Uskontotunnit vähenevät lukiossa

Maailma kehittyy

"Lukiossa on vastaisuudessa nykyistä vähemmän pakollisia uskonnon, historian ja maantieteen kursseja, hallitus päätti torstaina hyväksyessään lukion uuden tuntijaon.

Pitkään kiistelty asetus ei lopulta syntynyt täydessä yhteisymmärryksessä, vaan sisäministeri Päivi Räsänen (kd) hävisi taistonsa uskonnon tuntimäärästä."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1415849835746?jako=23e3c117c860ffcea0d1f47a5ac51ddf

Räsänen sai nenilleen. Purkausta odotellessa...

15

161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+9=11

      Surettaa historian ja maantieteen puolesta, sillä ne ovat kiistatta hyödyksi kaikille. Erinomaista kuitenkin, että taikauskon karsimisessa on tästä huolimatta edistytty taas hieman!

    • FUCKIFUUU

      En ymmärrä miksi tästä iloitaan, koko uskonto pitäisi lakkauttaa lukioista. Ja oikeastaan koko lukiolaitoksen voisi lakkauttaa. Lukiossa tulisi olla vain neljä pakollista ainetta: Äidinkieli, yhteiskuntaoppi, englanti ja matematiikka (kolme vaihtoehtoa lyhyt, pitkä ja osaaville tarkoittu). Lisäksi yliopistojen eri linjoihin tulisi suorittaa tietyt oppiaineet esim. teknilliselle puolelle lisäksi fysiikka ja kemia. Lääketieteelliseen kemia ja biologia. Yhteiskuntatieteelliseen riittäisi perusasteen apukoulu.

      • susilampaanvaatteis?

        Olen samaa mieltä. Tämä oli Pyrrhoksen voitto. Onneksi vain väliaikainen tappio.

        Tämä "edistysaskel" on niin pieni, että sitä tuskin voi sellaiseksi kutsua.

        Alkuperäinen työryhmän esitys esitti paljon suurempaa muutosta.

        Ministeri Kuiru sanoi uutisissa jotenkin siihen tapaan että kävi ilmeiseksi että ei ollut valmiuytta suurempaan muutokseen mm. uskonnonopetuksen suuremmaksi vapaaehtoisuudeksi, antaen ymmärtää että vastustus olisi ollut laajaa koko kansan keskuudessa.

        Kyllä se vastustus tuli pienehköltä mutta sitäkin aktiivisemmalta tosiuskovaisten joukolta, jotka lobbasivat uskonnon suurempaa vapaaehtoisuutta vastaa, ministeri Räsänen asemansa takia kärkenään.

        Mutta tähän asiaa tullaan palaamaan tulevbaisuudessa se on varmaa.

        Masentavaa, koska - päin vastoin kuin ministeri Kiuru väittää - yhteiskunnan ja kansan tuntojen muutos vakaumuksellisissa ja maailmankatsomuksellisissa, (huomattava sekularisoituminen, maallistuminen, uskonnon ja kirko arvostuksen lasku) kysymyksissä on, sanokaamme tämän vuosituhannen alun aikana, ollut niin voimakas että se nimenomaan olisi perustellut uskonnon roolin huomattavaa pienennystä kouluopetuksesta.

        Sen verran olisin voinut (pitkin hampain) antaa periksi, että olisin sallinut vapaavalintaisen uskonnon-opetuksen kouluissa vielä jatkua ainakin jonkin aika.

        Olikos tämä Kuiru toiminut muuten joskus ussanopettajanakin?


    • Et-opelta
    • abi2014

      Historia ja maantiede ovat kaikille hyödyksi, mutta uskonnosta ei ole sitten mitään hyötyä kuin korkeintaan ykköskurssin muihin uskontoihin liittyvien juttujen kannalta ja sekin on tärkeää vain, koska on tärkeää tietää perusseikat maailmanuskonnoista. Kristillinen etiikka ja muu liirumlaarum ovatkin sitten aivan turhia ellei pyri papiksi. Historia ja maantiede sen sijaan ovat tärkeitä yhteiskuntaopin kanssa jos haluaa oppia ymmärtämään kuinka tämä maailma toimii ja on toiminut. Uskonnosta samanlaista hyötyä saa vain juuri yhdestä kurssista ja siitäkin puolet on esim.kristillisen uskonto"tieteiden" perusteita.

    • Et-opelta

      Lukion tuntijakopäätös: http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Koulutus/koulutuspolitiikka/vireilla_koulutus/lukio/1311_fi_Liite__Lukion_tuntijako.pdf

      Uskonnon/elämänkatsomustiedon pakollisen kurssien määrä vähenee yhdellä kahteen, ja filosofian pakollisten kurssien määrä kasvaa yhdellä kahteen.
      Uskonnottomien ja muiden et-oppilaiden kannalta tämä on ihan kohtalainen ratkaisu, koska filosofian kurssi osin korvaa et:n kurssin. Tietenkin uskonnon/et:n pakolliset kursit olisivat voineet, saaneet tippua enemmänkin ja filosofian&etiikan vastaavasti nousta.

      Nyt pitäisi vielä saada kaikille lukiolaisille (ja peruskouulaisen huoltajille) oikeus valita vapaasti, opiskelekeeko ja suoritaako lukiossa katsomusaineen pakollisina kursseina uskonnon vai elämänkatsomustiedon kaksi kurssia
      http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/11/12/vapaa-ajattelijat-katsomusaineen-valinta-vapaaksi/

      Mainittakoon, että "pakkouskontoa" suorittava lukiolainen, joka haluaa opiskella et:oa ja kirjoittaa yo-kirjoituksissa et:n, voi hieman helpommin tehdä niin, että lusii ne kaksi itselleen pakolista uskonnon kurssia ja sen jälkeen valinnaisissa opiskeleekin et:n kursseja. Se lienee mahdollista. Tämä on kuitenkin lukio-opintojen kireyden ja kiireisyyden takia edelleen vaativa tie. Senkin takia NYT on tärkeää tukea vaatimuksia et:n avaamisesta kaikille.

      "Vapaa-ajattelijain liitto esittää eduskunnan sivistysvaliokunnalle, että peruskoulun ja lukion katsomusaineen saisi valita vapaasti uskontojen ja elämänkatsomustiedon välillä.
      – Nykyiset rajoitukset ovat ristiriidassa ihmisten yhdenvertaisen kohtelun periaatteen kanssa, sanoo Vapaa-ajattelijain pääsihteeri Esa Ylikoski
      – Sen, onko oppilas vauvana liitetty uskontokunnan jäseneksi, ei tule estää esimerkiksi elämänkatsomustiedon opetukseen pääsemistä.
      Valinnan voisivat tehdä peruskoulussa huoltajat ja lukiossa opiskelija itse.
      Samalla liitto toteaa Perustuslakivaliokunnan mietintöön viitaten, että eduskunnan on syytä luopua hallituksen epäonnistuneesta esityksestä nostaa katsomusaineiden minimiryhmäkokoja. Peruskoulu- ja lukiolakia on tarkoitus käsitellä sivistysvaliokunnassa lähipäivinä."

      Vapaa-ajattelijain lausunto kokonaisuudessaan:
      http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/11/10/katsomusaineen-valinta-vapaaksi-lausunto-sivistysvaliokunnalle/

      http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194940577059/artikkeli/vapaaajattelijat haluavat katsomusaineen valinnan vapaaksi.html

    • TieTotuusJaElämä
    • Joo'o

      Uskonnosta ainut hyödyllinen kurssi on maailmanuskonnot. Muut vois poistaa kokonaan.

    • ----

      Onko mitään tietoa miksi äidinkieli on pakollista mitä iloa siitä on elämää ajatellen? Jos järjellä ajatellaan niin kaikki kommunikointihan kuitenkin tapahtuu jokaisen oman tyylin mukaan ja lukioon kun mennään niin se tyyli on jokaiselle varmasti kehittynyt huippuunsa eihän kukaan puhuessaankaan mietiskele kielioppia.

      • 12+3

        Tekstissäsi on varmaan jotain vikaa, jos siitä ei löydy yhden yhtäkään pilkkua. Ehkä äidinkieltä opetetaan juuri siksi?


      • Peruskoululainen vielä!

        Joissain ammateissa asiallinen ja kieliopillisesti oikein kommunikointi on erittäin tärkeää. Ihmistä muutenkin arvostetaan enemmän, mikäli hänen puhe tai kirjoitus on oikeaoppista. Ilman vakituista työtä elämästä tulee hankalempaa, ja ilman äidinkielen taitoa työpaikan hankkimisesta tulee hankalempaa. Eli loppujen lopuksi; elämästä tulee hankalempaa jos äidinkieli ei ole sujuvaa! :)


      • @&€)(;:/-

        elämäm kolu spotted


      • aijaijai
        Peruskoululainen vielä! kirjoitti:

        Joissain ammateissa asiallinen ja kieliopillisesti oikein kommunikointi on erittäin tärkeää. Ihmistä muutenkin arvostetaan enemmän, mikäli hänen puhe tai kirjoitus on oikeaoppista. Ilman vakituista työtä elämästä tulee hankalempaa, ja ilman äidinkielen taitoa työpaikan hankkimisesta tulee hankalempaa. Eli loppujen lopuksi; elämästä tulee hankalempaa jos äidinkieli ei ole sujuvaa! :)

        Hankalampaa*, ei hankalempaa. Olisi näköjään peruskoulussakin parannettavaa.


    • ---

      Niin nimimerkki 12 3 onko sinun elämäsi pilkunviilausta ja toisten virheiden kyttäämistä koska jos edes lukea osaat kuten selvästikään et kyse oli elämästä.

      • ,,,,,,,,,,,,,,

        No, ainakin tekstiäsi olisi hempompi lukea, jos sinne pilkkuja lisäilisit, pilkkusääntöjä noudattaen. Pilkut ovat tietääkseni myös aivan ilmaisia! Lahjoitan sinulle kuitenkin muutamia pilkkuja, mikäli ne eivät ole: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      58
      4377
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      24
      1402
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1205
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe