Radon tappaa!

tuuletusputki

Radon on luokiteltu karsinogeeniksi ja on tupakoinnin jälkeen toiseksi yleisin keuhkosyövän aiheuttaja. Puolet suomalaisten säteilyannoksesta koostuu radonista 222Rn. Liiallista radon määrää esimerkiksi asuinrakennuksissa voidaan kuitenkin vähentää muun muassa hyvällä ilmanvaihdolla, radonkaivoilla tai -imureilla.

Onko radon esiintymisalueilla pakolliset mittaukset määritelty, kuten radon pitoisuudet tontin porakaivosta ja maaperästä talon alta ja joka kulkeutuu talon rakenteita pitkin sisäilmaan. Kuntotarkastuksilla vouhotetaan ym kosteushomeongelmilla mutta eikö radon ole isompi ongelma, joka jää varjoon omakotitalojen rakennus/osto-vaiheessa.

21

1281

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • " Kuntotarkastuksilla vouhotetaan ym kosteushomeongelmilla mutta eikö radon ole isompi ongelma, joka jää varjoon omakotitalojen rakennus/osto-vaiheessa."

      Radon ei nyt kuitenkaan ole varsinainen kansanterveysongelma, mikrobivaurioiset talot ovat. Radon voidaan lukea samaan marginaaliryhmään tupakan ja asbestin kanssa. Kaikkeen voi kuolla jos geenit sitä tukevat, mutta myrkyllistä lajia olevat mikrobit tuhoavat elämänlaadun vaikka eivät (välttämättä) tapa.

    • lääkäri

      Radon ei nosta tupakoimattoman keuhkosyöpäriskiä.

      Vain Marlboro-miesten ja naisten syöpäriski nousee.

      Tosi on.

    • älälälälääääääällä

      Haistakaa nyt R I S T U S V I T T U.


      ...................................S A A T A N A N P E L L E T ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

      • Kunnioitan elämää

        Kyllä tupakoimattomat saa radonista yli 300 keuhokosyöpää vuosittain. Jokaisen fiksun kannattaa mitata. Hälläväliä ihmiset on sitten ihan omuoukunsa.


      • vaikene.asiaton.mölö

        Caps Lock -kohkaaja-moukka ole kirjoittelematta jos ei ole mitään asiallista kirjoitettavaa.


    • kaasut

      Samantien portaat kiellettävä joka asunnosta ja kiinteistöstä. Portaissa kaatumiseen kuolee vuosittain noin 80 henkeä. Täyttä p***aa ja rahastusta koko radon.

    • ok-asuja

      "Täyttä p***aa ja rahastusta koko radon."

      -Se on nimenomaan juuri tuota.

      Huvittaa, tuo Välittäjä_LKV joka hortoilee täällä ok-palstalla, ja kehuu jatkuvasti kerrostaloasumista :)

      Ei raukalla perse kestä ostaa ok-taloa, vaikka mieli tekisi..
      Kyrsiihän se sellaisen betonikorsun ampuma-aukosta toiseen samanlaiseen tuijottaa.

      • Minähän ne teidän okt asukkaiden hometalot joudun myymään. On muuten ajatus okt idyllistä karissut todella hyvin 10 vuoden aikana.

        On todella inhottavaa kertoa niiden omistajille niiden oikea arvo, etenkin tilanteissa jossa on ostettu talo jostain pk-seudun kehyskunnasta 2-3 vuotta sitten kokonaan velkarahalla ja nyt myydessä velkaa jää n. 10-20 % lainan määrästä. Itkuhan niille tulee, miehillekin.

        Ja tarpeeksi kun tutkitaan, niin 50 % omakotitaloista on enemmän tai vähemmän homeessa, iästä riippumatta. Sitten toimeksiantaja taas vinkuu menetettyä "arvonnousua", vaikka sitä ei ole koskaan ollutkaan kuin hänen kosteissa unissaan.

        Siis en koskaan muuta omakotitaloon, kerrostalossa asuminen on helpompaa ja turvallisempaa. Jos nyt maalaiset haluavat asua omakotitalossa, niin omia rahojaanhan he polttavat (vaikka ei saakaan rakentaa tallia tai sikalaa, niin se talon kotoisa haju antaa tyydytystä).


      • hermentaalia
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Minähän ne teidän okt asukkaiden hometalot joudun myymään. On muuten ajatus okt idyllistä karissut todella hyvin 10 vuoden aikana.

        On todella inhottavaa kertoa niiden omistajille niiden oikea arvo, etenkin tilanteissa jossa on ostettu talo jostain pk-seudun kehyskunnasta 2-3 vuotta sitten kokonaan velkarahalla ja nyt myydessä velkaa jää n. 10-20 % lainan määrästä. Itkuhan niille tulee, miehillekin.

        Ja tarpeeksi kun tutkitaan, niin 50 % omakotitaloista on enemmän tai vähemmän homeessa, iästä riippumatta. Sitten toimeksiantaja taas vinkuu menetettyä "arvonnousua", vaikka sitä ei ole koskaan ollutkaan kuin hänen kosteissa unissaan.

        Siis en koskaan muuta omakotitaloon, kerrostalossa asuminen on helpompaa ja turvallisempaa. Jos nyt maalaiset haluavat asua omakotitalossa, niin omia rahojaanhan he polttavat (vaikka ei saakaan rakentaa tallia tai sikalaa, niin se talon kotoisa haju antaa tyydytystä).

        Luin juuri että jos kuulee jatkuvasti valittajan ( lue valittaja lKV ) valitusta,
        kuulijankin aivoitoiminta supistuu


    • et myy..

      "Minähän ne teidän okt asukkaiden hometalot joudun myymään."

      -No et todellakaan joudu. Ajatuskin siitä, että joku klovni tärkeänä hortoilee asunnossani ottaen siitä tuhansien eurojen välityspalkkion, ei todellakaan ole tästä maailmasta.

      Talon voi helposti myydä itse ilman mitään rahastusfirmaa.

    • Radoni

      Kertoo todellista typeryydestä, kun suhtautuminen radoniin on tuon kaltaista. radioaktiivinen radon on moninkerroin suurempi ongelma, kuin ydinvoimalat.
      Kannatta paneutua aiheeseen ja jättää typerysten kommentit omaan sarjaan.
      Todennäköisesti he eivät muutenkaan tule näkemään eläkepäiviään.

      • säästää_pitää

        Ei se ole typeryyttä, vaan järkevyyttä!

        OK-talon ostetaan, koska savipellon älvärissä on neliöhinta paljon alempi kuin ihmisten ilmoilla sijaitsevassa kerrostalossa. Samalla rahalla saa enemmän neliöitä...

        Tämän lisäksi vaa'ssa painaa säästö asumiskuluissa. Se on niin kauheaa maksaa 300 €/kk vastiketta! OK-elmerit ovat kehuneet, että OK-ladossa kulut ovat 150 tai korkeintaan 200 €/kk. Tämä siis otetaan tavoitteeksi ja tähän pyritään, keinolla millä hyvänsä!

        Ja näitä keinoja riittää
        - "remontti" = maalataan OH seinä kerran 15 vuodessa
        - "energiasaneeraus" = asennetaan 1-2 tonnin hintainen ILP
        - "kunnossapito" = leikataan nurmikko kerran viikossa ja puhdistetaan räystäskourut kerran vuodessa

        Mistään salaojien tarkastuksista, lämmitysjärjestelmän venttiilien uusimisesta, KPH vesieristeiden 20-25 vuoden eliniästä tms. ei halutakaan kuulla. Edes iv-koneen suodattimia ei saada vaihdettua, edes kerran vuoteen (suositus 2x vuodessa). Tosin ei sillä niin väliäkään ole, kun kone pidetään pääosin pois päältä tai minimi/poissaoloteholla.

        Myöskään mistään radonista ei haluta kuulla = missään nimessä ei pidä pitoisuutta mitata. Tää on meidän unelmien talo (lue: halpaa asumista luvassa), eikä näitä unelmia haluta särkeä. Sehän kävisi kukkaron päälle...

        Oikeassa elämässä vastaan tulleita suorituksia:

        - iv-kone ihan täynnä paskaa, suodatin vaihdettu edellisen kerran "jokunen vuosi sitten" ... ja kyseessä LVI-alan ammattilainen, joten ei tietämättömyydestä kyse

        - korkea radonpitoisuus sisällä ... koska iv-kone jatkuvasti poissaoloteholla radonimuri asentamatta (putkisto oli kyllä tehty rak. valvonnan vaatimuksesta) ... ja kyseessä rak. liikkeen omistaja eli paha vedota tietämättömyyteen tai pikkurahan puutteeseen ... ja silti piti tinkiä radonimurin hinnan verran & tinkiä ilmanvaihdosta ... perheellisen miehen!

        Mutta näistähän sopii tinkiä, kun ei näy päällepäin. Riittää, että kulissit pysyy pystyssä. Eli autoihin panostetaan. 2x700 €/kk kahden auton kuluihin (kun kilometrejäkin tulee paljon), no problem. 2x40 €/vuosi iv-koneen suodattimiin? Kauhea ajatuskin!


    • Ihmettelijä

      Radonalueilla ei ole yhtään enempää keuhkosyöpätapauksia kuin ei-radonalueilla. Totuus on, että huoneilman radonpitoisuudet eivät ole vaarallisia.

      http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/grafiikkaa-syopa-suomessa-2011-j/miesten-eraiden-syopamuotojen-yl/

      • optikolle_mars

        Käynti optikolla auttaa?

        Kyllä keuhkosyöpä "keskittymien" ja korkeinden radonpitoisuuksien kartoissa lievää yhtenevyyttä näkyy olevan.

        Sehän on selvä, ettei ne voi olla 1:1, kun syöpää aiheuttaa moni muukin tekijä. Erityisesti tupakointi. Tai muut erot elintavoissa. Näitä sekoittavia tekijöitä pitää siivota pois analyyseissä ja sehän taas vaatii isojen tilastomassojen käsittelyä. Ei voi mennä mutumiesten tyylillä "naapuri asuu talossa, jossa on korkea radonpitoisuus, mutta on yhä elossa = radon on vaaratonta".

        Sekin pitäisi ymmärtää, että radon voi olla ongelma jopa niiden "hot spottien" ulkopuolella. Radonia voi pukata sisäilmaan myös rakennusmateriaaleista tai talon alle kannetusta murskeesta, jos se murske on tehty radonia tuottavasta kalliosta..


    • Radontutkimus

      Sillon kun perheessä ilmenee keuhkosyöpää tai lapsi sairastuu leukemiaan, saattaa muutamalla isännällä ajatus muuttua. Radon on todistetusti hyvin vaarallista ja se on kärkevä tutkia jokaisen fiksun ihmisen kodista.

    • tälläinenasunto

      Näkemykseni mukaan näillä palstoilla puhutaan savieinareista,no herää kysymys kun se talo on savella niin miten se raadon sitten on ja kun sielä savella sitten on se talo eli saven päällä niin se talo vaikka rintamiestalo ja altatuulettuva rossipohjalla siis,ei voi hirveästi olla raadonia,tässä on ainut asumismuoto tuohon.

      Etsii savella olevan tönön ja altatuulettuvan.

      • silmät_ummessa

        Tyypillinen savineinarin kommentti. Ummistetaan tieten tahtoen silmät mahdollisilta ongelmilta. Ei meidän talossa....

        Eihän kenelläkään ole homettakaan.... vaikka tilastot kertoo hieman muuta.


      • KoOOpm

        ON jo vähän vanha viestiketju, mutta kun nyt tähän törmäsin: Radon ei pitäisi olla ongelma jos huolehditaan riittävästä ilmanvaihdosta. On ikävän yleistä, että asukkaat eivät puhdista tuloilmaventtiileitä tai ne jopa tukitaan ja poistokone pidetään 0-asennossa ettei vaan tunnu vetoa. Tottakai sitten hengitetään epäpuhdasta ilmaa, jonka tarkoitus olisi poistua ilmanvaihdon toimiessa.

        Lisäksi väistämättä käy niin, että talojen ja esim rivitaloasuntojen myynti vaikeutuu ja hinnat laskevat jos radonmittauksissa arvoja löytyy. Vaikka asiaa korjattaisiin niin mielikuvat vaikuttavat ja ostajat karttavat yhtiöitä ja taloja, joilla on radonhistoria - mielikuvat vaikuttavat yllättävän paljon tällaisissa asioissa.


    • EinariEtukeno

      Savimaalla ei ole pelkoa radonista. Se on soraharjujen juttu.

      • silmät_ummessa

        Maalattiaisen savimajanko rakensit? Kun sitä radonia voi tulla porakaivoveden mukana tai vaikka talon alle kärrätystä murskeesta...


    • Kirnauski

      Meillä talossa radon oli 308. Aiheuttaako toimenpiteitä? Oletteko tehnyt jotakin tuolla lukemalla taloihinne? Ilmanvaihtoa on yritetty parantaa kun on painovoimainen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2082
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe