Diabeetikko, vältä sokeria

aivan kauheita

Älkäämme syökö ruokia joissa on lisättyä sokeria. Eilen ostin irtonaisia suolakurkkuja ja yhden syötyäni oli suussa valtava ällötys kun sinne jäi sitkeä sokerilima.

Melkein kaikkeen lisätään nykyään sokeria joten kaupassa saa olla tarkkana kun tiiraa niitä pienellä painettuja ravintosisältöjä. Tehkää tämä jo ennen sokeritautia ja koko perheen voimin, eivät lapset mitään karkkipäiviä tarvitse.

Jouluna voi syödä vain itsetehtyjä laatikoita, kaikissa kaupan laatikoissa on lisättyä sokeria. Pääsiäisenä sentäs saa jostain sokeroimattomia mämmejä mutta jouluruoat ovat ihan hirveitä.

Olen opetellut jättämään sokerin pois kaikesta eikä siinä ole mitään ongelmaa ja nyt ruoka maistuu ruoalle eikä pelkälle sokerille.

27

215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Diabeetikko

      Täysin totta.
      Itse olen myöskin ihmetellyt tuota sokerisen ja makean ihannointia Suomalaisessa ruokakulttuurissa.
      Kaupoista on tosi vaikea löytää esim. diabeetikoille sattuvia valmisruokia.
      Ilmeisesti säilyvyyskin kyllä vaikuttaa vähän, mutta kyllä ylilyöntejäkin on paljon.
      Kauppoihin pitäisi saada sokerittomien vaihtoehtojen hyllyt.
      Hinnat vain tahtovat näillä elintarvikkeilla nousta pilviin.
      Ruuan valmistajat kun huomaavat tässä markkinaraon.

    • totta tuo on

      Sokeri on halpa lisäaine ja parantaa ruoan säilyvyyttä. Valmisruoan tekijä ostaa halpaa sokeria ja myy sen sitten tuotteessa karseella kilohinnalla välittämättä ihmisten terveydestä.

      Senpä takia on hyvä muistaa, että vastuu omasta ja lastemme terveydestä on meillä itsellämme, ei valmisruokien tekijöillä eikä kauppiailla. Niillä on vastuu vain osinkojen suuruudesta ja kassavirroista.

      • hp&v

        Sokeria pitää olla aika helvetin paljon, että se lisää säilyvyyttä. Hilloissa on tuon takia noin 60% sokera. Pienempinä määrinä se toimii hyvin mikroben ravintona.

        Syyt sokerin käyttöön ovat maussa, teknisissä ominaisuuksissa ja hinnassa. Esimerkiksi sinapissa on sokeria makeuden vuoksi mutta se lisää myös sinapin määrää ja miedontaa sitä. Jäätelöihin ja kekseihin käytetään glukoosia estämään kiteytyminen.

        Ravitsemuksen kannalta on yhdentekevää jos ruuassa on pari prosenttia sokeria. Asia erikseen on makeutetut jugurtit, pulla jne..


      • purkki / tynnyri
        hp&v kirjoitti:

        Sokeria pitää olla aika helvetin paljon, että se lisää säilyvyyttä. Hilloissa on tuon takia noin 60% sokera. Pienempinä määrinä se toimii hyvin mikroben ravintona.

        Syyt sokerin käyttöön ovat maussa, teknisissä ominaisuuksissa ja hinnassa. Esimerkiksi sinapissa on sokeria makeuden vuoksi mutta se lisää myös sinapin määrää ja miedontaa sitä. Jäätelöihin ja kekseihin käytetään glukoosia estämään kiteytyminen.

        Ravitsemuksen kannalta on yhdentekevää jos ruuassa on pari prosenttia sokeria. Asia erikseen on makeutetut jugurtit, pulla jne..

        Jukurtit yms. sokeria on aina n. 13 % eli aika paljon. Kyllä tollanen 13 % jo lisää säilyvyyttä käsittääkseni.


      • hp&v
        purkki / tynnyri kirjoitti:

        Jukurtit yms. sokeria on aina n. 13 % eli aika paljon. Kyllä tollanen 13 % jo lisää säilyvyyttä käsittääkseni.

        13% Ei lisää yhtään. Hiiva käyttää jopa 35% sokerliuosta ihan iloisesti. Jotkut homeet jopa paljon sokeriesimpiakin.

        Maailman vahvmmat käyttämällä tehdyt alkoholijuomat ovat 25%. Tuo vaatii periaattessa 50% sokeria sisältävän vierteen.

        Viinirypäleessä on tuommoiset 25-30% sokeria. Sopii oiken hyvin viinn tekoon.

        5% suolaa on jo paljon bakteerellekin.


    • Suolahillo

      Mistä ostit ne suolakurkut? Nimittäin yleensä ne irtosuolakurkut eivät sisällä suolaa ja ovat siksi mukava välipala hiilareita välttävälle.

      Ravintosisältö löytyy mm. Finelin sivulta.

      Sen sijaan valmiissa purkissa ostetuissa on sokeria :-(

      • purkki / tynnyri

        Lasipurkeissa olevissa on sokeria ja reilusti onkin. Isoissa tynnyreissä ei ole sokeria ainakaan niin paljoa.


    • Vai että sokeritonta mämmiä (?) mitä sitten lienee se musta mönjä siinä "roppisessa" hiilihydraattia !!!

      • suotta yrität

        Ei kannattaisi huokailla "mitähän lienee" jos ei tiedä mitään. Ota selvää ensin äläkä tule vihjailemaan tietämättömyytesi voimalla.

        Ollaan tehty kotona mämmiä eli tiedetään mitä siinä on ja sekin on ruskeeta. Menit taas hakoteille kun koetit alkaa vihjailun.


      • Sarkasmia!
        suotta yrität kirjoitti:

        Ei kannattaisi huokailla "mitähän lienee" jos ei tiedä mitään. Ota selvää ensin äläkä tule vihjailemaan tietämättömyytesi voimalla.

        Ollaan tehty kotona mämmiä eli tiedetään mitä siinä on ja sekin on ruskeeta. Menit taas hakoteille kun koetit alkaa vihjailun.

        Ei sitten vihjailla mitään vaan sanotaan selvästi että se musta mönjä on SOKERIA! On vaan toisella nimellä, eli jauhoista tulevaa hiilihydraattia.

        Tämä keskusteluketju lähti aivan hullulta pohjalta. JOKAINEN diabeetikko osaa välttää LISÄTTYÄ sokeria mutta kaikki eivät ymmärrä että hiilihydraatit ovat sokeria ja sitä on monessa ruuassa jota tietämätön diabeetikko vetää naamaansa tyytyväisenä.


      • Sarkasmia! kirjoitti:

        Ei sitten vihjailla mitään vaan sanotaan selvästi että se musta mönjä on SOKERIA! On vaan toisella nimellä, eli jauhoista tulevaa hiilihydraattia.

        Tämä keskusteluketju lähti aivan hullulta pohjalta. JOKAINEN diabeetikko osaa välttää LISÄTTYÄ sokeria mutta kaikki eivät ymmärrä että hiilihydraatit ovat sokeria ja sitä on monessa ruuassa jota tietämätön diabeetikko vetää naamaansa tyytyväisenä.

        Vaihtakaa nyt puheenaihetta väillä vaikka "sydänystävällinen Sokerikorppuun " niin saatte Vähän vaihtelua.

        Sydänliiton suositus "valitse päivittäin" ohjeen "

        -5-9 palaa runsaskuituista lepää sekä muut viljatuotteet täysjyvätuotteina

        -1 tl margariinia jokaisen leivän päälle.

        Ei ilmeisesti ole tarkoitettu diabeetikolle. No samaapa suosittelee Diabetes liittokin ja hoitajat. Eivät nuo ikinä opi.


      • lakkauta valeesi
        Sarkasmia! kirjoitti:

        Ei sitten vihjailla mitään vaan sanotaan selvästi että se musta mönjä on SOKERIA! On vaan toisella nimellä, eli jauhoista tulevaa hiilihydraattia.

        Tämä keskusteluketju lähti aivan hullulta pohjalta. JOKAINEN diabeetikko osaa välttää LISÄTTYÄ sokeria mutta kaikki eivät ymmärrä että hiilihydraatit ovat sokeria ja sitä on monessa ruuassa jota tietämätön diabeetikko vetää naamaansa tyytyväisenä.

        -------aikki eivät ymmärrä että hiilihydraatit ovat sokeria----

        EIVÄT OLE, älä valehtele. Hiilihydraatteja on monta eri lajia joista sokerit ovat vain yksi laji.


    • Suolahillo

      "Nimittäin yleensä ne irtosuolakurkut eivät sisällä suolaa ja ovat siksi mukava välipala hiilareita välttävälle" -> tarkoitin tietty, etteivät sisällä SOKERIA.

    • mkjhy
      • hp&v

        Noissa on isot erot. Justinsa katsoin jotain purkkia kaupassa ja siinä oli 12% hiilihydraattia eli lisättyä sokera oli 10%. Itse syön suhteellisen paljon herkkukurkkua eli jotain 600 g kuukaudessa. En ertyisest mieti sen sokeripitoisuutta kun tuosta tulee vain 2 g sokera päivässä.


      • Suolahillo

    • VP?

      hp&v

      "En ertyisest mieti"

      Et todellakaan, sen olet todistanut kerta kerran jälkeen

      • Havukka-ahon mies

        Tässä hyviä reseptejä VP:lle ja muillekkin hiilihydraatti-kammoisille.
        Suosittelen.


      • Havukka-ahon mies

      • mmnmmbmbbb
        Havukka-ahon mies kirjoitti:

        Lisätietoa esim hiilihydraateista.
        http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/energiaravintoaineet/hiilihydraatit

        "ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu glykogeeniksi tai rasvaksi, jota voidaan myöhemmin käyttää energiaksi"

        Eli sitä varastoituu rasvana.. siinähän se paha on mainittu. Glykogeeniä voipi varastoitua vain 30km juoksumatkalle ja sitten maratoonari joka voi käyttää rasvaa polttoaineena hää jaksaa jaksaa


      • Havukka-ahon mies

      • VP?

      • Havukka-ahon mies
        mmnmmbmbbb kirjoitti:

        "ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu glykogeeniksi tai rasvaksi, jota voidaan myöhemmin käyttää energiaksi"

        Eli sitä varastoituu rasvana.. siinähän se paha on mainittu. Glykogeeniä voipi varastoitua vain 30km juoksumatkalle ja sitten maratoonari joka voi käyttää rasvaa polttoaineena hää jaksaa jaksaa

        Kiinnostaisi vain tietää, että miten tämä liittyy siihen "rasvaus-diettiisi"?
        Vai tarkoitatko ehkä sitä, että kun syö paljon rasvaa, niin jaksaa paremmin ja hiilihydraatit pysyy silti kurissa?
        Näinhän ennen vanhaan kuulemma metsurit ja sotilaat talvisodassa jaksoivat.
        Kuulemani mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että sydän- ja verisuonitaudit lisääntyivät huimasti, kun kova rasva rupesikin tukkimaan verisuonet. !!!
        Mää en tiiä mittään, kuha nyt tässä vain ihmettelen.
        Maalta kun olen. Täytynee muuttaa kaupugin sivistyksen pariin? Heh!


      • hp&v
        mmnmmbmbbb kirjoitti:

        "ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu glykogeeniksi tai rasvaksi, jota voidaan myöhemmin käyttää energiaksi"

        Eli sitä varastoituu rasvana.. siinähän se paha on mainittu. Glykogeeniä voipi varastoitua vain 30km juoksumatkalle ja sitten maratoonari joka voi käyttää rasvaa polttoaineena hää jaksaa jaksaa

        Glykogeenin kulutus urheilussa riippuu yksilöstä ja vauhdista. Ilman glukoosia ei sitten enää juosta, korkeintaan kävellään hitaasti. Maratoonari säätää sitten nopeutensa sellaiseksi, että glykogeeni ja suoritteen aikana nautittu hiilihydraatti (josta noin 60 g voidaan käyttää lihastyöhön per tunti) riittänät koko matkalle.

        Pitkänmatkan juoksu parantaa oleellisesti rasvanpolttoa eli kokenut maratoonari kuluttaa samassa vauhdissa ja ajassa oleellisesti vähemmän glykogeeniä kuin vähemmän harjoitellut. Harjoittelu lisää myös glykogeenivarastoja.

        Jokainen seinään törmännyt (ts. glykogeenivarastonsa tyhjentänyt) urheilija tietää, että glykogeeniin loputtua suoritus loppuu kuin seinään. Fysiologisesti syy on siinä, että pelkkä rasvan poltto on hidasta ja pelkästä rasvasta jää elimistöön paljon jätettä.

        Rasvaajapiireissä otetaan usein esille Jonas Colting. Hän nauttii triatholonpäivinä yli kilon hiilihydraattia. Rasvaa taasen menee suhteellisen vähän. Raskas liikunta ei siis onnistu edes normaalisti vähähiilihydraattisella dieetillä olevalta (Colting muuten protaa eikä rasvaa).


    • sokeriton joulu

      Tuo viimeinen kappale avauksessa on todellakin totta. Jätin sokerin pois ja nyt ruoasa on muitakin makuja kuin pelkkä makeus. Ja jaksankin paremmin koska sokeroidut kaupan ruoat pitävät ihmisen jatkuvassa sokerihumalassa. Siitähän se lastenkin nykyinen levottomuus pitkälti johtuu.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      64
      4406
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1207
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe