Gulag - Vankileirien saaristo

sus.morsian

Taas otin tään esille, kun niin sirpakkana tänä aamuna oon. Tulee tarkkana mieleeni, kun teeveessä Stalinin hommista juuri kerrotaan. Näyttää olevan enimmäkseen, sen verran vain vilkaisin, Stalinin " kunnianpalautusta", miten paljon on vielä vanhaakin, ja nuorta, väkeä, jotka ylistävät Isä Aurinkoista.

Aleksandr Solzenitzyn kirjoitti kolmiosaisen teossarjan Neuvostoliiton vankileirijärjestelmästä, Gulagista, itse sen kokeneena.

Kyllä teillä ´paljon lukijat - lukeneet ´ on suuri aukko ns. historiallisessa sivistyksessä, jos ette Solzenitzynin kirjoja ole lukeneet. Ja miten mielenkiintoinen on itse kirjailijan elämänhistoria. Vieläkin muistan sen innostuksen, järkytyksenkin, mitä koin jo 1970- luvulla kaikkeen edellämainitsemaani tutustuessani. Monia mutkia oli matkassa käsikirjoituksenkin säilymisessä ja julkaistuksi saamisessa. Suomi oli nopea, taisi olla peräti ensimmäinen, joka suomensi nämä kirjat vaikeuksien ja salaatekemisen jälkeen.

Luotsille ilmoitan, että kirjoittamani on historiaa, nimet historiaan kuuluvia, joten ei pidä innostua poistamaan. Eikä tekis pahhaa varmaan lukee itekin, tsihh, avartaa maailmankuvaa nääs.

8

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • L - L

      Mainitsemasi tykistön kapteenin lisäksi on muitakin Stalinin ajan kuvauksia.
      Jopa suomalaisia mutta subjektiivisempia ja paljon suppeampia muistelmamuotoisia.

    • Niinpä juuri onkin, mutta painotankin juuri kirjailija Solzenitsynin saavutuksia, eikä niitäkään voi ees aavistella, jos ei tutustu itse.

    • c c
    • Historia on ehtymätön tutkiskelun aihe. Epämiellyttävätkin tapahtumat pitää rehellisyyden nimissä syynäillä syvällisesti. Ja myöhemmissä elämisen vaiheissa on otettava opiksi, jos alkaisimme ymmärtää elää ihmisiksi kelvollisemmin.

      Paljon on liikkeellä myös sellaista asennetta, jonka mukaan historiaa voidaan ja jopa olisi aiheellista, perusteltua tarkatella "valikoivasti". Mieleen tulee tavallisten ihmisten tasolla valikoiva muisti. Siis laajemmin yleisellä tasolla voitaisiin noudattaa valikoivuutta historian kohdalla, tutkimisen ja opetuksen kohdilla. Onhan semmoista meininkiä harjoitettu myös meillä Suomessa. Kyllähän tiedämme ilmiön, jonka mukaan voittajat ja vallanpitäjät haluavat jättää peukalonjälkensä historian laatimiseen.

      Muistan, kuinka v.1959 kesällä juuri keskikouluvaiheen päätökseen saaneena oppikoululaisena sain viettää erään minua hiukan vanhemman saksalaispojan kanssa kuukauden verran elokuista loma-aikaani. Hän oli kotoisin Frankfurt am Mainista ja lähtenyt retkeilemään pitkin Suomea. Hän oli juuri päättänyt oman sikäläisen koulunsa, joka ehkä lienee vastannut meidän oppikouluamme.

      Keräsin itse postimerkkejä silloin nuorena ja tallessahan ne ovat edelleen meikäläisen eläkeläisäijän kaapissa. Kun näytin tälle saksalaisnuorukaiselle saksalaisia postimerkkejä, niin pari seikkaa jäi mieleeni. Weimarin tasavallan aikoihin ennen natsien valtakautta Saksassakin talous meni syöksykierteeseen. Sen takia postimerkkeihin lyötiin vähän väliä lisäpainamia, joilla alennettiin tavallisessa kirjepostissakin käytettyjen merkkien arvoa. Rajun inflaation myötä niissä lisäpainatuksissakin luki miljoonien Saksan markkojen lukemia. Tämä saksalaispoika ei uskonut semmoista todeksi, vaan väitti niitä itse näkemiään postimerkkejä postimerkkejä väärennöksiksi. Saman toteamuksen hän esitti, kun näytin toisen maailmansodan ajalta postimerkkejä, joissa maan nimenä oli "Grossdeutsches Reich" eli Suursaksan valtakunta. Siitä saatoin omassa koulupojan päässäni havaita, että Läntisen Saksankaan kouluissa ei historian opetus ollut kunnon kantimissa toisen maailmansodan jälkeen vielä 50-luvullakaan.

      Nykyään Venäjällä kuuleman mukaan harrastettaisiin jälleen valikoitua historian kirjoitamista ja opettamista. Siitä voi versoa ongelma ajan oloon. Sinänsä itänaapurissamme ei ole tehty CCCP-aikakautta koskevaa valtakunnallista ja virallista sekä rehellistä pesänselvitystä. Saksassahan semmoinen natsavallan aikaisen todellisuuden paljastaminen tehtiin aika perusteellisesti, vaikka kaikkiin kouluihin saakka projekti ei ilmeisestikään ollut ulottunut ainakaan vielä 55 vuotta sitten.

      • v Vaalimaa

        Miten presidentti Putinin aikana suhtauduttaneen NL:n ja Suomen 1939-44 käytyihin sotiin? Edeltäjänsä Presidentti Jeltsin myönsi Mainila-provokaation heiltä lähteneeksi.
        B,J oli vapaamielinen, mutta heikko ja johdateltavissa oleva johtaja.
        Venäjä olisi jo hajonnut, ellei johtoon olisi tullut määrätietoisempaa johtajuusväkeä.

        Tämä on aivan kiistämätön tosiasia.


    • Neuvostoliiton toisinajattelijoista on mieleeni jäänyt Andrei Saharov suurimpina vaikuttajana.
      Hän tuomitsi rohkeasti Prahan kevään 1968 ja Tsekkoslovakian miehityksen.
      Niinpä hän saadessaan Nobelin rauhanpalkinnon ei päässyt itse sitä noutamaan, vaan vaimonsa luki hänen ajatuksiaan tilaisuudessa.
      Luin hänen kirjoittamansa muistelmateoksensa aikanaan, ja liikutuin.
      Vieläkin Euroopan Unioni jakaa vuosittain Saharovin rauhanpalkinnon hänen muistolleen, ihmisoikeuksien edistäjänä..

    • Sen verran palaan vielä Saharoviin, että juuri hän näki vangittuna ollessaan vankileirillä äärimmäisessä köyhyydessä, vankien marssivan ikkunansa ohi päivittäin.

      Maltillisesti hän kuvaa kirjassaan kokemaansa, mutta syyttää voimakkaasti isänmaataan ja järjestöä sen takana, inhimillisistä kärsimyksistä lukemattomien yksilöiden osalta.

      Systeemiin sopetumattomat karkoitettiin hyvin pitkälle , jotta he eivät voisi kertoa kokemuksiaan, ja miksi?
      Siksi, että aate oli jo kivettynyt toimimattomaksi, ja mullistusta osattiin pelätä.
      Varmaan muistamme jokainen Gorbatsovin ajan, miten helposti hänetkin syöstiin vallasta, jonka jälkeen uusi aika koitti Venäjällä.

      • capt. cöpenick

        Pitääpä tutustua Andrei Saharovin keskeisimpään tuotantoon. Tuo vankileirien saaristo trilogia on kai tunnetuinta Saharovia.
        Hyvin älykäs mies, ydinfyysikkokin toisinajattelija. Ne kaikki asiat vaan menivät ohi työläisen, meikänkin elämässä. Noiden suurmiesten saavutusten seuraamiset.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe