Pensasaita tontinympäri

hörhöpensaassa

Naapurintontin rajalle rakennettava kiinteä aita tulee perustuksineen rakentaa kokonaan luvan hakijan tontin puolelle, ellei sen rakentaminen perustu yhteiseen kirjalliseen sopimukseen. Rakentamisetäisyys on yleensä vähin­tään 10 cm. Aitaa on pystyttävä huoltamaan ja hoitamaan omalta puolelta, minkä vuoksi korkeammissa aidoissa suositeltava etäisyys on vähintään 30 cm.

Aidalla tarkoitetaan tässä yhteydessä kiinteää, rakennettua aitaa. Tämä ohje ei koske pensasaitoja tai muita istutettuja aitoja, joihin ei myöskään vaadita erillisiä lupia. Niiden osalta on noudatettava naapuruussuhdelain säännöksiä ja mahdolliset riitaisuudet ratkaistaan käräjäoikeudessa.

Pensasaidoissa ja istutuksissa on kuitenkin muistettava, että naapuruussuhdelain 8 §:n mukaan naapurin puolelta tulevat juuret voi poistaa ilman erillistä ilmoitusta ja oksat sen jälkeen, jos omistaja ei kehotuksen saatuaan itse ole niitä poistanut. Tämän vuoksi käytännön suosituksena on, että tavanomainen matala leikattava pensasaita tulee istuttaa noin 60 cm:n etäisyydelle rajasta, korkeat tai vapaasti kasvavat pensasaidat ja puuistutukset noin 1 metrin päähän rajasta.

Kumpi on työläämpää asennuskustannukset. Puuaitojen huoltaminen vai pensasaitojen, tujan ym leikkuut.

8

1835

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Voi hurja

      Valases vähän. Mikä tässä nyt oli se juttu?

    • Käyttötarkoitus?

      Eikös se "juttu" ole tuossa aloittajan viimeisessä lauseessa..?

      Mielestäni ihan ensimmäiseksi pitää miettiä aidan käyttötarkoitus sekä mikä miellyttää silmää ja mikä sopii ympäristöön.

      Suurimmalle osalle suomalaisista kaikenlaisten aitojen hoitaminen on mahdotonta. Puuaidoista ei vähää välitetä ja pensasaitoja ei viitsitä, tai osata leikata.

      Ehkä pensasaita on keskimäärin helpompi ja halvempi verrattuna hyvin perustettuun ja kunnolla tehtyyn puuaitaan. Puuaita voi tosin olla mitän vaan... Alle metrinkorkuisesta koristeaidasta >parimetriseen umpiaitaan ja kaikkea siltä väliltä.

      Onhan eroa erilaisten pensasaitojenkin hoidossa, mutta eipä se mitään rakettitiedettä ole. Havupuut vaativat hieman osaamista ja jos sellaisesta haluaa hyvännäköisen aidan, niin hoitoleikkauksia ei saa jättää väliin - ylikasvaneen nuorennusleikkaus kun on usein mahdoton juttu.

      • sama vielä

        Ai niin, siis naapurin kanssa yhdessä nuo aitahommat tulee päättää ja sopia siitä, että aita tehdään rajalle. Kukapa aitaa 60 cm omalle puolelleen haluaisi? Yleensä myös kustannuksista sovitaan, vaikka eipä se aina onnistu.

        Pohjoispuolen vanhalta täysjuopolta naapurilta en viitsinyt edes kysyä muuta kuin, että sopiiko jos rajalle istutamme?
        Itäpuolen naapuri oli heti ajatuksessa mukana ja tarjoutui maksamaan puolet kustannuksista.
        Länsinaapurin kanssa asia on vielä vaiheessa, mutta varmasti saadaan sovittua. Täytyy katsoa, jos saataisiin ensin rajalla oleva oja umpeen.


    • polttopuita rajalla

      Rajanaapuri on istuttanut luvatta ja meiltä kysymättä puita rajalinjalle, osa puista kasvaa aivan selvästi meidän tontin puolella. Voimmeko kaataa väärin istutetut puut itse pois, koska naapuri ei ole suostunut väärin istuttamiaan puita kaatamaan. Oksat ja juurethan me toki voimme katkoa, sen tiedän.

      Kenelle puut kuuluvat, käsittääkseni ainakin ne, jotka kasvavat meidän tontin puolella aivan selvästi kuuluvat meille. Entä ne, jotka ovat osittain naapurin, osittain meidän puolella, miten ne? Jaetaanko puoliksi vai kuinka?

      • polttopuita rajalla

        Edelliseen viestiin vielä lisäys. Rajalle istutetut puut haittaavat aidan rakentamista. Aita on suunniteltu sellaiseksi, että sen voi rajalinjalle laittaa, kunnasta kysytty ohjeet.
        Naapurit asuvat muualla talvisin, emmekä pysty heitä patistelemaan, nyt on lumettomaan aikaan hyvä kaataa puut.


      • halkoja liiteriin
        polttopuita rajalla kirjoitti:

        Edelliseen viestiin vielä lisäys. Rajalle istutetut puut haittaavat aidan rakentamista. Aita on suunniteltu sellaiseksi, että sen voi rajalinjalle laittaa, kunnasta kysytty ohjeet.
        Naapurit asuvat muualla talvisin, emmekä pysty heitä patistelemaan, nyt on lumettomaan aikaan hyvä kaataa puut.

        Omalta tontilta voi kaataa tarvittaessa puita, etenkin jos ne ovat idioottinaapurin sinne istuttamia. Nurin vaan ja polttopuut talteen.


      • Korsolainen

        Voihan ne omalla puolella kasvavat kaataa, rajalla olevista en tiedä. Kannattaisi varmaan sopia asiasta naapurin kanssa, sotahan siitä pahimmassa tapauksessa muuten syttyy.

        Vastattain serkkunii kertoi tappelevista naapureistaan Vantaan Nikinmäessä. Poliisi on kuulemma säännöllinen vierailija niillä nurkilla ja riitapukareista on kirjoitettu jopa paikallislehdissä. Vuodesta toiseen on ollut useita oikeudenkäynteihin johtaneita riitoja aivan uskomattomista asioista. Tupakantumpeista naapurin vaimon alushousuihin, kuten myös rajalla olevasta aidasta. Olikohan tuo sirkus kestänyt jo parikymmentä vuotta? En muista enää, mutta kauan siellä on taisteltu.

        Tällaisten ihmisten elämän täytyy olla rankkaa, en kestäisi. Mikähän ihmiset saa käyttäytymään noin, mielen sairausko?


    • luuserit provosoi

      Valitettavasti niitä mielenterveysongelmaisia aina jonkun naapuriksikin osuu. Ja vielä ikävämpää, jos sellainen sattuu olemaan rajanaapuri. Ovat usein vainoharhaisia, määräysvaltaisia, epäystävällisiä ja kaikin puolin vaikeita ja epämiellyttävästi käyttäytyvää sakkia.
      Parhaiten sellaisten kanssa pärjää, kun ei noteeraa niitä lainkaan, ei vaikka kuinka yrittäisivät provosoida.
      Jätä luuserit omaan arvoonsa, oli hyvä, meillekin annettu ohje.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      43
      2240
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1759
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1563
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      44
      1520
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1475
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1451
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    Aihe