Vepsän kel'

MRZN

Onko linkkejä vepsäläisiin lauluihin tai muuhun vastaavaan?
Lueskelin Wikipediaa (Vikipedii) ja tajusin paljon, joten kiinnostuin vepsän kielestä.
Erittäin samanlainen kuin suomi, mutta omaan makuun hiukan kauniimpi.

Joitain valittuja paloja Wikipediasta (ihan sattumanvaraisia)::

Historia-Istorii
Kategoriat-Kategorijad
Venäläisen-Venälaižen

Baltian meren suomalaisten kielien haara (haara/oksa)
Baltijan meren suomalaižiden keliden oksha

Arabian kieli on seemiläinen, afroaasialainen kieli. Puhujien luku on lähes 240 milj.
Araban kel' om semitan, afrazijan kel'. Pagižijoiden lugu om läz 240 millionad

(Pakisijoiden/Puhujien/Pagižijoiden)

Olen kuullut, että Vepsä on lähimpänä sitä alkuperäistä heimokieltä, josta eesti ja suomi on kehittynyt.

38

1658

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • A,P

      Onko Vepsän kieli kellekään tuttua?

      • kts.kotisivut

        Vepsän kieli on varmaan tuttua kirjailija Raisa Lardotille (o.s. Larjuškin). Hän on alunperin vepsäläinen. Häneen, hänen osin traagiseen elämäntarinaansa ja tuotantoonsa voi tutustua hänen omilla kotisivuillaan. Olen itse lukenut hänen kirjojaan, mutta vain suomeksi, koska vepsän kielen taitoni on varsin heikko.
        http://www.raisalardot.com/


      • ed.vastaaja
        kts.kotisivut kirjoitti:

        Vepsän kieli on varmaan tuttua kirjailija Raisa Lardotille (o.s. Larjuškin). Hän on alunperin vepsäläinen. Häneen, hänen osin traagiseen elämäntarinaansa ja tuotantoonsa voi tutustua hänen omilla kotisivuillaan. Olen itse lukenut hänen kirjojaan, mutta vain suomeksi, koska vepsän kielen taitoni on varsin heikko.
        http://www.raisalardot.com/

        Aika paljon näin vaivaa kysymyksesi vuoksi, mutta samallapa tuota tuli tietoa itsellenikin.
        Tässä pari linkkiä edellsien vastaukseni jatkoksi.

        http://www.kotus.fi/index.phtml?s=175

        http://kaino.kotus.fi/sanat/vepsa/


      • A,P

      • ed.vastaaja
        A,P kirjoitti:

        Kiitos hyvin, hyvin paljon :)

        Kiitos itsellesi.
        Mukava, että sain olla avuksi.


    • A,P

      Vastatkaa nyt hyvät ihmiset!

    • MRZN

      No niin, vastatkaa jo.

    • Yön myöhäiset hetket

      Tuossa olisi 17 minsaa vepsän kielellä puhuttua ohjelmaa kotielukoista:

      http://www.youtube.com/watch?v=NpJ5TKqqI6k

      Mukava juttu että jotkut ovat kiinnostuneita näistä harvinaisemmistakin itämerensuomalaisista kielistä.

    • Kielinäyte

      Isä meidän-rukous vepsäksi:

      Meiden taivhaline Tatam!
      Olgha pühä sinun nimi.
      Tulgha sinun valdkund.
      Tehkahas kaik sinun tahton mödhe
      täl-ki mal, kut taivhas.
      Anda meile tämbei
      meiden jogapäiväine leib.
      I pästa meile meiden velgad,
      kut mö-ki pästam
      meiden velgnikoiden velgad.
      Ala ve meid manitushe,
      no päzuta meid pahaspäi.
      Sinun om vald i vägi i korged arv
      kaiken i igäks. Amin'.

      UZ' ZAVET (Raamatunkäännösinstituutti, 2006)

    • LSPT
    • MRZN:lle

      Eesti Keele Instituutin sivuilta, sugulaskeeled-osiosta löytyy äänitettyjä kielinäytteitä mm. vepsän, vatjan, inkeroisen ja karjalan kielistä.

      http://portaal.eki.ee/murded/fonoteek

      • Ylermi

        Inkeroisen kieli on siis eri asia kuin inkerin murre?


    • 2+2

      Vepsän kielen kohdalla taitaa olla kyse lähiaikoina kuolevasta kielestä. Sääli.

      • 8+4

        Joo, vepsäläiset eivät puhu lapsilleen vepsää ja liekö sitä vanhemmat puhuneet nykyistenkään lasten vanhemmille.


      • Synkkä näkymä
        8+4 kirjoitti:

        Joo, vepsäläiset eivät puhu lapsilleen vepsää ja liekö sitä vanhemmat puhuneet nykyistenkään lasten vanhemmille.

        Näin on valitettavasti. En oikein ymmärrä, miksi vepsän kieltä vielä osaavat vanhemmat eivät opeta lapsilleen äidinkieltään, kun se kuitenkin on ollut mahdollista ja sallittua jo yli 20 vuoden ajan, Neuvostoliiton romahtamisesta alkaen.

        Oli melko selvää, että esim. vuosina 1950-70 Neuvostoliitossa elävät vähemmistökielten puhujat eivät uskaltaneet käyttää omaa kieltään avoimesti, eivät aina edes sukulaisten kesken, koska se katsottiin valtion tasolla provokaatioksi, nurkkanationalismiksi, separatismiksi ja ties miksi neuvostovastaisuudeksi. Sehän rikkoi yleistä poliittista linjaa, jonka mukaan kaikkien tulee olla neuvostokansalaisia (ei siis vaikka vepsäläisiä, karjalaisia, tataareja, jakuutteja, udmurtteja...), joiden äidinkieli on venäjä ja maailmankatsomus kommunismi.

        Tiedän, ettei vähemmistökielten ja pienten kansojen asema ole nyky-Venäjälläkään parhain mahdollinen. Oikeudet omaan kulttuuritoimintaan ja äidinkielen käyttöön ovat kuitenkin huomattavasti kohentuneet menneistä vuosista, ainakin Karjalan tasavallassa, jossa vepsäläiset elävät. Luulisi heidän ottavan siitä suurempi hyöty irti...?


    • 13+20
    • 24357+78921
    • Kielinäyte
    • Kielenkantaja

      Täälžo vepsläižid jäb da tahtoin,miše se teges kuldud. Mä oon itsekin vepsäläinen, ja mun mielestäni tilanne voi vielä palata ennalleen. Mää tajuun,mitä sanon,kosk en oo mikään vanhuus,vaan oon tarpeeks nuori....

    • XÖÖAFGEQXZZX
    • onhienoasia

      Tapasin tänään Nina Tsaithsevan, joka on kieltentutkija, professori. On ollut johtamassa käännöstyötä ja ryhmää, jonka on kääntänyt Uuden testamentin vepsän kielelle. Kertoi että nyt vepsän kieli on saanut uuden nousun, sanavarastoa on elvytetty. Into oppia on kansan keskuudessa suuri.

    • LXPSHJJEPOR
    • Jdvdldldbdkdlfjfjjdjdhdh

      Ap tapa ittes

      • JaLiittyyAiheeseenMiten

        No kerää sää ny ittes...

        Eikö teille mielenterveysongelmaisille löydy ihan omat foorumit?


    • vepsää

      Riho Grünthal

      Vepsän kielioppi

      Vepsä on itäisin itämerensuomalainen kieli, yksi suomen lähisukukielistä. Muihin itämerensuomalaisiin kieliin verrattuna vepsää luonnehtivat useat kielensisäiset muutokset, toisaalta lukuisin tavoin ilmenevä venäjän kielen vaikutus. Vepsää äidinkielenään puhuvien määrä on viimeisen kahdeksankymmenen vuoden aikana pudonnut alle kymmeneen prosenttiin entisestä. Puhujia arvioidaan olevan alle kolme tuhatta. Nykyään kieli on erittäin uhanalainen.

      Tässä kirjassa esitellään vepsän kielioppi rakenteellisesta ja funktionaalisesta näkökulmasta. Se antaa kokonaiskuvan vepsästä ensisijaisesti puhuttua kieltä edustavan aineiston valossa.

      http://www.sgr.fi/apuneuvoja/apuneuvoja17.html

    • vepsää
    • vepsää

      Vepsläine mifologii om keratud ühthe kirjaha

      Uhokun 27. päiväl Petroskoiš, Rahvahaližiden kul’turiden keskuses pidätihe Vepsläine mifologii-enciklopedijan prezentacii.

      Ezmäižen kerdan ühthe kirjaha om keratud tedoid vepsläižiš jumaloiš, man, veden, mecan, kodin da tanhan ižandoiš, živatoiš da linduiš, londusen objektoiš, pühiš kiviš, londusen vägiš – lämoiš, vedes, tulleiš da kibuiš, miččed voiba tartta ristituhu. Kogonaz kirjas om 340 kirjutest, kus om sel’genzoittud 369 terminad. Kaik kirjutesed om pandud vepsläižen kirjamišton mödhe. Kirjan pohjas om vepsän kelen kirjamišt da sured kirjutesed vepsläižiš. Kaikuččel kirjutesel om vepsläine sana da sen znamoičend venän kelel. Kirjutesed om täuttud čomil mustvauktaižil da erimujukahil fotokuvil. Kirj oli paindud Petroskoin universitetan paindištos.

      – En meletand, miše vepsläižes mifologijas voib kerata kogoinaižen kirjan. Ezmäi planiruin kirjutada vaiše erasid kirjutusid vepsläižes mifologijas da kerata ühthižen kirjan, kus oliži völ kirjutesid karjalaižiš da suomalaižiš. Olen ihastusiš, miše minei ozastui kerata materialad erižiden kirjoiden täht, – sanui enciklopedijan tegii, Kelen, literaturan da istorijan institutan etnologijan erišton ohjandai, istorialižiden tedoiden doktor Irina Vinokurova.

      Nece kirj om äivoččen radon satuz. Völ vodel 1994 Suomehe, Joensuu-lidnaha kerazihe etnografad, kudambad oppiba da tarkišteleba erilaižiden suomalaiž-ugrilaižiden rahvahiden mifologijad, veroid da kul’turad. Hö ühtniba ühthe surehe projektaha, miččen mödhe planoiš oli tehta venän da anglian kelil enciklopedijoid uraližiden rahvahiden mifologijas. Kogonaz tarbiž oli painda 15 mugošt kirjad. Neniden tundijoiden joukus oli petroskoilaine-ki etnograf Irina Vinokurova. Pörttes kodimale hän zavodi kerata materialad vepsläižes mifologijas, mitte oli lujas vähän oppitud. Sikš ku vepsläižid zavottihe oppida möhemba, mi äjid toižid uraližid rahvahid. Johan Andreas Šjögren löuzi vepsläižid vodel 1824. Päliči kahteskümnes vodes vepsläižil oli Elias Lönnrot.

      Irina zavodi oppida živatoiden mifologijad. Materialad hän kerazi tedištuzmatkoiš vepsläižiš küliš Karjalas, Leningradan da Vologdan agjas. Irina pagištoiti äjid vepsläižid, enamba vanhad sugupol’ved, kudamb völ muštab endevanhoid veroid. Materialad oli muga äi, miše hän kirjuti erižen kirjan živatoiš vepsläižiden uskondveroiš. Mifologine encikolpedii oli jättud kuni, ei linne vaumhen kirj živatoiš. Vodel 2007 Vinokurova udes tartui oppimaha mifologijad. Hän eci tedoid arhivoiš Petroskoiš, Piteriš da Helsinkiš, Venäman etnografižes muzejas, ende paindud kirjoiš da käzikirjutesiš vepsän kelen da rahvahan polhe.

      – Minei lujas abutiba Maria Zaicevan da Maria Mulložen Vepsän kelen vajehnik, miččen mödhe minä tegin ičein enciklopedijan vaihišton da miččehe sid’ ližazin völ sanoid. Meiden päivikš uniohtadud mifologijan hengiden nimid löuzihe Emil Nestor Setälän vepsän kelen ozutesiš. Käzikirjutesišpäi tuli mel’he minun dedoin Nikolai Bogdanovan dissertacii vepsän kelen vaihištos. Nece käzikirjutez ei olend paindud. Sain sigä lujas äi tarbhaižid tedoid ičein oppindan täht, – sanui Vinokurova.

      Kirjas om äi tedoid, miččid nügüd’ ei voi kirjutada rahvahal, siks ku nenid ristituid vajehti jo toine sugupol’v, eskai äjid nenid vepsläižid külid ei ole.

      Vepsläižile vanhembile sugupol’vile kirj johtutab enččiš nor’aigoiš. Norile vepsläižile andab voimut kätas ičeze rahvahan juriden polihe da olda vepsläižen.

      – Minä tahtoižin, miše nece kirj abutaiži vepsläižile jäda hengiš, kaita ičeze kel’t. Toivon, miše kirj lugetas ei vaiše tedomehed, no openikad da tobjimalaižed ristitud. Meletan, kaikile se linneb tarbhaižen, – sanui Irina Vinokurova.

      Ol’ga Ogneva

      http://kodima.rkperiodika.ru/news/vepslaine-mifologii-om-keratud-uhthe-kirjaha/

    • NZRM

      30.09.2016

      Kodirandaine kanalan adivoiš om tutab kaikile vepsän kelen tundii, filologijan tedodoktor Nina Zaiceva. Tämbei mö pagižem Nina Grigorjevnanke hänen uden tedoradon polhe. Sen nimi om Očerki vepsskoi dialektologii. Nece rad ei amu tuli eloho. Se tegihe hüväks lahjaks kaikile, ked navediba vepsän kel’t da tahtoiba teta vepsän kelen paginoiden erigoičusiš enamba. A nügüd’ oma uzištod.

      http://tv-karelia.ru/30-09-2016/

    • VenäläisetHILJAA

      Ainoastaan idiootti lukee wikipediaa ja pitää sitä faktana. Suomi on Agricolan täysin keinotekoisesti rakentama kieli joka sisältää noin
      10 000 ruotsalaista lainasanaa.
      Miksi tuota ryssän kieltä pitäisi edes nykysuomalaisen ymmärtää ja yleensä puhua, kun suurimman osan geenitkin ovat Länsi-Euroopasta ja Skandinaviasta. On oikeastaan mysteeri miksi tuota kieltä täällä yleensä puhutaan.

      • Heili_Karjalan

        Ja RKP:n kuukauden iskurityöläinen pitää sen harvahampaisen turpansa kiinni siellä.

        Tämä on Kielet ja käännökset-palsta, ja kielistä täällä keskustellaan. Myös vepsän kielestä, jos huvittaa. Vaikka "ryssän" kielestä (venäjää sinä rasisti tarkoittanet?), mikäli joku niin tahtoo. Ja ruotsin kielestäkin voidaan diskuteerata yhtä ja toista, mutta ilman mitään äärikansallismielisyyttä tai bättre folk-asennetta.

        Jos se jonkun sielussa haavan aiheuttaa niin kannattaa pysytellä poissa ja muilla foorumeilla.


      • Heili_Karjalan kirjoitti:

        Ja RKP:n kuukauden iskurityöläinen pitää sen harvahampaisen turpansa kiinni siellä.

        Tämä on Kielet ja käännökset-palsta, ja kielistä täällä keskustellaan. Myös vepsän kielestä, jos huvittaa. Vaikka "ryssän" kielestä (venäjää sinä rasisti tarkoittanet?), mikäli joku niin tahtoo. Ja ruotsin kielestäkin voidaan diskuteerata yhtä ja toista, mutta ilman mitään äärikansallismielisyyttä tai bättre folk-asennetta.

        Jos se jonkun sielussa haavan aiheuttaa niin kannattaa pysytellä poissa ja muilla foorumeilla.

        Älä mene trolliin. Ei yksikään hurri oikeasti ole noin idiootti.


    • nzrm
    • Tuollainenkin

      Vepsän rahvahan horale 80 v.

      https://www.youtube.com/watch?v=Bv7692i8ySQ

      Julkaistu 15.12.2016

      Vepsän rahvahan hor praznuiči 80-vottust jubilejad

      Передача, посвящённая 80-летнему юбилею Вепсского народного хора.

    • Vepsläized

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1412
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1193
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe