Ilmanvaihdon tehostaminen

Serq

Mikä olisi viisain ratkaisu tehostaa ilmanvaihtoa saunassa? Lattianrajassa tuloilmaputki josta tulee liian vähän korvausilmaa->katossa olevasta poistokanavasta tulee myös kylmää ilmaa sisäänpäin. Vanhahko rivitalokaksio jossa jokaisessa huoneistossa omat poistoilmahormit. Painovoimainen.

9

172

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sähkökiuas ilmeisesti? Jos sekä lattian rajasta, että katosta tulee ilma sisällepäin, niin jostain sen pitää poistua. Pesuhuoneesta? Tämä ei ole huono asia sinänsä, pesuhuoneen kuivumisen kannalta...

      Ongelma on luultavasti nyt se, että lattianrajasta tuleva korvausilma siirtyy suoraan saunan oven alta pesuhuoneen puolelle. Tällöin ilma ei vaihdu riittävästi saunan yläosissa, jääden lähinnä katon "poiston" varaan. Tuota ongelmaa voisi yrittää taklata laittamalla pesuhuoneen poistoa pienemmälle, mutta sitten voisi ongelmaksi tulla pesuhuoneen kuivuminen. Varovainen kannattaa olla.

      Periaatteessa kyllä saunan lämpötilan noustessa pitäisi poiston alkaa toimimaan oikein päin. Varsinkin kun heittää vähän löylyä ja paine vielä kasvaa...

      Helpoin ja turvallisin ratkaisu, joka kylläkin vaatii luvan, on varmaan laittaa pieni puhallin poistopuolelle. Lämpöä hyvin kestävä malli, joten en suosittele mitään tietokoneen puhallinta viriteltynä siihen.

      • Nipsa

        Kyllä aloittajalla täytyy olla puukiuas nimittäin täytyy sen sisään tulevan ilman jonnekin poistuakkin. Puulämmitteinen kiuashan toimii "koneellisena poistona". Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ei pesuhuone voi kyllä noin paljon imeä. Tai sitten fysiikan lait eivät ko. tapauksessa ole voimassa....

        Ja vastaukseni aloittajalle puukiukaan tapauksessa on: laita se katon poistoventtiili kiinni lämmityksen ja saunomisen ajaksi ja laita lisää puita pesään niin jo tulee ilmaa sisään oikeasta paikasta. Avaat sen kattoventtiilin vasta kun lopetat saunomisen.


      • Nipsa kirjoitti:

        Kyllä aloittajalla täytyy olla puukiuas nimittäin täytyy sen sisään tulevan ilman jonnekin poistuakkin. Puulämmitteinen kiuashan toimii "koneellisena poistona". Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ei pesuhuone voi kyllä noin paljon imeä. Tai sitten fysiikan lait eivät ko. tapauksessa ole voimassa....

        Ja vastaukseni aloittajalle puukiukaan tapauksessa on: laita se katon poistoventtiili kiinni lämmityksen ja saunomisen ajaksi ja laita lisää puita pesään niin jo tulee ilmaa sisään oikeasta paikasta. Avaat sen kattoventtiilin vasta kun lopetat saunomisen.

        Jos on puukiuas (joita harvoin näkee rivareissa), niin siinä tapauksessa pitää laittaa nimen omaan lattianrajan tulo kiinni. Korvausilma on parempi ottaa katosta, niin se sekoittuu mukavasti. Happi riittää, eivätkä jalat palellu.

        Koneellinen ilmanvaihto olisi tietysti paras, mutta sitä voi olla vaikea toteuttaa.


    • Puukiukaan tuloilma pitää olla putki alhaalta ja siten johdettuna, että purkuaukko on kiukaan yläpinnan korkeudella. Näin kylmä ilma ei leviä lattian tasolle. Tuloilmaa ei koskaan oteta katosta.

      • > Tuloilmaa ei koskaan oteta katosta.

        Jos vaihtoehdot ovat katto ja lattia, niin mielummin katosta. Tällöin lattiaventtiili kiinni, kun kiuas alkaa vetämään kunnolla... Koneellisessa aina tulo katonrajasta tai jopa katosta. Painovoimaisella hankalammin tehtävissä.

        Noita vaihtoehtoja voi tietysti itsekin kokeilla. Eli saunaa vaan lämpenemään ja tuloja/menoja teippailemaan... Sitten selviää, mikä parhaalta tuntuu. Sitä pesuhuoneen ilmanvaihtoa silti unohtamatta.


      • 14+11

        Taitaa kirjoittelija olla pilvessä vastauksista päätellen.


    • Tosi on

      No nyt tuli asiaa tuloputki, esim tuloputki kiukaan taakse kivipinnan tasalle. Katto venttiili kiinni saunomisen ajaksi ja avataan vasta saunomisen lopputua.

      • Nipsa

        Juu, jos sen kattoventtiilin takana on poistohormi niin sieltä ei missään tapauksessa saa imeä tuloilmaa saunaan (poistohormeja harvemmin nuohotaan ja sieltä voi tulla vaikka mtä pöpöjä).

        Poistohormiin vievä katossa tai seinässä lähellä kattoa oleva venttilli on saunan kuivatusventtiili ja se avataan vasta saunomisen päätyttyä, kun sauna kuivatetaan.

        Tuloilmaventtiilin sijainti on hyvin pitkälle makuasia ja sekin on joskus katossa, mutta silloin siihen tulee raitisilmaputki sisäkaton sisällä talon seinustalta (ei poistohormista). Lattian rajassa oleva raitisilmaventtiili toimii myös ihan hyvin sillä oikein sijoitettu ja suunniteltu kiuas imee kivitilaan ja vaippaan ilmaa nimenomaan sieltä lattialta => raitis ilma nousee kiukaan läpi lämmettyään saunojien hengitettäväksi.

        Kaikkein paras ratkaisu olisi johtaa raitisilmaputki suoraan kiukaan vaipan sisälle.


    • Rapsahdus

      Siis poistohormista tuloilmaa saunaan.
      Ei ymmärrä. Saako vesihanasta sähköä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1731
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe