19:50 TEEMALLA: Hallitsetko tunteesi, voitatko vihasi?

:∫∫∫:

Hallitsetko tunteesi, voitatko vihasi?
Tunteet ovat aikoinaan kehittyneet auttamaan ihmistä eloonjäämiskamppailussa, mutta ne voivat hallitsemattomina johtaa vaaratilanteisiin.
Kuinka tunteet syntyvät ja miten niihin voi vaikuttaa?
HD
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa vain suorana

19

125

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tai...?

      Lieneekö tuosta iankaikkista hyötyä jos noin vahvasta alueesta näkee töllä ohjelman. Nuo tempperamentti asiat kun ovat kait aika vahvasti sidottu geeniperimään.
      Tuittupäisen isän pojasta ei välttämättä sukeudu munkkioppilasta luostariin ja myöhemmin ehkä apottia.

      • Josonlusikallaannett

        "Tuittupäisen isän pojasta ei välttämättä sukeudu munkkioppilasta luostariin ja myöhemmin ehkä apottia."

        Ei ole tarkoituskaan. on tarkoitus, ettei tuittupäinen isä ajaudu avioeroon ikävän käytöksensä vuoksi tai kumpikaan, isä ja poika, murhamiehenä vankilaan.

        Temperamentti on täysin eri asia kuin tunne-elämä. Temperamentti on synnynnäinen ominaisuus, johon ei voi eikä tarvitse vaikuttaa. Yli-impulsiivinen tunne-elämä ja repivä käytös kuitenkin ovat asioita, jotka haittaavat ja estävät normaalia elämää ja pahimmillaan tuhoavat sen. Vankilat ovat täynnä esimerkki-ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista impulssikontrollia. Ohjelman oli tarkoitus osoittaa, että kiivaan ja kiukkuisen on mahdollista oppia hallitsemaan tunteensa sen sijaan että päsäyttää ensimmäisen ärsyttävän ihmisen hengiltä.


    • tämmönen persoona -

      Ikuisesti olen hallinnu tunteeni, en ikinä suutuspäissäänkää toimis väkivaltaisesti,
      mutta osaisin huuutaa ja haukkua ja raivota sanoillani tarvittaessa,
      sekä osaan JUOSTA PAKOON mahdollisen väkivallan uhan sattuessa kohdalle,
      en ikinä jäisi tappelemaan,
      tienetki jos en pakoon pääsis, ja minut olisi väkivalloin jotenkiki sidottu niin kynsisin sen minkä ehtisin, ja näillä pienillä käsillä tetenki vetäsin tukasta, työntäisin sormet silmiin jos ehtisin, sun muuta mitä nyt ehtis tehdä puolustuksekseen,
      osaan olla äkänen, mutta pakoon heti jos joku tulee kohti kourat nyrkissä,

      • oHoH

        KAUHEAN VÄKIVALTAINEN IHMINEN !! (tarvittaessa)
        Pelottaisi kohdata sinut livenä...


      • kyllä rakkaani

        Meikällä on pitkä pinna luulisin. Kun kuitenkin paine kasvaa pikku hiljaa niin yks kaks voi raivojarrun hihna kärytä pahasti. Maltti ja kohtuus unohtuu.
        Vaimo kuitenkin tuntee minut kuin puseron nappinsa. Rähistyämme aikamme kiivaus lauhtuu. En aina näitä kiistoja häviä. Viimeisen sanan sanon minä. Sängyn alta.


      • kivat sinulle ohoh
        oHoH kirjoitti:

        KAUHEAN VÄKIVALTAINEN IHMINEN !! (tarvittaessa)
        Pelottaisi kohdata sinut livenä...

        ohoh



        miski pelkäät, ????? mä juoksen pakoon uhkaavia tilanteita, mutta jos en pääse pakoon niin pakko olis jotain keksiä puolustukseksi,
        pelkäätkö että tökkään sormet silmääsi kun tuut liian lähelle,

        " tule tule lähemmäksi että silmäsi nähdä voin "
        en muista jatkoa miten se sitten meni, nooh eiköhän tämä riittäny ,


    • L - L

      Hallitsen jos viitsin ja katson sen vaivan arvoiseksi.

      Ärsytyskynnykseni on ilmeisen alhaalla. En viitsi teeskennellä.

      Riittävän vahvat pelkotilanteet saattavat johtaa ylireagointeihin ja primitiivireaktioihin.

      • Manassejäppinen

        Siksipä ohjelma olisi ollut antoisa katsoa uudestaan ja tarkemmin.

        Ihmisen ei tarvitse olla tuulimyllyn lailla tunnekuohujen pyöriteltävänä, etenkään kielteisellä tavalla.

        Erilaiset tunne-elämän ongelmat on yleisin työkyvyttömyyden ja väkivaltarikosten syy. Tunteita saa ja pitää olla, koska ilman niitä ei ole ihminen, mutta ne eivät saa hyökyaallon lailla hukuttaa järkeä ja teettää ihmisellä peruuttamattomia asioita.


    • Vihainen käet nyrki

      "Jos minä suutun, niin minua ei pelkää kukaan!"

      • mummo puolustautuu

        Minä annan potkun munille ja käsilaukulla hujautan päähän ja kiljun lujaa.


      • :DD
        mummo puolustautuu kirjoitti:

        Minä annan potkun munille ja käsilaukulla hujautan päähän ja kiljun lujaa.

        Tuli mieleen se Korhosen esitys puiston penkillä, kun ukko sai laukusta.


      • Eileikinasia
        :DD kirjoitti:

        Tuli mieleen se Korhosen esitys puiston penkillä, kun ukko sai laukusta.

        Ei ollut sellaisesta tunteellisuudesta kyse. Toivoisin asiallista suhtautumista, jos mitenkään sellaiseen kykenette.

        Lienee normaalia hivauttaa törkeää äijää käsilaukulla. Ainakaan siitä ei kirjoiteta lääkereseptiä, sairauslomaa eikä Kelaan lääkekorvausanomusta koodilla 112.

        Oli kyse sellaisista tunne-elämän ongelmista ja ylilyönneistä, jotka rikkovat parisuhteita, katkaisevat työsuhteita ja tuhoavat ihmiselämiä. Yhtenä esimerkkitapauksena oli post-traumaattisen stressireaktion vuoksi masentunut ja lapsensa ja itsensä tappanut nainen. Toisena mies, joka oli viettänyt väkivalta- ja henkirikosten vuoksi vankiloissa puolet elämästään JA OPPINUT HALLITSEMAAN KIELTEISET TUNTEENSA.


      • HALLINTA tarkoittaa
        Eileikinasia kirjoitti:

        Ei ollut sellaisesta tunteellisuudesta kyse. Toivoisin asiallista suhtautumista, jos mitenkään sellaiseen kykenette.

        Lienee normaalia hivauttaa törkeää äijää käsilaukulla. Ainakaan siitä ei kirjoiteta lääkereseptiä, sairauslomaa eikä Kelaan lääkekorvausanomusta koodilla 112.

        Oli kyse sellaisista tunne-elämän ongelmista ja ylilyönneistä, jotka rikkovat parisuhteita, katkaisevat työsuhteita ja tuhoavat ihmiselämiä. Yhtenä esimerkkitapauksena oli post-traumaattisen stressireaktion vuoksi masentunut ja lapsensa ja itsensä tappanut nainen. Toisena mies, joka oli viettänyt väkivalta- ja henkirikosten vuoksi vankiloissa puolet elämästään JA OPPINUT HALLITSEMAAN KIELTEISET TUNTEENSA.

        Hallitseminen ei tarkoita torjumista, joka on huono vaihtoehto.

        HALLITSEMINEN tarkoittaa, että ottaa ne esiin, tajuaa ne, nimeää, mutta hallitsee niiden re-aktioita itse. Miten reagoi niihin.

        Siis tunteet eivät vie ihmistä, vaan hän itse hallitsee tunteensa.


    • Elää ja hengittää

      Joo, ikäväkseni huomasin ettei löydy Areenasta. Katsomisen aikana oli häiriöitä, joten jäi näkemättä esim. tuon vagus-hermon stimulointiin hengitystekniikalla perustuva tunnekuohun neutralointi, jota onnistuneesti sovellettiin tanskalaisiin henkirikollisiin.

      Tunne-elämän vaikeat ongelmat ovat yleisin syy henki- ja väkivaltarikoksiin. Maanis-depressiivisenä, vailla hoitoa olevana sairauseläkeläisenä (tiesittekö, että eläkeläisiä ei hoideta, koska niistä ei kuitenkaan tule enää työkykyisiä?) haluaisin opiskella tuota hengitystekniikkaa, koska terapiasta ei ollut hyötyä (kävin 10 vuotta) eikä lääkkeistä (muutuin zombiksi ja lihoin 20 kg enkä enää elänyt, makasin vain ja nukuin), joten tuskin paljon menettäisin, jos hengitysharjoituksia kokeilisin. Haluan kuitenkin eroon raivokohtauksistani ja maltin menettämisistä, jotka ovat ikäviä kaikille kohdalle osuville, vaikken itseni lisäksi ole ketään ollut tappamassa.

      Pitää etsiä ja kaivella edelleen, jospa jossain törmään aiheeseen.

    • TOTTA !

      Hengitystekniikka on tärkeä, tuo vagus-hermon stimulointiin hengitystekniikalla perustuva tunnekuohun neutralointi on tosiasia.

    • Jaa, vai ei täällä osata hengittää, jos se hengittämisen opetteleminen on näin myöhään jäänyt, ei se vaikeeta ole, senkus hengittää vaan.

      Mut oikeesti. Oonhan mieki omia konstejain koettanu tyrkyttää, niitä hyväksi havaitsemiani, ja jo vuosia sitten jostain jopa neuvoista opiksein ottanut. Kerkisin -70 - luvun alussa joogaakin kokeilla, siitä kai se alku tarttui, että hengittää voi oikeellakin tavalla, ei vain pikkusen keuhkojen yläosien kärjillä muutaman hengenvedon.

      No, esimerkiksi näin: Istu tai seiso luonnollisen hyvässä ryhdissä aika rennon tuntuisena silti, keskity hengitykseesi. Pane suus kiinni, aloita sisäänhengitys rauhallisesti nenän kautta, anna sen hengityksen mennä pallean ( mahan yläpuolella oleva suurempi tai pienempi pallukka) kohdalle saakka, niin että tunnet pallean liikkuvan, hengittelet siinä rauhallisesti, lasket suun reunasta jo himpun verran ulos. Sitten ihan hitaasti lasket suun kautta hengityksen ulos, kunnolla tyhjäksi. Toistelet sitä sopivan määrän, ei niin lujaa, että silimissä sumenee. Voipi pittää silimätkii kiinni, keskittyminen tehokkaampaa.

      Kyllä huomaa, että on rennompi olo.Vielä aika hyvin minulla henki, hengitys kulkee, vaikka ikäni oon tupakoinut.
      Nii että tälleen. Ja jossain vaiheessahan hengitys loppuu, mutta mitäs sitä etukäteen suremaan.

      Nyt kaikki vaan hengittelemään !!!

    • 222222222222
    • susmorsian ek.

      Miksi tunteita pitäisi laimentaa. Hormonit hallitsee. Puhun myönteisistä tunteista,harvoinhan , jos koskaan, vihan tunteita syntyy. Ei ainakaan näin iäkkäänä, ja nehän turmelevat vain ihmistä itseään, vihaa kokevaa.

      Sen verran empatiasta ja sympatiasta, että sympatiakeskus on etuaivojen otsalohkossa, samoin empatia. Syy jonkun ihmisen ( täydelliseen) empatian puuttumiseen voi johtua jo ihan pienenä vauvana saadusta pienestäkin vauriosta, jos otsalohko pikkusenkin tönäyksen saapi, jopa ravistelu voi aiheuttaa vaurion. Vastasyntyneen aivovamma voi syntyä näinollen helpostikin..Otsalohkon kehitys tapahtuu ihmisellä viimeisenä.

      Aikuisen ihmisen myötätunnon puutteet voivat olla peräisin tällaisista sinänsä huomaamattomista tapahtumista vauvana. Minulla on ollut myös autistinen henkilö tuttuna, hän kertoi, että hänen on hyvin vaikea tunnistaa muitten ihmisten tunnereaktioita. Hänellä selvisi vasta myöhemmällä iällä, että hänellä on se .....unohin sen beelläkö alkava se, niitä ihmisiä, jotka erikoistuvat täysin johonkin esim. tieteen alaan, josta ottavat kaiken selville.

      Hän oli hyvin helpottunut saadessaan tämän diagnoosin viimein, hyvin miellyttävä ihminen olikin.

      • susm.

        Asperger-häiriöhän se.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2164
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      49
      1707
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      33
      1528
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1446
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      7
      1243
    Aihe