perennoja puolivarjoiseen rinteeseen

ummikko istuttaja

Hei, kaipaisin ideoita mitä perennoja voisi istuttaa puolivarjoiseen rinteeseen. Meidän paviljongin takana on noin 6 neliötä alaa, ylöspäin kapenevasti, noin 40 asteen kulmassai, jossa kasvaa reunalla kaksi keskikokoista koivua ja pensaspihlaja.

Etanoita löytyy, joten kasvien pitäisi mielellään olla niille kelpaamattomia edes jossain määrin. Ruusut ei ikävä kyllä menesty koska sinne paistaa vain aamuaurinko suoraan klo 12 saakka ja muuten aurinkoa tulee puiden varjostamana. Kotkansiipiä olen istuttanut pari kesää sitten mutta muuten on vielä aika ankean näköistä.

Olen tehnyt alueen takareunaan vanhasta valtavasta koivunkannosta kivikko-multa-puutarhahässäkän. Siihen olisi kiva saada myös joku varjosta pitävä peitekasvi. menisikö joku köynnöskin?

Alue on kolmonen, eli tää pohjanmaan rannikko.

Olisiko joku joka osaisi neuvoa millaista kasvia voisi laittaa, tykkäisin kovasti.

9

724

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ensihätään..

      Puut ja kotkansiipi tuottaa ongelmia. Puut vie veden ja saniainen leviää alkuun päästyään hulvattomasti, jos et ole eristänyt juuristoa. Toisaalta se voi tykätä huonoa kuivuudesta, kun on enempi kostean maan kasvi.

      Sipulikasvit on tommoseen paikkaan hyviä, tulppaanit, narsissit ja liljat. Aamuaurinko riittää niille ihan hyvin.

      Kesäpikkusydän menestyy missä vaan, se peittäisi kivasti sipulikasvien lakastuvat lehdet ja etanat ei kauheesti niistä näytä tykkäävän.

      Jaloangervot ja kääpiöangervo kukkii varjoisemmassakin paikassa.

      Kellopeippi ja tarha-alpi ois hyviä, jos leviäminen ei haittaa - ne loikkii penkissä.

      Vuorenkilpikin menee missä vaan, sen juuristo pärjää isoillekin kasveille.

      Maanpeitekasveista voisi mennä peittokurjenpolvi, joka on vaatimaton olojen suhteen ja kukkii kauniisti. Varjoisimpaan paikkaan voisi kokeilla varjohiippaa.

      Köynnöksistä tuli mieleen vain piippuköynnös ja siperiankärhö, jotka menestyy varjossa, mutta niille pitäisi olla muheva ja ravinteikas maa. Onnistuneeko...

      • ummikko istuttaja

        Hei, tuo kesäpikkusydän oli hyvä neuvo. Katselin netistä kuvia ja hoito-ohjeita, voisin tuon ainakin hommata. En ollut tuollaisesta vielä kuullutkaan.

        Ajattelin edetä istutuksien kanssa rauhassa, ala on iso. Voisin tosiaan laittaa niitä tulppaanejakin, nehän saa sitten siirrettyä jos tarvis uusien istutuksien alta.

        Kiitos vinkeistä:-)


    • Pioni

      Kiitos mielenkiintoisista vinkeistä. Meillekin suunnitellaan uutta istutusta puolivarjoisaan rinteeseen. Peittokurjenpolvi tuntuisi hyvältä kun ennestään on vuorenkilpeä, sipulikukkia ja seinää vasten köynnöshortensia. Rinnealuetta on tosin laajalti ja vain talomme ja naapurin ison kuusen varjostama alue on tarkoitus uusia, osan pidämme "villinä" eli ketokukilla, jonka niitämme pari kertaa kesässä.

    • poltinkarva

      Koivu on rikkakasvi kasvaessan pihoilla. Kannattaa aloittaa torjunta. Moottorisahalla tyvestä poikki.

    • 456633

      kyllä näin on... koivun juuret yltää pitkälle ja 'kovettavat' maan niin jottei es lapiolla pääse läpi, on niin täynnä pientä juuri sotkua. suosittelen irtoruukkuihn ja altaisiin istytusta mikäli koivuja on lähelläkään.Mitään en inhoa niinpaljon kuin koivun juuria, mikään vesi määrä ei riitä.

      • ummikko istuttaja

        Hei,
        koivu jää.

        Tässä kävi nyt niin että meiltä kaadettiin kaksi syksyä sitten paljon puita tontilta ja jotain varjostusta piti jättää ettei aurinko kokopäivän paistaisi.

        katselin muuten tuota paviljongin taustaa uudemman kerran toissailtana ja huomasin että se oli noussut täyteen luonnonkukkia. Kasvikirjan kanssa katsoin että siellä ainakin hopeahärkkiä on, ja japanin hanhikkia. Ja sitten oli joku sininen pikkukukkainen kasvi. Ja jokin nokkosen näköinen kasvi, joka tosin ei ollut nokkonen.

        Ja sitten siellä oli todella erikoinen kaalin näköinen kasvi. Tästä mä teiltä kysyisin että mikä se voi olla kun sen pinta ei ollut sileä ollenkaan vaan vähän röpelöinen ja samettinen. Oon googlettanut netistä kaalikasveja, mutta en ole onnistunut vielä löytämään samanlaista.

        Ensiviikolla käyn läheisellä taimistolla tilaamassa uusia perennoja aiempien suositustenne mukaan :-)


    • rauhassa katsella

      Hopeahärkki ja japananinhanhikki ovat ihan "oikeita" kukkia, ei ne ole luonnonkukkia. Kaalit ei ole monivuotisia, saatko kuvan laitettua, niin joku voi tunnistaa. Nyt on pihassa näkyvissä ainakin salkoruusun lehtiruusuke. Kannattaa odottaa ja katsoa, mitä sinne teidän pläntille ilmestyy! ;)
      Nokkosta muistuttava voi olla jokin peippi.

      • ummikko istuttaja

        No joo, se kamalan näköinen kaalikasvi on palmukaali. En oo ikinä kuullutkaan, tunnustan. Tosin se saa nyt lapiolla vauhtia koska oletan että etanat tykkää syödä kaalia? Sen tilalle tulee kesäpikkusydän.

        Tuo peippi oli muuten nappiarvaus, googletin ja tosiaan se on valkopeippiä mitä siellä maassa kasvaa. Ihmekös tuo kun ei roundup tepsinyt niihin viimekesänä, tai ahkera nurmikonleikkuu. Ne kannattaa varmaan säilyttää jos on luonnonkukka?

        Se sininen pikkukukka on muuten leinikki. Noloa etten sitä tunnistanut kuin kirjan kanssa.


      • ummikko istuttaja
        ummikko istuttaja kirjoitti:

        No joo, se kamalan näköinen kaalikasvi on palmukaali. En oo ikinä kuullutkaan, tunnustan. Tosin se saa nyt lapiolla vauhtia koska oletan että etanat tykkää syödä kaalia? Sen tilalle tulee kesäpikkusydän.

        Tuo peippi oli muuten nappiarvaus, googletin ja tosiaan se on valkopeippiä mitä siellä maassa kasvaa. Ihmekös tuo kun ei roundup tepsinyt niihin viimekesänä, tai ahkera nurmikonleikkuu. Ne kannattaa varmaan säilyttää jos on luonnonkukka?

        Se sininen pikkukukka on muuten leinikki. Noloa etten sitä tunnistanut kuin kirjan kanssa.

        Siis lemmikki.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1789
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe