TYP pakolliseksi tietojenvaihtoon lupa ilman suostumustakin 2015

muutos 2015 typpi

Vuonna 2015 tapahtuu TYP:in "laillistaminen", eli käsittääkseni siitä tulee laillistettu organisaatio. Käsittääkseni edelleen TE-keskusten toiminta jatkuu, mutta jatkossa TYP laillistetaan siten että sinne meno ei ole enää linjausten mukaisesti "vapaaehtoista" vaan sinne pakotetaan.

Mielenkiintoinen juttu löytyi kuitenkin vuonna 2015 voimaan astuvan TYP-toimintamallin laista (https://www.tem.fi/files/38799/TYP-toimintamalli_diat.pdf):

"9 - 10 § Asiakasrekisteri ja tietojen vaihto

-Tavoitteena, että TYP:ssä työskentelevillä henkilöillä olisi oikeus vaihtaa TYP-prosessissa tarvittavia välttämättömiä tietoja myös ilman asiakkaan suostumusta
-> Tietojen vaihto TYP:n sisällä pyritään varmistamaan mahdollisimman laajasti. Haasteena mm. arkaluonteiset terveydentilaa koskevat tiedot
->Luottamuksellisen asiakassuhteen syntyä edistää, että asiakas tietää mitä häntä koskevia tietoja liikkuu ja käsitellään

TYP-asiakasta koskevat (TYP-palveluprosessiin kuuluvat) tiedot tallennetaan yhteiseen asiakasrekisteriin
->TYPPI-tietojärjestelmän kehittäminen TYP-tarpeisiin
--->Selvitetään URA-tietojärjestelmän kehittämismahdollisuudet TYP-tarpeisiin
--->Tehdään mahdollisesti esiselvitys uuden tietojärjestelmän luomisesta"

Mielenkiintoiseksi tässä asian tekee se, että jatkossa siis jos TYP:iin satut joutumaan, voivat eri tahot vaihtaa tietoja sinusta keskenään vaikka sen kieltäisitkin. Nyt oikeasti jumalauta jotain järkeä peliin.

Työttömien kyykytys on menossa melkoisen myllerryksen kautta entistä pahemmaksi. Tämä on alkanut 2000-luvun puolivälissä, noin 2006, eikä loppua tallomiselle siis ole näkyvissä. Nähtäväksi jää, mitkä ovat jatkossa ilmaistyöstä tai ei-ammatillisesta koulutuksesta kieltäytymisen sanktiot toimeentulotukeen, ja ovatko ne TYP:ssä samat kuin TE-keskuksessa kieltäytymiseen (kunta kun on TYP:ssä yhtenä osapuolena). Jääko -40% maksimina historiaan.

Jokatapauksessa tässä ollaan nyt luomassa köyhistä entistä köyhempää ihmisluokkaa - köyhyysrajan alla elävien luokka, jolla ei ole varaa vaatia enää työnantajaltaan työstään palkkaa. Olemme luomassa täyspäiväisesti "hanttihommiin" työllistettyjen luokkaa laajamittaisesti, jotka paiskivat 8h päivässä töitä 530€ nettopalkalla, eläen veitsenterällä vailla lupausta paremmasta, ei-köyhyysrajan alla elettävästä elämästä. Työsopimuksen mukaiset edut ovat tältä "työväenluokalta" katoamassa. Hyvinvointivaltio on kohta vain vitsi.

10

426

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • väliporras

      Enää ei nähdä että työttömäksi joutunut voisi nousta suoraan palkkatöihin, vaan keksitään tämmöinen mukapakollinen "väliporras", eli ei-työsopimuksen alainen, työnantajalle ilmainen, työvoima joka työskentelee pelkällä työmarkkinatuella eläen köyhyysrajalla.

      Väliportaaseen sitten jumitutaan, ja siellä pallotellaan ja pompotellaan tekemään yrityksille töitä ilmaiseksi - töitä, joihin työehtosopimuskin määrittelisi ehdot, mutta kun "tämä ei ole työsuhde". Samaa työtä kuitenkin teet kuin ihmiset työsopimuksella.

      Väliportaasta ei töihin nousta, vaikka työkuntoa olisi normaaliin palkkatyöhönkin, siitä pitää väliportaan kanssa työskentelevä taho esim. TYP huolen. Ilmaistöitä ja yhteistyötä pidetään niin intensiivisenä sanktioiden uhalla, ettei aika ja energia enää riitä omaehtoiseen palkkatyönhakuun, vaan joudut juoksemaan heidän tarjoamiensa ei-työsopimuksen alaisten ilmaistöiden perässä kuin päätön kana. Kun yksi työkokeilukausi ilmaisena työntekijänä on ohi, saat samantien osoituksen joko toiselle, tai sitten höpöhöpö-kurssille, sillä siellä sinut halutaan pitää, ettet vain pääsisi palkkatöihin. Työttömänä työllistät sitten TYP -virkailijoita, työhönvalmentajia, ja annat firmoille ilmaisen työpanoksen - hauskana puolena se - että sinä työtön pysyt itse työttömänä kituuttaen hernekeitolla ja tehden "työtä.

    • matsui

      Ei taida enää ensi vuonna tuo 2003 KHO:n ennakkopäätös siitä että jos ei anna tietojenluovutuslupaa TYP:lle - niin toimeentulotukea ei voida leikata jos kuitenkin on työttömänä työnhakijana - päteä kun TYP laillistetaan.

      Ei taida myöskään voida kieltää enää tietojenluovutusta eri yhteistyötahoille, tai vaikka koittaisi, niin ne luovutetaan vastustuksestasi huolimatta.

      Voi teitä, jotka ensivuonna tuohon lailla vahvistettavaan kyttäyskoneeseen joudutte. Sääliksi käy.

      Onneksi itse sain töitä.

    • Näin näkymät

      "Enää ei nähdä että työttömäksi joutunut voisi nousta suoraan palkkatöihin"

      Olisko se niin, että tämä koskee vaan typpiin laitettavia? Eihän suurin osa työttömistä ole tähän mennessäkään ollut koskaan missään tekemisissä TYP:in kanssa. Iso osa kuitenkin työllistyy suhteellisen nopeesti eikä jää roikkumaan pitkäaikaistyöttömiksi. Siitä luojalle kiitos.

      Ite olen toistaiseksi töissä, mutta voi olla että tulee vielä lemput jossain vaiheessa, riippuu suhdanteista. Jos mahdollista, niin en todellakaan sitten aio roikkua niin kauan, että typpiin joutuisin. Mulle kyllä kelpaa vaikka palkkatukityö. Tai opiskelu.

      • Byro B

        Kelpaisi se palkkatukityö tai opiskelu mullekin. Joutuuko sinne TYPpiin 50v , joka ei saa sossusta mitään? Elää tmt:lla ja siipan tuella.


    • hallituksen ideat

      Työttömällä ei ole ihmisoikeuksia ja oikeutta yksityisyydensuojaan. Työttömässähän on joku vika, koska hän on työtön.

    • hallituksen ideat

      Stasin ja KGB:n rekistereistä otetaan mallia, kun mietitään TYP:in tietojen vaihtoa.

      • typpimafia

        Hyvä vertaus :)

        Kun pääsi lyödään lankulle TYP:in auttajaverkoston (mafian) mestauslavalle, niin olet korvamerkitty julkisen puolen palveluissa, sekä kaikkien yhteistyötä tekevien tahojen kanssa.


    • dfgdg

      http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/vuosikirjat/2013/201301887

      "Toimeentulotuki - Perusosan alentaminen - Asiakkuus työvoiman palvelukeskuksessa - Tietojen vaihtoa koskevasta sitoumuksesta kieltäytyminen
      Diaarinumero: 4461/3/10
      Antopäivä: 6.6.2013
      Taltio: 1887

      Työvoimaviranomaiset, kunnat ja Kansaneläkelaitos ovat perustaneet asiakkaidensa palvelemiseksi työvoiman palvelukeskuksia, joiden asiakkaaksi pitkäaikaistyöttömät ja vaikeasti työllistettävät työnhakijat voivat vapaaehtoisesti ilmoittautua. Keskusten toimintaan voi viranomaisten lisäksi osallistua myös yksityisiä tahoja.

      Pitkäaikaistyötön A oli kieltäytynyt antamasta sitoumusta, jonka mukaan työvoiman palvelukeskuksessa toimivat viranomaistahot olisivat voineet vaihtaa häntä koskevia tietoja. A:n tulkittiin tällä perusteella kieltäytyneen työvoiman palvelukeskuksen asiakkuudesta ja hänen toimeentulotuen perusosaansa alennettiin toimeentulotuesta annetun lain 10 §:n 3 momentin nojalla 40 prosentilla yhteensä neljän kuukauden ajaksi.

      Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden ja toimeentulotukiviranomaisen päätökset ja palautti asian täysimääräisen toimeentulotuen maksamiseksi A:lle edellä tarkoitetulta ajalta. Työvoiman palvelukeskus tarjosi sinänsä palveluja muun ohella pitkäaikaistyöttömille henkilöille näiden työllistymisen edistämiseksi. Kun otettiin huomioon, että työttömän henkilön velvoitteesta osallistua palvelukeskuksen tarjoamaan toimintaan ei ollut erikseen säädetty eikä palvelukeskus ollut myöskään viranomainen, asiassa ei ollut oikeudellista merkitystä sillä seikalla, että A:ta ei ollut otettu tietojen vaihdosta kieltäydyttyään palvelukeskuksen asiakkaaksi. A:lta ei toisaalta ollut voitu myöskään edellyttää tällaista sitoumusta työvoimaviranomaisen järjestämisvastuulle kuuluvien palveluiden saamiseksi. Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain mukaisesti henkilöllä oli sinänsä oikeus luopua omien tietojensa suojasta, muttei vastaavasti ilman lain tukea velvollisuutta tähän.

      Suomen perustuslaki 2 § 3 momentti ja 124 §
      Laki toimeentulotuesta 1 § 1 momentti, 2 § 1 momentti, 2 a § 1 momentti ja 10 §"

      Noin on tilanne NYT.
      Voi olla tosi iso haaste muuttaa lakia niin ettei tuota tietojenluovutuslupaa tarvita. Periaatteessa vaatisi perustuslain säätämisjärjestyksen mutta eipä ole viine aikoina jallitukset (ent, hallitus) juuri tuosta perustuslaista välittäneet.

      • hfgh

        Valtio antaa rahaa 460 miljoonaa tuohon joka työllistää vain byrokraatteja, eikä työllistä yhtään työtöntä. Pitäähän jokaisella työttömällä olla oma byrokraatti joka tienaa 3000€/kk ja valvoo, että työtön tekee ilmaiseksi töitä. Sekä varmistaa että työtön pysyy työttömänä.


      • byrokraattien taivas
        hfgh kirjoitti:

        Valtio antaa rahaa 460 miljoonaa tuohon joka työllistää vain byrokraatteja, eikä työllistä yhtään työtöntä. Pitäähän jokaisella työttömällä olla oma byrokraatti joka tienaa 3000€/kk ja valvoo, että työtön tekee ilmaiseksi töitä. Sekä varmistaa että työtön pysyy työttömänä.

        Tämä maa on täynnä verovaroin palkattuja paperinpyörittäjiä ja lisää vaan tulee! Vaikka julkinen sektori on jo aivan kuin pöhöttynyt ylipainoinen amerikkalainen valas.

        Nämä paperinpyörittäjät eivät tuota senttiäkään vaan ovat pelkkä kuluerä. Kaikesta rahasta joka kaadetaan tämän ylipainoisen valaan kitaan jää sinne, eikä takaisin tule mitään.

        Miten monta työtöntä olisi tuolla 460 miljoonalla saatu töihin sitä sopii miettiä.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2052
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      46
      1591
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe