fysiikka luonnonilmiönä ja tieteenä

p*skapää

Jos evoluutio on stokastinen prosessi ja evoluutioteoria on tiedettä, niin

fysikaalinen systeemi on luonnollinen Occamin partaveitsen ja Kolmogorov-kompleksisuuden mukaan todennäköisesti ja järkevästi ajatellen deterministinen systeemi eli tietokoneohjelma ja toisaalta fysiikka on kokeellinen tiede, ja mittauspostulaatin mukaan se käyttäytyy stokastisesti, koska mittaaja häiritsee mitattavaa. Kysykää tästä vaikkapa akatemiaprofessori Antti Kupiaiselta, älkääkä uskoko popularisoija Kari Enqvistiin.

18

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miksi jaksat

      Kari Enqvist sattuu myös olemaan akatemianprofessori.
      Voitko laittaa linkkiä artikkeliin, jossa Kupiainen väittää fysikaalisen systeemin olevan tietokoneohjelma?

      Eikä evoluutio ole puhtaasti stokastista, koska luonnonvalinta ohjaa lopputulosta.

    • p*skapää

      Antti Kupiainen kirjoitti tästä 1995 Tieteen päivien kokoelmateoksessa Tutkimuksen etulinjassa. Millä perusteella Kari Enqvist voi väittää, että fysikaalinen maailma on aidosti satunnainen? Fysiikka luontona on aivan eri asia kuin fysiikka kokeellisena tieteenä.

      • ali abu ibn sina

        Enqvist voi sanoa, että fysikaalinen maailma on satunnainen sillä perusteella, että fysikaalinen maailma on satunnainen. Kysymys on siis vähän samanlainen, kuin tikkaria voi sanoa punaiseksi sillä perusteella, että se on punainen.

        Fysiikka kokeellisena tieteenä pyrkii selvittämään, miten luonto toimii. Jaottelusi ei siis ole relevantti.


    • Pieni pääppönen

      Nyt jäi tällaista keskinkertaista palstalla kävijää (pitkä fysiikka 1988 arvosana 9) askarruttamaan biljardipalloesimerkki. Jos veralla on paikallaan biljardipalloja, ja johonkin palloon isketään lujaa valkoisella pallolla, niin se pallo vääjäämättä menee johonkin satunnaiseen suuntaan ja ehkä iskee johonkin toiseenkin palloon, joka menee satunnaiseen suuntaan. Fysiikan ope sanoi, että tämä on esimerkki jostain tarkasta mikroskoopista, jossa mittaaja häiritsee mitattavaa. Tästä heti tajuaa, että koetilanteessa fysiikka on täysin satunnaista. Mutta ope selitti, että kuitenkin oikeastikin fysiikka ilman mitään mittauksia on satunnaista. Onko näihin kaavoja tai yleistä selitystä? Yleensä Kari Enqvist on näissä asioissa guru.

      BTW: Yksi tutun tuttu MIT-teoreettinen fyysikko Esko Keskivakkuri sanoi, että (hän kuulemma on varteenotettava Karin seuraaja) fysiikka on reduktionistista, koska esim. lämpötila celsiuksissa vain hukkaa informaatiota, koska se on molekyylien keskimääräistä liike-energiaa. Pitääkö tämä paikkaansa?

      • åouighpiguyg

        Emergenssi hukkaa aina informaatiota. Uskoakseni ei vaan fysiikka, vaan kaikki luonnontieteet ovat -periaatteessa- reduktionistisia. Mitään rajaa, missä kokonaisuus muuttuisi enemmäksi kuin osiensa summa, ei ole. Käytännössä monimutkaisia ilmiöitä ei kuitenkaan voida kai ikinä redusoida "kvarkkien tanssiin".

        Kaasun yksittäisten atomien tai molekyylien liike ei ole vielä painetta. Vasta kun asiaa käsitellään tilastollisesti, voidaan puhua paineesta ja lämpötilasta.
        Esimerkiksi Navier-Stokes yhtälö on tilastollinen kaasun tai nesteen käyttäytymisen yhtälö ja se hävittää atomi- tai molekyylitason informaatiota karkeistaen tarkasteltavaa järjestelmää. Käyttökelpoinen omalla pätevyysalueellaan.


    • Fysikaalinen systeemi ei ole deterministinen, menkää ja opiskelkaa fysiikkaa huuhaa-filosofian sijaan, niin näette sen!

    • Labecci

      Millä perusteella fysikaalinen systeemi ei ole deterministinen? Onhan luku pii satunnainen, jos sitä mitataan tilastomatematiikalla. Mutta sen taustalla on täysin kurinalainen kaava.

      • mättää mättää

        Kvanttifysiikan ilmiöt eivät ole deterministisiä, eikä luku pii ole satunnainen. Se on jaksoton päättymätön desimaaliluku, mutta ei todellakaan satunnainen.
        Jos sinulla terminologiakin mättää noin pahasti, niin ei kannata ottaa kantaa tällaisiin asioihin.


    • vain työkalu

      Kvanttifysiikka on vain laskenamenettely, jolla mikromaailman ilmiöitä voidaan ennustaa. Ei sillä välttämättä ole tekemistä perimmäisen todellisuuden kanssa.

      • ihanko totta?

        Minkä ihmeen "perimmäisen totuuden"? Sellaiset kuuluvat uskontoihin.


    • higg

      Fysiikan teoriat perustuvat havaintoihin. Teoriat muuttuvat sitä mukaan, kun asioita katsotaan tarkemmin. Tarkkuudella on kuitenkin rajansa, koska hitukiihdyttimien tehot ei riitä.

    • fundeerataan

      Protonin halkaisija on suuruusluokassa 1E-15 m. Planckin pituus luon luokkaa 1E-34 m. Tähän nähden protoni on "makroilmiö". Säieteoriat pyrivät tuolla Planckin mittakaavassa.

      Kari Enqvist on todennut, että maallikolla ei ole mitään annettavaa tieteelliseen keskusteluun. Mutta voidaan silti jutella. Jutellaanhan säästäkin.

      • piyfgu7ft7

        Juuri näin.
        Tieteellä on kuitenkan paljon annettavaa maallikolle. Ihan tieteen historian lukeminen ja uusien tietojen päivitys antaa rikkaan harrastuksen.


    • tyhjää täynnä

      Vetyatomin koko on suuruusluokassa 1E-10 m eli viisi kertaluokkaa suurempi kuin protoni. Siis tyhjää täynnä.

      Protoni on 19 kertaluokkaa suurempi kuin "säikeet". Millaisia rakenteita sopiikaan protonin sisään. Niistä meillä ei ole hajuakaan. Kvarkeista on jotain hajua, mutta siihen se loppuu.

    • näkyjä

      Kun hämärässä katsoo metsän reunaan, niin siellä voi nähdä maahisia ja menninkäisiä. Ne voivat olla näkijälleen todellisuutta.

    • tiedon rajoilla

      Fysikka on tullut jo tiedon rajoille niin, että teorioita ei voida enää kokeellisesti vahvistaa. Hiukkaskiihdyttimien tehojen nostaminen on hyvin vaikeaa ja kallista.

      Matematiikkaa apuvälineenä käyttäen voidaan loihtia kaikenlaisia malleja ja teorioita, mutta niillä ei ole arvoa ilman kokeellista vahvistusta.

      • yli rajojen

        Kautta koko tunnetun historian joku on aina ollut sitä mieltä, että juuri nyt ollaan "tiedon rajoilla". Ja yhtä monesti on osoittautunut, että emme olleetkaan. Mikä erityisesti tekisi tästä hetkestä poikkeuksellisen?


    • Eenokki Säkylä

      Ajatellaan algoritmisen informaatioteorian Kolmogorov-kompleksisuutta. Jos pyritään selittämään (kvantti)fysikaalinen systeemi mahdollisimman lyhyellä tietokonekoodilla, niin mikä se ohjelma olisi? Millä selitetään aito satunnaisuus? Tuleeko se jostain abstraktista satunnaisotannasta? Entä liittyykö fysiikkaan Bayesin sääntö? Enkvistiläisten mukaan ei kelpaa, että satunnaisuuden takana olisi mekaaninen satunnaislukugeneraattori.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe