Kerrostaloasuntoihinko ei tehdä kuntotutkimuksia?!

no problemos??

Olen käynyt katsomassa useita eri kerrastaloasuntoja. Asunnot ovat olleet 30-40 vuotta vanhoja. Osassa asunnoissa on tehty kylppäriremppaa ja paljon muutakin remppaa, osa kylppäreistä on vielä alkuperäisessä asussaan.

Näytöillä on olen kysynyt välittäjiltä, onko asuntoihin tehty kuntotutkimuksia.
Osa välittäjäistä on vähätellen sanonut, että sellaiset kuntotutkimukset eivät koske kerrostaloasuntoja vaan lähinnä omakoti- ja rivitaloja. Sitten on esitetty dokumenttia, että 10 vuotta sitten on taloyhtiö tehnyt kosteusmittaukset kylpyhuoneessa ja todennut ettei ole kosteutta. Samaan hengen vetoon on todettu ettei asunnossa ole todettu hometta. No ei kai jos ei ole tutkittukkaan...

Onko tosi että näihin kuntotutkimuksiin suhtaudutaan näin ylimalkaisesti?
Kuinka laajaa kuntotutkimusta/.-tarkastusta olette muut vaatineet ostaessanne vanhaan kerrostaloasuntoa?

29

185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Otahan selvää

      Kuntotutkimukset kuuluvat yksiselitteisesti taloyhtiölle. Osakkaan hallitsemaan tilaan voidaan osakkaan toimesta teettää ainoastaan ns. kosteuskartoitus pintamittauksella ja aistinvaraisin havainnoin. Menettely on aivan riittävä, edellyttäen, että tekijä osaa asiansa. Jos ei osaa, niin on hukkaan heitettyä rahaa.

      Kannattaa perehtyä ns, yleiseen vastuunjakomalliin ja sitten vielä selvittää, onko ko. yhtiössä jotain muuta sovittuna esim. yhtiöjärjestyksessä.

    • Vaadi kirjallisena

      Kerrostaloissa kuntoarvio-tutkimus kannattaisi kohdistaa, vaatia ainakin:
      Kylpyhuoneen kosteus, ilmanvaihto, huoneiden lämpötilat. ikkunat ja ovet.
      Nämä asiat vaikuttavat terveyteen, viihtyvyyteen ja asumismukavuuteen.

    • Kostea asunto

      Otahan selvää. Otahan todella selvää mitä kaikkia tutkimuksia osakas voi suorittaa omilla kustannuksilla. Tutkia voi jos ei riko rakenteita.

      Taloyhtiöiden yleisin puute on vähäiset tutkimustoimet. Kun ei tutkita, ei tiedetä, kun ei tiedetä, ei tehdä mitään.

      • Otahan selvää

        Vaan kun aloittaja kyselikin nimenomaan kuntotutkimusista ja nehän eivät olekaan mitään rakenteita rikkomattomia tutkimuksia. Kuntotutkimuksilla selvitetään rakenteiden kuntoa ja siksi niiden kustannukset kuuluvat yksiselitteisesti yhtiölle.

        Voihan sinne asuntoon toki kutsua omaan laskuun vaikka homekoiria, missejä, selvännäkijöitä tai pääsisäisnoitia. Niitä kuluja ei sitten voi yhtiölle sysätä.


    • Jos tiedetään

      Kiinteistöyhtiölle kuuluvia, kuntoarvio -tutkimuksia on useita eri laatuisia. Viemäröinti, vesijohdot, ilmastointi, ikkunat ja ovet, sähkö jne. Kiinteistön rakenteiden kuntoarvio - tutkimus on vain yksi erillinen tutkimus.

    • Käden käänteessä ...

      Taisi tämä keskustelu jotenkin lipsahtaa asian viereen. Jos itse ymmärsin oikein niin kysymys oli hometutkimuksesta ennen asuntokauppaa. Hometutkimuksen teettäminen ennen kauppoja on järkevää kummallekin osapuolelle.

      Kunnolista hometutkimusta ei voida tehdä millään ilmanäytteillä tai koirilla. Näytteet pitää ottaa rakenteista. Näytteet saadaan kyllä otettua rakenteita rikkomatta, jolloin asukas voi sen itse tilata tai vaikkapa myyjä ja ostaja puoliksi.

    • Silomänräpäys

      Piilovakuutuksen piilotarkastusko tuo on vai mikä? Rakenteita rikkomatta? Eihän vaan taaasen joku silmänkääntötemppu. Silmiä räpäyttämättä varmaan vielä. Paljon maksaa kerro sekin. Noin hinta, että saadaan verrata homekoira lämpökamera tarkastukseen mikä on kyllä toiminut oikein hyvin eikä maksa paljoa. Niin kerro hinta?
      Tuleeko alennusta jos myyjä ja ostaja tilaa puoliksi?

    • Arvatkaa kuka

      Ei näytteiden ottamista rakenteita rikkomatta voi missään tapauksessa verratakaan hometutkimukseen, joka tehdään sisäilmanäytteistä, rakenteiet aurki reipimällä tai homekoirilla. Nämähän ovat varmoja tapoja todentaa ja paikantaa homevauriot rakenteissa eikä muita tutkimuksia enää tarvita. Eli muistakaa aina, kun epäilette sairastelun perusteella homevaurioita, teettäkää ensin sisäilmamittaus ja ottakaa homekoiraat sekä kaveri, joka avaa rakenteet: minä itte koiriin uskovainen.

      On täysin naurettavaa väittää, että näytteet voidaan muka ottaa rakenteista niitä avaamatta. Silloinhan ei saada edes pölläytettyä booria sisältäviä eristevilloja ja vauriokohdan homeita ja sädesieniä asuntoon sisälle. Nämä pölläytyksethän kuuluvat luonnollisesti asiaan, kun rakenteita avataan.

    • Homekoira ja lämpökamera ei vastaa kuntotutkimusta.

    • Parempi Alli

      Hyvä Miss 007. Kumpahan tässä vain irvailin, tiedät kyllä kehen vittaan. En myöskään hyväksy näytteiden ottamista rakenteita availemalla ja homeet asuntoihin pöläyttelemällä. Saatpahan nähdä, että kohta tulee vastinetta täydeltä laidalta muka näytteiden ottamisesta silmiä räpäyttämättä ja ääntä päästämättä ja muuta vastaavaa viisasta komenttia.

      Olen nimittäin vakavasti sitä mieltä, että näytteet saa otettua ja pitää ottaa rakenteiden rakojen kautta tai hyvin pienistä rei-istä (ei siis millään rasiaporilla tai levynpaloja irrottelemalla). Olen itse ollut näkemnässä, kuinka se käy ammattilaiselta ilman mitään väitettyjä ongelmia. Tosin silloin ei päästä kurkistelemaan seinän rakenteisiin villojen väriä tai kokeilemaan käsin, onko kuivaa, mutta mitä sitten. Eihän näillä ole mitään merkitystä. Ratkaisevaa on vain todetaanko näytteestä mikrobikasvua = terveyshaitta.

      • paha alli

        Minulla ei ole kyllä varaa irvailla vakavien asioiden kanssa eikä mielistellä sinua nyt miss.007 mutta tässäpä taasen oikeaa asiaa. Poista jos ei miellytä.

        Piilevän vauriovakuutuksen piilovauriotutkimus asunnon myyjälle vai mikä on näytteidenottaminen rakenteita aukomatta jos ei ole asiassa mukana homekoira ja lämpökamera. On paikalla vain yksi "silminnäkijä" ja "ammattilainen".

        Ainoa oikeako jos ei mikrobikasvustoa ei siis terveyshaittaa eikä vakuutukseen tarvihe kajota sen jälkeen sitäkö tarkoitatte.
        Ajatelkaa positiivisesti. Ei terveyshaittaa ei mitään haittaa paikkojen aukasusta, eikä lisä maksuja. Siihen kannattaa pyrkiä kyllä keinoja kaihtamatta. Varsinkin jos on myymässä homevaurioista rakennusta.

        Mutta oikeat asiantuntijat ovat täysin eri mieltä näytteidenottamisesta rakenteita aukomatta vaikka mitään valvontaa ei ole.

        Rakenteet avataan näytteidenottojen yhteydessä Ratu säädösten mukaan on yksi lysti mitä arvailijat ja irvailijat sanoo. Ei kuitenkaan kyllä niinkään miten meillä muntersin työnjohtaja pelemuutti mikrobit pitkin huushollia. Miehellä ei ollut mitään hajua turvallisesta näytteiden ottamisesta. kerrassaan törkeää toimintaa. Pilasi näin koko ammattikunnan uskottavuuden. Tämä ei ole mitään haukkumista vaan totean tosiasiat maassamme. Jos joku ei totuutta kestä, niin käännä sivua.

        Parempi on siis avata kuitenkin kuin itkeä ja avata mutta Ratu säädösten mukaan. Suojelemalla asukkaita ja heidän irtaimistoaan sekä SUOJATA NÄYTTEIDEN ottaja alipaineistukset ja monet pakolliset suojaukset kuten nykyisin nvaadutaaankin onneksi jo.

        Näytteiden ottaminen rakenteita avaamatta on laiskuutta ja typeryyttä, ei yhtään sen kummempaa. Ei sovellu kuin siinä tapauksessa jos mitään ei saa löytyä.

        Kun ei ole lakia tähänkään eikä mitään valvontaa, niin näyte voidaan ottaa vaikka jo portailta avaimenreijästä vaikka pitkällä limupillillä pillillä ja lasku perään ja se oli siinä silimiä räpyttelemättä kuten on maan tapa vähällä vaivalla helppoa rahastusta.
        Tuossa luettavaa vaikka illan ratoksi.
        http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/13877/opinnaytetyo LOPULLINEN VERSIO 30.4.2010.pdf?sequence=1

        Ratkaisevaa on vain se halutaanko löytää näytteistä mikrobikasvua=terveyshaitta. Tai ei yhtään mitään.

        "Homekoira ja lämpökamera ei vastaa kuntotutkimusta". Eikai kukaan tuollaista ole edes väittänyt.

        Homekoiratutkimus ja lämpökameratutkimus yhdessä oikeissa käsissä on loistava ja edullinen tapa home epäilyn selvittelyssä ja ilmavuotojen selvittelyssä rakenteissa. RAKENTEITA AUKASEMATTA. Nämä asiat kulkevat aika lähellä toisiaan. Voidaan suorittaa ympäri vuoden vaikka jouluna ja juhannuksena eikä maksa paljoa.

        Kolmenässänkujalla on muuten näin tehty sen jälkeen kun sieltä pois pääsimme. Osa asukkaista ovat olleet ilmeisesti tyytyväisiä noihin tutkimuksiin varmaan mutta osa ehkä ei kun nytkin on myynnisssä kolme asuntoa niillä kulmilla. Kukapa tuostakin sen oikean totuuden tietää. Rahastusta riittää moneen menoon homebisneksestä se nyt ainakin on ihan varmaa. Rahastusta "tuutin täydeltä". Tee oma valintasi ja vastaa siitä täysin myös itse kun jotain tilaat. Muista tilaajavbastuukin vielä. Olitpa isännöitsijä, asunnon myyjä tai -ostaja.

        PS: Tsemppiä näytteidenottoihin. Lisäksi on vielä ne "myrkkyjen myrkyt" eli VOC.


    • Anataasi

      Mitä itse oikeasti tiedät oikeasta näytteiden ottamisesta paha alla, montako olet itse ottanut ? Oletkohan oikeasti riittävän pätevä antamaan neuvoja, mikä on oikea tapa ottaa näytteitä. Juttusi on sikälikin vielä ristiriitainen, että ensin voivottelet, kun Muntersin kaveri availi paikkoja näytteiden ottamista varten ja pelmuutti samalla koko asunnon saastaseksi, mutta sitten kuitenkin puolustat näytteiden ottamista juuri tällä tavalla rakenteet rikkomalla. Usko jo hyvä mies, että näytteiden ottamisessa ei tarvita amatöörinäytteen ottajalle näköyhteyttä rakenteeseen. Ammattilainen ei ainakaan mitään näköyhteyttä kaipaa.

      • Arempi pa**i

        "Mitä itse oikeasti tiedät oikeasta näytteiden ottamisesta paha alla".
        Paljon ja olen nähnyt otettavan niitä VOC näytteitäkin ilmasta ja lattiatasosta.
        Tiedän paljon aiheesta mitä tälläkin palstalla ja tässä osiossa on oikeaa asiaa kertoneet (Ei Taiga Jim) mutta monet toiset. Niin ja olen nähnyt otettavan petollisia sisäilmanäytteitäkin yms.

        "montako olet itse ottanut ?"
        Muutama verinäyte tuli otettua velipojalta kersana mutta yleensä siinä tuli tasapeli ja näytteet oli puhtaita molemmilla. "Ei terveyshaittaa". "Tavanomaista" ainakin 50 luvulla nuo näytteidenotot.Itseotettuja näytteidenottoja ei noteerata mitenkään edes missään tuomioistunnossa. Terveydensuojelulaki velvoittaa joko terveysmiehen tai "luotettavan konsultin" ottamana. meillä ei ollut kyllä kovin luotettavat liikkeellä.

        "Oletkohan oikeasti riittävän pätevä antamaan neuvoja".
        Kyllä ainakin yhtä pätevä kuin sinäkin. Perusteluni on tuolla toisaalla kirjoittamasi täydellinen munaus minkä teit. Mutta en siitä enempää, ymmärrän "tuskasi" siltä osin.

        "mikä on oikea tapa ottaa näytteitä".
        Koska et osaa kunnolla lukea tai et oikein ymmärrä lukemaaasi, niin tama uudestaan:
        Rakenteet avataan näytteidenottojen yhteydessä Ratu säädösten mukaan on yksi lysti mitä arvailijat ja irvailijat sanoo. Ja tässä lisää: Parempi on siis avata kuitenkin kuin itkeä ja avata mutta Ratu säädösten mukaan. Ja vielä: Näytteiden ottaminen rakenteita avaamatta on laiskuutta ja typeryyttä, ei yhtään sen kummempaa.

        "Juttusi on sikälikin vielä ristiriitainen, että ensin voivottelet, kun Muntersin kaveri availi paikkoja näytteiden ottamista varten ja pelmuutti samalla koko asunnon saastaseksi, mutta sitten kuitenkin puolustat näytteiden ottamista juuri tällä tavalla rakenteet rikkomalla".
        Oletko sinä se vääristelevä allu tai joku booriveikko? Enhän minä puolustele Hollolalaisen munters työnjohtajan näytteidenottomeneytelmää mitenkään (repi muovimatot ja homehtuneet puutarvikkeet mitään suojaamatta) vaan tuomitsen sen täysin. Rakenteet avaamalla oikeaoppisesti ja RATU-säädösten mukaan kaikki hyvin suojaten, myös se itseoppinut näytteidenottaja munters työnjohtaja tulee suojata ja helv hyvin, ettei mene terveys lopullisesti. Sitä vaadin ja ehdottomasti.

        "Usko jo hyvä mies, että näytteiden ottamisessa ei tarvita amatöörinäytteen ottajalle näköyhteyttä rakenteeseen".
        Kyllä uskon koska en ole nähnytkään vielä mitään muuta näytteenottajaa kuin täysin !amatööri". Ammattilaisten kohdalla on näköjääa asiat kondiksessa ja he osaaavat ottaa ilmeisesti materiaalinäytteet oikein rakenteita avaamalla ja varmaan homekoiramerkkausten jälkeen vielä oikeista paikoistakin. meillä valitettavasti ei ole vielä käynyt yhtään "ammattilaista"# näytteitä ottamassa. Enempi oppipoikia omaoppisesti ja sählääjiä.

        "Ammattilainen ei ainakaan mitään näköyhteyttä kaipaa".
        Tuohon en osaa vastata koska milloinkaan minulla ei ole ollut "näköyhteyttä AMMATTILAISEEN" siihen oikeaan.

        PS: jotenkin noiden juttujesi perusteella tuli mieleen, että oletkohan sittenkään nollut aivan selvin päin kun olet ollut "silminnäkijänä" materiaali näytteidenotossa mikä on tapahtunut rakenteita aukomatta oikeista paikoista ja jos vielä silmänräpäysessä tehtynä.


    • Ämätööri

      Niimpä niin, kun ensin se näyttenotto suoritettaisiin oikein, sekä näytteiden tuloksia osattaisiin tulkita oikein, oltaisiin jo lähellä totuutta tilanteesta. Ongelmana tuntuu olevan että näytteenottajilla ei ole valmiuksia tulkita oikein laboratorion vastauksia, ja usein laboratorion vastaus on liitetty raporttiin tulkitsematta mitenkään mitä näytevastaus oikeasti tarkoittaa.

      Mikrobikasvu on usein hyvinkin epätasaisesti jakautunutta, siksipä näytteitä pitäisikin ottaa useita, jotta luotettavuus saavutettaisiin.Yksittäinen näyte edustaa vain ja ainoastaan näytteenottokohtaa, eikä yksittäisen näytteen perusteella pitäisi tehdä vielä pitkälle vieviä johtopäätöksiä, vaurioitumisen syistä tai antaa korjaus-suosituksia.

      Mitä vanhempi rakennus on, sitä todennäköisimmin siitä löytyy jo ajan saatossa rakenteisiin luonnostaan kertynyttä mikrobikasvua, ilman että on syytä puhua varsinaisesta kosteus tai homevauriosta. Tämä vaatiikin näytteenottajalta ja jatkotoimenpidesuositusten antajalta jo syvempää rakennusten mikrobiologian tuntemusta, joka on tärkeää jotta ei anneta liian lievää korjaussuositusta tai sitten annetaan liian laaja suositus.Monesti annetaan liian laaja korjaussuositus ikäänkuin kaikenvaralta.

      Ulkoseinien eristekerroksiin kertyy ajanmittaan huomattavan suuria mikrobipitoisuuksia, jotka kertyvät eristekerrokseen ns suodatinvaikutuksen takia. Suomessa rakennukset altistuvat rajuille kosteusvaihteluille ja rasituksille, joten on väistämätöntä että tiettyjä lajeja esiintyy varsinkin ulkoseinärakenteiden eristekerroksissa väistämättä.

      On sangen hämäävää, että kun rakenteissa esiintyy mikrobikasvua puhutaan heti homevauriosta kaikissa tapauksissa.Mikrobikasvua ja tiettyjä alhaisen kosteupitoisuuden lajeja esiintyy yleisesti, mm puukoolattujen lattioiden eristekerroksen ja betonin rajapinnassa, joskus ne ovat jääneet jo sinne rakennusaikana kun rakennusaikaisesta siivouksesta ei ole huolehdittu (orgaanista materiaalia, hiekka pöly ym). On tärkeää tutkijan osata erottaa monet eri tekijät jotka vaikuttava mikrobien esiintymiseen rakennuksissa ja niiden materiaaleissa, ja osata tulkita milloin on varsinaisesta kosteus tai homevauriosta kysymys.

      Myös kosteusmittauksissa ja niiden tulkinnassa olisi parantamisen varaa, liian usein yksittäisen mittauksen perusteella vedetään johtopäätöksiä liiallisesta kosteudesta rakenteissa. Esim yksittäinen suhteellisen kosteuden mittaus on vain ja ainostaan vain mittaushetken tulos, eikä se siten ole absoluuttinen totuus. Kun mitataan esim ulkoseinärakenteesta kosteutta, tuloksen tulkinnassa pitää ottaa huomioon, mistä syvyydeltä mitataan, mittauksen ajankohta (vuodenaika) onko aurinko paistanut seinään ennen mittausta, vaiko kenties paistaa seinään josta mitataan, mitataanko aamulla vaikko illalla, sillä kosteuspitoisuus muuttuu jatkuvasti rakenteessa (ulkoseinä) huomattavan paljon jo saman vuorokauden aikana.Ja sitten itse mittaajasta ja mittalaitteista aiheutuva virhe (joka voi olla merkittävän suuri) Tietty on selvää että jos mittari pompsahtaa lähemmäs "ääriarvoja" on selvää että jotakin on vialla. Usein noissa tutkimusraporteissa on samanlaista puutaheinää kohteesta toiseen, hyvä jos on muistettu kohteen ja tilaajan tiedot muuttaa.

      Ongelmana on siis että kosteusmittaustuloksia eikä materiaalinäytteiden tulkisia osata tulkita oikein valtaosassa tapauksia. Tämä korostuu siinä että tutkijat riitelevät keskenään kuka on oikeassa, mm asuntokauppariidoissa ostaja teettää tukimuksen niinkuin myös myyjä, ja silloin vastapuolien tutkijat alkavat pätemään ja jopa mustamaalaamaan vastapuolen tutkijaa. Ihme hommaa on se....

      Olen varma siitä ja tiedän sen myös, että jos johonkin vaurio kohteeseen laitettaisiin sanotaan nyt vaikka 10 tutkijaa, olisi erittäinkin todennäköistä että kaikki tekisivät toisistaan poikkeavat johtopäätökset ja jatkotoimenpidesuositukset.

      No mistä edellinen kertoo, se kertoo siitä että suomesta ei vieläkään löydy koulutusta joka paikkaisi ja antaisi tutkijoille kenttätyössä tarvittavat tiedot ja taidot, ja erityisesti rakennusmikrobiologian suhteen. Koulutusta kyllä on mutta ovat varsin lyhytkestoisia eikä niissä paneuduta niihin asioihin riittävästi, mitkä olisivat ammattitaidon kannalta tärkeimpiä. Rakennustekniikka on kyllä hallussa, mutta moni kurssit käytyään ei viitsi paneutua enää asioihin kun onhan se hieno tietteli jo taskussa, ja pääsee sen turvin laskuttamaan huikeita summia, usein täysin liibalaaba lässynlässyn raporteista. Koulutukset mitä on saatavilla ovat kalliita mutta sisällöltään useinkin aika ohuita.

      Viisaammat korjatkoot hullut väittämäni......

    • Jotakin nähnyt

      Hmm... Kyllä edelleenkin ainut varma keino selvittää rakenteiden kunto on niiden avaaminen ja tarvittaessa labranäytteiden otto siitä avatusta rakenteesta. Esimerkiksi 1970-luvulle tyypillisen pohjalaattarakennuksen kantavien väliseinien alapuiden kuntoa ei yksinkertaisesti voi millään muulla tavalla tutkia. Kosteusmittarit näyttävät vain ja ainoastaan mittaushetken kosteuden, lämpökamera vain ja ainoastaan kuvaushetken lämpötilan. Kumpikaan niistä ei missään tapauksessa voi tietää rakenteessa aiemmin vallinneita olosuhteita.

      Minkään pienen jalkalistan alla olevan raon kautta ei sieltä seinän alajuoksusta materiaalinäytettä pysty ottamaan, ei edes muita viisaammaksi julistautunut Amerikan taikuri, joka täällä muinoin muuta väitti ja näyttää taas heränneen talviuniltaan.

      Homekoira saattaa aistia sille koulutettujen hemesukujen esiintymiä, mutta ei muita. Ja sädesienien kanssa on mustikin aivan hukassa.

      Vain ja ainoastaan rakenteet avaamalla voidaan saada sadan prosentin varmuus niiden kunnosta. Se vaan pitää tehdä oikeaoppisesti niin, etteivät ne itiöt leviä koko asuntoon. Tosin se vaan on niinkin, että siellähän ne ovat jo ennestään, jos niitä asunnon sisällä olevissa rakenteissakin on.

      • Anataasi

        Ompa aika uskomatonta väittää, ettei esimerkiksi pohjalaatan päältä lähtevän väliseinän alajuoksusta saada näytettä lattiaa avaamatta. Jos ei kerran tiedä, miten se tapahtuu eikä itse osaa näytettä tällä tavalla ottaa, se ei tarkoita sitä etteikö joku muu osaisi. Itselläni on työni puolesta ollut mahdollisuus seurata jo pidempääkin, kuinka tällainen, edistynyt näytteenotto tapahtuu ja millaisia tuloksia siitä saadaan. Mitään ongelmaa ei pölyttömässä näytteenotossa ole. Ongelmia syntyy taatusti siitä, kun näyteitä otetaan homeisia rakentieta avaaamalla ja rikkomalla sekä saastuneita eristevilloja syrjään työnneltäessa. Raakalaismainen näytteiden ottaminen on rakennusalan ihmisten keksimä, kun eivät muuta osaa eivätkä ymmärrä mikrobiologiasta yhtään mitään. Hometutkimuksia ei tehdä sahalla eikä kirveellä.

        Ehdotan, että arvostelijat ensin selvittävät, miten pölytön näytteenotto tapahtuu, minkälaisia tuloksia sillä saadaan. Vasta, kun teidätte, mistä on kysymys voidaan tätä keskustelua jatkaa järkevällä tavalla. On älytöntä arvostella jotakin näytteenottotekniikkaa, jos ei kerran ole tietoa siitä, mistä on kysymys ja miten se oikeasti tapahtuu.


      • Jotakin nähnyt
        Anataasi kirjoitti:

        Ompa aika uskomatonta väittää, ettei esimerkiksi pohjalaatan päältä lähtevän väliseinän alajuoksusta saada näytettä lattiaa avaamatta. Jos ei kerran tiedä, miten se tapahtuu eikä itse osaa näytettä tällä tavalla ottaa, se ei tarkoita sitä etteikö joku muu osaisi. Itselläni on työni puolesta ollut mahdollisuus seurata jo pidempääkin, kuinka tällainen, edistynyt näytteenotto tapahtuu ja millaisia tuloksia siitä saadaan. Mitään ongelmaa ei pölyttömässä näytteenotossa ole. Ongelmia syntyy taatusti siitä, kun näyteitä otetaan homeisia rakentieta avaaamalla ja rikkomalla sekä saastuneita eristevilloja syrjään työnneltäessa. Raakalaismainen näytteiden ottaminen on rakennusalan ihmisten keksimä, kun eivät muuta osaa eivätkä ymmärrä mikrobiologiasta yhtään mitään. Hometutkimuksia ei tehdä sahalla eikä kirveellä.

        Ehdotan, että arvostelijat ensin selvittävät, miten pölytön näytteenotto tapahtuu, minkälaisia tuloksia sillä saadaan. Vasta, kun teidätte, mistä on kysymys voidaan tätä keskustelua jatkaa järkevällä tavalla. On älytöntä arvostella jotakin näytteenottotekniikkaa, jos ei kerran ole tietoa siitä, mistä on kysymys ja miten se oikeasti tapahtuu.

        Minäpä ehdotan, että kerrot nyt yksityiskohtaisesti, miten sieltä pohjalaatan päällä olevan sein alapuun alapinnasta otetaan materiaalinäyte labraa varten rakenteita rikkomatta. Kerro nyt ihmeessä, kun todella monet pitävät sinua hulluna tuollaisia väittäessäsi.

        Yksinkertaisesti se ei riitä, että ilmoitat niin nähneesi ja samalla tapasi mukaan haukut kaikki muut alalla toimijat. Nyt on tilaisuus kertoa, miten se oikeasti tapahtuu. Annahan tulla.


    • Käytäntö on toinen

      Kaikki tutkijat sekä asiantuntijat antavat lausuntoja omista usein vajaatietoisista lähtökohdistaan. Lausunnon uskottavuus ja oikeudellisuus perustuu usein lausunnon antajan tunnettavuuteen ja asemaan.
      Usein tietämätön ja pihi tilaaja ei edes anna mahdollisuutta suorittaa perusteellista ja tarpeellista tutkimusta.
      Tästä johtuen tutkimusta aloitetaan suorittamaan hinta edellä.
      Samoilla perusteilla voisi sairaalan siivooja suunnitella ja suorittaa sydämen siirron.

      Heppoisen tutkimuksen jälkeen, todetaan vähäiset kosteusvauriot ja pienet korjaustoimet. Korjaustoimiin valitaan halvin (yleensä taitamaton) urakoitsija.
      Tilaajat ne antavat suurimmat mahdollisuudet poppaukkojen toiminnalle.

      Virallisten tutkimustapojen sekä alalle koulutettujen tutkijoiden puuttuessa ei maamme kiinteistöjen kosteus, home ja sisäilma ongelmat tule vähenemään.

      • vertti-eetu

        Voi helv paremmin tuota ei voi ilmaista edes STM:n johtoporras. Ja heidän käsisään on sentään kaikki hometekemisen valvonta. Kymmenen pojoa sulle nimimerkki (Käytäntö on toinen). Nyt olet pelastanut päiväni ja voi olla, että koko loppuviikon. ;)
        Helv hieno homma, että täällä on vielä järkeviäkin kirjoittajia.

        Naulan kantaan:
        "Tilaajat ne antavat suurimmat mahdollisuudet poppaukkojen toiminnalle".

        Nuo "poppaukot" ja heidän suojelijansa ovat olleet vuosikymmenten ajan tietoisia ja tahallisia terveytemme vaarantajia ja heistä on vaan päästävä eroon helv nopeaa. Älähän missi ala nyt poistelemaan näitä hyviä ja asiallisia kirjoituksiani.


    • dgf56

      30-40 vuotta vanha alkuperäinen kylppäri on remontin tarpeessa jokatapauksessa,haaskioon menee tutkimusrahat.

      • Hoh hoijakkaa

        Niin järki käteen ei siinä sen ihmeellisempää ja silmiä räpyttelemättä töihin vaan oikeaoppisesti jos ilman tutkimuksia, niin omalla vastuulla ja säästyyhän siinä tonneja jos et ota kokonaisvaltaista kuntoarvausta tai jotain vastaavaa. Ratu riti rallaa...
        Jos vähänkään epäilet hometta ja myrkkyjä olevan sisäilmastossa tai piilevänä (piilovaurio), niin teehän kaikki varman päälle.
        Tuosta voit vaikka aloittaa:
        http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/sisailma_ja_sisaymparisto/tyokalut/Documents/Homeettomaksi siivous ja irtaimiston puhdistus.pdf


    • Epätietoinenko

      Mitenkäs nyt sitten teetän 100 %:n varmuuden antavan tutkimuksen talooni, kun olen koiralle allerginen, enkä voi sellaista huusholliini päästää? Läytääkö se paljon mainostettu lämpökamera nyt sitten kaikki mahdolliset homeet ja sädesienet ja VOCC-paskat ja muut haitta-aineet. Onko se lämpökamera ohjelmoitu tunnistamaan enemmän kuin kuusi erilaista hometta?

    • d-ins

      Lämpökamerassa homekohta muuttuu vihreäksi. Sillä löytyy vauriokohdat nopeasti ja helposti. Ja täysin luotettavasti.

    • Anataasi

      Melkein yhtä hyvä tapa löytää homevaurio on sisäilmamittaus joko mikrobit tai VOC. Näillä paljastuu onko asunnossa homevaurio/terveyshaitta ja missä se on.

      Joku kaipaili tietoa siitä, miten mikrobinäytteet otetaan rakenteita rikkomatta ja mikrbejä asuntoon pölyyttämättä. Miksi kertoisin ?!, on käsittääkseni ammattisalaisuus. Voitte ihan itse opetella sen tekemään, mutta jos on vain rakennusalan koulutus niin tekemättä jää.

      • Jotakin nähnyt

        "Miksi kertoisin?" Siksi, että muuten osoitat olevasi patologinen valehtelija. Sehän ei voi olla ikään "ammattisalaisuus", koska aiemmin olet väittänyt sellaisen toimenpiteen nähneesi. Joten annahan tulla nyt vaan.

        Rakennustutkimusalalla ei muuten voi olla mitään sellaisia ammattisalaisuuksia, joita käytettäisiin ihmisten omistamissa rakennuksissa niin, ettei omistajille kerrota toimenpiteistä aivan kaikkea.

        Uskomatonta jotkut saavat täällä kirjoitella ja sitten päälliseksi haukkua kaikki muut. Herätys, miss.007.


    • "Melkein yhtä hyvä tapa löytää homevaurio on sisäilmamittaus joko mikrobit tai VOC. Näillä paljastuu onko asunnossa homevaurio/terveyshaitta ja missä se on."

      Mihin tämä viittaus oli?

      • Anataasi

        Viittaus oli lämpökamerakuvaukseen, kun etsitään mm. vauriokohtia tai homeita: d-ins ja epätietoinenko. Kirjoitukseni oli kyllä sarkasmia, jos ei tullut ymärrettyä.

        Puuttumaan vain jäi enää homekoiraat. Tuli muuten taas kerran todettua, ettei täällä voi kirjoittaa eikä keskustella asiallisesti. Sama henkilö ja kaikkien alojen asiantuntija aina vain jaksaa vääntää asiat nurinpäin ja jonnekin Hollolan suuntaan. Tänne voi kirjoitella vain alentumalla samalle tasolle ja kirjoittamalla puuta heinää. Olen kovasti paholainen.

        Kaiken kukkuraksi tämäkin vastaukseni tullaan poistamaan näiltä sivuilta toisia loukkaavana.


    • Hyvä että oli sarkasmia.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2012
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1537
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1448
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe