Tulontasaus

anonymous4

Hei

Mitä tulontasaus käytännössä tarkoittaa - mitä hyötyä sen hakemisesta on hakijalle ja miten sitä voi hakea ?

Olen kuullut että jos on saanut irtisanoutumispaketin / ns. kultaisen kädenpuristuksen (summa n. kolmasosa ko. koko vuoden bruttotuloista) kannattaisi hakea tällaista tulontasausta.

Kiitos!

31

1878

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei!

      Tulontasauksen tarkoituksena on lieventää kertatulon verotusta sen maksuvuonna. Tulontasaus vaikuttaa pienentävästi vain valtionveroon.

      Tulontasaus voidaan tehdä kaikille ansiotuloille, jotka on saatu etu- tai jälkikäteen kahdelta tai useammalta vuodelta esimerkiksi työsuhteen irtisanomisesta maksettu korvaus.

      Verottaja tutkii tulontasauksen vain tulonsaajan vaatimuksesta. Vaatimus on tehtävä ennen verotuksen päättymistä (31.10.). Vuoteen 2012 kohdentuva tulontasausvaatimus on tehtävä 31.10.2013 mennessä.
      Tulontasausvaatimuksen voi tehdä kätevästi keväällä Veroilmoitus verkossa-palvelumme kautta.

      Tulontasauksen voimme tulonsaajan vaatimuksesta tutkia myös jo kertatulon maksuvuoden ennakonperinnässä. Tulontasausta ei lasketa puhelin- tai verkkopalvelussa, asioitava on siis lähimmässä verotoimistossa.

      Suuremmalle kertatulolle kannattaa muutenkin tilata muutosverokortti, vaikka tulontasaus ei veroprosenttia muuttaisikaan.

      Tulontasauksen edellytyksistä ja tulontasausmenettelystä voit käydä lukemassa lisää Vero.fistä löytyvästä ohjeesta. Ohjeeseen pääset tästä linkistä:
      http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Ennakkoperinta/Tyonantajan_tuki_yrittajaksi_ryhtyvalle_ .
      Tulontasauksesta on kerrottu ohjeen kohdassa 4.

      Kysymyksestäsi kiittäen

      Eija Verotiimistä

    • verovelvollinen

      Miten tulontasausta vaaditaan Veroilmoitus verkossa palvelussa? Ei tuolta "Verotustietojen ilmoittaminen" osasta ainakaan kovin helposti löydy mitään suoraa paikkaa tuon vaatimuksen tekemiseen. Siihen kai pitäisi toimittaa myös liitteenä kuvaus/sopimus siitä mikä osa rahasta on tullut kertakorvauksena ja millä aikavälillä se on ansaittu. Onko tuolla paikka johon voi laittaa skannattuja liitteitä?

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

      Tulontasauksen voit ilmoittaa Veroilmoitus verkossa –palvelussa vaiheessa 2. Verotustietojen ilmoittaminen. Ansiotulot –otsikon alla näytetään esitäytettynä tietona työnantajan ilmoittamia tietoja. Mene kyseisen tulon rivillä olevasta muokkaa –linkistä uuteen näkymään. Tämän sivun oikean laidan sivuohjeissa on kerrottu tulontasauksen ilmoittamisesta. Veroilmoitus verkossa - palvelun kautta et voi lähettää liitteitä.

      Voit soittaa veroilmoitus verkossa asiakastukeemme 020 697 054 (arkisin klo 9:00 – 16:15 ppm/mpm), jos haluat lisää opastusta palvelun käytössä.

      Terveisin Saija Verotiimistä

    • Pekka H

      Hei,
      sain "kultaisen kädenpuristuksen", kun lähdin edellisestä työpaikastani, jossa olin työskennellyt yli 10 vuotta. Kuulin sattumalta tulontasauksesta, kun vierailin verotoimistossa, missä sitä suositeltiin. Irtisanoutumispaketti vastasi vuoden bruttopalkkaani, mikä oli vähän yli 100 000.

      Olenko siis todella oikeutettu saamaan tulontasauksen? Verovirastossa niin annettiin ymmärtää ja he vielä laskivat minulle tarpeelliset laskutoimitukset. Ymmärsin, että vero-% tulontasauksessa kohdallani on 15%, eli verotetaanko minua paketin osalta 15 prosentilla? Voiko siis todella olla niin, että netto-osuus olisi jopa yli 85 000?

      Tämä olisi mukava ja todellinen yllätys, sillä en ollut kuullutkaan tästä ennen tämänpäivän vierailua verotoimistossa.

    • Hei Pekka H ja kiitos kysymyksestäsi.


      Työsuhteen irtisanomisesta johtuva kertakorvaus oikeuttaa tulontasauksen tutkimiseen.


      Jos sinulla ei tänä vuonna ole lainkaan tulontasaukseen oikeuttavan kertatulon lisäksi muita veronalaisia ansiotuloja tai niitä on vain vähän, tulostasi määrättävän veron määrän on oltava vähintään 15 % kertatulosta.


      Paketin osalta varsinainen veroprosentti ei tule olemaan 15 vaan suurempi.


      Tulontasaus pienentäisi tämän vuoden valtion tuloveron määrää todennäköisesti noin 3000 euroa.


      Tulontasauksesta ja sen perusteista voit kysyä lisää Verohallinnon puhelinpalvelusta p. 020 697 002/palkan- ja eläkkeensaajat.


      Ystävällisin terveisin
      Sari T Verotiimistä

    • Pekka H

      Hei vielä,

      olen siirtynyt tänä vuonna yrittäjäksi ja mietin, olisiko minun siis kannattavampaa jättää rahat yritykseen siten, että ansiotuloja ei juuri muodostuisi paketin lisäksi. Olisiko tulontasauksen hyöty tällöin suurempi, kuin nostamalla ansiotuloa?

    • No hei taas.


      Valitettavasti en pysty tässä kertomaan mikä sinulle olisi edullisinta.


      Karkeasti sanoen mitä korkeampi on puhtaan ansiotulon määrä valtionverotuksessa sitä enemmän syntyy tuloverosta vähennettävää. Toisaalta kannattaa huomioida että jos paketin lisäksi tulee elinkeinotoiminnan ansiotuloa kokonaisveroaste nousee.


      Verovuodelle 2013 vaadittava tulontasaus on tehtävä ennen verotuksen päättymistä (31.10.2014).


      Jos sinulla on lisäkysymystä tulontasauksestasi, ole ystävällinen ja soita Verohallinnon puhelinpalveluun p. 020 697 002/palkan- ja elääkkeensaajat tai asioi lähimmässä verotoimistossa.


      Ystävällisin terveisin
      Sari T Verotiimistä

    • paketoija

      Olen saanut 50 000 EUR paketin kun minut irtisanottiin 2012 alusta. Koko 2012 ansiotulot olivat 72500 tuon paketin päälle. Veroja olen maksanut 41000 EUR tuosta. Kuitenkin sanotaan Veronmaksajien sivuilla tulontasauksen hausta: "Huomattakoon, että tulontasauksesta ei esimerkiksi ole hyötyä, mikäli kertatulon maksuvuonna verovelvollisen verotettavat muut ansiotulot ylittävät tai ovat saman verran kuin valtion tuloveroasteikon ylin porras (70 300 euroa vuonna 2012)." Tuo 70 KEUR siis ylittyy tuon vuoden osalta. Mitä teen, autatteko? Kiitos paljon.

      • paketoija1

        yllä oleva "paketoija" lisää, että tuo 50 KEUR paketti (eroraha) on 9 vuoden työstä saatu.


    • Hei!

      Tulontasausta kannattaa hakea, jos edellytykset muuten oikeuttavat tulontasaukseen. Verottaja tutkii onko tulontasaus edullista.

      Terveisin
      Seija K Verotiimistä

    • Ex-Mech

      Vaikka en mitään ehtinyt kysymäänkään, tiimi vastasi riittävästi aiottuihin kysymyksiini.

      Loistavaa ja kiitos!

    • Hei!

      Mukava kuulla, että palvelusta on ollut hyötyä!

      Keväisin terveisin Verotiimi

    • tulontasaaja

      Hei,

      Onko tulontasausvaatimukselle joku suositeltava "määrämuoto" ja miten tai missä se pitäisi veroilmoituksessa esittää?

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Tulontasauksen voi ilmoittaa vapaamuotoisesti veroilmoituksen lisätieto -kohdassa. Liitä ilmoitukseesi kopio niistä tuloista, joita tulontasaus koskee.

      Terveisin
      Seija K Verotiimistä

    • tulontasaaja

      Hei, ja kiitos vastauksesta.

      Tein veroilmoituksen netissä ja lisäsin vaatimuksen ko. tulon lisätietoihin, koska näin toisaalla (http://keskustelu.suomi24.fi/node/11395312) niin suositeltavan. Mainitsin siinä vielä tulon määrän ja miltä työnantajalta sekä sen että toimitin tarvittavat paperit jo tulontasausverokorttia laskettaessa. Olisiko minun pitänyt lisätä vielä jokin liite sähköiseen veroilmoitukseen?

    • Hei!

      Olet toiminut aivan oikein. Sinun ei tarvitse toimittaa enää tulontasaukseen liittyviä asiakirjoja Verohallintoon, koska olet esittänyt ne jo ennakkoperintävaiheessa.

      Ystävällisin terveisin,

      Minna Verotiimistä

      • tulontasaaja

        Hienoa! Kiitoksia.

        p.s. Tämä on loistava palvelu. :)


    • Hei "tulontasaaja"!

      Lämmin kiitos palautteestasi!

      Aurinkoisin terveisin
      Verotiimi

    • opiskelija26

      Mitä jos aloitti opiskelun ja saa vuodelta 2013 vielä palkkaa ja lomarahat, jotka maksetaan vasta tammikuussa, eikö silloin voi saada tulontasausta, niin että verottaja katsoisi ne vuoden 2013 tuloiksi, tämä syö opiskelijan "tulokattoa" jo roimasti ja vaikuttaa opintotukeen?

    • Hei "opiskelija26"!

      Palkanmaksupäivä ratkaisee verovuoden. Vaikka työ on tehty vuonna 2013, mutta palkka ja lomarahat maksetaan vuonna 2014, on tulo silloin vuoden 2014 tuloa. Kysymyksesi perusteella tässä ei ole kyse sellaisesta tapauksesta mihin voisi soveltaa tulontasausta.

      Ystävällisin terveisin
      Tarja Verotiimistä

    • kiinnostunut1

      Mikä on tulontasaukseen käytettävä laskentakaava?

      Tulontasaus vaikuttaa vain valtion verotuloihin, mutta käsittääkseni takautuvana eläkkeen kertakorvauksena saatavaa summaa ei suoraan voi jakaa niiden vuosien määrällä, joina tulot olisi ansaittu?

    • Hei ja kiitos kysymyksestä!

      Ohjeistuksessa kerrotaan tulontasauksen laskentaperusteista seuraavaa:

      "Tulontasausta varten jaetaan tulontasauksen kohteena oleva kertatulo, josta on vähennetty luonnolliset vähennykset, niiden vuosien lukumäärällä, joilta tulon katsotaan kertyneen, kuitenkin enintään viidellä. Jokaisesta näin lasketusta kertatulon osasta menee yhtä paljon veroa. Kertatulon osasta menevän veron määrä saadaan lisäämällä yksi kertatulon osista verovuoden muihin ansiotuloihin ja laskemalla näin saadusta tulosta menevän veron ja pelkästään muista ansiotuloista menevän veron erotus. Tulontasauksen kohteena olevasta tulosta menevä vero saadaan kertomalla kertatulon osasta menevän veron määrä osien lukumäärällä. Kertatulosta menevän veron on kuitenkin aina oltava vähintään 15 prosenttia kertatulosta."

      Tämän linkin takaa löydät koko ohjeen ja sen lopussa on myös laskentaesimerkki, joka toivottavasti selventää sinulle kysymääsi laskentakaavaa: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Tulontasaus

      Eläketulon kertamaksun yhteydessä kyseeseen voi tulla myös eläketulon jaksotus, josta löydät lisätietoa täältä: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Elakkeen_jaksotus

      Jos haluat tarkemmin keskustella tilanteestasi, voit soittaa palvelunumeroomme 020 697 002 (palkan- ja eläkkeensaajat).

      ystävällisesti Satu V. Verotiimistä

    • tasausta

      Olen saanut tulontasaukseen oikeuttavan irtisanomispaketin alkuvuonna 2013. En hakenut ennakkoon tasauspäätöstä, vaan tuo pitää tehdä nyt veroilmoituksen palauttamisen yhteydessä. Miten käytännössä pitää toimia? Teenkö veroilmoituksen verkossa & käyn sen jälkeen verotoimistossa esittämässä eropaketin dokumentit - vai palautanko veroilmoituksen postitse & liitän mukaan kopiot eropaketista ja sen perusteista?

    • Hei,

      Tulontasauksen voit ilmoittaa Veroilmoitus verkossa –palvelussa vaiheessa 2. Verotustietojen ilmoittaminen. Ansiotulot –otsikon alla näytetään esitäytettynä tietona työnantajan ilmoittamia tietoja. Mene kyseisen tulon rivillä olevasta muokkaa –linkistä uuteen näkymään. Tämän sivun oikean laidan sivuohjeissa on kerrottu tulontasauksen ilmoittamisesta.

      Jos palautat esitäytetyn veroilmoituksesi paperiversiona. Tulontasauksen voit ilmoittaa vapaamuotoisesti veroilmoituksen lisätieto -kohdassa. Liitä ilmoitukseesi kopio niistä tuloista, joita tulontasaus koskee.

      Tulontasauksesta ja sen perusteista voit kysyä lisää Verohallinnon puhelinpalvelusta p. 020 697 002/palkan- ja eläkkeensaajat.

      Terveisin Saija Verotiimistä

    • Tasausta

      Kiitos nopeasta vastauksesta. Riittääkö siis, jos Veroilmoitus verkossa-palvelussa menen 2. vaiheessa kyseisen tulon kohdalta muokkaukseen & ilmoitan haluavani juuri kyseisen tulon tasattavaksi n-vuodelle. Pitääkö tuossa tapauksessa toimittaa jotain todistuksia johonkin, esim. perusteluita siitä miksi tulo pitää tasata nimenomaan n-vuodelle?

    • Hei,

      Kiitos palautteestasi. Mukavaa, että palvelu miellytti!

      Kirjoita tulontasaus vaatimus Lisätietoja-kenttään veroilmoitus verkossa palvelussa. Sinun ei tarvitse lähettää kopioita/todistuksia niistä tuloista, joita tulontasaus koskee. Pyydettäessä todistukset tulee toimittaa omaan verotoimistoon.

      Terveisin Saija Verotiimistä

    • Helena58

      Hei,
      saan 30000 irtisanoutumiskorvauksen 32 vuoden palveluksen päätyttyä. Miten toimin, kun verokortissani oleva tuloraja täyttyy jo toukokuun palkanmaksun yhteydessä. Irtisanoutumiskorvaus maksetaan kesäkuun 15. päivä, pyydänkö muutosverokortin korvausta varten?

    • Hei ja kiitos kysymyksestäsi Helena58!



      Olemme varautuneet tällä palstalla vastaamaan veroilmoitusta koskeviin kysymyksiin.

      Voit laskea uuden kortin täällä: http://www.vero.fi/fi-FI/VKV

      Uuden verokortin voit myös saada soittamalla numeroon 020 697 000.

      Tarvitset tiedot mm: Paljonko saat tuloja kuluvan vuoden aikana? Paljonko olet saanut tuloja tähän mennessä? Paljonko sinulta on peritty veroa tähän mennessä?Onko sinulla vähennyksiä?


      Ystävällisin terveisin
      EijaP Verotiimistä

    • pakettilainen

      Hei
      Tulen saamaan ns kultaisen kädenpuristuksen v 2016. Tammikuun 13 pv 2016 maksetaan minulle 45.219,60 euroa lisäksi tulen saamaan lomakorvauksia n 5000 euroa m Takanani on tuolloin 38 v työntekoa samalle työnantajalle. Muita tuloja en v 2016 tule saamaan. Miten toimin verotuksen kanssa
      terkuin
      epätietoinen

    • Hei nimimerkki ”pakettilainen" ja kiitos kysymyksestäsi!

      Olemme varautuneet vastaamaan tällä palstalla verotuspäätöstä koskeviin kysymyksiin. Tässä vaiheessa asiasi ei vaadi toimenpiteitä.

      Tulontasauksesta ja sen perusteista voit halutessasi kysyä lisää palkan- ja eläkkeensaajien palvelunumerosta 020 697 002 (ma–pe klo 9.00 - 16.15 pvm/mpm).

      Tulontasauksesta on kerrottu tarkemmin täällä: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Tulontasaus_ansiotulojen_verotuksessa(32889)#5Tulontasauksen toimittaminen_x

      Syksyisin terveisin
      Hanna Verotiimistä

    • paketinsaaja

      Kannattaako tulontasaus aina? Jos ei, niin millaisessa tilanteessa ei?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe