiaan, joka on maailman paras paikka. Hänelle.
4. Suhtaudu aina kriittisesti asunnonvälittäjään. Hänelle asuntokauppa on elinkeino eikä hän välitä tuon taivaallista siitä, mitä sinulle kuuluu kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Virheen sattuessa välittäjän voi lain mukaan saada vastuuseen kuten myyjän. Käytännössä se on kuitenkin liki mahdotonta.
5. Suhtaudu aina kriittisesti kuntotarkastajan lausuntoon. Hänkin on vain ihminen, joka harjoittaa elinkeinoaan ja tekee rutiinityötä. Kuntotarkastaja ilmaisee vain oman henkilökohtaisen näkemyksensä kohteesta. Toinen tarkastaja saattaa olla samasta kohteesta tai sen osasta täysin eri mieltä. Pienillä paikkakunnilla, missä kaikki tuntevat kaikki, toimii yleensä vain yksi ammatinharjoittaja. Joskus hänelle saattaa tulla kiusaus kirjoittaa sitä, mitä myyjä haluaa. Kuten asunnonvälittäjällä ei kuntotarkastajalla myöskään käytännössä ole juridista vastuuta tekemisistään. Luotettavin kuntotarkastuksen tekijä on Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT).
6. Suhtaudu aina kriittisesti isännöitsijäntodistuksessa esitettyihin tietoihin. Yhtiön isännöintiä saattaa harjoittaa kiinteistön hallinnoinnista sekä kunnossa- ja ylläpidosta mitään tietämätön maallikko.
7. Jos kuntotarkastuksen perusteella on pienintäkään aihetta epäillä kosteus- tai muu vastaavaa vauriota, vaadi kuntotutkimus. Jos myyjä empii, voitte sopia, että kulut menevät puoliksi, jos mitään ei löydy. Jos löytyy, myyjä maksaa tutkimuksen. Muista, että tarkastukset ja tutkimukset eivät ole myyjälle rasite, vaan etu.
8. Älä luota siihen, että kohde on rakennettu piirustusten mukaan. Suomessa rakennusvalvonta on käytännössä toteutettu rakentajan omavalvontana etenkin maaseudulla ja pienissä kaupungeissa vielä niinkin myöhään kuin 90-luvun puolivälissä. Poikkeuksia on tietenkin olemassa. Erittäin villiä toiminta on ollut noususuhdanteissa (varsinkin -80- -90-luvun taite), jolloin rakennusmarkkinat ovat olleet ylikuumentuneita ja täynnä ammattitaidottomia vasaranheiluttajia, jotka tituleerasivat itseään timpureiksi.
9. Tutustu huolellisesti myyntiesitteeseen. Esitteissä olevat pohjapiirustukset ovat yleensä kopioita rakennuksen alkuperäisistä piirustuksista. Jos todellisuus ei vastaa pohjapiirustusta, selvitä miksi näin on.
10. Ota yhteyttä paikkakunnan rakennusvalvontaan etenkin kiinteistökaupan yhteydessä ja muulloinkin, mikäli kohdetta on muutettu valmistumisen jälkeen (laajennettu, otettu yläpohja tai ullakko varasto- tai asuinkäyttöön, rakennettu takka jne.).
11. Vältä pieniä rivitaloyhtiöitä (

5

1234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Partnevia

      Melko hyvä listaus. Siis melko hyvä. Siinä on lisäksi eräs piirre, joka saattaa hankaloittaa asunnon ostoa. Tämä piirre on jokaikisen asian kyseenalaistaminen ja varmistuksenkin varmistaminen. Ne eivät sinällään ole huonoja asioina, asunnon ostossa pitää oikeasti olla tarkkana. Kokemukseni mukaan hyvin monet myyjät karttavat ostajia, jotka eivät luota tuuman vertaa keneenkään/ mihinkään. Tällaisella asenteella ostaja voi menettää monta hyvää kohdetta käytöksellään, kun myyjät ei suostukaan myymään.

      Tarkkana voi olla fiksustikin. Lähtökohtaisesti myyjän ja myyjän puolesta toimivan välittäjän antamiin tietoihin saa luottaa. Tämä lukee laissa ("--- Ostajalla ei ole velvollisuutta ilman erityistä syytä tarkistaa myyjän kiinteistöstä antamien tietojen paikkansapitävyyttä eikä ulottaa tarkastusta seikkoihin, joiden selvittäminen edellyttää teknisiä tai muita tavanomaisesta poikkevia toimenpiteitä."; " --- Ostaja ei ilman myyjän kehotusta tai muuta erityistä syytä ole velvollinen tarkistamaan myyjän asunnosta antamien tietojen paikkansapitävyyttä eikä ulottamaan asunnon tarkastusta seikkoihin, joiden tutkiminen edellyttää erityisiä teknillisiä toimenpiteitä tai muita tavanomaisesta poikkeavia järjestelyjä."). Näin siis lähtökohtaisesti. Erityisissä tapauksissa tilanne voi olla toisinkin (tästä on mm. hovioikeuksien päätöksiä).

      Ja vielä listauksesta: Asuntoon kuuluu olennaisena osana myös ympäristö ja sen mahdolliset vaikutukset/ tulevaisuuden näkymät. Lisäksi asuntokauppaan kuuluu olennaisena osana sopimukset (näiden osalta aloittaja olikin hyvin laittanut listan ensimmäiseksi - ajatellut varmaankin tärkeimmäksi - asuntokauppoihin perehtyneen lakimiehen), joiden osalta on hyvä olla perillä ja tietää, mihin on sitoutumassa. Ostotarjousta tehdessä neuvotteluteknisiä ja -taktisia asioita ei voi liikaa korostaa - asuntokaupassa puhutaan aina suurista rahasummista, joten muutamankin prosentin erot ovat aina merkittäviä.

      Mutta, kaikenkaikkiaan listassa on paljon hyviä asioita, jotka kannattaa ehdottomasti huomioida!

    • 5+1

      >13. Älä kainostele. Jos olet normaali palkansaaja, olet tekemässä elämäsi suurinta hankintaa. Vaadi nähdä kaikki mahdolliset asiakirjat ennen kaupantekoa. Pyydä myyjältä kirjallisena ja allekirjoitettuna vastaukset sellaisiin keskeisiin kysymyksiin kuin onko selkeitä, välitöntä korjausta vaativia vaurioita, mitä remontteja on tehty miten, milloin ja kenen toimesta, ovatko lattiat kylmät talvella, onko asunnossa havaittu tuholaisia, vetääkö asunnossa talvisin jne. Jos myyjä tai välittäjä empii vähääkään, unohda kohde välittömästi.

      Oletko itse noudattanut tätä ohjetta? Jos mulla ostaja vastaan, joka vaatisi kirjallisen todistuksen siitä, että esim. lattiat eivät ole kylmiä talvella, unohtaisin tämän ostajan välittömästi (ja asuntoni lattiat ovat siis lämpimät talvella).

    • klokloklo38

      Tosi hyvät kirjoitukset.

    • välittäjä

      Tekemäsi listan takana oleva ajatus on varmasti kaikin puolin hyvä. Analyyttinen suhtautumistapa sopii joillekin, mutta ammattivälittäjänä voin vakuuttaa, että suurin osa ihmisistä hankkii asuntonsa hyvin voimakkaasti tunnepohjalta - ja ovat äärimmäisen tyytyväisiä ratkaisuihinsa ihan silläkin tavalla!

    • Di-di-di?

      Vastaavanlaista listaa esittänyt ostaja ei saanutkaan asuntoa minkä minä sitten sain.
      Tosin joitakin ongelmia oli kun olin kokematon silloin.
      Myyjätkään ei hyväksy mitä vain!!
      Perusajatus ihan hyvä!
      Diplomi-insinöörin tekemä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2001
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1908
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1495
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1163
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1128
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1119
    Aihe