Yksikköympyrä

Opiskelija123

Onko yksikköympyrällä oikeasti lukion matematiikassa mitään käytännön hyötyjä, jossa sitä voisi soveltaa ? Yleensähän selitetään, että sen avulla voi laskea trigonometrisiä yhtälöitä, mutta omasta mielestäni kyseiset laskutoimitukset onnistuvat opettelemalla oppikirjoista ja taulukkokirjasta löytyvät laskusäännöt. Miten on ?

9

205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ympyrästä

      Laskut toki onnistuvat opettelemalla taulukkokirjasta löytyvät kaavat. Jos kuitenkin ymmärtää yksikköympyrän yksinkertaisen idean, voi monet symmetrioihin perustuvat säännöt järkeillä, eikä kaavoja tarvitse opetella ulkoa.

      Ja vaikka käyttäsikin apuna taulukkokirjaa (niinkuin käytännössä on toimittava), on vaikea ajatella jonkun ymmärtävän trigonometriaa, ellei yksinkertaisten asioiden päättely yksikköympyrän avulla onnistu.

    • Tuo on erittäin hyvä kysymys. Matematiikassa opiskeltavat asiat ovat paljon abstraktimpeja kuin muissa oppiaineissa, ja siten niiden opiskeleminen herättää helposti tämänkaltaisia kysymyksiä.

      Kuten aiempi vastaaja jo totesikin, niin tärkeintä on ymmärtäminen. Miksi yksikköympyrä? Mikä on kolmio? Mistä sana trigonometria tulee?

      Ymmärtämistä voi helpottaa, jos piirrät paperille kolmion ja mietit:
      * mitä kaikkea tiedät siitä
      * mitä et mahdollisesti tiedä
      * miten teet määritelmät

      Trigonometrian tavoitteena on löytää/määritellä mahdollisemman paljon ristiriidatonta tietoa kolmioista. Näistä esimerkkinä vaikka sini- ja kosini-funktiot. Matematiikan luonteenomaisesti hyvien määritelmien jälkeen voimme johtaa niistä taianomaisia teoreemoja (kuten sinin summakaava jne.).

    • matikisti

      Modernissa matikassa trigonometrisia funktioita ei määritellä yksikköympyrän avulla vaan usein sarjakehitelmillä tai differentiaaliyhtälön ratkaisuina. Siten yksikköympyrätulkinta on vain yksi ominaisuus, jonka funktiot toteuttavat. Lähinnä sen avulla muistaa, mitä symmetrisiä identiteettejä funktioilla on, ja miten saa tiettyjen kulmien trigonometristen funktioiden tarkat arvot.

      Itse opettelin lukiossa trigonometrisistä funktioista kompleksimääritelmät, Eulerin ja de Moivren kaavan, summakaavat ja yksikköympyrän symmetriat. Näiden avulla sain johdettua tarvittavat muut kaavat siten, että pystyin ratkaisemaan kaikki tarkat arvot sisältävät trigonometriset YO-tehtävät ilman taulukoita tai laskinta. Tosin eipä niitä muitakaan tehtäviä tyyliin "Laske tan 16,7 astetta." tullut kovin paljoa vastaan.

      • Ehkä sittenkin

        Olen hieman eri mieltä yksikköympyrän tarpeellisuudesta.
        Tosin mykymenetelmillä sitä ei tarvitse laskuissa, mutta havainnollistamisen kannalta hyöty on kiistämätön, esimerkiksi laskutoimitus tan(3x) tan(x).n funktiona on yksinkertaisesti laskettavissa ja havainnoitavissa, sarja-tai Euler-menetelmät vaatii jo käsittelytaitoa, jonka omaava todennäköisesti tuntee jo yksikköympyränkin aika tarkoin.


      • Tuosta tulikin mieleen, että miten ennen differentiaalilaskennan työkaluja laskettiin eri trigonometristen funktioiden arvoja. Mahtoikohan menetelmät olla kokeelliset..

        Äkkiseltään pähkäiltyäni en kyllä keksi, miten sinin arvoja voisi laskea tietokoneella ilman integroimista (oletuksena myös että piin arvoa ei tunneta).


      • jaaps1
        popedo kirjoitti:

        Tuosta tulikin mieleen, että miten ennen differentiaalilaskennan työkaluja laskettiin eri trigonometristen funktioiden arvoja. Mahtoikohan menetelmät olla kokeelliset..

        Äkkiseltään pähkäiltyäni en kyllä keksi, miten sinin arvoja voisi laskea tietokoneella ilman integroimista (oletuksena myös että piin arvoa ei tunneta).

        Ainakin yksi tapa on käyttää kaavaa cos (x/2)=sqrt((1 cos x)/2) toistuvasti. Tietty etumerkki on osattava valita oikein. Tällöin kosinin laskenta onnistuu, jos kosinia osataan approksimoida riittävän hyvin nollan lähiympäristössä. Tunnetusti muut trigonometriset funktiot voidaan ilmaista kosinin avulla.


      • esimerkkiä
        jaaps1 kirjoitti:

        Ainakin yksi tapa on käyttää kaavaa cos (x/2)=sqrt((1 cos x)/2) toistuvasti. Tietty etumerkki on osattava valita oikein. Tällöin kosinin laskenta onnistuu, jos kosinia osataan approksimoida riittävän hyvin nollan lähiympäristössä. Tunnetusti muut trigonometriset funktiot voidaan ilmaista kosinin avulla.

        Tästä olisi kiva saada vielä jonkinlainen esimerkkikoodi. Omilla ohjelmointitaidoilla kun saa koneen vaan jumiin.


      • jaaps1

      • juuh

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1600
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe