Asuntohinnat laskevat 15 % Espanjassa vuonna 2014 ennustavat

Inmobiliaria

kansainväliset asiantuntijat.

Hinnat ovat jo laskeneet huipuista 50-60 % ja laskulle ei näy loppua.

http://www.ibtimes.com/spain-property-market-outlook-2014-home-price-may-fall-another-15-1553610

50

870

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • valhetta

      Ylimalkaista ja vastuutonta tiedottamista. Asuntojen hinnat ovat paikoin jopa nousseet.

      • LSD

        ...kertoo LSD -välittäjä. Osta, osta... osta, osta, nyt saat halvella, pakko rako myyjällä, kohta hinnat nousee.


    • torrelainen

      Kyllä kannattaa odotella edelleenkin. Kuten näillä palstoillakin on useasti opastettu vuokraaminen kannattaa aina. Lisääntyneestä kysynnästä johtuen vuokrahinnat eivät hyvissä asunnoissa ole juurikaan laskeneet. Vuokraamisessa on vain muistettava se tosiseikka, että pitkäaikaiset vuokrasopimukset, yli kaksi viikkoa, eivät ole kannattavia. Tämä johtuu paitsi hinnasta myös siitä, että vuokralaiset alkavat pikkuhiljaa pitämään vuokra-asuntoaan kotinaan ja voivat tehdä kaikenlaisia tuunauksia kodikkuutensa lisäämiseksi. Elikkä vuokraamaan, meilläkin on vielä kaksiviikkoa vapaana elokuun lopulla. Asuntomme löytyy suomalaisen välittäjän valikoimasta.

    • _ es _

      Tämän hetken kokonaistilanteen valossa Espanjan kiinteistömarkkinoilla ei riskeeraa olle hinnan nousupaineita vaan pikemminkin edelleen päinvastoin.

      Paikallisten maksukyvyn varassa kiinteistömarkkinat eivät vielä pitkään aikaan ole elpymässä ja pohjat ilmeisemminkin edelleen koskettamatta.

      Toki joillakin suppealla ulkomaalaista hakemalla niche-alueella saatetaan yksittäisissä kohteissa maksaa edellistä hieman korkeampia hintoja, joskaa se ei trendiä rakenna.

      Toisaalta Espanjan veronkiristykset ovat jo saaneet aikaan ainakin osittaisen poismuuttoliikkeen aikaan ulkolaisten piirissä.

      "Ongelmaluottojen osuus nousi ennätykseensä Espanjassa"

      - http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2013/11/18/ongelmaluottojen-osuus-nousi-ennatykseensa-espanjassa/201316032/12

      "Espanjan hallitus alkaa myydä pari vuotta sitten pelastetun Bankia-pankin osakkeita."

      "Osakkeen torstain päätöskurssilla myynti toisi valtion kassaan 1,35 miljardia euroa, joka on vain pieni siivu pankin vastaanottamasta 22 miljardin euron avusta."

      - http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2014/02/28/espanja-alkaa-myyda-ongelmapankin-osakkeita/20142943/12

      "Espanjassa eniten työttömiä sitten Francon ajan" - Bloomberg 25.4.2013

      "Espanjassa työttömyys on nyt pahimmillaan sitten 1970-luvun. Suunnanmuutosta ei ole näkyvissä."

      - http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2013/04/25/espanjassa-eniten-tyottomia-sitten-francon-ajan/20136019/12

      "Espanjassa työttömiä lähes yhtä paljon kuin suomalaisia yhteensä"

      - http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2013/11/05/espanjassa-tyottomia-lahes-yhta-paljon-kuin-suomalaisia-yhteensa/201315425/12

      "Espanja menettämässä sukupolven - "päättymättömiä harjoitteluja" ja 700€ kuukausipalkkoja"

      - http://yle.fi/uutiset/espanja_menettamassa_sukupolven_-_paattymattomia_harjoitteluja_ja_700_kuukausipalkkoja/6632339

      "Halpatyöt palaavat Kiinasta Espanjaan – "naurettavat" palkat kiinnostavat"

      "Rakennusbuumin aikana kylien naiset eivät olleet kiinnostuneita työstä, josta saattoi ansaita 700–800 euroa kuukaudessa, kertoo yhtiö pääjohtaja Daniel Alcazar Barranco uutistoimisto Bloombergille."

      "Espanjassa noin 27 prosenttia työvoimasta on ilman työtä, joten ihmiset ovat hänen mukaansa selkä seinää vasten."

      "Perheet tarvitsevat palkat, jotka aiemmin näyttivät heistä naurettavilta."

      - http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2014/01/13/halpatyot-palaavat-kiinasta-espanjaan-naurettavat-palkat-kiinnostavat/2014492/12

      "Vaateketju avasi uuden kaupan Espanjan Aurinkorannikolle ja sai 21 000 hakemusta 126 paikkaan."

      - http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2013/10/18/21-000-tyohakemusta-yhteen-vaatekauppaan-espanjassa/201314559/12

      "Jopa metroaseman nimi myytiin – Madrid haalii rahaa keinoja kaihtamatta"

      "Nimioikeuksien lisäksi kaupunki on muun muassa myynyt valtavan arvokkaita taideteoksia, omistamiaan rakennuksia sekä julkisia sairaaloita. Bussilinjat aiotaan yksityistää."

      "Madridilla on velkaa 7,4 miljardia euroa, mikä tekee siitä Espanjan velkaisimman kaupungin."

      - http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/07/25/jopa-metroaseman-nimi-myytiin-madrid-haalii-rahaa-keinoja-kaihtamatta/201310108/12?n=1

      Varovaista ja hentoa valoa tunnelin päässä, joskin matka on vielä pitkä:

      "Valtiovarainministeri: Espanjan sopeutuksessa pahin luultavasti ohi"

      "Valtiovarainministeri: Espanjan sopeutuksessa pahin luultavasti ohi
      Espanjan valtiovarainministerin Luis De Guindosin mukaan maan talouden toipuminen jatkuu hauraana."

      - http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/01/14/valtiovarainministeri-espanjan-sopeutuksessa-pahin-luultavasti-ohi/2014557/12

    • _ es _

      Kärsivällinen ja maltillinen pitkän aikavälin kiinteistöhenkkeen suunnittelija saattaisi tehdä jopa varsin kiinnostavan sijoituksen neuvotellessaan eri tahojen kansa. Asunnon sijaan saattaisi investoida suurempaan kokonaisuuteen.

      Kaupungit ja kunnat ilmeisesti edelleen likvidoivat omaisuuttaan ja niiden joukossa saattaisi olla maltillisella hinnalla joitakin kiinnostavia kokonaisia kiinteistöjä joita voisi sitten ajan kanssa muokata uuteen käyttöön.

      "Tyhjillään olevista asunnoista riittäisi kodit kaikille Euroopan kodittomille – kahdesti. Näin laski brittilehti Guardian. Iso osa tyhjistä asunnoista on seurausta viime vuosikymmenen rakennusbuumista, eikä niitä koskaan edes otettu käyttöön."

      "Espanjassa kesken on jätetty puoli miljoonaa asuntoa. Valmiita asuntoja on tyhjillään 3,4 miljoonaa, eli 14 prosenttia kaikista maan kiinteistöistä."

      "Espanjassa nähtiin 2000-luvun puolivälissä voimakas rakennusbuumi. Asuntojen hinnat nousivat neljässä vuodessa 44 prosenttia, ja maahan rakennettiin jopa yli 800 000 uutta asuntoa vuodessa. Buumia ruokkivat pitkälti britit ja saksalaiset, jotka halusivat loma-asuntoja auringosta."

      - http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2014/02/24/euroopassa-on-4-miljoonaa-koditonta-ja-11-miljoonaa-tyhjaa-asuntoa/20142725/310

      Tokihan on toivottavaa, että Espanja saisi taloutensa http://fi.wikipedia.org/wiki/Espanjan_talous uudestaan vakaille raiteille ja työllisyyden hyvään kuosiin.

      En valitettavasti ole hakemallakaan osunut informaatioon millä keinoilla Espanja suunnittelee saavansa kansantaloutensa uudestaan tasapainoon ja mitä mahdollisia hyödyllisiä muutoksia kaavailee.

      Vanhojen eväiden lisäksi tarvittaisiin uutta ja innovatiivistä ja kestävää tuottavuutta pidemmälle aikavälille. Työttömät eivät voi pestä toistensa paitoja tilanteen korjaamiseksi. Mitkä ovat Espanjan vahvuudet joille paikalliset päättäjät ehkä ovat sokeita ollessaan itse tilannetta "liian läheltä katsojia", onko sellaisia?

      Ainakaan edelleen jo ahtaalla olevia kansalaisia verotuksellisesti yhä lisää kuristamalla, ei tuottavuutta ja yrittämistä saada kannustettua.

      "Velkaista julkista talouttaan korjaava Espanja aikoo alkaa laskuttaa vihreästä energiasta, jota espanjalaiset tuottavat kodeissaan omaan käyttöönsä."

      "Uudistus on saanut ympäristö- ja kuluttajajärjestöt raivostumaan. Osa kuluttajista on alkanut ottaa aurinkopaneeleja alas katoiltaan uusien maksujen pelossa."

      "Hallitus esitteli uudistuksen heinäkuussa. Sen odotetaan tulevan voimaan syyskuussa."

      - http://www.hs.fi/talous/a1377491258422

      • Sijoittaja

        Yksi vinkki. Kaikessa on kyse keskiarvosta. Todella hyvät ovat marginaalitapauksia ja ne on jo myyty. Itse ostin yhden. Parhaat menevät ensin ja huonoimpia ei osta kukaan. Odottaja saa jämät.


    • La Casa

      Riippuu täysin siitä, että mitä ja mistä ollaan ostamassa. Tietyt kohteet ovat aina halpoja niin nousu- että laskusuhdanteessa.

      Kun puhutaan oikeasta sijainnista, merinäköalasta, laadukkaasta kiinteistöstä ym.ym , niille on aina käteisostajia oli suhdanne mikä tahansa. Itse olen tehnyt hyviä kauppoja molemmissa suhdanteissa, kohde ratkaisee.

      Omaa asuntoa tai loma-asuntoa ei voi pelkästään sijoituksena pitää, vaan sijoitukset ovat hieman eri kohteita. Ainakaan minulla talo tai mökki eivät ole koskaan myytävänä, ainakaan suhdanteiden mukaan.

      Aina löytyy hintojen laskun odottelijoita, mutta joskus elinaika loppuu ennen kaupantekoa. Valitettavasti.

      • _ es _

        >> Kun puhutaan oikeasta sijainnista, merinäköalasta, laadukkaasta kiinteistöstä ym.ym , niille on aina käteisostajia oli suhdanne mikä tahansa.

        Tämän estämättä myös hyvillä paikoilla sijaitsevien premium-huoneistojen ja talojen hinnat laskevat radikaalisti kriisin aikaan ja niiden myyntiajat pitkittyvät.

        Edellisen kiinteistösyklin taantuman aikaan edes Cannesin hyvät kohteet eivät löytäneet helposti ostajia.

        Samaan aikaan Pariisin miljoonista kymmenien miljoonien arvoiset huoneistot odottivat ostaajansa ja hinnat romahtivat, vaikka oletuksellisesti tuossa hintaluokassa ostajien ostovoima on vakaa.

        Sama kaava toistuu kaikkialla, myös ns. haetuissa ja halutuissa suurkaupungeissa eri maissa.

        >> Omaa asuntoa tai loma-asuntoa ei voi pelkästään sijoituksena pitää, vaan sijoitukset ovat hieman eri kohteita.

        Asunnon oston taloudellisesti oikea / sopiva / ideaali ajoittaminen ei aina ole yksikertaista, mutta silti sitäkin voi pyrkiä optimoimaan ja parhaimmillaan sen ansiosta tekee hyvinkin merkitävän säästön.

        Tosin kiinteistövälittäjien mielestä aina on oikea ja perusteltu aika ostaa ;-)

        Ohessa tilastoa Suomea koskien:

        "Vanhojen kerrostalojen reaalihintaindeksi 1970 - 2009"

        - http://www.stat.fi/til/ashi/2011/02/ashi_2011_02_2011-07-29_kuv_005_fi.html

        Osakeasuntojen hintakehitys 1988-2013: http://findikaattori.fi/fi/92

        Mutta luonnollisestikin kukin tekee ihan omat ratkaisiunsa näissäkin asioissa.


    • cxxxr

      "Kun puhutaan oikeasta sijainnista, merinäköalasta, laadukkaasta kiinteistöstä ym.ym , niille on aina käteisostajia oli suhdanne mikä tahansa."

      Ei ole. Rannikolla on runsaasti em. taloja joita on kaupattu viimeiset 7 vuotta!
      Keikkuvat välittäjien sivuilla.

    • Kuu taivaalta

      Jos talo on ollut 7 vuotta myynnissä, eikä sille ole löytynyt ostajaa niin se on väärin hinnoiteltu.

      Pyyntihinta on epärealistinen kiinteistön tasoon, kuntoon tai sijaintiin nähden.

    • _ es _

      "Ei ole. Rannikolla on runsaasti em. taloja joita on kaupattu viimeiset 7 vuotta!
      Keikkuvat välittäjien sivuilla."

      >> Pyyntihinta on epärealistinen kiinteistön tasoon, kuntoon tai sijaintiin nähden.

      Eli ko. (hyvistäkin) asunnoista edelleen haaveillaan saatavaksi nousubuumin aikaisia epärealistisia kuplahintoa, jonka syynä on kohteen alkuperäinen hankkiminen kuplahinnalla ja raskaalla tappioolla myyminen on sekä taloudellisesti, että psykologisesti vaikeaa.

    • Kiinnostunut...

      Vilkaisin juuri Fuengirolassa asuntovälittäjän näyteikkunalla olevia asuntoja. Esim suomalaisittain yksiö, eli 26 m2 asunto melko hyvällä paikalla 35000e. Ei sinänsä suuri raha ja vaikka vielä 10% putoaisi, niin ei tuossa summassa euroissa paljon ole. Jos asuisi täällä vaikka vaan talvet (6kk) ja säätäisi vuokrassa, kun asuisi omassa, niin nopeastihan tuo itseään takaisin maksaisi.

      Muuten kuinkahan monimutkaista on täältä suomalaisen ostaa asuntoa? Varmaan pitäisi suomalainen asianajaja ottaa mukaan projektiin.

      • laskuoppia

        Laskepa päälle ostokulut n. 11 %, vuotuiset verot, yhtiövastikkeet, jätemaksut, korjaukset yms.
        Siis nämä koko vuodelta ja vertaa siihen että olet vuokralla 6 kk ja voit vaihtaa tarvittaessa helposti paikkaa.
        Kannattaako? Ei millään laskuopilla.


      • _ es _
        laskuoppia kirjoitti:

        Laskepa päälle ostokulut n. 11 %, vuotuiset verot, yhtiövastikkeet, jätemaksut, korjaukset yms.
        Siis nämä koko vuodelta ja vertaa siihen että olet vuokralla 6 kk ja voit vaihtaa tarvittaessa helposti paikkaa.
        Kannattaako? Ei millään laskuopilla.

        >> Laskepa päälle ostokulut n. 11 %, vuotuiset verot, yhtiövastikkeet, jätemaksut, korjaukset yms.

        Ottaisin mieluusti vastaan hieman infoa manituista vuotuisista asuntoon kohdistuvista veroista ja niiden määräytymisperusteista ja onko niihin hiljattain tullut muutoksia / korotuksia.

        Vaikkapa joitakin esimerkkejä asunnon koosta - arvosta ja veroista. Kuinka suuria alueelisia eroja on ko. veroissa? Maksetaan kerran vuodessa vai kuukausittain?

        Yhtiövastikkeiden suhteen tulisi voida koettaa jotenkin arvioida naapureiden taloudellinen tilanne, sillä jos suurtyöttömyyden ja talousvaikeuskien saartamat espanjalaiset naapurit eivät maksa vastikkeita, niin ne kaatunevat maksukykyisten harteille.

        Samoin kiinteistön yleinen kunnossa-ylläpito ja huolto kärsii ja se alkaa rapistua ennen aikojaan tuoden mukanaan myöhemmin kalliita korjauksia.

        Ps. Asiaan liittyen ja hieman sen sivusta. Taannoin (jälleen kerran) eräässä dokumentisa hastateltiin muuan englantilaista, joka oli aikanaan ostanut rakennettavasta kohteesta mukavan tilavan asunnon, taisi olla kolmio.

        Hänen onnekseen tuo suuri kiinteistö saatin edes valmiiksi saakka kriisin iskiessä, kuten ei ollut tilanne monien muiden kiinteistöjen kanssa, joskin hänen lisäkseen tuossa useamman rapun talossa oli vain ani harva asukas, muutoin 90%:sti tyhjänä ja vastaava tilanne naapuritaloissa, korttelissa.

        Se oli yksi niistä fantomikortteleiksi tulleista hankkeista, joskaan en muista mikä niistä. Kertoi, että on hieman ontto ja turvaton olo alueella liikkuessaan ja asuessankin naapuruston puuttumisen vuoksi.

        Hänellä on edelleen paljon velkaa asunnosta ja tietää ettei mitä ilmeisemmin tule koskaan samaan edes omiaan pois.

        En muista mitä hän kertoi yhtiövastikkeista. Ainakana taloyhtiössä ei ole juuri minkäân asteista kunnossapitoa ja se on hiljalleen rapistumassa.


    • Laskuoppia II

      Voihan sitä asua vaikka teltassa. Säästät vuokrissa.

      Voi asua tasokkaammin tai toisten nurkissa. Valintoja,valintoja.

    • vähintään

      puolet pois nykyisistä "ale"hinnoista ja on vieläkin liikaa. hinnat kuin satumaassa,taivaita hipoo
      laadun & käytännöllisyyden ollessa milloin mitäkin.

      monet alueet on "lähellä",mutta kuitenkin "kaukana" syrjässä esim.vuorilla tai liikenneyhteydet huonot, joten ilman autoa ei pärjää mitenkään.
      kun ikää tulee,kortti otetaan pois tai ei uskalla ajaa agressiivisen liikenteen takia, joten taksissa ainoa turva jos "aurinkoasunnolta" meinaa jonnekin lähteä.
      kauppa- tai muulle reissuille tulee äkkiä hintaa ja muita vaikeuksia....niitä nimittäin riittää.

      koko "aurinkohinnoittelu" on täysin järjetöntä,täydellistä ahnetta ryöstämistä.
      talvi on esim. etelä-espanjassa tietysti lumeton,mutta silti tosiasiassa kylmä jos lämpö 10-15 ja merituuli. talvella eri paikoissa voi sataa lähes päivittäin,joten sekin voi tuntua ankealta. tosin eri paikoissa--alueilla on hieman eroa ja kuinka lähellä merta asuu. välimeren alueet myös kylmiä talvella.

      kanarialla ja teneriffalla myös pilvin pimein,varmaan tuhansia asuntoja kaupan kaameaan hintaan ja niin huonoissa paikoissa,ettei esim. ikäihmisillä ole mitään mahdollisuutta siellä asua tai viikon jälkeen tuntee varmasti olevansa kuin vankilassa,kun ilman autokyytiä ei minnekään pääse...pitää olla hyvät jalat ja pumppu.

      en suosittele missään nimessä ostamaan, ns. koti-ikävä ja pettymys tulee liian äkkiä hyvin monista syistä johtuen.
      oston jälkeen etelän olosta tulee kuin pakonomaista ilman luonnollisuutta,eikä siksi todellisuudessa sovi monille.

      suosittelen käymään vaikka 2-3 kertaa/v,mutta en ostamaan pelkän etelän- ja aurinkohuuman vuoksi.
      olen 20v kulkenut ja kokenut eri paikoissa,joten jotain käsitystä "aurigon armosta" on.

    • Keppimies

      Kiitos nimim. "vähintään". Komenteistasi näkyy pitkäaikainen kokemus ja viisaus.
      Kyllä se niin on että ainakin eläkeikää lähestyvälle tai jo eläkkeelä olevalle
      asunnon osto Espanjasta on täysin järjetön päähänpisto.
      MM: edellä luettelemistasi syistä. Asunto sitoo liiaksi, on riskillinen tulee kallikksi joka suhteesa ja pääseekö siitä eroon järkevällä hinnalla ja milloin jos tarve tulee.

    • _ es _

      Keppimies "Kyllä se niin on että ainakin eläkeikää lähestyvälle tai jo eläkkeelä olevalle asunnon osto Espanjasta on täysin järjetön päähänpisto."

      Kaikki riippuu kunkin henkilökohtaisista olosuhteista, suunnitelmista, terveydestäkin, oston kohteesta ja ajankohdasta kiinteistösykliin nähden ja siksi karikatyrinen yleistys tässäkään asiassa ei ole tasapainoista.

      Päähänpistoperiaatteella kaikki elämän isommat ratkaisut ovat riskialttiita, sen sijaan että ne olisivat olleet hyvin pohjustetuja ja harkittuja. Lienee varsin harvassa eläkeläiset jotka muutavat maastaan pelkästä päähänpistosta, vaan asia on ollut harkittuna ja analysoituna jo pitkään.

      Osa muuttaa pysyväluontoisesti ja osa haluaa viettää etelässä tavikukaudet.

      Espanjassa ja Portugalissa on paljon ulkolaisia eläkeläisinä pysyväluontoisesti sinne asettuneita, jotka ovat pitkän asumisen jälkeen edelleen hyvin tyytyväisiä ratkaisuunsa ja tekemäänsä asunto-talohankintaan.

      Olettaisin, että tyytyväisimmillä on takanaan pitkä jo ennen eläkikää oleva kokemus maasta, kielestä ja valitusta alueesta jolle sittemmin ovat halunneet asettua kuin toiseen kotiin.

      Toki yksi riski ikääntyessä on se ettei teveys kestä kesäsesongin jatkuvaa ja raskasta non-stop kuumuuta. Osa on sen vuoksi joutunut myymään asuntonsa ja palaaman viileämpään kotimaahansa.

      Osa on hankkinut asunnon / talon jo työaikanaan lomilleen ja sitä silmällä pitäen, että eläköidyttyään asettuvat sinne pysyväluontoisesti.

      Oletettavasti useammat elämänkokemusta omaavat eläkeläiset osaavat myös arvioida asunnon / talon sopivan sijainnin tarvitsemiinsa palveluihin nähden.

      Asunnon ostossa on aina riskinsä. Suomessakin moni on menettänyt kaiken ostettuaan kalliilla ja ollessaan yllätävien syiden vuoksi pakotettuja mymään raskaalla tappioolla ja joutuen edelleen maksamaan velkaa ko. asunnosta jota eivät enää omista.

      Tokihan on tilanteita jolloin vuokraaminen on ainakin taloudellisesti ajatellen toimivampi, joustavampi ja edullisempi ratkaisu.

      Kuitenkin ennen ostamista olisi hyvä asua valitsemallaan alueella riittävän pitkään ensin vuokralla, myös talvikauden ylitse ja perehtyä kaikessa rauhassa ja ajan akanssa paikallisiin asuntomarkkinoihin ja alueisiin, sekä paikallisiin rakennusratkaisuihin / tekniikkaan.

      Ps. Ylempänkin kommentoidaan omistusasunnon kulujen kalleudesta, mutta ei kuitenkaan niitä yksilöidä, kuten verojen määrätymisperiatetta ja suuruutta.

      Näihin keskusteluihin kaipaisi hieman objektiivista ja faktapohjaista kommentointia ja esittämiensä asioiden yksilöintiä.

    • maksuja

      Ei residentuit: Esim 150.000 euron arvoisesta kiintesitöstä on kiinteistövero IBI alueesta riippuen 750 - 1500 euroa/vuosi
      Jätteistä 200 -250 euroa/vuosi
      Autopaikan vero (tietyllainen katumaksu) n. 50 vuosi
      Asunnon tuloveroa valtiolle Impuesto sobre la Renta de las Personas Fisicas (IRPF) n. 700- 1000 euroa/vuosi. Tehtävä erillinen veroilmoitus.
      Vesimaksut kiinteä osa vaikka ei asuisi joitain kymppejä/kk
      Sähkömaksut kiinteä osa vaikka ei asuisi joitain kymppejä/kk
      sähkön ja veden kulutusmaksut.
      Syytä tehdä aina myös paikallinen testamentti jos ostaa asunnon ja sekin laksimieskuyluineen maksaa.

      Kannattaa muistaa että asunnon varainsiirtovero muut ostokulut n. 11%.

      Sitten myydessä jos eroon pääseen Myydessä menee automaatisesti paikallinen plusvalia-vero (laskennalinen arvonnousu, vaikka todellinen hinta laskisi ja
      iso myyntivoittovero. Välittäjät velooittavat myyntihinnasta n. 5 %.

      Näitä voi sitten vertailla vuokralla asumisen helppouteen, joustavuuteen ja kuluihin ja riskittömyyteen.

      • Omistaja

        Tämän viestiketjun asiasisältö tiivistyy viimeistä edellisten toobe-osallistujien viestinnässä. Tässäkin veroasiassa on yritetty esittää faktaa mutta todella huonolla menestyksellä. Miksei sitä voi vaan vuokrata ilman tällaisia esityksiä. Kukaan asunnon omistaja jolla se on omassa käytössä ei tule esittämään, että omistaminen olisi taloudellisesti vuokrausta edullisempaa.


      • _ es _

        maksuja:lle

        Osa listassa ilmoitetuista kuluista lankeaa myös vuokralla asuessa maksettavaksi.

        >> Ei residentuit: Esim 150.000 euron arvoisesta kiintesitöstä on kiinteistövero IBI alueesta riippuen 750 - 1500 euroa/vuosi

        Entä vastaavasta asunnosta residentinä maksettavat verot?

        Toki olen samaa mieltä, että vertailevat laskelmat kannatta tehdä ennen mahdollista ostopäätöstä.

        Vaikea sanoa miten lähellä hintasyklin pohjaa nykyisin Espanajassa ollaan. Mikäli hinnat olisivat lähellä pohjia, niin nyt pidemmälle aikavälille hyvän kohteen hankkiminen olisi pikeminkin voitollinen kauppa.

        Espanjan taloudellinen tilanne on edelleen vaikea vaikka tasantumisen merkkejä jo onkin näkyvissä, mutta mahdoton sanoa miten pitkään tilanteen korjaantuminen tulee kestämään.


    • _ es _

      Eli omistusasuntoon kohdistuu vuositainen tuplavero. Imeisesti talli / hallipaikasta erikseen vero, vai sisältyykö se asunto-talli kokonaisuuden kiinteistöveroon?

      Onko mainituissa veroissa eroja riippuen henkilön statuksesta, verotuksellisesti Espanjassa asuva vs. verotuksellisesti toisaalla asuva?

      2) Kiinteistövero, joka on karkeasti ajatellen noin kuukaiden vuokraa vastaava summa.

      2) Asunnon tulovero, Impuesto sobre la Renta de las Personas Fisicas (IRPF) Liki a:ta vastaava suma vuosittain.

      3) Laskennallinen myyntivoittovero vaikka myynti olisi todellisuudessa tappiollinen.

      "Property and Wealth: A special annual 3% tax is levied on the cadastral value of real estate owned by nonresidents."

      "Inheritance: Each beneficiary’s inheritance is taxed at progressive rates, from 7.65% to 34%, after certain tax-free amounts have been deducted."

      Vuodelta 2012 - http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Spain

      - ->

      "Perinnönjako muuttuu 2015 Euroopan unionissa"

      "Uusi perintöasetus yhdenmukaistaa jäsenmaiden kirjavat perintösäännöt"
      20.5.2013 5:41

      - http://www.hs.fi/kotimaa/Perinn%C3%B6njako muuttuu 2015 Euroopan unionissa/a1368932967181

      "EU:n uusi perintöasetus tulee voimaan elokuussa vuonna 2015, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Jatkossa jäämistö jaetaan sen maan perintölain mukaan, jossa suomalainen asuu, ellei testamentissa ole määrätty toisin."

      - http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013052017036813_uu.shtml

      "Jos Suomen kansalainen kuolee Espanjan aurinkorannikolla ja hänellä oli kuollessaan asuinpaikka Espanjassa, kuolinpesä selvitetään ja jaetaan kokonaisuudessaan Espanjan lainsäädännön mukaisesti huolimatta siitä, oliko kuolleella omaisuutta myös Suomessa."

      "Toisaalta on mahdollista tehdä testamenttimuotoinen määräys, että perimykseen sovelletaan sen maan lakia, jonka kansalainen henkilö oli tehdessään tämän määräyksen."

      - http://www.iltalehti.fi/matkajutut/2012111616337789_ma.shtml

      -

    • _ es _

      Korjaus, ensimmäinen kakkonen ykköseksi.

      1) Kiinteistövero, joka on karkeasti ajatellen noin kuukaiden vuokraa vastaava summa.

    • Aurinkoinen täti

      Huom ! Pysyvästi oleskelevilla alhaisempi kiinteistövero .Jos auto
      on omalla tontilla ,ei mitään autopaikkaveroa ole.

    • _ es _

      >> Pysyvästi oleskelevilla alhaisempi kiinteistövero .

      Onko saatavilla jotakin konkreettista suhdelukua tai prosenttia: ei vakituisesti / verotuksellisesi asuvat vs. verotuksellisesti asuvat? Harmi kun kommentteja ei yksilöidä faktainfolla.

      Globalpropertyguide.comin mukeaan ei verotuksellisti Espanjassa asuville kiinteistövero omistusasunnosta on 3% cadastralin arvosta laskien. Miten carastralin arvo määritellään suhteessa kiinteistön realiarvoon nähden?

      Imeisesti tuo kadulla pysäköitäessä oleva autopaikkavero vastaa jonkin sortin vuotuista pysäköintimaksua, kuten joissakin maissa saa lunastaa maksullisen tai maksuttoman pyäköintitarran autoonsa asuinkortteliinsa tietyille kaduille.

      Onko se yleinen käytäntö Espanjasa vai onko nyt kyse kommentoijien omasta asuinalueesta? Ilmeisesti maksetusta autopaikkaverosta tulee tarra auton ikkunaan? Millaiselle alueelle maksettu vero antaa oikeuden pysäköidä ilman parkkimittarimaksua, vain kotikortteliin vai laajemmalle?

    • _ es _

      3) Koskien tuota laskennallista myyntvoittoveroa. Oheinen informaatio ei vastaa nimimerkin "maksuja" väittämää myyntivoiton verosta vaikka kyseessä olisi todellisuudessa tappiolla myynti.

      Capital Gains Tax

      "If you sell a Spanish property more than one year after purchasing it, then you are liable to pay Spanish capital gains tax (GGT) on the difference between the amount that you sell the property for and the amount that you declared having purchased it for previously, minus any inflationary gain."

      "A non-resident will pay Spanish CGT tax at 35% and residents will pay at a rate of 15%. A resident may have the option to ''roll'' the tax into another property provided that it is a single main residence."

      tarkempia lisätietoja:

      - http://www.properties-in-europe.com/info_spain_tax.htm

      - ->

      - http://en.wikipedia.org/wiki/Income_tax_in_Spain

      - http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_gains_tax#Spain

      • plusvalia

        Kyllä vastaa, kyse oli Plus Valiasta joka on kunnalinen vero ja menee aina.Plus valian tyyppistä veroa ei ole Suomessa.
        Sen lisäksi menee valtiollinen myyntivoittovero.


    • _ es _

      Ongelma on se, että ko. kommentoija koetti maalata pirua seinälle ja antaa ymmärtää kyseessa oevan hyvinkin merkittävä vero.

      Muutoinkin jostakin syystä hän lähetyy asiaa poikkeusellisen ongelmia rakentavalla asenteella. sen sijaan, että pyrkisi mahdollisimman objektiivisesti laittamaan aisat niiden oikeisiin mittasuhteisiin.

      "Myydessä menee automaatisesti paikallinen plusvalia-vero (laskennalinen arvonnousu, vaikka todellinen hinta laskisi ja iso myyntivoittovero."

      - ->

      Plusvalia

      "Plusvalia is a tax levied by the local Town Hall based on the particular area where the property is located, on the surface area of the land, on the Catastral value and on the date of the previous title deed."

      "This tax is essentially a tax on the increase in value of the land may range from a few approximately £12 to as much as £12000 on larger properties with a lot of land. By law the vendor (seller) is obliged to pay this tax but it is common practise for the parties to negotiate on who is to assume this liability."

      - http://www.properties-in-europe.com/info_spain_tax.htm


      La Plusvalia, l’impôt de la vente

      En Espagne, la législation est de rigueur sur les impôts lors de la vente d'une propriété (des exemples ici). Lors d’une vente, la Plusvalia est appliquée sur la maison à vendre. Cette notion de Plusvalia est déterminée par les autorités locales, plus exactement par les autorités municipales selon l’index cadastral municipal. Le calcul de ce type d’impôt est basé sur la valeur de la maison et le nombre d’années entre l’acquisition et la mise en vente."

      "L’augmentation des prix ne dépend pas du propriétaire, la décision relève des autorités espagnoles, en fonction de la situation géographique de la maison. Il n’y a aucune relation entre la Plusvalia et le prix du marché, de même entre ce type d’impôt et le prix de vente. À titre indicatif, pour un appartement à vendre http://www.aktifimmo.com/achat-appartement.htm ou une maison particulière, la Plusvalia n’excède pas les 1 000 euros."

      - http://www.abrafati.com/impot-en-espagne

    • plusvalia

      Tuo Plus Valia voi olla käytännössä iso jos kiinteistö on omistettu pitkään esim. 10 vuotta ja yli. Koska se siis juoksee koko ajan laskennallisena.
      Tämä tulee monille myyjille yllätyksenä.

    • toobe

      Mitäs luokka siellä rannikolla maksaa (= 1) pyynti ja 2) todelliset kauppahinnat)
      yksiö
      kaksio
      kolmio?

      • toobe

        Voi perse, mikä kysymys toobe:lta!


      • Toobe
        toobe kirjoitti:

        Voi perse, mikä kysymys toobe:lta!

        Voi p e r s e, mikä kysymys toobe:lta!


    • idealista

      1 h n. 40 teur
      2 H n. 60 teur
      3 H n 100 teur MAX siis totetutuneet kun tinkaa, pyynnit tietysti korkeita.
      Mutta jokainen tinkaa noin 30 -40 % pyynnistä nyt.

      • eeeeeeeeeh

        Osoitteella voi joskus olla hieman vaikutusta?


      • ylirakennettu
        eeeeeeeeeh kirjoitti:

        Osoitteella voi joskus olla hieman vaikutusta?

        Joo pääosa osoitteista on semmosia joista ei kukaan osta (=ylirakentaminen alueella). Paljon myös uusia (lähes tyhjiä taloja ) ja keskeneräisiä joita ei kukaan uskalla ostaa.


    • lasku jatkuu

      SPANISH house prices could drop by a further 50% and may not recover for the next 15 years, according to experts.

      The Costa del Sol is among the worst affected areas in the country, with the total fall in values predicted to be as much as 75% in some areas.

      There are 800,000 used homes on the Spanish property market, with another 300,000 having been foreclosed by the banks and a further 150,000 in foreclosure proceedings.

      What’s more, developers have 700,000 completed units not on the market and another 250,000 still under construction.

      “The market is broken,” said Fernando Rodriguez de Acuna, vice-president of Spanish economic consultancy RR de Acuna & Asociados.

      “In places like Castellon, near Valencia, where over-development was mad, banks are not financing anything and there is a high probability these properties will never be sold. They will have to be knocked down.

      “Banks are offering huge discounts and nobody is calling. Marbella has already fallen by 50% and prices are going down and down.”

    • Toivotonta

      Harmitta kun tuli 2008 ostettua kaksio rannikolta, kun olis voinu asua halvalla vuokralla, kun suomivälittäjä vakuutti"NYT on hyvä aika ostaa hinnat jatkaa nousua, kysyntä on kovaa:"
      Olemme nyt yrittäneet myydä asuntoa, kun terveys vaatii palaamista suomeen, kolme vuotta lukuisten välittäjien kautta. Hintapyyntö on reilusti alle puolet ostohinnasta.
      Katsojia ollut vuosine aikana vain muutama.Tarjouksia ei ole, saatu paitsi vaihdoss ayks asuntovaunu on tarjottu.
      MItenkähän tästä pääsee eroon ja koska. Syksyllä on pakko muuttaa suomeen ja jättää kämppä tyhjäks myyntiin. Rahat kiinni tässä ja tarttis suomessa.

      • Allastyttö

        Benalmadenassa asuva tuttu välittäjä kertoi, että ainakin suomalaisten suosimalla Aurinkorannikolla ovat asuntojen hinnat hienoisessa nousussa..olleet jo vuoden ajan. Mutta hinnat ovat todellakin vain 40 -50 % siitä, millä hinnoilla omistajat ovat aikanaan osakkeensa ostaneet.
        Mielestäni tärkeitä asioita asunnonostossa ovat seuraavat seikat:
        - sijainti palveluiden suhteen
        - meren läheisyys ja merinäköala ( ei liian lähellä merta)
        - asunnon kunto (ainakin kylppäri ja keittiö rempattu)
        - ilmansuunta ja parvekkeen koko (isoimmat ikkunat itään, niin ei ole yöllä kuuma)
        - puutarha/puisto riittävän suuri
        - uima-altaat


      • _ es _

        >> MItenkähän tästä pääsee eroon ja koska. Syksyllä on pakko muuttaa suomeen ja jättää kämppä tyhjäks myyntiin. Rahat kiinni tässä ja tarttis suomessa.

        Mahtaisiko asunto olla miten helposti vuokrattavissa ja kestäisikö oma tilanne sellaisen ratkaisun?

        Vuokraamiseen toki tulisi löytää luotettava välikäsi, joka vielä oiken kohdentaa potentiaalit kiinnostuneet.


      • The bad bone
        _ es _ kirjoitti:

        >> MItenkähän tästä pääsee eroon ja koska. Syksyllä on pakko muuttaa suomeen ja jättää kämppä tyhjäks myyntiin. Rahat kiinni tässä ja tarttis suomessa.

        Mahtaisiko asunto olla miten helposti vuokrattavissa ja kestäisikö oma tilanne sellaisen ratkaisun?

        Vuokraamiseen toki tulisi löytää luotettava välikäsi, joka vielä oiken kohdentaa potentiaalit kiinnostuneet.

        Oikein hinnoitellut myydään noin kuukaudessa! Jos on ollut myynnissä yli puolivuotta,silloin ylihintainen!
        Monilla varmaan luopumisentuska kun arvonputous pahimmillaan jopa 80% :-(


      • asukki

        Nonniin, nämä pulinapalstat ovat juuri oikeita paikkoja kun haluaa saada apua edellä esitettyyn ongelmaan. Höpö, höpö, tämä aihe on riittävästi kaluttu.


      • asukki
        asukki kirjoitti:

        Nonniin, nämä pulinapalstat ovat juuri oikeita paikkoja kun haluaa saada apua edellä esitettyyn ongelmaan. Höpö, höpö, tämä aihe on riittävästi kaluttu.

        Selvennykseksi: Tarkoitin kommenttini "Toivotonta" nimimerkillä kirjoittavalle trollaajalle.


      • välittäjät kertoo
        Allastyttö kirjoitti:

        Benalmadenassa asuva tuttu välittäjä kertoi, että ainakin suomalaisten suosimalla Aurinkorannikolla ovat asuntojen hinnat hienoisessa nousussa..olleet jo vuoden ajan. Mutta hinnat ovat todellakin vain 40 -50 % siitä, millä hinnoilla omistajat ovat aikanaan osakkeensa ostaneet.
        Mielestäni tärkeitä asioita asunnonostossa ovat seuraavat seikat:
        - sijainti palveluiden suhteen
        - meren läheisyys ja merinäköala ( ei liian lähellä merta)
        - asunnon kunto (ainakin kylppäri ja keittiö rempattu)
        - ilmansuunta ja parvekkeen koko (isoimmat ikkunat itään, niin ei ole yöllä kuuma)
        - puutarha/puisto riittävän suuri
        - uima-altaat

        "Benalmadenassa asuva tuttu välittäjä kertoi, että ainakin suomalaisten suosimalla Aurinkorannikolla ovat asuntojen hinnat hienoisessa nousussa..olleet jo vuoden ajan"

        Juu kertoohan ne välittäjät kaikenlaista. Kukaan välittäjä on tuskin koskaan kertonut että hinnat laskee, vai mitä?

        ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


      • Kolmo
        The bad bone kirjoitti:

        Oikein hinnoitellut myydään noin kuukaudessa! Jos on ollut myynnissä yli puolivuotta,silloin ylihintainen!
        Monilla varmaan luopumisentuska kun arvonputous pahimmillaan jopa 80% :-(

        "Oikein hinnoitellut myydään noin kuukaudessa"

        Nythän visin murjaisit, hehh-heeh-heee!!


    • _ es _

      asukki:lle

      Mitä lisärvoa asiaan antaa tuo suunpieksennällinen kommenttisi?

      Itse toimit juurikin kuvaamallasi tavalla, eli pieksät suutasi ilman minkään asteista asiallisuutta tai puhumattakaan hyötyinformaatiosta.

      Espanjan kiinteistöjen radikaalit hinnanpudotukset ovat realiteettiä. Myös se, että moni on ostanut asunnon kuplahinnalla ja osan ollessa nyttemmin tilateessa jossa on pakotettu sen myymään. Aiheesta oli mm. noin 6-kk sitten kiinnostava dokumetti ulkolaisella kanavalla jossa kerrottiin englantilaisista, hollantilaisista ja belgialaisista.

      Sama kaava relisoitui monien kohdalla myös aikoinaan Suomessa edellisen hintakuplan puhjettua. Tuolloin moni jäi myös kahden asunnon loukkuun tunnetuin seurauksin.

      "Vanhojen kerrostalojen reaalihintaindeksi 1970 - 2009"

      - http://www.stat.fi/til/ashi/2011/02/ashi_2011_02_2011-07-29_kuv_005_fi.html

      Osakeasuntojen hintakehitys 1988-2013: http://findikaattori.fi/fi/92

      Ps. Olkoon "toivotonta" nimimerkin kommentin oma (?) tilanne todellisuutta tai ei, niin monien kohdalla se kuitenkin on realiteettia.

      • Interesado

        "Aiheesta oli mm. noin 6-kk sitten kiinnostava dokumetti ulkolaisella kanavalla jossa kerrottiin englantilaisista, hollantilaisista ja belgialaisista."

        Olisiko antaa tarkempia tietoja ohjelmasta (mikä maa/ kanava/ TV-yhtiö, tms)? Ohjelma olisi ehkä nähtävillä vielä netissä...


    • _ es _

      Interesado:lle

      Voi olla vaikea enää löytää, en muista dokumentin nimeä. Kyse oli RTBF:n http://www.rtbf.be/ ykkösellä tai kakkosella ollesta ohjelmasta. Ohjelmassa oli kyse lähinnä senioreista tyyliin, eläkkeellä muutto aurinkoon.

      Kertoivat muistaakseni tuossa samassa (?) dokumentissa myös karikoista välttää jos harkitsee asuntoa ostaa.

      Osa oli edelleen hyvin tyytyväisiä Espanjassa ja Portugalissa suunnitellen pysyvänsä siellä elämänsä loppuun saakka.

      Sitten muutama joutui terveysyistä palaamaan kotimaihinsa, kuten eräs iäkäs englantilainen (pariskunta), jonka rouva ei enää vuosien jälkeen kestänyt sesonkikauden kovaa kuumutta ja jotka ennen muuttoaan olivat myyneet kaiken kotimaassaan. Sesonkiaikaan rouva ei voinut lähteä talosta juuri lainkaan ulos kuumuuden vuoksi ja sittenkin vain muutamina vuorokauden tunteina. Kuntonsa alkoi heiketä. Kaunis ja rakkaaksi muodostunut talo uima-altaalla vaihtui englannin harmauteen ja kerostalohuoneistoon.

      Sitten kertoivat mm. seinoripariskunnista, jotka olivat jo yli vuosikymmenenkin joka vuosi ajaneet alas Espanjaan kämpingeille asuntoautoillaan. Heille oli vuosien saatossa muodostunut tuttu tiimi jotka löysivät toisensa vuosi vuoden jälkeen samoilta kulmilta. Palasivat kotimaihinsa aina kuuman sesongin ajakasi ja palasivat sitten takaisin etelään.

    • _ es _
      • Interesado

        Kiitoksia tiedosta, _ es _. Video ei tosin käynnistynyt, ei taida olla enää katsottavissa.

        Mutta tosiaan, surullisia tarinoita nämä asuntoloukkuun joutuneiden kertomukset. Onnea heille asian ratkaisemisessa.


    • _ es _

      Interesado:lle

      Ohjelma näyttää olevan uusinta vuodelta 2012.

      Aivan, asuntoasiat ovat taloudellisesti suuria tekijöitä useamman yksityisessä taloudessa ja isot murheet niissä ovat laajakantoiset.

      Tarkkana saa olla ja pljon on huomioitavaa ennen asunnon oston päätöstä, sijaitsi asunto sitten missä vain. Ulkomailla on edelleen paljon lisäselvitettävää paikallisten erilaisten olosuhteiden / pelisääntöjen vuoksi.

      Siihen pääle mahdolliset henkilökohtaisessa elämässä tapahtuvat ei odotetut muutokset.

      "Jättiputkiremontti vei kaikki säästöt" - 14.1.2014

      "Helsinkiläisen pariskunnan taloyhtiössä tehdyn putkiremontin hinnaksi tuli 1270 euroa neliöltä. Pariskunnalle se tarkoittaa noin 160 000 euron laskua."

      - http://www.iltalehti.fi/asuminen/201401140054937_an.shtml

      "Älä lankea näihin kiinteistövälittäjän väittämiin" (Fin)

      - http://www.iltalehti.fi/asuminen/2014032718162475_an.shtml

      "Terveisiä rakennuksilta: "Sännätään ja rynnätään ja sitten...ohhoh"

      "Terveisiä rakennuksilta: "Sännätään ja rynnätään ja sitten...ohhoh"
      Rakentamisen heikko laatu puhuttaa jälleen. Alan ammattilaiset ovat tutkineet asian taustaa jo pitkään."

      - http://www.taloussanomat.fi/rakentaminen/2014/04/04/terveisia-rakennuksilta-sannataan-ja-rynnataan-ja-sittenohhoh/20144883/12

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      305
      3080
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      218
      1941
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1582
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1380
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1261
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      268
      1191
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1052
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1041
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      981
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      144
      847
    Aihe