Putkiremontti sukittamalla

Taloyhtiössämme pohja- ja pystyviemärit sukitetaan. Liitoskohtia ei kaiveta esille,
vaan liitoskohtiin ujutetaan polyesteristä liitosprofiili. Mitenkä luotattava tällainen profiili on ? Pääseekö vettä huonosti asennetun profiilin kautta sukitusputken ja vanhan valurautaputken väliin. Ja mitä sitten käy , jos näin tapahtuu. Konsulttimme kertoi, että varsinaisen sukitusputken elinkaari on 50-100 vuotta. Ei kertonut, mikä on koko putkijärjestelmän odotettavissa oleva elinkaari. Voiko se jäädä huomattavasti alhaisemmaksi kuin mainittu 50 vuotta ?

147

26830

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 20+1

      Kyllä varmaankin voi jäädä alle 50 vuotta. Sukitusputki sinänsä varmaan aikaa kestää. Lasikuitusukka epoksihartsi on käytännössä kuin uusi muoviviemäri. Pohjaviemäreissä voi kuitenkin olla painumia ja näitä ei oiota vanhaa kieroa viemäriä sukittamalla. Ylipäätänsä tämä sukitus/pinnoitusjuttu "halpana" putkiremonttina on minun mielestäni ylimainostettu juttu. No voihan se olla kustannuksiltaan 60 % perinteisestä linjasaneerauksesta, mutta jos töistä tehdään vaan 40 %, niin onko se halpa?

      • tutkija..

        Mistä tuon 40% repäisit? 15% on realistinen. Hinta on toki 60 %.


      • asiantuntija..
        tutkija.. kirjoitti:

        Mistä tuon 40% repäisit? 15% on realistinen. Hinta on toki 60 %.

        Hinta jopa 80%.


      • SukitammeLoppuvuodestq

        Puolet taloyhtiömme asunnoista omistaa rikas kiinteistösijoittaja. Hän sanoi välittömästi että teemme sukittamalla remontin, emmekä putkia vaihtamalla. Uskoimme häneen. Hän omistaa 200 kerrostaloasuntoa kaupungistamme ja kokemuksesta kertoi aina suosittelevansa sukitusta.


      • Anonyymi
        SukitammeLoppuvuodestq kirjoitti:

        Puolet taloyhtiömme asunnoista omistaa rikas kiinteistösijoittaja. Hän sanoi välittömästi että teemme sukittamalla remontin, emmekä putkia vaihtamalla. Uskoimme häneen. Hän omistaa 200 kerrostaloasuntoa kaupungistamme ja kokemuksesta kertoi aina suosittelevansa sukitusta.

        Juu, haluaa vain päästä halvalla.

        Ymmärrettävää, mutta onko se muiden osakkaitten etujen mukaista?

        Kannattaisi kyllä käyttää ulkopuolista asiantuntijaa, jos olette noin kädettömiä.


    • 10 pistettä

      jos vain sukitus on mahdollista niin ehdottomasti siten sillä....uusien putkien vaihto tarkoittaa 2-3 kk evakkoa...eli koti ei ole käytössä. Sukittaminen mahdollistaa asumisen koko ajan.

      • God old Maria

        siis tolla mentaliteetilla jos mennään niin esim. jos katossa on reikä niin vedetään vaan muovit päälle niin ei tarvii muuttaa minnekään oikean kattorempan takia :)))))


      • tehtävä on

        Poikani asunto-osake talossa tehtiin näin. Kaksi rappua ja kahdeksan kerrosta työ kesti 1, 5 kk mitään ei tarvinnut asumisessa muuttaa.
        Ovat tyytyväisiä ja asuntoja myydessä mainitaan hyvänä plussana taloyhtiön hoidossa...


      • dfsgsgsg
        God old Maria kirjoitti:

        siis tolla mentaliteetilla jos mennään niin esim. jos katossa on reikä niin vedetään vaan muovit päälle niin ei tarvii muuttaa minnekään oikean kattorempan takia :)))))

        Dorka vertaa viemärin sukitusmenetelmää muovilla paikkailuun. Joku perinteistä viemäriremppaa kumartava urakoitsijako siellä huutelee? :))) Mikäs siinä jos haluaa muuttaa kämpästään veks ja vielä maksaa remontista enemmän -.-


    • traditsionell

      Meidän taloyhtiöön sukitus olisi tullut perinteistä kalliimmaksi. MIkä idea, ei voi tietää. Tehtiin siis perinteinen.

      • Pedros

        Nyt täytyy ymmärtää, että tässä on suuria intressejä taustalla eli jopa ihan tunnetuilta firmoilta saa lausuntoja, jotka tukevat ns. "perinteistä".
        Eräs ammattilainen (LVI-DI) on kertonut, että hänen ei tarvitse tietää kuin hankesuunnitelman vetäjän nimi, niin hän voi kertoa lopputuloksen, jota on tietenkin "perusteltu" eri keinoin. Kuulin että naapuritalossa on ilmoitettu osakkaille, että muoviviemäreitä ei voi ollenkaan sukittaa.....


    • sukkana putkeen

      Sukitus on erinomainen tapa silloin, kun vanhat viemärit ovat profiililtaan kunnossa, mutta ruostuneet ohueksi. Silloin vanhat viemärit toimivat vaan muottina sukalle. Teollisuudessä tätä on käytetty jo kauan, ja tulos on kestävämpi kuin alkuperäinen uutena.

    • Urakoitsija oli puhumassa alkavasta putkiremontista. Hän korjasikin sukitusputkien elikaareksi 30-50 vuotta päinvastoin kun konsultti puhui 50-100 vuotta elinkaareksi. Nyt varmaan aletaan lähestyä totuutta. Urakoitsija ei kuitenkaan osannut sanoa, miten sukitusputket lopulta hajoavat. Tietääkö kukaan?

      • jepjep6

        Marko virta siis New Liner Oyn työnjohtaja jos oikein muistan. Lyönyt käytännössä rahoiksi tuolla valvonta firmalla. samaa sutta tehnyt ja johtanut itse aikoinaan.


      • Virran piiskaama
        jepjep6 kirjoitti:

        Marko virta siis New Liner Oyn työnjohtaja jos oikein muistan. Lyönyt käytännössä rahoiksi tuolla valvonta firmalla. samaa sutta tehnyt ja johtanut itse aikoinaan.

        Toi oli ihan helvetin hienosti sanottu!


      • Anonyymi
        Virran piiskaama kirjoitti:

        Toi oli ihan helvetin hienosti sanottu!

        New Liner meni suht nopeasti konkurssiin. Nykyään on Reliner Oy. Se jatkaa siitä, mihin Consti Talotekniikan sukitushommat kaatuivat, nimittäin heikkoon laatuun.


    • iopiopiop

      Ennen kuin teette urakkasopimuksen sukituksesta, niin varmistakaa kirjallisesti taloyhtiön vakuutusyhtiöltä, että se hyväksyy menetelmän ! - kaikki nimittäin eivät hyvksy ja mahdolliset vahingot jäävät sitten tietysti taloyhtiön vastuulle....

      • Pedros

        Ja vakuutuksia voi kyllä ostaa nykyisin vaikka Saksasta, jossa kohdellaan sisäpuolisia saneerausmenetelmiä tasapuolisesti. Vakuutus vaihtoon, jos ei tyydytä asiakasta!


    • suk ka

      Sukitus on ainoastaan varsinaisen remontin siirtämistä tulevaisuuteen.

      • O-mukulakiurunkannus

        No mikäs siinä, jos remppaa saadaan siirrettyä parikymmentäkin vuotta. Hyvähän se vaan on, sinä aikana voidaan keräillä hiljalleen rempparahastoa, kunhan sukitus on maksettu alta pois. Ei hassumpi ratkaisu.

        Minusta on huonoa taloudenpitoa, jos ikkunat päätetään uusia kokonaan (vain siksi, että ne joskus kuitenkin on uusittava!), vaikka selvittäisiin pelkällä tiivisteiden uusimisella vielä monta monta vuotta.


      • hohhoijaa......

        No eipä kyllä satu olemaan. Kannattaa tutustua menetelmään eikä vain huudella noita puhkikuluneita mantroja.


      • Anonyymi

        Hyvä sekin, jos voi siirtää kymmeniä vuosia eteenpäin. Siinä ajassa kerkiää tulla muutakin remonttia.


    • Ei tietoa

      Menetelmä on sen verran uusi ettei siitä voida sanoa mitään varmaa vielä, kokemus puuttuu.

    • dfsdfs

      Sukitusta on Ruotsissa käytetty vuosikymmenet - kokemusta siis ON !

      • finne..

        Ei voi verrata ruotsiin. Olosuhteet ja putket erilaisia.


      • Ota selvää

        Ollut Ruotsissa 15 v. käytössä ja tutkittu 10 v. :))))


      • kerro ihmeessä
        finne.. kirjoitti:

        Ei voi verrata ruotsiin. Olosuhteet ja putket erilaisia.

        kerrotko mikä on ero heidän viemäreissä ja meidän? Haluan kyllä tietää kun sinä sen ilmeisesti tiedät...


      • LTV VIRTA OY

        Kiinteistöliitto kun yritti saada tutkimustietoa kansainvälisellä hankkeella näistä "niitä on tehty ulkomailla vaikka kuinka paljon"-jutuista. Mitäs tapahtui?? Missään ei yllättäen ollutkaan mitään tietoa.

        ...joten myös nämä myyntimiesten "kyllä niitä on tehty ulkomailla"-jutut kannattaa jättää omaan arvoonsa. Tai ainakin vaatia tutkimustuloksia ja lähteitä.

        LTV VIRTA OY


    • Anselmi

      Urakotsija (siis sukitusfirma) mainitsi, että haarakohdat on sukitusputken heikko kohta ja niistä putket aikanaan hajoavat.

      • rak.m.

        Takuu on voimassa niin kauan kuin yritys on pystyssä. Kun tulee paljon takuukorjauksia,firma kaadetaan,samalla kaikki takuut loppuvat. Uusi firma ja uudet kujeet. Sukitus on humpuukia, mutta hyvä konsti rahastaa hölmöjä..


      • Rost Bief

        liitokset on vaikeita ja yleensä sukittajat puhuvat mieluummin vain suorista linjoista - mutkat ei oikein sovi kuvioon


      • LTV VIRTA OY

        joo-o... urakoitsija kertoi... ja todennäköisesti kyseinen urakoitsija keskittyy johonkin muuhun ratkaisuun? Miksi? koska haarayhteen teko on yksi kalleimmista ja hankalemmista työvaiheista koko prosessissa.

        ...edelleen... älkää uskoko myyntimiehiä... he ovat julmetun kovia ammattilaisia puhumaan ja myymään vaikka panssarivaunun sun mummolles!

        LTV VIRTA OY


    • Sukistuttaja

      http://www.omataloyhtio.fi/artikkelit/8174

      Tietoa sukituksesta, ei ole humpuukia vaan toimiva vaihtoehto jos vanhat putket on todella siinä kunnossa että voidaan käyttää muottina. Kaikkia kohteita ei voida sukittaa

      • sfgssgsgsg

        Huvittavaa kuinka sukitusta puoltavat kirjoitukset saavat miinusta näiltä idioottiremppaajilta jotka varmaan vaihtavat koko taloyhtiöön uudet ovet jos yhden ikkunassa on halkeama :DD Mikäs siinä. Miksette lyö saman tien koko tönöä maan tasalle kun jotain rempattavaa tulee? Taitaa näiden hörhöjen tönöissä olla jo kallis perinteinen putkiremontti tehty ja nyt kateellisena mölistään edullisempien ja parempien menetelmien käyttäjille.


      • Hellllssinki

        Siihenköhän tutkimukseen meidän 2-portaisessa kerrostalossamme (n. 60 asuntoa, 2 h k ja 3h k kaikki) aiotaan uhrata pian 25000 € ?
        Yhtiökokous pian tulossa. Tuo konsulttifirma tulossa mukaan kokoukseen.
        Eikö juummalauta asiallinen putkifirma osaisi tehdä putkiremontti ilman "konsulttia" ?
        Haluaisin kyllä kuulla pätevät perustelut miten säästetään riittävän paljon jotta edes tuo 25000 € katetaan.
        Veikkaan, että h.v. järjestelmä järkkää toisilleen hyväpalkkaistaa huuhaata.
        Taloyhtiön hallituksessa on alan mies (nyt eläkkeelle jäänyt), ja alan epäillä, että jotain tällaista järkkäystä on menossa.


      • lyytikirjottaa

        asunto -osakeyhtiölain mukaan halvin on valittava, jos se on hyvä.eikä siihen voi vaikuttaa enemmistöpäätökset.joten hankkikaa itse suunniittelija joka osaa homman,ja tuokaa se mukaan yhtiökokoukseen,jossa se esittää kirjallisen tarjouksen,


    • perinnetekniikka

      Putkiremontti putkiremonttina. Ovatko taloyhtiön märkätilat oikeasti niin hyvässä kunnossa, että elinkaarensa päätteessä olevat vesieristeet eivät aiheuta vesivahinkoja? Vai olisiko järkevää tehdä kylpyhuoneremontit samalla? Sukittamalla tehty putkiremontti voi maksaa 60 % perinteisestä linjasaneerauksesta, mutta tehvävä työmäärä on vain 40 %. Onko se sitten edullista? Tai kyllähän se sitten kannattaa, jos osakkaista valtaosa on tehnyt kylpyhuoneremonttinsa 2000 luvulla ja vesieristetyöt on dokumentoitu kunnolla. Jos taas vanhan taloyhtiön kylpyhuoneista iso osa on alkuperäiskuntoisia, niin perinteinen linjasaneeraus on oikeasti järkevämpi vaihtoehto.

      Tai, no... vanhassa taloyhtiössä osakkaistakin valtaosa voi olla vanhoja eläkeläisiä. Heidän mielipiteensä ylipäätänsäkin on, että: "kunhan vaan halvalla saa, kyllä se sen meidän iän kestää..."

      • sukkaa jalkaan

        Onko sulla siis mitään näyttöä siitä, että sukittaminen olisi huono ja kestämätön vaihtoehto? Tyhjät tynnyrit kolisevat näemmä eniten...


    • pilipaleihin ei usko

      Meillä ei valittu sukitusta, koska mistään ei saatu luotettavaa vastausta kestävyyteen. Ei ole tietoa, tutkimuksia eikä kokemusta vielä vuosiin. Ainakaan siihen asti kunnes ensimmäisiä sukituksen remppatarpeita alkaa ilmaantua. Sitten vasta tiedetään kauanko ne kestää.
      Eli jos joku markkinoi niitä 50 vuotta kestävinä vaihtoehtoina, se on huijausta.

    • 119

      On se tavallaan huijausta kun monessa paikassa ei tehdä kylpyhuoneelle mitään. Luotetaan että on siellä vesieristys vaikka sitä ei ole ollenkaan.
      Näitä sitten taas revitään auki ja korjataan.

      Tietääkö joku miten pinnoitettuun putkeen tehdään muutoksia? Esim. Uusitaan lattiakaivo kh,ssa.
      Käsittääkseni putki ei ole enää standardimitoissa välttämättä?

      • cosult

        Pinnoiteputekn saa katkaista muta syytä selvittää urakoitsijalta joka on tehnyt pinoituksen, lattiakaivon voi uusia pinnoitettuun putkeen tuo lattiakaivohan on myös valettu tuolla pinnoitemassalla. viemärin dimensiot eivät ole muuttuneet, eroja on käyttövesijohdoissa. Pinnoittamalla ei kannata enää mitään tehdä, vaan ruiskuvalu sukituksella ne on kehittyneet huimasti viimeiesn parin vuoden aikana.
        kylpyhuoneet kannatta aina tehdä uusiksi jos kysymyksessä alkuperäinen 1970-l960 luvun kylppäri tai dokumentoimaton osakkaan itse teetättämä tai tekemä remontti.


    • Sanonpa vaan...

      Täällä taas sorrutaan vanhaan samaan mihin joka paikassa, eli haukutaan ns. vaihtoehtoisia menetelmiä ja löydetään niistä ties mitä vikaa. Kukaan ei kuitenkaan ajattele järjellä hommaa loppuun saakka.

      Jos tehdään ns. perinteinen putkiremontti (viemäreiden osalta) vaihdetaan pääsääntöisesti kaikki viemärit uusiin. Tässä ongelmana palokatkojen vuoksi se, että viemärit joudutaan tekemään uudesta valurautaputkesta. Uusi valurautaviemäri tehdään nykyään aika paljon kierrätysmateriaalia hyväksi käyttäen. Uuden halkaisijaltaan 100mm putken seinämävahvuus on vain n. 3,5mm ja suojana joitakin mikroneita oleva epoksipinnoite. Tällä hetkellä on olemassa todisteita siitä, että uudet putket ovat kestäneet käytössä vain 5vuotta ja ruostuneet puhki. Odotettava elinkaarikaan ei uusilla putkilla ole kuin 10-15v.

      Jos siis tehdään ns. perinteinen remontti, haudataan nämä uudet putket jälleen kerran rakenteisiin, ja on todella varmaa että viimeistään 20vuoden kuluttua saadaan taas kaikki paikat avata, puhumattakaan muista ennen sitä aiheutuvista vahingoista. Kun tehdään tällainen remontti, on takuu aika miltei poikkeuksetta 2vuotta. Sen jälkeen ei kukaan korvaa rikkoutuvia putkia.

      Vaihtoehtoisilla menetelmillä vanha viemäri on vielä puhdistuksen jälkeenkin seinämävahvuudeltaan n.5mm. Nyt kun sinne lyödään vielä sukka joka on 3-6mm paksu, voi jokainen päätellä mikä on kestävyys. Lisäksi yritykset jotka näitä tekevät antavat todella pitkät takuuajat, 5-10vuotta.

      Lisäksi vakuutusyhtiöt ovat alkaneet hyväksymään tämän tavan.

      Valitettavasti ihmiset yleensä kuulevat näistä vain huonot kommentit, eivät niinkään kehuja.

      Kaikista viisainta olisi hankkia paikalle kunnolla alaan perehtynyt konsultti, joka pystyy kertomaan puolueettomasti mikä on millekkin kohteelle ja paikalle paras saneeraustapa.

      On aivan turha lähteä mustamaalaamaan koko sukitusalaa, koska on aivan varmaa, että alan kysyntä tulee kasvamaan huimasti ja remontteja tullaan tekemään yhä enemmän ja enemmän.

      Järki käteen...

      • LTV VIRTA OY

        Erittäin hyvä kommentti!!!

        LTV VIRTA OY


      • kiinnostunu.

        Miksei sukiteta uusia valurautaviemäreitä kun osat ovat vielä irrallaan? Työmäärä olisi minimitasoa ja putkiston kesto 1200 vuotta.


      • Anonyymi

        "Nyt kun sinne lyödään vielä sukka joka on 3-6mm paksu, voi jokainen päätellä mikä on kestävyys."

        Meille tehtiin juuri omakotitalon viemäriputkien sukitus ja minulle jäi ylimääräinen pätkä kovetettua sukitusputkea. Sen paksuus on 3-4 mm. Sisäpinnalla oleva kiiltävä osa on tosin kovin ohut. Toivottavasti putki kestää nyt 40-50 vuotta! En sitten tiedä, meneekö vesi joskus tulevaisuudessa haljenneen/puhki kuluneen sukan ja vanhan valurautaputken väliin. Tietääkö joku puolueeton asiantuntija?


      • Anonyymi
        kiinnostunu. kirjoitti:

        Miksei sukiteta uusia valurautaviemäreitä kun osat ovat vielä irrallaan? Työmäärä olisi minimitasoa ja putkiston kesto 1200 vuotta.

        Jokainenhan tuon ymmärtää miksei?


    • näin on

      Kyllä sanonpa vaan... on asiassa ihan oikeessa ja jos halutaan että sukan rengasjäykkyys ei heikkene on asennuksissa käytettävä lämpöä (höyry ta kuuma vesi). Tämä myös nopeuttaa saneerausta ja viemärit ovat käytössä kun ihmiset palaavat töistä.
      Liitoskohdat ovat aina heikoin kohta joten ainoa toimiva ratkaisu on haarayhde profiilin asennus

    • putkari1234

      Onko tosi, että rakennusmääräykset ei hyväksy pvc viemärin läpivientiä palokatkosta? Eikö kerrostalojen putkikuilu ole vanhoissa taloissa yhtenäistä palo-osastoa, poikkeuksia varmaan löytyy, mutta väittäisin, että useimmiten on.

      Eli pystyt pvc:tä äänieristyksellä ja pohjakerroksen mahdolliset vaakavedot valuraudasta ääni ja (paloeristyksen) vuoksi. Tämä ainakin usein käytäntö minun mielestä. Kysyn koska itsellä todella vähäiset kokemukset viemäri saneerauksesta kerrostaloon.

      • Sanonpa vaan...

        Vanhoissa taloissa vanhat viemärit kulkevat yleensä ilmastointihormeissa. Jos niitä kaikkia ei revitä auki ja toteuteta täysin uudella paloluokitetulla koteloinnilla, on ainoa vaihtoehto käyttää valurautaa. Jokainen voi itse päätellä paljonko maksaa rakentaa paloluokiteltu kotelointi, jos kyseessä on esim. 3krs talo, jossa esim. 15 viemärilinjaa.

        On aivan totta, ettei sukitus aina ole halvin ratkaisu, mutta on todella ärsyttävää, ettei kukaan mieti maailmaa 20-30vuotta eteenpäin. Eihän kukaan rakenna itselleen omakotitaloakaan sillä mentaliteetillä, että "jos se nyt seuraavat 10vuotta kestää".

        Minkähän vuoksi Euroopassa on infrapuolella käytetty sukitusta jo 30vuotta, eikä sieltä kuulu negatiivista palautetta..?

        Ihmisten asenteet tulevat muuttumaan (toivottavasti...) seuraavan 5vuoden aikana. Menetelmät kehittyvät jatkuvasti, ja niitä kehitetään juuri sen takia, koska uudet valurauta putket ovat niin huonoja.

        Pitäisiköhän alkaa tarjoamaan asiantuntijapalveluita... :D


      • Remppahemppa
        Sanonpa vaan... kirjoitti:

        Vanhoissa taloissa vanhat viemärit kulkevat yleensä ilmastointihormeissa. Jos niitä kaikkia ei revitä auki ja toteuteta täysin uudella paloluokitetulla koteloinnilla, on ainoa vaihtoehto käyttää valurautaa. Jokainen voi itse päätellä paljonko maksaa rakentaa paloluokiteltu kotelointi, jos kyseessä on esim. 3krs talo, jossa esim. 15 viemärilinjaa.

        On aivan totta, ettei sukitus aina ole halvin ratkaisu, mutta on todella ärsyttävää, ettei kukaan mieti maailmaa 20-30vuotta eteenpäin. Eihän kukaan rakenna itselleen omakotitaloakaan sillä mentaliteetillä, että "jos se nyt seuraavat 10vuotta kestää".

        Minkähän vuoksi Euroopassa on infrapuolella käytetty sukitusta jo 30vuotta, eikä sieltä kuulu negatiivista palautetta..?

        Ihmisten asenteet tulevat muuttumaan (toivottavasti...) seuraavan 5vuoden aikana. Menetelmät kehittyvät jatkuvasti, ja niitä kehitetään juuri sen takia, koska uudet valurauta putket ovat niin huonoja.

        Pitäisiköhän alkaa tarjoamaan asiantuntijapalveluita... :D

        Niin siis että tuota noin. Kyllä ylivoimaisesti yleisin ja järkevin tapa on avata alkuperäinen, paloluokiteltu kuilu ja uusia ne viemärit. Kyllä sen kuilun pystyy suhteellisen helposti muuraamaan umpeen niin, että paloturvallisuusvaatimukset täyttyvät. Muoviputkia voi siis huoletta käyttää.

        Suorastaan tyhmältä tuntuu ruveta kesksimään putkille uusia paikkoja, kun vanhoissa ne ovat mahtuneet kymmeniä vuosia olemaan. Käyttövesiputkien kanssa saattaa tilanne monasti olla vähän toinen ja niille usei tehdäänkin uusia nousuja ja hajotuksia.

        Kertokaapas viisaammat minulle ja muillekin tyhmille, että miten se sukitus liittyy sellaiseen muoviviemäriin, jota on jo pätkä asennettu kylppärirempan yhteydessä. Tai miten uusi muoviviemäri liitetään pesuhuonerempan yhteydessä jo aiemmin sukitettuun valurautaputkeen. Pantaliitos ei ainakaan kuullosta kovin hyvältä ratkaisulta rakenteiden sisälle jäävään liitokseen. Lieneekö sallittukaan?


      • Sanonpa vaan...
        Remppahemppa kirjoitti:

        Niin siis että tuota noin. Kyllä ylivoimaisesti yleisin ja järkevin tapa on avata alkuperäinen, paloluokiteltu kuilu ja uusia ne viemärit. Kyllä sen kuilun pystyy suhteellisen helposti muuraamaan umpeen niin, että paloturvallisuusvaatimukset täyttyvät. Muoviputkia voi siis huoletta käyttää.

        Suorastaan tyhmältä tuntuu ruveta kesksimään putkille uusia paikkoja, kun vanhoissa ne ovat mahtuneet kymmeniä vuosia olemaan. Käyttövesiputkien kanssa saattaa tilanne monasti olla vähän toinen ja niille usei tehdäänkin uusia nousuja ja hajotuksia.

        Kertokaapas viisaammat minulle ja muillekin tyhmille, että miten se sukitus liittyy sellaiseen muoviviemäriin, jota on jo pätkä asennettu kylppärirempan yhteydessä. Tai miten uusi muoviviemäri liitetään pesuhuonerempan yhteydessä jo aiemmin sukitettuun valurautaputkeen. Pantaliitos ei ainakaan kuullosta kovin hyvältä ratkaisulta rakenteiden sisälle jäävään liitokseen. Lieneekö sallittukaan?

        Hyvin liittyy muoviin jos urakoitsija kuumentaa sen paikoilleen. Vanhan pinnoitetun/sukitetun valurautaviemärin katkaisusta on olemassa omat liitosohjeensa, ja kyllä sen voi pannalla jättää rakenteisiin kunhan se tehdään huolellisesti ja putken katkaisupinta muistetaan suojata asiallisesti.

        Nuo vanhat viemärit kulkee harvinaisen usein ilmastointihormissa, mitenkäs sen paloluokittelu..?


      • asiantuntija.
        Sanonpa vaan... kirjoitti:

        Hyvin liittyy muoviin jos urakoitsija kuumentaa sen paikoilleen. Vanhan pinnoitetun/sukitetun valurautaviemärin katkaisusta on olemassa omat liitosohjeensa, ja kyllä sen voi pannalla jättää rakenteisiin kunhan se tehdään huolellisesti ja putken katkaisupinta muistetaan suojata asiallisesti.

        Nuo vanhat viemärit kulkee harvinaisen usein ilmastointihormissa, mitenkäs sen paloluokittelu..?

        En ole törmännyt yhteenkään. Ilmahormi/hormit on/ovat oma horminsa.


      • hatsa

        meillä menossa kahden talon sukitus ja nyt on ollut kaksi vuotoa ja yksi tukos. Onko nyt sitten myöhemmin odotettavissa vesivahinkoja mitkä on piilossa rakenteissa. vuotoja on kohdissa missä putkea on vaihdettu puhdistuksen yhteydessä rikkoontuneissa kohdissa minne on tehty pantaliitokset. ihmettelen miksi sukitus ei olekkaan tiivis uusi pinta vaan vuotaa pantaliitoksissa, urakoitsija ilmoitti että pystylinja on valmis ja voi ottaa käyttöön.


      • Anonyymi
        asiantuntija. kirjoitti:

        En ole törmännyt yhteenkään. Ilmahormi/hormit on/ovat oma horminsa.

        Näin on ihan paskajuttu paskakonsultti-ilmastoijalta.


    • putkari67

      Mikä ero kaikilla noilla menetelmillä on? On pinnoitusta,ruiskuvalua,penslausta,putkitusta......
      Ja sukituksestakin tuntuuettä käytetään liikaa eri nimikkeitä että varmasti kaiiki on sekaisin
      sitten vielä haarayhteet,hattuprofiilit,limisukitukset,flex connectionit,

    • Kumminkun

      vetäsee lemmenoksanpiälle ja sitten tuikovvaa sen lemmenputkeen niin silloin tulee putki sukitettu eikä tule mittään vahinkojaSeon ensimmäinen sukitusmuoto estääkseen vahingon syntymisseen.

    • lueskellutasiaa

      Sitten on vielä otettava huomioon sukituksen terveydelliset haittavaikutukset. Jossain lehdessä oli asiantuntijan haastattelu. Haittavaikutuksia ei ole kukaan tutkinut! Parasta vaan tehdä putkiremontti perinteisellä menetelmällä, on kestävämpikin.

    • epoksivettä ja syöpä

      Sitä asiaa tutkitaan myöhemmin. Nyt vielä on turha tutkia ja on liian myöhäistäkin. Monet kaupungit ja vesilaitokset on jo pinnoittaneet epoksimössöillä ja muilla myrkyillä juomavesiputkia. Ei sen puoleen ole taloyhtiöiden juttuja.

      • Eipä taas sotketa

        Eihä kukaan juo viemärivettä? Tässä keskustelussa puhuttiin viemäreiden sukittamisesta.


    • N767

      Sukitun paras! 30 vuoden kuluttua ei ole enää maailmaakaan olemassa.

      • Hah hah

        No varmasti maailman loppu on jo tullut vaikka ei olisikaan niin talon paikalla on ostoskeskus.Kämppä olisi purettu joka tapauksessa.


    • re-pipe

      Taloyhtiössämme on juuri loppusuoralla sukitusremontti. En ota kantaa itse menetelmän hyvyyteen. Yrittäjiä on kuitenkin liikkeellä kaikenlaisia, joten tsekatkaa hyvät ihmiset referenssit oikeista, aiemmin tehdyistä työkohteista, ennen kuin hyväksytte jonkin tarjouksen! Hyvää ja halpaa ei tosiaan saa samassa paketissa. Meillä on tapahtunut kaikki mahdolliset mokat. Ammattitaidottomat pojat tekivät lähes joka homman kahteen, ellei jopa kolmeen, kertaan. Muutama kunnon vesivahinko kylpyhuoneissa, sitä itseään kellarissa, kun väliaikaiset pumppaussysteemit pettäneet jne. Keittiöihin tehtiin pintavetona uudet viemäriputket - eikä pojat saaneet oikein edes keittiökaappeja istutettua takaisin. Joltakin oli leikattu vanhan hellan takaosasta palat pois, jotta tuli tila putken mennä!

      • tijo

        kuulostaa ihan asoy rintinpolulta.


      • laatutietoinen.
        tijo kirjoitti:

        kuulostaa ihan asoy rintinpolulta.

        En ostaisi sukitetusta talosta kämppää edes eurolla.


      • kusi sukassa?
        laatutietoinen. kirjoitti:

        En ostaisi sukitetusta talosta kämppää edes eurolla.

        Esitähän vähän faktoja näistä laatuväitöksistäsi. Mussuttaa kyllä osataan mutta asiallinen ja faktoihin perustuva argumentointi puuttuu näiltä vastarannankiiskeiltä.


      • adfgtre

        Paljonko maksaa /M2 ? Mikä paikkakunta, Helsinki taitaa olla aina kallis?


      • Haistasinä
        kusi sukassa? kirjoitti:

        Esitähän vähän faktoja näistä laatuväitöksistäsi. Mussuttaa kyllä osataan mutta asiallinen ja faktoihin perustuva argumentointi puuttuu näiltä vastarannankiiskeiltä.

        Kylppäri on vanha paska edelleen sukisukimiesten jäljiltä.


    • LTV VIRTA OY

      Moi

      Olen toiminut urakoitsijan riveissä operatiivisena nokkana Etelä-Suomessa 2,5 vuoden ajan. Tekemisen ja lupauksien villien puheiden vuoksi lopetin ja perustin oman valvonta- ja suunnittelutoimiston alalle.
      Älkää hyvät ihmiset uskoko sokeasti myyntimiesten puheisiin. Päättömästi ja asioita tietämättä ei yhdenkään taloyhtin tulisi lähteä kyseisiin remontteihin.
      LTV VIRTA OY käy luennoimassa modernista menetelmistä taloyhtiöiden tiloissa. Esitelmässäni ei sanoja säästellä eikä kaunistella. Tarkoituksenahan on saada taloyhtiölle halpa, hyvä ja kestävä putkisto... eli millaista ei ole olemassakaan!
      Tosin pitäähän mun luentopalkkio saada mutta tähän asti taloyhtiöiden edustajat ovat olleet hyvin mielissään esitelmän sisällöstä ja tietomäärästä.

      Marko Virta

    • Arvoisa lukija :
      Jos edessänne on päätös putkiremontista, perustakaa päätöksenne tietoon eikä tunteeseen, kuten meidän taloyhtiössä. Meillä ajateltiin, että meistä on nyt vaan kiva saada uutta vastaavat putket. Ei ajateltu, että onko ajankohta oikea eikä ajateltu , että sukitusputket eivät nyt aivan uutta putkea vastaa elinkaareltaan.
      Yhtiökokouksessa, jossa putkiremontista päätettiin, konsultti ja remontin valvoja kertoi sukitusputkien elinkaareksi 50-100. Seuraavassa tilaisuudessa sama mies sanoi kestoiäksi 40-50 vuotta. Sitä seuraavassa tilaisuudessa urakoitsijayrityksen toimitusjohtaja piti sukitusputkien realistisena käyttöikänä 30 vuotta.

    • joni651

      Sukitus menetelmällä saadaan putkien kestoiäksi varmasti pidempi kuin perinteisellä menetelmällä. Tämä päivän valurauta putket kun ei ole samaa laatua kuin 50 vuotta sitten. Suomessa on muutama yritys jotka tekevät kokonaan sukittamalla, myös haarat. Haarayhde on vaikea asentaa ja kalliimpaa kuin esim hattu tai ruiskuvalu, mutta ainoa joka todistettavasti kestää. Monet lupaa että sukittaa myös haarat mutta todellisuudessa tekevät ruiskuvalulla ja tai jollain ihmeen hatulla. Se on huijausta. ruiskuvalu ja kaikki muu pinnoittaminen on täysin roskaa. Kaverin talossa tehtiin ruiskuvalulla 2 vuotta sitten ja nyt on useita vuotokohtia.Kun kaikki putket sukitetaan on käyttöikä varmasti 40-50 vuotta. Englannissa ja muualla sukitettu jo 30 vuotta sitten ja putket edelleen hyvässä kunnossa. Lisäksi on kuulemma jo ratkaisu uuden lattiakaivon asentamiseen ilman että vesieristeet pitää uusia. Jos teette putkiremontin; tehkää perinteinen tai sukittamalla, niin kuin me tehtiin 6 vuotta sitten. Tarkistettiin putket 5kk sitten ja kaikki oli kuin uusia. Mutta muistakaa HAARAT haarayhteillä, ei mitään muuta. Sukitus on edullisempi ja kaikki voi itse päättää vaihtaako laatat samalla tai myöhemmin kun on rahaa. Nyt pitää säästää !!

      • Sukkittanut jo 7v.

        PINNOTUS/SUKITUS/RUISKUVALU

        Älkää olko markkinoinnin ja huhujen vankeja!

        "KOKOSUKITUS" on vain harhakuvallinen tuote joka on luotu palvelemaan markkinaa jonka on luonut mielikuva siitä että sukittamalla saadaan parempi lopputulos viemärinsaneeraukseen.
        Jotkut heikot pinnoitus, putkitus / ruiskuvalu yritykset ovat ottaneet käyttöön viimeisenä oljenkortena tuotteen nimeltä KOKOSUKITUS.

        Haarayhteiden asennus alle 70mm haaroihin ja linjoihin on lähes mahdotonta. Jolloin kiirellisten aikataulujen takia fuskataan ja tehdään "limiliitoksilla" ja kaikenmailman epokseilla haarakohdat.
        Myös sukkavalmistajia on paljon ja jotkut niistä todella huonolaatuisia.
        Ja kun kilpailu alalla on kovaa ei urakoitsijoilla ole muuta vaihtoehtoa kuin fuskata, kusettaa ja käyttää halpoja ja huonoja tuotteita.

        Ainoa saumaton tapa saneerata viemärit sisäpuoleisesti rakenteita rikkomatta ja laadukkaasti on ruiskuvalu tai vastaava. Nykyään on olemassa mittausteknologiaa jolla voidaan varmistaa että tehty tuote on niin kuin luvattu.

        EI SUKKAA ASUNTOIHIN JA PYSTYVIEMÄREIHIN!


        Varokaa myös alalla olevia "asiantuntijoita".
        Alalla on kysyntää joten kaiken näköisiä valvojia, suunnittelijoita ja asiantuntijoita pyrkii myös kokoajan taloyhtiöiden rahoihin käsiksi.

        Luottakaa siihen mitä sovitte urakoitsijan kanssa jos valitsette modernin tavan saneerata viemärit. Ei kaikki tekijät ole kusettajia. Jotkut firmat haluaa olla alalla pitkään ja investoineet siihen paljon.


      • mällit seinille
        Sukkittanut jo 7v. kirjoitti:

        PINNOTUS/SUKITUS/RUISKUVALU

        Älkää olko markkinoinnin ja huhujen vankeja!

        "KOKOSUKITUS" on vain harhakuvallinen tuote joka on luotu palvelemaan markkinaa jonka on luonut mielikuva siitä että sukittamalla saadaan parempi lopputulos viemärinsaneeraukseen.
        Jotkut heikot pinnoitus, putkitus / ruiskuvalu yritykset ovat ottaneet käyttöön viimeisenä oljenkortena tuotteen nimeltä KOKOSUKITUS.

        Haarayhteiden asennus alle 70mm haaroihin ja linjoihin on lähes mahdotonta. Jolloin kiirellisten aikataulujen takia fuskataan ja tehdään "limiliitoksilla" ja kaikenmailman epokseilla haarakohdat.
        Myös sukkavalmistajia on paljon ja jotkut niistä todella huonolaatuisia.
        Ja kun kilpailu alalla on kovaa ei urakoitsijoilla ole muuta vaihtoehtoa kuin fuskata, kusettaa ja käyttää halpoja ja huonoja tuotteita.

        Ainoa saumaton tapa saneerata viemärit sisäpuoleisesti rakenteita rikkomatta ja laadukkaasti on ruiskuvalu tai vastaava. Nykyään on olemassa mittausteknologiaa jolla voidaan varmistaa että tehty tuote on niin kuin luvattu.

        EI SUKKAA ASUNTOIHIN JA PYSTYVIEMÄREIHIN!


        Varokaa myös alalla olevia "asiantuntijoita".
        Alalla on kysyntää joten kaiken näköisiä valvojia, suunnittelijoita ja asiantuntijoita pyrkii myös kokoajan taloyhtiöiden rahoihin käsiksi.

        Luottakaa siihen mitä sovitte urakoitsijan kanssa jos valitsette modernin tavan saneerata viemärit. Ei kaikki tekijät ole kusettajia. Jotkut firmat haluaa olla alalla pitkään ja investoineet siihen paljon.

        Ahhah. "Ruiskuvalu" = räitään paineilman säestyksellä mönjää putken seinille. Tosin viimeisimpänä innovaationa on pyörivä pensseli, millä voidaan vähän yrittää tavaraa sutia tasaisemmaksi.

        Tästä huolimatta mönjä tuppaa ennen kovettumistaan valumaan, joten putken yläpinnalla seinämävahvuus on olematon ja pohjalla mönjää on liiankin kanssa. Putkien sisäpinta on röpelöinen, täynnä peukalon pään kokoista kuoppaa ja kumpua. Valmiin tuotoksen videokuvaaminen onkin todellinen taitolaji – miten saadaan pahimmat kämmipaikat, kuten nyrkin kokoiset klimpit ohitettua niin, etteivät näy kuvassa. Ja sitten vaan sormet ristiin, että ehtii takuuaika umpeen ennen kuin kyllästyvät tukoksiin ja aletaan ongelmien syytä tarkemmin kaivelemaan.

        Muutoin joutuu urakoitsijaparka käyttämään euroja haitekkiin eli painehuuhteluun, millä noita isompia klimppejä sieltä yritetään häätää.


      • Sisäpuoleinen saneer
        mällit seinille kirjoitti:

        Ahhah. "Ruiskuvalu" = räitään paineilman säestyksellä mönjää putken seinille. Tosin viimeisimpänä innovaationa on pyörivä pensseli, millä voidaan vähän yrittää tavaraa sutia tasaisemmaksi.

        Tästä huolimatta mönjä tuppaa ennen kovettumistaan valumaan, joten putken yläpinnalla seinämävahvuus on olematon ja pohjalla mönjää on liiankin kanssa. Putkien sisäpinta on röpelöinen, täynnä peukalon pään kokoista kuoppaa ja kumpua. Valmiin tuotoksen videokuvaaminen onkin todellinen taitolaji – miten saadaan pahimmat kämmipaikat, kuten nyrkin kokoiset klimpit ohitettua niin, etteivät näy kuvassa. Ja sitten vaan sormet ristiin, että ehtii takuuaika umpeen ennen kuin kyllästyvät tukoksiin ja aletaan ongelmien syytä tarkemmin kaivelemaan.

        Muutoin joutuu urakoitsijaparka käyttämään euroja haitekkiin eli painehuuhteluun, millä noita isompia klimppejä sieltä yritetään häätää.

        Mällit sun naamaan pitäis heittää!

        Niin vituttaa lukee näitä urpojen kirjotuksia, älkää hyvät ihmiset kertoko asioista josta ette tiedä yhtään mitään!


      • mällit seinille
        Sisäpuoleinen saneer kirjoitti:

        Mällit sun naamaan pitäis heittää!

        Niin vituttaa lukee näitä urpojen kirjotuksia, älkää hyvät ihmiset kertoko asioista josta ette tiedä yhtään mitään!

        Muutaman viemärikuvausvideon olen nähnyt "mällit seinille" -menetelmällä korjatuista kohteista. Melko karun näköistä, vaikka kyseessä oli 100 mm linja. Epätasaisen sisäpinnan aiheuttamia tukosongelmiakin on ollut useammassakin kohteessa.

        Eikä myöskään se, kun on alan lehdissä/messuilla näkynyt mainoksia hienoista uutuuksista, kuten em. pyörivä harja, jolla mönjää koitetaan tasoitella. Kuulostaa todelliselta haitekiltä...

        Aikamoinen markkinamies & kusettaja pitää olla, jos räkimismenetelmää rupeaa ylivertaisen luotettavana mainostamaan.


      • pitää olla...
        mällit seinille kirjoitti:

        Muutaman viemärikuvausvideon olen nähnyt "mällit seinille" -menetelmällä korjatuista kohteista. Melko karun näköistä, vaikka kyseessä oli 100 mm linja. Epätasaisen sisäpinnan aiheuttamia tukosongelmiakin on ollut useammassakin kohteessa.

        Eikä myöskään se, kun on alan lehdissä/messuilla näkynyt mainoksia hienoista uutuuksista, kuten em. pyörivä harja, jolla mönjää koitetaan tasoitella. Kuulostaa todelliselta haitekiltä...

        Aikamoinen markkinamies & kusettaja pitää olla, jos räkimismenetelmää rupeaa ylivertaisen luotettavana mainostamaan.

        "Epätasaisen sisäpinnan aiheuttamia tukosongelmiakin on ollut useammassakin kohteessa."

        Näitä pinnoitettuja kohteita on Suomessa jo satoja ellei tuhansia ja "useammassa" on ollut ongelmia. Aivan kuin missään muussa remontissa ei olisi koskaan ongelmia.

        Vanhoissa valurautaputkissa saattoa olla nyrkin kokoisia lyijymöykkyjä ja hamppunarua ym röpelöä sisällä ja harvoin nekään menevät tukkoon jos kaadot on kohdallaan.

        Näillä isoilla alan urakoitsijoilla on 10-vuoden tukkeutumattomuus takuu, joten jos ongelmia on, niin ne korjataan takuuseen.

        Joillakin on outo tarve puhua asioista, joista ei tiedä yhtään mitään.


      • mällit seinille
        pitää olla... kirjoitti:

        "Epätasaisen sisäpinnan aiheuttamia tukosongelmiakin on ollut useammassakin kohteessa."

        Näitä pinnoitettuja kohteita on Suomessa jo satoja ellei tuhansia ja "useammassa" on ollut ongelmia. Aivan kuin missään muussa remontissa ei olisi koskaan ongelmia.

        Vanhoissa valurautaputkissa saattoa olla nyrkin kokoisia lyijymöykkyjä ja hamppunarua ym röpelöä sisällä ja harvoin nekään menevät tukkoon jos kaadot on kohdallaan.

        Näillä isoilla alan urakoitsijoilla on 10-vuoden tukkeutumattomuus takuu, joten jos ongelmia on, niin ne korjataan takuuseen.

        Joillakin on outo tarve puhua asioista, joista ei tiedä yhtään mitään.

        Noniin, mällien roiskija nyt selittää, ettei yhtään haittaa, vaikka pinnoituksissa vähän klimppejä olisikin ;-D

        Kyllä näillä eväin kelpaa kilpailevat ratkaisut haukkua.

        Just nuo kaadothan vanhoissa viemäreissä usein mättää eikä tilanne miksikään muutu viemäriä pinnoitettaessa/sukitettaessa. Itselleni on tullut eteen tapaus, missä toistuvasti tulvi paskavedet alimpien kerrosten lattialle eikä viemäreistä silti löytynyt muuta vikaa kuin lievästi röpelöiseksi syöpynyt sisäpinta ja muutama 90 ° kulmalla tehty mutka. Syöpyneet putket uusix mutkat loivemmiksi (ne, mitä pystyttiin uusimaan) ja ongelma hävisi...

        > Näillä isoilla alan urakoitsijoilla on 10-vuoden tukkeutumattomuus takuu, joten jos ongelmia on, niin ne korjataan takuuseen

        Ihanko ne antaa takuun myös sellaisiin viemäreihin, joissa ei kaadot ole suositusten mukaiset? Vai todetaanko tukkeutumien johtuvan "ulkoisista olosuhteista". Vrt .autojen puhkiruostumattomuustakuut .... jollaisella saa pyyhkiä pyllynsä, jos on vaikkapa ruostuminen alkanut maalausvirheestä.


      • lapsen tasolla
        mällit seinille kirjoitti:

        Noniin, mällien roiskija nyt selittää, ettei yhtään haittaa, vaikka pinnoituksissa vähän klimppejä olisikin ;-D

        Kyllä näillä eväin kelpaa kilpailevat ratkaisut haukkua.

        Just nuo kaadothan vanhoissa viemäreissä usein mättää eikä tilanne miksikään muutu viemäriä pinnoitettaessa/sukitettaessa. Itselleni on tullut eteen tapaus, missä toistuvasti tulvi paskavedet alimpien kerrosten lattialle eikä viemäreistä silti löytynyt muuta vikaa kuin lievästi röpelöiseksi syöpynyt sisäpinta ja muutama 90 ° kulmalla tehty mutka. Syöpyneet putket uusix mutkat loivemmiksi (ne, mitä pystyttiin uusimaan) ja ongelma hävisi...

        > Näillä isoilla alan urakoitsijoilla on 10-vuoden tukkeutumattomuus takuu, joten jos ongelmia on, niin ne korjataan takuuseen

        Ihanko ne antaa takuun myös sellaisiin viemäreihin, joissa ei kaadot ole suositusten mukaiset? Vai todetaanko tukkeutumien johtuvan "ulkoisista olosuhteista". Vrt .autojen puhkiruostumattomuustakuut .... jollaisella saa pyyhkiä pyllynsä, jos on vaikkapa ruostuminen alkanut maalausvirheestä.

        "just nuo kaadothan vanhoissa viemäreissä usein mättää eikä tilanne miksikään muutu viemäriä pinnoitettaessa/sukitettaessa."

        Niin. tuossa tilanteessa pinnoitus/sukitus ei ole edes vaihtoehto, jos kaadot on perseellään.

        "Ihanko ne antaa takuun myös sellaisiin viemäreihin, joissa ei kaadot ole suositusten mukaiset?"

        ihan oikeasti niitä väärillä kaadoilla olevia putkia ei pinnoiteta/sukiteta. Tai jos asiakas välttämättä niin haluaa, niin takuuta ei varmasti saa. Kyllä se lähtökohta on, että kaadot pitää olla kunnossa ja putket suhteellisen ehjiä.

        Ja epätasaisuus ei varsinkaan pystylinjoissa vaikuta mitenkään virtauksiin, ellei linjoihin jää teräviä piikkejä. Mahdolliset piikit kyllä rassataan pois viimeistelyvaiheessa. Vaakalinjat ja pohjaviemärit yleensä sukitetaan, jolloin vanhan putken sisään tulee saumaton, sileäpintainen putki, jonka virtausominaisuudet on yhtä hyvät, kuin uudella muoviputkella.

        Tässä jälleen todistettiin, että kirjoittaja ei tiedä yhtään mistä puhuu. Kohta varmaan heitetään joku lapsen tasoinen kommentti tyyliin "pinnoitetaanko sähköjohdotkin"...


      • Anonyymi
        Sukkittanut jo 7v. kirjoitti:

        PINNOTUS/SUKITUS/RUISKUVALU

        Älkää olko markkinoinnin ja huhujen vankeja!

        "KOKOSUKITUS" on vain harhakuvallinen tuote joka on luotu palvelemaan markkinaa jonka on luonut mielikuva siitä että sukittamalla saadaan parempi lopputulos viemärinsaneeraukseen.
        Jotkut heikot pinnoitus, putkitus / ruiskuvalu yritykset ovat ottaneet käyttöön viimeisenä oljenkortena tuotteen nimeltä KOKOSUKITUS.

        Haarayhteiden asennus alle 70mm haaroihin ja linjoihin on lähes mahdotonta. Jolloin kiirellisten aikataulujen takia fuskataan ja tehdään "limiliitoksilla" ja kaikenmailman epokseilla haarakohdat.
        Myös sukkavalmistajia on paljon ja jotkut niistä todella huonolaatuisia.
        Ja kun kilpailu alalla on kovaa ei urakoitsijoilla ole muuta vaihtoehtoa kuin fuskata, kusettaa ja käyttää halpoja ja huonoja tuotteita.

        Ainoa saumaton tapa saneerata viemärit sisäpuoleisesti rakenteita rikkomatta ja laadukkaasti on ruiskuvalu tai vastaava. Nykyään on olemassa mittausteknologiaa jolla voidaan varmistaa että tehty tuote on niin kuin luvattu.

        EI SUKKAA ASUNTOIHIN JA PYSTYVIEMÄREIHIN!


        Varokaa myös alalla olevia "asiantuntijoita".
        Alalla on kysyntää joten kaiken näköisiä valvojia, suunnittelijoita ja asiantuntijoita pyrkii myös kokoajan taloyhtiöiden rahoihin käsiksi.

        Luottakaa siihen mitä sovitte urakoitsijan kanssa jos valitsette modernin tavan saneerata viemärit. Ei kaikki tekijät ole kusettajia. Jotkut firmat haluaa olla alalla pitkään ja investoineet siihen paljon.

        "Haarayhteiden asennus alle 70mm haaroihin ja linjoihin on lähes mahdotonta. " (2013)

        Nykyisin (v. 2019-) haarayhteiden asennus onnistuu 45 mm putkiinkin, ja todennäköisesti vielä niitäkin ohuempiin. Jos jokin firma sanoo, ettei pysty tekemään, tilaa työ osaavammalta yritykseltä. Ja vaadi etukäteen paperille urakan tiedot (haarayhteiden ja uusittavien lattiakaivojen määrä, urakan kestoaika, viivästyksen sakkomaksu per päivä jne.)

        Hintaerot alalla ovat suuret, joten tarjousten vertailu kannattaa, ja asentajien työkokemus sukituksesta on syytä tarkistaa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Haarayhteiden asennus alle 70mm haaroihin ja linjoihin on lähes mahdotonta. " (2013)

        Nykyisin (v. 2019-) haarayhteiden asennus onnistuu 45 mm putkiinkin, ja todennäköisesti vielä niitäkin ohuempiin. Jos jokin firma sanoo, ettei pysty tekemään, tilaa työ osaavammalta yritykseltä. Ja vaadi etukäteen paperille urakan tiedot (haarayhteiden ja uusittavien lattiakaivojen määrä, urakan kestoaika, viivästyksen sakkomaksu per päivä jne.)

        Hintaerot alalla ovat suuret, joten tarjousten vertailu kannattaa, ja asentajien työkokemus sukituksesta on syytä tarkistaa!

        Urakan tiedot nimenomaan, puolet työ ajasta istutaan autossa ja odotellaan kun sukka kuivuu ja töihin tullaan 9-10 aikaan ja lähdetään 14-15. Näistä varmasti lasketaan urakkaan täydet 8h tuntia per pv. Tuskinpa kukaan haluaa maksaa työntekijän vapaa ajasta. Naapurissa juuri tehtiin Aito viemäri firman puolesta sukitukset, näillä työajoilla. Tuli kallis remppa naapurille maksaa työntekijöiden istuskelusta. Uus firma ja huonoa mainetta keräävät. Toivottavasti meni edes sukat putkeen.


    • kuntoarvioija (PKA)

      Osassa yhtiöitä ollaan valmiit maksamaan kahdesti sen sijaan että heti tehtäisiin kunnolla.

      • Alan ammattilainen

        Melko harvoin valitettavasti : (


      • Valvoja

        Missä päin maailmaa? Ei ainakaan Suomessa.

        Taloyhtiöt valitsee 99% varmuudella halvimman vaihtoehdon.


    • rööri-roope

      tekisin haponkestävästä kaikki putkitukset,ja viemäröinnit ,ei tarvitsisi koskaan palata asiaan

    • Asiantuntevaa

      Katsokaa täältä, www.optibuild.fi

      • Näin se menee

        Ja kaikki linkit ovat joidenkin urakoitsijoiden omien systeemien mainoksia. Eipä sitä yksittäinen osakas paljon taloyhtiön kokouksessa voi päätää mitä haluaisi.


    • Jakke.JJ

      Sukitus on hyvä juttu:). Meille juuri kerrostaloon tehtiin..

    • jahas.

      Hauskinta, että kuumimmat vastaanpuhujat ovat "maksaa 60% tekevät vain 15-40% työstä".

      Mikä hitsin idiotismi suomalaisia "minähän maksan vaikka täyden hinnan mieluummin kuin maksan mielestäni liian vähästä työstä!" asenne tuntuu olevan valloillaan liiankin tiheässä.

      Sukitus on hyvä juttu kunhan se tehdään oikein. "Perinteinen" remppa voi olla ihan hanurista jos se tehdään huonosti. Ei ole olemassa turvallista versiota... aina voi joku mokata.

      Mutta hyvä puoli on myös siinä, että iso osa tekee hommat hyvinkin. Tutkikaa ja kuunnelkaa useampaa ammattilaista. Kyllä se teille oikea tapa löytyy.

      ps. LTV Virta Oy:n edustaja varoittelee myyjistä. Muistakaa, että hänkin on "vain" myyjä ;)
      En missään nimessä sano, että hän olisi huono tai huijari tai mitään muuta pahaa. Sanon vain että hänkin on myyjä =)

      • Ruiskuvalaaja

        Tietääkö ketään miksi ruiskuvalussa luvataan se 3-6mm seinämä vahvuus? Mitä eroa on sillä onko seinämä 1 tai 6mm?
        Tämä kokosukka hysteria" mikä on seinämävahvuus kun 50mm sukka venytetään 75mm linjaan ja haaroihin vedetään epixsia harjalla?

        Pieni tietokilpailu tähän väliin?


      • sukkahousutus
        Ruiskuvalaaja kirjoitti:

        Tietääkö ketään miksi ruiskuvalussa luvataan se 3-6mm seinämä vahvuus? Mitä eroa on sillä onko seinämä 1 tai 6mm?
        Tämä kokosukka hysteria" mikä on seinämävahvuus kun 50mm sukka venytetään 75mm linjaan ja haaroihin vedetään epixsia harjalla?

        Pieni tietokilpailu tähän väliin?

        Brawoliner 2D 50 - 75 on 75mm. osuudella enään 1,2 -1,4mm. vahva, eli periaatteeessa yhtä hyvin vois vaikka maalata sukkahousut epoximaalilla ja asentaa viemärin sisään.

        Melko usein tätä 50 - 75 sukkaa käytetään 50 / 100 koonmuutos ammunnoissa...

        Valamalla saa juuri niin hyvän kun haluaa, eli laatu on kunnossa jos vaan niin halutaan.


      • muovi
        sukkahousutus kirjoitti:

        Brawoliner 2D 50 - 75 on 75mm. osuudella enään 1,2 -1,4mm. vahva, eli periaatteeessa yhtä hyvin vois vaikka maalata sukkahousut epoximaalilla ja asentaa viemärin sisään.

        Melko usein tätä 50 - 75 sukkaa käytetään 50 / 100 koonmuutos ammunnoissa...

        Valamalla saa juuri niin hyvän kun haluaa, eli laatu on kunnossa jos vaan niin halutaan.

        Onko muoviviemärille sukitus / ruiskuvalu menetelmää?
        Toimiiko samat ainee kuin valuraudalle?


      • ainakin...
        muovi kirjoitti:

        Onko muoviviemärille sukitus / ruiskuvalu menetelmää?
        Toimiiko samat ainee kuin valuraudalle?

        brawoliner sukan voi laittaa muoviputkeen, mutta nämä epoksipinnoiteet on tarkoitettu vain valuraudalle ja joillekkin muovilaaduille. (PVC). Tuotteita tarjoavilta yrityksiltä saa lisäteitoa näppärästi googlaamalla.


      • Täältä näin löytyy

      • Talonmieshuoltaja

        Olen ammattini puolesta muutamia kertoja nähnyt valvonta/suunnittelu yritysten tekemiä hankesuunnittelukokonaisuuksia viemärien pinnoitusurakoihin ja voin sanoa että jos jotkut osaa rahastaa niin ne.

        Asiakirjoja saattaa olla 200 sivua jolla ei periaatteessa tee yhtään mitään.
        Suurin osa urakkaohjelma / muusta suunnitelmamateriaalista ei koskaan nää päivän valoa. Yleensä koko rotingissa on vain yksi maininta joka kuvaa työtä:"viemärit saneerataan sisäpuoleisesti".
        Ja sitten iso insinööritoimisto kattoo kuvaukset joista niistäkään eivät tiedä mitään, ja antavat kommentit. Välillä viemärikuvauksia katsoo esim. toimistosihteeri...
        Viemäripinnotukset eivät ole rakennusluvanvarasta hommaa niin yleensä riittä hyvä sopimus tilaajan ja urakoitsijan välillä.
        Voin sanoa että pinnotusfirmat ovat varmaan kilteimpiä talo ja rakennusalan toimijoita. Ihan oikeesti!

        Valvojat osaa myydä vielä paremmin kuin urakoitsijat, ja mikä pahinta ne myy aika paljon ilmaa ja tietty vähän paperia kans...


      • LTV VIRTA OY

        Aivan oikein, LTV VIRTA OY, on yritys siinä missä muutkin ja myy palvelujaan asiakkaille. Kuitenkin täytyy muistaa se, että yritys edustaa tilaajaa, EI urakoitsijaa. Muitakin konsultteja on alalla, jotka työnsä osaavat. Taloyhtiö "päättää" kuka osaa hommansa ja kuka ei.

        VISIKO-remonteissa pitää tilaajana aina muistaa se, että valvonta on suuri osa onnistunutta hanketta.

        LTV VIRTA OY


      • Ruiskumestari
        Ruiskuvalaaja kirjoitti:

        Tietääkö ketään miksi ruiskuvalussa luvataan se 3-6mm seinämä vahvuus? Mitä eroa on sillä onko seinämä 1 tai 6mm?
        Tämä kokosukka hysteria" mikä on seinämävahvuus kun 50mm sukka venytetään 75mm linjaan ja haaroihin vedetään epixsia harjalla?

        Pieni tietokilpailu tähän väliin?

        3mm -> eteenpäin oli sitten 6mm tai 9mm seinämävahvuutta ei kestävyys ole sen parempi. 3mm riittää suojaamaan korroosion valurauta putkelta JOS vain koko putki on ummessa (liitoskohdat / mutkat eteen ja väärinpäin) alalla ymmärtävä tietää. meillä 100mm valurauta viemäreissä vaakaosuudella vahvuutta noin 5-7mm
        putken katossa 5mm ja pohjalla 7mm, pystyt ollut 5-8mm vahvuudeltaa vaikka luvataan vähintään 3mm. Menetelmää / firmaa en ala mainostaa, alalla olevat voi itse päätellä ;)


      • Jukka Saikko
        sukkahousutus kirjoitti:

        Brawoliner 2D 50 - 75 on 75mm. osuudella enään 1,2 -1,4mm. vahva, eli periaatteeessa yhtä hyvin vois vaikka maalata sukkahousut epoximaalilla ja asentaa viemärin sisään.

        Melko usein tätä 50 - 75 sukkaa käytetään 50 / 100 koonmuutos ammunnoissa...

        Valamalla saa juuri niin hyvän kun haluaa, eli laatu on kunnossa jos vaan niin halutaan.

        Pieni tarkennus: Bravossa ei ole koonmuutosta 50/100, sen sijaan löytyy 50/70 ja 70/100, eli aina 1 koon yli voidaan mennä. Ongelmaa ei tule kiinteistön sisällä kerroksissa, mutta pohjaviemäreissä pitäisi aina asentaa haarayhteet, eikä koonmuutossukan lujuus riitä maanvaraisissa viemäreissä.

        Bravolla on olemassa vahvempi XT-sukka, mutta sitä ei monellakaan ole varastossa.

        Aarsleffin sukka on lujuudessa omaa luokkaansa, eikä Fluvius, Trelleborg ym. ole nekään huonoja.

        Nyt on jo ulos olemassa kansainväliset standardit mm haarakappaleista, ne etenevät jatkossa varmaan myös sisälle.


      • Jukka Saikko
        muovi kirjoitti:

        Onko muoviviemärille sukitus / ruiskuvalu menetelmää?
        Toimiiko samat ainee kuin valuraudalle?

        Ruiskuvalua polyesteripinnoitteella en voi mitenkään suositella varsinkaan heikoille muoviviemäreille, niistä on huonoja kokemuksia. Sukitus on sopiva menetelmä käsittääkseni kaikille muoviviemäreille ja tietysti valuraudalle myös.


      • Faktaa tiskiin
        Jukka Saikko kirjoitti:

        Ruiskuvalua polyesteripinnoitteella en voi mitenkään suositella varsinkaan heikoille muoviviemäreille, niistä on huonoja kokemuksia. Sukitus on sopiva menetelmä käsittääkseni kaikille muoviviemäreille ja tietysti valuraudalle myös.

        Newliner ei ruiskuvala muoviputkia polyesteripinnotteella. Ottaisit Jukka asiasta pikkasen enemmän selvää ennen kuin alat mustamaalata asioita julkisesti!


      • Jukka Saikko
        Faktaa tiskiin kirjoitti:

        Newliner ei ruiskuvala muoviputkia polyesteripinnotteella. Ottaisit Jukka asiasta pikkasen enemmän selvää ennen kuin alat mustamaalata asioita julkisesti!

        Taisi kalikka kolahtaa...

        En puhunut New Lineristä muoviputkien Tubustelijana...

        Kohde oli tehty v. 2006, kuinka moni silloin Tubusteli?


      • vähänen
        Jukka Saikko kirjoitti:

        Taisi kalikka kolahtaa...

        En puhunut New Lineristä muoviputkien Tubustelijana...

        Kohde oli tehty v. 2006, kuinka moni silloin Tubusteli?

        ew ja pari muuta suharia tehny sillo jo muovipukia pinnottamalla... Eivät kyllä itseasiassa tee vissiin enää mitään.


    • Kesken rempan tieto

      Miten pitäis suhtautua siihen, että osaan taloa tehdään perinteinen ja osaan sukitus?

      • Nalle karhut tanssii

      • LTV VIRTA OY

        Riippuu taloyhtiön JV-järjestelmän rakenteesta. Hybridiratkaisut ovat järkeviä monesti, kustannustehokkuusnäkökulmasta katsoen.

        LTV VIRTA OY


      • LTV VIRTA OY
        Nalle karhut tanssii kirjoitti:

        Huomaathan kova hinta, mutta kaikki uutta.

        http://www.teeparannus.fi/kilpailut/kotitalotkuntoon/nallenpolku/

        Edellisen kohteeni kustannukset kaikkineen, n.92e/M^2. Hintaan kuuluu suunnittelu, urakointi, valvonta. Käytännössä kaikki! Kyseessä 21 asuntoinen kerrostalo.

        Kaikki yli 50mm linjat sukitettiin vesikatolta ulkona ensimmäiselle tarkastuskaivolle ennen kunnan linjaa.

        LTV VIRTA OY


    • Fakta homma

      Ei ole oikotietä onneen, kyllä jämpti on näin!

      • Keralla kuntoon

        Joo ei täysremontti maksaa noin 600 e neliö mut siinä tulee sit kaikki sähkökaapelit jne uusiksi ja valokuitu tulee myös.
        Remppa alkoi meilla viimeviikolla.


    • henkka1236

      Voiko kukaan antaa vinkkiä mikä firma espoossa on luotettava pientalon viemärin sukittaja/ruiskupinnottaja. Karsastan hieman tuollaista "konsulttifirmaa" jossa on yhteystiedoissa kallis palvelunumero ja tuotteena luennot...

    • miksi maksaa liikaa

      elementtitaloon käy ihan hyvin sukitus, eivät ole arvotaloja edes..

      • Jukka Saikko

        Ai ei arvotaloja...esim. Helsingin Etelärannassa sukitettiin onnistuneesti vajaat 5 v vanhoja valurautaputkia, kun ei haluttu rikkoa hienoja marmorikaakeleita.

        Isossa otannassa viemärien sukituskohteet (vesijohdot ja kaikki kaapeloinnit uusittu ja kph:t saneerattu) ovat maksaneet yhteensä 570 €/m2. Kun myös viemärit on uusittu, on kustannus ollut keskimäärin 650 €/m2.

        Uudet muoviviemärit kestävät ilmeisesti ihan hyvin, mutta valurautaviemärit vain muutamia vuosia. Niiden paljaat katkaisupinnat jäävät usein suojaamatta, ja sieltä korroosio alkaa. Suojaamiseen on olemassa maalia, mutta ohjeen mukaan ei kukaan suojausta tee, koska työmaalla ei esim. aleta pyöristämään teräviä teräsputken kulmia.

        Sukitus haarayhteitä käyttäen on hyvä menetelmä. Soveltuu myös muoviviemäreille. Ruiskuvalua en suosittele kenellekään, joustavia pinnotteita voin hyväksyä äärimmäisessä tilanteessa ja poikkeustapauksessa.

        Olen ollut mukana kymmenissä putkiremonteissa suunnittelijana, rakennuttajakonsulttina ja/tai valvojana. Samat isännöitsijät ovat palkanneet minut toistuvasti palvelukseensa, joten mitä ilmeisimmin olen hoitanut hommat hyvin.


    • suunnitten ja valvon

      Tietoa saa, jos haluaa. Joskus se maksaa, esimerkiksi kurssimaksuina tai konsulttipalveluna.
      Puolueetontakin tietoa löytyy, esimerkiksi isännöintiliiton kotisivuilta (Putkiremonttibarometri) ja kiinteistöliitosta neuvonnasta.
      Kokemus on jo karttunut sukituksista Suomessa kunnallisssa viemäreistä 1993 lähtien ja rakennusten sisäpuolisista viemäreistä 2009 lähtien.
      Ohuet pinnoitteet ovat jo poistuneet markkinoilta. Pinnoituksia on tehty maailamalla jo -70-luvun alusta. Suomessa pinnoitteet ovat olleet teollisuusputkistoissa jo vuosikymmeniä käytössä. Kiinteistöissä viemäreiden sisäpuolisina korjausmenetelminä jo vuodesta 2005. Joitakin koeasennusia on tehty sitäkin aiemmin. Kehitys on ollut nopeaa. Nykyisin parasta asiantuntemusta viedään Suomesta maailmalle.
      Uusissa valurautaviemäreissä on ohut tehdasasennettu epoksipinnoite, jonka vaurioituessa katkaistessa tai huollettaessa rassilla rajoittaa kokemusten perusteella viemärien kestoiän noin 20 vuoteen. Mutta niitä voidaan korjata esimerkiksi sukkasujuttamalla.
      Uudet korjausmenetelmät eivät rajoita vesijojohtojen uusimista eivätkä märkätilojen korjaamista. Jos sitä ei tiedä, se johtuu vain osaamattomuudesta tai väite perustuu tarkoitushakuisuuteen.
      Valvojaa hankittaessa on tarkastettava valvojan omat referenssit (koulutus alalta ja kokemus vastaavista töistä) ja haastateltava referensikohteiden edustajia.

    • Käräjillevoittamaan

      Ongelmien tullessa voitte aina vedota siihen, että vaihtoehtoisesti korjatut viemärit eivät täytä minkään ajan kohdan rakennusmääräyksiä. Lisäksi ne vanhat asennukset mutkittelevat, miten sattuu, joten ne eivät kelpaa minkäänlaiseksi aihioksikaan, puhumattakaan niiden korroosioasteesta.

    • Zump

      Meillä kans luvattiin sukitetulle viemäriputkelle pitkää käyttöikää. Hivenen epäilen tuollaisia lupauksia. Käsittääkseni sukitusputken ja valurautaputken väliin jää sopiva tila, missä vesi kapilaarin vuoksi pitää rautaputken kosteana. Tämä kiihdyttää korroosiota ja pian rautaputki menettää tukiominaisuutensa. Sukitusputkella ei ole tukiominaisuutta. Prosessi johtaa putkijärjestelmän romahtamiseen. Ja tähän ei välttämättä kulu pitkääkään aikaa.

      • jukka saikko

        Sukitettu putki on oikein tehtynä itsekantava, eikä tarvitse tukea. Tontilla sukan pitää kestää myös maapaine, siitä on olemassa kansainväliset standardit.


      • Zump
        jukka saikko kirjoitti:

        Sukitettu putki on oikein tehtynä itsekantava, eikä tarvitse tukea. Tontilla sukan pitää kestää myös maapaine, siitä on olemassa kansainväliset standardit.

        Meillä pohjaviemärilinjat ovat pitkät noin 90 metriä ja 200 mm valurautaputkea ja kulkevat keskimäärin 2 metrin syvyydessä. Ei siinä taida auttaa mitkään kansainväliset standarditkaan, jos tässä tapauksessa valurautaputki ruostuu tohjoksi.


      • Sukittaja

        Sukan ja alkuperäisen putken väliin ei jää rakoa! Mistä helvetistä sä oikein keksit edes moisen väitteen?


      • JanJJ
        Sukittaja kirjoitti:

        Sukan ja alkuperäisen putken väliin ei jää rakoa! Mistä helvetistä sä oikein keksit edes moisen väitteen?

        Sukitappa 1 metrin mittainen vanha valurauta putki(puhdistettu) ja katkaise se keskeltä!
        Mitä näkyy?
        Harmi kun on tietämättömiä "ammattilaisia"


    • edistystä kehiin

      olispa hyvä jos ei tarviis muuttaa pitkän entisaikasen putkirempan takia, vaan kaikki hoitus nopeasti..

    • TIETÄÄ MISTÄ PUHUU

      Yksi hyvä vinkki arvon lukijoille: Kun harkitsette viemäriremonttia niin kartoittakaa kunnolla tilanne. Kuinka moni prosentti kylppäreistä on remontin tarpeessa. Jos luku on päälle 50% ja vesijohdot on myös tiensä päässä niin ei kannata harkita muuta kuin perinteinen putkiremppa. Jos taas kylppäreitä uusittu, vesijohdot pelittää niin sisäpuoleinen saneeraus on paras vaihtoehot.

      Muutama käsite sisäpuoleisista saneerausmenetelmistä:

      SUKIUS= asennetaan epoxilla kyllästetty tuubi vanhan viemärin sisään
      HAARAYHDE= kappale jolla liitetään kaski sukitettua linjaa
      RUISKUVALU= viemärin sisään valetaan uudet itsekantavat viemärit
      PINNOITUS= harjataa jotain materiaalia vanhan viemärin sisäpinnalle
      VALVOJA / KONSULTTI / SUUNNITTELIJA= taho joka neuvoo taloyhtiöitä ja repii parhaimmat katteet koko hankkeesta

      Mikä tuote sitten palvelee parhaiten?

      SUKITUS on hyvä tuote mutta melko kömpelö. Haarayhteiden asennus ei onnistu enää alle 70mm putkikoissa esim. käsienpesualtaan ja lattiakaivon liitos. Joten sukittamalla saadaan harvoin tehtyä varmuudella koko hanketta. Ja silloin kun tekniikka pettää tehdään virityksiä (limisukitus, flexkonnektion yms). Sukiutus tuotteen taakse naamioidaan mitä ihmeellisimpiä tuotteita jotta saataisiin vaan myytyä sukitusta. Sukitus sisältää myös erittäin vaarallisia kemikaalihöyryjä joille asukkaat altistuu asennuksen aikana. Asennus kestää noin 2 - 3 viikkoa ja asunnoissa ei voi asua kemikaalikaasujen ja viemäri käyttämättömyyden takia. sukitus on myö kaikista kallein vaihtoehto. Neliöhinnat pyörivät noin 90 - 150€ /m2

      RUISKUVALU on kaikista tuotteista eniten käytetty ja sillä voidaan ja pystytään saneeraamaan viemärit kuin viemärit. Homma toimii ja tuloksena on saumaton, itsekantava uusi viemärijärjestelmä. Asennus kestää noin 2 päivää ja asunnot pysyvät asuttavina koko urakan ajan.
      Ruiskuvalu on keskihintainen, neliöhinnat pyörivät noin 50 - 75€/m2

      PINNOITUS / PUTKITUS on katoavaa kansanperinnettä. Pinnoittamalla / putkittamalla ei saavuteta muuta kuin uusi kulutuspinta vanhaan valurautaputkeen. Ohut kalvo pitää viemärin koskemattomana viemärijätteestä jonkin aikaa. Halpa mutta ei pitkäikäinen remontti. Pinnoitusta / putkitusta eivät tee kuin alan harrastelija kaartiin kuuluvat urakoitsijat

      VALVOJA / KONSULLTI / SUUNNITTELIJA on taloyhtiön rahan perässä kaikista matalimmalla moraalilla. Kyseiset yritykset toimittavat kaikista eniten katteettomia lupauksia, tuotteita ja luottamusta. Valvojan rooli sisäpuoleisessa saneerauksessa on todella mitätön. Yleensä se sisältää videotallenteiden tarkastuksen ja kommentoimisen tiettyihin asioihin ihan vaan sen takia että pakko yleensä jotain tehdä jos kerran kehtaa laskuttaa.

      Se mikä on tärkeintä mihin oikeasti aijotte laittaa rahaa kun taloyhtiönne harkitsee viemäriemppa. Se on yleensä melko simppeliä matematiikkaa. Se käsite että urakoitsijat ovat pahoja, kusettavia ja muuten epäluotettavia ei pidä yleensä paikkaansa. Kun kerran tiedän työni puolesta aiheesta jonnin verran niin oli pakko vähän valistaa tätä haukkupalsta kansaa...

      • Hallituksella vastuu

        Yllä olevaan vastaten, jos taloyhtiö kuitenkin haluaa suunnittelijan valvomaan niin muistakaa vaatia että valvoja noudattaa konsulttitoiminnan yleisiä sopimusehtoja. Tämä toimii taloyhtiön turvana puolin ja toisin. Vaatimuksen saa upotettua helposti toimeksiantosopimukseen jonka valvoja toimittaa, mikäli valvoja heittäytyy hankalaksi ja esimerkiksi sanoo että kyseisiä sopimuksia ei tarvita pitäisi taloyhtiöllä soida hälytyskellot.

        Muistakaa että mikäli valvojaa vaaditaan noudattamaan Konsulttitoiminnan yleisiä sopimusehtoja on myös valvoja vastuussa, muuten konsultin vastuu on melkein olematon.

        Aiheesta lisää löytyy rt kortilta: RT 13-11143 Konsulttitoiminnan yleiset sopimusehdot.


      • Konsulttina

        TIETÄÄ MISTÄ PUHUU EDUSTAA ILMISELVÄSTI TUBUS-MENETELMÄLLÄ SUORITTAVAA URAKOITSIJAA.

        Sukitus haarayhteitä käyttäen tuottaa uuden muoviviemäriverkoston sillä erolla, ettei saumoja ole. Haarayhteiden asennus on haastavaa ja vaatii ammattitaitoa ja kärsivällisyyttä.

        TUBUS-ruiskuvalu on halpa, mutta liian kova ja joustamaton, viemäreissä tapahtuu lämpöliikkeitä etenkin keittiöviemäreissä, joihin astianpesukone purkaa kuuman pesuvetensä. Siksipitkässä juoksussa tarvitaan joustava menetelmä.
        Muoviviemäreissä Tubus on kaikkein onnettomin valinta, vielä pahempi kuin valurautaviemäreissä.

        Joustava itsekantava putkite on materiaalina Tubus-ruiskuvalua toimivampi. Sitä voidaan käyttää pakottavissa tilanteissa, esim. 32 mm lavuaarin viemärit saatetaan joutua putkittamaan sokkona, jossa kameratarkistus tapahtuu vasta putkitten kuivuttua.

        Valvoja on taloyhtiölle välttämätön, ja vastuullinen valvoja todella varmistaa, että urakoitsija tekee mitä on sovittu.

        Olen ollut alan konsulttina päätoimisesti vuodesta 2008, ja ensimmäisissä viemäriurakoissa olin mukana jo vuonna 2006. Eli olen ollut mukana näissä niin kauan, kuin tämän tyyppisiä urakoita on Suomessa kiinteistön sisäpuolella tehty. Tunnen henkilökohtaisesti kaikki alan merkittävimmät urakoitsijat, tunnen myös eri menetelmät.


      • Jukka Saikko

        Valitettavasti joustamaton, lasinkova ruiskuvalu ei toimi pitkään viemäreissä, joissa tapahtu lämpölaajenemista. Pinnoite vaatisi joustavuutta, silloin se saattaisi olla ok.


      • Jukka Saikko
        Jukka Saikko kirjoitti:

        Valitettavasti joustamaton, lasinkova ruiskuvalu ei toimi pitkään viemäreissä, joissa tapahtu lämpölaajenemista. Pinnoite vaatisi joustavuutta, silloin se saattaisi olla ok.

        Onneksi nyt on markkinoilla lähes 10 urakoitsijaa, jotka toimivat pääkaupunkiseudulla ja sukittavat laadukkaasti viemärit sekä asentavat haarayhteet jokaiseen viemärihaaraan. Kylppärin tai erillisen wc:n lavuaarin usein 32 mm viemäri joudutaan useimmiten johtamaan pintavetona wc-pytyn jalkaan tai kaivoon. Nyt tosin on jo testauksessa myös 32 mm viemärin sukitus.
        Sukitetulle viemärille on ennustettu yli 50 vuoden kestoikä.

        Kun epoksoitu sukka on kovettunut, on se yhtä vahva kuin uusi muoviviemäri.

        Yksi suurimmista sukituksessa esiin tulevista ongelmista on sukkaan epoksin mukana tulevan ilman poistaminen. Kaikki eivät koe ilman poistamista tarpeellisena, vaikka se heikentää laatua. Ilmaa sisältävä sukka ei kyllästy epoksilla, ja jää siltä osin heikoksi.

        Ongelma on myös se, että osa sukittajista ei oikeasti käytä haarayhteitä, vaan he käyttävät kustannussyistä hattuprofiileja, jotka eivät ole joka kohdassa yhtä luotettavia kuin haarayhteet. Myös haarayhteen tai hattuprofiilin kiinnittäminen silikaatilla on riski, ne pitäisi kiinnittää aina epoksilla.


    • JoonasK76

      En tiedä aiheesta paljonkaan, mutta kun nyt tänne päädyin niin totean, että hankin oman putkiremonttini tuolta http://www.viemarisaneeraus.info ja homma sujui tosi moitteettomasti.
      En tiedä heidän metodeistaan mitään, mikä lienee hyvä asia :)

    • 24cole

      Luen Suomen taloissa on hometta ja jatkuvia putkiremontteja. Meilla (Toronto) ei sellaisista ole kuultukaan. Taalla olisi vaikeaa vaihtaa putkia taloon jossa on vaikka 65 kerrosta. . Taall a on vain yksi sisaantulo ja joka kaytavalla,joka kerroksessa monia asuntoja monta sahko ja muita putkilinjoja.,

      • Ällikällä lyöty

        Onko about 50 vuoden välein tehtävä putkiremontti "jatkuvia putkiremontteja"?
        Tuo oli mielenkiintoinen tieto ettei teidän suunnalla tarvitse tehdä putkiremontteja ollenkaan. Mistä arvelet eron johtuvan? Onko sikäläistä tutkimustietoa? Kerroksien määrä ei pitäisi ( teoriassa ) vaikuttaa vuotojen syntymiseen tai putkien puhkikulumiseen.


      • hermanni__

        Korkeimpien talojen viemäriputket kuluvat eniten pohjakerroksista
        joissa veden syöksynopeus on suurin , niinpä pilvenpiirtäjiin saakin
        alvariinsa vahettaa putkia, ainakin alimpiin kerroksiin, :)):D


    • Jaaajojaajo

      Joku kysyi miten muoviputken voi liittää sukitettuun valurautaputkeen. Esim vanhaan valurautaan kiinnitetään karhennettu muovinatsa pannalla ja sukitetaan siitä läpi. Näin liitosta voi jatkaa esim. Kaksoismuhvilla. Joku puhui myös että "sukita metrin pätkä puhdistettua valurautaa ja sahaa poikki, sukan ja valuraudan väliin jää rako" ei jää, asennusvaiheessa sukan sisällä on kilon paine ja se pullistaa sukan ihan seinämiin kiinni (olen sahaillut putkia näytekappaleiksi eikä koskaan ole mitää rakoja näkynyt) haarayhteitä olen asentanut satoja. Niissä ei ole koskaan ollut mitään ongelmia. Mutkia saa olla useampikin. Aina jostain pääsee vetämään haarayhde-työkalun narulla paikalleen jos tarve vaatii, harvemmin tarvii. Venytettäviä sukkia pystyy tosiaan venyttämään aina seuraavaan kokoon. Esim. 50-70, 70-100, 100-150. JOS koko muuttuu esim. 50:stä 100:seen (yleensä keittiöt) yhdellä matkalla niin silloin täytyy piikata esille koonmuutoksen kohdalta. Pikkujuttu. Koonmuutos on lähes poikkeuksetta heti lähdön jälkeen. Eli kun 50mm putki kääntyy 90 asteen kulmassa vaakaosuudelle, muuttuu se jo 70mm. Toisinsanoen 90 mutka on koonmuutosmutka. Tällöin piikattava alue on keittiökaapiston sisällä. Putki poikki ja sukkaa sinne. Karhennettu muovinatsa pannalla kiinni ja muovimutka tilalle. Valurautaiset lattiakaivot sukitetaan ja pinnoitetaan. En teksisi näitä hommia jos tietäisin että paskaa tekisin.

    • Aurajuusto

      Nyt on keksitty uusi orgaaninen sukka, joka kasvattaa titaniakin vahvemman kuoren ja kannattaa koko kerrostaloa, niin sillä voi tehdä molpuol jokkee.

    • Modernitviemärit

      VALITSE PINNOITUS EI PERINTINENSUKITUS!

      Pinnoittamalla tulee paras mahdollinen lopputulos viemäeiden sisäpuolisissa saneeauksissa. Esim. tubus tai dakitus. Sukitus on hankala, vie aikaa useita kuukausia, asukkaiden tulee muuttaa pois työn ajaksi tai jos jää asumaan niin pikkauksen meteliin vaikea tottua. Kannattaa puntaroida haluatko perinteisen sukituksen vai kenties modernin rakenteita rikkomatta tehtävän pinnoituksen. Sukka voi myös päätyä viemäriin asennusvaiheessa ns. kaksinkerroin jota kutsutaan rapareriksi. Raparberisoitunut viemäri tulee vaihtaa perinteisesti jolloin remontti venyy usealla vuodella (näin käy joka toisessa pystyviemärissä). Lisäsi sukituksessa syntyy suuret määrät asbestia ja muuta hengenvaarallista jätettä.

      Pinnoitus on hyvä ja yleisesti vakuutusyhtiöt suhtautuvat kuten perinteisesti sukitettuihin viemäreihin (eli katsovat olevan uudet putket). Pinnoitus vie vain muutaman päivän ja ei ole asukkaalle haitaksi. Pinnoitetun viemärin käyttöikä on noin 100 vuotta ja moni urakitsija antaa pinnoitetulle viemärille jopa 40vuoden täysi takuun! Pinnoituksen lisäksi on myös olemassa samankaltaisia kuten muotoputkiruiskuvalu, pakkosujutusputkitus, limipinnoitus ja kovahartsiletkutus. Kaikki uudet valurautaputket pinnoitetaan myös joten on luonnollist ja järkevää että myös vanhat kannattaa pinnottaa..?

      Tässä muutama pinnoitusta tekevä yritys:
      MasterPipe Oy
      Picote Oy

    • Linjala

      Mikä on sukituksen metri hinta .haluaisin tietää olemme hankkimassa sellaisen

    • Keso

      Meidän vanhaan omakotitaloon tehtiin viemäriremontti sukittamalla muutama vuosi sitten. Jälki oli moitteetonta ja hintakin järkevä verrattuna vanhan aikaiseen putkiremonttiin. Ei ole ollut mitään ongelmia työnlaadussa ja putkien toiminnassa. Nyt saa taas seuraavat vuosikymmenet olla rauhassa.

      Meille remontin teki Suomen Vesiturva, nopeaa ja ammattitaitoista työskentelyä.

      https://suomenvesiturva.fi/viemarin-sukitus/

    • Rintsikka

      Meillä putkiremontin ajan vain toinen vessoista oli poissa käytöstä, sitä kautta sukittivat. Muuten putkiremontti ei vaikuttanut normaalielämään oikeastaan mitenkään.
      Työn teki: https://www.viemariverstas.fi/viemarin-sukitus/

    • Anonyymi

      Putkiremontti kannattaa tehdä vasta sitten kun on 3-4 putkirikkoa ollut. Mitään kalliita konsulttifirmoja ei kannata käyttää, vaan laittaa nekin rahat itse remppaan. Hukkaan menevät muuten. Kannattaa säästää n. 5 vuotta ennakkoon rahaa putkiremppaa varten. Sitten, kun se on käsillä, se kannattaa tehdä perinteisellä tyylillä, eikä mitään hiton sukituksia.

      • Anonyymi

        Vajaa kaksi vuotta sukituksesta kerrostalossa. Kylppärit vastakkain kuten tavallista. Kolmas kylppäripari remontti menossa. Eli kuusi kylppäriä purettu sukituksen jäljiltä. Kalliiksi tulee. Luultavasti koko talon remppa menee uusiksi. Kuvasimme sukitukset. Monessa kohtaa sukka oli lerpahtanut viemärissä puoliväliin alas notkolle. Ei ole enää isoa tilaa paskan kulkea. Sukitusyrityksestä ei muuta jäljellä kuin risat sukat. ---- Toisessa 7 kerroksisessa talossa, sukitetut viemärit vaihdettiin perinteiseen 10 vuoden kuluttua. Ottaa pönttöön maksaa kahteen kertaan


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vajaa kaksi vuotta sukituksesta kerrostalossa. Kylppärit vastakkain kuten tavallista. Kolmas kylppäripari remontti menossa. Eli kuusi kylppäriä purettu sukituksen jäljiltä. Kalliiksi tulee. Luultavasti koko talon remppa menee uusiksi. Kuvasimme sukitukset. Monessa kohtaa sukka oli lerpahtanut viemärissä puoliväliin alas notkolle. Ei ole enää isoa tilaa paskan kulkea. Sukitusyrityksestä ei muuta jäljellä kuin risat sukat. ---- Toisessa 7 kerroksisessa talossa, sukitetut viemärit vaihdettiin perinteiseen 10 vuoden kuluttua. Ottaa pönttöön maksaa kahteen kertaan

        Tänä päivänä aika omituista, jos ei kosteuksia mitata rakenteiden sisältä, jos on liikaa levinnyt kosteusvaurio, sukituskin on turhaa rahanhaaskausta. Yleensä emaloitua lattiakaivoa ei voitu vaihtaa rikkomatta kantavia rakenteita, se on usein kosteusvaurion syy, tai märkätilassa on muita laatoittamattomia kohtia. Nykyajan laatat eivät kosteassa pohjassa pysy näillä nykyajan purukumilaasteilla, jotka eivät koskaan kovetu.


      • Anonyymi

        Eli 70-luvun standardit varustetasossa on OK ja hyvä myyntivaltti myös vuonna 2050?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli 70-luvun standardit varustetasossa on OK ja hyvä myyntivaltti myös vuonna 2050?

        70-luvun kosteustasossa ei kylppäreitä voi pinnoittaa nykyajan vedeneristeillä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        70-luvun kosteustasossa ei kylppäreitä voi pinnoittaa nykyajan vedeneristeillä.

        Kylppärit kannattaa pinnoittaa kaakeleilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kylppärit kannattaa pinnoittaa kaakeleilla.

        Mitä ilmeisimmin, mutta sukittaminen on todettu jo liian aikaavieväksi.

        Alun perin oli ajateltu, että viemäriputket sukitetaan, eikä osakkaiden kylpyhuoneisiin kosketa, el-leivät he sitä itse halua.

        Sukittamisen työmenetelmä olisi kuitenkin vaatinut 7 lisäpäivää toteuttamisen prosessissa, minkä vuoksi se ei soveltunut nopeaan kahden viikon remontointitapaan. Vaihtoehdoksi ei siksi jäänyt muu kuin viemäriputkienkin korjaaminen perinteisellä tavalla.

        – Asukkaille kerrottiin tilanteesta, kuunneltiin heidän toiveitaan hyvinkin tarkkaan. Muutaman päivän päästä sellaisetkin osakkaat, jotka olivat ensin pitäneet viemäriputkien sukittamista ainoana hyvänä vaihtoehtona, olivat muuttaneet mieltään ja näkivät perinteisen tavan toisena hyvänä vaihtoehtona,


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vajaa kaksi vuotta sukituksesta kerrostalossa. Kylppärit vastakkain kuten tavallista. Kolmas kylppäripari remontti menossa. Eli kuusi kylppäriä purettu sukituksen jäljiltä. Kalliiksi tulee. Luultavasti koko talon remppa menee uusiksi. Kuvasimme sukitukset. Monessa kohtaa sukka oli lerpahtanut viemärissä puoliväliin alas notkolle. Ei ole enää isoa tilaa paskan kulkea. Sukitusyrityksestä ei muuta jäljellä kuin risat sukat. ---- Toisessa 7 kerroksisessa talossa, sukitetut viemärit vaihdettiin perinteiseen 10 vuoden kuluttua. Ottaa pönttöön maksaa kahteen kertaan

        Eikö sukitusfirma voisi tehdä asiakkaille kumisukat ja kalossit jalkaanpantaviksi, ettei pettymys viemärien sukitukseen olisi niin suuri.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vajaa kaksi vuotta sukituksesta kerrostalossa. Kylppärit vastakkain kuten tavallista. Kolmas kylppäripari remontti menossa. Eli kuusi kylppäriä purettu sukituksen jäljiltä. Kalliiksi tulee. Luultavasti koko talon remppa menee uusiksi. Kuvasimme sukitukset. Monessa kohtaa sukka oli lerpahtanut viemärissä puoliväliin alas notkolle. Ei ole enää isoa tilaa paskan kulkea. Sukitusyrityksestä ei muuta jäljellä kuin risat sukat. ---- Toisessa 7 kerroksisessa talossa, sukitetut viemärit vaihdettiin perinteiseen 10 vuoden kuluttua. Ottaa pönttöön maksaa kahteen kertaan

        Höpö höpö, ei uskottava tarina.


      • Anonyymi

        "Mitään kalliita konsulttifirmoja ei kannata käyttää, vaan laittaa nekin rahat itse remppaan."

        Joo, amatöörihallitus antaa itsensä isännöitsijän ja urakoitsija pyöriteltäväksi.

        Se on varmaan hyvä neuvo, jos kaikki osakkaat ovat masokisteja.

        Ei saatana! Jos ei tajua käyttää asiantuntijaa, ei kannata olla mukana tekemässä yhtään päätöstä!!!


    • Anonyymi

      kodinplaza.fi avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat, mikäli tarvitset apua viemärin sukituksen hankintaan tai haluat vertailla tarkemmat hinnat?

      • Anonyymi

        Löysit tännekkin


      • Anonyymi

        Haista paska


    • Anonyymi

      "Meillä ei valittu sukitusta, koska mistään ei saatu luotettavaa vastausta kestävyyteen. Ei ole tietoa, tutkimuksia eikä kokemusta vielä vuosiin. Ainakaan siihen asti kunnes ensimmäisiä sukituksen remppatarpeita alkaa ilmaantua. Sitten vasta tiedetään kauanko ne kestää.
      Eli jos joku markkinoi niitä 50 vuotta kestävinä vaihtoehtoina, se on huijausta."

      Miksi sukituksen pitäisi kestää 50 vuotta?
      Niitähän tehdään nyt etupäässä 60-70-lukujen elementtitaloihin, joiden tekninen käyttöikä (siis koko talon) on rakennusaikana mitoitettu 30-50 vuodeksi. Eli talo on jo muutenkin jatkoajalla tässä vaiheessa, ja jos sukituksella saadaan pari kolmekymmentä vuotta kestoa rööreille, niin siinä vaiheessa koko höskä onkin jo viimeistään muutenkin läjään ajettavassa kunnossa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5887
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3727
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      2008
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1809
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1246
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1229
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      1037
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      980
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      909
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe