Kivituhkaa vai ei kivituhkaa pihalle?

Kauhee matsi

Meil on skaba kun mies haluaa pelkkää isorakeista soraa pihalle ja minä taasen hienompaa kivituhkallista soraa. Pihaan tulee paljon neulasia ja ajattelisin että ne saa helpommin haravoitua pois tiiviimmästä maastosta.

Mitä hyötyjä kummastakin vaihtoehdosta on?

20

15396

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itse laittaisin

      isomman raekoon. Kivituhka on aika hankala monessakin mielessä. Se pölyää koska raekoko lähtee nollasta ylöspäin. Pysyy märkänä pitkään ja saattaa mennä lillingiksi. Tulee sisälle kenkien pohjissa.

      Jos joku puolustelee kivituhkaa tyyliin: on tamppautuessaan kuin asfalttia, silloin ei tiedä mistä puhuu.

      • Kauhee matsi

        No tuohon minä olen uskonut. Eli tamppautuminen = kuraa sisälle?


      • Duunari78

        Kivituhkaa on saatavana ainakin kahta mallia 0-4 mm ja 0-8 mm ja itsellä on ollut tuota 0-8 mm pihalla about 20 vuotta. Siitä on helppo haravoida lehdet ja neulaset pois eikä pölyä, ainoastaa keväällä on hieman ongelmaa, kun lumien sulamisvedet jostain kohdin muuttaa sen "lilliksi" .

        Sekin ongelma poistuisi, kun joskus silloin aikanaan pohjalle olisi asennettu riittävän karkea murskekerros vaan täytyhiekan päälle on muistaakseni ajettu 0-32 murske tämän, kun aikanaan olis korvannut vaikka 16-32 sepelillä ja pintaan kivituhkaa niin maa olisi paremmin vettä imevää.


    • Vihaan kivituhkaa

      Kivituhkan hyvä puoli on, että siihen voi suoraan latoa kivetyksen päälle. Huonoja puolia on sitten pikkukivien ja pölyn kulkeutuminen sisälle, veden keräytyminen sekä ruma ulkonäkö. Itse en laittaisi kivituhkaa muuta kuin siinä tapauksessa että on tarkoitus myöhemmin laittaa kivetys siihen päälle.

      Kyllä kivituhkasta varmaan voi saada ihan hyvän näköisen ja toimivan pihan, mutta itse en tykkää. Kivituhkavihani periytyy edellisestä asunnostamme jossa parketti oli parissa vuodessa piloilla niiden pienten kivien aiheuttamien naarmujen johdosta.

      Jos kivituhkaan päädytte, niin kannattaa laittaa ulko-oven tai rappusten eteen ainakin pari neliötä kivetystå jotta kengät puhdistuvat ennen sisään tuloa.

      Toinen vaihtoehto voisi olla esim 0-32 tai 0-16. Sekin pakkautuu tiiviiksi mutta pienin pöly valuu parin sadepäivän aikana alemmaksi kivien väliin jolloin tuhka ei tartu kenkiin. Mielestäni näyttääkin paremmalta kuin kovin monotonisen näköinen kivituhka.

      • Anonyymi

        Meillä ei käytetä ulkokenkiä sisällä.


    • Meillä on tehty tänäkesänä salaojaremontti ja ärsyttää tuo kumiseva isorakeinen sora! Sen takia en haluaisi sitä pihallemme. Mutta vielä vähemmän kuramössöä ja sisälle kulkeutuvaa hiekkaa.

      Loppuuko toi saakelin kumina, eli pakkautuuko se jotenkin? Mikä olisi sellainen hyvä ja asettuva raekoko?

      terv. ap

      • Niin ja onko kellään hyvää vinkkejä noiden neulasten suhteen? Pirullinen homma haravoida niitä soran joukosta. Pitäis kai hävittää männyt pihan lähettyviltä.


      • Duunari78

        Kaikki sora mistä puuttuu ns. nollapää ei koskaan asetu kovaksi kerrokseksi eli pysyy irtonaisempana, kun taas nollapää on se mikä muuttaa sen joskus ehkä mössöksi joten jos et halua kärsiä kummastakaan on vaihtoehdot kivetys tai asfaltti.


      • Duunari78 kirjoitti:

        Kaikki sora mistä puuttuu ns. nollapää ei koskaan asetu kovaksi kerrokseksi eli pysyy irtonaisempana, kun taas nollapää on se mikä muuttaa sen joskus ehkä mössöksi joten jos et halua kärsiä kummastakaan on vaihtoehdot kivetys tai asfaltti.

        *masentuu*


      • dgjhfhööijvzdhlmczsgknl
        miss.007 kirjoitti:

        Niin ja onko kellään hyvää vinkkejä noiden neulasten suhteen? Pirullinen homma haravoida niitä soran joukosta. Pitäis kai hävittää männyt pihan lähettyviltä.

        Lehtipuhallin...


      • dgjhfhööijvzdhlmczsgknl kirjoitti:

        Lehtipuhallin...

        Järkyttävä kapistus. Mutta täytyy harkita. Tack.


      • Anonyymi
        miss.007 kirjoitti:

        Niin ja onko kellään hyvää vinkkejä noiden neulasten suhteen? Pirullinen homma haravoida niitä soran joukosta. Pitäis kai hävittää männyt pihan lähettyviltä.

        Lehtipuhallin


      • Anonyymi
        miss.007 kirjoitti:

        Järkyttävä kapistus. Mutta täytyy harkita. Tack.

        Akkukäyttöinen, sillä voi puhaltaa pakkaslumenkin pois


    • 0-16

      Kivituhkaa on ollut, mutta enää en laittaisi. 0-16 kalliomurskeesta tulee parempi piha, sillä hienoaines painuu karkeamman sisään, eikä näin ollen pölyä, eikä kantaudu märissä kengänpohjissa sisälle. Mielestäni mistään irtoaines-kivitavarasta ei oikein hyvää pihaa saa. Mutta tuosta 0-16 murskeesta tulee kuitenkin paras.

      En oikein ymmärrä mitä miss.007 tarkoittaa kuminalla.. No, kuitenkin sitä salaojasepeliä (josta puuttuu hienoaines) tulee olla vain siellä salaojaputkien ympärillä. Ei se ikinä tiivisty, koska sen on tarkoituskin päästää vesi läpi. Salaojasepelin päälle tulee laittaa hyvin tiivistyvää 0-16, tai 0-32 kalliomursketta.

      Lehtipuhallin tuollaisen pihan puhtaanapitoon on hyvä laite, eikä ne sähkökäyttöisen kovin kamalaa meteliä pidä. Myös pussilla varustettu keräävä ruohonleikkuri toimii. Sellaisella olen omaa pihaa "haravoinut" ja konsti on hyväksi havaittu.

      • Luulen että kumina tuossa ojien päällä johtuu routasuojista, eli ei se koko piha sitten varmaan kumisisi kun laittaisi tota 0-16 mursketta.

        Laitankin muuten myöhemmin uuden alotuksen tuosta salaojien päällä olevasta pintatäytöstä. Siitä kans ollu vääntöä, mutta minä taas varmaan väärässä :D

        Ooo! Täytyypä muuten koittaa tota leikkuriasiaa! Kiitos!


    • Anonyymi

      Onko kivituhka pölyämätön? Tuttuni taloyhtiön kaikki pihaväylät ja parkkikset kivituhkaa, laitettu 2 viikkoa sitten. Ainakin kuivalla hellekelillä pölyää helvetillisesti, autot hetkessä valkoisena pölystä! Firma väitti että kun sataa ja autoilla ajetaan tarpeeksi pihalla niin ei enää pölyä vaan on kova kuin asfaltti. Onko?

    • Anonyymi

      Ihan karmeaa pölisevää ainetta on kivituhka kuivana
      Jossakin helvetin mielenhäiriössä suostuun 0-6 mm kasettilastin ottamaan kun koko nuopi ja kasetti tulee muka samaan hintaan kuin muutama kuutio jonka olisin rakentamisessa tarvinnut.
      Nyt on kaksi valkeaa kalliopölyä ympäriinsä tuiskuttavaa pölyvuorta pihalla.
      Kivituhka todella pölyää, keuhkot jo muutenkin lopuillaan vuosikymmenien maatalous ja rakennuspölystä .
      Olen täysin neuvoton mitä kalliopöly kasoille teen, pihamaalle ja pihatielle en aio mokomaa pölyävää jauhetta levittää.

      Miksi tuollaisen lähes asbestiin verrattavan pulverin valmistus ja myynti edes sallitaan

    • Anonyymi

      Ja miten kalliotuhka muuttuu pölyttömäksi vaikka sen maahan levittääkin? Sateen jälkeen pinnan kuivettua tuuli alkaa kuljetella valkoista pölypilveä pitkin pihamaita ja kulkeutuu ihmisten keuhkoihin.
      Onko kivistä ja kalliosta jauhettu pöly terveellistä pienten lasten keuhkoille!?
      Varsinkin taajama-alueiden omakoti- ja rivitalojen pihoille tuota pölyävää jauhetta on levitetty valtavia määriä.
      Jo kivestä murskatun pölymuskeen rakeetkin ovat pienestä näkymättömästä rakeesta lähtien viiltävän teräviä.

      Luonnon hiekka muodostuu monen kokoisista kivistä

      • Anonyymi

        Kuten aina suomi24 asiantuntijat ei ymmärrä mistä puhutaan ja kommentoivat asiaa jota eivät tiedä. Pihasorassa kuuluu olla tuhkaa. Se ei toimi muuten oikein. Joka muuta tietää koittaa ja ottaa pihasoraksi soraa josta on tuhka seulottu pois ja kertoo miten kävi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuten aina suomi24 asiantuntijat ei ymmärrä mistä puhutaan ja kommentoivat asiaa jota eivät tiedä. Pihasorassa kuuluu olla tuhkaa. Se ei toimi muuten oikein. Joka muuta tietää koittaa ja ottaa pihasoraksi soraa josta on tuhka seulottu pois ja kertoo miten kävi.

        Onhan noita karkeasta sorasta tehtyjä nähty. Todella ikävä kävellä, kun pyörii jalkojen alla. Eikä toimi auton renkaiden allakaan, koska ei tiivisty ikinä.
        Tuossa joku mainitsi kalliomurskeen 0-16 mm ja olen samaa mieltä. Siitä saa parhaan mahdollisen pihan sikäli, jos ei halua laittaa kiveystä tai asfalttia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1873
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1436
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe