Bipon masennus itsekkäämpää?

Kummaa

Minulla on useita mt-ongelmista kärsiviä ystäviä, pari bipoa ja kolme jotka kärsivät masennuksesta. Nyt olen alkanut kiinnittää huomioita siihen että kun bipoa sairastavalla on masennuskausi menossa niin he käytännössä katoavat elämästäni, mitään kontaktia ei oikein saa, usein ei edes vastausta tekstareihin/puheluihin. Masennuksesta kärsivät ovat toki myös etäisiä ja omissa oloissaan kun masennus on pahimmillaan, mutta heihin on aina jokin kontakti olemassa, joskus ihan kyläilyäkin masentuneen luona, mutta bipojen kohdalla tämä on täysi mahdottomuus.
Masentuneelta saa aina jotain selityksiä ja syitä siihen miksei voi lähteä minnekään tai miksi ei kauheana yhteyttä pidetä, mutta bipoilta ei oikein koskaan mitään selitystä saa, kadotaan vain toisen elämästä ja ilmestytään sitten taas jossain vaiheessa takaisin ilman mitään selittelyjä kuin kaikki olisi niin kuin aina ennenkin.
Itse olen alkanut kiinnittää huomioita siihen että bipon käytös kommunikaatiossa ja yhdessätekemisen suhteen on paljon itsekkäämpää kuin masennuksesta kärsivän ihmisen. Bipolla menee aina se oma tekeminen/mieliala kaiken edelle, kun taas masentunut ihminen kykenee usein komiporomisseihin (ei mennäkään leffaan sillä olen masentunut vaan tule tänne kahville jne.). Bipo taas vain jättää joko vastaamatta leffakutsuun tai sitten sanoo ettei halua lähteä eikä anna mitään syytä tai ehdota muuta yhteistä tekemistä tai edes lupaa jotain "nähdään ensi viikolla" tyyppistä juttua.
Ovatko muut palstalaiset huomanneet vastaavanlaista käytöstä bipoilla vai onko tuo vain noille kahdelle tuntemalleni ihmiselle tyypillistä käytöstä?

32

1664

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bip

      Itselläni on ykköstyypin kaksisuuntainen enkä toimi kuvailemallasi tavalla. Toisaalta kaksisuuntaisen masennus on todella syvää masennusta. Itse sen kokeneena voin kertoa, että jos hautoo jatkuvasti itsemurhaa, niin voi olla että puhelin on kiinni tai ei vain jaksa mitään ylimääräistä. Kyse ei siis välttämättä ole itsekkyydestä. Itse olen vain sen verran sosiaalinen, että pidän yhteyttä ystäviin vaikka olisinkin aivan karmeessa alennustilassa.....
      Tuo kaksi ihmistä ei ole mikään kamalan laaja otos sinänsä, että voi tehdä johtopäätöksiä??....Olen kyllä kuullut aikaisemminkin, että bipojen kanssa on hankala pitää ystävyyssuhteita yllä. Jos asia käy raskaaksi, niin ota itse etäisyyttä.

    • II-tyyppi

      Ei ehkä kannata vielä kahden tapauksen perusteella vetää johtopäätöksiä kaksisuuntaisten itsekkyydestä. On totta että kaksisuuntaisten kanssa sen ystävyyden ylläpitäminen on ehkä haasteellisempaa kuin masentuneen, mutta se on aina niin yksilökohtainen juttu ettei kannata vetää kovinkaan suuria johtopäätöksiä kaksisuuntaista sairastavista muutaman henkilön käytöksen perusteella.

      Itselläkin on (2. tyypin) kaksisuuntainen ja kyllä minä ystäviini pidän yhteyttä, mutta vaihtelevasti, joskus on tosiaan se puhelinkin viikon kiinni enkä kuukauteen voi kuin käydä salilla ja töissä, mutten makaan kotona sängyssä ja mietin kurjaa elämääni. Ehkä ne vähän etäisemmät ystävyyssuhteet jäävät hoitamatta kaikkein hiljaisimpina kausina, mutta sosiaalisena luonteena kyllä saan joko uusia ystäviä menetettyjen tilalle tai sitten korvaan poissaoloni mielialani parannuttua ottamalla taas yhteyttä.

    • Ei ole

      Tunnen kaksi bipoa läheisesti, toinen käyttäytyy juuri ap:n esimerkin tavoin, toinen taas pitää ihan hyvin vaikeinakin jaksoina yhteyttä.

      Ehkä tuollainen käytös on yleisempää bipoilla kuin muista mielenterveysongelmista kärsivillä? Mutta se ei tarkoita että kaikki bipot tuollaisia olisivat.

      • 7+12

        Mä olen juuri tuollainen kuin ap kuvaili. Kun mä masennun minä halvaannun totaalisesti. Käytännössä voi käydä jopa niin että en pysty edes puhumaan vaan kommunikoin sitten kotonakin lyhyin örähdyksin. Puhelimeen ei voi vastata kun ääntä ei tule, viestin laittoa lykkää väsymyksen takia niin että lopulta sen unohtaa vaikka aikomus oli vastata. Joskus tulee ne viimeiset voimat käytettyä siihen että laittaa facebookkiin seinälle ilmoituksen että masennus täällä taas, en ole tavattavissa. Häpeä on suuri mutta kun ei ole voimia mihinkään. Ei jaksa peseytyä, ei syödä, ei maksaa laskuja. Viikkoja menee sisällä ilman että menisi edes parvekkeelle. Hiukset kammataan kerran kolmessa viikossa painostuksen alla jne... Minun ystävät ymmärtää ja tietää millaista tää on.


    • parempi ilman

      Käyttäydyn ap:n kuvauksen mukaisesti. Aion nyt parantaa tapani siten että, en enää ilmesty takaisin.

    • ohjatitselle

      Onneksi tietoisuus lisääntyy näistä muka mielensairauksista. Psykiatria joko häviää tulevien vuosien aikana tai myönnetään että tauti on fyysinen ja hormonaalinen.
      Kannattaa lukea mielenterveys ja kilpirauhanen ja lopettaa kuvitelmat että lääkärit haluavat vain auttaa.

      • 8+5

        Höpöhöpö psykiatria mihinkään häviä. Päinvastoin! Lääketehtaat jauhaa satoja miljardeja. Kyllä mun psykiatri ainakin sanoi mulle että harhat ym hörhöilyni oli vierotusoireita neurolepteista, että en oo mitenkään hullu tai edes kaksisuuntainen. Mä olen niin kyllästynyt psykiatrian vastaiseen länkytykseen. Kyllä ne tietää tasantarkkaan missä potilas menee jos vaan vaivautuu tutkimaan. Mulla loppui lääkitys siihen kun alettiin tutkia oikeasti mikä mua vaivaa sen sijaan että olisin nostellut vaan lääkkeitä apteekista kun omaa psykiatria ei kiinnostanut mun hoitamiseni mitenkään. Oli vaan pelkkä resepti automaatti. Eihän eläkkeellä olevan hoito ketään kiinnosta.


      • Näin on

        Juuri näin! Pitäisi jokaisen mt ongelmaisen kohdalla tutkia just nuo kilpirauhasasiat, lisämunuaisten uupumus yms. Useimmat psykiatrit ei näistä asioista tunnu ymmärtävän.


    • Bipolaari

      Täällä 1-tyypin biponainen. Koskaan en ole ilkeyttäni tai itsekkyyttäni lyönyt laimin läheisiäni masennuksen aikana mutta pahimmat masennukseni on paykoottispiirteisiä ja erittäin syviä...en jaksa mitään, kiinnostus kaikkeen on täys nolla, tunteita ei ole, koko kroppa painaa tonnin ja erilaiset pelot valtaa mielen pakkomielteisillä kuoleman ajatuksilla. Siinä ei puhelimeen vastailla tai selitellä kenellekään mikä vaivaa... Läheiseni huomaa tilanteeni itse ja tajuaa et nyt ei irtoa enää mitään. Plus että bipon masennus on yleensä paljon syvempää kuin masentuneen.

      • Syvää valkkausta

        Siskollani on II-tyypin bipo ja olen huomannut että hän ainakin harrastaa tuota "ihmisten valitsemista" kun on masentunut. Hän saattaa esimerkiksi pitää veljeeni yhteyttä puhelimitse useamman kerran viikossa vaikka samaan aikaan hän ei saa vastattua minun lähettämiin tekstareihinkaan.

        Tiedän että hän tekee samaa muutamille yhteisille ystävillenikin, yhteen pitää yhteyttä masentuneenakin, jopa tapaa häntä, mutta kahteen muuhun hän katkaisee välit aina kun masentuu.


      • 20+16
        Syvää valkkausta kirjoitti:

        Siskollani on II-tyypin bipo ja olen huomannut että hän ainakin harrastaa tuota "ihmisten valitsemista" kun on masentunut. Hän saattaa esimerkiksi pitää veljeeni yhteyttä puhelimitse useamman kerran viikossa vaikka samaan aikaan hän ei saa vastattua minun lähettämiin tekstareihinkaan.

        Tiedän että hän tekee samaa muutamille yhteisille ystävillenikin, yhteen pitää yhteyttä masentuneenakin, jopa tapaa häntä, mutta kahteen muuhun hän katkaisee välit aina kun masentuu.

        Toiset ihmiset vaatii enemmän energiaa kuin toiset. Siitä valikointi.


      • huoh...
        20+16 kirjoitti:

        Toiset ihmiset vaatii enemmän energiaa kuin toiset. Siitä valikointi.

        Miksei tuosta valikoinnista voi koskaan mitään sanoa?

        Tiedän ettei sairaasta ihmisestä koskaan saisi sanoa näin, mutta kyllä tämän ketjun aloittaja on ainakin hieman oikeilla jäljillä. Kyllä se bipon masennus ja muukin käytös on usein (ei aina) itsekkäämpää, joskus jopa narsistisia piirteitä saavaa. Pidetään yhteyttä kun halutaan, kadotaan ja ilmestytään (ehkä )taas takaisin toisen elämään kuin mitään ei oli tapahtunut.

        Minullakin lapsuudenystävä joka ilmaantui elämääni taas 4 vuoden täydellisen katoamisen jälkeen enkä oikein tiedä miten siihen pitäisi suhtautua. Toinen on toki edelleen oma ihana itsensä ja pidän hänen seurastaan, mutta miten taas luottaa toiseen joka edellisellä kerralla vuosia sitten vain katkaisi välit mitään ilmoittamatta eikä nyt edes suostu puhumaan aiheesta muuta kuin se ettei se minulle kuulu yhtään miksi hän on niin toiminut.


    • oiwyeo

      Allekirjoitan ap:n.

      Minä en tahdo olla yksin, mutten tahdo tavatakaan ketään kun masennun.

    • 19+2

      Itselläni on kakkos tyypin bipo ja teen kyllä tuota ap:n kuvailemaa asiaa aina välillä, mutta minulla se käytännössä kohdistuu vain niihin ns. uusiin tuttavuuksiini, vanhoihin ystäviini pidän kyllä yhteyttä, toki senkin määrä laskee 50-90% normaalista, mutta vastaan kyllä aina heille. Mutta uusista ihmisistä elämässä ei vain jaksa/kykene välittämään tai edes heitä ajattelemaan kun on jumitus päällä. Tavallaan se on harmi, kun melko monta hyvääkin ystävyyssuhdetta on jäänyt tämän takia syntymättä vaikka ehkä 2-6kk olisikin mennyt todella hyvin, sillä harvalla ihmisellä riittää ymmärrystä tälle sairaudelle, enkä minä todellakaan tästä muille kuin vain luotettavimmille vanhoille ystävilleni ole edes puhunutkaan. Pitäisi ehkä joskus vain laittaa se "olen bipo" -paita päälle että kaikki ymmärtäisivät eivätkä minua tunnekylmäksi tai ilkeäksi nartuksi haukkuisi kun oon minkä oon.

    • Itsekin aikoinaan

      yhtä bipo naista treffailin muutaman kk ajan ja kyllä sitä aikalailla ap:n kuvailema fiilis bipoista jäi. Nainen oli alkuun todella hurmaava ja tapasimme usein ja yhteydenpito oli hyvinkin tiivistä, toki hieman aina toispuolista sillä nainen ei minun takiaan omia menojaan ollut valmis siirtelemään kun taas heti alussa tuli jo selväksi se että minun pitää olla valmis omista menoistani tinkimään ja naista tapaamaan silloin kun se hänelle sopii. Kiihkeä suhteemme päättyi kuitenkin kuin seinään, nainen katosi 4kk jälkeen elämästäni täysin, vain pari tekstaria sain joissa nainen lupasi ottaa yhteyttä kun tilanne helpottaa, mutta siitä on jo useampi vuosi aikaa

    • mklfbklöklölmölm

      Yhdestä biposta on vain kokemusta, todella ihana nainen johon rakastuin, mutta vaikka jo kihloja suunniteltiin, niin yhtäkkiä hän vain lakkasi vastaamasta puheluihini, soittoihini sain vain pari tekstaria vastaukseksi joiden sisältö oli "en pysty nyt puhumaan" ja viikon kuluttua en saanut enää edes niitäkään. Näin naisen kuitenkin muutamaa viikkoa myöhemmin eräässä kahvilassa toisen miehen kanssa halailemassa ja iloisesti juttelemassa. Ei normaali ihminen enää 30v iässä tuollaista toiselle tee.

      • anna sen mennä

        Ei normaali mutta bipoilla sukupuoleen katsomatta on taito lypsää ja kadota.
        Hiljaisuus ja katoaminen koskee toki muitakin päästään pehmeitä mutta bipoille se on luonteenomaista ja liittyy......miten sen syt sanois hienosti........
        yliseksuaalisuus ja tunteettomuus ovat ehkä oikea sanat. Unohda ja etsi oikea ihminen itsellesi.


      • yellow fellow

        On samanlaista kokemusta myös. Tunnen pari biboa ja he molemmat jotenkin epävakaita/epäluotettavia. Toinen oli ex-ystävä, joka solvasi minua "häiriköinnistä" kun kyselin kuulumisia. Sanoi olevansa niin rikki ja hajalla ja kaikkea mahdollista ettei halua nähdä/pitää yhteyttä. Parin päivän päästä näin hänet kumminkin ravintolassa bailaamassa täysi vauhti päällä erään ystävänsä kanssa.. Olin aivan kysymysmerkkinä ja hölmistynyt.

        Pakosti jäi sellainen tunne että jatkossa jos biboihin tutustun, suhtaudun varovaisemmin enkä ainakaan ihan heti solmi kovin syvällistä ystävyyttä. Hyvän ystävän menettäminen harmitti todella, etenkin kun hän syytti kaikesta vain minua!


      • Viola(n)
        yellow fellow kirjoitti:

        On samanlaista kokemusta myös. Tunnen pari biboa ja he molemmat jotenkin epävakaita/epäluotettavia. Toinen oli ex-ystävä, joka solvasi minua "häiriköinnistä" kun kyselin kuulumisia. Sanoi olevansa niin rikki ja hajalla ja kaikkea mahdollista ettei halua nähdä/pitää yhteyttä. Parin päivän päästä näin hänet kumminkin ravintolassa bailaamassa täysi vauhti päällä erään ystävänsä kanssa.. Olin aivan kysymysmerkkinä ja hölmistynyt.

        Pakosti jäi sellainen tunne että jatkossa jos biboihin tutustun, suhtaudun varovaisemmin enkä ainakaan ihan heti solmi kovin syvällistä ystävyyttä. Hyvän ystävän menettäminen harmitti todella, etenkin kun hän syytti kaikesta vain minua!

        Minullakin oli kerran yksi bipo ystävä ja hänkin käyttäytyi melko samalla tavalla.

        Ystävyytemme alkoi (ainakin näin jälkeenpäin ajateltuna) melko nopeasti ja jo muutaman viikon jälkeen tapasimme jo 2-3 kertaa viikossa, kävimme jopa muutamalla pikku matkallakin yhdessä. Ystävyyttä kesti hieman yli puolisen vuotta ja olimme joka päivä jotenkin yhteydessä toisiimme.

        Sitten yht'äkkiä hän ilmoitti vain että hänellä on nyt jumitus päällä, enkä enää saanut häneen tuon jälkeen oikein mitään yhteyttä. Alkuun hän toki vastaili viesteihini, mutta ei itse tainnut aloittaa enää yhtään keskustelua tuon ilmoituksensa jälkeen, kieltäytyi vain kaikesta mitä ehdotin ja suuttui ihan järkyttävän paljon siitä kun kysyin kuukauden kuluttua tuosta jumituksen alkamisesta että mikä on hätänä ja että voisiko hän lähteä vaikka teekupin äärelle juttelemaan kanssani hänen voinnistaan ja vaihtaa vaikka vähän kuulumisia kun olin hänestä tuolloin ihan aidosti huolissaan. Mutta hän vain vihaisesti totesi ettei hänen vointinsa kuulu kenellekään eikä minulla ollut mitään syytä ottaa häneen yhteyttä. Tuon jälkeen hän ei enää edes viitsinyt vastata puheluihini tai viesteihinikään, ei vaikka kirjoitin hänelle käsin melko pitkänkin kirjeen.

        Näin hänet kuitenkin melko usein kaupungilla tuon jälkeen, milloin terassilla pitämässä hauskaa ystäviensä kanssa milloin taas jonkin miehen kanssa kaupungilla kävelemässä, mutta minulla oli ihan selkeä tunne joka kerta että hän yritti vältellä minua heti kun minut näkökenttäänsä sai. Olen ihan varma että kerran hän jopa juoksi kadunkulman taakse kun näki minun kävelevän häntä kohti!

        Hän oli päättänyt sulkea minut täysin pois elämästään, syytä en vain koskaan saanut tietää :(


      • höpsis
        anna sen mennä kirjoitti:

        Ei normaali mutta bipoilla sukupuoleen katsomatta on taito lypsää ja kadota.
        Hiljaisuus ja katoaminen koskee toki muitakin päästään pehmeitä mutta bipoille se on luonteenomaista ja liittyy......miten sen syt sanois hienosti........
        yliseksuaalisuus ja tunteettomuus ovat ehkä oikea sanat. Unohda ja etsi oikea ihminen itsellesi.

        Tuo "tunteettomuus" on kyllä nyt väärin ilmaistu. Bipoon liittyy aivan ylisuuri tunteellisuus, mitä itse olen ainakin havainnut.


    • Terve

      Mielialahäiriöihin (nimeämättä) liittyy monasti muutakin persoonallisuuden 'vikaa'.En voi kiistää kenenkään kokemuksia jatutkimuksia siitä, että 'bipot olisivat narsistisia ja kykenemättömiä pitkäkestoisiin ihmissuhteisiin'.Toteaisin vain, että masentunut ihminen vaikuttaa monasti*) narsistiselta,koska ei huomioi toista, mutta narsismia esiintyy vielä enemmän persoonallisuuden ongelmien takia.

      Silti,kaksisuuntaista sairastavan pitäisi oppia sairaudestaan ja itsestään niin että pystyisi kahlehtimaan itselleen ja toisille vahingollista käyttäytymistä.Vaan se voi olla vaikeaa. Itselläni on mielialahäiriö, jossa perusmasennus on jatkuvaa. Surullista, mutta joudun usein 'älyllistämään' tunteitani, kun masennus vie ne. Mutta sitten on vaiheita, joissa minun ei tarvi niin tehdä,vaan voin luottaa tunteisiin ja harkintaan - kuitenkin jatkuvasti vahvasti epäillen sitä mikä on totta ja mikä mieliala-ailahteluiden värittämää. Sellainen elämä on hankalaa (v-mäistä) ja sen haluaa unohtaa ja ohittaa. Silloin tulee salaisia ongelmiakuin tässä ketjussa on kuvattu.

      Älkää kuitenkaan yleistäkö liikaa, pyytäisin. Kokenut bipo II, jolla, kuten meillä kaikilla,on vain tämä yksi.

      *) ei 'aina'

    • Omien kokemusten....

      Itselläni on diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö, mutten ihan välttämättä ole aivan yhtä mieltä diagnoosista (tämähän on vissiin varsin yleistä sairastavilla mutta päätin nyt kuitenkin mainita että tosiaan itse en olisi diagnoosistani niinkään varma). Joka tapauksessa asiaan:

      Masentuneena yhteydenpito katkeaa oikeastaan ihan kaikkiin kavereihin, itselläni on muutamia läheisiä ystäviä joiden kanssa on puhuttu nämä yhteydenpitoasiat ja he tietävät, että turha toista on masennuksen keskellä kuormittaa kyselemällä kuulumisia kun vastaus on suurinpiirtein, että "haluaisin kuolla pois". He tietävät että olen hyvää seuraa silloin kun olen maisemissa ja ovat tyytyväisiä siihen. Toisaalta jos joku on joskus pyytänyt minulta apua olen aina auttanut, masennuksesta huolimatta. Vaikka itse ei näe omalle elämälle syytä, jostain syystä jaksaa kuitenkin auttaa muita. Siksi omasta näkökulmastani tuntuu täysin naurettavalta väittää vetäytymistäni itsekkääksi. Itse näen sen niin, että miksi vaivaiain muita ihmisiä seurallani silloin, kun en saa sanaa suustani. Masentuneena keskustelu ei kerta kaikkiaan onnistu, aivot ovat aivan lamaantuneet ja vaikka yrittäisi miettiä kuinka kovasti jotain järkevää sanottavaa, ei keskustelun anti omalta suunnaltani ole kuin "joo, niin, mm-m" ja sitä rataa. Lisäksi minulla on yksi ystävä joka itsekin on kärsinyt syvästä masennuksesta. Asumme kaukana mutta pidämme puhelimitse yhteyttä säännöllisen epäsäännöllisesti, välillä voi mennä puoli vuotta ettemme soittele mutta olemme silti todella läheiset, kuin siskokset. Jos jompikumpi meistä soittaa toiselle ja huomaa että toinen on masentunut, pitää silloin itse keskustelua yllä niin että toisen ei paljon tarvitsekaan puhua. Tämä on äärimmäisen miellyttävää myös sille masentuneelle joka ei puhumaan pysty mutta kyllä sitä silti ihmiskontakteja kaipaa. Tämä onkin ainoa ystäväni jolle vastaan puhelimeen missä kondiksessa tahansa.

      • YstäväNainen77

        Tutulta kuulostaa tuo ylempi teksti. Minullakin useampi ystävä jolla diagnosoitu bipo ja kaikki tuntuvat vähän tuohon tyyliin käyttäytyvän (ei siis tämän ketjun aloittajan kuvailemalla tavalla). Masennuksissa heistä ei kauheasti kuulu ja jätän heidät ihan suosiolla nykyään jo rauhaan kun tiedän mistä on kyse, olenhan heidät lähes kaikki jo vuosia tuntenut. En pidä heitä itsekkäinä, enemmän kai he minua siltä pahalta ololtaan suojelevat ottamalla etäisyyttä kuin itsekkäistä syistä. Kyllä he aina ovat minuun sitten jossain vaiheessa ottaneet yhteyttä. Tosin joskus vähän liiankin vauhdikkaasti, en minä vain voi lähteä baariin 5min varoitusajalla jos toisesta ei ole yhtään mitään 6kk kuulunut. :D Ja joskus, varsinkin nuorempana se vain satutti nähdä ystävä kaupungilla jonkin toisen kaverinsa kanssa menemässä kun itse et ole hänestä mitään pitkään aikaan kuulunut. :( Mutta tiedän että kyse on resurssien jakamisesta, ei siitä etteikö ystäväni haluaisi pitää minuun yhteyttä.

        Yhden ystäväni kanssa se ystävyys oli kuitenkin alkuun täysin mahdotonta ja luulin pitkään menettäneeni hänet täysin, sillä en tiennyt yhtään kuinka syvästä masennuksesta oli hänen suhteen kyse, enkä myöskään sitä että onko kyseessä masennus/apatia vai yksinkertaisesti vain tekosyy jonka varjolla toinen ei halua enää pitää minuun yhtään mitään yhteyttä! Sillä niinkin on minulle käynyt, ja ihan mielenterveydeltään ainakin virallisesti täysin kunnossa olevien ihmisten toimesta. Hänen biboutensa oli vain hyvin erilaista kuin muiden tuntemieni bipojen, enkä siksi sitä alkuun ihan ymmärtänyt. Eivät kaikki bipot ole samanlaisia. Emme olleet tunteneet hänen kanssaan toisemme kuin vain puolisen vuotta kun hän katkaisi välit täysin. Jälkeenpäin keskustelimme kyllä tästä asiasta ja hän myönsi että omasta mielestään hän oli kaiken selittänyt kun oli sanonut ettei vain pysty pitämään yhteyttä ja sen jälkeen se oli kuulemma ihan normaalia ettei hän vastannut puheluihin tai edes viesteihin. Olinkin siksi hyvin hämmentynyt kun hän taas seuraavana keväänä tupsahtikin kylään (ilmoittamatta) ja oli kuin mitään ei ollut tapahtunut! Epäilen että aloittajan viestissä on kyse enemmänkin tuon tyyppisistä biposta, joka olettaa kaikkien ymmärtävän hänet täysin, nyt ja heti, ilman selityksiä, eikä sen perusteella kannattaisi alkaa yleistämään kaikki bipoja. Minun kokemuksieni perusteella tuollaisia bipoja on "vain" 20% bipoista. :D

        Toivoisin kuitenkin että te bipot jotka tätä tekstiä luette, ette tuomitsisi meitä muita siitä että olemme liikaa elämäänne tunkeutuneet ja teitä vaikeina aikoina piinanneet jatkuvilla viikoittaisilla kyselyillä. Sillä joskus kyse on vain siitä ettemme tunne teitä vielä tarpeeksi hyvin ja kyselemme siksi että missä mennään. Eivät kaikki vain voi käsittää vaikeiden aikojenne laajuutta ihan tuosta vain. Se selviää vasta kun ystävyyttä on jatkunut pidempään ja asiasta on puhuttu enemmänkin. Joskus me, teidän uudet ystävänne tarvitsemme sitä vahvistusta sille että toimimme teidän kanssanne oikein. Ei se syvä hiljaisuus ja välien katkaiseminen uuden ystävän kanssa vain sillä hoidu että sanotaan että "mä en nyt jaksa, hei hei, soitan kun oon taas kunnossa", varsinkin jos tuota pahaa aikaa kestää kuukausia, jopa vuosia. Ja joskus se vanhakin ystävä tarvitsee jotain "tilannepäivitystä", vaikka sitten vain sen surullisen naaman hymiön facessa.


    • Thats it

      Läheisimmät tietävät mistä on kyse kun en yhteyttä pidä, muut sitten joko ymmärtävät tai eivät kun otan taas yhteyttä. Otan kyllä aina toivuttuani kaikkiin jotain yhteyttä, elleivät sitten ole itse päättäneet katkaista minuun välejä tai ole liian suutuksissa minulle ettei ystävyyttä ole järkeä enää jatkaa.
      Vaikka olisin kuinka syvällä henkisessä suossa tahansa, niin kyllä minä toki joihinkin ihmisiin aina yhteyttä, joihinkin se yhteydenpito taas lakkaa täysin ja syyllistyn tuohon ap:n kuvailemaan käytökseen heitä kohtaan. Se että soittelen ja tapaan siskoani viikoittain vaikken ole vastannut veljeni puheluihin yli kuukauteen ei ole minusta mitenkään outoa. Voimani eivät vain riitä veljeni kanssa kommunikoimiseen vaikkei hänessä mitään vikaa olekaan, kun taas siskoni näkemisestä saan voimaa jatkaa. Harva sen ehkä ymmärtää, mutta kyse on valinnasta, ei siitä että olisin itsekäs. Voimat ei vain riitä kaikkien kanssa sitä kommunikaatiota jatkamaan vaikeina aikoina. Oon kyllä joskus ollut aika törkeäkin ihmisiä kohtaan kun ovat liikaa mua ahdistelleen eivätkä oo antaneet olla rauhassa, mutta ne ihmiset jotka ovat tuostakin ylipäässeet ovat kyllä olleet sitten niitä ihmisiä joiden ystävyyttä ja tukea arvostan, heikommat ovat taas tippuneet pois kun eivät ole käsittäneet tai ovat itse olleet minua kohtaan törkeitä. Varsinkin miehet eivät tunnu ymmärtävän sitä kun sanon etten haluu olla yhteyksissä vaikeina aikoina, luulevat aina että dumppaan heidät vaikka kyse on vain tauosta heidän kanssaan. Ehkä jotku ihmiset tuotakin sitten tekee, en tiedä.
      Ei sitä vaikeina aikoina vain jaksa itseään selitellä tai passiivisuuttaan ja pahaa oloaan puolustella ja avata, tilanne vain on se eikä se siitä selittelyllä miksikään muutu. Ymmärrän kyllä jollain tapaa sen ettei kaikki tuota ymmärrä, mutta ei minulta liikene vaikeina aikoina sympatiaa ketään kohtaan kun omakin elämä on vain paskaa ja kaikki voimani menee siihen että pidän itseni hengissä.
      Masentunut tätini katkaisee välinsä aina koko sukuun kun masennus on pahimmillaan ja kaikki aina sen jälkeen pelkäävät hänen tekevän itsemurhan ja tuota on jatkunut jo yli 30 vuotta, eli kyllä ne masentuneetkin osaavat eikä vain me bipot.

    • bipo serkkuni

      Minäkin olen huomannut serkkuni (bipo-II) käytöksen noudattavan tässäkin ketjussa jo usein mainittua "valkkaamista". Minuun hän ei pitänyt nuorenpana mitään yhteyttä masennuksen ollessa päällä ja oli hyvin tyly ja ilkeä kun jotain yhteyttä häneen yritin saada, vaikka muuten luonnehtisinkin meitä ystäviksi. Hän oli juuri sellainen bipo mitä ketjun aloittajakin kuvaa.

      Kaikki muuttui kuitenkin jokunen vuosi sitten. Asumme nyt paljon lähenpänä toisiamme ja ystävyytemme on syventynyt paljon tiiviimmäksi kuin mitä se oli jokunen vuosi sitten. Ja nyt hän myös osaa vastata minulle vaikka olisi kuinka paha masennusjakso päällä.

      Hyville/läheisille ystäville bipot siis kyllä aina jotain vastaavat, mutta kaikkia muita kohtaan he saattavat olla sitten hyvinkin tylyjä.

    • Kyllä ovat!

      Joulu lähestyy, naiseni katkaisi kaikki välit minuun viime jouluna mielialaansa vedoten. Se jos mikä oli itsekästä, sillä kuka täysi-ikäinen päättää moni vuotisen suhteen sillä että "ahdistaa, on paha olla" ja katoaa seuraavana päivänä?

    • M.A.

      Mä olen tullu yhden bipon kohalla niin törkeesti kohdelluksi, että ihan naurattaa :D Töksömpää, itsekkäämpää, ahneempaa, ajattelemattomampaa tyyppiä en ole tavannu, itsekritiikki puuttuu hältä myös täysin, ja hänen mielestään on jees käytgää ihmisiä omiin tarpeisiinsa ja jättää taas pitkiksi ajoiksi käyttämättä, jos hän ei just sitä ja sitä ihmistä satu tarvitsemaan, ennen kuin taas tarvii, johonkin, itseään ihailemaan, yksinäisyyden kammoaan poistamaan, seksiin, tylsyydentappajaksi, seuraks johonki hänen menoonsa, kuuntelemaan kun hän puhuu itsestään. Aina pitäis olla tavotettavissa, mutta hän vastaa ja pitää yhteyttä vain kun hänen tarpeisiinsa sopii. Sellasta kaveruutta,ei yhtään arvostusta taikkas vaivannäköä muiden eteen. Yleensä hän unohtaa orastavat ydtävyyssuhteensa tyystin tai häneen loukkaannutaan. Parisuhteensa lopahtavat riitoihin. Sitten ulisee kun on yksin ja tylsää, kukaan ei tykkää ja palvo. Sitten syöksytään taas uuteen parisuhteeseen suinpäin tutustumatta edes,ystävystytään ja käytellään taas uusia ihmisiä vähän aikaa...Sairasta.Nim. duunikaveri

    • LoKKi x

      Kertomukset tässäkin ketjussa kuulostavat tutulta. Tiedostakaa, että henkilöt, jotka käyttävät 'psyykenlääkkeitä' kärsivät usein enemmän tai vähemmän frontal lobe syndroomaasta. Voitte lukea tarkemmin alla olevasta linkistä, mutta pääpiirteissään 'psyykenlääkkeet' vähentävät välittämisen ja empatian tuntemuksia, mikä johtaa välinpitämättömämpään käytökseen kaikkea kohtaan elämässä, läheiset ja puoliso mukaan lukien. Asian ongelman syy ei ole henkilössä itsessään varsinaisesti, koska ilmiö on iatrogeeninen. Kuten periaatteessa kaikilla huumausaineilla vaikutus voi jäädä pysyväksi lopettamisesta huolimatta, mikä hämää tietämättömämpiä luulemaan usein, että henkilö on pohjimmiltaan itsekäs, kylmä ja impulsiivinen. Läheiset laittavat käytöksen harhakäsitysten vuoksi esimerkiksi juuri "kaksisuuntaisen" piikkiin.

      http://www.wayneramsay.com/drugs.htm

    • Alpha & Omega

      Tunnen muutaman tästä sairaudesta kärsivää ihmistä, osa sukulaisia osa taas ystäviä ja yhden kanssa olin parisuhteessa 2-vuoden ajan. Itseltänikin tämä "häiriö" kyllä löytyy, mutta vain II-tyypin versio ja sekin hyvin kausittainen ja lievä.

      Aloittaja on kyllä tehnyt ihan hyvän huomion siitä että masennuksesta kärsivän ja bipolaarisuuteen liittyvästä masennuksesta kärsivät käytös on erilaista. Itse en ehkä lähtisi itsekkyydestä meitä bipolaarisia syyttämään, sillä toisin kuin masennuksen niin bipolaarisuuden taustalla on usein myös muita mielialahäiriöitä ja ongelmia joista tuo itsekkäämpi käytös todennäköisemmin aiheutuu kuin siitä bipolaarisuudesta.

      Osa tuttavistani on kyllä aikalailla tämän häiriön vietävissä, mutta osa taas kykenee hallitsemaan sitä jo ihan kohtuu hyvin eivätkä anna sille liikaa valtaa elämässään. Nuorempana meidän kaikkien käytös oli toki hieman "tylympää" jolloin tuota aloittajan kuvailemaa itsekkäämpää käytöstä toki saattoi aina välillä esiintyä. Bipolaariseen masennukseen kuuluu ainakin minulla ja ex-puolisollani se että se on hyvin poukkoilevaa ja epätasaista. Varsinkin exälläni välit ihmisiin saattoivat katketa ihan sillä perusteella että kyseinen henkilö kyseli exän kuulumisia "vääränä hetkenä" ja kun toinen ystävä teki samoin vaikka seuraavana päivänä reaktio saattoikin olla hyvin toisenlainen, mutta masennuksissa ei noita virheitä oikein saanut ikinä korjattua ja usein se aika vain teki tehtävänsä ja ihmissuhteet katkesivat. Itse en ole bipolaarisuuden takia menettänyt ihmissuhteita, mutta exälläni lähes kaikki niiden päättymiset liittyivät siihen. Tosin hän oli I-tyyppiä.

    • Anonyymi

      Hei vanha ketju mutta voitteko kertoa kuinka kauan kaksisuuntaisella yleensä masennusvaihe kestää? Eikö lääkkeet pitäisi auttaa jo 5 viikossa?

      • Anonyymi

        Edes kaikkein moderneimmat masennuslääkkeet (tai neuroleptit) eivät toimi kovin tehokkaasti. Ei ole löydetty hyviä lääkkeitä vielä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Edes kaikkein moderneimmat masennuslääkkeet (tai neuroleptit) eivät toimi kovin tehokkaasti. Ei ole löydetty hyviä lääkkeitä vielä.

        Eli mikä auttaa? Aikako?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1681
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1309
    4. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1307
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe