Nuoren ihmisen vuoden työttömyys ja epätoivo

Miksi?

Kello on 3:17 yöllä ja minä olen hereillä. Herään luultavasti päivällä 12 aikoihin - tässä lyhyt katsaus millasta työttömyyteni on. Päivät tekemättä mitään, vaikka haluaisi tehdä töitä. Kuka olen? Mitkä ovat taustani? Miten Suomi24 voi auttaa asiaan? Lähdetään kertomaan vähän minusta.

Peruskoulu meni aivan kaivosta alas lintsaten ja tunneilla pelleillen. Siitä en voi syyttää muuta kuin itseäni ja osittain opettajia joita ei kiinnosta. Jos oppilas on poissa 300 poissaolotuntia vuodessa luvattomasti luulisi helposti, että opettajat puuttuu asiaa ja änkee järkeä nuoren päähän. Valitettavasti kukaan ei minulle tullut sitä kuuluisaa järkeä puhumaan, niin jatkoin lintsaamista. Peruskoulusta sain 6.5 keskiarvon papereihini ja tuo paperi estää käytännössä minulta pääsyn jatko-opiskeluihin, koska keskiarvoni ei riitä mihinkään lukioon tai ammattikouluun. Henkilökohtaisesti pidän naurettavana, että yksi pala paperia voi estää ihmistä opiskelemasta asioita ja saamaan ammatin.

Työkkäri on ehdottomasti hyödyttömin paikka missä olen koskaan käynnyt. Heillä ei ole tarjota työtä, koulutusta tai oikeastaan mitään. Ainoa asia mitä työkkäri voi tarjota on duupa-daapa kurssit (uravalmennukset) tai se, että menisin ilmaiseksi työvoimaksi johonkin yritykseen. Ainiin, se saa**nan CV-netti ei työllistäisi varmaan itse Bill Gatesiakaan. Miten työkkärillä ei voi olla työvoimakoulutuksia nuorille? Miten työkkärillä ei ole mitään nuorille? Miksi työkkäristä vain toivotetaan pois ja sanotaan: ''Tässä sulle aika 3 kuukauden päähän, kokeile sillä välin etsiä työtä.''. Vaikuttaa siltä, että työkkärikin on luovuttanut.

Piti ottaa asiat omiin käsiin, koska työkkäristä apua ei tule. Menin moneen eriin palveluun mikä edisti työllistymistä, mutta leikkaukset ja liian suuri määrä työttömiä nuoria oli esteenä näissä palveluissa. Yhdestä henkilöstövuokrausfirmasta sain sitten 8 työvuoroa kaupan kassalle, jonka jälkeen jälleen kilpailu työnsi minut lähtöruutuun.

Oli aika lähettää CV joka paikkaan ja soittaa kaikkialle. CV:n jätin varmaan jokaiseen työhakemukseen mitä löytyy ja soitin myös perään. Ihmiset ei ilmeisesti tykkää, kun soitetaan kiireisenä päivänä kysymään, että onko CV tullut perille ja mikä meininki työpaikkojen kanssa. Paikan päällekkin olen mennyt, mutta aina ohjataan ystävällisesti täyttämään hakemuksen netissä ja liittämään CV:n. Tämä CV, joka on minulla melkein tyhjä. Tämä hakemus jonka täyttää sadat muut ihmiset. Voitte vaan arvata kuinka monta haastattelua olen saanut. Joko arvasitte? Nolla. Varmaan sata hakemusta ja nolla haastattelua.

Olen kaikkeni antanut ja yrittänyt. Olen tullut pisteeseen jossa ystävällinen, hauska ja mukava nuorimies rupee vihaamaan kaikkea ja menettämään toivon. Työttömyys on omanlainen sairaus mistä en näköjään pääse eroon.

Kysyn teiltä jotka lukee tätä: Mitä voin tehdä? Miten saan työpaikan? Menenkö torille jakamaan ansioluetteloani jokaiselle joka tulee vastaan?

22

538

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 19+7

      Okei... Aika paljon riippuu siitä, missä päin Suomea asut. Täällä pääkaupunkiseudullakin on kova kilpailu duunipaikoista, mutta niitä sentään on. Jo jossain Turussa tilanne on huonompi.

      Itse hain paikkoja vaikka minkämoisia, koska tarvitsen rahaa todella kipeästi. Nyt plakkarissa on kaksi paikkaa, toinen päivätyö ja toinen määräaikainen yötyö. Eivät ole lähellekään sitä, mihin olen kouluttautunut - mutta tiedän, että ainakin toisesta saattaa olla yllättävääkin hyötyä myöhemmin.

      Jos et pelkää puhelinta, niin hae niitä kammottavia puhelinmyyjän tai telebuukkarin hommia. Ovathan ne ihan järkyttävää skeidaa - mutta niistä hommista pystyy hyppäämään yllättäen eteenpäin, muihin töihin.

      Kaverin pikkuveljellä eteneminen meni näin: Hän aloitti puhelinmyyjänä. Huono palkka, huono arvostus, mutta oli sitten ainakin jotain. Haki sitten töihin Elisalle asiakaspalveluun. Hänet palkattiin, koska hänellä oli ennestään kokemusta puhelintyöskentelystä. Myöhemmin hän pääsi talon sisällä tiskin taakse asiakaspalveluun. Ja lopulta hän sai töitä rekrytointifirmasta, eli on nyt itse etsimässä työntekijöitä.

      Sitkeyttä peliin - vuosi sitten mullakin oli tilanne toivoton, ei yhtään haastattelua mistään - ja nyt äkkiä, neljä haastattelua peräjälkeen. Ilmeisesti asiat alkavat korjaantua. :)

    • Cyösti

      Entäs kymppiluokka?

      Tiedän yhden tapauksen, joka valaistuksen saatuaan muutti ysiluokan 5,7 keskiarvon 8,8 aan.

      • kymppiluokan käynyt

        Jep, erityisen suositeltavaa!! Minä itse korotin keskiarvon 6,6 -> 9,0! Siitä tie aukenikin sitten lukion kautta yliopistoon. Eli suosittelen kymppiluokkaa kyllä ehdottomasti kaikille, joiden peruskoulu ei mennyt ihan nappiin. Nuoruuden hölmöilyt ja motivaation puute ei saisi olla este tulevaisuuden opiskeluille ja työuralle. Myös oppisopimuskoulutus on yksi vaihtoehto. Älä siis luovuta ap!! :)


    • __...__

      Itse olen parin vuoden päästä kolmekymppinen "nuori" joka kyllä ymmärtää AP:n tarinan, vaikkei ihan samoissa tilanteissa olekaan.

      Sain nykyisen vakituisen työpaikkani Helsingissä matalapalkka-alalta vuonna 2010. Aluksi tätä oli tarkoitus vääntää vain niin kauan kunnes saisin opiskelupaikan, mutta jo yhden opiskelupaikan omaavana toisella puolella suomea paluumuuton jälkeen olikin vaikeaa päästä sisään mihinkään korkeakouluun täällä. Kävin töiden ohella yhden ammattitukinnon tältä alalta ihan vaan ajankuluksi. Onneksi armeija oli jo suoritettu.

      Jäin tekemään duunia alalle ja tässä ollaan. Viime vuosina olen yrittänyt hakea muita duuneja, mutta täälläkin on armoton kilpailu työpaikoista melkein alalla kuin alalla. Paskaduuneja kuitenkin riittää vaikkapa nyt siivoojana, vaikkei minulla niistä niin kokemusta olekaan. Tällä hetkellä tuntuu että työn vaihtaminen on aivan mahdotonta tällä tasolla, vaan saa olla tosi kiitollinen tästäkin vähästä mitä on.

      Oikeasti maamme tilanne tuntuu todella pelottavalta tulevaisuuden suhteen. Vaikka usein on vaikeaa nykyisessä työssä, niin vielä vaikeampaa olisi varmasti selvitä työttömänä kassan rahoilla hemmetin kalliissa pääkaupungissamme. Koko ajan media suoltaa YT-uutisia ja erinäiset poliittiset puhuvat päät televisioissa lupaavat yhdeksää hyvää ja kymmentä kaunista. Kaiken yllä on synkkä varjo ja on vaikeaa nähdä mukamas jotain taloudellista elpymistä missään horisontissa.. eniten pelottaa Kreikan kaltainen kohtalo jos vielä useita vuosia tätä vedetään.

      Neuvoksi annan että jos et asu PK-seudulla, niin muuta sinne äkkiä jos mitään työtä halajat. Työmarkkinoita ei juurikaan ole muualla etenkään vähän koulutetuille henkilöille, kuin täällä päässä maatamme. Tulevaisuudessa maakunnat ja maaseutu tulevat ryvettymään entistä pahemmin tämän kehityksen jaloissa, joten nosta kytkintä kun vielä voit päästä alueelle jossa elää edes jotenkin jollain "pafkaduunilla".

      Tulevaisuudessa maa voi olla muuttumassa aika radikaaliin suuntaan sisäpoliittisesti. Jos olisin korkeasti koulutettu, niin lähtisin ehdottomasti katsomaan miltä ruoho näyttää aidan toisella puolella jossain ehkäpä euroopan ulkopuolisessa maassa.

    • paranna arvosanoja

      Oletko kokeillut iltalukiota? Sinne on helpompi päästä ja kursseja ei tarvitse suorittaa niin paljoa (ehkä?) kuin tavispäivälukiossa. Kymppiluokilla ja iltalukioissa voi myös parantaa arvosanoja. Suosittelen. Tiedän yhden, jolla oli vitosen keskiarvo ja silti on kirjoittanut ylioppilaaksi=) Joten mahdotonta se ei ole. Lisäksi on olemassa etä- ja nettilukioita.

      • komppaan tuota

        Olin jo aikeissa kirjoittaa samasta asiasta mutta joku ehti ensin. Kannattaisi todellakin miettiä tuota iltalukiota ja voihan siellä parantaa peruskoulun numeroitakin, että pääsee paremmin sisään vaikka ammattikorkeaan. Siellä on kaiken ikäisiä ja meininki vähän erilaista kuin peruskoulun teinien kanssa. Toinen asia on sitten työkokeilut tai esim. koulutusalalta työharjoittelupaikat ja kesätyöpaikat. Työkokeilun/harjoittelun aikana voi yrittää tehdä parhaansa ja saada jalansijaa sitäkin kautta. Oppisopimuskin on hyvä vaihtoehto. Paikkoja ei vaan ihan kauheasti ole. Kannattaa kuitenkin suunnata ajatuksia tulevaisuuteen ja tehdä edes jotain kuin ei mitään. Se passivoittaa eniten.

        Itse kuitenkin haluaisin, että nuoret löytäisivät sen oman jutun mitä kohti edetä. Pitää tietää mikä oikeesti kiinnostaa ja sitten vaan sitkeästi sitä kohti. Kamalaa kun ajaudutaan jonnekin joka ei ole ollenkaan se oma juttu. Tuhlataan vuosia jossain "mikä vaan tutkinto"-jutuissa ja sinne sitten jämähdetään.

        Ihminen on kuitenkin onnellisin kun se tekee sitä mitä varten se on syntynyt. Jokaisella on omat lahjakkuudet ja kun se oma juttu löytyy ei muut peittoa siinä. Tulee nähdyksi potentiaalisimpana ehdokkaana kun on tosi hyvä just siinä. Tosin hyvin monella ongelma on se, ettei tunne itseään ja omia lahjakkuuksia. Itsetuntemusta ja omaa alaa voisi miettiä vaikka punnitsemalla mikä koulussa oli paras aine. Mikä on ihan parasta tekemistä mistä saa kiksejä jne. Onko muut kehunu jossain tekemisessä, että olet tosi hyvä tossa. jne.

        Joku neuvoi muuttamaan pääkaupunkiseudulle. Täällä vain on ihan järkyttävän kalliit asumiskulut, jos ei saa töitä on ihan tyhjän päällä. Mieluummin vaikka Turkuun tai Jyväskylään, Tampereelle ja Ouluun opiskelemaan. Siellä ne asumismenot on edes jotenkin kohtuullisella tasolla.


    • Miksi?

      Mä olen jopa yllättynyt kuinka hyviä vinkkejä täältä tuli, kiitos kaikille. Asustelen Turun lähellä ja töitä olen Turusta etsinyt. Kuten joku täällä mainitsi, niin tilanne Turussa on huono - tosi huono.

      Kymppiluokalle pääsy on täällä tosi hankalaa, koska hakijoita löytyy satoja ja paikkoja on alle 50. Hakenut ja kysellyt olen, mutta ilmeisesti ihmisiltä löytyy huonompiakin keskiarvoja kuin minulla ja näin menee automaattisesti mun edelle.

      Iltalukio on tosi jännä vaihtoehto. Olen itseasiassa käynyt pari vuotta sitten iltalukiossa korottamassa peruskoulun numeroita, mutta eihän siitä mitään tullut. Kun ei osaa peruskoulunkaan asioita kunnolla ja sut laitetaan iltalukion normaaleille tunneille korottelemaan numeroita, niin putoaahan siitä kärryiltä tosi nopeasti. En sitten tiedä oliko syynä se, että olin vielläkin tosi nuori enkä ollut nähnyt työttömyyden hirveyttä sen enempää.

      Iltalukioon haluaisin mennä, mutta pelkään sitä, että en vaan pääse asioihin mukaan ja kusen sen. Pidän iltalukiona tällä hetkellä hätänappina. Jos nyt ei kohta ala mitään kuulumaan, niin pakkohan sitä hätänappia on pakko painaa. Sekään ei motivoi, kun kuulee ihmisiltä, että sillä lukiotodistuksella ei ole mitään virkaa työelämässä. Siitähän on periaatteessa pakko jatkaa eteenpäin yliopistoon tai ammattikorkeeseen jos töitä haluaa?

      Arvostan tosi paljon, että vaivaudutte kirjottamaan ja auttamaan mua, kiitos.

      • työtön 55v

        Hae ammattikouluun. Lukion jälkeen kilpailu vielä kovempaa. Ammattikouluun voi päästä helpostikin. Työnsaanti helpottuu kun on jokin ammatti, esim autonasentaja.
        Nuorena kannattaa ammatti hankkia myöhemmin motivaatio ja mahdollisuudet ovat heikommat.

        On kuitenkin ammatteja joihin koulutetaan liikaa väkeä mm. medianomi, tradenomi, laborantti, it-asiantuntija. Tuttavilta kannattaa kysellä näkemystä.


      • komppaan tuota

        Edelleen kyllä suosittelen tuota iltalukiota. Löysin Turun iltalukion nettisivun jossa luki seuraavaa:

        http://www.turuniltalukio.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=1:esimerkki-artikkeli-1&catid=3:opiskelijalle

        Eli siis siellä varmaa voi kerrata niitä vanhoja juttuja ennen kuin alkaa kunnolla etenemään. Aikuislukioissa mennään muutenkin ehkä enemmän opiskelijoiden ehdoilla. Lukio ei tietenkään yksin riitä mutta oletko miettinyt sen jälkeen vaikka oppisopimuskoulutusta jolla voisit suorittaa sen korkeakoulututkinnon. Saisit palkkaa ja työkokemusta sen tutkinnon lisäksi ja ehkä suoraan töihin tutkinnon jälkeen. Voisit esim. tehdä niin, että lukio-opintojen aikana hakisit esim. kesätöihin jo valmiiksi sellaiselle alalle/yritykseen, joka sinua kiinnostaa ja sitten ylioppilaaksi tulon jälkeen sinne oppisopimukselle. Mikä se oma ala sitten olisi niin löysin Monster.fi:stä mielenkiintoisen sivun tutkailtavaksi.

        http://sivut.monster.fi/kutsumuskone/?WT.mc_n=CRM_FI_B2C_Other_141117

        Tsemppiä tulevaan!


    • __...__

      Edelleen tuntuu että kaikkein eniten ihan minkä tason työpaikkoja vaan löytyy pääkaupunkiseudulta. Kyllä täällä on kallista eniten tuo asuminen, mutta noin 600-700€ makselet todennäköisimmin yksiöstäkin ellet sitten vaikkapa Helsingin kaupungin vuokrataloihin pääse, jossa halvemmat hinnat kuin yksityisellä useimmiten.

      Tuntuu että työpaikkoja ei tosiaan PK-seudun ulkopuolella juurikaan ole tarjolla. Toisaalta vaikka maakunnissa on halvempaa asua, niin ei se paljoa hyödytä jos ei omaa työpaikkaa josta saada rahaa. Toisaalta täällä on kova kilpailu työpaikoista kuin työpaikoista, mutta aina löytyy vaikkapa siivoushommaa, varastohommaa, vartijan taikka taksikuskin duunia puhelinmyynnin yms. lisäksi.

      Tosiaan ammattikouluun kannattaa harkita mennä jos ei muualle pääse. Minäkin olen joutunut kartoittamaan aloja jotka kiinnostaisivat ammattikoulun puolella vaikka korkeakoulussa olen vähän opiskellut ja vuosien mittaan yrittänyt päästä sisään muualle huonolla menestyksellä.

      En tosiaan tiedä työtilanteista muissa maamme kaupungeissa, mutta kovasti tuntuu kuulevan vaan niistä huonoja uutisia.

    • Maatiainen

      Mitä haluat tehdä? Kun olet miettinyt 2-3 hommaa, niin ala tekemään systemaattisesti sen eteen töitä. Jos joku näistä teistä tuntuu nousevan pystyyn valiste toinen. OLin kuuntelemassa tuossa kaveria jota ei kiinnostanut yhtikäs mikään. Oli tarjottu kaikenlaista orjatyöstä työharjotteluun. Kaveri meni työhöntutustumisen kautta jonkun ravintolan keittiöön, huomasi että tästä piti vaikka ennakkoluulot oli jokseenkin vastaan, ainakin tuntui hänestä mielekkäämmältä kun varastossa tavaroitten kerääminen. Tämän väylän hän löysi jonkun yhdistyksen kautta joka oli erikoistunut näihin vaikeasti työllistettyjen auttamiseen. Kysy näistä omasta työvomatoiistostasi (tiedän että tuo on kirosana, mutta kysy. Hän hakeutui ensin alan kurssille, suoritta perustutkinnon ja sitten ammattitutkinnon. Ainakin tuntui olevan tyytyväinen.

    • Matias23

      Suosittelen suorittamaan ammattikoulututkinto aikuis-linjalla.
      En tiedä mikä ala sinua kiinnostaa, mutta merkonomin tai datanomin tutkinnon pystyy suorittamaan todella nopeasti, jopa alle vuodessa.

      Sitten työharjoittelun kautta työpaikka jos flaksi käy!

      Ilman koulutusta tai työkokemusta työnsaanti on todella, todella, TODELLA vaikeaa.

      • paranna arvosanoja

        Tällä hetkellä merkonomien ja datanomien työtilanne on erittäin huono. Merkonomi- ja datanomitutkinnot ovat ammattiopistotutkintoja eli eivät johda mihinkään ammattiin, vaan ne ovat tosiaan tutkintoja. Varsinkin merkonomien työtilanne tällä hetkellä on tooosi huono. Merkonomityöpaikkoihin on jokaiseen se 100-350 hakijaa. Merkonomiksi ja datanomiksi kestää opiskella peruskoulupohjalta 2-3 vuotta, useimmiten se 3 vuotta, jos on ylioppilas niin sitten 1,5-2 vuotta. Ammattikoulututkinnot suoritetaan ammattikoulupuolelta ja niissäkin kestää sen normaalisti 3 vuotta peruskoulupohjalta. Ammattikoulu - ja ammattiopistotutkintoihinkin on tunkua, ei sinne välttämättä noin vaan pääse. Peruskoulupohjasilla saattaa olla jokin alkukarsinta haastattelu/koe tms.

        Suosittelisin kokeilemaan sitä iltalukiota vielä. Opiskele sillä tavalla, että jokaiselle tunnille hartaasti opettelet ne seuraavan tunnin asiat jo valmiiksi, teet läksyt tunnollisesti joka kerta ja pikku hiljaa luet aina opiskeltuja asioita, ettei sitten ennen koetta tule paniikkia. Kuuntele tunnilla ja keskity opiskelemaan, älä missään vaiheessa lintsaa, jätä tekemättä läksyjä ja jätä menemättä tenttiin. Ala jo tunnollinen opiskelu heti opiskeluiden alussa. Kyllä sä pärjäät, oikeasti.

        Mikään pakko ei ole lukion jälkeen jatkaa mihinkään, mutta se lukion todistus ei todellakaan töitä anna. Lukion jälkeen voi myös mennä ammattikouluun, ammattikorkeeseen tai vaikkapa sinne yliopistoon. Samaan aikaan voi myös suorittaa lukion kursseja, kirjoittaa ylioppilaaksi ja suorittaa ammattitukinnon/ammattiopistotutkinnon, mutta se on paljon rankempi se tie ja koulupäivät on pitkiä. Jos ei ole motivaatiota ja jaksamista tarpeeksi, ennen pitkää kyllästyisit ja luovuttaisit.

        Tärkeintä on, että löydät sen sun oman juttusi. Noihin ammattikouluihinkin on välllä tosi vaikea päästä, mitä vähintään sun pitäis tehdä, niin ainakin nostaa niitä peruskoulun numeroita vaikkapa sitten siellä iltalukiossa, jos se siellä onnistuu. Sitten saattaisin ammattikouluunkin päästä helpommin.


      • Castle
        paranna arvosanoja kirjoitti:

        Tällä hetkellä merkonomien ja datanomien työtilanne on erittäin huono. Merkonomi- ja datanomitutkinnot ovat ammattiopistotutkintoja eli eivät johda mihinkään ammattiin, vaan ne ovat tosiaan tutkintoja. Varsinkin merkonomien työtilanne tällä hetkellä on tooosi huono. Merkonomityöpaikkoihin on jokaiseen se 100-350 hakijaa. Merkonomiksi ja datanomiksi kestää opiskella peruskoulupohjalta 2-3 vuotta, useimmiten se 3 vuotta, jos on ylioppilas niin sitten 1,5-2 vuotta. Ammattikoulututkinnot suoritetaan ammattikoulupuolelta ja niissäkin kestää sen normaalisti 3 vuotta peruskoulupohjalta. Ammattikoulu - ja ammattiopistotutkintoihinkin on tunkua, ei sinne välttämättä noin vaan pääse. Peruskoulupohjasilla saattaa olla jokin alkukarsinta haastattelu/koe tms.

        Suosittelisin kokeilemaan sitä iltalukiota vielä. Opiskele sillä tavalla, että jokaiselle tunnille hartaasti opettelet ne seuraavan tunnin asiat jo valmiiksi, teet läksyt tunnollisesti joka kerta ja pikku hiljaa luet aina opiskeltuja asioita, ettei sitten ennen koetta tule paniikkia. Kuuntele tunnilla ja keskity opiskelemaan, älä missään vaiheessa lintsaa, jätä tekemättä läksyjä ja jätä menemättä tenttiin. Ala jo tunnollinen opiskelu heti opiskeluiden alussa. Kyllä sä pärjäät, oikeasti.

        Mikään pakko ei ole lukion jälkeen jatkaa mihinkään, mutta se lukion todistus ei todellakaan töitä anna. Lukion jälkeen voi myös mennä ammattikouluun, ammattikorkeeseen tai vaikkapa sinne yliopistoon. Samaan aikaan voi myös suorittaa lukion kursseja, kirjoittaa ylioppilaaksi ja suorittaa ammattitukinnon/ammattiopistotutkinnon, mutta se on paljon rankempi se tie ja koulupäivät on pitkiä. Jos ei ole motivaatiota ja jaksamista tarpeeksi, ennen pitkää kyllästyisit ja luovuttaisit.

        Tärkeintä on, että löydät sen sun oman juttusi. Noihin ammattikouluihinkin on välllä tosi vaikea päästä, mitä vähintään sun pitäis tehdä, niin ainakin nostaa niitä peruskoulun numeroita vaikkapa sitten siellä iltalukiossa, jos se siellä onnistuu. Sitten saattaisin ammattikouluunkin päästä helpommin.

        "Tällä hetkellä merkonomien ja datanomien työtilanne on erittäin huono."

        Suuri kiitos tästä kuuluu ammattikorkeille, jotka puskevat joka vuosi tusinakaupalla ulos liiketalouden ja it-alan tradenomeja. Nyt on se tilanne, että merkonomin/datanomin hommat tekee tradenomi. Merkonomit ja datanomit ovat siis auttamattomia väliinputoajia.


      • paranna arvosanoja
        Castle kirjoitti:

        "Tällä hetkellä merkonomien ja datanomien työtilanne on erittäin huono."

        Suuri kiitos tästä kuuluu ammattikorkeille, jotka puskevat joka vuosi tusinakaupalla ulos liiketalouden ja it-alan tradenomeja. Nyt on se tilanne, että merkonomin/datanomin hommat tekee tradenomi. Merkonomit ja datanomit ovat siis auttamattomia väliinputoajia.

        Samoista työpaikoista kilpailevat sekä merkonomit että tradenomit. Tradenomeja on myös runsaasti työttömänä. Yksi keskeinen syy tälle on, että keskihallinnosta on runsaasti vähennetty työpaikkoja, niitä työpaikkoja, jotka normaalisti työllistäisivät sekä merkonomeja että tradenomeja. Tradet eivät siis keskimäärin ole vieneet merkonomeilta työpaikkoja tai merkonomit tradeilta, vaan yksinkertaiseti niitä työpaikkoja on karsittu pois samaan aikaan kun ammattiopistoista valmistuu runsaasti merkonomeja ja ammattikorkeista runsaasti tradenomeja. Työpaikkojen määrä suhteessa koulutuspaikkoihin on siis erittäin epärealistinen. Oppilaitokset eivät halua vähentää oppilasmääriä, koska oppilaitosten saamat tuki perustuu juuri siihen.


      • Matias23
        paranna arvosanoja kirjoitti:

        Tällä hetkellä merkonomien ja datanomien työtilanne on erittäin huono. Merkonomi- ja datanomitutkinnot ovat ammattiopistotutkintoja eli eivät johda mihinkään ammattiin, vaan ne ovat tosiaan tutkintoja. Varsinkin merkonomien työtilanne tällä hetkellä on tooosi huono. Merkonomityöpaikkoihin on jokaiseen se 100-350 hakijaa. Merkonomiksi ja datanomiksi kestää opiskella peruskoulupohjalta 2-3 vuotta, useimmiten se 3 vuotta, jos on ylioppilas niin sitten 1,5-2 vuotta. Ammattikoulututkinnot suoritetaan ammattikoulupuolelta ja niissäkin kestää sen normaalisti 3 vuotta peruskoulupohjalta. Ammattikoulu - ja ammattiopistotutkintoihinkin on tunkua, ei sinne välttämättä noin vaan pääse. Peruskoulupohjasilla saattaa olla jokin alkukarsinta haastattelu/koe tms.

        Suosittelisin kokeilemaan sitä iltalukiota vielä. Opiskele sillä tavalla, että jokaiselle tunnille hartaasti opettelet ne seuraavan tunnin asiat jo valmiiksi, teet läksyt tunnollisesti joka kerta ja pikku hiljaa luet aina opiskeltuja asioita, ettei sitten ennen koetta tule paniikkia. Kuuntele tunnilla ja keskity opiskelemaan, älä missään vaiheessa lintsaa, jätä tekemättä läksyjä ja jätä menemättä tenttiin. Ala jo tunnollinen opiskelu heti opiskeluiden alussa. Kyllä sä pärjäät, oikeasti.

        Mikään pakko ei ole lukion jälkeen jatkaa mihinkään, mutta se lukion todistus ei todellakaan töitä anna. Lukion jälkeen voi myös mennä ammattikouluun, ammattikorkeeseen tai vaikkapa sinne yliopistoon. Samaan aikaan voi myös suorittaa lukion kursseja, kirjoittaa ylioppilaaksi ja suorittaa ammattitukinnon/ammattiopistotutkinnon, mutta se on paljon rankempi se tie ja koulupäivät on pitkiä. Jos ei ole motivaatiota ja jaksamista tarpeeksi, ennen pitkää kyllästyisit ja luovuttaisit.

        Tärkeintä on, että löydät sen sun oman juttusi. Noihin ammattikouluihinkin on välllä tosi vaikea päästä, mitä vähintään sun pitäis tehdä, niin ainakin nostaa niitä peruskoulun numeroita vaikkapa sitten siellä iltalukiossa, jos se siellä onnistuu. Sitten saattaisin ammattikouluunkin päästä helpommin.

        Minä itse suoritin datanomin tutkinnon aikuislinjalla ja opettajien kanssa kävimme tutkinnon vaatimukset läpi ja näin sain suoritettua tutkinnon omaa vauhtia, joka ei oikestaan edes vaatinut paljoakaa ponnisteluita. Itselläni kului 1,5 vuotta joista esim. 3kk kului vain odotellessa kesäloman yli.

        Merkonomeja ja datanomeja on varmasti paljon mutta mahdollisuudet huomattavasti paremmat kuin vain peruskoulun käyneellä.

        Aikuispuolta suosittelen vielä lämpimästi myös niille jotka haluavat jatko-opiskella esim. AMK:ssa. Itse ja luokkalaiseni saivat lähes poikkeuksetta kiitettävät arvosanat jotka taas vaikuttavat erittäin positiivisesti lähtöpisteisiin jos hakee AMK:n.


      • paranna arvosanoja
        Matias23 kirjoitti:

        Minä itse suoritin datanomin tutkinnon aikuislinjalla ja opettajien kanssa kävimme tutkinnon vaatimukset läpi ja näin sain suoritettua tutkinnon omaa vauhtia, joka ei oikestaan edes vaatinut paljoakaa ponnisteluita. Itselläni kului 1,5 vuotta joista esim. 3kk kului vain odotellessa kesäloman yli.

        Merkonomeja ja datanomeja on varmasti paljon mutta mahdollisuudet huomattavasti paremmat kuin vain peruskoulun käyneellä.

        Aikuispuolta suosittelen vielä lämpimästi myös niille jotka haluavat jatko-opiskella esim. AMK:ssa. Itse ja luokkalaiseni saivat lähes poikkeuksetta kiitettävät arvosanat jotka taas vaikuttavat erittäin positiivisesti lähtöpisteisiin jos hakee AMK:n.

        Toki, siis merkonomin, datanomin ja yhtälailla ammattitutkinnotkin voi suorittaa aivan täysin vain näyttökokeilla eli menee vaan näyttämään mitä osaa. Eli käytännössähän ei tarvitse istua koulun penkillä päivääkään jos vaan osaa kaiken ja on huippulahjakas, harva tosin on ja harva osaa tuosta noin vaan varsinkin jos on tottunut luistamaan kotiläksyistä sun muista.

        Totta, aina, mikä tahansa tutkinto peruskoulun lisäksi on vain plussaa, mutta jos tämän lisäksi opiskelee sellaista alaa mikä työllistää ja mistä myös itse pitää, niin sitä parempi. Ilman muuta, olen myös aivan samoilla linjoilla, pelkän peruskoulun todistuksen varaan ei missään nimessä kannata jättäytyä.


    • työnantaja

      "..että menisin ilmaiseksi työvoimaksi johonkin yritykseen"

      No et sitten mennyt.
      Kannattaisi ehkä harkita demottaa niitä orastavia skillssejä.

      Sitten kun teet työsi tuottavammin, kuin minkälaiset kustannukset yhtiölle tuotat, voit jopa pitää työpaikkasi. Varmasti.

    • ,.,.

      tselläni ollut myös vastaava epätoivo. Olen Tampereen seudulta. Pastetan tänne saman minkä kirjotin toiseen keskusteluun:





      "No joo, kuulostaa siltä mitä varmaan itselleni olisi käynyt.

      Lukiossa ollessani tajusin ettei se ollut mun juttu. Miksi siellä mädäntyisin kun töitä löytyy muutakin kautta? Olin aina ollut luokkani paras ja saanut stipendejä eli ei ollut siitä kiinni. Lopetin opiskelun ja aloin tekemään pieniä yrityshommia. Nyt olen ollut 4 vuotta bussikuskina (puolen vuoden kurssi vaadittiin) ja viime vuonna tienasin kyseisestä hommasta keskimäärin 3500 kuussa pääomatuloja osakekaupoista. Aika menee töissä kuin siivillä, siistiä "sisähommaa" Ei tarvitse stressata tai "kilpailla" työpaikasta. Velaton omakotitalo löytyy ja lapsiluku täynnä, ikää vasta 25. Laskin että tällä säästämistahdilla voisin 10 vuoden päästä elää pelkillä pääomatuloilla.

      28 vuotias veljeni se vaan opiskelee, asuu vielä vanhempien luona. Titteliä löytyy muttei ole tehnyt oikeastaan päivääkään töitä... hyvin yksinäinenkin. Sama kohtalo olisi voinut odottaa minuakin.

      Tarkoitus oli vaan kertoa, että hyvin voi mennä vaikka ei kauheasti opiskelisikaan. Tottakai tulen kannustamaan aikanaan lastani opiskeluissa mutta joskus naurattaa sellainen "pitää opiskella" mentaliteetti. Niin ja painotan, että olen itseopiskellut eli opiskelusta voi olla hyötyä, sen ei vaan aina tarvitse olla koulussa pänttäämistä."

      • 5+10

        Ei kai bussikuskit saa 3500e/kk, onko tuossa hurjasti ylitöitä ja viikonloppuja mukana? Paljon peruspalkka?


      • -.-
        5+10 kirjoitti:

        Ei kai bussikuskit saa 3500e/kk, onko tuossa hurjasti ylitöitä ja viikonloppuja mukana? Paljon peruspalkka?

        Oisko se perus jotain reilu 2500 mutta kai aina jotain lisiä tulee. Itselläni tosiaan viime vuonna reilu 42000. Ylitöitä ehkä kymmenisen kertaa. Kahdessa viikossa 6-8 työpäivää joista pari viikonloppuna. Eli yleensä joka toinen viikonloppu töitä. Vapaita on siis paljon. Itselläni tuo summa sisältää reilun tonnin verottomia päivärahoja joita saa esim. kun tauko on muualla kuin kotipaikkakunnalla ja päivä 10 tuntia. Mutta verottomathan lisää palkan arvoa.


    • _________

      Koulun papereilla ei ole mitään arvoa.

      Suhdearvot mene näin:

      Suhteet > työkokemus > koulutus

      Minäkin istuin ja opiskelin ahkerasti, vaikka olisi pitänyt vetää perseen olalle joka päivä, koska baarisuhteillakin on enemmän arvoa kuin joillain papereilla.

      Korkeakoulutetuillakin on sama juttu, vaikka sanovat että kyllä korkeakoulutetulle töitä löytyy. Just joo. Minä kun olen kysellyt tästä, niin suurin osa vastaa että se ensimmäinen työpaikka tuli sieltä työharjoittelujen kautta. Ei siis suinkaan insinöörinpaperilla, vaan sillä, että pomo tunnisti naaman ja veti arvion että tossa on hyvä kaveri, palkataan se.

      Minun neuvoni AP:lle on se, että ottaa yhteyttä niihin koulukavereihinsa ja kysyy heiltä töitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1515
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe