S3-oikeudet ja yksi ryhmä

milloin toinen?

Niin kun S3-oikeudella sai vetää yhden ryhmän keskukselta, niin saako seuraavana päivänä vetää toisen yhden ryhmän? Vai kuinka kauan pitää aikaa kulua, että saa taas asentaa seuraavan yksittäisen ryhmän?

35

1816

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oikosulku1

      Hyvä kysymys.
      Itseasiassa sitä ei ole tarkkaan määritelty Tukes-ohjeissa.
      Ilmeisesti kyseisen työmaan senkertaisen työn aikana...

      Ota siitä sitten selvää

    • äskolme

      Se on se YKSI pistorasia eikä mikään ryhmä ilman aikarajoitteita - muutenhan voisit tehdä koko kämpän sähkötyöt S3:n oikeuksilla.

      Toki voi myös vetää sähköt koko kämppään S3-oikeuksilla, mutta se taas vaatii riittävillä urakointioikeuksilla henkilön valvontaa eli hän valvoo, että työt tehdään oikein ja varmistaa mittauksilla asennuksen toimivuuden ja turvallisuuden.

      Tosin tässä on pieni ristiriita, sillä tämä yksikin pistorasia-asennus voi olla väärin tehty ja sitä ei valvota mitenkään eli luotetaan henkilön kykyyn tehdä se oikein.

      • sdfdsfdsfds

        Ok, siis yksi pistorasia sitten. Milloin saa asentaa seuraavan yhden pistorasian? Samaan kohteeseen ei koskaan, jos ei ole aikarajoitusta?


      • sähköpätevä
        sdfdsfdsfds kirjoitti:

        Ok, siis yksi pistorasia sitten. Milloin saa asentaa seuraavan yhden pistorasian? Samaan kohteeseen ei koskaan, jos ei ole aikarajoitusta?

        Sitten tulee sekin kysymys, että jos vetää ensimmäiselle pistorasialle syötön keskukselta, niin saako toiselle pistorasialle vetää syötön ensimmäisestä rasiasta jatkaen kunhan on odottanut riittävän ajan asennuksien välissä. Vai pitääkö tälle toisellekin rasialle vetää syöttö keskukselta asti?


    • kdsfjödkfönv-fi

      Kova raja tulee vastaan kun tarvitaan keskusmuutoksia. Niitä ei S3:lla saa tehdä.

      Huomaa, että SP3 (sähköpätevyys) on eri asia kuin S3 (urakointi-ilmoitus ja sen jälkeen urakointioikeus).

      Lisätiedot pätevyydestä SETI:n sivuilta.
      http://setifi.asiakkaat.sigmatic.fi/index.php?k=19013

      Ja urakoinnista TUKESista.
      http://www.tukes.fi/Tiedostot/lomakkeet/sahko_ja_hissit/SL1_opas.doc

      • otetaas alusta...

        Otetaanpa alusta oikein pilkun päälle. Jos on S3-URAKOINTIOIKEUDET, joilla saa asentaa YHDEN PISTORASIAN. Milloin saa asentaa samaan kohteeseen seuraavan yhden pistorasian?


      • TälliManolito

        Morijenthes.
        Meillä Meksikossa voi vetää syötön keskukselta mutta keskuksen rakennetta ei saa muuttaa.
        S3 saa tehdä oman ja lähisukulaisien talot mutt ei esim lastelapsien.
        Jos tekee talon tai muuta isompaa on oma työ armennustarkastettava sekä mittaukset ym pöytäkirjat tehtävä ja pyydettävä ulkopuolinen tarkistuslaitos tai henkilö kell on varmennustarkastusoikeus tekemään työlle varmennustarkastuksen.
        Caramba


      • viidakon_rane
        TälliManolito kirjoitti:

        Morijenthes.
        Meillä Meksikossa voi vetää syötön keskukselta mutta keskuksen rakennetta ei saa muuttaa.
        S3 saa tehdä oman ja lähisukulaisien talot mutt ei esim lastelapsien.
        Jos tekee talon tai muuta isompaa on oma työ armennustarkastettava sekä mittaukset ym pöytäkirjat tehtävä ja pyydettävä ulkopuolinen tarkistuslaitos tai henkilö kell on varmennustarkastusoikeus tekemään työlle varmennustarkastuksen.
        Caramba

        No ei luulis olevan sademetsissä noin tarkkaa.


    • tee atomovoimala

      Urakoi vaikka kerrostalo jos saat varmennustarkastettua. Älä sitä täälä kysele.

    • Asentaja3

      Ennen urakkaa tehdään (tai ainakin pitäisi tehdä) ilmoitus tukesille missä ovat töiden johtaja, työn suorittajat jne.
      Kait ne sitten tukesilla sanovat koska on tarpeeksi kun samasta kohteesta tulee useampi paperi perä perään.

      Mutta joo kuvion ideana SP3:ssa on tietty se että voit sille yhdelle laitteelle jota korjaat vetää sen rasian, mikäli useampi kone tarvitsee rasian samalla kertaa niin silloin pitäisi hommata varmentajalle SP2 oikeudet.

      Eli mikäli on tiedossa etukäteen että uusia koneita ja pistorasioita tulee asennettavaksi useampia lisää vaikkapa ensikuussa vaikka tässä kuussa asennetaankin vain yksi kone (mihin haetaan lupa) ollaankin jo harmaalla alueella.

    • aikaveitikka

      Sä olet kyllä nyt ihan väärässä. A-oikeudet on paljon paremmat. Saa paremman fiiliksen sellasilla.

    • hhööpö höpö

      Höpö, höpö selityksille, lukekaa sähkölaki tuosta asiasta niin olette ehkä paremmin jyvällä.

      Saa asentaa yksittäisen kojeen syöttöjohdon. Kojeen määristä ei ole mainintaa.

    • KTM päätökset

      KTM päätös sähköalan töistä koskien sähköpätevyys 3:sta on kokonaisuudessaan seuraava:

      14§

      Sähköpätevyys 3 oikeuttaa toimimaan sähkötöidenjohtajana enintään 1000 voltin vaihtojännitteiseen tai 1500 voltin tasajännitteiseen verkkoon liitettäväksi tarkoitettujen sähkölaitteiden korjaustöissä.

      Korjaustöihin rinnastetaan sähkölaitteiston yksittäisen komponentin vaihtaminen sekä korjattavan tai uutena verkkoon liitettävän sähkölaitteen tai -laitteiston yksittäisen syöttöjohdon asentaminen asennusrasialta tai kiinteistön jakokeskukselta muuttamatta keskuksen rakennetta.

      Sähköpätevyyteen 3 vaaditaan hyväksytysti suoritettu soveltuva sähköturvallisuustutkinto sekä 11 §:ssä säädettty riittävä ammattitaito sähkö- ja käyttötöihin.

      Eli laita kiinni vaan mutta muista että tukes haluaa silti sen ilmoituksen siitä kuka teki ja mitä ja koska kun tehdään mita tahansa luvan varaista työtä.

    • h8o¨ä

      Ei kait sitä ilmoitusta joka kerta tarvi tehdä noissa kolmosen hommissakaan - vaikka tiedän kyllä että näinkin voi toimia ja jotkut näin haluavat hommansa hoitaa...

    • kukin tyylillään

      On montakin firmaa missä laitteet on 16A pistokkeella seinässä ja sen jälkeen kun pistoke lähtee seinästä ei koulutuksella / luvilla ole enää osaa siinä kuka sen laitteen korjaa ja noissa samoissa firmoissa tavannut toisinaan "kone miehiä" jotka tietävät sähköstä jopa enemmän kuin minä vaikka sähkön ammattimies pitäisi olla.
      Sitten on firmoja missä on valmiina sapluunat kun jotain tehdään (kas kummaa yleensä isommat missä istuu paljon nuoria inssejä toimistolla) ja niitä sitten täytellään ja lähetellään viranomaisille nenät tohottaen.

    • Sähköhärö

      Simppeli homma, mistä tehdään tarkoituksella vaikeaa....

      Eli S3 Ei oikeuta vetämään pistorasiaa, vaan tekemään sähkönsyötön YKSITTÄISELLE laitteelle, joka on verrattavissa LAITEKORJAUKSEEN, normi pistorasian veto ei ole tätä, vaan se on lisäys laitteistoon (esim omakotitalo). Ja sitähän ei 3:n luvilla saa tehdä...

      Tuolta: (aikaisemmin jo linkitetty)

      http://setifi.asiakkaat.sigmatic.fi/index.php?k=19013

      Suora lainaus:

      "enintään 1 kV vaihtojännitteiseen ja 1,5 kV tasajännitteiseen verkkoon liitettäväksi tarkoitettujen sähkölaitteiden ja niihin verrattavien sähkölaitteistojen korjaustöissä"

      Sähköverkkoon liitettävä laite on se taikasana, mikä vaikuttaa, esim okt on laitteisto, eikä ole verrattavissa laitteeseen, kerrostaloasunto on laitteisto, eikä ole verrattavissa laitteeseen, joten laitteistojen korjaustöitä ei saa tehdä, tai lisäyksiä niihin, paitsi jos lisää yksittäisen verkkoon liitettävän laitteen (tai siihen VERRATTAVISSA OLEVAN laitteiston, esim pumppaamo, ilpit, pilpit jne...))

      Lakisanaa sähköistä, vaikka laitteiston ja laitteen ero löytyy tuolta:

      http://plus.edilex.fi/tukes/fi/lainsaadanto/19960410?toc=1

      Pykälä neljä vielä selvennökseksi...

      Jos sanamuoto olisi laite, niin 3:n luvilla ei saisi kytkeä/korjata edes ilppiä, koska sisältää kaksi sähköllä toimivaa laitetta, eli on laitteisto!!!, mutta on erittäin hyvin verrattavissa sähköverkkoon kytkettävään LAITTEESEEN...

      Eli vielä pähkinänkuoressa:

      S3 luvilla saa kytkeä laitteen (tai laitteiston, mikä on verrattavissa laitteeseen), mutta mikään ei oikeuta samoilla luvilla tekemään laajennusta laitteistoon, tai korjausta laitteistoon okt, kerrostaloasunto jne. jos se ei ole tai koske laitteistossa olevaa laitetta (tai laitteistoa).

      Vissiinkin suurin syy tässä epätietoisuudessa on s3:n halu tehdä laajempaakin sähkötyötä ja ilmoitusten vähyys tukesille, koska s3:t mainostavat saavansa tehdä "pistorasian lisäyksiä jne." ja kansa ei ymmärrä että näillä luvilla ei taloa rakenneta...

      Vieläkö jäi epäselvää???

    • Kaasupääkkö

      Niin, korjattavan tai uutena verkkoon liitettävän sähkölaitteen tai -laitteiston yksittäisen syöttöjohdon asentaminen asennusrasialta tai kiinteistön jakokeskukselta muuttamatta keskuksen rakennetta. Jos liitettävä sähkölaite on pistotulppaliitäntäinen, niin silloinhan asennetaan pistorasia ja sitä pistorasiaa voidaan kyllä käyttää myös muille laitteille. Miten tämä sitten on tulkittavissa?

      • 1234+5678

        Se on tulkittavissa niin, että S3-urakointioikeuden omaava ei saa kiinteistöasennuksia tehdä. Yksinkertaista, eikö?


      • siten että

        Yksittäisen laitteen pistorasia täytyy asentaa sellaiseen paikkaan ettei sitä helposti voi käyttää muuhun tarkoitukseen. Lisäksi merkitään "VAIN [kyseiselle laitteelle]".


      • sähköpätevä

        Sähköturvallisuuslaissa tarkoitetaan sähkölaitteella sähkön tuottamiseen, siirtoon, jakeluun tai käyttöön tarkoitettua kojetta, konetta, laitetta tai tarviketta, jolta tai jonka osalta edellytetään tiettyjä sähköteknisiä ominaisuuksia. Näinollen lain määritelmän mukaan myös pistorasia on sähkölaite, joten S3-urakointiluvat riittävät pistorasian asentamiseen.


      • faktaa
        siten että kirjoitti:

        Yksittäisen laitteen pistorasia täytyy asentaa sellaiseen paikkaan ettei sitä helposti voi käyttää muuhun tarkoitukseen. Lisäksi merkitään "VAIN [kyseiselle laitteelle]".

        Jaahas. Jos sille pistorasiaryhmälle löytyy taulusta vikavirtasuojattu lähtö, saa s3 seppä sen värkätä.
        Taulua ei saa modata ko. lisenssillä.


    • fgh

      Kyllähän se näin on että aina kun eksyy suomi 24 ei kyllä sen jälkeen todellakaan tiedä miten asiat todellisuudessa ovat tämänkin keskustelun päätteeksi voi todeta olevan monta sähköasentajaa ja päteviä vielä sellaisia mutta yksikään ei pysty antamaan selvää vastausta eivät ilmeisesti tiedä itsekkään miten lakia pitäisi tulkita.

      • kj6uhy5t

        Nin laithan kirjoitetaan aivan tahallaan niin vaikeaselkoisiksi että tulkintaan menee lakimiehiltäkin vuosikausia ennenkuin päätös saadaan.


      • nnxnzmxkxlxldko
        kj6uhy5t kirjoitti:

        Nin laithan kirjoitetaan aivan tahallaan niin vaikeaselkoisiksi että tulkintaan menee lakimiehiltäkin vuosikausia ennenkuin päätös saadaan.

        ja varsinkin ne ktm:n ohjeet. kolme sivua liirumlaarumia, jossa kielletään, sallitaan, kielletään ja taas sallitaan. neljännellä sivulla todetaan "mutta kuitenkin..."
        tukesin kokeessakin ainoa keino vastata kysymykseen oli lukea pykäliä niin että laittoi aina plussan tai miinuksen tekstin edetessä, ikään kuin muuttujaksi. vittu mitä paskaa!


    • sdfcsdghhmhg

      Kyllä kaikesta olen jokseenkin samaa mieltä. Tosin en kaikeasta, totuus löytyy yllättävästä suunnasta, eikä missään nimestä mistään raamatuista tai muista satukirjoista: http://tinyurl.com/paivanpelastus

    • typerätlait

      s3 lla ei mitään uudisrakennuksia sähköistetä. Jos isäntä haluaa sänkynsä viereen sähköhellan sen voi s3 mies nakertaa. tai hevostyttö haluaa heppansa pilttuuseen kattoimurin, sen voi sama s3 laittaa.

      pelkän pistorasian laittaminen talon takaseinään noin vain jotain varten, ei onnistu, niin hullua kuin se onkin sähköturvallisesti onkin.

    • sekinvielä

      ja jos joku hankkii vaikka lämpökontin jonka seinässä on sähköliitäntälaatikko, siihen voi s3 mies kaapelin vetää jos nousulle on valmiit roput olemassa jossain kiinteistön sähkölaatikossa.

    • 77777

      Tämä Tukesin pykälien lukuinto on lähinnä oikeuksien omaavien reviiripuollustus, kun pitäis saada kourittua rahaa joka nippelistä.

      Pääasia on, jos asentaja osaa työnsä ja asennukset turvallisia niin siitä vain. Ymmärtämättömän ei saa missään tapauksessa mennä asentamaan mitään sähkölaitetta.

      Mitä tavalliselle asennukselle voi, jos asennus on suoritettu asianmukaisesti, tarvikkeet hyväksyttyjä eikä asennuksen tehnyt henkilö ole Tukesin listoilla?

      Määrääkö Tukes asennukset purettavaksi ja sen listoilla olevan henkilön asentamaan sanoihin reikiin uudet osat ja kuka maksaa?

      Jos osoitetaan, että kyseinen henkilö tekee työkseen ja ansiotarkoituksessa jatkuvasti asennuksia niin asia muuttaa muotoaan.

      • SekkaPuorsa

        Just näin! Ja kyllähän S3 omaavat löytyy myös sieltä tukesin listoilta. Jos kaikki on määräysten mukaisesti ja pistorasian asentanut on ollut S3 niin laitetaanko S3 asentaja linnaan siitä, että kaikki on kunnossa??
        Tuskinpa vain.


      • Sähköpolliisi

        Ei linnaan, mutta sakot tulee ja luvat lähtee.


      • 2ja2
        Sähköpolliisi kirjoitti:

        Ei linnaan, mutta sakot tulee ja luvat lähtee.

        Toinen sähköluvat omaava ilmoittaa eli kateus kukoistaa alalla, eikä kysymyksessä ole ihmisten turvallisuus.


      • SekkaPuorsa
        Sähköpolliisi kirjoitti:

        Ei linnaan, mutta sakot tulee ja luvat lähtee.

        Montako tapausta tiedät? Voisin arvata että ei yhtään ikinä.


      • SekkaPuorsa
        Sähköpolliisi kirjoitti:

        Ei linnaan, mutta sakot tulee ja luvat lähtee.

        Montako tapausta tiedät? Arvaan että ei yhtään ikinä.


    • siinä_se_sitten

      " yksittäisen syöttöjohdon asentaminen asennusrasialta tai kiinteistön jakokeskukselta muuttamatta keskuksen rakennetta. "

      Siinä se on sanottu yksinkertaisesti. Jos yksittäsiä sähkölaitteita on monia jokaiselle saa vetää oman syöttöjohdon.

      Kuka niitä sitten katselee kiinteistöissä joissa ei ole määräaikaistarkastus pakkoa.
      Riittää kun teet työsi määräysten mukaan, dokumentoinnit, mittaukset ja tarvittavat asiakirjat.

      • nnfnxxnxnfbfnnlffkx

        ja jos tarttet vessaan useamman pistorasian, tarroitat ne sopivasti: "vain sähköhammasharjaa varten", "vain parranajokonetta varten"..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      43
      2240
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1759
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1563
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      44
      1520
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1475
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1451
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    Aihe