Rajakokemukset

näitä on

Vuonna 1975 julkaistiin R. A. Moodyn kirja Life After Life, jossa esiteltiin kuoleman lähellä käyneiden ihmisten kokemuksia.
Näiden rajalta palanneiden kertomukset herättivät suuren yleisön ja hitaasti myös tiedeyhteisön kiinnostuksen rajakokemukseksi (near-death experience) nimettyä ilmiötä kohtaan.

Rajakokemus on luonteeltaan epäselvä ilmiö, jonka kliinisesti kuolleet, elvytetyt henkilöt ovat voineet kokea. He raportoivat subjektiivisten kokemusten jatkumisesta, muistavat vierailijoita ja muita tapahtumia sairaalassa käytännöllisesti katsoen täydellisestä aivokuoren toiminnan suppressiosta huolimatta.

Rajakokemuksista raportoivat monenlaiset ihmiset, eikä niiden ilmaantuminen ole yhteydessä tiettyyn lääketieteelliseen kriisiin. Rajakokemuksista ovat raportoineet myös henkilöt, jotka ovat selviytyneet hengenvaarallisesta tilanteesta fyysisesti ilman vammoja.

R.A. Moodyn kirjassa esitettiin yleiskuvaus rajakokemuksesta, johon kuuluvat kokemuksen kaikki tyypilliset piirteet. Tällöin henkilö on kuolemaisillaan ja fyysisen ahdistuksen ollessa suurimmillaan hän kuulee lääkärin julistavan hänet kuolleeksi. Hän alkaa kuulla epämiellyttävää, voimakasta ääntä, kilinää tai surinaa, ja samalla hän tuntee liikkuvansa pimeän ja pitkän tunnelin läpi.

Tämän jälkeen hän havaitsee äkkiä irtautuneensa aineellisesta ruumiistaan, mutta olevansa yhä välittömässä aineellisessa ympäristössä, ja hän näkee oman ruumiinsa matkan päästä, ikään kuin olisi katselija. Hän seuraa elvytysyrityksiä tältä epätavalliselta näköalapaikalta mielenkuohun vallassa. Jonkin ajan kuluttua hän rauhoittuu ja alkaa tottua uuteen olotilaansa. Hän huomaa, että hänellä on yhä ruumis, mutta se on aivan eriluonteinen ja sillä on aivan erilaisia kykyjä kuin hänen jälkeensä jättämällä aineellisella ruumiilla.

Pian alkaa tapahtua muutakin. Toiset tulevat tervehtimään ja auttamaan häntä. Hän näkee vilaukselta jo kuolleiden sukulaisten ja ystävien henkiä, ja hänen eteensä ilmestyy valo-olento - lämmin, rakastava henki, jollaista hän ei ole aiemmin kohdannut. Tämä olento esittää hänelle sanattoman kysymyksen - pyytää häntä arvioimaan elämänsä ja auttaa siinä häntä näyttämällä hänen elämänsä tärkeimmät tapahtumat silmänräpäyksellisenä kuvasarjana. Jossakin vaiheessa hän havaitsee lähestyvänsä jonkinlaista estettä tai rajaa, joka ilmeisesti edustaa maanpäällisen ja sitä seuraavan elämän välistä rajaa. Kuitenkin käy ilmi, että hänen on palattava maan päälle, että vielä ei ole hänen kuolemansa aika. Tässä vaiheessa hän vastustelee, sillä hän on jo ehtinyt mieltyä tuonpuoleiseen, eikä halua palata. Hänet on vallannut syvä ilon, rauhan ja rakkauden tunne. Asenteestaan huolimatta hän yhtyy jälleen jotenkin ruumiiseensa ja palaa elämään.

Edellinen yleiskuvaus on yhdistelmä rajakokemuksen kokeneiden kertomuksista. Kukaan Moodyn haastattelemista ei ole raportoinut rajakokemuksesta, johon olisi kuulunut kaikki mainitut piirteet.

7

178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näitä on

      jatkuu...


      Rajakokemuksen ensimmäisessä vaiheessa lähes kaikki tuntevat erilaisia positiivisia tunteita, kuten rauhaa ja hyvinvointia.
      Toisessa vaiheessa tapahtuu ruumiista irtautuminen. Useat kokijat ovat raportoineet vähintään siitä, että heillä ei ollut tuntoa yhteydestä ruumiiseensa tai että he eivät olleet tietoisia kehostaan. Osa kertoo kuitenkin, että he tunsivat olevansa täysin irti ruumiistaan, vaikka he eivät yleensä kyenneet näkemään itseään tai eivät ainakaan olleet varmoja siitä.
      Kolmantena vaiheena on pimeyteen astuminen, eli siirtymävaihe tämän maailman ja sitä seuraavan välillä. Paikkaa luonnehditaan täysin mustaksi tai pimeäksi, hyvin rauhalliseksi ja suurimmassa osassa tapauksista mittasuhteettomaksi. Useimmiten ihmiset tuntevat leijuvansa tai ajelehtivansa sen läpi.

      Neljänteen vaiheeseen siirtyminen määritellään valon näkemisellä. Yleensä se kuvataan kirkkaaksi ja kultaiseksi valoksi, joka on rauhoittava, lohduttava ja sanoinkuvaamattoman kaunis. Lähes kaikki tuntevat sen vetävän puoleensa. Tämän vaiheen kokee noin joka kolmas rajakokijoista. Viimeisen vaiheen kokee noin joka viides.
      Siinä he saapuvat siihen maailmaan, josta valo on ilmeisesti lähtöisin. Rajakokijat kuvailevat paikkaa yliluonnollisen kauniiksi. Jotkut raportoivat niityistä tai fyysisentapaisista rakennelmista, jotka eivät muistuta tarkalleen mitään maan päällä. Jotkut rajakokijat kertovat kuolleiden sukulaisten tervehtineen heitä.

      Saman tutkimuksen tuloksissa kerrottiin myös muista rajakokemuksiin liittyvistä piirteistä. Noin kaksi viidestä kokijasta kertoi aistineensa läsnäolon, joka usein liitettiin valoon. Tämä läsnäolo antoi yleensä ymmärtää, että kokijan pitäisi valita, haluaako hän palata fyysiseen elämäänsä. Kun kokija teki päätöstään, hän saattoi nähdä elämänsä tapahtumia edessään lähes yhtäaikaisina kuvina. Jotkut kertoivat kohdanneensa kuolleita omaisiaan, jotka olivat kehottaneet kokijaa palaamaan. Palaamisen syyksi koettiin joskus lasten, puolison tai muiden kokijaa tarvitsevien aiheuttama vetovoima tai kokijan tunne siitä, että hän ei ollut vielä täyttänyt elämänsä tehtäviä ja tarkoitusta. Suurin osa ei kuitenkaan muistanut, miten he palasivat ruumiiseensa (4).

      Selkeä enemmistö rajakokijoista piti kokemustaan hyvin todellisena ja sanoinkuvaamattomana. Osa kokijoista piti kokemuksen aikaisia kognitiivisia toimintojaan tavallista parempina; samoin raportoitiin aistien tarkentumisesta. Tietoisuus ajasta, paikasta ja ruumiista muuttui tai katosi suurimmalla osalla. Kukaan kokijoista ei muistanut nähneensä elämän ja kuoleman välistä rajaa, mutta osa koki tunteen sellaisen lähestymisestä. Suurin osa ei muistanut kuulleensa sellaisia epämiellyttäviä ääniä, joista Moody raportoi (4).

      Suurin osa rajakokemuksista koetaan positiivisiksi, mutta pieni osa niistä on kokijalleen pelottavia ja ahdistavia. Rajakokemuksista noin 9 %:n on arvioitu olevan negatiivisia.

      • näitä on

        jatkuu...

        Summa summarum

        Vaikka rajakokemukset ja niiden jälkivaikutukset koetaan yleensä myönteisiksi, ongelmiakin voi ilmaantua.
        Jotkut rajakokijat voivat epäillä psyykkistä terveyttään. Useat pelkäävät joutuvansa hylätyiksi tai naurunalaisiksi, jos he puhuvat kokemuksestaan ystävilleen tai terveydenhuollon työntekijöille.

        Jotkut rajakokijat voivat tuntea ahdistusta, jos kokemus on ristiriidassa heidän aikaisempien uskomustensa ja asenteidensa kanssa. Muutamilla rajakokemusten jälkeisiin emotionaalisiin ongelmiin kuuluu vihaa ja masennusta.

        Rajakokijat voivat tuntea ajautuvansa erilleen ihmisistä, joilla ei ole ollut samanlaisia kokemuksia.
        Koettuaan rajakokemuksessa ehdotonta rakkautta kokija ei välttämättä enää hyväksy ihmissuhteitaan ja niiden rajoituksia. Perheenjäsenten ja ystävien voi olla vaikeaa ymmärtää kokijan uusia uskomuksia ja käyttäytymistä.

        Toisaalta he voivat vältellä kokijaa, joka on heidän mielestään joutunut ei-toivottavan vaikutuksen piiriin. Toisaalta julkisuudessa esitettyjen rajakokemusten myönteisten kuvausten johdosta he voivat asettaa kokijan jalustalle ja odottaa epätodellisia muutoksia.

        Pelottavia rajakokemuksia kokeneilla on huolia siitä, miksi heillä oli sellainen kokemus. Heillä voi olla kauhistuttavia takaumia itse kokemuksesta.

        English Summary: Near-death Experiences In Medicine
        Near-death experiences (NDEs) consist of subjective observations which some people make during a life-threatening crisis. Many with such experiences think that they have died and afterwards report observations ranging from positive feelings to seemingly paranormal phenomena. It has been estimated that 5-10% of patients with cardiac arrest have a NDE. Despite many theories, the true nature of NDEs is unknown.

        Even though NDEs are mainly regarded pleasant and most people report that a NDE had a positive effect on their lives, some have psychological difficulties in coping with their NDE. They may be afraid of losing mental health or being ridiculed by other people. An assurance that there are others with a similar experience and that a NDE is not a sign of psychiatric disorder will help some people with the experience. Some find relief in individual therapy or support groups.


    • näitä on

      Tässä tiivistelmä rajakokemuksia käsittelevästä artikkelista.
      Aihe on sinänsä kiinnostava, näitä todella tapahtuu ja tapahtumien kulku noudattaa lähes aina samaa linjaa.

      Kokijalle itselleen tapahtuma on enemmän kuin tosi, tosin mitään yleisesti hyväksyttyä fysiologista tai farmakologista selitysmallia tapahtumalle ei ole.

    • uudelias

      Mitäs sitten ne, joilla ei ole tällaista kokemusta mutta ovat kuolleet?
      Mistä se todistaa?

    • näitä on

      "Mitäs sitten ne, joilla ei ole tällaista kokemusta mutta ovat kuolleet?
      Mistä se todistaa?"

      Ei mitään. Joillakin niitä kuitenkin on ja minusta ne ovat hyvin mielenkiintoisia.

    • näitä on

      Uskonnollinen suuntautuminen ei näytä vaikuttavan rajakokemuksen kulkuun.

      lainaus samasta artikkelista:
      "On viitteitä siitä, että yhteistä kaikkien kulttuurien rajakokemuksille olisi toisten olentojen ja maailmojen kohtaaminen.
      Elämän kertaus näyttää olevan länsimaalaisten, kiinalaisten ja intialaisten rajakokemusten piirre. Tunnelikokemuksista raportoivat vain länsimaalaiset, mutta kokemuksia pimeydestä on myös muilla. Rajakokemusten tulkinnassa kulttuuri luonnollisesti vaikuttaa.

      Rodun, uskonnon, uskonnollisuuden, sosiaalisen luokan, aviosäädyn, koulutuksen, ammatin, asuinseudun ja asuinyhdyskunnan koon ei ole havaittu olevan yhteydessä rajakokemuksiin."

    • niin on

      Opiskelukaveri joka kuljetti kuorma-autoa kesätöissään ajoi melkein kolarin mutta selvisi siitä vähin vammoin.
      Hänen oman kertomuksensa mukaan hetkeä ennen onnettomuutta hänen elämänsä tapahtumat juoksivat hetkessä silmien edessä lapsuudesta nykypäivään.
      Opiskelukaverini on ateisti, eikä hänen kokemukseensa liittynyt mitään odotuksia tai uskonnollisuutta. Hän vain koki tuon kummalisuuden josta paljon puhutaan.
      ( Rajakokemuksista ovat raportoineet myös henkilöt, jotka ovat selviytyneet hengenvaarallisesta tilanteesta fyysisesti ilman vammoja.)

      Tämä kaveri on minulle niin paljon läheinen, että tiedän ettei hän valehdelut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      132
      3013
    2. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      7
      1467
    3. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      220
      1326
    4. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      70
      1191
    5. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1151
    6. 37
      1021
    7. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      1012
    8. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      133
      957
    9. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      954
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      36
      877
    Aihe