Rakennuslupa

saunaranta

Miten lähellä rantaa voi rakentaa esim. saunan. Voiko vanhaa saunaa laajentamalla rakentaa lähemmäksi rantaa ilman rakennuslupaa.

18

7679

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rak.järj.

      Katso kunnan rakennusjärjestyksestä. Harvemmin ainakaan 20 metriä lähemmäksi rannasta.

      Ei voi.

    • e i

      v o i

    • Kunnanvirastoon

      Miten muka laajennatkaan ilman rakennuslupaa -no salaahan tietysti voi tehdä mitä tahansa, mutta voi tulla purkumääräyskin sitten.
      Kunnasta kysymällä tämmöiset asiat selviävät, ovat kunta kohtaisia asoita, myös mahdollisessa kaavassa voi olla kunnan yleisestä käytännöstä poikkeavia määräyksiä.

    • Mökinrakentaja

      Hei,

      mitään ei saa laajentaa ilman rakennuslupaa tai edessä on purkutyömaa. Tai toki saa, jos haluat toimia lain vastaisesti.

      Jos alueella on asemakaava, siitä selviää, mihin saa rakentaa ja mihin ei saa. Vähäistä poikkeamaa kaavanmukaisesta rakentamisesta voi yleensä hakea kunnasta, jossa tilanteesta riippuen sen voi päättää joko rakennustarkastaja tai ympäristölautakunta. Vähänkin isommat poikkeamat vaativat poikkeamisluvan aluehallintovirastolta. Vasta lainvoimaisen poikkeamisluvan jälkeen voi hakea rakennuslupaa.

      Jos alueella ei ole kaavaa, kunnilla on määräyksiä siitä, miten lähelle rantaviivaa saa rakennuksen sijoittaa. Yleensä loma-asunto pitää sijoittaa vähintään 30 m rannasta ja rantasauna 15 metriä. Nämä pätevät uudishankkeissa ja paikkakuntakohtaisia eroja voi olla. Taustalla ovat MRL (maankäyttö- ja rakennuslaki) sekä siihen liittyvät määräykset, eli ihan hatusta eivät kunnat voi omia määritelmiään tehdä.

      Näissä poikkeamien lupakäsittelyt menevät kutakuinkin samalla tavoin kuin kaava-alueillakin.

      Jos alueella ei ole kaavaa ja tontilla olevan vanhan purettavan rakennuksen tilalle samalle paikalle halutaan rakentaa uusi ns. korvaava rakennus , se voidaan tehdä yleensä kunnan omalla poikkeamispäätöksellä, eikä tarvita avi:n lupakäsittelyä. Laki on ollut voimassa muutaman vuoden ja se helpottaa rakentamista niille paikoille, jossa on ennestään huono-/purkukuntoinen rakennus.

      Yleensä luvan ja/tai poikkeamisluvan saa, jos siihen on hyvät perustelut ja samalla rakennuspaikalla "kokonaistilanne" paranee tai ei ainakaan heikkene. Se, että haluaa rakentaa ihan omaksi huvikseen saunan lähemmäksi rantaa, ei kyllä riitä perusteluksi.

      Mielestäni sinun kannattaa olla yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan ja tarpeen vaatiessa pyytää vaikka rakennustarkastaja käymään paikan päälle. Hän kertoo sinulle, onko suunnitelmasi toteuttamiskelpoinen ja voiko siihen saada lupaa. Kannattaa muistaa, että kaikki luvanvarainen rakentaminen laukaisee jätevesijärjestelmän uudistamispykälän. Eli jos haluat laajentaa saunaa, voit joutua samalla asentamaan uusien määräysten mukaiset jäteveden käsittelylaitteet.

      Miksi haluat saunan lähemmäksi rantaa vai onko nyt kauempana kuin 15 m?
      Jos haluat "rannan lähemmäksi" on mielestäni ihan kiva tapa rakentaa saunan eteen mukava terassi/oleskelukeidas. Siihen et tarvitse kenenkään lupaa.

    • mek

      EI voi ja nykysin ainoa tapa saada sauna lähelle rantaa on tehdä venevaja mihin rakentaa saunan mutta siihen pitää hakea rak lupa jos on tli 9.9m2.

    • Mökinrakentaja

      On teillä jutut!
      Miten sinä ajattelit rakentaa venevajaan hormin?

      Mulla on rantasauna 25 m2 rakennettu vuonna 2004 ja ihan luvallisena 10 metriä rannasta. Kun on selvät perustelut, ei tule ongelmia.

      Jos haluaa välttämättä saunoa ihan rannassa, kannattaa hommata jalasmökkityyppinen tynnyrisauna. Siitä ei kukaan kysy lupia.

      • mek

        Sen verran iso venevaja että siihen saa sauna ja jos yli 10m2 niin rakennuslupa tarvitaan ja sen saa koska se on venevaja ja siihen pitää mahtua se vene.


      • hohhhoijjaa.....
        mek kirjoitti:

        Sen verran iso venevaja että siihen saa sauna ja jos yli 10m2 niin rakennuslupa tarvitaan ja sen saa koska se on venevaja ja siihen pitää mahtua se vene.

        Kaikkea sitä kuulee. Venevajaan sauna. Kyllä se silloin katsotaan saunaksi ja että on rakennettu ihan saunatarkoituksessa joten ei auta rakennusluvan kiertelyt, että kutsuu saunaa venevajaksi.


      • mek
        hohhhoijjaa..... kirjoitti:

        Kaikkea sitä kuulee. Venevajaan sauna. Kyllä se silloin katsotaan saunaksi ja että on rakennettu ihan saunatarkoituksessa joten ei auta rakennusluvan kiertelyt, että kutsuu saunaa venevajaksi.

        Niitä on tehty paljonkin ja jos haluaa saunan jossa järvi lähella niin saunalautta on apra ratkaisu. Siihen venevajaan saa sen saunan kun haetaan lupa venevajalle ja piirruskset tehty venevajalle jossa on sauna ja oelskelutila samassa niin voi irrota mutta ei yli 40 m2 saa olla.


    • projektitko

      Otetaas muutama perus asia.
      Jos rannalla on rakennus niin sitä saa korjata ilman lupaa.
      Jos rakennuksen purkaa, ei tarkoita että siihen saisi rakentaa uuden vastaavan. Vaan uusi lähtee tyhjältä pöydältä riippumatta vanhasta. Tässä jotkut on menny vipuun. Ja saaneet rakennusluvan ties minne metsään.
      Sikäli kun rakennuksessa on tulisija niin se tarvitsee aina rakennusluvan. Jos tätä yrittää kiertää jollain jalas tai peräkärry virityksillä. Tarkastajalla on tämä "käyttötarkoituksen mukaisuus" kortti. Mikä satavarmasti stumppaa koko ajatuksen, vaikka pitkän itkun jälkeen.
      Itse laajensin vanhaa mökkiä, 10 metrin päästä rannasta. Sitten purettiin vanha ja rakennettiin se uusiksi. Kaikki oli tyytyväisiä koska kyseessä oli vanhan laajennus ja korjaus. En rakentanut mitään uutta mihin olisi tarvinnut rakennuslupaa joka olisi määrännyt rakennuksen paikaksi 30 metriä rannasta.

    • Hanki telttasauna

      Meillä virallinen sauna 30 m rannasta, mutta telttasauna jatkuvassa käytössä noin viiden metrin päässä vesirajasta.

      Virallisessa saunassa ei ole saunottu montaakaa kertaa ja nykyisin se onkin enemmän kodinhoitotilana kuin saunana. Lähinnä tiski- ja pyykkivesienlämmityspaikkana.

      • Me saunotaan

        Ja asutaan jurtassa.


      • Asun kotona
        Me saunotaan kirjoitti:

        Ja asutaan jurtassa.

        Ei kannata nauraa... Telttasaunoissa on usein parhaat löylyt.

        Varmasti paras ratkaisu, jos sauna pitää saada ilman rakennuslupaa.


    • Hoh hoi

      Venevajaan sauna, on täällä taas hyviä ja asiantuntevia neuvoja. Niitä noudattamalla saat varmasti itsellesi ongelmia. Miksi kaikki pitää tehdä salaa tai ilman lupaa, kun yleensä onnistuu myös luvallisesti.

      Vanhan rakennuksen tilalle saat tehdä uuden, mutta sekin vaatii luvan ja rakennuksen paikkaa ei voi muuttaa. Nämä etäisyydet on suosituksia ja jos sinulla hyvä syy miksi pitäisi olla lähempänä, voi kokeilla hakea poikkeuslupaa.

      Meillä on uusi saunarakennus 7m päässä rantaviivasta maastollisista syistä, määräysten vaatimalle etäisyydelle ei pystyisi rakentamaan. Eli on mahdollista jos siihen on järkevä syy.

    • ....................

      Käsittääkseni vanhan saat remontoida, uutta et saa rakentaa.

      Täysin älyvapaa laki kylläkin. Miksi rantojen pitää muka näyttää autioilta, pyh! Minusta rantasaunat on nättejä katsella, kun kalalla on. Kaikkein kaunein on mielestäni sellainen aivan vesirajassa oleva pieni punainen rantasauna, voih sellaisen kun saisi itselleenkin...

    • Kirvesmiehen muija

      Se kuinka lähelle rantaa saa rakentaa on kunnasata kiinni. Mutta laajennusta ei voi tehdä ilman rakennuslupaa ja joissakin tapauksissa täytyy anoa ensin tarveharkintalupa.

      • aratus4

        Nyt meni pieleen. Vanhaa voi laajentaa mutta ei uutta rakentaa. Naapuri olisi halunnut rakentaa uuden mökin vanhoille perustuksille. Meni ja purki vanhan. Siintäpä tulikin uudisrakeennus mille ei annettu lupaa. Vanhaa olisi saanut korjata vaikka miten paljon. Kuka tahansa voi oleskella mökillä mutta sinne ei saa muuttaa asumaan. Rantakaavalaki määrää miten monta mökkiä per rantametri saa olla. Siihen ei sallita poikkeuksia. Jos haluaa rantakaava alueelle omakotitalon niin siihen vaaditaan koko alueen kaavamuutos mikä on käytännössä täysin mahdottomuus.


    • Anonyymi

      Vajaa 20 metriä on vanhusten rivitalo rakennettu lammen rannalle 40v. vanha. Hämeenlinnassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2082
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe