Tislauspönttö

Distillation station

Aion rakentaa tislauspöntön, tarkoituksena valmistaa akkuvettä, kevytbensaa ja kenties myös etanolia eli alkoholia esim. retkikeittimessä käytettäväksi, mutta tässä on ongelma. Etanolin tislaus on laitonta, koska puliukot on tislailleet etanolia eli ns. pontikkaa tai pirtua juotavakseen ja siitä saattaa vajailla taidoilla tulla myrkyllistä, siksi en saa harrastaa käsitöitäni mikä tuntuu vähän oudolta.

Mutta jos lorautan sekaan esim. asetonia, niin eihän se enää ole pontikkaa/pirtua ja siis olisiko silloin laillista? Paljonko asetonia on laitettava, riittääkö pari molekyyliä ämpärilliseen vai pitääkö pistää kunnolla? Onko laissa selvästi määritelty mikä nyt sitten on sitä kovin kiellettyä etanolin tislaamista? Asetonikin on eräs alkoholi joten ajattelin sen sopivan siihen sekaan mutta lieneekö kaikkien alkoholien tislaaminen kiellettyä? En haluaisi liian myrkyllistäkään tehdä jos aion käyttää ainetta retkikeittimessä eli ruuanlaiton yhteydessä.


Millä sotkisin keitoksen niin että se ei täytä alkoholin määritelmää vaikka sitä enimmäkseen onkin? Kuulemma pontikan valmistamisen yrityskin on rikos. Tarkoittaako tämä että jos hallustani löydetään tislauslaitteet niin joudun vaikeuksiin jo siitä? Onkohan tämä suunnittelukin jo valmistamisen yritys?

9

200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Opiskele lisää

      > Asetonikin on eräs alkoholi joten ajattelin sen sopivan siihen sekaan mutta lieneekö kaikkien alkoholien tislaaminen kiellettyä?

      Jos tietosi asiassa ovat tätä luokkaa, niin eiiköhän sinun kannata luopua asiasta suosiolla. Asetoni on ketoni, ei alkoholi.

      Alkoholipitoisella aineella tarkoitetaan sellaista tuotetta, joka sisältää enemmän kuin 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia eli etanolia.

      Laki on yksiselitteinen.

      Lakiin liittyen kotitaloudessa saa yksinomaan käymisen avulla valmistaa mietoja alkoholijuomia yksityiseen käyttöön muussa kuin myyntitarkoituksessa.
      Alkoholijuomien valmistusta elinkeinotoimintaansa varten tai opetus- tai tutkimustarkoituksessa saa harjoittaa se, jolle tuotevalvontakeskus on myöntänyt valmistusluvan.

      Joka alkoholilain tai sen nojalla annetun säännöksen vastaisesti valmistaa alkoholijuomaa on tuomittava alkoholirikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Jos alkoholirikos kokonaisuutena arvostellen on vähäinen, rikoksentekijä on tuomittava lievästä alkoholirikoksesta sakkoon.

    • Distillation station

      Huomaan että laki puhuu koko ajan alkoholiJUOMASTA. Miten se on juomaa, jos olen jättänyt siihen tislauksessa itsestään syntyvää myrkyllistä metanolia ja vielä lisännyt asetonia?

      • Opiskele vielä lisää

        "Alkoholivalmisteista, niiden valmistuksesta, maahantuonnista, myynnistä ja valvonnasta sekä denaturoimisesta säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella.
        "

        Eli nyt vain sitten asetuksia penkomaan.


      • dasfkja

        Älä takerru lillukan varsiin. Se että laissa puhutaan alkoholijuomasta on vain tekninen termi. Lain hengeksi on tarkoitettu, että ilman lupia ei viinaa polteta.

        Se että jäät tisleestäsi metanolin poistamatta tai sekoitat siihen asetonia, ei muuta tosiasiaa, että olet valmistanut lainvastaisesti etyylialkoholia.


      • 59grpguaq
        dasfkja kirjoitti:

        Älä takerru lillukan varsiin. Se että laissa puhutaan alkoholijuomasta on vain tekninen termi. Lain hengeksi on tarkoitettu, että ilman lupia ei viinaa polteta.

        Se että jäät tisleestäsi metanolin poistamatta tai sekoitat siihen asetonia, ei muuta tosiasiaa, että olet valmistanut lainvastaisesti etyylialkoholia.

        Ei se nyt ihan noinkaan mene. Suurempi ongelma on että aikanaan jo kotoa löydetty tislauskolonni johti syytteeseen ja yleensä sakkoihin vaikka sitä ei olisi koskaan käytetty. Onko tämä käytäntö jo muuttunut?
        Lisäksi tietenkin armaassa sääntelyvaltiossamme on otettava huomioon kemikaalilainsäädäntö ja sen lilllukanvarsia sylelilevä tulkinta


      • dasfkja
        59grpguaq kirjoitti:

        Ei se nyt ihan noinkaan mene. Suurempi ongelma on että aikanaan jo kotoa löydetty tislauskolonni johti syytteeseen ja yleensä sakkoihin vaikka sitä ei olisi koskaan käytetty. Onko tämä käytäntö jo muuttunut?
        Lisäksi tietenkin armaassa sääntelyvaltiossamme on otettava huomioon kemikaalilainsäädäntö ja sen lilllukanvarsia sylelilevä tulkinta

        Kemikaalilaki ei tule kyseeseen ap:n kohdalla. Kemikaalilain ensimmäinen pykälä

        1 §

        Lain tarkoitus

        Tämän lain tarkoituksena on terveyden ja ympäristön suojelu kemikaalien aiheuttamilta vaaroilta ja haitoilta.

        Sen sijaan alkoholin valmistukseen ja muusta säädetään alkoholilaissa. kun liemi tehdään juomakelvottomaksi puhutaan denaturoinnista ja siitäkin on maininta alkoholilaissa.

        Mutta laki on yksiselitteinen. Ainoastaan käymisen avulla valmistettavia tuotteita voi yksityiseen käyttöön valmistaa.


    • 20+5

      Tuskin tuollaista tulkintaa on koskaan ollut, mutta tällainen on voimassa oleva laki
      nykyäänkin.

      7) pitää hallussaan alkoholijuoman tai väkiviinan valmistukseen soveliasta laitetta tai välinettä sellaisissa olosuhteissa, että on perusteltua aihetta otaksua sitä käytettävän alkoholijuoman tai väkiviinan laittomaan valmistukseen..

      • Distillation station

        Johan nyt! En saa siis edes valmistaa tislauspönttöä, ellen sitten hanki tonttia poliisiaseman edestä ja tislaile siinä julkisesti näkyvillä. Silloin en kaiketi olisi "olosuhteissa, että on perusteltua aihetta otaksua blaa blaa..."

        Juuri tätä jotenkin osasin pelätäkin, liekö ollut hämärä muistikuva tästä alitajunnassa. Kiitos tästä tiedosta kuitenkin. Yksityishenkilön tuskin kannattaa ruveta mitään lupiakaan hakemaan. Mitähän sitten keksisi. Alkaisin polttamaan tervaa jos minulla olisi metsää mistä kaivaa kantoja.


    • Omatarvevalmistus tulee sallia ja se edellyttänee riittävää määrää kansalaistottelemattomuutta, jotta asia oikeusasteissamme käsittelyn jälkeen viedään EU-oikeusistuimeen, joka antaa uudet ohjeet lainsäätäjillemme asiassa.

      Vain monopolien murtuminen edistää yhteiskunnan kehitystä.

      Ilman monopoleja ruoka ja kaikki muukin olisi maassamme edullisempaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe