2700K, 3000K vai 4000K

tasku_lamppu

Minkä värisävyn lamppuja teillä on olohuoneessa, makuuhuoneessa, eteisessä, keittiössä, wc:ssä, työhuoneessa? Harkitsen laittavani kaikkiin 4000K, vai onko se liian "kylmää" esim. olohuoneeseen? WC:tä lukuunottamatta kyse ihan tavallisista kattovalaisimista. (Energiansäästölamput, ei loisteputket, ledit, halogeenit eikä hehkut).

16

9709

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihan.oikea.sahkari

      kunnolliseen valoon jää koukkuun. 4000K on vasta porttiteorian harjottelu-huumetta, niihin kun kerkiää tottumaan, päätyykin kohtapuolin kattelemaan päivänvalolamppuja.

      3000K sopii hehkulamppu-uskiksille vierotukseen, vielä kun valmistajat tarjoais jonkun 3500K välivaiheen, niin pystyis vaivihkaa hartaammankin hehkulangan ystävän käännyttämään.

      ite oon toistaseks pärjänny neljätonnisilla, enkä niiden sävyssä taikka edes "onnettomassa" 8-sarjan värintoistossa ole törmännyt minkäänlaisiin ongelmiin. 840 loisteputkia siis käytän toistaiseksi, paikasta riippumatta.. ja seuraavaks, en tiiä koska siihin päädyn, alkaa vähitellen putket vaihtumaan kohti 5000 K sävyjä ja samalla vois harkita CRI:n nostoa päälle 90:n

      • Volfram rules

        "3000K sopii hehkulamppu-uskiksille vierotukseen, vielä kun valmistajat tarjoais jonkun 3500K välivaiheen, niin pystyis vaivihkaa hartaammankin hehkulangan ystävän käännyttämään."

        Vielä kun loisteputkivalmistajat kehittäisivät putken, jossa on hyvä spektri ja värintoisto. Nythän loisteputkien spektrit ovat aika surullista katseltavaa. Ja tarkoitan sekä kuvaa spektristä että tuotettua valoa.

        Olen onnellinen hehkulamppu-halogeeni-uskossani, ja olenkin muuten sitä mieltä, että hehkulamput pitää saada takaisin kauppoihin. Niiden kiellolle kun ei ole perusteita olemassa, ei ainakaan näillä leveysasteilla.

        Pro Valinnanvapaus.


    • 6+4

      Minulla on 4000 W lamppu jossain varastossa, jos joku sattuisi tarvitsemaan. Varmaan noita 5000 ja 6000 W lamppujakin saa kaupasta. Tuommoinen olisi varmaan WCssä todella näppärä.

      • Anonyymi

        Taisivat mennä nyt watit ja kelvinit sekaisin.
        Watti (lyhenne W) mittaa tehoa/säteilyvirtaa. Nykyään lampuista puhuttaessa on alettu puhumaan lumeneista, joka on valovirran yksikkö.
        Esim. n. 830 lumenin lamppu vastaa vanhanajan 60 watin hehkulamppua.
        Kelvin (K) puolestaan kertoo valon värisävyn: 2700-3000K merkitsee kellertävää, kotoisaa valoa, kun taas 4000K tarkoittaa valkoisempaa valoa, joka sopii erityisen hyvin lukemiseen ja toimistotyöhön.


    • määrän mukaan

      > Harkitsen laittavani kaikkiin 4000K, vai onko se liian "kylmää" esim. olohuoneeseen?

      Riippuu valon määrästä. 4000 K vastaa luonnonvaloa talvipäivänä, joten valon määränkin olisi hyvä olla kohtuullinen. Himmeä valaistus ja korkea värilämpötila luovat aika kalsean yhdistelmän.

      ES lamppujen käyttö vanhoissa valaisimissa kuulostaa aika tuhoontuomitulta. Yksi ES lamppu riittää kyllä keittiön pöydän kunnolliseen valaisemiseen, mutta 20 m² olohuoneeseen ei riitäkään plafondi kahdella 27 W ES lampuilla....

      Auringonlaskun 2700 K toimii hyvin tunnelmavalaistuksena ja itselläni on näitä hehkuttimia vielä käytössä pöytävalaisimissa. 3000 K menettelee kylppärissä yms. Mutta keittiössä ja työtiloissa pitää ehdottomasti olla kunnon valaistus ja silloin 4000 K on hyvä & raikas.

      2700 K näyttää hullulta, jos valotehoa aletaan nostamaan. Tätä eivät hehkulämmittimien hehkuttajat tietenkään hiffaa, kun kärvistelevät alle 100 luksin valaistuksessa.

      Itselleni on käynyt jopa sellainen käpy, että työpisteessä 4000 K valaistuskin näyttää liian lämpimältä. Valasin kun sattuu olemaan suurempaan tilaan tarkoitettu ja nyt on koko huoneessa >500 luksia & työpöydällä täydet 1000. Näillä teholla 5000 K tai jopa 6500 K natsaisi paremmin.

    • Jozh

      Tähän olemassa tosi vanha empiirinen taulukko, mihin on kerätty testihenkilöiden mieltymyksiä. Taulukko on nimeltään Kruithofin käyrä (http://en.wikipedia.org/wiki/Kruithof_curve). Nykyään sitä pidetään kuitenkin hieman epäilyttävänä, sillä tuloksia ei ole pystytty toistamaan. Kuitenkaan parempaakaan mallia ei ole dokumentoituna, joten tätä edelleenkin käytännössä käytetään. Käyrän oletukset perustuvat varmaankin hehku- ja loistelamppuihin, iästä päätellen.

      Periaate on se, että mitä suurempi valaistusvoimakkuus ja pintojen luminanssi, sitä kylmempää valoa. Toisaalta, mitä pienempi valaistusvoimakkuus, sitä lämpimämpää valoa.

      Tässähän pitää muistaa, että lämpimän värisävyn lampuilla kelvin lämpötila on pienempi kuin kylmemmän värisävyn lampuilla. Sen muistaa hyvin, kun ajattelee, että seppä alkaa kuumentaa hevosenkenkää ahjossaan. Aluksi kenkä hehkuu punaisena, sitten keltaisena, kun lämpötilaa nostetaan, sitten valkoisena ja lopulta jo sinertävänä. Hevosenkenkäkin on hyvä valaisin, vaatii vaan paljon energiaa!

    • Valoa1

      Meillä on sekä 3000K:n että 4000K:n lamppuja ja itseäni häiritsee se että on molempia. 4000K valo on ihanan raikas mutta rentoutumistiloissa esim makkarissa ja olkkarissa 3000K miellyttäisi enemmän. Kuitenkin meinaan vaihtaa kaikki vähitellen siihen 4000K:iin. Joissakin valaisinliikkeissä näkee malleja eri värilämpötiloista, kuten Tampereella City-käytävän valaisinliikkeessä.

    • ....

      2 x 910 lm, 3000K olohuoneessa ja toimii.

    • Valaistussuunnittelija

      5500 K, kun siihen ihastuu, ovat 3000 ja 4000 K kammottavaa, likaista valoa. Se vääristää kaikki sisustuksen värit. Sininen muuttuu violetiksi, punainen oranssiksi.
      Värintoiston tulee olla yli 90. valaistusta.wordpress.com

    • päivä-valo

      Meillä on kaikki valaisimet 7500K, nämä teidän mainitsemat 4000K - 5500K on harrastelijoiden lamppuja, valosta ette vielä tiedä mitään.

      • Insinööri80

        Yli 5000K on päivänvalon väri ja 7500K ei ole enää päivänvalo, vaan sairaalavalo.

        Tuollainen väri näyttää himmeällä valolla aivan hirveältä.


    • Eiyli500K

      Yksi tärkeimmistä tekijöistä on värintoistoindeksi, sen pitää olla 90 tienoilla.

      Kotona yli 5000 - 5500K on hölmöyttä, valo menee siniseksi.

      Meillä on keittiössä & yhdessä malleissa päivänvalot.

      • valotusta

        Päivänvalo on 6000-6500K, ei vielä sinistä


      • vintilläsi_ei_valoa

        Hauki on kala. Hauki on kala. Ja aivot kannattaa jättää narikkaan, kun toistelee ulkoa opeteltuja faktoja?

        Päivänvalo keskikesällä & keskipäivällä on jotain 6500 K luokkaa (suora auringonvalo 5000 K ja siihen päälle 10000 K valoa siniseltä taivaalta). Eteläisemmissä maissa auringonvalo on aina tällaista ja siksi näissä maissa suositaankin ns. päivänvalolamppuja (6500 K).

        Vaan tarvitaanko Suomessa keinovaloa keskikesällä? Ettei se tarve kuitenkin painottuisi meillä syksyyn, talveen ja (vähemmässä määrin) kevääseen? Tällöin aurinko keskipäivälläkin pysyttelee horisontin tuntumassa -> valo joutuu kulkemaan pitkän matkaa ilmakehässä ja muuttuu siksi lämminsävyisemmäksi. Keskipäivän suora valo voikin olla 4000 K ja auringon ollessa ihan horisontin tuntumassa (auringon nousu/lasku), värilämpötila on enää 3000 K luokkaa.

        Sattuneesta syystä pohjoismaissa on suosittu lämminsävyisiä lamppuja. Toinen tekijä lienee Suomi -nimisessä takapajulassa suositut valaistusvoimakkuudet, kun nuukapetterit yrittävät valaista isojakin huoneita yhdellä onnettomalla 60 W hehkulampulla (koska pitää käyttää isoäidin vaarivainaan aikaisia valaisimia). Korkea värilämpötila ja 40 luksin valaistusvoimakkuus on aika hullun näköinen yhdistelmä.

        Em. siis asunnoista puhuttaessa. Julkisissa rakennuksissa (toimistot, koulut ym.) valaistuksen yleisimmäksi värilämpötilaksi on vakiintunut 4000 K, vaikka myös 3000 K valoja on jonkin verran käytössä. Vrt. asuntojen valaistukseen on tuotu uutuutena 2500 K...

        Tosin kouluissa, toimistoissa ym. pyritään työpöydille järjestämään 500-600 luksia eli valaistusvoimakkuus on kymmenkertainen "savupirtti" asuntoihin verrattuna.


    • Nipsa

      Valon väri on vähän samanlainen mieltymys/tottumuskysymys kuin musiikkikin. On kuitenkin yksi sääntö, joka pätee oli väristä mitä tahansa mieltä: voimakkaassa valaistuksessa toimii paremmin valkoisempi/viileämpi valo (>3000K), ja himmeässä tunnelmavalaistuksessa keltaisempi/lämpimämpi (<3000K).

      Yleisvalaistukseen suosittelen minimiksi 3000K, työvalaistukseen min. 4000K. Värintoiston (Ra/CRI) tulee kuitenkin olla kunnollinen, mieluimmin yli 90, mutta >80 käy yleisvalaistukseen. Kaikkein halvimpien ja lähes kaikkien Aasiasta/Kiinasta netin kautta tilattujen edullisten led-lamppujen valon laatu on kuitenkin CRI/Ra 80 lupauksesta huolimatta lähes täyttä "kuraa". Ja useiden halpisten valo myös värisee 100 Hz taajuudella hyvin ikävästi (varsinkin himmennettäessä).

      Suosittelen ostamaan hieman kalliimpia tunnettujen valmistajien led-lamppuja, led-valaisimia ja loisteputkia. Välttäkää myös pieniä "halogeenien tilalle" led-lamppuja (G4, G9, GU4, GU5.3), niistä ei juuri mikään anna kunnollista valoa ja värisevät (100 Hz) lähes poikkeuksetta.

      • onkototta

        Mitkä valmistajat tekevät hyviä lamppuja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      189
      7566
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4362
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2145
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2069
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1899
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      37
      1708
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1706
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1649
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1613
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1438
    Aihe