Mikä unohtui, Päivi Tuomivaara?

Unohtuiko jotakin?

"Nyt meidän (=lestadiolaisvanhempien) väsymyksestämme on tehty kielletty tunne. Emme saisi väsyä!" kuusitoista lasta synnyttänyt Päivi Tuomivaara laukoi Me Naiset -lehdessä.

Kysymys sinulle, Päivi Tuomivaara. Etkö itse ymmärrä että annat laajalevikkisessä lehdessä valheellisesti väärän kuvan kirjasta "Usko, toivo ja raskaus".

Kirja ei suinkaan alkuunkaan "kiellä väsymyksen tunnetta" vaan päinvastoin! Sinä valehtelet julkisesti Päivi Tuomivaara. Miten kuuluu kahdeksas käsky...?

Kirja antaa äänen ja nostaa esille niiden ihmisten kokemuksen, jotka eivät ole voineet puhua väsymyksestään vl-liikkeen sisällä! Ry:llähän suurperheet on ihannoituja.

Teennäisesti Päivämiehessä ja saarnoissa aina kaunistellaan miten ihanaa on. Jumala siunaa suurperhettä.

Aikamoinen media-temppu sinulta Päivi Tuomivaara.

Onkohan itselläsi tullut edes luetuksi tätä kirjaa ennen kuin kiirehdit Päivämiehen tiimin innostamana antamaan lausuntosi medialle? Haastattelustasihan sovittiin tomittajan kanssa jo viikkoja sitten.

23

5521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä unohtui!

      Olen vanhoillislestadiolainen ja seurannut julkista keskustelua uskostani. Havahduin ruokakaupassa, kun puolituttu ihminen sanoitti huolensa, että olenko täysissä ruumiin ja sielun voimissa. Huolenpito lähimmäisestä on hyväksi – mutta keskustelua käydään nyt lestadiolaisnaisten omaa tahtoa ja uskoa aliarvioiden.

      Keskustelusta on hävinnyt suhteellisuudentaju. Ymmärrän toki teemoja väsymyksestä, ahdingosta ja vaikeista valinnoista. Kaikki nämä ovat asioita, joihin kuka tahansa äiti voi törmätä. Vaikeuksien käsittelemiseen tarvitaan ennen kaikkea turvallisia ihmissuhteita. Vaikeissa eettisissä tilanteissa ei tarvita ylemmyyttä ja halveksuntaa, jotka välittyvät lääkäri Pirkko Kiviluodon mielipidekirjoituksesta (HS 9. 9.).

      Olen käyttänyt täydessä ymmärryksessä Kiviluodon mainitsemia oikeuksia: valinnut itselleni rakkaan puolison, jättänyt käyttämättä ehkäisyä ja kiitollisuudella ottanut syntyvät lapset omakseni. Jokainen ihminen tarvitsee vakaumuksen kannalta vaikeassa eettisessä tilanteessa kunnioittavaa ja ystävällistä kohtelua. Valitsemisen vaikeutta ja vastuuta meistä kukaan ei pääse pakoon.

      Äidinkin elämä on tärkeä ja suojelemisen arvoinen. Vaikeassa tilanteessa vanhoillislestadiolaiset naiset luottavat asiantuntijoiden viisauteen ja siihen, että he kunnioittavat arvomaailmaamme.

      Olen tehnyt valintoja henkilökohtaisen uskon ohjaamana; en sattumalta tai ulkoa päin ohjattuna. Olen sitoutunut elinikäiseen avioliittoon ja ottanut lahjana vastaan seitsemän lasta. Terveenä tässä ei ole ollut mitään ylivoimaista, vaikka valinta on vaatinutkin työtä ja joustavuutta.

      Suurperheen äitiys esitetään mediassa mahdottomana tehtävänä. Usein unohdetaan, miten luonnollinen osa elämää lapsen saaminen on.

      Isyys on ollut myös puolisolleni arvokas tehtävä. Olemme tukeutuneet kaikissa avioliittomme vaiheissa toisiimme, rakastaneet ja sitoutuneet perheeseemme. Olen elänyt todeksi uskoani. Vastasyntynyt lapsi sylissäni olen kokenut olevani lähellä Jumalaa.

      Vanhoillislestadiolaisilla on samat yhteiskunnalliset oikeudet kuin kaikilla suomalaisilla. Oikeuksiin kuuluu vapaus päättää omasta perheestä ja vakaumuksesta. Velvollisuuksiin kuuluu hoitaa lapset hyvin ja rakastaen sekä kasvattaa uudesta sukupolvesta vastuuseen ja työhön kykenevä.

      Olen sitoutunut tähän tehtävään ja toivon syvästi, että minulle annetaan elämisen ja uskomisen rauha.

      Henna Oikarinen
      äidinkielen ja kirjallisuuden
      opettaja, Porvoo

      • en ole vl

        Niin täydellinen on Hennan kirjoitus ettei keksi mitään lisättävää!


      • Hennalle,,,

        Olen seurannut kirjoituksiasi, aika mielenkiinnolla, mutta nyt oli pakko vastata.

        Kauniisti kirjoitettu, kun tajuaa sen että se on kirjoitettu ihmisten vankilasta.
        Otan ensimmäisenä viimeisen lauseesi; Olen sitoutunut tähän tehtävään ja toivon syvästi, että minulle annetaan elämisen ja uskomisen rauha.

        Olet todella liekassa kun kotieläin. Naru kaulassa ja astutetaan kun joku muu sen käskee.
        Pyydän jo nyt anteeksi, se on rakasti sanottu mutta täyttä totta, olen elänyt sen tilanteen sisällä, hyvin lähellä.
        Gal 5;1 Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen.
        Onko se sitä vapautta, että sitoutuu tekemään lapisa.
        Voin nimetä kahdenkeskisissä keskusteluissa useista tapauksista, jossa isä on lähinnä raiskannut äin, koska lääkärin mielestä seuraava raskaus tappaa, ja niin siinä sitten lopulta kävikin.
        Kuka tässä on kristitty, kuka lahkolainen murhaaja?
        Eräässäkin tapauksessa Isä vähätteli tätä; - naisen tehtävä on synnyttää, että pelastuu ja nyt se pelastui?
        Toinen on uskomisen rauha? Minkä uskon ja keneen, tai mihin. Onko se SRK? Jeesus se ei ole, koska et kirkasta Häntä?
        Käsittämätöntä.
        On turha esitellä, että VL;llä on sama oikeus kun muilla? Onko?
        Veikko Vihelä raiskasi ja hyväksikäytti 14 lasta? Mitkä oikeus Hänellä on Suomen Oikeudessa, 70 pv ehtoollista?
        Selvitä itsellesi, kuka oli tutkija, kuka tutkinnan johtaja, kuka syyttäjä ja kuka oikeuden pj, ketkä lautamiehiä.
        Täältä löytyy VESTADIOLISEN OIKUS Oulussa. Pienemmällä rikosmäärällä Helsingissä tuli yli 4 v. koppia.
        Ihannoit suurperhettä. Se oli relevanttia viime vuosituhannella, aivan toisesta syystä, kun puhut.
        Yliopistossa opiskelleena kannatta orientoitua tähän vuosituhanteen.
        Todellisuudessa VL suurperheet ovat supistuneet puoleen, ”onko onki ruostunut, vaan järvi kalaton” näin minulta kyseltiin, mutta nyt kysyn minä, syyhän on sala- ehkäisy, joka lopulta hajottaa koko lahkon.
        Voitko todella puoltaa suurperhettä. 15- 20 lasta. Kenen luulet saavan olla äidin sylissä, ei siihen kerkiä kukaan ja onko se ihmisen elämää, jatkuvasti paksuna.
        >> Olen tehnyt valintoja henkilökohtaisen uskon ohjaamana;??? Mitä olet ohjannut?
        Meidän tulee ohjata ihmiset Jeesuksen opetuslapsiksi, ja siihen ei kuulu suurperheet, ainoastaan henkilökohtainen pelastusvarmuus.
        Teillähän näitä ihmisiä, jotka seuraavat lasten tuloa, ja käskystä kirjoittavat palstoille. Onnea työllesi, älähän lyö kirvestäsi kiveen.


      • 12-lapsinen

        Tähän voi yhtyä täysin sydämin.


      • Henna, kerro

        rehellisesti - yksinkö olet ilman ulkopuolista apua hoitanut lapsikatrastasi?

        Vai kuulutko niihin etuoikeutettuihin, joiden on ollut mahdollista saada apua arjen pyörittämiseen? Montako lasta sinulla oikein on? Se ei ilmene kirjoituksestasi.


      • täydellisyyden luku

        Vain seitsemän lasta Hennalla:(


    • Heitteille jäävät

      Sitä voidaan pitää henkisenä sairautena, jos vanhemmat tekevät yli 8 lasta.

      • ystäväsi.

        Vuokko, älä nyt noin rumaa kieltä käytä, edes tällä palstalla.


    • mediasotaa
    • Näin se vain toimii,

      tuo vanhoillislestadiolaisuus - valehdellaan ja kaunistellaan tosiasioita, mutta totuus kielletään.

      Nähtyäni Vuokon ja Ailan haastattelun lauantain 13.9. aamu-tv:ssä, voin vain sanoa, miten rehellisiä ja asiallisia molemmat haastateltavat olivat.

      Vuokon kokemukset monilapsisen perheen arjesta ovat elämän arjessa koettua ja todella omakohtaisia kuten myös niiden 30 haastatellun vanhoillislestadiolaisen, joiden elämästä kirja kertoo.

      On outoa, että kirjasta on noussut niin suuri HALOO juuri vanhoillislestadiolaisten keskuudessa - ehkä juuri siksi, koska se kertoo tosiasioita, jotka tyypillisesti vl-liikkeen mukaisesti kiistetään ja väitetään valheiksi ja huomion tavoitteluksi.

      • Mistä turvattomuus?

        Syy on varmaan tässä. Vanhoillislestadiolaisella on usko yhteisöjumalaan sen verran hauras, että hän ei kestä kuulla siitä mitään ongelmallista. Omasta yhteisöstä ei saisi löytää mitään inhimillistä vikaa, tai ainakaan asioista ei saisi avoimesti keskustella. Se koetaan uhkaavaksi.
        Yhteisö on erehtymätön, uskoo aika moni lestadioalinen. vaikka Jumalahan se erehtymätön ja virheetön on mutta ihmisyhteisö erehtyväinen.

        Sitä en ymmärrä että miksi vanhoillislestadioalinen kokee itsensä turvattomaksi jos joku haluaisi kohtentaa yhteisön toimintaa niin että äidit ja lapset ja isätkin voisivat vähän paremmin eikä lapset jäisi hoidotta.


      • Yön Kukkuja

        Mikä haloo? Mediassa haloo! Ja täällä metelöivät enimmäkseen palstan trollit ja muut saissenpuhujat. Antakaa ihmisten uskoa ja elää yavallaan. Erilaisuus pelottaa?


      • ohi mennen
        Yön Kukkuja kirjoitti:

        Mikä haloo? Mediassa haloo! Ja täällä metelöivät enimmäkseen palstan trollit ja muut saissenpuhujat. Antakaa ihmisten uskoa ja elää yavallaan. Erilaisuus pelottaa?

        Ei vaan teissä pelottaa tuo samanlaisuus. Kaikki kertovat yhteen ääneen, melkein samoin sanankääntein kuinka ihanaa on elämä uskovaisessa suurperheessä. Ehkä se saattaa olla sitä muutamassa perheessä, mutta monessa perheessä se on kamppailua jokapäiväisestä leivästä, ja riittämättömyyden tunteesta, kun pitäisi elää arkea, huomioida kaikki lapset ja vielä osallistua lestadiolaisten yhteisölliseen elämään, rukoushuoneella käyntiin, talkoisiin ym.


    • Aila Pajuoja

      ### Sitä en ymmärrä että miksi vanhoillislestadiolainen kokee itsensä turvattomaksi jos joku haluaisi kohentaa yhteisön toimintaa niin että äidit ja lapset ja isätkin voisivat vähän paremmin eikä lapset jäisi hoidotta. ####

      Kiinnitit huomiota juuri oikeaan pointtiin.Tästä on monta kertaa kysymys. Onneksi uusi puheenjohtajammekin on samoilla linjoilla ja uskon, että tulevaisuudessa tällainen ääni kellossa on yleisempi jopa Päivämiehen kirjoituksissa!

      • eikö niin

        Hennalle.

        Jos sinä jaksat hoitaa perhettäsi etkä koe sitä liian raskaaksi, niin hyvä on.
        Mutta koetatko omalla jaksamisellasi vähätellä niiden satojen äitien taakkaa, joilla ei
        ole samanlaisia voimavaroja kuin itselläsi? Jotka joutuvat toimimaan synnytys-
        koneina vastoin tahtoaan.
        Yritätkö lakaista ongelman maton alle ja antaa vl-äidin elämästä liian auvoisen kuvan?
        Eihän ongelma poistu sillä, että kehutaan omaa jaksamista.


    • eräs vaan

      Koska ajatellaan vl lapsia? Miltä tuntuu kun ei saa huomoita kun äidillä aina uusi vauva ja väsmys?

      • turha teille mitään

        Lapsia ei saa jättää vanhempien sisarusten vastuulle, ei ne osaa oikealla tavalla pitää huolta pienemmistä sisaruksistaan. Tämän olen karvaasti kokenut. Äidillä pitää olla aikaa huolehtia jokaisesta lapsestaan. Voi itku teidän kanssa jotkut ajattelemattomat.


    • elämästäonnellinen

      Elämää se on ja joskus ihanaa, joskus vaikeaa ja väsyttävää, niinkuin kaikki muukin elämä.

    • sanaton

      Henna, moni uupuu kahdeksannen ja yhdeksännen muksun jälkeen. Sinulla on vasta seitsemän. Mitä sinä tiedät sellaisen äidin elämästä, jolla on 10-18 lasta eikä mahdollisuutta tai varaa kouluttautua yliopistossa? Tai niiden äitien, joiden on pakko synnyttää, vaikkeivat ole tippaakaan lapsirakkaita.

      Aiemmassa tekstissä oli todettu hyvin, että eivät ongelmat poistu siten, että vahvat ihmiset kehuvat omaa jaksamistaan. Eivät todellakaan.

      • siltä tuntuu

        Onkohan asia niin, että vl-äidin on aina oltava vahva ja onnellinen?
        Masennus täytyy salata.


      • VLVLVLVLVL
        siltä tuntuu kirjoitti:

        Onkohan asia niin, että vl-äidin on aina oltava vahva ja onnellinen?
        Masennus täytyy salata.

        Enää ei tarvi ku tiätää kuka on Päivi Tuomikorpi... EVVK


      • On puhuttava

        Totta. On kyllä outoa että hyvinvoivat lestadiolaiset Päivä Tumivaaran tapaan eivät siedä yhtään sitä, että ne joilla on voimat loppuneet, sanovat sen ääneen.

        Vain asioista suoraan puhumalla pystytään näkemään miten niitä voidaan auttaa jotka apua tarvitsevat.

        Tilanteen kaunistelu ja suun tukkiminen heikommilta ei johda muuta kuin inhimillisen hädän pahenemiseen. Tätäkö Päivi Tuomivaara haluaa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1916
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe