Älykkyyden ja ÄO:n merkitys

betterwisser

Mikä merkitys älykkyydellä on ihmiselle? Miten älykkyyttä voidaan mitata? Mitä älykkyysosamäärä kertoo älykkyydestä?

Ilmeisesti sellainen ominaisuus kun ihmisen älyllinen kyvykkyys on olemassa ja sitä voidaan jotenkin mitata. Käsitykseni mukaan ÄO älykkyyden mittana on kuitenkin suurinpiirtein yhtä epäonnistunut kuin omaisuuden määrä menestyksen mittana tai peniksen koko miehisyyden mittani: Jotain ne kai kertovat, mutta ennen kaikkea ovat omiaan johtamaan harhaan.

Tavanomainen älykkyystesti perustuu siihen, että tehdään kilpaa yksinkertaisia päättelytehtäviä, jonka jälkeen asetetaan kilpailijat parhausjärjestykseen ja lasketaan sitten normaalijakauman perusteella tulos. Mitä se sitten mittaa? Varmasti lähinnä sitä itseään: Kykyä motivoitua ja keskittyä lyhyeksi aikaa tekemään nopeasti melko yksinkertaista päättelyä. Sen jälkeen voi sitten mennä vaikka nukkumaan ja koko loppuviikolla päässä ei tarvitsekaan enää liikkua mitään.

Mielestäni on typerää olettaa, että noin saatua tulos kuvaisi enempää kuin murto-osaa älyllisen toiminnan kokonaisuudesta. Vaikkapa se ei mittaa kielellistä lahjakkuutta, kykyä hahmottaa monimutkaisia merkityssuhteita, kyseenalaistaa vallitseva ajattelutapa tai kykyä hahmottaa olennainen. Muistankin lukeneeni jostain, että vähinkin korkeamman älykkyyden mittaamiseen nopeustestit eivät alkuunkaan sovi.

10

242

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jartsa5
    • Bestwisser

      Betterwisserillä samoin kuin monella muulla tällä palstalla tuntuu olevan käsitys ikään kuin älykkyys olisi jokin absoluuttinen ominaisuus, niin kuin vaikkapa ihmisen pituus, jolle pitää löytyä oikea mittari. Todellisuudessa sellaista absoluuttista ominaisuutta ei ole vaan älykkyys on vapaasti määriteltävissä. Sille on muodostunut tiettyjä määritelmiä, suppeampia ja laajempia, mutta yksimielisyyttä niistä ei ole.

      Älykkyyden mittaamista on harjoitettu jo 100 vuoden ajan eri tarkoituksiin: kouluissa, armeijassa, työhönoton yhteydessä... Älykkyystestit eroavat toisistaan siitä riippuen mitä ominaisuuksia halutaan painottaa. Kuviopäättelytestikin on suuntaa-antava henkilön kyvyistä monilla alalla, esim. IT-alalla. Nopeampi päättelijä saa enemmän aikaan kuin hidas. Tietysti on aloja joilla vaaditaan erilaisia ominaisuuksia; kuvittelisin että vaikkapa kasvinjalostusalalla vaaditaan ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä.

      Bettervisserillä on joitakin aika kyseenalaisia lausumia: "Kykyä motivoitua ja keskittyä lyhyeksi aikaa tekemään nopeasti melko yksinkertaista päättelyä." Besserwisser voi yrittää ratkaista vaikkapa mensan nettitestin lopputehtäviä yksinkertaisella päättelyllä. "Muistankin lukeneeni jostain, että vähinkin korkeamman älykkyyden mittaamiseen nopeustestit eivät alkuunkaan sovi." "Muistan lukeneeni jostain..." tarkoittanee "minun mielestäni...". Eiköhän huippuÄO:t määritetä yleensä aikarajatuilla testeillä. On tokimyös testejä joissa ei ole aikarajaa.

      Tavallinen ihminen joutuu elämässään hyvin vähän tekemisiin älykkyystestien kanssa, jotkut ehkä työhönoton yhteydessä. Nettitestit ovat lähinnä hupia. Valtaosa mensatestin läpäisseistä pitää asian salassa. Suoraan sanoen en ymmärrä miksi älykkyystestit ovat joillekin jokin ongelma.

      • betterwisser

        "Betterwisserillä samoin kuin monella muulla tällä palstalla tuntuu olevan käsitys ikään kuin älykkyys olisi jokin absoluuttinen ominaisuus, niin kuin vaikkapa ihmisen pituus, jolle pitää löytyä oikea mittari. Todellisuudessa sellaista absoluuttista ominaisuutta ei ole vaan älykkyys on vapaasti määriteltävissä. Sille on muodostunut tiettyjä määritelmiä, suppeampia ja laajempia, mutta yksimielisyyttä niistä ei ole."

        Tarkoitukseni oli juuri kyseenalaistaa käsitys jonkinlaisesta absoluuttisesti älykkyysmitasta. Monella testissä käyneellä tuntuu olevan ainakin näillä keskustelupalstoilla tapana esittää tuloksensa todisteena etevyydestään. Viisaammat varmasti ymmärtävät, että ne ovat vahvasti suuntaa antavia ja pitävät tuloksen omana tietonaan.

        "Eiköhän huippuÄO:t määritetä yleensä aikarajatuilla testeillä. On toki myös testejä joissa ei ole aikarajaa."

        Voisi luulla, että jonkinlainen aikaraja testissä on tarpeen olla. Tarkoitan tehtävien yksinkertaisuudella lähinnä niiden pientä informaatiosisältöä. Harvat tosielämän vaikeat ongelmat supistuvat pieneen määrään muuttujia. Monella älykkäällä ihmisellä asiat loksahtelevat paikoilleen esimerkiksi yöllä - tavanomainen älykkyystesti ei huomioi tälläistä sanoisinko hidasta, mutta mahdollisesti laadullisesti korkeatasoista älykkyyttä.

        "Tavallinen ihminen joutuu elämässään hyvin vähän tekemisiin älykkyystestien kanssa, jotkut ehkä työhönoton yhteydessä. Nettitestit ovat lähinnä hupia. Valtaosa mensatestin läpäisseistä pitää asian salassa. Suoraan sanoen en ymmärrä miksi älykkyystestit ovat joillekin jokin ongelma."

        Itse olen tehnyt elämäni aikana älykkyystestiksi katsottavan testin useita kertoja ja tulokset ovat olleet hyviä. Siksipä katsonkin niitä pystyäväni testejä kritisoimaan. Testituloksen perusteella on ihmisillä ollut joskus täysin vääriä luuloja kyvyistäni. Itse kyllä tiedän mitä osaan ja mitä en.


    • minä-vaan

      Älykkyyshän on vain yksi asia ihmisessä. Se mittaa vain miten etevästi jossain tehtävissä on osattu vastata.
      Ihmisellä on paljon muita vahvuuksia, kuten taiteellisuus ja luovuus sekä musikaallisuus.
      Hyvin oppivainen ja sosiaalisesti lahjakas voi pärjätä ihan hyvin, ja pärjääkin vaikkei ihan keskivertopisteisiin pääse kaikissa testeissä. Hänhän on sitten muissa asioissa vahvoilla. :)

      • 17+4

        "Älykkyyshän on vain yksi asia ihmisessä. Se mittaa vain miten etevästi jossain tehtävissä on osattu vastata. Ihmisellä on paljon muita vahvuuksia, kuten taiteellisuus ja luovuus sekä musikallisuus."

        Ei älykkyys mittaa miten tehtävissä osataan vastata. Ennemminkin testeillä pyritään mittaamaan älykkyyttä.

        Jos väheksytään älykkyyttä, voidaan myös väheksyä noita mainitsemiasi muita vahvuuksia. Musikaalisuus merkitsee vain sitä kuinka hyvin osaa karaokessa laulaa jonkin iskelmän.


      • pancho1

        Taiteellisuudella, musikaalisuudella tai sosiaalisella lahjakkuudella ei vaan ihmiskunnan isoimpien ongelmien ratkaisussa ole käyttöä.


      • 20+18
        pancho1 kirjoitti:

        Taiteellisuudella, musikaalisuudella tai sosiaalisella lahjakkuudella ei vaan ihmiskunnan isoimpien ongelmien ratkaisussa ole käyttöä.

        Varsin monet ovat taiteellisesti, musikaalisesti tai urheilullisesti poikkeuksellisen lahjakkaita. Mutta vain harvat pystyvät luomaan siitä ammatin. Muiden täytyy harjoittaa lahjakkuuttaan lähinnä omaksi ja muiden iloksi.

        Mutta älykkyydelle on aina käyttöä työelämässä, kun valitsee sopivan ammatin.


    • aivoperseanalysoija

      Älykkyys (ÄO-testillä mitattuna) korreloi esimerkiksi:
      koulumenestyksen kanssa,
      työmenestyksen kanssa,
      taloudellisen menestyksen ja omaisuuden määrän kanssa,
      ihmissuhteiden tyydyttävyyden kanssa,
      onnellisuuden kanssa,
      jne, jne...
      Monet nimensä historiaan saaneet (ellei jopa valtaosa) on ollut älykkäitä ihmisiä.

      Älykkyyden varjopuolia ovat lisääntynyt riski sairastua mielenterveysongelmiin (monimutkainen ajattelu menee helpommin "rikki") ja tietyn rajan jälkeen sosiaaliset ongelmat, joita aiheutuu mm. kateudesta, siitä ettei ymmärretä, pelkästä erilaisuudesta, vanhempien ja muiden asettamista korkeista vaatimuksista jne...

      Summattuna, pieni älykkyys on siunaus, mutta liian suuresta joutuu myös kärsimään. Kirous ja lahja.

    • 18+20

      Mä en viittis sanoa älykkyys- aiheeseen täällä Suomi24- palstoilla mitään, koska Suomi24- palstoille kirjoittajaporukka ei tiedä edes sitä, että miä on Gaussin käyrä: älykkyystestit eivät suinkaan ole "huonosti" laadittuja, mutta tulos on "vino" siksi, että Gaussin kellokäyrä, jonka pohjalle kaikki Mensat- jne. älykkyystestit on laadittu, mittaa länsimaisen väestön "keskimääräistä" suoriutumista tietyntyyppisisistä päättelytehtävistä. Ja jokainen tietää, joka ei tyhmä ole, että sana "keskimääräinen" on käsite, jossa ei ole alkupäätä, eikä loppupäätä. Vaan mittaustulokset perustuvat ihmisten laatimiiin kulttuurillisiin arvostuksiin siitä, että mikä on "älykkyyttä". Tietysti olisi hupaisaa, jos joku ingenjööri alkaisi mun kanssa suu kuohassa tai siis näppis savuten väitellä, että olen muka tyhmä, kun en rinnasta ihmisiä biologiaan, mutta antaa olla...

      Pätekää, jos tuo teille iloa tuo.:) Oikea älykkyyskeskustelu tapahtuu tieteellisillä foorumeilla, ei todellakaan täällä Suomi24- keskustelupalstoilla.:D Koomista, että tälläkin nimettömällä foorumilla on palsta "Älykkyys". Tiedättekö, että minä en koskaan ole pitänyt itseäni älykkäänä, kun olen tänne kirjoittanut, joskin inhimillisyydessä ei ole mitään vikaa.

      • ,.,.,.,

        Jaksoit kirjoittaa noin pitkän tyhjänpäiväisen viestin, onnea.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe