Itsemurhan odottaminen toiselta ihmiseltä

oikein vai väärin?

Onko todella väärin ja törkeää, jos joku sanoo, että jonkun toisen ihmisen pitäisi tehdä itsemurha, jos hän ei sano sitä sen toisen ihmisen kuullen, vaan selän takana niin ettei se toinen ihminen koskaan saa tietää siitä? Mitä ajattelisitte ihmisestä, joka sellaista sanoo?

Jos joku parantumattomasti fyysisesti sairas ihminen aiheuttaa tosi paljon kärsimystä läheisilleen sen sairautensa takia, ei siis tahallaan, niin onko hänellä tavallaan velvollisuus toisia ihmisiä säästääkseen tehdä itsemurha vai onko tällaisen ajatteleminenkin jo väärin ja törkeää? Vai onko ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että odottaa sen sairaan ihmisen tekevän "oikeat johtopäätökset" tilanteesta ja tappaa itsensä?

12

163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olet väärässä

      Tietenkin jokainen saa itse miettiä päässään, mitä lystää, mutta tuollainen toiselle kuolemaa toivova tekee väärin. Mielipiteesi on sinun ja et tunne mitä tuo asianomainen ja hänen läheisensä tuntevat. Kyllä olet aika itsekäs ja hitlerimäinen. Sinäkö voit mennä määrittelemään, kenen kärsimys on oikein, arvokasta ja kuka saisi elää?
      Älä missään nimessä anna ajatustasi sairaan ja läheisten tietoon.

      • ap.

        Ymmärsit väärin. En ole se, joka toivoo, vaan olen itse se parantumattomasti fyysisesti sairas ihminen.

        Näen joidenkin ihmisten katseesta sellaisen turhautuneisuuden tai tympääntyneisyyden kuin he paheksuisivat sitä etten tee itsemurhaa nyt kun vierlä pystyn.... En kuitenkaan halua kuolla oman käden kautta. En ole kuullut kenenkään suoraan sanovan sellaista, mutta katse voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa.

        Nyt vielä en ole sairastamisen takia käytännössä taakka läheisilleni, mutta tulevaisuudessani niin tulee vääjämättä käymään, koska sairaudessani (jioka on invalidisoiva) tulee sellainen vaihe, jolloin elän tuetusti ja siinä vaiheessa tulen tarvitsemaan myös läheisteni apua, koska viranomaiset ja ammattilaiset eivät aina ehdi joka paikkaan, se vain on niin käytännössä, tiedän sen.

        Ehkä ennen kaikkea tarkoitin taakkana olemisella psyykkistä painolastia, eli läheiseni joutuvat kärsimään kun joutuvat seuraamaan vähittäistä invalidisoitumistani ja ulkoisen olemukseni muuttumista sen myötä. Jo diagnoosin saaminen oli omaisilleni iso isku ja päätin olla itse vahva heidän takiaan, mutta nyt minusta on alkanut tuntua, että jotkut odottavat että tekisin itsemurhan, koska se olisi sittenkin helpompaa läheisilleni. Eli kerran se kirpaisee mutta sitten helpottaa logiikalla helpompi.


    • Miten tarkalleen ottaen parantumattomasti fyysisesti sairas ihminen aiheuttaa kärsimystä läheisilleen? Meillä on julkinen terveydenhuolto.

      • ap.

        Julkisen terveydenhuollon hommista valuu aina osa taakaksi läheisille käytännössä. Ei sille mitään voi. Mutta tarkoitin taakalla sittenkin enemmän psyykkistä taakkaa. Lue vastaukseni edelliselle kommentoijalle, siitä selviää mitä tarkoitin.


    • asennesairaus

      Vuodeosastot ovat täynnä huonokuntoisia ihmisiä ja valtava joukko ihmisiä saa leipänsä vammaistyöstä. Kun palvelujärjestelmä on olemassa, niin on sitä oikeus käyttääkin. Ex-mieheni oli sitä mieltä, että hänen isänsä tulisi tehdä itsemurha tämän sairastuttua syöpään. Hänen isänsä eli elämänsä loppuun saakka, ja kuoli luonnollisesti sairauteensa. Olen siitä ylpeä.

      Itsemurha ja vaikea sairaus ovat kaksi erillistä asiaa. Moni itsemurhan tehnyt on fyysisesti varsin hyväkuntoinen. Voisikohan olla, että ihmisten puheissa on omaa kykenemättömyyttäänkin? He pelkäävät itse, että joutuisivat vastaavaan tilanteeseen. Terveenä heidän näkökulmansa ja arvonsa ovat erilaisia, ja he eivät voi ymmärtää, mitä arvoa ja iloa vaikeasti sairaan ihmisen elämässä voisi olla. Jokainen vammaisia tai sairaita hoitanut tietää, että vajaakuntoisen ihmisenkin elämässä voi olla riemua.

      Elä tavallasi. Älä muiden asenteista välitä.

      • ap.

        Niin se näyttää olevan. Monet terveet ihmiset näkevät vain sen sairauden ja sen tuomat rajoitteet ja kärsimykset, mutta minun elämäni on tästä sairaudesta huolimatta ihan ok. Tosin nyt vielä en ole invalidisoinut, mutta en usko että tulen myöhemminkään haluamaan kuolemaa, varsinkaan oman käden kautta.

        Kiitos vastauksestasi.


    • skitsobo

      Entisessä Japanin keisarikunnassa annettiin veitsi lahjaksi ihmiselle jonka haluaa tehdä itsemurhan.

      • ap.

        "Entisessä Japanin keisarikunnassa annettiin veitsi lahjaksi ihmiselle jonka haluaa tehdä itsemurhan."

        Tarkoititko, että "jonka haluaa tekevän itsemurhan"?

        Japanilaisiahan onkin aina kiehtonut itsemurha eri tavoin ja eri tulokulmista.


    • Hei
      Kenenkään ei pidä ”toisia ihmisiä säästääkseen” tehdä itsemurhaa. Sairaan ihmisen ei pidä tehdä itsemurhaa ”oikeana johtopäätöksenä” tilanteesta.

      Voimia sinulle sairautesi keskelle. Uskon, että olet katsellut meidän ns. terveiden ihmisten ilmeitä. Moni varmasti on hämmentynyt eikä tiedä oikein mitä sanoisi. Vakava sairaus hämmentää ihmisiä ja siksi olemme usein kovin kömpelöitä. Emme osaa aina oikein viestittää välittämistämme.

      Suret läheisiäsi, jotka joutuvat tulevaisuudessa olemaan apunasi ja tukenasi. Oletko keskustellut avoimesti heidän kanssaan ja heidän tunteistaan? Uskotko, että läheisesi voisivat olla tukenasi ihan mielellään? Vaikka varmasti monenlaisia tunteita joutuu jokainen läpikäymään.

      Olet päättänyt olla vahva. Toivon kuitenkin, että saat jostain tukea omaan sairauteesi. Niin vahva ei tarvitse kenenkään olla, ettei tarvitsisi tukea tällaisessa tilanteessa. Hienoa kuitenkin, että elämäsi on nyt ihan ok.

      Toivon, että ajatus, että vakavasti sairaan pitäisi tehdä itsemurha, ei todellakaan olisi leviämässä. Jokaisen ihmisen elämä on arvokas, aivan loppuun saakka. Toivon sulle elämäniloa.

      Tervehtien Päivi-pappi Hämeestä

      • ap.

        Kiitos Päivi-pappi!

        En ole keskustellut läheisteni kanssa tilanteestani, tai meidän yhteisestä tilanteestamme, niin avoimesti ja perusteellisesti kuin olisi ehkä tarpeen. He ovat kyllä ilmaisseet olevansa tukenani, mutta vähän syvällisempi keskustelu asiasta voisi olla hyväksi, niin ei jää vääriä ja turhia luuloja.

        Nyt voin tosiaan ihan hyvin. Olen uskossa itsekin ja uskon, että sen ansiosta tulen kyllä pärjäämään sittenkin, kun sairauteni pahenee.


      • häpeä päivi

        haaskalinnut saalistaa


    • 12+3

      Ei kenenkään tarvitse tehdä itsemurhaa muiden vuoksi!

      Itse koen asian näin: Jos läheiseni sairastuu vakavasti, en tahdo hänen kuolevan. Tosiasia on se, että jätät enemmän surua jälkeesi jos teet itsemurhan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2052
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      46
      1591
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe