yhdyssana

Miten tämä on?

Kielioppisääntöhän on, että yhdyssanan tunnistaa siitä, että siinä vain jälkimmäinen sana taipuu. Siis: pikkuveli, pikkuveljelle, pikkuveljestä jne.

Mutta miten sitten on olemassa kuitenkin sellainen sana kuin vanhapiika. Tai vanhapoika.

Kyllä vanhapiika -sanassa taivutetaan molemmat sanat ja silti kirjoitetaan yhteen. Siis: vanhallepiialle, vanhanpiian, vanhaksipiiaksi... jne.

Jos kirjoitan, että vein naapurin vanhallepiialle postia, niin eikö se ole oikein kirjoitettu? Jos nimittäin kirjoitan, että vein naapurin vanhalle piialle postia, sanan merkitys muuttuu. Silloinhan tarkoitan naapurin ikääntynyttä apulaista.

Vanhapiika -sanan merkityksen taas jokainen tietää, sehän on ikääntynyt naimaton nainen, ihan eri asia kuin iäkäs palvelijatar.

8

258

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lisäys

      Lisään vielä. En ole koskaan kuullut tätä sanaa taivutettavan : vanhapiialle, vanhapiiaksi jne. Näin se ilmeisesti pitäisi sääntöjen mukaan kai mennä, mutta en vain ole ikinä kuullut sitä sanaa noin taivutettuna. Kyllä aina sanotaan niin että molemmat sanat taipuu ja myös kirjoitetaan yhteen.

    • Sääntölähde
    • Tarkistavinani

      Piia on ollut suosittu etunimi, maastamme löytyy VRK:n tilastojen mukaan kahdeksatta tuhatta nimenkantajaa. Nimi on ollut suosiossa lähinnä vuosien 1960–2000 välisenä aikana, joten valtaosaa Piioista ei voine pitää vielä vanhoinakaan.

    • Heh...

      Kolkuttaako omatuntoasi?

    • Olet oppinut tai keksinyt väärän yhdyssanasäännön, ja nyt ihmettelet, kun todellisuus ei vastaakaan sitä.

      Yleispätevin yhdyssanasääntö on, että sanaliitossa kummankin osan alkutavulla on pääpaino, kun taas yhdyssanassa jälkiosan alkutavulla on vain sivupaino.

      Tähänkin sääntöön on koko joukko poikkeuksia. Syynä on lähinnä se, että kielen sääntöihin on otettu joitakin muodollisia periaatteita, joilla kirjoitusasua on pyritty yhtenäistämään. Mutta useimpiin tapauksiin painotussääntö on riittävä. Tosin sen soveltaminen edellyttää, että osaa puhua suomea oikein...

    • Viran puolesta

      Kyllä aloittajan mainitsema sääntö oli kansakoulussa 50-luvulla ihan yleinen. Olen sen itsekin sieltä sisäistänyt.
      Täällä nykynuoriso ei vaan tunne entisiä oppeja, vaan uskoo ja käyttää kaikkia hassuja uusia temppuja, mitä nuoremmat kielikellojen ja oppikirjojen tekijät tekoviisaina ja julkisuudenkipeinä esittävät totena kaikkine teennäisyyksineen.

      Korpelan mainitsema painotussääntö täytynee olla tuoreudessaan vasta tältä vuosikymmeneltä. Tai juuri itse keksitty? Se sekottaa ja romuttaa kaikki vanhat säännöt kokonaan. Ei hyvä.

      • ....,,,,

        Noista piioista ja pojista sen verran, että takavuosina ns. vanhanpiian- ja vanhanpojanveroa perittiin jo 24-vuotiaasta alkaen.


    • ¤#"!

      Kyllä tuo aloittajan sääntö tepsi koulussa vielä 80-luvullakin, sen jälkeen en ole koulua käynyt, joten en tiedä, onko säännöt muuttuneet.

      Ihan yleisesti neuvottiin, että jos ei tiedä, kirjoittaanko sanat yhteen vai erikseen, pitää ajatella, taipuuko molemmat vai vain jälkimmäinen sana. Jos vain jälkimmäinen taipuu, silloin kirjoitetaan yhteen.

      Tuossa linkssä sanottiin muodon "isosiskolle" olevan uudempi malli. Ohhoh, kyllä minä vaan olen pienestä asti kuullut sanottavan "isosiskolle, isosiskoa, isosiskon..." jne samalla lailla kuin "isoveljen, isoveljelle, isoveljeä..."

      Mutta ei tuo vanha perussääntö tosiaan ihan kaikissa tapauksissa päde. Onhan esim. lukusanat, kuten vaikkapa "kaksikymmentä." Ei todellakaan kirjoiteta, että kahden kymmenen vuoden kuluttua. Yhteen ne sanat kirjoitetaan, vaikka molemmat sanat taipuvat.

      Tuo painotussääntö on kyllä aika hankala. Eivät kaikki välttämättä edes tunnista sanojen painotuksia, sen huomaa vasta vaikkapa ulkomaalaisen puheesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1506
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1218
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe