Yöajan ilmanvaihdosta

happea/happea

On kyse uudesta kerrostalosta, jossa pitäisi olla koneellinen (todennäköisesti onkin), mutta yöaikaan ilmanvaihtoa ei ole tai se on niin tehoton, että ilmaa täytyy ottaa ikkunoiden ja tai parvekkeen oven kautta.

Ongelma on, että herään yöllä tunteeseen happi loppuu ja siihen loppuu unikin. Tuntien valvomista ja sitten täytyy yrittää uudelleen saada unen päästä kiinni.

Nyt pakkasella olen laittanut makuuhuoneen viereisestä huoneesta ikkunan raolleen, mutta aamulla on niin julmetun kylmä. Lämpöpatteri paahtaa lämmintä, mutta se on vain energian kulutusta.

Antakaapa ohjeita, mitä pitäisi tehdä ? Isännöitsijä ei auta ja meitä puutteellisesta ilmanvaihdosta kärsiviä on vain 2-3. Kaikki tasaukset lämmön ja ilmanvaihdon suhteen on tekemättä. Lämmöntalteenottolaitteistoa ei tunnu olevan talossa.

20

1539

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • raksa.

      Pitää saada ammatti-ihminen tutkimaan sitä ilmanvaihtoa. Uusi talo, niin kuuluu vielä rakentajan takuuseen.

    • petettynyt asukas

      Sama ongelma kuin alkuperäisellä. Talon rakentaja on tehnyt konkurssin. Konkurssi tuli ilmi, kun asukkaat olivat asuttaneet taloon. Kuka viimekädessä vastaa takuuaikana. Miten rakentaja ja tai onko se sitten ilmanvaihdon suunnittelija ja toteuttaja joka korjaa virheensä. Pitääkö odottaa, että 2 vuotta täyttyy, niin sitten ilmanvaihto tarkastetaan ja korjataan - ja jos sattuisi ilmanvaihdosta vastuunkantajalla olemaan rahaa ilmanvaihdon kuntoon saattamiseksi.
      Mättää todella tämä suomalainen rakentaminen !!!

    • tiedän mistä puhun

      älkää hyvät ihmiset pitäkö ikkunoita edes raollaan talvella ! Kannattaa kaikkein ensimmäiseksi katsoa peiliin ja mennä kertomaan tästä "hapen loppumisesta" paikalliseen terveyskeskukseen. Eli aika omalääkärille !

      • Näin.

        Itselläkin oli vastaavia oireita tuossa luokkaa pari vuotta sitten. Syy löytyi ja korjaantui. Eikä ollut psyykkinen... :)


      • kokenut555

        Ja höpö höpö. Sams pulma tässäkin kerrostalossa eli melkein olematon ilmanvaihto. Eikä ole kuvittelua, olen mitannut ympäri vuorokauden tunnin välein laittamalla paperin ilmanvaihtoventtiilin päälle. Päivällä paperi pysyy, yöllä ei.

        Taloyhtiöt säästävät hurjia summia keplottelemalla ilmanvaihdon kanssa, ainakin VVO.


    • aksa

      Kiitos opastuksesta. Yritän nyt päästä päivystyspolille - saattaa mennä koko päivä kuten edellisellä kerrallakin. Happea tarvitsisin nukkuakseni, mutta rintakipu häiritsee. Ei ole pää kainalossa, mutta keppi kipeän jalan tukena ja väsyttää. Viimeksi lähdin terveysasemalta pois 10 tunnin odotuksen jälkeen ja tiedot sain perääni puhelimen välityksellä. Jalalle ei voitu tehdä mitään ja olen "kinkannut" elokuusta lähtien. Voi olla että kävelyt normaalisti on kävelty.

      • Kipulääke tai vastaava voi aiheuttaa tuon tunteen. Kokeilepa lisätä tyynyä pään alle.


    • tiedän mistä puhun

      puhelinkin on keksitty. Soita ajanvaraukseen, ihan turha mennä jonnekkin päivystyspolille. Päivystyspolilla on ihan oikeita sairaita. Tottahan sinäkin sairas olet mutta ei toi ole akuutti tapaus... vuosien saatossa tullut jota et ole itse selvittänyt ajoissa. Lycka till !

    • Jatkuva kierre

      Ilmanvaihdon ja sisäilman laatua ei voi korjata tai säätää päivystyspolin ohjeilla.
      Kuten päivittäin saa lukea, niin ilmanvaihto ja sisäilman laatu ei ole edes ilmavaihdon asiantuntijoiden hallinnassa.
      Nykyisten kiinteistöjen ilmanvaihto asiat ja sisäilman laadut ovat levällään kuin p... junttilan tuvan seinässä.
      Uudistaloissa ilmavaihdot taitavat olla samansuuntaisia sekä ovat tulevia kosteus ja sisäilman ongelmataloja.

    • etsi apua

      "Antakaapa ohjeita, mitä pitäisi tehdä ? Isännöitsijä ei auta ja meitä puutteellisesta ilmanvaihdosta kärsiviä on vain 2-3. Kaikki tasaukset lämmön ja ilmanvaihdon suhteen on tekemättä. Lämmöntalteenottolaitteistoa ei tunnu olevan talossa."

      Lähes mahdoton ensinnäkin uskoa, etteikö uudessa talossa olisi lämmön talteenottoa. Mutta sillä nyt ei ole väliä tämän keskustelun kannalta.

      Ilmanvaihdon on oltava aina toiminnassa, eikä yöllä ilmanvaihdon tarve ole yhtään pienempi kuin päivällä. Kysy täältä neuvoa, minne pitäisi ottaa yhteyttä:

      http://www.sisailmakeskus.fi/fi/?ID=1379

    • tuleeko vai ei tule

      Siis onko kyseessä oikeasti uusi talo? Pakko kysyä, kun aina välillä joku valopää kirjoittaa "uusi talo" ja seuraavassa lauseessa paljastuu, että rakennusvuosi 2003 tjsp. Tai vanha, äskettäin remontoitu talo. Virallisesti uusi = rakentamisesta/käyttöönotosta alle 2 vuotta.

      Uudessa pitäisi olla koneellinen tulo & poisto, joka on aina päällä eikä mitään puolituksiakaan, ei yöllä eikä pakkasten vuoksi, saa olla. Lämmöntalteenottokin pitäisi löytyä.

      Eli makuuhuoneessa pitäisi olla tuloilmaventtiili, josta puskee ilmaa. Ilmanvirtauksen pitäisi olla ihan käpälällä aistittavissa. Jos ilmaa ei tule lainkaan, niin sitten on kone pois päältä (mahdollista sekin, 95 % ihmisistä on niin ääliöitä, ettei tajua mitään, vaikka paska haisee ja ikkunat vetää huuruun... arvatkaaa mistä tiedän?) tai kanavaan jäänyt joku työnaikainen tulppaus tai palopelti lauennut. Kaksi viimeksi mainittua voi aiheuttaa senkin, että ongelma on vain parissa asunnossa.

      Jos ilmaa puskee, niin sitten voisi olla se ihan toinen perinteinen eli on vaan liian lämmintä, mikä saa ilman tuntumaan tunkkaiselta.

      Jos taas ilmaa tulee, mutta erittäin heikosti, niin sitten kyseessä on säätöongelma. Sama juttu kuin patteriverkoston säätämättömyyden kanssa, joku saa yli tarpeen ja toiselle ei riitä.

    • Totta...

      Totta puhut, 2005 rakennettiin viimeiset kerrostalot, joissa vielä pelkkä koneellinen poisto ja karmiventtiilit ikkunoissa, sen jälkeen rakennetuissa viimeistään on koneellinen tulo ja poisto ja itsellä tuntuu tuo ilmantulo liiankin voimakkaalta, näin pakkasilla.
      Eli jos kyseessä oikeasti uusi talo, niin jotain on vialla pahasti ja rakentajan tai rakennuttajan takuu on voimassa.

    • Lvi mies

      Aloittajalle, lämmöntalteenotto on pakollinen "uusissa taloissa, joten kyseessä ei ole uusi talo vaan vanhojen määräysten mukaan rakennettu , eli käytännössä 2005 ja sitä vanhempi.

    • hermoileva

      Kyseessä 2013 toukokuussa valmistunut kerrostalo. Koneellinen ilmanvaihto. Takuut voimassa, mutta rakentaja joutunut konkurssiin. Rahaa pitäisi olla korjauksia varten, mutta miksi ei ilmanvaihtoa suostuta säätämään tai selvittämään missä mättää ja mistä apua?

      Isännöitsijä ei suostu edes tutkituttamaan millainen iv-koneisto on ja onko säädöt kunnossa ! Yöllä parin tunnin välein herääminen ja ottamaan ulkoa ilmaa.

    • viemärirotta

      Tämän päivä taloissa ilmanvaihto tuntuu olvevan yleinen ongelma.
      Asun itse 2012 rakennetussa ns. senioritalossa. Ilmanvaihto on koko tämän 2,5 vuoden ajan ollut enenmmän tai vähemmän sekaisin. IV urakoitsija teki konkurssin juuri ennen talon valmistumista, jopa putkia puuttui talon ylimmistä kerroksista. Ilmanvaihtoa säädettiin pienemmäksi noin puoli vuotta muutosta, säästösyistä ja puolet talosta kärsii liian kovasta ilmanvaihdosta, toinen puoli ei taas saa ilmaa, erityisesti se on ollut ongelma öisin, jolloin ilmanavaihto saattaa olla kokonaan pois, eikä siihen kyllä auta terveyskeskus!
      Asunto on välillä kuin pullo, ilmaa ei tule eikä mene. Isännöitsijä viis veisaa, talo on täynnä ikääntyviä monisairaita ihmisiä jotka ovat alkaneet sairastaa oikein urakalla tänne muutettua.
      Kerätty likainen ilma virtaa aika ajoin takaisin asuntoihin, täällä saa iloita naapurien hikisten kenkien, siivoamattomien asuntojen, pesemättömien kehojen ja jopa ulosteen hajusta.
      Talon kerätytyt ruoankäryt velloo käytävillä, ja tunkee asuntoihin raitisilmaventiilistä, välillä kotiin tullessa siellä haisee kuin ravintolan keittiössä vaikka itse olen syönyt ulkona enkä ole tehnyt ruokaa päiviin.
      Kesällä, siinä puolessa taloa jossa IV ei toimi, pohjoisen puolellakin oli jopa noin 30' ja toisessa talon puolikkaassa 23'. Ihmisiä kuljetettiin päivystykseen lähes päivittäin. Vasta elokuussa kun täältä käännyttiin terveystarkastajan puoleen, ilmanvaihtoa korjattiin.
      On edesvastuutonta, että tällaisia asuntoja rakennetaan kun kukaan ei valvo, että asumisolosuhteet ovat asianmukaiset.

      • haisee

        Asumisen lumoa - veikkaan että kyseessä VVO.


    • Anonyymi

      Tämä huvi että säädellään automaattisesti työajan ilmastointi joko pois tai huutaa täysillä opettajan vaihtokoneita.
      Jääkaappi menee itsestään puhelin tilaan ei toimi säädöllä, ruokaliian lämmintä saadaan, Paananennyteiyön yli nukuta enää, 1seku min viive, Heidi osuus.

      Myydään Apteekeissa ripulitauti lääkkeet, penilisiini siihen.
      Tampere vastaa niinkuin pitää, Saadaan Norovirus aikaan

      • Anonyymi

        Taisit ottaa koko kuukauden pillerit yhdellä kertaa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taisit ottaa koko kuukauden pillerit yhdellä kertaa!

        No niihän aina teenkin!


    • Anonyymi

      Nuku parvekkeella, ai pelasturarmeijalla ei oo, kun tupakoitsijat hyppi kännissä katuun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2142
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1694
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1511
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      36
      1495
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1435
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      6
      1239
    Aihe