Opettajille tsemppiä ruotsin opetukseen.

kielisoturi

En näe mitään syytä muuttaa vallitsevaa tilaa. Suomi on hyvä maa näin kaksikielisenä, ja kouluruotsin opiskelu koko maassa takaa mahdollisimman tasa-arvoiset lähtökohdat kaikille.

Erityisesti kehotan nuorten vanhempia kannustamaan ajattelemaan lastensa tulevaisuutta: lasten tulevaisuus ei sillä parane että alkaa boikotoida tiettyjä oppiaineita kuten vaikkapa ruotsia. Täällä sopii vallan hyvin meuhkata, sillä kyllä maailmaan meteliä mahtuu. Lasten ei tule kärsiä asiasta, vaan heidän tulee panostaa omaan tulevaisuuteensa sellaisena kuin koululaitos sen nykyisellään tarjoaa. Ehdottomasti kannustan myös kirjoittamaan ruotsin kielen ylioppilaskirjoituksissa, jos sellainen mahdollisuus itse kullekin tarjoutuu.

Varsinkin RKP:lle, Folktingetille ja opettajille tsemppiä, jotta saatte oppilaat kannustettua opiskelemaan ruotsia täydellä teholla. Julkisuus kun on ylläpitänyt ruotsin negatiivista mainetta jo jonkin aikaa ja "pakkoruotsi"-termille on annettu aivan liikaa mediatilaa. Opettajille ei ole luontevaa siirtää näitä asenteita eteenpäin oppilaille.

Ruotsin kieltä Suomessa tukien ja Vapaa Kieliyhdistys -toimintaa vastustaen.

50

156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • älkää vastatko

      Sairas työeläkeläinen taas purkaa patoumiaan.

      • anti-kielitalibani

        Tuohan on samaa settiä kuin RKP:n Flenin radiohaastattelussa.
        Hänhän painotti, että nimenomaan ruotsinopettajat tulee tehokkaammin valjastaa aivopesemään nuorisoamme. "Ruotsinopettajat ovat avainhenkilöitä", Elli sanoi.
        Projektejakin on kuulemma jo menossa.
        Soturi ei siis tuo areenalle mitään uutta, RKP on kertonut nuo moneen kertaan.


      • kieIisoturi

        Pystyt varmasti parempaan!


    • ilona P

      Ruotsin kieltä Suomessa tukien ja Vapaa Kieliyhdistys -toimintaa vastustaen.

      Saathan sinä tukea ja vastustaa ketä haluat mutta liikkeelle lähtenyttä junaa et voi pysäyttää!

      • reppanoiden karkelot

        "Saathan sinä tukea ja vastustaa ketä haluat mutta liikkeelle lähtenyttä junaa et voi pysäyttää! "

        Eikä asemalle juuttunutta tarvitse pysäyttää. Eikä se solvaamalla netissä lähde liikkeelle.


    • Tarpeeton kieli

      ruotsilla tee mitään

    • lasten hyväksi

      Tuosta olen aivan samaa mieltä kanssasi.
      En ole oikein ymmärtänyt, miksi se ruotsinkielen opetus on niin "vaarallista", vaikka tosiasiassa siitä on ja on aina ollut hyötyä suomenkielisten työllistymisessä. Halutaanko meidän suomenkielisten lapset kouluttaa syrjäytyneiksi työttömiksi vaikka Pohjoimaiden yhteistyön ansiosta monilla olisi mahdollisuus työhön. Miksi tuo Vapaa Kieliyhdistys-toiminta siis haluaa hankaloittaa lastemme tulevaisuutta?
      Siitä ruotsinkielentaidosta on paljon muutakin hyötyä kuin täällä väitetty, pelkkä virkamiesten kielitarve.

      • yks

        "En ole oikein ymmärtänyt, miksi se ruotsinkielen opetus on niin "vaarallista", "

        Harvempi kai väittää että ruotsinkielen osaaminen on vaarallista tai ei olisi hyödyllistä osalle suomalaisia.
        2014 EU Suomi vain elää totaalisesti erityyppisessä maailmassa mitä 100v tai 50v sitten, suomen kielivarantoa olisi hyvä saada laajennettua!

        Kolme suurinta vientimaata Suomelle on ruotsi/venäjä/saksa.
        Kolme suurinta tuontimaata venäjä/saksa/ruotsi.
        EUn viralliset työkielet englanti, saksa, ranska.

        Suomen olisi nyt kiireesti muutettava kieliopetusta niin että olisi pakollista edelleen opiskella toista vierasta kieltä mutta valinnaisuuden pohjalta pääsääntöisesti kielet olis ruotsi, saksa, venäjä, ranska..... Toki kielivalikoima riippuu koulujen resursseista joten kaikkia kieliä kaikkialla ei olisi mahdollista valita jos sitten ei oteta hyviä etä opiskelu malleja käyttöön.
        L
        Myös virkamiesruotsin säädökset tulisi sopeuttaa järkevästi tukemaan suomen ruotsinkielisiä ja kaksikielisiä kuntia, koko mannersuomen laajuinen virkamiesruotsi pakko on päivänselvästi ylimitoitettu.

        Ja lopuksi kyllä yllä olevien muutostenkin jälkeen suomi olisi kaksikielinen ja lisättynä saamen kielellä ja monilla muilla pienemmillä kielillä jotka huomioitava.


    • Vesa Kaitera

      Kielisoturi kirjoitti: "En näe mitään syytä muuttaa vallitsevaa tilaa. Suomi on hyvä maa näin kaksikielisenä, ja kouluruotsin opiskelu koko maassa takaa mahdollisimman tasa-arvoiset lähtökohdat kaikille."


      Sinä et ilmeisesti näe syytä muuttaa vallitsevaa tilaa, mutta meitä on melkoisen paljon, jotka haluamme niin tehdä. Nykyinen tilanne pakkoruotsineen kun ei vain toimi. Tällä en tarkoita sitä, etteivätkö jotkut innokkaasti opiskelisi ruotsia ja oppisikin sitä, vaan sitä, että vaihtoehtoisena kielena ruotsin oppimistulokset olisvat nykyistä parempia, kun kuollut paino lakkaisi oleilemasta ruotsin tunneilla. Ne, jotka eivät haluaisi opiskella ruotsia, joutisivat opiskelemaan jotakin toista kieltä sen sijaan. Tämä valinta ei olisi täysin vapaa, koska kunkin vieraan kielen vaihtoehdon pitäisi saada riittävän suuri ryhmä taakseen. Tällä hetkellä peruskoululaisista noin 45% tyytyy kahteen vieraaseen kieleen. Kun englanti on de facto pakollinen ja ruotsi de jure pakollinen, niin kielivalinnan vaihtoehdot ovat tuolla ryhmällä tasan nollassa. Tämä ei ole 2000-luvun koulutuspolitiikkaa.


      Kielisoturi: "Erityisesti kehotan nuorten vanhempia kannustamaan ajattelemaan lastensa tulevaisuutta: lasten tulevaisuus ei sillä parane että alkaa boikotoida tiettyjä oppiaineita kuten vaikkapa ruotsia."


      Eiköhän ole täysin selvää, että jo pakkoruotsitusta vielä nykyisestäänkin pidennetään ja syvennetään, niin se on laajan kouluboikotin paikka. Luonnollisesti koululaisten täytyy käydä muilla lukujärjestyksensä tunneilla, mutta ruotsi jätetään väliin. Kun se tehdään tarpeeksi suuressa määrin yhdessä laajan joukkotoiminnan kanssa (lukiolaisten liitto voi tässä olla merkittävän organisaattorina), niin eiköhän rupea tapahtumaan. Suomenkielisistä kansanedustajista varsin huomattava osa kyllä pakkoruotsia vastaan, mutta he ovat niin motivoitumattomia tässä asiassa, että he kaipaavat selkeää työntöä ulkoapäin.


      Kielisoturi: "Täällä sopii vallan hyvin meuhkata, sillä kyllä maailmaan meteliä mahtuu."


      Tämä saitti on yksi rintama laajassa kielisodassa, ei kannata aliarvioida nettikeskustelujen merkitystä.


      Kielisoturi: "Lasten ei tule kärsiä asiasta, vaan heidän tulee panostaa omaan tulevaisuuteensa sellaisena kuin koululaitos sen nykyisellään tarjoaa."


      Tarkoituksemme on kuitenkin muuttaa nykyistä koululaitosta kieltenopetuksen suhteen. Jos boikottia ei käynnistetä voimalla, niin yksittäisen koululaisen lienee tällä hetkellä viisainta olla ruotsin tunneilla ja yrittää oppia tuota kieltä. Tuskin se häntä pahentaakaan, ja jos hän todella oppii ruotsin, niin siitä voi olla hänelle hyötyä. Miltei minkä tahansa kielen oppimisesta on ainakin jonkinlaista hyötyä.


      Kielisoturi: "Ehdottomasti kannustan myös kirjoittamaan ruotsin kielen ylioppilaskirjoituksissa, jos sellainen mahdollisuus itse kullekin tarjoutuu."


      Tuo ruotsin kirjoittaminen ylioppilaskirjoituksissa on poliittinen kannaotto, jolla abiturientti asettuu epäsuorasti nykyisen tilanteen ja siis ruotsin pakollisuuden kannalle. Siksi pakkoruotsia vastutavien abiturienttien ei sitä kannata tehdä. Ruotsin osaamisen tason voi kyllä kukin hyvinkin monella tapaa osoittaa, ylioppilaskirjoitusten merkitys on tässä melko pieni. Omalla kohdallani kirjoitin lyhyestä englannista laudaturin, mutta eipä tuo työnhaussa kovin paljon painanut. Useassa työpaikkahaastattelussa osa haastatteluista tehtiin englanniksi ja muutamissa paikoissa jouduin tekemään kirjallisia käännöksiä englannista suomeen ja suomesta englantiin. Minun silloista englannin tasoani kyllä testatiin, muinaisia saavutuksiani englannin käyttäjänä ei aivan valtaisasti arvostettu, ehkä kuitenkin sitä, että olin kirjoittanut paljon englanninkielisiä dokumentteja aiemmissa töissäni.


      Kielisoturi: "Varsinkin RKP:lle, Folktingetille ja opettajille tsemppiä, jotta saatte oppilaat kannustettua opiskelemaan ruotsia täydellä teholla. Julkisuus kun on ylläpitänyt ruotsin negatiivista mainetta jo jonkin aikaa ja "pakkoruotsi"-termille on annettu aivan liikaa mediatilaa. Opettajille ei ole luontevaa siirtää näitä asenteita eteenpäin oppilaille."


      Näyttää siis siltä, että jopa RKP:n telaketjusiiven keskuudessa on todettu, että Vapaa kielivalinta on saanut termeilleen ja pyrkimyksilleen jonkinverran palstatilaa, ja se vaikeuttaa käynnissä olevan massiivisen indoktrinaation läpiajamista kansan keskuudessa.


      Kielisoturi: "Ruotsin kieltä Suomessa tukien ja Vapaa Kieliyhdistys -toimintaa vastustaen."


      Siinäpä kuultiin svekomaanisen kielisoturin taisteluhuuto perääntymismarssin alkajaisiksi. Vastustamasi yhdistyksen nimi on muuten Vapaa kielivalinta.

      • kieIisoturi

        "yksittäisen koululaisen lienee tällä hetkellä viisainta olla ruotsin tunneilla ja yrittää oppia tuota kieltä. Tuskin se häntä pahentaakaan, ja jos hän todella oppii ruotsin, niin siitä voi olla hänelle hyötyä. Miltei minkä tahansa kielen oppimisesta on ainakin jonkinlaista hyötyä."

        Näin.

        "taisteluhuuto perääntymismarssin alkajaisiksi."

        Ei tuo huudoksi ollut tarkoitettu, eikä se siltä vieläkään vaikuta. Haluan vielä todeta, että äänestämällä asiat ratkeaa, ja siihen lopputulokseen muiden on tyytyminen. Toivon toki että vuosien saatossa Vapaa kielivalinta uppoaisi yhdessä PS:n kanssa.


      • yks
        kieIisoturi kirjoitti:

        "yksittäisen koululaisen lienee tällä hetkellä viisainta olla ruotsin tunneilla ja yrittää oppia tuota kieltä. Tuskin se häntä pahentaakaan, ja jos hän todella oppii ruotsin, niin siitä voi olla hänelle hyötyä. Miltei minkä tahansa kielen oppimisesta on ainakin jonkinlaista hyötyä."

        Näin.

        "taisteluhuuto perääntymismarssin alkajaisiksi."

        Ei tuo huudoksi ollut tarkoitettu, eikä se siltä vieläkään vaikuta. Haluan vielä todeta, että äänestämällä asiat ratkeaa, ja siihen lopputulokseen muiden on tyytyminen. Toivon toki että vuosien saatossa Vapaa kielivalinta uppoaisi yhdessä PS:n kanssa.

        "Toivon toki että vuosien saatossa Vapaa kielivalinta uppoaisi yhdessä PS:n kanssa."

        Keskustelun keskeinen teema kun on " pakollinen ruotsinkielen opetus" kannattaa pitää kirkkaana mielessä että noin 2/3 suomalaisista haluaa ns. pakkoruotsin pois ja tilalle valinnaisuuteen perustuvan toisen vieraan kielen opinnot.

        PSn joukkiossa toki valta osa tätä mieltä, mutta niin on kaikkien muidenkin puolueiden leirissä, joten turhaan sitä enää kääntää pelkän PSn tavoitteeksi:-)


      • Vesa Kaitera
        kieIisoturi kirjoitti:

        "yksittäisen koululaisen lienee tällä hetkellä viisainta olla ruotsin tunneilla ja yrittää oppia tuota kieltä. Tuskin se häntä pahentaakaan, ja jos hän todella oppii ruotsin, niin siitä voi olla hänelle hyötyä. Miltei minkä tahansa kielen oppimisesta on ainakin jonkinlaista hyötyä."

        Näin.

        "taisteluhuuto perääntymismarssin alkajaisiksi."

        Ei tuo huudoksi ollut tarkoitettu, eikä se siltä vieläkään vaikuta. Haluan vielä todeta, että äänestämällä asiat ratkeaa, ja siihen lopputulokseen muiden on tyytyminen. Toivon toki että vuosien saatossa Vapaa kielivalinta uppoaisi yhdessä PS:n kanssa.

        Kielisoturi kirjoittaa: "Haluan vielä todeta, että äänestämällä asiat ratkeaa, ja siihen lopputulokseen muiden on tyytyminen."


        Eduskunta päättää näistä kielilaeista kuten muistakin laeista. Mutta ei tämä suinkaan tarkoita sitä, että kun eduskunta piankin selvällä enemmistöllä hylkää pakkoruotsin kaatoon tähdänneen kansalaisaloitteen, niin me pakkoruotsin vastustajat vain itkisimme yhdessä ja toteaisimme, että voi voi sentään. Tämä on pitkä prosessi, sitä olen sanonut jo vuosia, ja tähän prosessiin voidaan vaikuttaa hyvin monella tavalla: kirjoittamalla lehtiin ja yleisönosastoihin ynnä kansanedustajille ja ehdokkaille sekä erilaisin joukkotoiminnan ilmaisuin kuten mielenosoituksin ja boikotein. Äänestäminen on toki kovinkin hyvä tapa, mutta se ei ole ainoa. Eduskunta joutuu todennäköisesti vielä useaan otteeseen käsittelemään pakkoruotsin poistoa, ennen kuin se menee läpi, mutta eiköhän näin lopulta tapahdu. Pakkoruotsi ei yksinkertaisesti käytännössä ole toiminut, eikä se toimi jatkossakaan.


        Kielisoturi: "Toivon toki että vuosien saatossa Vapaa kielivalinta uppoaisi yhdessä PS:n kanssa."


        Jos pakkoruotsi ja virkamiesruotsi kaatuvat, niin Vapaan kielivalinnan keskeisin toiminnan motivaattori poistuu. En tiedä, uppoaisiko tuo yhdistys, mutta ainakin sen merkitys pienenisi kovasti nykytilanteeseen verrattuna. Jos SDP:n sisällä suuri pakkoruotsia vastustava enemmistö herää toimintaan, niin silloin ei ole kovin ratkaisevaa pakkoruotsin kannalta, kuinka hyvin PS:lla vaaleissa menee. Mutta tällä hetkellä PS on tärkeä tekijä pakkoruotsin vastaisessa taistelussa. Ei synny oikeutta ilman taistelua, ei taistelua ilman yhteistä rintamaa! Siksi minäkin Kokoomuksen pitkäaikaisena jäsenenä olen aina silloin tällöin kehaissut PS:a, vaikka esimerkiksi EU-politiikassa Kokoomus ja PS suhtautuvat toisiinsa kuin tuli ja vesi.


      • Vesa Kaitera

        Kielisoturi kirjoitti: "Perussuomalaiset ja Suomalaisuuden Puolue (ent.) nojaavat melko pitkälle Heikki Talan laatimiin teeseihin asiassa. Sen takia pakkoruotsin täydellinen vastustaminen lasketaan erityisesti PS:n, SuoPu:n että Heikki Talan luontaisesti kuuluviksi. Muut puolueet ovat sanoissaan huomattavasti korrektimpia."


        Heikki Tala on ollut merkittävä henkilö pakkoruotsin vastaisen taistelun organisoijana. Hänellä on kuitenkin yksi ongelma: hän aivan ilmeisesti vihaa sekä ruotsin kieltä että suomenruotsalaisia. Tämän vuoksi hänen eräät mielipiteensa ovat hieman liioiteltuja näin tavallisen fennomaanin silmissä. Suomalaisuuden Liiton nykyisellä puheenjohtajalla on selvästi Talaa positiivisempi näkemys suomenruotsalaisten roolista.

        Kokoomuksesta löytyy hyvin vähän suomenruotsalaisten vihaajia, sen sijaan pakkoruotsin vastustajia on melkoisen paljon. Meille pakkoruotsissa on kyse epätarkoituksenmukaisesta ratkaisusta ja resurssien hukkakäytöstä.


      • yks
        Vesa Kaitera kirjoitti:

        Kielisoturi kirjoitti: "Perussuomalaiset ja Suomalaisuuden Puolue (ent.) nojaavat melko pitkälle Heikki Talan laatimiin teeseihin asiassa. Sen takia pakkoruotsin täydellinen vastustaminen lasketaan erityisesti PS:n, SuoPu:n että Heikki Talan luontaisesti kuuluviksi. Muut puolueet ovat sanoissaan huomattavasti korrektimpia."


        Heikki Tala on ollut merkittävä henkilö pakkoruotsin vastaisen taistelun organisoijana. Hänellä on kuitenkin yksi ongelma: hän aivan ilmeisesti vihaa sekä ruotsin kieltä että suomenruotsalaisia. Tämän vuoksi hänen eräät mielipiteensa ovat hieman liioiteltuja näin tavallisen fennomaanin silmissä. Suomalaisuuden Liiton nykyisellä puheenjohtajalla on selvästi Talaa positiivisempi näkemys suomenruotsalaisten roolista.

        Kokoomuksesta löytyy hyvin vähän suomenruotsalaisten vihaajia, sen sijaan pakkoruotsin vastustajia on melkoisen paljon. Meille pakkoruotsissa on kyse epätarkoituksenmukaisesta ratkaisusta ja resurssien hukkakäytöstä.

        "Kokoomuksesta löytyy hyvin vähän suomenruotsalaisten vihaajia, sen sijaan pakkoruotsin vastustajia on melkoisen paljon. Meille pakkoruotsissa on kyse epätarkoituksenmukaisesta ratkaisusta ja resurssien hukkakäytöstä."

        Myös Kokoomuksen ulkopuolelta olen samaa mieltä Vesan kanssa ettei monella pakkoruotsin vastustajalla ole mitään suomenruotsalaisia tai ruotsinkieltä Suomessa vastaan. Nyky EU Suomessa vuonna 2014 pitäisi osata monipuolistaa kielten osaamista myös suuriin eurooppalaisiin ja maailman kieliin.

        Siksi edelleen suotavaa että toinen vieras kieli olisi pakollinen, mutta valinnainen jossa ruotsi suomenkielisille olisi yksi vaihtoehto muiden joukossa jotka koulujen kielivalikoimassa.


      • reppanoiden karkelot

        "että vaihtoehtoisena kielena ruotsin oppimistulokset olisvat nykyistä parempia"

        Jos tuo olisi totta niin Suomen kolujen oppimistulosten pitäisi olla surkeita, koska meillä on vähemmän valinnaisuutta, eli enemmän pakollisuutta, kuin melkein kaikissa muissa maissa.

        Tiedämme myös että kun yo-uudistuksessa lisättiin valinnaisuutta niin oppimistulokset laskivat.

        Pakko on hyvä motivaattori, koska jos et pakollisestä läpäise et pääse eteenpäin. Ja kaikki haluavat päästä eteenpäin.

        Valinnaisuus heikentää yksiselitteisesti oppimistuloksia. Sen ymmärtää kuka tahnsa.

        Tämä on vain YKSI esimerkki siitä miten täydellisen hakoteillä nettifennot ovat "perusteluineen". Ja tätäkin virhepäätelmää spammattaan nettiin päivittäin. Ja oikein ylpiellään kun on keksitty niin "loistavan" perustelun. Huhhuh


      • reppanoiden karkelot
        Vesa Kaitera kirjoitti:

        Kielisoturi kirjoitti: "Perussuomalaiset ja Suomalaisuuden Puolue (ent.) nojaavat melko pitkälle Heikki Talan laatimiin teeseihin asiassa. Sen takia pakkoruotsin täydellinen vastustaminen lasketaan erityisesti PS:n, SuoPu:n että Heikki Talan luontaisesti kuuluviksi. Muut puolueet ovat sanoissaan huomattavasti korrektimpia."


        Heikki Tala on ollut merkittävä henkilö pakkoruotsin vastaisen taistelun organisoijana. Hänellä on kuitenkin yksi ongelma: hän aivan ilmeisesti vihaa sekä ruotsin kieltä että suomenruotsalaisia. Tämän vuoksi hänen eräät mielipiteensa ovat hieman liioiteltuja näin tavallisen fennomaanin silmissä. Suomalaisuuden Liiton nykyisellä puheenjohtajalla on selvästi Talaa positiivisempi näkemys suomenruotsalaisten roolista.

        Kokoomuksesta löytyy hyvin vähän suomenruotsalaisten vihaajia, sen sijaan pakkoruotsin vastustajia on melkoisen paljon. Meille pakkoruotsissa on kyse epätarkoituksenmukaisesta ratkaisusta ja resurssien hukkakäytöstä.

        "Heikki Tala on ollut merkittävä henkilö pakkoruotsin vastaisen taistelun organisoijana."

        Vielä merkittävämpi hän on ollut vastareaktion synnyttäjänä. On varmaa että jos pääsette koskaan toivomaanne lopputulokseen niin nettifennoilun vihanlisteonta on ainakin viivästyttänyt täyttymystänne merkittävästi.

        Selaisia me tavalliset suomalaiset olemme - pienempiä ei potkita ja omista pidetään huolta.

        "Meille pakkoruotsissa on kyse epätarkoituksenmukaisesta ratkaisusta ja resurssien hukkakäytöstä."

        Ja varsinkin vihanlietsomisen verukkeesta.


      • reppanoiden karkelot
        Vesa Kaitera kirjoitti:

        Kielisoturi kirjoittaa: "Haluan vielä todeta, että äänestämällä asiat ratkeaa, ja siihen lopputulokseen muiden on tyytyminen."


        Eduskunta päättää näistä kielilaeista kuten muistakin laeista. Mutta ei tämä suinkaan tarkoita sitä, että kun eduskunta piankin selvällä enemmistöllä hylkää pakkoruotsin kaatoon tähdänneen kansalaisaloitteen, niin me pakkoruotsin vastustajat vain itkisimme yhdessä ja toteaisimme, että voi voi sentään. Tämä on pitkä prosessi, sitä olen sanonut jo vuosia, ja tähän prosessiin voidaan vaikuttaa hyvin monella tavalla: kirjoittamalla lehtiin ja yleisönosastoihin ynnä kansanedustajille ja ehdokkaille sekä erilaisin joukkotoiminnan ilmaisuin kuten mielenosoituksin ja boikotein. Äänestäminen on toki kovinkin hyvä tapa, mutta se ei ole ainoa. Eduskunta joutuu todennäköisesti vielä useaan otteeseen käsittelemään pakkoruotsin poistoa, ennen kuin se menee läpi, mutta eiköhän näin lopulta tapahdu. Pakkoruotsi ei yksinkertaisesti käytännössä ole toiminut, eikä se toimi jatkossakaan.


        Kielisoturi: "Toivon toki että vuosien saatossa Vapaa kielivalinta uppoaisi yhdessä PS:n kanssa."


        Jos pakkoruotsi ja virkamiesruotsi kaatuvat, niin Vapaan kielivalinnan keskeisin toiminnan motivaattori poistuu. En tiedä, uppoaisiko tuo yhdistys, mutta ainakin sen merkitys pienenisi kovasti nykytilanteeseen verrattuna. Jos SDP:n sisällä suuri pakkoruotsia vastustava enemmistö herää toimintaan, niin silloin ei ole kovin ratkaisevaa pakkoruotsin kannalta, kuinka hyvin PS:lla vaaleissa menee. Mutta tällä hetkellä PS on tärkeä tekijä pakkoruotsin vastaisessa taistelussa. Ei synny oikeutta ilman taistelua, ei taistelua ilman yhteistä rintamaa! Siksi minäkin Kokoomuksen pitkäaikaisena jäsenenä olen aina silloin tällöin kehaissut PS:a, vaikka esimerkiksi EU-politiikassa Kokoomus ja PS suhtautuvat toisiinsa kuin tuli ja vesi.

        "Tämä on pitkä prosessi"

        Jep. Te pidennätte sitä tehokkaasti. Ja siihen ei ole muuta loogista selitystä kuin että te haluatte pidentää sitä.

        Millä te muuten vihanlietsontaanne selitätte? Toisen kotimaisen pakollisuus on teidän ykkösverukkeenne.


      • 11 2
        reppanoiden karkelot kirjoitti:

        "että vaihtoehtoisena kielena ruotsin oppimistulokset olisvat nykyistä parempia"

        Jos tuo olisi totta niin Suomen kolujen oppimistulosten pitäisi olla surkeita, koska meillä on vähemmän valinnaisuutta, eli enemmän pakollisuutta, kuin melkein kaikissa muissa maissa.

        Tiedämme myös että kun yo-uudistuksessa lisättiin valinnaisuutta niin oppimistulokset laskivat.

        Pakko on hyvä motivaattori, koska jos et pakollisestä läpäise et pääse eteenpäin. Ja kaikki haluavat päästä eteenpäin.

        Valinnaisuus heikentää yksiselitteisesti oppimistuloksia. Sen ymmärtää kuka tahnsa.

        Tämä on vain YKSI esimerkki siitä miten täydellisen hakoteillä nettifennot ovat "perusteluineen". Ja tätäkin virhepäätelmää spammattaan nettiin päivittäin. Ja oikein ylpiellään kun on keksitty niin "loistavan" perustelun. Huhhuh

        Suurin osa suomalaisista ymmärtää että nyky EUn tärkeimmät hallitsija maat ovat Saksa ja Ranska ja EUn viralliset työkielet englanti, saksa, ranska.

        On päivänselvää että kun tulevaisuudessa voi toiseksi vieraaksi kieleksi valita saksan, ranskan myös venäjän joka tärkeä kieli myös niin näiden kielten osaamistaso tulee kasvamaan suomessa selkeesti!

        Ruotsinkielen osaaminen Suomessa jo kohtuullisella tasolla joten siinä ei kaiketi odotettavissa parannusta, joskaan ei huononnustakaan suuremmasa määrin?


      • Pois pakkoruotsi!

        Terve Vesa, löytyykö yhteystietosi netistä ?

        Olen kanssasi samoilla linjoilla, että jonkinlainen
        näkyvä kansalaisaktivismi voisi olla paikallaan.

        Onko linked in tai facebook rekisteröintisi vielä voimassa ?
        Otan niiden kautta yhteyttä.

        Aletaan suunnitella pakkoruotsiboikottia.


      • Pois pakkoruotsi!
        Vesa Kaitera kirjoitti:

        Kielisoturi kirjoittaa: "Haluan vielä todeta, että äänestämällä asiat ratkeaa, ja siihen lopputulokseen muiden on tyytyminen."


        Eduskunta päättää näistä kielilaeista kuten muistakin laeista. Mutta ei tämä suinkaan tarkoita sitä, että kun eduskunta piankin selvällä enemmistöllä hylkää pakkoruotsin kaatoon tähdänneen kansalaisaloitteen, niin me pakkoruotsin vastustajat vain itkisimme yhdessä ja toteaisimme, että voi voi sentään. Tämä on pitkä prosessi, sitä olen sanonut jo vuosia, ja tähän prosessiin voidaan vaikuttaa hyvin monella tavalla: kirjoittamalla lehtiin ja yleisönosastoihin ynnä kansanedustajille ja ehdokkaille sekä erilaisin joukkotoiminnan ilmaisuin kuten mielenosoituksin ja boikotein. Äänestäminen on toki kovinkin hyvä tapa, mutta se ei ole ainoa. Eduskunta joutuu todennäköisesti vielä useaan otteeseen käsittelemään pakkoruotsin poistoa, ennen kuin se menee läpi, mutta eiköhän näin lopulta tapahdu. Pakkoruotsi ei yksinkertaisesti käytännössä ole toiminut, eikä se toimi jatkossakaan.


        Kielisoturi: "Toivon toki että vuosien saatossa Vapaa kielivalinta uppoaisi yhdessä PS:n kanssa."


        Jos pakkoruotsi ja virkamiesruotsi kaatuvat, niin Vapaan kielivalinnan keskeisin toiminnan motivaattori poistuu. En tiedä, uppoaisiko tuo yhdistys, mutta ainakin sen merkitys pienenisi kovasti nykytilanteeseen verrattuna. Jos SDP:n sisällä suuri pakkoruotsia vastustava enemmistö herää toimintaan, niin silloin ei ole kovin ratkaisevaa pakkoruotsin kannalta, kuinka hyvin PS:lla vaaleissa menee. Mutta tällä hetkellä PS on tärkeä tekijä pakkoruotsin vastaisessa taistelussa. Ei synny oikeutta ilman taistelua, ei taistelua ilman yhteistä rintamaa! Siksi minäkin Kokoomuksen pitkäaikaisena jäsenenä olen aina silloin tällöin kehaissut PS:a, vaikka esimerkiksi EU-politiikassa Kokoomus ja PS suhtautuvat toisiinsa kuin tuli ja vesi.

        Samoilla linjoilla, otan yhteyttä Facebookin kautta.


      • Hyvinge gubbe
        reppanoiden karkelot kirjoitti:

        "Heikki Tala on ollut merkittävä henkilö pakkoruotsin vastaisen taistelun organisoijana."

        Vielä merkittävämpi hän on ollut vastareaktion synnyttäjänä. On varmaa että jos pääsette koskaan toivomaanne lopputulokseen niin nettifennoilun vihanlisteonta on ainakin viivästyttänyt täyttymystänne merkittävästi.

        Selaisia me tavalliset suomalaiset olemme - pienempiä ei potkita ja omista pidetään huolta.

        "Meille pakkoruotsissa on kyse epätarkoituksenmukaisesta ratkaisusta ja resurssien hukkakäytöstä."

        Ja varsinkin vihanlietsomisen verukkeesta.

        Taas "reppanalla" se vastareaktiolla pelottelu. Tehoaa yhtä paljon kuin Paavo "vaippahousuidiootti" Lipposen pelottelu:" Älkää leikkikö tulella!"( hän yritti vaientaa ruotsinkielen aseman arvostelun).
        Mitä helkutin "pienempien potkimista" on PAKKOruotsin poisto täysin suomenkielisltä ihmisiltä? Aika sairas mielenlaatu "reppanalla".

        Suruilla ei kuitenkaan ole kuin oma viiteryhmä takana ja muutamat luopiot kun Suomen kansa nousee ja pyyhkäisee tämän kaksikielisyyden historian roskatynnyriin.


      • Vesa Kaitera
        Pois pakkoruotsi! kirjoitti:

        Terve Vesa, löytyykö yhteystietosi netistä ?

        Olen kanssasi samoilla linjoilla, että jonkinlainen
        näkyvä kansalaisaktivismi voisi olla paikallaan.

        Onko linked in tai facebook rekisteröintisi vielä voimassa ?
        Otan niiden kautta yhteyttä.

        Aletaan suunnitella pakkoruotsiboikottia.

        Pois pakkoruotsi! kirjoitti: "Onko linked in tai facebook rekisteröintisi vielä voimassa ?
        Otan niiden kautta yhteyttä."


        Sähköpostiosoitteeni on [email protected].


        "Pois pakkoruotsi!: "Aletaan suunnitella pakkoruotsiboikottia."


        En usko, että juuri nyt kannattaisi käynnistää aivan noin järeää haketta. Sen sijaan uusi kansalaisaloite, missä ruotsi yritettäisiin saada vaihtoehtoiseksi kieleksi peruskoulluun, voisi olla aivan tarkoituksenmukainen hanke. Se kannattaisi kuitenkin käynnistää vasta aivan tämä vaalikauden lopulla, jotta sen käsittelisi uusi eduskunta. Ei nimittäin ole tarkoituksenmukaista yrittää saada eduskuntakäsittelyyn useita aloitteita samasta asiasta saman vaalikauden aikana. Sellainen voitaisiin tulkita eduskunnan halveksunnaksi.


      • Pois pakkoruotsi!
        Vesa Kaitera kirjoitti:

        Pois pakkoruotsi! kirjoitti: "Onko linked in tai facebook rekisteröintisi vielä voimassa ?
        Otan niiden kautta yhteyttä."


        Sähköpostiosoitteeni on [email protected].


        "Pois pakkoruotsi!: "Aletaan suunnitella pakkoruotsiboikottia."


        En usko, että juuri nyt kannattaisi käynnistää aivan noin järeää haketta. Sen sijaan uusi kansalaisaloite, missä ruotsi yritettäisiin saada vaihtoehtoiseksi kieleksi peruskoulluun, voisi olla aivan tarkoituksenmukainen hanke. Se kannattaisi kuitenkin käynnistää vasta aivan tämä vaalikauden lopulla, jotta sen käsittelisi uusi eduskunta. Ei nimittäin ole tarkoituksenmukaista yrittää saada eduskuntakäsittelyyn useita aloitteita samasta asiasta saman vaalikauden aikana. Sellainen voitaisiin tulkita eduskunnan halveksunnaksi.

        OK, luotan näkemykseesi. Verkostoituminen on kuitenkin kaiken A ja O.
        Meidän on laajennettava ja tiivistettävä verkostoamme.


      • Vesa Kaitera
        reppanoiden karkelot kirjoitti:

        "Heikki Tala on ollut merkittävä henkilö pakkoruotsin vastaisen taistelun organisoijana."

        Vielä merkittävämpi hän on ollut vastareaktion synnyttäjänä. On varmaa että jos pääsette koskaan toivomaanne lopputulokseen niin nettifennoilun vihanlisteonta on ainakin viivästyttänyt täyttymystänne merkittävästi.

        Selaisia me tavalliset suomalaiset olemme - pienempiä ei potkita ja omista pidetään huolta.

        "Meille pakkoruotsissa on kyse epätarkoituksenmukaisesta ratkaisusta ja resurssien hukkakäytöstä."

        Ja varsinkin vihanlietsomisen verukkeesta.

        Ote aiemmasta kirjoituksestani: ""Heikki Tala on ollut merkittävä henkilö pakkoruotsin vastaisen taistelun organisoijana."


        Reppanoiden karkelot: "Vielä merkittävämpi hän on ollut vastareaktion synnyttäjänä. On varmaa että jos pääsette koskaan toivomaanne lopputulokseen niin nettifennoilun vihanlisteonta on ainakin viivästyttänyt täyttymystänne merkittävästi."


        Meidän fennomaanien perusongelma on suomenkielisen väestön äärimmäisen suuri kielipoliittinen passiivisuus. Heikki Tala on ollut yksi uuden aallon ensimmäisiä, joka on aivan tosissaan yrittänyt saada porukkaa helreille ja tajuamaan, kuinka svekomaanit ovat vedättäneet suurta suomenkielistä enemmistöä. Selvää tietenkin on, että lisääntynyt kielipoliittinen keskustelu suomenkielisellä puolella on merkinnyt suomenruotsalaisen väestönosan sisällä asenteiden kovenemista ja omiin bunkkereihin kaivautumista, koska suomenkieliset nähdään sillä taholla nyt aiempaakin suurempana uhkana.

        Jotkut meistä ovat kiistatta harjoittaneet vihnalietsontaa niin ruotsin kieltä kuin suomensruotsalaisiakin kohtaan, muttemme suinkaan me kaikki. Tässä RKP:n telaketjusiipi on ottanut muutaman yksityisajattelijan vauhkoimmat kannanotot aseikseen ja pelotellut niillä muita ruotsinkielisiä. Svekomaanit pyrkivät jatkuvasti samaistamaan pakkoruotsin vastustamisen ruotsalaisvihaan, muttei näillä kahdella asialla ole välttämättä mitään tekemistä toistensa kanssa. Eniten allekirjoituksia pakkoruotsia vastaan tähdättyyn kansalaisalotitteeseenkin keräsi muuten muuan eläkkeelle jäänyt ruotsin opettaja.


        Reppanoiden karkelot: "Sellaisia me tavalliset suomalaiset olemme - pienempiä ei potkita ja omista pidetään huolta."


        Pieni vähemmistö ei loputtomiin pysty alistamaan suurta enemmistöä. Saat siitä todennäköisesti havainto-opetusta aivan muutaman vuoden sisällä.


        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "Meille pakkoruotsissa on kyse epätarkoituksenmukaisesta ratkaisusta ja resurssien hukkakäytöstä."


        Reppanoiden karkelot kommentoi tätä: "Ja varsinkin vihanlietsomisen verukkeesta."


        Olen itse kirjoittanut tästä pakkoruotsiasiasta noin kuutisen tuhatta nettijuttua. Koska kirjoitan aina omalla nimelläni, ne kaikki pystyy kyllä kaivamaan halutessaan esiin. Pystytkö yhdestäkään niistä perustellusti väittämään, että harjoittaisin siinä vihanlietsontaa kokonaista kansanryhmää eli tässä tapauksessa suomenruotsalaisia kohtaan? Luulenpa, että siinä Sinulla olisi melkoisesti työmaata. Kritiikkiä RKP:a on niissä paljonkin, mutta RKP on vain tavallinen puolue, ja sen tekemisiä on oltava oikeus kritisoida.


      • Vesa Kaitera
        Pois pakkoruotsi! kirjoitti:

        OK, luotan näkemykseesi. Verkostoituminen on kuitenkin kaiken A ja O.
        Meidän on laajennettava ja tiivistettävä verkostoamme.

        Pois pakkoruotsi! kirjoitti: "Verkostoituminen on kuitenkin kaiken A ja O.
        Meidän on laajennettava ja tiivistettävä verkostoamme."


        Olet ehdottomasti oikeassa. Mukaan tulisi saada edustajia kaikista puolueista, myös RKP:sta (voi olla vaikeaa, mutta tuskin mahdotonta). Sympatiaa tavoitettamme kohtaan on aivan mahtavasti, mutta aitoa halukkuutta tehdä jotakin, on selvästi vähemmän. Organisoituminen on avainsana.


      • reppanoiden karkelot
        Hyvinge gubbe kirjoitti:

        Taas "reppanalla" se vastareaktiolla pelottelu. Tehoaa yhtä paljon kuin Paavo "vaippahousuidiootti" Lipposen pelottelu:" Älkää leikkikö tulella!"( hän yritti vaientaa ruotsinkielen aseman arvostelun).
        Mitä helkutin "pienempien potkimista" on PAKKOruotsin poisto täysin suomenkielisltä ihmisiltä? Aika sairas mielenlaatu "reppanalla".

        Suruilla ei kuitenkaan ole kuin oma viiteryhmä takana ja muutamat luopiot kun Suomen kansa nousee ja pyyhkäisee tämän kaksikielisyyden historian roskatynnyriin.

        "Taas "reppanalla" se vastareaktiolla pelottelu."

        En minä teitä pelottele. Minä yllytän. Mitä enemmän ynkyrät änkyröi sitä vahvempi on Suomen anti-jytky.

        Muistutan vain että Halla-aho pelasti RKP:lle meppipaikan änkyröimällä vain muutama päivä ennen vaaljeja. Haglund ehti jo surkutella että PS oli niin ponneton kansalaisaloitekeskustelussa, eikä antanut puolueelle kaipaamaa vetoapua EU-vaaleihin änkyröinnillä.

        Mutta sitten Hallis laukkasi aasillaan paikalle - ja loppu on historiaa. Nils Torvalds lähetti lämpimät kiitokset heti vaalivalvijaisista.

        "Mitä helkutin "pienempien potkimista" on PAKKOruotsin poisto täysin suomenkielisltä ihmisiltä?"

        Se ei tietenkään sitä olisi. Mutta kaikki tämä vihanlietsonta, anteeksi "nuivuus", mitä harrastetaan tuon asian varjolla on reppanamaista käytöstä.


      • reppanoiden karkelot
        Vesa Kaitera kirjoitti:

        Ote aiemmasta kirjoituksestani: ""Heikki Tala on ollut merkittävä henkilö pakkoruotsin vastaisen taistelun organisoijana."


        Reppanoiden karkelot: "Vielä merkittävämpi hän on ollut vastareaktion synnyttäjänä. On varmaa että jos pääsette koskaan toivomaanne lopputulokseen niin nettifennoilun vihanlisteonta on ainakin viivästyttänyt täyttymystänne merkittävästi."


        Meidän fennomaanien perusongelma on suomenkielisen väestön äärimmäisen suuri kielipoliittinen passiivisuus. Heikki Tala on ollut yksi uuden aallon ensimmäisiä, joka on aivan tosissaan yrittänyt saada porukkaa helreille ja tajuamaan, kuinka svekomaanit ovat vedättäneet suurta suomenkielistä enemmistöä. Selvää tietenkin on, että lisääntynyt kielipoliittinen keskustelu suomenkielisellä puolella on merkinnyt suomenruotsalaisen väestönosan sisällä asenteiden kovenemista ja omiin bunkkereihin kaivautumista, koska suomenkieliset nähdään sillä taholla nyt aiempaakin suurempana uhkana.

        Jotkut meistä ovat kiistatta harjoittaneet vihnalietsontaa niin ruotsin kieltä kuin suomensruotsalaisiakin kohtaan, muttemme suinkaan me kaikki. Tässä RKP:n telaketjusiipi on ottanut muutaman yksityisajattelijan vauhkoimmat kannanotot aseikseen ja pelotellut niillä muita ruotsinkielisiä. Svekomaanit pyrkivät jatkuvasti samaistamaan pakkoruotsin vastustamisen ruotsalaisvihaan, muttei näillä kahdella asialla ole välttämättä mitään tekemistä toistensa kanssa. Eniten allekirjoituksia pakkoruotsia vastaan tähdättyyn kansalaisalotitteeseenkin keräsi muuten muuan eläkkeelle jäänyt ruotsin opettaja.


        Reppanoiden karkelot: "Sellaisia me tavalliset suomalaiset olemme - pienempiä ei potkita ja omista pidetään huolta."


        Pieni vähemmistö ei loputtomiin pysty alistamaan suurta enemmistöä. Saat siitä todennäköisesti havainto-opetusta aivan muutaman vuoden sisällä.


        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "Meille pakkoruotsissa on kyse epätarkoituksenmukaisesta ratkaisusta ja resurssien hukkakäytöstä."


        Reppanoiden karkelot kommentoi tätä: "Ja varsinkin vihanlietsomisen verukkeesta."


        Olen itse kirjoittanut tästä pakkoruotsiasiasta noin kuutisen tuhatta nettijuttua. Koska kirjoitan aina omalla nimelläni, ne kaikki pystyy kyllä kaivamaan halutessaan esiin. Pystytkö yhdestäkään niistä perustellusti väittämään, että harjoittaisin siinä vihanlietsontaa kokonaista kansanryhmää eli tässä tapauksessa suomenruotsalaisia kohtaan? Luulenpa, että siinä Sinulla olisi melkoisesti työmaata. Kritiikkiä RKP:a on niissä paljonkin, mutta RKP on vain tavallinen puolue, ja sen tekemisiä on oltava oikeus kritisoida.

        "Meidän fennomaanien perusongelma on suomenkielisen väestön äärimmäisen suuri kielipoliittinen passiivisuus. "

        Kyllä. Ja toinen perusongelmanne on että muutamat teistä tekee asiallenne hallaa vihanlietsonnalla. Ja juuri se klikki vaikuttaisi pitävän yliotteen netissä.

        "Pieni vähemmistö ei loputtomiin pysty alistamaan suurta enemmistöä. "

        Jep. Vihanlietsojat eivät meille muille, suurelle enemmistölle, pärjää. Pikemminkin potkivat vain itseään nilkkaan.

        "Pystytkö yhdestäkään niistä perustellusti väittämään, että harjoittaisin siinä vihanlietsontaa kokonaista kansanryhmää eli tässä tapauksessa suomenruotsalaisia kohtaan?"

        No ainakin fanitat Heikki Talaa josta ihan omalla nimellä löytyy suurin piirtien mitä tahansa vihanlietsonnan saralta. Enkä nyt vain tarkoita niitä kuuluisia Talan "teesejä".

        JOS ei mielesi olisi nuivuuteen kallellaan niin ottaisit ainakin Talasta selkeästi etäisyyttä, ja hyväksysisitsen itsetäänselvyyden että hänen toimintanasa on tuottanut hallaa.

        Ja JOS olisit vain kielipoliittisesti aktiivi etkä ollenkaan nuivuuteen kallellaan niin et roikkuisi poliittisen vastustajan saitilla, vaan työstäisit omiasi aktivoitumaan. Vastustajan mieltä et käännä nuivalla "kritiikilläsi" - päinvastoin se vain tiivistää rivinsä.

        "Kritiikkiä RKP:a on niissä paljonkin, mutta RKP on vain tavallinen puolue"

        Kuten on PS, paitsi että PS on paljon suurempi. Miksi et aktivoidu heidän suuntaan. Voisit aloittaa vaatimalla että ne antaisi edes vähän vastinetta lupauksilleen joilla ne ääniä keräävät. Edes pikkasen.

        RKP nimittäin antaa valtavasti vastinetta omien lupauksien äänestäjille. Kritisoitko puoluetta siksi että se on tehokkampi kuin omaa linjaasi vaaliva puolue? Vai toimtko vastoin omaa intressiäsi koska olet nuiva?


      • reppanoiden karkelot
        Vesa Kaitera kirjoitti:

        Kielisoturi kirjoittaa: "Haluan vielä todeta, että äänestämällä asiat ratkeaa, ja siihen lopputulokseen muiden on tyytyminen."


        Eduskunta päättää näistä kielilaeista kuten muistakin laeista. Mutta ei tämä suinkaan tarkoita sitä, että kun eduskunta piankin selvällä enemmistöllä hylkää pakkoruotsin kaatoon tähdänneen kansalaisaloitteen, niin me pakkoruotsin vastustajat vain itkisimme yhdessä ja toteaisimme, että voi voi sentään. Tämä on pitkä prosessi, sitä olen sanonut jo vuosia, ja tähän prosessiin voidaan vaikuttaa hyvin monella tavalla: kirjoittamalla lehtiin ja yleisönosastoihin ynnä kansanedustajille ja ehdokkaille sekä erilaisin joukkotoiminnan ilmaisuin kuten mielenosoituksin ja boikotein. Äänestäminen on toki kovinkin hyvä tapa, mutta se ei ole ainoa. Eduskunta joutuu todennäköisesti vielä useaan otteeseen käsittelemään pakkoruotsin poistoa, ennen kuin se menee läpi, mutta eiköhän näin lopulta tapahdu. Pakkoruotsi ei yksinkertaisesti käytännössä ole toiminut, eikä se toimi jatkossakaan.


        Kielisoturi: "Toivon toki että vuosien saatossa Vapaa kielivalinta uppoaisi yhdessä PS:n kanssa."


        Jos pakkoruotsi ja virkamiesruotsi kaatuvat, niin Vapaan kielivalinnan keskeisin toiminnan motivaattori poistuu. En tiedä, uppoaisiko tuo yhdistys, mutta ainakin sen merkitys pienenisi kovasti nykytilanteeseen verrattuna. Jos SDP:n sisällä suuri pakkoruotsia vastustava enemmistö herää toimintaan, niin silloin ei ole kovin ratkaisevaa pakkoruotsin kannalta, kuinka hyvin PS:lla vaaleissa menee. Mutta tällä hetkellä PS on tärkeä tekijä pakkoruotsin vastaisessa taistelussa. Ei synny oikeutta ilman taistelua, ei taistelua ilman yhteistä rintamaa! Siksi minäkin Kokoomuksen pitkäaikaisena jäsenenä olen aina silloin tällöin kehaissut PS:a, vaikka esimerkiksi EU-politiikassa Kokoomus ja PS suhtautuvat toisiinsa kuin tuli ja vesi.

        "enemmistöllä hylkää pakkoruotsin kaatoon tähdänneen kansalaisaloitteen, niin me pakkoruotsin vastustajat vain itkisimme yhdessä ja toteaisimme, että voi voi sentään..."

        Ei. Ensimmäiseksi suurin osa teistä syyttää RKP:a ja ruotsinkielisä äänestäjiä. Mutta toivottavsti sen jäölkeen edes muutama teistä ryhtyisi pogtimaan että mikä meni pieleen. Koska tässä prosessissa meni mobta asiaa teidän kannalta pieleen.

        Yksi suuri ongelma oli että tämä haiskahti puoluepolitiikalta hyvin kauas. Takapiruina kahden puolueen nuorisojärjestöt ja pari yhdistystä jossa nokkamiehinä häärii PS:n korkean tason vaikuttajia.

        Toinen ongelma oli kampanjan asenne jossa tunkkainen nuivuus haisi kauas. Se kirvoitti eduskunnassa kaikki muut puolueet paitsi sylttytehdasta todella kovaan vastustukseen. Tähän liittyi myös se että eduskunnan muita puolueita on kismittänyt PS:n yhtämittainen avoin ja turha ilkeys ja eduskunnan arvovallan mollaaminen, smalla kun mitään rakentavaa ei ole kohta neljään vuoteen äänekkäältä poppoolta tullut.

        Kolmas oli aloitteen mahdottomuus kun ei ymmärretty asian kytköksiä muihin lakisääteisiin velvoitteihin.

        Neljäs oli aloitteessa esitetyn vaihtoehdon erittäin heikko valmistelu, varsinkin talouden kannalta. Jos varaa ei ole kustannusten nousuun, tämä on hyvä ymmärtää vaihtoehtojen laadinnassa.

        No nyt minä olen antanut teille paljon eväitä matkallanne eteenpäin. Ette taida olla kykeneviä kiittämään avustani teille. Mutta näistä on teille apua, jos oikeasti asiat ovat teille tärkeämpiä kuin puhdas nuivuus.


      • reppanoiden karkelot
        11 2 kirjoitti:

        Suurin osa suomalaisista ymmärtää että nyky EUn tärkeimmät hallitsija maat ovat Saksa ja Ranska ja EUn viralliset työkielet englanti, saksa, ranska.

        On päivänselvää että kun tulevaisuudessa voi toiseksi vieraaksi kieleksi valita saksan, ranskan myös venäjän joka tärkeä kieli myös niin näiden kielten osaamistaso tulee kasvamaan suomessa selkeesti!

        Ruotsinkielen osaaminen Suomessa jo kohtuullisella tasolla joten siinä ei kaiketi odotettavissa parannusta, joskaan ei huononnustakaan suuremmasa määrin?

        "On päivänselvää että kun tulevaisuudessa voi toiseksi vieraaksi kieleksi valita saksan, ranskan myös venäjän joka tärkeä kieli myös niin näiden kielten osaamistaso tulee kasvamaan suomessa selkeesti!"

        Vaikka pakollisuutta on höllennetty ja valinnaisuutta lisätty niin toisen vieraan kielen sekä opiskeluinto että osaamistaso on heikentynyt merkittävästi viimeisen 25-20 vuoden aikana.

        Meidän opetusmenetelmät ovat vanhakanatsia ja meidän tapamme kasvattaa lapsiamme on muuttunut siten että he eivät viitsi puurtaa samalla tavalla kun aikasemmat sukupolvet joita kuritettiin hankammin.

        Toiseksi kaikialla maailmassa lapset lukevat ja osaavat muutenkin englantia. Englannista on tulossa kaikkien yhteinen hyvin osaama vieras kieli.

        Yhden vieraan kielen lisäksi maailmassa tullaan siis keskittymään enemmän paikallisiin kieliin. Meillä se tarkoittaa etunenässä suomea ja ruotsia.

        Venäläisten, saksalaisten ja ranskalaisten kanssa puhutaan englantia, koska tulevaisuudessa hekin osaavat sen hyvin. EU jatkannee jäsenmaiden äidinkielillä ja tulkkauksella. Ja hyvä niin koska päätökset ja direktiivit ovat kansallisen lainsäädännön osa ja jatke.


      • reppanoiden karkelot
        Vesa Kaitera kirjoitti:

        Pois pakkoruotsi! kirjoitti: "Onko linked in tai facebook rekisteröintisi vielä voimassa ?
        Otan niiden kautta yhteyttä."


        Sähköpostiosoitteeni on [email protected].


        "Pois pakkoruotsi!: "Aletaan suunnitella pakkoruotsiboikottia."


        En usko, että juuri nyt kannattaisi käynnistää aivan noin järeää haketta. Sen sijaan uusi kansalaisaloite, missä ruotsi yritettäisiin saada vaihtoehtoiseksi kieleksi peruskoulluun, voisi olla aivan tarkoituksenmukainen hanke. Se kannattaisi kuitenkin käynnistää vasta aivan tämä vaalikauden lopulla, jotta sen käsittelisi uusi eduskunta. Ei nimittäin ole tarkoituksenmukaista yrittää saada eduskuntakäsittelyyn useita aloitteita samasta asiasta saman vaalikauden aikana. Sellainen voitaisiin tulkita eduskunnan halveksunnaksi.

        "Sen sijaan uusi kansalaisaloite, missä ruotsi yritettäisiin saada vaihtoehtoiseksi kieleksi peruskoulluun, voisi olla aivan tarkoituksenmukainen hanke."

        Jos lähdette tuohon niin muistakaa seuraava:

        1) Tehkää aito kansalaisaloite ilman puolueita niiden alajärjsetöjä tai jatkeita. Välttäkää myös kielikeskustelua eniten myrkyttäneet tahot "omasta leiristänne", ja muistakaa että "vatsustajan" leiriin ette kuitenkaan voi vaikuttaa.

        2) Muistakaa että tällä hetkellä virkamieskielimalli estää valinnaisuuteen siirtymistä. Laatikaa siis ehdotus myös viranomaismallista, eli mallista jossa kielivelvoite sälytetään virastoille eikä virkamiehille. Valmistelkaa tätä huolella

        3) Tehkää kustannusneutraali vaihtoehto jossa tärkeimmät käytännön asiat on huomioitu. Velmistelkaa tätä huolella.

        Muistakaa myös mainita että tämä on itse aisassa ruotsinkielisten, vähemmistön, etu koska näin he oikeasti saavat omakielisiä palveluita, ja näin aidosti kielitaitoiset myös työllistyvät hyvin virkatehtäviin. Suomessa on helpompi saada ölakeja läpi jos niissä parannetaan tasavertaisuutta - ja sitähän tämä tekisi. Tämä myös lisäisi ruotsintaidon arvoa suomenkielisille. Sekin on tavoiteltavan arvoinen asia.

        Näillä askelmerkeillä saattaisitte onnistua ja tehdä Suomi paremmaksi.


      • Vesa Kaitera
        reppanoiden karkelot kirjoitti:

        "Sen sijaan uusi kansalaisaloite, missä ruotsi yritettäisiin saada vaihtoehtoiseksi kieleksi peruskoulluun, voisi olla aivan tarkoituksenmukainen hanke."

        Jos lähdette tuohon niin muistakaa seuraava:

        1) Tehkää aito kansalaisaloite ilman puolueita niiden alajärjsetöjä tai jatkeita. Välttäkää myös kielikeskustelua eniten myrkyttäneet tahot "omasta leiristänne", ja muistakaa että "vatsustajan" leiriin ette kuitenkaan voi vaikuttaa.

        2) Muistakaa että tällä hetkellä virkamieskielimalli estää valinnaisuuteen siirtymistä. Laatikaa siis ehdotus myös viranomaismallista, eli mallista jossa kielivelvoite sälytetään virastoille eikä virkamiehille. Valmistelkaa tätä huolella

        3) Tehkää kustannusneutraali vaihtoehto jossa tärkeimmät käytännön asiat on huomioitu. Velmistelkaa tätä huolella.

        Muistakaa myös mainita että tämä on itse aisassa ruotsinkielisten, vähemmistön, etu koska näin he oikeasti saavat omakielisiä palveluita, ja näin aidosti kielitaitoiset myös työllistyvät hyvin virkatehtäviin. Suomessa on helpompi saada ölakeja läpi jos niissä parannetaan tasavertaisuutta - ja sitähän tämä tekisi. Tämä myös lisäisi ruotsintaidon arvoa suomenkielisille. Sekin on tavoiteltavan arvoinen asia.

        Näillä askelmerkeillä saattaisitte onnistua ja tehdä Suomi paremmaksi.

        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "Sen sijaan uusi kansalaisaloite, missä ruotsi yritettäisiin saada vaihtoehtoiseksi kieleksi peruskoulluun, voisi olla aivan tarkoituksenmukainen hanke."

        Reppanoiden karkelot kommentoi tätä: "Jos lähdette tuohon niin muistakaa seuraava:

        1) Tehkää aito kansalaisaloite ilman puolueita niiden alajärjsetöjä tai jatkeita. Välttäkää myös kielikeskustelua eniten myrkyttäneet tahot "omasta leiristänne", ja muistakaa että "vastustajan" leiriin ette kuitenkaan voi vaikuttaa."


        On aika epärealistinen ajatus saada yli 50000 allekirjoitusta, jollei takana ole ainakin joitakin poliittisia järjestöjä. Niistä saa kuitenkin työvoimaa tukijanimien keruuseen. Jos noita järjestöjä olisi tulossa vain yhdestä puolueesta eli tässä tapauksessa ilmeisesti PS:sta, niin silloin kannattaa siirtää projekti hieman myöhempään ajankohtaan. Vain yhden puolueen organisaatioiden tukemana kansalaisaloite voisi herättää vastustusta kaikkien muiden puolueiden kannattajissa. Viimeksi mukaan saatiin Kokoomuksen Nuorten Liitto, ja se pehmensi hankkeen imagoa, joka muuten olisi ollut liian PS-vetoinen.

        Meidän puolellamme tietynasteisena ongelmana ovat olleet kaikkiin suomenruotsalaisiin hyvin kielteisesti suhtautuneet henkilöt, jotka laittamattomilla ulostuloillaan ovat antaneet aseita vastapuolen käyttöön. Tälle tilanteelle on äärimmäisen vaikea tehdä mitään. Vapaan sanvapauden oloissa emme voi sulkea näiden henkilöiden suita. Jo irtisanoutuisimme aina tämmöisistä äärimielipiteistä, niin käytännössä kaikki aikamme menisi siihen. Koko keskustelusta tulisi myös ulkopuoliselle hyvin omituinen kuva.


        Reppanoiden karkelot: "2) Muistakaa että tällä hetkellä virkamieskielimalli estää valinnaisuuteen siirtymistä. Laatikaa siis ehdotus myös viranomaismallista, eli mallista jossa kielivelvoite sälytetään virastoille eikä virkamiehille. Valmistelkaa tätä huolella."


        Tuo on sinänsä aivan kelpo ajatus. Nimimerkki Ioni esitti tällä saitilla jokin aika sitten oman mallinsa, joka oli minusta ihan hyvä. Teinkin sen pohjalta puoluekokousaloite-ehdotuksen puolisen vuotta sitten, mutten saanut sille kylliksi kannatusta perusjärjestössäni, jotta se olisi käsitelty Kokoomuksen Lahden puoluekokouksessa. Puolentoista vuoden päästä yritän uudelleen.


        Reppanoiden karkelot: "3) Tehkää kustannusneutraali vaihtoehto jossa tärkeimmät käytännön asiat on huomioitu. Velmistelkaa tätä huolella."


        Tuo kiistatta parantaisi kansalaisaloitteen läpimenomahdollisuuksia. Se nyt eduskunnan käsittelyyn menossa oleva oli kieltämättä juosten kustusti tehty, eikä sitä todennäköisesti ollut tarkoitettukaan läpimeneväksi, vaan ainoastaan keskustelun käynnistäjäksi, missä se täyttikin paikkansa..


        Reppanoiden karkelot: "Muistakaa myös mainita että tämä on itse asiassa ruotsinkielisten, vähemmistön, etu koska näin he oikeasti saavat omakielisiä palveluita, ja näin aidosti kielitaitoiset myös työllistyvät hyvin virkatehtäviin. Suomessa on helpompi saada lakeja läpi jos niissä parannetaan tasavertaisuutta - ja sitähän tämä tekisi. Tämä myös lisäisi ruotsintaidon arvoa suomenkielisille. Sekin on tavoiteltavan arvoinen asia.

        Näillä askelmerkeillä saattaisitte onnistua ja tehdä Suomi paremmaksi."


        Pakkoruotsin ja virkamiesruotsin poistaminen saattaisi kieltämättä olla ainakin joissakin suhteissa suomenruotsalaisen vähemmistömme etu. Nykyinen tilanne on toimimaton ja tulehtunut, ja jotenkin se täytyy ratkaista. Suomenruotsalaisten kannattaisi jättää se rajoittunut Ankkalammikkoajattelunsa hetkeksi ja yrittää asettua meidän suomenkielisten asemaan. Jos he eivät missään vaiheessa edes yritä tehdä sitä, niin he ajavat itsensä pitkän päälle täysin kestämättömään tilnteeseen. Mikään kansallinen enemmistö kovin kauan suvaitse kyykyttämistään, tästä on historiassa aivan kylliksi esimerkkejä.

        Tuo oli Sinulta hieman normaalia mietitympi juttu.


      • reppanoiden karkelot
        Vesa Kaitera kirjoitti:

        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "Sen sijaan uusi kansalaisaloite, missä ruotsi yritettäisiin saada vaihtoehtoiseksi kieleksi peruskoulluun, voisi olla aivan tarkoituksenmukainen hanke."

        Reppanoiden karkelot kommentoi tätä: "Jos lähdette tuohon niin muistakaa seuraava:

        1) Tehkää aito kansalaisaloite ilman puolueita niiden alajärjsetöjä tai jatkeita. Välttäkää myös kielikeskustelua eniten myrkyttäneet tahot "omasta leiristänne", ja muistakaa että "vastustajan" leiriin ette kuitenkaan voi vaikuttaa."


        On aika epärealistinen ajatus saada yli 50000 allekirjoitusta, jollei takana ole ainakin joitakin poliittisia järjestöjä. Niistä saa kuitenkin työvoimaa tukijanimien keruuseen. Jos noita järjestöjä olisi tulossa vain yhdestä puolueesta eli tässä tapauksessa ilmeisesti PS:sta, niin silloin kannattaa siirtää projekti hieman myöhempään ajankohtaan. Vain yhden puolueen organisaatioiden tukemana kansalaisaloite voisi herättää vastustusta kaikkien muiden puolueiden kannattajissa. Viimeksi mukaan saatiin Kokoomuksen Nuorten Liitto, ja se pehmensi hankkeen imagoa, joka muuten olisi ollut liian PS-vetoinen.

        Meidän puolellamme tietynasteisena ongelmana ovat olleet kaikkiin suomenruotsalaisiin hyvin kielteisesti suhtautuneet henkilöt, jotka laittamattomilla ulostuloillaan ovat antaneet aseita vastapuolen käyttöön. Tälle tilanteelle on äärimmäisen vaikea tehdä mitään. Vapaan sanvapauden oloissa emme voi sulkea näiden henkilöiden suita. Jo irtisanoutuisimme aina tämmöisistä äärimielipiteistä, niin käytännössä kaikki aikamme menisi siihen. Koko keskustelusta tulisi myös ulkopuoliselle hyvin omituinen kuva.


        Reppanoiden karkelot: "2) Muistakaa että tällä hetkellä virkamieskielimalli estää valinnaisuuteen siirtymistä. Laatikaa siis ehdotus myös viranomaismallista, eli mallista jossa kielivelvoite sälytetään virastoille eikä virkamiehille. Valmistelkaa tätä huolella."


        Tuo on sinänsä aivan kelpo ajatus. Nimimerkki Ioni esitti tällä saitilla jokin aika sitten oman mallinsa, joka oli minusta ihan hyvä. Teinkin sen pohjalta puoluekokousaloite-ehdotuksen puolisen vuotta sitten, mutten saanut sille kylliksi kannatusta perusjärjestössäni, jotta se olisi käsitelty Kokoomuksen Lahden puoluekokouksessa. Puolentoista vuoden päästä yritän uudelleen.


        Reppanoiden karkelot: "3) Tehkää kustannusneutraali vaihtoehto jossa tärkeimmät käytännön asiat on huomioitu. Velmistelkaa tätä huolella."


        Tuo kiistatta parantaisi kansalaisaloitteen läpimenomahdollisuuksia. Se nyt eduskunnan käsittelyyn menossa oleva oli kieltämättä juosten kustusti tehty, eikä sitä todennäköisesti ollut tarkoitettukaan läpimeneväksi, vaan ainoastaan keskustelun käynnistäjäksi, missä se täyttikin paikkansa..


        Reppanoiden karkelot: "Muistakaa myös mainita että tämä on itse asiassa ruotsinkielisten, vähemmistön, etu koska näin he oikeasti saavat omakielisiä palveluita, ja näin aidosti kielitaitoiset myös työllistyvät hyvin virkatehtäviin. Suomessa on helpompi saada lakeja läpi jos niissä parannetaan tasavertaisuutta - ja sitähän tämä tekisi. Tämä myös lisäisi ruotsintaidon arvoa suomenkielisille. Sekin on tavoiteltavan arvoinen asia.

        Näillä askelmerkeillä saattaisitte onnistua ja tehdä Suomi paremmaksi."


        Pakkoruotsin ja virkamiesruotsin poistaminen saattaisi kieltämättä olla ainakin joissakin suhteissa suomenruotsalaisen vähemmistömme etu. Nykyinen tilanne on toimimaton ja tulehtunut, ja jotenkin se täytyy ratkaista. Suomenruotsalaisten kannattaisi jättää se rajoittunut Ankkalammikkoajattelunsa hetkeksi ja yrittää asettua meidän suomenkielisten asemaan. Jos he eivät missään vaiheessa edes yritä tehdä sitä, niin he ajavat itsensä pitkän päälle täysin kestämättömään tilnteeseen. Mikään kansallinen enemmistö kovin kauan suvaitse kyykyttämistään, tästä on historiassa aivan kylliksi esimerkkejä.

        Tuo oli Sinulta hieman normaalia mietitympi juttu.

        "On aika epärealistinen ajatus saada yli 50000 allekirjoitusta, jollei takana ole ainakin joitakin poliittisia järjestöjä."

        Tasaarvoinen aviliittolaki sai taakseen huomattavasti enemmän nimiä eikä sen takana hääri poliittisten puolueiden osastoja. Kettutyttöaloitteessa ei myöskään ollut puolueita lähellä olevia tahoja.

        "Vain yhden puolueen organisaatioiden tukemana kansalaisaloite voisi"

        Kansalaisalotteessa puolueiden lukumäärä on ehdoton nolla! Se on nimenomaan epäpuoluepoliiittinen kanava! Puolueilla on omat paljon tehokkaammat kanavansa vaikuttaa.

        Kummallista että juuri PS ei kunnioita tätä aloitteen varsinaista ajatusta. Siellä kun eräät ovat kirkuneet kansalaiäänestysten ja kansandemokratian perään jo vuosia.

        " jotka laittamattomilla ulostuloillaan ovat antaneet aseita vastapuolen käyttöön. Tälle tilanteelle on äärimmäisen vaikea tehdä mitään..."

        No enpä ole juuri yrityksiä nähnyt. Itsekin liki fanitat Heikki Talaa. Sampo Terho on "Suomalaisuuden" Liiton puheenjohtaja. Liitto on tunnetusti jyrkän äärikansallismielinen ja sillä on pitkät vihanlietsonnan perinteet (vuodesta 1988 asti). SL oli yksi "aloitteen" junailija ja Sampo sekä jotkut muut sen johtohahmot ovat PS:n ehdotonta ykköskaartia politiikassa. Sekä vihanlietsoinnalta ja puoluepolitiikalta haisee todella kauas. Kyllä, tässä on teille erittäin suuri ongelma. Joten seuraavan kerran ette päästä änkyröitä porukkaan, jos haluatte onnistua.

        "Pakkoruotsin ja virkamiesruotsin poistaminen saattaisi kieltämättä olla ainakin joissakin suhteissa suomenruotsalaisen vähemmistömme etu. "

        Se olisi yksiselitteisiesti ruotsinkielisten etu. Saisivat oikeasti palveluja ja o0lisivat entistäkin kielitaitoisempia kotimaassaa verrattuna suomenkielisiin.

        "Suomenruotsalaisten kannattaisi jättää se rajoittunut Ankkalammikkoajattelunsa"

        Ehkä nettifennojen kannattaisi avata silmänsä ja ymmärtää että heidän höpötuksensä "ankkalammikkoajattelusta" on silkkaa huuhaata. Ja aika ilkeämielistä sellaista.

        "Tuo oli Sinulta hieman normaalia mietitympi juttu. "

        No ainakaan sinä et löytänyt ensimmäistäkään pätevää vastaväitettä. Ja varmaa on että noilla askelmerkeillä projektinne pärjäisi pidemmälle kuin tällä hetkellä pöydällä oleva monessakin mielessä huono esitys. En kuitenkin itsekkään osaa arvioida kuinka pitkälle se etenisisi.


      • Vesa Kaitera
        reppanoiden karkelot kirjoitti:

        "On aika epärealistinen ajatus saada yli 50000 allekirjoitusta, jollei takana ole ainakin joitakin poliittisia järjestöjä."

        Tasaarvoinen aviliittolaki sai taakseen huomattavasti enemmän nimiä eikä sen takana hääri poliittisten puolueiden osastoja. Kettutyttöaloitteessa ei myöskään ollut puolueita lähellä olevia tahoja.

        "Vain yhden puolueen organisaatioiden tukemana kansalaisaloite voisi"

        Kansalaisalotteessa puolueiden lukumäärä on ehdoton nolla! Se on nimenomaan epäpuoluepoliiittinen kanava! Puolueilla on omat paljon tehokkaammat kanavansa vaikuttaa.

        Kummallista että juuri PS ei kunnioita tätä aloitteen varsinaista ajatusta. Siellä kun eräät ovat kirkuneet kansalaiäänestysten ja kansandemokratian perään jo vuosia.

        " jotka laittamattomilla ulostuloillaan ovat antaneet aseita vastapuolen käyttöön. Tälle tilanteelle on äärimmäisen vaikea tehdä mitään..."

        No enpä ole juuri yrityksiä nähnyt. Itsekin liki fanitat Heikki Talaa. Sampo Terho on "Suomalaisuuden" Liiton puheenjohtaja. Liitto on tunnetusti jyrkän äärikansallismielinen ja sillä on pitkät vihanlietsonnan perinteet (vuodesta 1988 asti). SL oli yksi "aloitteen" junailija ja Sampo sekä jotkut muut sen johtohahmot ovat PS:n ehdotonta ykköskaartia politiikassa. Sekä vihanlietsoinnalta ja puoluepolitiikalta haisee todella kauas. Kyllä, tässä on teille erittäin suuri ongelma. Joten seuraavan kerran ette päästä änkyröitä porukkaan, jos haluatte onnistua.

        "Pakkoruotsin ja virkamiesruotsin poistaminen saattaisi kieltämättä olla ainakin joissakin suhteissa suomenruotsalaisen vähemmistömme etu. "

        Se olisi yksiselitteisiesti ruotsinkielisten etu. Saisivat oikeasti palveluja ja o0lisivat entistäkin kielitaitoisempia kotimaassaa verrattuna suomenkielisiin.

        "Suomenruotsalaisten kannattaisi jättää se rajoittunut Ankkalammikkoajattelunsa"

        Ehkä nettifennojen kannattaisi avata silmänsä ja ymmärtää että heidän höpötuksensä "ankkalammikkoajattelusta" on silkkaa huuhaata. Ja aika ilkeämielistä sellaista.

        "Tuo oli Sinulta hieman normaalia mietitympi juttu. "

        No ainakaan sinä et löytänyt ensimmäistäkään pätevää vastaväitettä. Ja varmaa on että noilla askelmerkeillä projektinne pärjäisi pidemmälle kuin tällä hetkellä pöydällä oleva monessakin mielessä huono esitys. En kuitenkin itsekkään osaa arvioida kuinka pitkälle se etenisisi.

        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "On aika epärealistinen ajatus saada yli 50000 allekirjoitusta, jollei takana ole ainakin joitakin poliittisia järjestöjä."


        Reppanoiden kakrkelot: "Tasa-arvoinen aviliittolaki sai taakseen huomattavasti enemmän nimiä eikä sen takana hääri poliittisten puolueiden osastoja. Kettutyttöaloitteessa ei myöskään ollut puolueita lähellä olevia tahoja."


        Tasa-arvoisen aviliittolain takana olivat käytännössä kaikki sukupuolisia vähemmistöjä edustavat järjestöt. Tuota aloitetta oli tukemassa myös pääosa Pekka Haaviston presidentinvaaliorganisaatiosta. Vihreät ja Vasemmistoliito eivät avoimesti puolueina olleet aloitteen takana, mutta käytännössä tilanne oli toinen. Tuota aloitetta oli pohjustettu aiemmin jo kuukausikaupalla lehdissä ja etenkin sosiaalisessa mediassa. Monet toimittajat suhtautuivat tuohon aloitteeseen hyvin positiivisesti. Seuraus oli se, että jo ensimmäisen vuorokauden aikaan allekirjoituksia kertyi yli 100000 kappaletta, mikä oli aivan ylivoimainen määrä kaikkiin muihin kansalaisaloitteisiin nähden. Sen jälkeen tahti hidastui erittäinkin paljon ja tukijoiden määrä lisääntyi jokseenkin samaa vauhtia kuin pakkoruotsin poistoton tähtäävän kansalaisaloitteen. Eri tukijamäärässä tuli kokonaisuudessaan sen ensimmäisen nimienkeräysvuorokauden aikana.


        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "Vain yhden puolueen organisaatioiden tukemana kansalaisaloite voisi"


        Reppanoiden karkelot: "Kansalaisalotteessa puolueiden lukumäärä on ehdoton nolla! Se on nimenomaan epäpuoluepoliiittinen kanava! Puolueilla on omat paljon tehokkaammat kanavansa vaikuttaa."


        Sinä et määrää sitä, mitä eri puolueet saavat tai eivät saa tehdä. Tietenkin yksittäisten kansanedustajien nimien mukanaolo kansalaisaloitteen tukijalistassa on hieman outoa, koska tuollainen kansalaisaloite on nimenomaan ulkoparlamentaarinen vaikutuskanava. Enkä usko, että puolueet ovat kauhean innostuneita lähtemään oikeastaan minkään kansalaisaloitteen tukijoiksi, mutta niiden alajärjestötö saattavat tuntea siihen tarvetta, etenkin jos tuo alajärjestö on aloitteen käsittelemästä asiasta eri mieltä kuin emopuolue. Näinhän on asia KNL:n ja Kokoomuksen välillä suhteessa pakkoruotsiin.


        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "jotka laittamattomilla ulostuloillaan ovat antaneet aseita vastapuolen käyttöön. Tälle tilanteelle on äärimmäisen vaikea tehdä mitään..."


        Reppanoiden karkelot: "No enpä ole juuri yrityksiä nähnyt. Itsekin liki fanitat Heikki Talaa."


        Minusta Heikki Tala on monessa asiassa oikeassa. Kuitenkin hänen lähtökohtanaan on ruotsin kielen ja suomenruotsalaisuuden vihaaminen. Perusmotiivin pitäisi kuitenkin olla positiivinen.


        Reppanoiden karkelot: "Sampo Terho on "Suomalaisuuden" Liiton puheenjohtaja. Liitto on tunnetusti jyrkän äärikansallismielinen ja sillä on pitkät vihanlietsonnan perinteet (vuodesta 1988 asti). SL oli yksi "aloitteen" junailija ja Sampo sekä jotkut muut sen johtohahmot ovat PS:n ehdotonta ykköskaartia politiikassa. Sekä vihanlietsoinnalta ja puoluepolitiikalta haisee todella kauas."


        Olen tavannut Sampo Terhon monta kertaa, varmaan useammin kuin Sinä. Olen käytännössä täysin samaa mieltä hänen kanssaan kielipolitiikassa. SL ampuu välillä yli.


        Reppanoiden karkelot: "Kyllä, tässä on teille erittäin suuri ongelma. Joten seuraavan kerran ette päästä änkyröitä porukkaan, jos haluatte onnistua."


        Mitä tarkoittaa "änkyröiden päästäminen porukkaan"? Asia on yksinkertaisuudessan niin, ettei kukaan kontrolloi sitä, ketkä käyttävät termiä fennomaani itsestään. Kuka tahansa voi sen tehdä, ja kirjoittaa sitten täyttä roskaa.


        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "Pakkoruotsin ja virkamiesruotsin poistaminen saattaisi kieltämättä olla ainakin joissakin suhteissa suomenruotsalaisen vähemmistömme etu. "


        Reppanoiden karkelot: "Se olisi yksiselitteisiesti ruotsinkielisten etu. Saisivat oikeasti palveluja ja olisivat entistäkin kielitaitoisempia kotimaassa verrattuna suomenkielisiin."


        Ketkä jättäisivät vaihtoehtoisen ruotsin valitsematta? Ne, joilla ei olisi aitoa kiinnostusta oppia sitä. He eivät tälläkään hetkellä ole järin kilpailukykyisiä työnhakijoita silloin, jos haettavassa työssä vaaditaan sujuvaa ruotsin kielen taitoa. Suomenruotsalaisten asema ei minusta sen enempää heikkenisi kuin vahvistuisikaan ruotsin vaihtoehtoiseksi kieleksi muuntamisen seurauksena.


        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "Suomenruotsalaisten kannattaisi jättää se rajoittunut Ankkalammikkoajattelunsa"


        Reppanoiden karkelot: "Ehkä nettifennojen kannattaisi avata silmänsä ja ymmärtää että heidän höpötuksensä "ankkalammikkoajattelusta" on silkkaa huuhaata."


        Koko "ankkalammikko"-käsite on peräisin suomenruotsalaisilta itseltään, ja heidän keskuudessaan sitä on käytetty jo pitkään ja useasti.


      • reppanoiden karkelot
        Vesa Kaitera kirjoitti:

        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "On aika epärealistinen ajatus saada yli 50000 allekirjoitusta, jollei takana ole ainakin joitakin poliittisia järjestöjä."


        Reppanoiden kakrkelot: "Tasa-arvoinen aviliittolaki sai taakseen huomattavasti enemmän nimiä eikä sen takana hääri poliittisten puolueiden osastoja. Kettutyttöaloitteessa ei myöskään ollut puolueita lähellä olevia tahoja."


        Tasa-arvoisen aviliittolain takana olivat käytännössä kaikki sukupuolisia vähemmistöjä edustavat järjestöt. Tuota aloitetta oli tukemassa myös pääosa Pekka Haaviston presidentinvaaliorganisaatiosta. Vihreät ja Vasemmistoliito eivät avoimesti puolueina olleet aloitteen takana, mutta käytännössä tilanne oli toinen. Tuota aloitetta oli pohjustettu aiemmin jo kuukausikaupalla lehdissä ja etenkin sosiaalisessa mediassa. Monet toimittajat suhtautuivat tuohon aloitteeseen hyvin positiivisesti. Seuraus oli se, että jo ensimmäisen vuorokauden aikaan allekirjoituksia kertyi yli 100000 kappaletta, mikä oli aivan ylivoimainen määrä kaikkiin muihin kansalaisaloitteisiin nähden. Sen jälkeen tahti hidastui erittäinkin paljon ja tukijoiden määrä lisääntyi jokseenkin samaa vauhtia kuin pakkoruotsin poistoton tähtäävän kansalaisaloitteen. Eri tukijamäärässä tuli kokonaisuudessaan sen ensimmäisen nimienkeräysvuorokauden aikana.


        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "Vain yhden puolueen organisaatioiden tukemana kansalaisaloite voisi"


        Reppanoiden karkelot: "Kansalaisalotteessa puolueiden lukumäärä on ehdoton nolla! Se on nimenomaan epäpuoluepoliiittinen kanava! Puolueilla on omat paljon tehokkaammat kanavansa vaikuttaa."


        Sinä et määrää sitä, mitä eri puolueet saavat tai eivät saa tehdä. Tietenkin yksittäisten kansanedustajien nimien mukanaolo kansalaisaloitteen tukijalistassa on hieman outoa, koska tuollainen kansalaisaloite on nimenomaan ulkoparlamentaarinen vaikutuskanava. Enkä usko, että puolueet ovat kauhean innostuneita lähtemään oikeastaan minkään kansalaisaloitteen tukijoiksi, mutta niiden alajärjestötö saattavat tuntea siihen tarvetta, etenkin jos tuo alajärjestö on aloitteen käsittelemästä asiasta eri mieltä kuin emopuolue. Näinhän on asia KNL:n ja Kokoomuksen välillä suhteessa pakkoruotsiin.


        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "jotka laittamattomilla ulostuloillaan ovat antaneet aseita vastapuolen käyttöön. Tälle tilanteelle on äärimmäisen vaikea tehdä mitään..."


        Reppanoiden karkelot: "No enpä ole juuri yrityksiä nähnyt. Itsekin liki fanitat Heikki Talaa."


        Minusta Heikki Tala on monessa asiassa oikeassa. Kuitenkin hänen lähtökohtanaan on ruotsin kielen ja suomenruotsalaisuuden vihaaminen. Perusmotiivin pitäisi kuitenkin olla positiivinen.


        Reppanoiden karkelot: "Sampo Terho on "Suomalaisuuden" Liiton puheenjohtaja. Liitto on tunnetusti jyrkän äärikansallismielinen ja sillä on pitkät vihanlietsonnan perinteet (vuodesta 1988 asti). SL oli yksi "aloitteen" junailija ja Sampo sekä jotkut muut sen johtohahmot ovat PS:n ehdotonta ykköskaartia politiikassa. Sekä vihanlietsoinnalta ja puoluepolitiikalta haisee todella kauas."


        Olen tavannut Sampo Terhon monta kertaa, varmaan useammin kuin Sinä. Olen käytännössä täysin samaa mieltä hänen kanssaan kielipolitiikassa. SL ampuu välillä yli.


        Reppanoiden karkelot: "Kyllä, tässä on teille erittäin suuri ongelma. Joten seuraavan kerran ette päästä änkyröitä porukkaan, jos haluatte onnistua."


        Mitä tarkoittaa "änkyröiden päästäminen porukkaan"? Asia on yksinkertaisuudessan niin, ettei kukaan kontrolloi sitä, ketkä käyttävät termiä fennomaani itsestään. Kuka tahansa voi sen tehdä, ja kirjoittaa sitten täyttä roskaa.


        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "Pakkoruotsin ja virkamiesruotsin poistaminen saattaisi kieltämättä olla ainakin joissakin suhteissa suomenruotsalaisen vähemmistömme etu. "


        Reppanoiden karkelot: "Se olisi yksiselitteisiesti ruotsinkielisten etu. Saisivat oikeasti palveluja ja olisivat entistäkin kielitaitoisempia kotimaassa verrattuna suomenkielisiin."


        Ketkä jättäisivät vaihtoehtoisen ruotsin valitsematta? Ne, joilla ei olisi aitoa kiinnostusta oppia sitä. He eivät tälläkään hetkellä ole järin kilpailukykyisiä työnhakijoita silloin, jos haettavassa työssä vaaditaan sujuvaa ruotsin kielen taitoa. Suomenruotsalaisten asema ei minusta sen enempää heikkenisi kuin vahvistuisikaan ruotsin vaihtoehtoiseksi kieleksi muuntamisen seurauksena.


        Ote aiemmasta kirjoituksestani: "Suomenruotsalaisten kannattaisi jättää se rajoittunut Ankkalammikkoajattelunsa"


        Reppanoiden karkelot: "Ehkä nettifennojen kannattaisi avata silmänsä ja ymmärtää että heidän höpötuksensä "ankkalammikkoajattelusta" on silkkaa huuhaata."


        Koko "ankkalammikko"-käsite on peräisin suomenruotsalaisilta itseltään, ja heidän keskuudessaan sitä on käytetty jo pitkään ja useasti.

        "Tasa-arvoisen aviliittolain takana olivat käytännössä kaikki sukupuolisia vähemmistöjä edustavat järjestöt."

        Nimenomaan JÄRJESTÖT. Siis ei poliittiset puolueet. Juuri kansalaisjärjestöille kansalaialoite on kehitetty.

        "Vihreät ja Vasemmistoliito eivät avoimesti puolueina olleet aloitteen takana, mutta käytännössä tilanne oli toinen."

        Höpöhöpö. Nuo puolueet ovat aina liputtaneet tasaarvoisen avioliiton puolesta. Se on täysin eri asia.

        "Sinä et määrää sitä, mitä eri puolueet saavat tai eivät saa tehdä."

        Jopa Soini sanoi kun aloitelakia sorvattiin että poliitikkojen on pidettävä näppinsä irti alotteista, koska sen on oltava VAIHTOEHTO puolueille. Hän sanoi jopa että hän poliitikkona ei allekirjoittaisi aloiteteita vaikka hänellä kanta olisikin.

        Kaikki paitsi oma puolue (ja kokoomuksen nuoret) ovat noudattaneet tuota tärkeää periaatetta. Kokoomusnuoret saivat omiltaan reippaasti turpaansa. Eli jos olet poliittisesti aktiivi sinun pitää työstää projektiasi puolueesi sisältä. Jos se ei onnistu vaihda puoluetta tai lopeta poliitikkona. Molempia reittejä sinäkään et voi käyttää.

        "Ketkä jättäisivät vaihtoehtoisen ruotsin valitsematta?"

        Ei sillä väliä, koska ne ovat lopullisesti ulkona hommista jossa vaaditaan kotimaisia kieliä. Silloin ei enään kypsemällä iällä, tai tilanteen tullessa, olisi enään mitään mahdollisuuksia.

        "Koko "ankkalammikko"-käsite on peräisin suomenruotsalaisilta itseltään"

        Jep. Mutta nettifennot käyttävät sitä lyömäaseenaan ymmärtämättä edes mitä sillä tarkoitetaan. Nettifennot voisivat lakata ajattelemasta että he ymmärtävät vähemmistön tilanteen jotenkin vähemmistöä paremmin. Voit olla varma että minä tiedän vähemmistön tilanteen,m je sitä kautta kaksikielisyydemme käytännön, huomattavasti paremmin kuin sinä. Tietämättömyyden antamalla varmuudella krijoittelet suu vahdossa välillä ihan mitä sattuu.

        Ja kun rakentavasti yrittää auttaa, niin sinä ammut kaiken alas. Teidän aloite meni puihin ja siksi teidän kannattaa miettiä miten tästä eteenpäin tavalla jolla teillä olisi mahdollisuus pärjätä.

        Olen antanut askelmerkit ja olen antanut projektinne kannalta hyvät perustelut. Miksi väännät vastaan? Sinulla tuskin on parempaa tarjota.


    • Kielikalle

      Mitä mieltä ovat ne oppilaat itse jotka käyvät koulua ja opiskelevat kieliä? Heidän ääntään pitäisi kuunnella ja varsinkin yläaste ja lukiolaisia. Tänäpäivänä oppilaat ovat kansainvälistyneet eivätkä välttämättä näe kielikysymyksiä niin ahdasmielisesti vaan osaavat nähdä etunsa kielten osaamisessa. Suurin osa pakkokielien vastustajista ovat koulunsa jo käyneet. Ovatko he parhaita valitsemaan lastensa ja lastenlastensa tulevaisuuden?

      • 13 19

        Missä tuoreet gallupit eri kielien suosiosta ja pakkoruotsin tarpeellisuudesta viipyy??
        Keskusteluissa viitataan jopa 2011 tehtyihin gallupeihin, olisi kiva saada asiallisesti laaditun laajan gallupin vuodelta 2014.


      • Pois pakkoruotsi!

        Meillähän ei ole kuin yksi pakkokieli. Se on pakkoruotsi.
        Muut ovat valinnaisia.
        Hieman erikoista, että RKP nyt vaatii lasten kuuntelemista,
        kun aina ennen vastaus on ollut, että ei lapsi osaa tällaisia asioita päättää..
        Siksi pitää luottaa vanhempien arvostelukykyyn ja heidän
        asiantuntemukseensa lapsensa suhteen.
        Kaksi kieltä on useimmille lapsille ehdoton maksimi,
        ja hyvä yhdistelmä voisi olla jokin muukin kuin iänikuinen valtion vaatima ruotsi
        ja kunnan tarjoama englanti.


      • reppanoiden karkelot

        "Mitä mieltä ovat ne oppilaat itse jotka käyvät koulua ja opiskelevat kieliä? Heidän ääntään pitäisi kuunnella ja varsinkin yläaste ja lukiolaisia."

        On kyselty. Ruotsinkielen suhteen oppilaat sanoi että ihan tavallinen aine muiden joukossa, ja aika helppo vielä.

        Ei tästä ole kauan kun nämäkin kyselyt tehtiin.

        "Ovatko he parhaita valitsemaan lastensa ja lastenlastensa tulevaisuuden? "

        Veikkaan että omassa elämässään eli skidiensä suhteen he ajttelevat lastensa parhaat. Silloin on vihanlkietsontahattu visusti piilossa. Näin ainakin toivoisin lasten kannalta.


    • Nettisuom. (-fenno)

      Karkeloiva reppana (reppanoiden karkelot) 17.9.2014 16:45 tuolla ylempänä näin: "On varmaa että jos pääsette koskaan toivomaanne lopputulokseen niin nettifennoilun vihanlisteonta on ainakin viivästyttänyt täyttymystänne merkittävästi."

      Osa nettisvekoilua on vihanlietsonnan kerjäämistä vääristelyillä. Oikea klassikko siitä oli se, kun kuukaudesta toiseen eräät nettisvekot jankkasivat implikaation muotoisesta esityksestä (jos ... niin -lauseesta) irrotettua osaa muka Talan kehotuksena turpaan vetämisestä, kun ruotsia uskalletaan Suomessa puhua eri paikoissa.

      Se oli ihan hullua ja härskiä nettisvekoilua.

      Katsokaapa tarkkaan "kieIisoturin" luetteloa Talan teeseistä tuolla edellä 17.9.2014 15:22. Yhdenkään teesin perässä ei ole pistettä, mikä osoittaa, että ne on napattu Talan lauseen alusta ja jätetty hänen perustelunsa pois, jonka jälkeen alkuosan merkitys valkenee oikean sävyisenä, vaikkakin häijynä, vähintään yhtä häijynä kuin "reppanoiden karkelot" -nimimerkin omat sivallukset.

      Teesien synnynhistoraa on luettavissä tässä osoitteessa: http://fi.wikiquote.org/wiki/Keskustelu:Heikki_Tala : Teesit ovat Maarit W:n kokoelma sitaatteja, joista on jätetty loput pois.

      • kieIisoturi

        Kyllä kai voidaan päätellä, että Heikki Tala on ollut monen vähäväkisen fennomaanin esikuva. Kun eivät kenties paremmasta tiedä.


      • yks
        kieIisoturi kirjoitti:

        Kyllä kai voidaan päätellä, että Heikki Tala on ollut monen vähäväkisen fennomaanin esikuva. Kun eivät kenties paremmasta tiedä.

        " Kyllä kai voidaan päätellä, että Heikki Tala on ollut monen vähäväkisen fennomaanin esikuva.. "

        Hyvinkin näin, toisaalta onneksi ei läheskään valtaosan esikuvana jotka myös haluaa järkiperäistää suomen kielistrategiaa ja nykykäytäntöä.
        Edelleen galluppien mukaan valtaosa suomalaisista haluaa säilyttää ruotsinkielen vaikka pakkoruotsia vastustaakin.

        Erityisesti nyky EU Suomessa pakkoruotsi ja ylimitoitettu virkamies ruotsi kaipaa radikaalia uudistusta, kuitenkin niin että edelleen selkeesti ruotsinkielisillä alueilla ruotsinkieliset palvelut toimii, joka toki ihan erillinen kysymys josta tällä palstalla ei juurikaan keskustella asiallisesti.


      • Nettisuom. (-fenno)

        Täytyy toistaa:

        Katso tarkkaan, nimimerkki Faktaa on, omaa luetteloasi ja "kieIisoturin" luetteloa Talan teeseistä tuolla edellä 17.9.2014 15:22. Yhdenkään teesin perässä ei ole pistettä, mikä osoittaa, että ne on napattu Talan lauseen alusta ja jätetty hänen perustelunsa pois, josta alkuosan merkitys valkenisi oikean sävyisenä, vaikkakin häijynä, vähintään yhtä häijynä kuin esimerkiksi "reppanoiden karkelot" -nimimerkin sivallukset.


      • reppanoiden karkelot

        "Osa nettisvekoilua on vihanlietsonnan kerjäämistä vääristelyillä."

        Oli miten oli. Kieliänkyryys maassamme ajaa kaksikielisyyden asiaa.

        "Se oli ihan hullua ja härskiä nettisvekoilua."

        Tai taktisesti fiksua, kun se kerran ajaa teidät temppuihin jolla ammutte itseänne jalkaan. Ehkä teitä vaan trollataan?

        "Teesien synnynhistoraa on luettavissä tässä osoitteessa"

        Tala oli spammannut suurilta osin muilta lainattuja teesejä jo vuosia, ennekuin hän itse ymmärsi ettei se ihan fiksua ollut. Siinä vaiheessa hän liitti niihin jälkiselityksiä jotka muuten oli hyvin hyvin köykäisiä ja usein nekin valheisiin ja yksittäistapau´ksiin pohjautuvia. Hänen itsensä jälkikorjaamat "viralliset" teesit tuli vasta vuoisia sen jälkeen kun hän oli niitä spammailut "ihanaan internettiin".

        Korjattuinakin ne ovat todella hirveitä. Ja täysin epäuskottavia!


    • arvaaja

      "kouluruotsin opiskelu koko maassa takaa mahdollisimman tasa-arvoiset lähtökohdat kaikille."

      Ihan perusasia, jonka jokainen täysijärkinen ymmärtää, on se, että valinnanvapaus on tasa-arvoa.

      • Hyvä tulevaisuus

        Valinnanvapaus on tasa-arvoa, silloin pitää myös pakkosuomi olla ruotsinkielisille vaapaaehtoinen kieli jotta oppilaat voivat valita tärkeämpiä kieliä. Suomenkielellä ei pärjää maailmalla.


      • yks
        Hyvä tulevaisuus kirjoitti:

        Valinnanvapaus on tasa-arvoa, silloin pitää myös pakkosuomi olla ruotsinkielisille vaapaaehtoinen kieli jotta oppilaat voivat valita tärkeämpiä kieliä. Suomenkielellä ei pärjää maailmalla.

        "Valinnanvapaus on tasa-arvoa, silloin pitää myös pakkosuomi olla ruotsinkielisille vaapaaehtoinen kieli jotta oppilaat voivat valita tärkeämpiä kieliä. Suomenkielellä ei pärjää maailmalla."

        Suomen laki vaatii tasapuolisuutta joten älä murehdi, ruotsinkielisille suomi myös tulee vapaaehtoiseksi.

        Suomessahan noin 95% puhuu ja hallitsee suomenkieltä joten kenties jokunen suomenruotsalainenkinn haluaa suomen oppia:-)
        Kuunteleppas tämän päiväisen slaget efter tolv keskustelun.


    • polyglottis

      Ruotsin kielellä monokulttuuria vastaan!

      • Nettisuom. (-fenno)

        Näin polyglottis: "Ruotsin kielellä monokulttuuria vastaan!"

        Kaikilla kielikoulutuksen tarjoamilla valinnaisilla kielillä käydään monokulttuuria vastaan, ruotsi mukana yhtenä valinnaisena pakon sijasta.

        Useimmilla yläasteilla on tarjolla kahden vuoden ajan vapaaehtoisina ja valinnaisina kielinä ainakin saksa, ranska, espanja ja venäjä sekä kaikille aina englanti ja pakkoruotsi kolmen vuoden ajan. Kuitenkin useimmat valitsisivat englannin ensimmäiseksi vieraaksi kielekseen (vieras kieli = ei äidinkieli) ja pakkoruotsin sijasta toiseksi vieraaksi kielekseen joko saksan, ranskan, ruotsin (toistan: ruotsin), espanjan tai venäjän. Se olisi taatusti paras rokote monokulttuuria vastaan, jos vain laki sallisi, mutta RKP on ollut sallimisessa pahiten pitkänä kantona kaskessa ja edelleen on.

        Uusi kieltenopetus toteutuisi suunnilleen samalla rahalla kuin nykyinen englannin, pakkoruotsin ja vapaaehtoisten kielten saksan, ranskan, espanjan ja venäjän opettaminen, jälkimmäisten opettaminen minimikokokoisissa luokissa.

        Kaksi pakollista valinnaista kieltä on taatusti enemmän arvoinen kuin englanti ja kaikkien pakkoruotsi.


    • miikko n. hiiro

      saksa on pafka maa eikä epsanja kiinnosta. ruotsi on meänkieli suomessa, ja suomee vähän. ei venäjälle.

    • sotavankeja ei oteta

      " Julkisuus kun on ylläpitänyt ruotsin negatiivista mainetta jo jonkin aikaa...."
      Siis mitä kettua..? Suurimmat mediat rummuttavat ruotsin autuutta sururahan kiimassa, vain pienet ja riippumattomat lehdet julkaisevat asiallista tietoa ja tietysti netti.
      Miten olisi tilanne, jos meillä myös valtamedia olisi kieliasiassa puolueeton?
      Kyllä pakkokielen inho syntyy ihmisissä itsestään, eivät nämä ole tyhmiä.

      "Suomi on hyvä maa näin kaksikielisenä, ja kouluruotsin opiskelu koko maassa takaa....."
      Kannattaa kysyä asiaa myös esim. Tampereen, Jyväskylän, Kuopion, Kajaanin, Oulun, Kotkan, Lappeenrannan ym. Suomenkielisten kuntien asukkailta. Järjestetään kansanäänestys asiasta. Yksikielisyys vs. Kaksikielisyys.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5135
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3227
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1375
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1296
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1277
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    Aihe