Verovapaa päiväraha, ateriakorvaus, viikonloppumatkat

Raksalainen

Työskentelen rakennusalalla rakennusmiehenä. Työmaalla työskentelee henkilöitä monelta eri paikkakunnalta, joilla työpaikan ja vakituisen asunnon välinen matka on 400-600 kilometriä. Kaikki olemme perheellisiä. Verotuspäätökset eroavat suuresti toisistaan. Saanko selvityksen missä tapauksessa työntekijä saa viikonloppumatkat omalla/julkisella laskettuna, milloin oikeus ateriakorvaukseen (kenellekään työnantaja ei ole järjestänyt ruokailua), milloin oikeus verovapaaseen päivärahaan ja missä tapauksessa päiväraha verotetaan. En halua vastausta, jossa on linkki johonkin ohjeeseen vaan haluan vastauksen tälle palstalle "suomennettuna".

3

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei Raksalainen ja kiitos kysymyksestäsi!

      Vastaan ensin kysymykseesi viikonloppumatkoista. Koska työskentelet tilapäisesti toisella paikkakunnalla kuin missä kotisi sijaitsee, perhesuhteet eivät vaikuta oikeuteesi vähentää matkakuluja verotuksessa. Tällöin voit siis ilmoittaa työskentelypaikkakunnalla syntyneet matkakulut tulonhankkimiskuluina ilman matkakulujen omavastuuta ja enimmäismäärää.

      Työkomennuksen kestäessä voit vähentää myös toisella paikkakunnalla olevaan kotiin tehdyt matkat. Nämä yleensä kerran viikossa tehdyt matkat katsotaan verotuksessa asunnon ja työpaikan välisiksi matkoiksi, jotka saat vähentää halvimman kulkuneuvon mukaan. Jos olet kulkenut matkaa useammin, selvitä asia veroilmoituksella. Jos ehdit käymään viikonlopun aikana kotona julkisilla liikennevälineillä, voit vähentää matkakulut vain julkisen kulkuneuvon mukaan.

      Työkomennuksen katketessa voit vähentää toisella paikkakunnalla olevaan kotiisi tehdyt matkat käyttämäsi kulkuneuvon mukaan tulonhankkimiskuluina. Työkomennus katkeaa mm. työntekijän sairaus- ja vuosiloman ajaksi tai jos työnantaja sulkee järjestämänsä majoituksen viikonlopun ajaksi.

      Jos työnantajasi korvaa sinulle työkomennuksen kestäessä viikonloppumatkan kotiin, ilmoittaa hän maksamansa kulut verottajalle ja ne näkyvät veroilmoituksellasi tuloinasi. Saat vähentää nämä matkakulut (joita et siis itse ole maksanut) halvimman kulkuneuvon mukaan.

      Erityisaloilla voidaan lisäksi vähentää lisääntyneet elantokustannukset tulonhankkimiskuluina, jos työnantaja ei ole korvannut niitä verovapaasti. Jos muuta selvitystä ei ole, vähennyksen määrä on sama kuin verovapaan ateriakorvauksen määrä.

      Ateriakorvausta vastaavaa vähennystä et voi tehdä, jos työnantajasi on järjestänyt työpaikkaruokailun erityiselle työntekemispaikalle tai sen välittömään läheisyyteen. Silloin vähennystä ei ole mahdollista saada, vaikka hän maksaisi ruokailusta käyvän hinnan. Ruokailu katsotaan järjestettäneen myös silloin, kun työntekijällä on ollut mahdollisuus saada tai ostaa työnantajalta ruokailulipukkeita (esim. lounasseteleitä).

      Vähennyksen saamiseksi sinun on tarvittaessa esitettävä selvitys työpäivien lukumäärästä ja siitä, että työskentelet erityisalalla eikä varsinaista työpaikkaa ja työnantajan järjestämää ruokailua ole.

      Mikäli joudut työmatkalla aterioimaan kaksi kertaa tavanomaisen ruokailupaikkasi ulkopuolella, eikä työmatkasta suoriteta päivärahaa, ateriakorvauksen enimmäismäärä on 19,50 euroa (vuonna 2014).

      Päiväraha ei ole verovapaa erityisillä aloilla. Kuitenkin yövyttäessä erityisellä työntekemispaikalla, sovelletaan yleisiä säännöksiä ja tällöin sinulla on oikeus verovapaaseen päivärahaan.

      Työmatkakustannusten korvauksista verotuksessa voit lukea tarkemmin osoitteessa: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Verovapaat_suoritukset/Tyomatkakustannusten_korvaukset_verotuks(31683)#4.8Erityisetalat_x

      Syksyisin terveisin,

      Maria Verotiimistä

    • iiris4

      Jos pääasiallinen työskentely samalla työntekemispaikalla kestää yli TVL 72a §:ssä säädettyjen määräaikojen, kysymyksessä on palkansaajan varsinainen työpaikka. Määräajoilla on merkitystä vain silloin, kun kysymyksessä on erityinen työntekemispaikka. Jos palkansaaja työskentelee varsinaisella työpaikallaan, hänellä ei ole oikeutta verovapaisiin matkakustannusten korvauksiin, vaikka työskentely kestäisi alle edellä mainittujen määräaikojen (esimerkiksi KHO 27.3.2009 taltio 757).

      TVL 72a §:ssä on säädetty täsmälliset aikarajat sille, kuinka pitkän ajan kestävää työskentelyä samassa työskentelypaikassa voidaan pitää tilapäisenä. Määräaikoja on kaksi, yleinen kaksi vuotta ja rajatun ajan kestävissä työkohteissa työskentelyyn sovellettava kolme vuotta. Näitä aikarajoja sovelletaan kaikkiin Verohallinnon kustannuspäätöksessä mainittuihin matkakustannusten korvauksiin kuten päivärahoihin, kilometrikorvauksiin, ateriakorvauksiin ja majoittumiskorvauksiin.

    • Hei "iiris4" ja kiitos kommenteista aiheeseen.

      Tämä on paikallaan oleva lisäys kyseiseen asiaan ja asia menee juurikin noin. Kiitoksia sinulle.


      Terveisin

      Päivi Verotiimistä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2184
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      50
      1714
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      35
      1537
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1456
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe