Väärä ala ja suunnaton ahdistus!

seela

Kun nyt viiden vuoden jälkeen tajuan, etten edes alunperin halunnut opiskella tätä alaa. Hain vain johonkin, koska oli pakko ja koska vanhemmat painostivat yliopistoon. Enhän minä mitään akateemista uraa halua, eikä joku gradu, aineopinnot ja harjoittelu voisi vähempää kiinnostaa. Tämä on myös erittäin huono ala työllisyyden kannalta, ei ole hirveesti kysyntää yhteiskuntatieteiden maistereille.

Yritän nyt pitää toivoa yllä ja ymmärtää etten 26-vuotiaana ole vielä toivoton. Ahdistaa vain se tunne, kun kaikki pitävät typeränä ja hulluna jos tässä vaiheessa haluaa aloittaa alusta ja vaikkapa opiskella ammatin.
Tulkaapas nyt muut yliopisto-opinnot keskeyttäneet tsemppaamaan mua ja kertokaa kannattaako vaihtaa alaa, kun tietää että gradua en tule kuitenkaan ikinä saamaan kasaan ja kiinnostus alaa kohtaan on kadonnut jo aikoja sitten

4

1728

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OpiskeluJa TyöRulaa

      Paljonko opintoja jäljellä? Mitä opiskelet? Voiko pääainetta vaihtaa? Olet kuitenkin tosi nuori, monet hakee tuon ikäisenä ja vanhempanakin vasta yliopistoon. Voisitko mennä koulusi opinto-ohjaajan juttusille? Minä olen työtön 31-vuotias valmis maisteri. Ainut syy, minkä vuoksi hain yliopistoon oli se, että sain parhaat arvosanat lukiossa aineesta ja jonkinmoinen pieni kiinnostus. En minäkään 31-vuotiaana tahdo tietää haluanko tätä vai vaihdanko alaa. Pieni kriisi meneillään. Mietin itsekin täydennyskoulutusta. Vain itse sinä tiedät voimavarasi ja kiinnostuksen kohteesi, joten suosittelen, että teet jotain asian hyväksi. Itseäsi vartenhan sinä opiskelet, joten itse päätät mitä teet. Tee itse oma elämäsi mielekkääksi, ei tarvitse muiden mielipiteistä välittää. Voit hyvin opiskella toisen alan ammatin, voithan aina palata yliopisto-opiskelijaksi vaikkapa avoimen kautta. Etsi nyt sinua kiinnostava ammatti.

    • Nähty on

      Pieni vihje: Sillä mitä ihminen tekee ja mikä koulutus hänellä on, on vaikutusta vain tietyillä auktorisoiduilla aloilla (mm. lääkärit ja lakimiehet). Tutkinto auttaa vain ensimmäisen työpaikan saamisessa, sen jälkeen puhuu kokemus. Tärkeää sen sijaan on, että ihmisellä loppututkinto on, sillä se osoittaa jonkinlaista tavoitteellisuutta ja pitkäjännitteisyyttä, joita piirteitä työelämässä ainakin ennen arvostettiin.

      Gradun saa aikaan jokainen yliopistoon päässyt näin halutessaan: jos ei hyvää, niin ainakin läpimenevän, ketään ei kiinnosta muu, kuin että gradu on tehty.

      Lisäksi ruoho ei ole vihreämpää aidan takana. Se vain useimmista tuntuu siltä.

    • pysähdy-analysoi-

      Hei! Tekstisi kuulostaa omilta kokemuksiltani noin nelisen vuotta sitten. Silloin tajusin, että ala, jota olin opiskellut 5 vuotta ei ollutkaan minun juttuni. Pidin välivuoden, jonka aikana olin töissä ja opiskelin toista alaa. Toisen alan kurssit olivat sellaisia, että olivat jo pitkään minua kiinnostaneet mutta en ollut uskonut, että pystyisin niistä suoriutumaan (pidin opintoja niin vaikeina). Päädyin hakemaan opinto-oikeutta tälle alalle ja yllätyksekseni tulin valituksi! Koska alkuperäisestä opintosuunnastani oli jäljellä enää vain gradu, pinnistelin ja löysinkin minua kiinnostavan aiheen ja tein opinnot kunnialla loppuun. Sitten aloin tehdä uudemman pääaineen opintoja.

      Siispä, Juhani Tammista lainatakseni: pysähdy - analysoi - jatka matkaa. Mieti, mitä oikeastaan haluat tehdä ja tee päätös.

      Tsemmpiä!

      Nimimerkillä tuplamaisteriksi vahingossa

    • austerism1

      Joo, jotta voisi jossain määrin järkevän neuvon antaa, pitäisi tietää, minkä verran esim. vielä opintoja jäljellä.

      Mutta jos viidennen vuoden opiskelija olet, niin kai sinulla ainakin kandin edestä on jo oltava opintoja kasassa, joten tee nyt ainakin se valmiiksi, vaikkei kandilla järin suurta arvostusta työmarkkinoilla olekaan.

      Yhteiskuntatieteissä pitäisi olla suht. helppoa keksiä aihe, johon voisi edes jokin pieni kipinä olla. Tai siis kai nyt jokin yhteiskunnallinen ilmiö edes kiinnostaa, ja kentie siitä voi sitten myös kehittää tutkielman aiheen.

      Tosin jos oikein todella haluat ammattiin opiskella, niin amikseen sitten jollekin aikuiskoulutuslinjalle, niin parissa vuodessa on ammattitutkinto valmis.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      1992
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1526
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1438
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1395
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe