Talvisota elokuvan todentuntuisuus !

hyvä filmi

Nyt kun telkussa pyörii tämä Parikan talvisota elokuva niin kysynkin sotahistoria asiantuntijoilta onko filmissä sellaisia kohtauksia joita ei olisi voinut tapahtua todellisessa talvisodassa v39-40.

Itse en ole vielä löytänyt muuta virhettä kuin että toisessa jaksossa venäläinen lentokone ampui konekiväärillä Suomalaisia vaikka Vanjan miehet oli todella lähellä tsuhnia.

115

3552

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä se aika hyvin

      realismiin pyrkii. Useimmat kohtaukset ovat Tuurin romaanista, joten niillä lienee pohjaa todellisuudessa.

      • Anonyymi

        Olet siis sitä mieltä etteivät sotaveteraanit puhuneet omiaan ja ettei sellaiset ihmisen aivoihin liittyvät ilmiöt kuin valemuisto koskeneet heitä?


      • Anonyymi

        Itse keskustelin elokuvasta Viipurin lahdella talvisodan lopulla taistelleen veteraanin kanssa. Hän totesi, että aika totuudenmukainen elokuva oli, mutta ei niitä venäläisiä niissä hyökkäyksissä niin paljon ollut eivätkä ne niin pystyssä ja itseään suojaamatta hyökänneet.

        Itsekin kiinnitin siihen huomiota esimerkiksi kohtauksessa, jossa venäläiset valtaavat jonkun paikan ja suomalaiset juoksevat edellä pakoon. Mutta ajattelin heti, että kuvaustekniikan takia se on tehtävä noin, jos haluat kaiken oleellisen kuvaan. Rivejä on tiivistettävä ja välimatkoja lyhennettävä. Uudessa Tuntemattomassa näin ei enää välttämättä tarvitse tehdä, kun kamerat ja kuvankäsittely on parantunut.

        Tietenkin sota oli hieman erilaista eri osissa Kannasta, Talvisota-elokuvahan kuvaa taisteluja Taipaleessa ja ilmeisesti Äyräpäässä. Ja kummankin osapuolen, varsinkin venäläisten, tapa taistella muuttui myös sitä mukaa kun virheistä otettiin oppia. Paljon suurempi muutos puolin ja toisin tapahtui talvisodan jälkeen kun kumpikin armeija laati uudet ohjeet ja koulutti ja varusti miehet sodan kokemusten perusteella.

        Sotien välissä Suomen armeija uudistui todella hyvin. Jatkosodan aikana taas kehitys paljolti pysähtyi muualla paitsi tykistössä. Nenonen oli poikkeuksellinen persoona. Hänessä oli pimeä puolensa käyttäessään häikäilemättä hyväkseen alaisiaan, mutta kieltämättä hän oli myös nero alallaan löytäessään ne alaistensa keksinnöt, jotka tosiaan olivat nerokkaita ja vei niitä eteenpäin, vaikka väärin ottikin niistä kaiken kunnian itselleen. Hyvien alaisten löytäminen ja heidän tekemistensä arvon ymmärtäminen on erinomaisen johtajan merkki, mutta tietenkin jos yksityisessä yrityksessä kohtelee alaisiaan tuolla tavoin, niin hyviä alaisia ei pitkään ole tarjolla.

        Puna-armeija sen sijaan kehittyi koko Suuren Isänmaallisen Sodan ajan, siksi, että sen oli pakko. Saksalaiset kehittivät omaa toimintaansa, vaikka eivät pystyneetkään uudistumaan tarpeeksi ja venäläisillä oli täysi työ selvitä. Pelkästään selviytyäkseen heidän oli otettava saksalaisten etumatkaa kiinni ja vaikka toisin väitetään, ei Neuvostoliitonkaan resurssit olleet rajattomat, joten hyökkäyssotaan siirryttäessä siitäkin oli pakko yrittää tehdä tehokkaampaa.

        Saksalaiset säilyttivät aika hyvin korkean tasonsa koko sodan ajan, vaikka varmasti näin jälkeenpäin tarkastellen on moniakin asioita, jotka olisi voinut tehdä vieläkin paremmin niissäkin oloissa. On eri asia, kun huippu-upseereilla on aikaa tehdä tutkimuksia aiemmasta sodasta rauhan aikana ja kokeilla ideoitaan harjoituksissa, kuin että he ovat taistelukentällä paineessa ja voivat kokeilla vain sitä, joka sodan niukoissa oloissa on mahdollista. Kehitys hidastuu. Itse asiassa Neuvostoliitolla oli tässä paremmat mahdollisuudet, koska upseereja ja tilaa oli enemmän ja tilanteen vähän helpottaessa resursseja oli käytössä. Silti he eivät oikein yltäneet saksalaisten tasolle, mutta ottivat kiinni saksalaisten etumatkaa todella merkittävästi.


    • aliluti 1998

      "en ole vielä löytänyt muuta virhettä kuin että toisessa jaksossa venäläinen lentokone ampui konekiväärillä Suomalaisia vaikka Vanjan miehet oli todella lähellä "

      Mistä ihmeestä päättelet tapahtuman mahdottomaksi? Tiettävästi myös saman elokuvan myöhempi kohtaus, jossa puna-armeijan massiivisimman hyökkäyksen Taipaleessa pysäyttää sen oma tykistökeskitys, perustuu tapahtuneeseen tosiasiaan.

      • hyvä filmi

        Minusta tuntuu ihmeelliseltä että vanjan kone lähestyy "juoksuhautoja" edestä päin konekiväärillä tulittain sillä eikö olisi ollut vanjan taistelijoille turvallisempi jos koneen hyökkäkset tapahtuisivat samaan suuntaan kuin "juoksuhaudat" ovat ja tällä lentosuunnalla hyökkäys saisi koko sarjan tsuhnan asemiin.


      • Näinkin oli..
        hyvä filmi kirjoitti:

        Minusta tuntuu ihmeelliseltä että vanjan kone lähestyy "juoksuhautoja" edestä päin konekiväärillä tulittain sillä eikö olisi ollut vanjan taistelijoille turvallisempi jos koneen hyökkäkset tapahtuisivat samaan suuntaan kuin "juoksuhaudat" ovat ja tällä lentosuunnalla hyökkäys saisi koko sarjan tsuhnan asemiin.

        Vanjoilla oli Talvisodan aikaan kaikentasoisia lentäjiä. Uwsein oli tekniikkana se, että johtokone syöksyi kohden maalia ja kasi saattajaa seurasi. Kun johtokone tulitti niin ampuivat saattajatkin riippumatta siitä, että näivätkö mitään.


      • Anonyymi

        "Mistä ihmeestä päättelet tapahtuman mahdottomaksi? Tiettävästi myös saman elokuvan myöhempi kohtaus, jossa puna-armeijan massiivisimman hyökkäyksen Taipaleessa pysäyttää sen oma tykistökeskitys, perustuu tapahtuneeseen tosiasiaan."

        Tuota sattui jopa suomalaisille ja luultavasti kaikille sodassa taistelleille armeijoille. Venäläislle taisi sattua vähän muita useammin ja se oli meidän onnemme.


      • Anonyymi
        Näinkin oli.. kirjoitti:

        Vanjoilla oli Talvisodan aikaan kaikentasoisia lentäjiä. Uwsein oli tekniikkana se, että johtokone syöksyi kohden maalia ja kasi saattajaa seurasi. Kun johtokone tulitti niin ampuivat saattajatkin riippumatta siitä, että näivätkö mitään.

        Radioista taisi olla puutetta. Sen takia esim panssarien taktiikka oli välillä aika onnetonta ja vielä 1942 saksalaiset panssarit helposti manoveröivät ylivoimaisenkin venäläisten panssariosaston savuaviksi romukasoiksi. Saksalaisten johtaja saattoi ohjata radiolla yksityisten vaunujen liikkeitä ja saada tietoa kokonaistilanteesta reaaliajassa. Venäläiset taas ilman radiota joutuivat seuraamaan vain johtovaunua tai sitten käskyjä yritettiin taistelun kuluessa lähettää lähetein,. jotka selvisivät elävinä perille tai eivät! Saksalaisten oli siis helppo päästä lähestymään yllättävistä suunnista. Vaikka joku venäläinen olisi sen havainnutkin, muut eivät saaneet siitä tietoa ja heidät yllätettiin haavoittuvasta suunnasta.


    • veisasivat virren

      Hyvä kuvaus. mutta liikaa romantiikkaa.
      Veri ja hiki on kuitenkin siinä taka-alalla. ja kumma sankaruus etualalla.
      Lisää suolia ja verta ja ruumiin kappaleita olisi paremmin kertonut totuutta.....
      - samoin vainajien pinot ja kasat ja hautuumaat.

      • Aina voi valittaa

        Tosin sotaelokuvaksi Talvisodassa näytetään poikkeuksellisen paljon sekä ruumiita että silpoutuneita kehoja! Sopii verrata vaikkapa Laineen Tuntemattomaan!


      • Anonyymi

        Suomalaisten mielenlaatu oli sankarillinen tuohon aikaan. Nykyajan kyynisen, 'suvaitsevaisen' ja narsistisen itsekeskeisen ihmisen voi olla vaikea käsittää tätä.
        Sankarillisuus ja veriset suolenpätkät eivät ole toisiaan pois sulkevia.


    • alavutelainen

      Tuuri haastatteli noin 30 veteraania mm. isäni. Luki säilyneet sotapäiväkirjat ja komppanioiden päiväkirjat. Pyrki autenttisuuteen. Parikka ohjasi aluksi pikkutarkasti, kuunnellen sotilasasiantuntijoitaan. Sitten tuli kiire kohtauksiin, joita muuten on 7 tuntia 55 minuuttia leikattunakin. (minulla on kaksi kertaa 240 min kasettia) Kuvamateriaalia, jota Parikka myi ulkomaille luultavasti tuottajan ja elokuvasäätiön luvatta. TV -versioista puuttuu mm. Äyräpään kirkkomaan taistelut ja Pärssisen metsän joulukuinen suurpartion tuho.

    • Lavastemies

      Kerronnan osalta todenmukainen elokuva. Lavastukseen nähty vaivaa, varsinkin Risto Höylän ajoneuvot.
      Ainoa pieni virhe kohtauksessa kun laivan vihellys säikäyttää pohjalaisten hevoset: Kamera panoroi pillastuneita hevosia niin kuvaan tarttuu sähkö/puhelinpylväiden harusvaijereissa käytetty muovinen musta-keltainen suojaputki. Näitä tuskin oli tuohon aikaan.

      • Anonyymi

        Totta, keltamusta vaijerin suojus unohtunut maskeerata tai poistaa.


    • näin se on

      tuo että lentokone ampuu konekivääreillä sama kuin että panssavaunu ajaa omien sotlaiden yli ja vielä vetää perässään rauta rekeä.

      miten kukaan on voinut tehdä niin.

      tykin kranaattien räjährykset nähdään ja ne varmasti siirretään eteen päin.
      panssarivaunu voi kertatoisensa jälkeen joutua ajamaan oman loukkaantuneen yli.

      • Anonyymi

        Taistelukertomusten mukaan venäläiset kasasivat joissain paikoissa jopa omia kaatuneitaan rintasuojaksi, joiden taakse suojautuivat hyökkäysissä. Kyllä sen ymmärtää, tiukassa paikassa sitä tekee oman henkensä eteen asioita, joita ei muuten tekisi.


    • vähän eroa

      Verner Lehtimäki tallimies Turun punakaartin ratsujen päällikkö.
      Lauri Törni Suomen sotien sankareita Mannerheimin ristin ritari.

    • näin se on

      lagus huoltokompanjan päällikkö
      kenraali lagus panssari prikaatin komentaja.

      maasta se pieniki ponnistaa.

      • Kun ei ole!!

        Lagus komensi Huoltopataljoonaa ja Huoltorykmenttiä 1936-39. Polkupyöräprikaatia ja Jääkäriprikaatia 1940-41.

        Jatkosodassa hän komensi 1, Jääkäriprikaatia, 5. Divisioonaa, Osasto Lagusta, Panssaridivisioonaa ja Ryhmä Lagusta.


    • fdsart

      FINNINAAMAT POHDISKELEE ASIAA?

      • nyt löytyi osaaja

        "fdsart"

        Ehdottomasti näin. Kun lukee muita kommentteja, ne ovat kerrassaan asiattomia ja epäkypsiä, verrattuna sinun syvälliseen kommenttiin, josta huokuu aikuisen miehen järki, kokemus ja historian tuntemus. Juuri tuollaisia asiantuntijoita tämä palsta kaipaa.


    • Toista oli Törni.

      Eihän Lehtimäki ollut punaisten Ylipäälikkönä, kuin muutaman päivän" ei osannut johtaa joukkoja." Turhaan mainostettu!

      • totta vai tarua

        Kolmannessa jaksossa ihmetytti kohtaus jota ennen oli käyty pyytämässä lisämiehitystä linjaan kun miehet loppuvat mutta hetken päästä miehet on taisteluhaudassa lähes kylki kyljessä, se ihmetyttää että olisivatko vähät miehet uskaltaneet näin tiukoissa paikoissa kasaantua pieneen juoksuhaudan pätkään, siihen jos kranaatti osuu olisi kerralla mennyt kymmenkunta miestä.

        Onko tämä Esko Salmisen näyttelemä hahmo joku kuuluisa henkilö talvisodasta, elokuvassa mies seisoo aina suorana vaikka lähellä räjähtelee?


      • Kameran eteen on
        totta vai tarua kirjoitti:

        Kolmannessa jaksossa ihmetytti kohtaus jota ennen oli käyty pyytämässä lisämiehitystä linjaan kun miehet loppuvat mutta hetken päästä miehet on taisteluhaudassa lähes kylki kyljessä, se ihmetyttää että olisivatko vähät miehet uskaltaneet näin tiukoissa paikoissa kasaantua pieneen juoksuhaudan pätkään, siihen jos kranaatti osuu olisi kerralla mennyt kymmenkunta miestä.

        Onko tämä Esko Salmisen näyttelemä hahmo joku kuuluisa henkilö talvisodasta, elokuvassa mies seisoo aina suorana vaikka lähellä räjähtelee?

        pakko koota miehet todellista tiuhempaan, muuten näytetään vain taistelukentän tyhjyyttä.

        "Onko tämä Esko Salmisen näyttelemä hahmo joku kuuluisa henkilö talvisodasta, elokuvassa mies seisoo aina suorana vaikka lähellä räjähtelee?"

        Kyseessä on rykmentin ( JR 22) komentaja everstiluutnantti Matti Laurila, joka todellisuudessa kävi etulinjassa peräti harvoin.


      • aliluti 1998
        Kameran eteen on kirjoitti:

        pakko koota miehet todellista tiuhempaan, muuten näytetään vain taistelukentän tyhjyyttä.

        "Onko tämä Esko Salmisen näyttelemä hahmo joku kuuluisa henkilö talvisodasta, elokuvassa mies seisoo aina suorana vaikka lähellä räjähtelee?"

        Kyseessä on rykmentin ( JR 22) komentaja everstiluutnantti Matti Laurila, joka todellisuudessa kävi etulinjassa peräti harvoin.

        Ilmankos Laurila käy elokuvassa vain tuon yhden kerran etulinjassa. Mutta rykmenttiä olikin johdettava paikasta, josta oli hyvät yhteydet sekä kaikkiin omiin pataljooniin että divisioonan esikuntaan. Se paikka ei yleensä ollut etulinja.


      • Ei ihme että pelkäsi
        Kameran eteen on kirjoitti:

        pakko koota miehet todellista tiuhempaan, muuten näytetään vain taistelukentän tyhjyyttä.

        "Onko tämä Esko Salmisen näyttelemä hahmo joku kuuluisa henkilö talvisodasta, elokuvassa mies seisoo aina suorana vaikka lähellä räjähtelee?"

        Kyseessä on rykmentin ( JR 22) komentaja everstiluutnantti Matti Laurila, joka todellisuudessa kävi etulinjassa peräti harvoin.

        Vapaussodassa kaatui sekä isä että veli samana päivänä.


    • hohhoijaa juttujanne

      Ketjun aloittajan mielipiteet ovat niin lapsellisia, että ne täytyy olla saman seniilin henkilön, joka jauhaa jatkuvasti jostakin tarkkiksesta.

      Elokuva on niin epäaito, kaikki ne metsän lakoamiset rivissä ja muu falskius, ei sellaista viitsi katsoa tervepäinen minuuttia pidempään.

      • On hyvin vaikeaa

        ja hyvin kallista, saada aitoa "sotatunnelmaa" valkokankaalle.

        Parikka on onnistunut ihan kohtuullisesti, vaikka sinunlaisesi tarkkispojat eivät sitä ymmärräkään.


      • Tarkkiksen tuska

        "Elokuva on niin epäaito, kaikki ne metsän lakoamiset rivissä ja muu falskius, ei sellaista viitsi katsoa tervepäinen minuuttia pidempään. "

        Ja erikoisen pahasti elokuva kolahtaa tarkkispojan "terveeseen päähän", koska kouvassa iivanat saavat yhtä pahasti pataan kuin oikeassakin Talvisodassa!

        Voinn hyvin kuvitella, kuinka tarkkis tuijottaa raivosta jäykkänä naama punaisena koko elokuvan ja jupisee, että me slobot voitimme!


      • kollaa kesti

        Miten sitten tiedät mitä sarjassa tapahtuu, tuon minuutin katsomisella? Vai etkö ole tervepäinen?

        Tietääkseni autenttista elokuvaa ei ole talvisodan taisteluista, mutta valokuvia on siltä ajalta kun suomalaiset olivat Taipaleenjoen vallanneet takaisin. Siellä näkynyt yhtään elossa olevaa puuta pystyssä eikä tasaista maatakaan. Ei ole mahdollista eikä tarpeenkaan räjäyttää hehtaarikaupalla metsää elokuvaa varten.

        Niin että ei se ei ole todenmukaista, todellisuus on ollut paljon rajumpi eikä sellaista saa elokuvaan.


      • ottaako järki eteen?
        Tarkkiksen tuska kirjoitti:

        "Elokuva on niin epäaito, kaikki ne metsän lakoamiset rivissä ja muu falskius, ei sellaista viitsi katsoa tervepäinen minuuttia pidempään. "

        Ja erikoisen pahasti elokuva kolahtaa tarkkispojan "terveeseen päähän", koska kouvassa iivanat saavat yhtä pahasti pataan kuin oikeassakin Talvisodassa!

        Voinn hyvin kuvitella, kuinka tarkkis tuijottaa raivosta jäykkänä naama punaisena koko elokuvan ja jupisee, että me slobot voitimme!

        Nyt sinulla on tuskaerektio päällä dementoituneissa aivoissa, elokuva on hyvä juuri sinun kaltaisille lahopäille.Talvisodan tuhot saadaan aikaiseksi tökerosti yhdessä sekunnissa, kun puut vedetään rivissä nurin kerralla ja tarkkispappa hekottaa hampaattoman hullun naurua sohvallaan lääketokkurassa.


      • Tarkkiksen tuska
        ottaako järki eteen? kirjoitti:

        Nyt sinulla on tuskaerektio päällä dementoituneissa aivoissa, elokuva on hyvä juuri sinun kaltaisille lahopäille.Talvisodan tuhot saadaan aikaiseksi tökerosti yhdessä sekunnissa, kun puut vedetään rivissä nurin kerralla ja tarkkispappa hekottaa hampaattoman hullun naurua sohvallaan lääketokkurassa.

        HEHE! Elokuvan katsoi aikanaan 800.000 suomalaista! Se, että yksi stallarireliikki ei siitä pidä, ei merkitse mitään!

        Sinulle on tyypillistä tuollaisten rivouksien liittäminen kaikkeen?


      • pikku muistutus !
        Tarkkiksen tuska kirjoitti:

        HEHE! Elokuvan katsoi aikanaan 800.000 suomalaista! Se, että yksi stallarireliikki ei siitä pidä, ei merkitse mitään!

        Sinulle on tyypillistä tuollaisten rivouksien liittäminen kaikkeen?

        Suomihan otti nyt todella pahasti turpaansa parissa viimeisimmässä kahinassaan tuolta suurelta ja mahtavalta itänaapuriltaan.: hehehheheheheheheheheheheee


      • aliluti 1998
        pikku muistutus ! kirjoitti:

        Suomihan otti nyt todella pahasti turpaansa parissa viimeisimmässä kahinassaan tuolta suurelta ja mahtavalta itänaapuriltaan.: hehehheheheheheheheheheheee

        Viimeisimmässä kahinassaan Suomi karkoitti alueellaan olleet saksalaisjoukot rauhansopimuksen mukaisesti. Kukaan ei saanut pahasti turpaansa tässä II ms osiossa.

        Toiseksi viimeisessä kahinassa pahasti turpiinsa sai Suomen valloitusta yrittänyt puna-armeija. Se joutui luopumaan tavoitteestaan ja tyytymään Suomen itsenäisyyteen.


      • Bror-Erik
        kollaa kesti kirjoitti:

        Miten sitten tiedät mitä sarjassa tapahtuu, tuon minuutin katsomisella? Vai etkö ole tervepäinen?

        Tietääkseni autenttista elokuvaa ei ole talvisodan taisteluista, mutta valokuvia on siltä ajalta kun suomalaiset olivat Taipaleenjoen vallanneet takaisin. Siellä näkynyt yhtään elossa olevaa puuta pystyssä eikä tasaista maatakaan. Ei ole mahdollista eikä tarpeenkaan räjäyttää hehtaarikaupalla metsää elokuvaa varten.

        Niin että ei se ei ole todenmukaista, todellisuus on ollut paljon rajumpi eikä sellaista saa elokuvaan.

        Lisäksi tuo elokuvan pohjalainen jähmeä ajatuksenjuoksu ja körttiläinen
        virrenveisuu meininki juoksuhautojen muutenkin vilkkaissa kiireissä näyt-
        tää lähinnä hölmöltä.Eipä ihme ettei Pohjanmaalla sotasankareita juhlita.
        -Siellä juhlitaan vain sankarivainaita.Huono elokuva!


      • Muistutus itsellesi:
        pikku muistutus ! kirjoitti:

        Suomihan otti nyt todella pahasti turpaansa parissa viimeisimmässä kahinassaan tuolta suurelta ja mahtavalta itänaapuriltaan.: hehehheheheheheheheheheheee

        "Suomihan otti nyt todella pahasti turpaansa parissa viimeisimmässä kahinassaan tuolta suurelta ja mahtavalta itänaapuriltaan.: hehehheheheheheheheheheheee "

        Suomi menetti sodassa palan maata, mutta säilytti itsenäisyytensä länsimaisena demokratiana ja vaurastui vähitellen yhdeksi maailman rikkaimmista valtioista.

        Huonommin kävi voittajan. Se riutui seuraavat 47 vuotta kommunismissa, köyhtyi ja lopulta romahti. Jäljelle jäi vain torso, joka on menettänyt merkittävän osan toisen maailmansodan ryöstösaaliistaan. Ja tähän perään tarkkiksen honkkelinauru:-D


      • Bupi pissaa pöksyyn!
        Bror-Erik kirjoitti:

        Lisäksi tuo elokuvan pohjalainen jähmeä ajatuksenjuoksu ja körttiläinen
        virrenveisuu meininki juoksuhautojen muutenkin vilkkaissa kiireissä näyt-
        tää lähinnä hölmöltä.Eipä ihme ettei Pohjanmaalla sotasankareita juhlita.
        -Siellä juhlitaan vain sankarivainaita.Huono elokuva!

        Hieno elokuva, joka saa Puistolan vanhan stallarin, Bupin, yhä raivoihinsa!


      • Bror-Erik
        Bupi pissaa pöksyyn! kirjoitti:

        Hieno elokuva, joka saa Puistolan vanhan stallarin, Bupin, yhä raivoihinsa!

        Eipä vainkaan vaan -80 luvun tekele joka saa Bubin vaivautuneeksi,talvisodan
        sankarivainajain äärellä erittäin.


      • kollaa kesti
        Bror-Erik kirjoitti:

        Eipä vainkaan vaan -80 luvun tekele joka saa Bubin vaivautuneeksi,talvisodan
        sankarivainajain äärellä erittäin.

        Antti Tuuri oli kirjaansa varten haastatellut kymmeniä veteraaneja, lukenut sotapäiväkirjoja jne. Tuuri ei ollut paikalla joten hänen kirjansa perustuu muiden antamiin tietoihin. Ei ole kuitenkaan syytä epäillä tietojen oikeellisuutta, tosinhan muistelijat muistavat asiat jopa täysin eri lailla.

        Elokuvaan on mahdotonta mahduttaa koko kirja joten ohjaaja tekee omia valintojaan. Tuntematon sotilaskaan ei ole koko kirjan mukainen.

        Talvisodan joukot koottiin paikkakunta kohtaiseksi siksi pitäjien tappiot riippuivat siitä missä paikassa osasto taisteli. Esimerkiksi Nurmolaisten hyökkäys tapahtui oikeasti ja tunnissa pitäjän miehistä kuoli varsin suuri prosentti vain yhdessä hyökkäyksessä.

        Olisi hyvä kirjoittaa oikeasti historiaan perustuen asiasta eikä vain heittää jotain perustelemattomia omia mielipiteitä.


      • Eikö olekaan stallar
        kollaa kesti kirjoitti:

        Antti Tuuri oli kirjaansa varten haastatellut kymmeniä veteraaneja, lukenut sotapäiväkirjoja jne. Tuuri ei ollut paikalla joten hänen kirjansa perustuu muiden antamiin tietoihin. Ei ole kuitenkaan syytä epäillä tietojen oikeellisuutta, tosinhan muistelijat muistavat asiat jopa täysin eri lailla.

        Elokuvaan on mahdotonta mahduttaa koko kirja joten ohjaaja tekee omia valintojaan. Tuntematon sotilaskaan ei ole koko kirjan mukainen.

        Talvisodan joukot koottiin paikkakunta kohtaiseksi siksi pitäjien tappiot riippuivat siitä missä paikassa osasto taisteli. Esimerkiksi Nurmolaisten hyökkäys tapahtui oikeasti ja tunnissa pitäjän miehistä kuoli varsin suuri prosentti vain yhdessä hyökkäyksessä.

        Olisi hyvä kirjoittaa oikeasti historiaan perustuen asiasta eikä vain heittää jotain perustelemattomia omia mielipiteitä.

        Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari?


      • Erittäin oma puoli
        Bror-Erik kirjoitti:

        Eipä vainkaan vaan -80 luvun tekele joka saa Bubin vaivautuneeksi,talvisodan
        sankarivainajain äärellä erittäin.

        Eipä vainkaan vaan -80 luvun tekele joka saa Bubin vaivautuneeksi,talvisodan
        sankarivainajain äärellä erittäin"

        Bupin Talvisodan sankarivainajat olivat kaikki puna-armeijassa:-)


      • Eikö olekaan stallar
        Tarkkiksen tuska kirjoitti:

        "Elokuva on niin epäaito, kaikki ne metsän lakoamiset rivissä ja muu falskius, ei sellaista viitsi katsoa tervepäinen minuuttia pidempään. "

        Ja erikoisen pahasti elokuva kolahtaa tarkkispojan "terveeseen päähän", koska kouvassa iivanat saavat yhtä pahasti pataan kuin oikeassakin Talvisodassa!

        Voinn hyvin kuvitella, kuinka tarkkis tuijottaa raivosta jäykkänä naama punaisena koko elokuvan ja jupisee, että me slobot voitimme!

        Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari?


      • Saimaan rykmentti
        kollaa kesti kirjoitti:

        Antti Tuuri oli kirjaansa varten haastatellut kymmeniä veteraaneja, lukenut sotapäiväkirjoja jne. Tuuri ei ollut paikalla joten hänen kirjansa perustuu muiden antamiin tietoihin. Ei ole kuitenkaan syytä epäillä tietojen oikeellisuutta, tosinhan muistelijat muistavat asiat jopa täysin eri lailla.

        Elokuvaan on mahdotonta mahduttaa koko kirja joten ohjaaja tekee omia valintojaan. Tuntematon sotilaskaan ei ole koko kirjan mukainen.

        Talvisodan joukot koottiin paikkakunta kohtaiseksi siksi pitäjien tappiot riippuivat siitä missä paikassa osasto taisteli. Esimerkiksi Nurmolaisten hyökkäys tapahtui oikeasti ja tunnissa pitäjän miehistä kuoli varsin suuri prosentti vain yhdessä hyökkäyksessä.

        Olisi hyvä kirjoittaa oikeasti historiaan perustuen asiasta eikä vain heittää jotain perustelemattomia omia mielipiteitä.

        》Talvisodan joukot koottiin paikkakunta kohtaiseksi siksi pitäjien tappiot riippuivat siitä missä paikassa osasto taisteli.《

        Muuttuiko Jatkosodassa systeemi paljonkaan? Rykmentit ja divisioonat koottiin Sotilaslääneittän / Suojeluskunta-alueittain ja samojen pitäjien miehet oli rykmenteittäin koottu. Siis noin karkeasti esitettynä. Toki saman kylän ukkoja ei kaikkia pantu samaan komppanian kuten Talvisodassa.

        Kävin viime kesänä Juvan "sankari"hautausmaalla ja siellä on ns. Saimaan rykmentin, JR49, hautoja todella paljon mm. Vuosalmen taisteluvaiheen ajalta 1944. Hautakivet on pääkäytävän kahtapuolen toistuvina kaartuvina riveinä useita satoja Talvi- ja Jatkosodastamme. Aika vaikuttava alue harvinaisen ranskalaistykin ja muistomerkin kera.


      • space
        Tarkkiksen tuska kirjoitti:

        HEHE! Elokuvan katsoi aikanaan 800.000 suomalaista! Se, että yksi stallarireliikki ei siitä pidä, ei merkitse mitään!

        Sinulle on tyypillistä tuollaisten rivouksien liittäminen kaikkeen?

        4,4 miljoonaa jätti kuitenkin elokuvan katsomatta. Se että yksi sinun kaltainen hulluuseläkeläinen ja muutama muu samanlainen sen katsoi, ei tee siitä hyvää elokuvaa.


      • glgkgljg
        Bupi pissaa pöksyyn! kirjoitti:

        Hieno elokuva, joka saa Puistolan vanhan stallarin, Bupin, yhä raivoihinsa!

        Oli vielä isän setä mukana joka oli vielä reipas veteraani ja piti elokuvaa hiukan hömppänä ja ei tuollasta ollut kommentoi joitakin kohtauksista?


      • Anonyymi
        pikku muistutus ! kirjoitti:

        Suomihan otti nyt todella pahasti turpaansa parissa viimeisimmässä kahinassaan tuolta suurelta ja mahtavalta itänaapuriltaan.: hehehheheheheheheheheheheee

        Joka tosin kitui ja romahti 1991! Ottaaks päähän?


      • Anonyymi
        space kirjoitti:

        4,4 miljoonaa jätti kuitenkin elokuvan katsomatta. Se että yksi sinun kaltainen hulluuseläkeläinen ja muutama muu samanlainen sen katsoi, ei tee siitä hyvää elokuvaa.

        Se on tullut jo useasti TV:stä sekä pitkänä että lyhyenä versiona, joten se on tulluttutuksi jo HUOMATTAVASTI isommalle määrälle suomalaisia! Elokuva oli suomalaisittain hyvä ja suosittu! Siksi en yhtään ihmettele jos se ei miellytä Tarkkispoikaa, joka fanittaa Puna-armeijaa!


    • Anna EvakkoPojan lai

      Anna EvakkoPojan laittaa koko lasti suuhunsa. Se menee sitten vaakalle. Puhaltaa suunsa tyhjäksi sun päähäsi ja taas punnitsee. Erotus on sonta-aivojesi paino!

    • Tosi juttu

      Se ainakin käy hyvin ilmi, että Mannerheim-linjan syvyys on noin metri ja takana ei paljon mitään olekaan.

      • Bror-Erik

        Ja tämä Mäkelöitten veltto lässytys juoksuhaudassa,jesus sentään että höpistään
        siviiliasioita vaikka maailmansota muka paukkuu ympärillä! Kuvaa kyllä hyvin Poh-
        jalaista luonnetta,uhotaan ja paskaa jauhetaan ymmärtämättä mistään mitään.Huo-
        noja sotilaita tuollaiset luupäät,siksi kai pohjalaiset sankarihautuumaat ovat-
        kin niin taajat.Jopa heidän päällikkönsä kyräilivät toisiaan ja miehet saman-
        moosia tomppeleita.


      • kollaa kesti
        Bror-Erik kirjoitti:

        Ja tämä Mäkelöitten veltto lässytys juoksuhaudassa,jesus sentään että höpistään
        siviiliasioita vaikka maailmansota muka paukkuu ympärillä! Kuvaa kyllä hyvin Poh-
        jalaista luonnetta,uhotaan ja paskaa jauhetaan ymmärtämättä mistään mitään.Huo-
        noja sotilaita tuollaiset luupäät,siksi kai pohjalaiset sankarihautuumaat ovat-
        kin niin taajat.Jopa heidän päällikkönsä kyräilivät toisiaan ja miehet saman-
        moosia tomppeleita.

        onhan se kannaltasi ikävää kun tulivat siinä sivussa tappaneeksi sankariryssiäsi melkoiset määrät.

        Ei sodassa sentään ammuttu 24/7/ 105 , varsinkin alussa oli ryssän hyökkäykset ponnettomia ja sekavia. Paraatimarssihan sen piti olla. Kahdesa viikossa Helsinkiin

        Joka tapauksessa....


      • Bror-Erik

        Minua ei liikuta sinun ryssänlasku touhusi,arvostelin Talvisota elokuvaa jota asiaa tuntematon ulkomaalainen luultavasti arvelisi Hakaloiden sukukronikaksi.
        Talvisota elokuva on mielestäni heikkohenkinen paitsi sotaleffana,myös draamallisesti venytettyä romanttista roskaa.Joka kohtauksessa näkee Röhr-
        tuotannon halvat kulissit jos on kykyä nähdä.-Kyllä Tuntematon Sotilas by
        Edwin Laine pesee ja linkoaa tän filkan mennen & tullen!


      • kollaakesti

        Makuasia. Laine muutti näyttelijävalinnoillaan asevelvollisten 20-kymppisen kk komppanian 30-kymppisten reserviläisjoukoksi. Tämä on merkittävä ero todellisuuteen.


      • LiikaVanhoja

        Ja vielä vanhemmaksikin. Esim. Rahikaista esitti tuolloin 46-vuotias Halttunen. Elokuvan hahmon olsi pitänyt olla oikeasti iältään 20-23 v.


      • BupiVäärässä
        kollaa kesti kirjoitti:

        onhan se kannaltasi ikävää kun tulivat siinä sivussa tappaneeksi sankariryssiäsi melkoiset määrät.

        Ei sodassa sentään ammuttu 24/7/ 105 , varsinkin alussa oli ryssän hyökkäykset ponnettomia ja sekavia. Paraatimarssihan sen piti olla. Kahdesa viikossa Helsinkiin

        Joka tapauksessa....

        "Ei sodassa sentään ammuttu 24/7/ 105 , varsinkin alussa oli ryssän hyökkäykset ponnettomia ja sekavia."

        Ei, mutta sotaelokuvissa on yleensäkkin tapana keskittyä toimintaan eikä taukojen aikaiseen paidanpesuun! Kewhut Laineen Tuntematonta etkä huommaa, että siinäkin on toiminta painottunut! Kyse kun oli kuitenkin neljän vuoden rupeamasta!


      • Anonyymi
        kollaakesti kirjoitti:

        Makuasia. Laine muutti näyttelijävalinnoillaan asevelvollisten 20-kymppisen kk komppanian 30-kymppisten reserviläisjoukoksi. Tämä on merkittävä ero todellisuuteen.

        40-50v joukoksi, kovin uskottavia varusmiehiä puolikaljut kurttuiset ukot. Kansallisteatteri kesäretkellä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        40-50v joukoksi, kovin uskottavia varusmiehiä puolikaljut kurttuiset ukot. Kansallisteatteri kesäretkellä.

        Tämä on ongelma kaikissa sotaelokuvissa. Erään Ardennesin taisteluun osallistuneen Usan jv-divisioonan sotilaista 65% oli alle 20-vuotiaita. Kuitenkin elokuvat Ardennesistä ovat usein täynnä vähintäin 30 vuotta täyttäneitä "nuoria sotilaita".

        Mitä lähemmäs rintamaa mennään sitä nuorempia oli sotilaat. Niin se vain on. Talvisodassa Suomi oli niin pahasti murskaantumassa että rintamalle taisteluun retuutettiin 35-40 vuotiaita joiden taisteluarvo oli surkea.


    • Asiallista keskustel

      Täällä näkyy joku työtön masennus potilas harrastavan joka asian tyrmäämistä ja kaikenlaista häirintää.
      Ei provosoiduta eikä lähdetä minkäänlaiseen kilpakirjoitteluun näiden kanssa sillä he nauttivat kun saavat huomiota.

      Esim bror-erik ja tämä eikö olekkaan stallar sekä hohhoijaa juttujanne ovat tätä porukkaa.

      • karitsanpilu

        Sullakin jäi sitten äitipuolen -sen yh-äidin nussiminen kesken?


    • todentuntuista sotaa

      Monet talvisodan veteraanit on ylistäneet että todentuntuista.

      • sw763

        Pekka Parikka on elokuvassaan ollut todentuntuinen.


      • Bror-Erik

        No kiva että edes Pekka :)) Olihan hän ohjaaja.


      • Bupille

        Bupia jurppii, kun elokuvan sankareina on Puna-armeijan sijasta SA!


      • suomirk62

        Sitä ei ole kenenkään pakko katsoa, katsokoon valittajat vaikka salattuja elämiä.
        Katsotaan me hyvän elokuvan ystävät tänäänkin neljäs jakso ja ei kommentoida asiattomia viestejä.


    • kajandermalli

      Sotaveteraanien todistuksen mukaan se filmi on erittäin todenmukainen.

    • kollaa_kesti

      Täällä ei ole yhtään kirjoittajaa jolla olisi oma kokemus asiasta. Muistelmista mielikuvat on syntyneet, paitsi bubilla jolla on asennevamma puna-armeijan surkeuden takia

      • NiinKesti

        Filmin tekohetkellä oli vielä runsaasti Talvisodan veteraaneja jäljellä ja heitä oli runsaasti mukana neuvomassa käytännön asioissa!


    • oukkidoukki3

      Tuntematon sotilas versio 2 on täysin Linnan romaanin henkinen ja kuvaus, ohjaus , näyttelijät valovuoden edellä jermuleffa edeltäjäänsä.
      Talvisota muistuttaa parodiaa.
      Triviaali tieto, tuntematon 2. kuvaustekniikka taisteluissa oli uniikki, flashback tms, ja hollywood on ottanut sen taistelutovereihin( joka muka keksi sen) ja kaikkiin elokuviin senjälkeen.
      Rauni Molberg on siis nero.

    • Mikkipiiioon

      Katsoin eilen pätkän parikan Talvisotaa. Huvittavaa oli, kun juoksuhautakohtauksessa näkyi mikrofoni lumipenkan takana osoittaen näitä sotasankareita. Ei tainnut TK-joukoilla olla vielä nykyaikaisia suuntamikrofoneja rintamaoloissa?

    • kiitostuuri

      Minä en kyllä huomannut mitään mikrofonia eilen.
      Tälläiset seikat on pikku juttuja kunhan juoni vaan on mahdollisimman todentuntuinen.

      • Realistisuus

        Kyllä elokuva pyrkii realismiin. Juoni on Tuurin romaanista, joka perustuu veteraanien haastatteluihin ja muistelmiin. Sotatapahtumat ovat JR 23:n taisteluista Taipaleella.


    • kiitostuuri

      Ihmetytty eilisessä viimeisessä jaksossa tämä Nurmoolaisten suorittama hyökkäys joka lähti liikkeelle myöhässä Suomalaisten "tykistövalmistelun jälkeen". Että hyökättiinkö muka Suomen armeijassa täysin avoimen maaston kautta ?

      Vanjallahan se oli kuulemma aivan ohjesäännössä sanottu että hyökätään avoimen maaston yli.

      • Realistisuus

        Se oli kehno sovellutus tositapauksesta. Kyllä maasto Äyräpäässä oli itse harjannetta lukuun ottamatta avointa. Oliko hyökkäys niin päätön kuin elokuvassa, on vaikea sanoa.
        Suuret tappiot siinä tulivat.


      • HyväToteutus

        Olen käöynyt parikin kertaa Äyräpään harjulla ja elokuvassa se oli kuvattu kiitettävän todentuntuisesti! Näemmä parhaita "asiantuntijoita" ovat tyypit, jotka eivät koskaan ole paikalla edes käyneet!


    • råiu

      Siinä filmissä eräs eteläpohjalainen komppania taistelee 20-luvulla rakennetusta bunkkerista. Nyuo 20-luvulla rakennetut bunkkerit oli todellisia surmanloukkuja ja Neuvostoliiton aammukset tuhosi ne hyvin.

      • surmanloukkuja

        Noin 150 20-luvulla rakennettua kasemattia liitettiin Mannerheimlinjaan. Nuo kasematit oli täysin vanhentuneita ja Neuvostoliiton helppoja kohteita.


    • 0UH

      Kasematit murtui ja lopulta Mannerheimin rakentamatkin. Venäläiset teki valehyökkäyksiä JOULUKUUSSA 1939-TAMMIKUU 1940 ja kunnes löysivät heikoimman lenkin Summasta KESKITTIVÄT KAIKEN SINNE. KUN SUMMA MURTUI OLI MYÖS TAIPALE (HUIPPUTUKEVA) VEDETTÄVÄ. MITÄÄN VÄLIASEMIA EI OLLUT.

    • Ilmankäskyä

      Tolvajärven suunnalla PPP 7. Jääkärit ampuivat käsiaseilla alas maahantunkeutujien koneen ja lahjoittivat sen potkurin Kyyhkylän sotaivalidi kotiin jossa se lienee vieläkin. Nyt tunkeutujia tulee bussilasteittain, mutta kukaan ei yritäkkään pysäyttää niitä.

    • PskatunkioPulassa

      On jo pysäytetty! Riitti ruplan kurssin painuminen mutasarjaan ja venäläisaalto hiipui olemattomiin! Rys-illä ei ole enää varaa matkustaa ulkomaille!

    • Anonyymi

      Enpä ole suoli24 -sivuilla käynyt yli 15 vuoteen. Enkä ole mitään menettänyt. Joku aloittaa asiallisen jutun eikä montaa kommenttia kun joku jo sekoaa höhöhää-tasolle.

      • Anonyymi

        Paljon hyviä kommentteja, vaan muutama täysi sekopää rysän nuolija hokee täyttä sontaa.
        Paikkansa suljetulla osastolla ja lääkkeet maximissaan kourallinen aamuin ja illalla kax !


    • Anonyymi

      ..kun katsotaan 2.maailmansodasta tehtyjä elokuvia ovat monet todella surkeita, Saksalaiset istuvat autonlavalla ja juoksevat brittisankareiden ammuntaan. Rambo on myös yksi sotaelokuvien legendaarinen surkea valhe. Harmi kun pohjois-vietnam ei tee omaa ramboansa, jossa usa pommittaa siviilejä ja tuhoaa maan. Mutta, sotaelokuvissa on yksi asia, kukaan ei kyseenalaista saksalaisten syyllisyyttä ja tekemiä kauhuja.
      Siksi pitäisi sotaelokuvia tehdä myös Suomessa enemmän. Kuvitteellisia ja toteenperustuvia, pääasia että niitä olisi tehty yhtäaljon kuin on kirjojakin. Esim. suomalaiset natsit SS-joukoissa teloittamassa idänkansoja ja juutalaisia olisi ollut erittäin tarpeen myös suomalaisille katsojille. Sibelius ja Arvo Ylppö natseina olisi myös asiaa. Talvisodan satojen tuhansien tappiot Neuvostoliitossa olisi tärkeää ymmärtää . Museon antama lausuntokin johtuu juuri tästä, ei tiedetä totuutta. Koko 2,maalmansodan syyt ovat tietämättömissä Venäjällä. Talvisota elokuva on ihan hyvä sotaelokuva...

    • Anonyymi

      Ei kai elokuvassa ole tulivalmisteluita ollenkaan, todellisuudessa kranaatit räjähtelivät puiden latvoissa. Toinen fakta on se, että suomalaiset taistelivat pääasiassa Mannerheim-linjalla tai vesistölinjoilla, ei aukean laidan taisteluhaudassa, ehkä näin on Äyräpäässä voinut ollakin. Toppatakit rynnäköivät siis betonipunkkereita vastaan, toisin kuin jatkosodassa, talvisodassa joka paikka oli kylvetty miinoja täyteen. Loppuvaiheissa tankit olivat t-28:a, kuten Summassa.
      Kaikkeon näkyvin puute kaikissa talvisotakuvauksissa on kaska-kypärä, se on ollut päässä kaikilla taistelujoukoilla. Piippalakkeja oli politrukeilla.

      • Anonyymi

        Minkähänlaisia betonibunkkereita mahtoi olla Raatteen tiellä, entäs Loimolassa tai Ilomantsissa? Täytyy olla hullu jos ajattelee että sotaelokuvassa ammutaan tudellisia tykistökeskityksiä. Tietenkin puut räjäytettiin poikki mutta ei latvasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minkähänlaisia betonibunkkereita mahtoi olla Raatteen tiellä, entäs Loimolassa tai Ilomantsissa? Täytyy olla hullu jos ajattelee että sotaelokuvassa ammutaan tudellisia tykistökeskityksiä. Tietenkin puut räjäytettiin poikki mutta ei latvasta.

        Elokuva ei suinkaan käsitellyt Raatteen tietä, olet luuloissasi täysin väärässä. Todellisen epäsuoran tykkitulen vaikutusta on helppo nauhoittaa, koska se heittelee ihmisiä kuin räsynukkeja.


      • Anonyymi

        ” Ei kai elokuvassa ole tulivalmisteluita ollenkaan, todellisuudessa kranaatit räjähtelivät puiden latvoissa.”

        Katsoit huonosti? Elokuvassa oli venäläisten jatkuvia tykistökeskityksiä joiden turvallinen kuvaaminen ihmisten seassa on ongelmallista!

        ” Toinen fakta on se, että suomalaiset taistelivat pääasiassa Mannerheim-linjalla tai vesistölinjoilla, ei aukean laidan taisteluhaudassa, ehkä näin on Äyräpäässä voinut ollakin. ”

        Todellisuudessa alussa sodittiin Taipaleenjoella, jossa oli juuri tuollaista. Bunkkerilinjoja oli vain Mannerheim-linjalla, MUTTA EI SEN SIJAAN Kuhmossa, Raatteen Tiellä, Kollaan joella, Taipaleessa tai Viipurin lahdella!

        ”Toppatakit rynnäköivät siis betonipunkkereita vastaan, toisin kuin jatkosodassa, talvisodassa joka paikka oli kylvetty miinoja täyteen. ”

        Rintama liikkui eikä miinoja ollut joka paikassa.

        ”Loppuvaiheissa tankit olivat t-28:a, kuten Summassa.”

        Kuvissa nähty T-26 oli neukkujen eniten käyttämä.

        ”Kaikkeon näkyvin puute kaikissa talvisotakuvauksissa on kaska-kypärä, se on ollut päässä kaikilla taistelujoukoilla. Piippalakkeja oli politrukeilla.”

        Useimmat puna-sotilaat käyttivät hyökkäyksissä kypärää ja muuallapiippalakkia. Politrukki käytti joko kypärää tai koppalakkia.


      • Anonyymi

        Toppa-asut tulivat tietääkseni käyttöön vasta sodan jälkeen, korkeintaan niitä saattoi olla kokeiltavana talvisodan loppuvaiheessa. Suurimmalksi osaksi puna-armeijalaiset värjöttelivät talvisodan tulipalopakkaset mantteleissa, kuten sen ajan kuvistakin näkyy. Juuri talvisodan kokemusten perusteella kankeat ja ei kovin lämpimät manttelit päätettiin korvata toppa-asuilla, joita Suomessa taidettiin alkaa käyttämään vasta sodan jälkeen, silloinkin siviilissä, ei armeijassa.


    • Anonyymi

      Mielestäni Parikan Talvisota onnistuu keskimääräistä paremmin kuvaamaan sodan todellisuuden.
      Sen voi sijoittaa aiheen raskaaseen sarjaan esimerkiksi Elen Klimovin järkyttävän "Mene ja katso" -filmin seuraan.
      Eräs esi-isäni toimi pikakivääri-ampujana Taipaleessa.
      Hän sai kiväärinkuulan ranteensa läpi ojentaessaan kättään ottaakseen uuden lipaan ampujan apulaiselta.
      Käsivarresta ei saatu enää kunnolla toimivaa,vaikka hän kävi peräti Saksassa saakka operoitavana.
      Myöhempinä vuosinaan hän oli hymytön mies,eikä juurikaan puhunut sotakokemuksistaan.
      Asiaa tutkailtuani on ollut pakko ottaa huomioon se mahdollisuus,että hän saattoi tarkoituksella nostaa kättään turhan korkealle vanjojen konekiväärin pöllyttäessä kranaattikuopan reunoja saadakseen hyväksyttävän syyn poistua etulinjasta.
      Ehkä hän katsoi tehneensä tarpeeksi omalta osaltaan.
      Tiedämme taistelujen olleen noina aikoina äärimmäisen raskaita ja kuluttavia vihollisen syöttäessä koko ajan uusia joukkoja ja tykistömassoja suomalaisia vastaan.
      Elinajanodote etulinjassa lienee ollut ennemmin tunteja kuin päiviä.
      Oli miten oli,jos hän tieten hankkiutui haavoittuneeksi menetti hän samalla itsekunnioituksensa rippeetkin ja joutui elämään tietoisena siitä,että oli itseasiassa pettänyt aseveljensä juuri vaikeimmalla hetkellä.

      • Anonyymi

        Hyvin keksitty juttu "esi-isästä".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvin keksitty juttu "esi-isästä".

        Voin "keksiä" vielä vähän lisääkin.
        Sodan jälkeen hän meni armeijan rulliin vääpelin vakanssillä.
        Irtisanoutui muutaman vuoden kuluttua,kun olisi pitänyt ryhtyä "vetämään lippaan" sotaa näkemättömille vänrikinnulkeille.


    • Anonyymi

      Pahasti mennyt näyttelijävalinnat pieleen.

      • Anonyymi

        Aikaa hauskaa on seurata tunnettujen miesnäyttelijöiden nuoruuden kavalkaadia.
        Ihan hyviä ovat useimmat osissaan.

        Silmälasipäinen vänrikki Vesa Vierikkokin hankki todellisuudessa hullun paperit ja vältti koko asepalvelun. Se oli aikanaan kultuuripiireissä muotia.Nythän kieltäytyminen on ilmoitusasia.


      • Anonyymi

        Niinkö? Mielestäni sopivat hyvin osiinsa. Talvisodan reserviläisrykmentissä oli runsaasti eri-ikäisiä miehiä samalta paikkakunnalta. Tapa loi runsaasti yhteenkuuluvuutta, mutta elokuvan lopussa sen haittapuolet tulee hyvin esiin. Epäonnistuneessa Nurmolaisten hyökkäyksessä kaatuu kerralla kohtuuton määrä väkeä samasta pitäjästä. Jatkosodassa rykmentit koottiin sitten eri perusteella!


    • Anonyymi

      Ei varmaan ollut tuollaista Heikki ja Kaija teatteria korsuissa.

      • Anonyymi

        Stallari on katkera?


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Elokuvassa venäläinen sotilas räjäytti itsensä käsigranaatilla. Suomalainen kommentoi että kun ne on peloteltu että ensin kidutetaan ja sitten tapetaan.

      Se ei ollut mitään pelottelua vaan niin valkosoturit tekvät esim. Tampereella 1918. Kaikki venäläiset sotilaat jotka oli saatu vangeiksi ammuttiin rautatieaseman seinää vasten ryhmä kerrallaan. Muutama Mannerheimin tuttu upseeri säästyi hengissä. Samalla lailla Viipurissa valkoiset tappoivat yli 200 venäjänkielistä Viipurin asukasta linnan vallihautaan ampumalla. Sen jälkeen ruumiit ryöstettiin, joukossa oli miehiä ja naisia, lapsista en tiedä. Peloteltiin tosiasioilla.

      • Anonyymi

        Siitä oli maininta myös Linnan Tuntemattomassa? Kovasti oli venäläissotilaat olleet Tampereella vuonna 1918?


      • Anonyymi

        "Samalla lailla Viipurissa valkoiset tappoivat yli 200 venäjänkielistä Viipurin asukasta linnan vallihautaan ampumalla. Sen jälkeen ruumiit ryöstettiin, joukossa oli miehiä ja naisia, lapsista en tiedä."

        Valkoisten verenhimo oli niin suurta että Viipurissa ammuttiin "venäläisinä" jopa muita kansallisuuksia, esim. italialaisia.


    • Anonyymi

      Onhan tuossa nyt näytteleminen ihan kökköä eikä juoni kanna. Elokuva koostuu ikäänkuin erillisistä kohtauksista, jotka eivät nivoudu kunnolla yhteen. Kesken taistelujen aletaan juttelemaan taisteluhaudassa syvällisiä (ammuntakin aina taukoaa, että kuulee, mitä puhutaan) ja ihmeellisen pysähtynyt tunnelma laskeutuu ennen seuraavaa kohtausta. Puita räjäytellään poikki varmaan sadoittain.
      Oikeasti nyt....

      • Anonyymi

        Katkera stallari kommentoi:

        ” Onhan tuossa nyt näytteleminen ihan kökköä eikä juoni kanna. ”

        Näyttelijät olivat kauttaaltaan hyviä!

        ”Elokuva koostuu ikäänkuin erillisistä kohtauksista, jotka eivät nivoudu kunnolla yhteen. ”

        Juoni toimi erinomaisesti ja toi hyvin esinn pienen ja huonosti varustautuneen maan. Ahdingon suurvallan kynsissä! Ylivoima oli valtaisa!

        ”Kesken taistelujen aletaan juttelemaan taisteluhaudassa syvällisiä (ammuntakin aina taukoaa, että kuulee, mitä puhutaan) ja ihmeellisen pysähtynyt tunnelma laskeutuu ennen seuraavaa kohtausta. ”

        Mikä on varsin tavallista kaikissa sotakuvissa!

        ”Puita räjäytellään poikki varmaan sadoittain. Oikeasti nyt....”

        Räjähdyksiä oli kiitettävästi! Todella vaikuttava sotaelokuva!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Katkera stallari kommentoi:

        ” Onhan tuossa nyt näytteleminen ihan kökköä eikä juoni kanna. ”

        Näyttelijät olivat kauttaaltaan hyviä!

        ”Elokuva koostuu ikäänkuin erillisistä kohtauksista, jotka eivät nivoudu kunnolla yhteen. ”

        Juoni toimi erinomaisesti ja toi hyvin esinn pienen ja huonosti varustautuneen maan. Ahdingon suurvallan kynsissä! Ylivoima oli valtaisa!

        ”Kesken taistelujen aletaan juttelemaan taisteluhaudassa syvällisiä (ammuntakin aina taukoaa, että kuulee, mitä puhutaan) ja ihmeellisen pysähtynyt tunnelma laskeutuu ennen seuraavaa kohtausta. ”

        Mikä on varsin tavallista kaikissa sotakuvissa!

        ”Puita räjäytellään poikki varmaan sadoittain. Oikeasti nyt....”

        Räjähdyksiä oli kiitettävästi! Todella vaikuttava sotaelokuva!

        En jaksanut lukea.Kiinitikö kukaan huomiota sotamies Erkkilään ja hänen Tokarjev 38 kiväärinsä toimintaan.


    • Anonyymi

      Yksikään sotaelokuva ei onnistu realismillaan. Eteenkin usalaisen elokuvan helmasynti on liika vauhdikkuus. Taisteluissa sotilaat todellisuudessa laahustivat.

    • Anonyymi

      Surkeasta sätkän vetämisestä vartiopalvelussa elokuvaa oikein syntyisikään.

      • Anonyymi

        "Talvisota" on hyvin tasokas elokuva ja näyttelijät erinomaisia. Todellisuuspohja on vahva.


    • Anonyymi

      Neuvostoliiton kommunismidiktatuuri epäonnistui talvella 1939-1940 yrityksessään valloittaa Suomi ja alistaa suomalaiset oman diktatuurinsa orjiksi.
      Jättivaltion pitelemättömäksi kehua retosteltu armeija ei yli kolmen kuukauden kiivaista hyökkäyksistä huolimatta onnistunut etenemään kuin muutamia kymmeniä kilometrejä Suomen puolelle.

      Vielä joitain vuosikymmeniä sen jälkeen niitä-näitä kyhästeltyään Neuvostoliiton kommunismidiktatuurin silloinen johto ymmärsi, ettei sen hommista tule niin mitään, ja teki valtiollisen itsemurhan.
      Suomi on edelleen itsenäinen valtio, ja sekös se näitä Kremlin edessä konttaajia kyrsii.
      Jaxuhalit vaan, kyllä se siittä.

      • Anonyymi

        nyt uhkana on bryssel! itsenäisyys, valta ja raha vuotaa suomesta pooooiiiis.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        nyt uhkana on bryssel! itsenäisyys, valta ja raha vuotaa suomesta pooooiiiis.

        EU on itsenäisten demokratioiden vapaaehtoinen valtioliitto.

        Jäsenmailla on päätösvalta. EU:n instituutiot ovat vain toimeenpanijoita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        nyt uhkana on bryssel! itsenäisyys, valta ja raha vuotaa suomesta pooooiiiis.

        Tiltua harmittaa Neuvostoliiton kommunismidiktatuurin itsemurha.
        Semmosta se elämä tiltumaailmassa on.


    • Anonyymi

      Venäläiset ovat ennenkin ampuneet omiaan vahingossa. Joskus jopa molempiin suuntiin.

    • Anonyymi

      On vain yksi elokuva tuntematon muut on pelkää ei mitään.

    • Anonyymi

      Olisiko pitänyt olla kohtaus, missä T28 ajaa suomalaisten taisteluhaudan päälle ja ampuu kaikki molempiin suuntiin. tämän päälle tykillä takamaaston korsuun.

      Helmikuussa Lähteen lohkolla on saattanut olla ruuhkaa, kuten trikkivissa näkyy, mutta venäläisten ruumiita ei varmaan omiin taisteluhautoihin asti päätynyt. Jos ruumiita oli, niiltä otettiin aseet, eikä lompakoita.

      • Anonyymi

        Suomalaisten materiaalin evakuointi ontui pahasti.


    • Anonyymi

      Monen elokuva fanin mielestä yksi parhaita sotaelokuvia mitä on.

    • Anonyymi

      Tankkimiehistöt tuntuu innokkaasti evakuoituvan vaunuistaan täysimittaisen DP27:n kanssa. Todellisuudesshan kyseistä asetta ei mahtuisi edes käsittelemään T-26:n kaltaisessa pikkutankissa, vaan eikös niissä ollut erilliset tankkimallit emmasta nimeltään DPT?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1751
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe