Tutustuminen päiväkotiin rajoitettu

marsupilamix

Lapseni aloitti päiväkodin kaksi päivää sitten: Eka päivänä olimme yhdessä pihalla 2 tuntia, toka päivänä puoli tuntia ja tänään puoli tuntia. Ehdotin että tulisin tutustumaan myös sisätiloissa tapahtuvaan toimintaan, esimerkiksi askartelutuokioon - hoitajalle ei sopinut ajatus sisätiloihin tulemisestani.

Ymmärsin asian niin, että hoitajat haluavat tutustua rauhassa lapsiin ja samoin on hyvä antaa lasten tutustua rauhassa toisiinsa.

Onko tämä rajoittaminen normi käytäntö ? Odottelenkin avointen ovien päivää, josko silloin näkisin päiväkodin toimintaa !

15

641

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • outoa...

      Ei ole yhdessäkään päiväkodissa joissa olen työskennellyt (6 erissä) kielletty koskaan vanhempaa tulemasta ryhmään tutustumaan. Päinvastoin, suorastaan kutsuttu päiväksi pariksi myös sisälle seuraamaan arjen kulkua.

    • ...

      Kuulostaa tosi pahalta. Jokainen ammattitaitoinen kasvattaja tietää ja pitäisi myös ymmärtää, miten tärkeä lapsen turvalliselle aloitukselle on perusteellinen tutusyumiskakso yhdessä vanhemman kanssa. Yhdessä tulisi käydä läpi kaikki päivän rutiinit ja vanhemman tärkeä titää miten hänen lastaan hoidetaan kun itse ei ole paikalla. Moinen käyttäytyminen päiväkodin taholta on törkeä sekä äitiä että lasta kohtaan. Täytyy vain toivoa että kyse ainoastaan ymmärtämättömyydestä, sillä melko julmaa on tällainen suhtautuminen. Älä anna äitinä periksi, sano vaan ystävällisesti että Sinulle tärkeä tutustua perinpohjin paikkaan jossa lastasi tullaan hoitamaan. Sinulla on tähän oikeus. Ysemppiä!

    • päiväkotilainen

      Ei ole kiellettyä tulla sisälle tutustumaan. Toki varmaan turha odottaa näin ensimmäisinä päivinä mitään askartelutuokiota. Mutta lasten leikkejä ja touhuja voi ilman muuta mennä seuraamaan ja pehmeä alku hoitoon on lapselle hyväksi. Meilläkin on tällä viikolla päiväkoti täynnä äitejä ja isejä aamusta iltapäivään. Jotkut lähtevät ruokailun jälkeen kotiin nukkumaan päiväunet, mutta osa jää harjoittelemaan myös niitä päiväunia päiväkodille ja äiti tai isä odottelee sen aikaa myös päiväkodilla, jos lapsen hoito ei virallisesti ole vielä alkanut, koska lapsi on tällöin vanhemman vastuulla. Yksi saa jättää vasta, kun palvelusopimuksessa sovittu hoidonaloitus päivä on.

      • ....

        Siis "ei ole kiellettyä". " Turha odottaa mitään askartelutuokiota". Kyllä valitettavasti päiväkodissanne on ymmärrys siitä miksi ja millä tavalla tutustuminen päiväkotiin on niin tärkeä lapselle, vanhemmille ja kasvattajille, on todella hakusessa!


      • päiväkotilainen
        .... kirjoitti:

        Siis "ei ole kiellettyä". " Turha odottaa mitään askartelutuokiota". Kyllä valitettavasti päiväkodissanne on ymmärrys siitä miksi ja millä tavalla tutustuminen päiväkotiin on niin tärkeä lapselle, vanhemmille ja kasvattajille, on todella hakusessa!

        ???? En ymmärä mitä tällä viestillä haet?


      • ....
        päiväkotilainen kirjoitti:

        ???? En ymmärä mitä tällä viestillä haet?

        Saatan ymmärtäneeni väärin viestisi. Sain vaikutelman että vanhemmat kyllä saavat tulla päiväkotiin jos haluavat muttei heidän kannata odottaa mitään erityistä toiminnallista näyttöä päiväkodin pedagogisesta työstä. Sain vaikutelman että aloituksen kanssa vanhempien ja lasten auttaminen ja tähän tärkeään työhön ei päiväkodissa ole riittävästi ymmärrystä eikä työkäytäntöjä. Saatan olla väärässä ja pyydän anteeksi:).


      • päiväkotilainen
        .... kirjoitti:

        Saatan ymmärtäneeni väärin viestisi. Sain vaikutelman että vanhemmat kyllä saavat tulla päiväkotiin jos haluavat muttei heidän kannata odottaa mitään erityistä toiminnallista näyttöä päiväkodin pedagogisesta työstä. Sain vaikutelman että aloituksen kanssa vanhempien ja lasten auttaminen ja tähän tärkeään työhön ei päiväkodissa ole riittävästi ymmärrystä eikä työkäytäntöjä. Saatan olla väärässä ja pyydän anteeksi:).

        Tarkoitin vain ettei kannata odottaa näin ensimmäisinä päivinä askartelu tai muita tuokioita. Ensimmäiset päivät menevät tutustumiseen ja leikkimiseen, kun lapset näkevät toisiaan pitkän loman jälkeen.


    • marsupilamix

      Selvitin asiaa edelleen ja homma menee näin: Yleensä vanhemmat pääsevät tutustumaan päiväkotiin pienten puolella, kun pieni tulee suoraan kotoa päiväkotiin. Isojen puolella näytetään toimitilat ja kerrotaan päiväjärjestys suoraan kotoa tuleville lapsille.

      Lapseni on kuitenkin ollut jo perhepäivähoidossa ja kuuluu päiväkodissa isojen puolelle, joten nyt ymmärrän "yskän". Lisäksi sanottiin, että ei ole luontevaa kun vanhempi on seuraamassa tilannetta - tottahan se on.

      Minulle annettiin kuitenkin mahis mennä seuraamaan päivän kulkua, joten iso kiitos kaikille meitä tsempanneille :)

      • mjaahan

        Uusi hoitopaikka on kuitenkin uusi hoitopaikka ja minusta tutustuminen on ehdottoman tärkeää. Olipa iso tai pieni kyseessä. Tuollaisella "yskällä" perustelua en ihan purisi.


      • merkillinen

        päiväkoti.Meillä 4,5 vuotias aloittaa päiväkodin ja kyllä ollaan käyty tutustumassa yhdessä kaikkeen toimintaan sisällä ja ulkona.En todellakaan itse ymmärtäisi tuollaista " yskää"!!


    • ...

      Kyllä vaan on luontevas että vanhempi seuraa uutta tilannetta yhdessä lapsen kanssa. Vaikka lapsi ollut aikaisemmin hoidossa ei sillä ole mitään merkitystä koska kyse on uudesta vieraasta paikasta ja aikuisista. Kun lapsi isojen puolella on hänellä tavallisesti paljon paremmat pärjäämistaidot mutta alle kuusivuotias tarvitsee vielä paljon vanhempien apua uusiin tilanteisiin sopeutumisessa. Aloitus on jokaisen lapsen kohdalla myös hyvin yksilöllinen juttu. Toiset tarvitsevat vanhempaa pitempään päiväkodissa ja toiset taas ei. Hyvin tavallinen ilmiö tänä päivänä on myös se että ei olla kunnolla autettu lasta ensimäisen aloituksen kanssa ja sitten kun siirytään toiseen hoitopaikkaan nousevat nämä vanhat kästtelemättömät pelot ja ahdistukset pintaan. Lapsen yksilöllinen huomioiminen, jota jokainen päiväkoti vannoo tarjoavan, merkitsee myös aloitukseen liittyvien yksilöllisten tarpeiden huomioimisen.

      • päiväkotilainen

        Ja monesti isommalle hoidon aloitus voi olla vaikeampaa kuin pienelle, joka ei vielä ymmärrä, että vanhemmat jättävät heidä hoitoon päiväksi ja melkein joka päivä. Suositeltavaa on kunnon tutustuminen myös isommilla. Meillä tehdään kotikäynti ennen, kuin perhe tulee tutustumaan päiväkotiin (paitsi, jos perhe ei halua), ja tämä tehdään ihan pienille kuin myös eskarilaisille ja myös toisesta päiväkodista/perhepäivähoidosta siirtyville. Ja tutustumaan saa tulla niin monena päivänä kuin perhe katsoo tarpeelliseksi ja tutustua saa omien toiveiden mukaan pienestä hetkestä useampaan tuntiin, jolloin myös lapsi syö ja mahdollisesti nukkuu päiväunet päiväkodissa vanhemman läsnäollessa.


    • !!!

      Eipä pidä paikkaansa että isommalle saattaa päiväkodin aloitus olla vaikeampaa kuin pienelle. Totta on että tämä varsin yleinen väärinkäsitys. Varhaiskasvatuksen ammattilaisen tulisi kuitenkin olla asioista paremmin perillä. Tosiasia on että mitä pienempi lapsi sitä vaikeampi on erossaolo vanhemmasta. Pieni ei vielä pysty hätäänsä ilmaisemaan samalla tavalla kuin isompi lapsi. Pienen maailmasta putoaa turvallinen pohja jota ilman ei edes pysty tuntemaan. Stressi helpottuu vasta kun lapsi tutustunut hoitajaan ja pystyy tähän luottamaan.

      • päiväkotilainen

        Kyllä vaan on monesti isommalle lapselle vaikeampaa hoidon aloitus, kuin pienemmälle lapselle. Isompi ymmärtää, että hänet jätetään hoitoon joka päivä ja osaa ikävöidä vanhempiaan eri tavalla kuin pieni lapsi. Pienille (1v) ovat tärkeimpiä päiväkodin aikuiset, joista saavat turvaa ja huomiota. Isommille on kaverit tärkeitä ja jännittävät saavaatko kavereita ja jos heti ei saa, niin hoidon aloitus on vaikeaa. Tietenkin hoidon aloitukseen vaikuttaa lapsen luonne, vanhempien suhtautuminen hoidon aloitukseen kuin myös päiväkodin työntekijöiden tekemä työ hyvän aloituksen suhteen. Ja en tällä tarkoita sitä, että lapset pitäisi tuoda päiväkotiin pieninä, koska aloitus voi olla helpompaa, vaan on hienoa, jos vanhemmat pitävät lapset kotona vähintään kolme vuotiaiksi.


    • äiti itsekin

      Mua alkaisi kyllä epäilyttää kovin, mikäli "estäisivät" tutustumaan pääsemisen. Yleensä on merkki siitä, että on jotain salattavaa. En ole kertaakaan edes kuullut, etteikö tarharyhmään pääse tutustumaan etukäteen ennen hoidon aloitusta. Itse en edes suostuisi päästämään lasta ryhmään jonka toimia en ole joko itse tai lapsen isä päässyt seuraamaan. Ok, olen ennakkoluuloinen mutta haluan pitää lapseni suojassa. Paras turva olisi tietty kotona mutta kun töissäkin on joskus käytävä niin tuo on toistaiseksi ainoa vaihtoehto kun isovanhemmatkin ovat vielä työelämässä. Ekassa tarhassa oltiin kovin vaivautuneita kun haluttiin tutustua lapsen kanssa myös sisätiloissa pari tuntia. No, siinä tarhassa olikin sitten pidemmän päälle useampi asia pielessä. Vaippaikäisten vaippoja kului max. paketillinen kuukaudessa kun kotioloissa riitti hädin tuskin meillä viikoksi, lapsi oli kiljuvan nälkäinen kotiin päästessään, hoitajat laiskoja paskoja (anteeksi kielenkäyttö, mutta kun selitetään ettei 4 hoitajalla ole resursseja pukea ulos kolmea lasta niin kyllä se on laiskuus mikä puhuu eikä resurssivaje). Nyt ollaan paremmassa tarhassa ja kaikki sujuu as.mukaisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4306
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2199
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1714
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1468
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1390
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1268
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1194
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      994
    Aihe