AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Tomaatin kasvatus

Tomaatin kasvatus

24 Vastausta 23 450 Lukukertaa
Hei! Olen innostunut kokeilemaan tomaattien kasvatus ihan olohuone ja parveketasolla. Nyt kaipaisin kipeästi hyviä vinkkejä miten saan ehkä joskus satoakin:) ?

ihan helppoa

Tomaatin kasvatus on helppoa. Nyt sinulla on jo kiire laittaa siemenet kasvamaan. Kun siemenet ovat itäneet ja niihin on tuleet sirkkalehdet, taimet voi koulia. Eli jokainen taimi omaan ruukkuunsa. Tee taimelle tarpeeksi syvä reikä multaan ja upota varsi sinne, niin että pelkät lehdet jää pinnalle. Näin taimesta tulee vahvempi. Huolehdi lannoituksesta. Ihan pieniä taimia ei vielä kannata lannoittaa, mutta sitten kun ovat päässeet hyvään vauhtiin kasvussa. Parvekkeelle sopisi parhaiten ehkäpä kirsikkatomaatti. Tai pensastomaatti.

kiitos

Siemenet ovat jo itäneet niin että nyt mullasta pilkistää pitkä ohut varsi, jonka päässä 2 pientä lehteä. Ovatko nämä sirkkalehdet?

Toivon todella, että nämä tomaatit onnistuisivat:) Mikä lannoite olisi parasta? Ja millaiseen multaan kannattaa istuttaa?

sirkkalehdet

Todellakin voit jo koulia taimesi (varoen),yksi taimi ruukkuunsa kaulaa myöten multaan, kuten joku jo neuvoikin.

Heti kun ulkolämpötilat sallivat, vie taimesi totuttelemaan ensin muutamaksi ajaksi aurinkoon parvekkeellesi ("päikkäriin"), aikaa lisäät vaikka päivittäin. Varo kuitenkin; kevätaurinko polttaa helposti pikkutaimet!

Lopullisen istutuksen teen myös niin, että lisään multaa taimen kasvaessa, jolloin mahd. hontelohko varsi jää astian pohjalle, ja taimesta tulee tosi tanakka.

Lannoituksen olen tehnyt lopulliseen astiaan istutettuani laittamalla siihen multaan esim. puutarhan yleislannoitetta. Astiaksi kelpaa vaikka sinkkiämpäri/muovinen suunnikkaanmuotoinen pohjasta rei´itetty jätesanko (itse suosimme moista; helppo kiinnittää parvekkeen kaiteeseen). Lajikkeesta riippuen voi samaan astiaan laittaa jopa 2-3 tainta.

Useimmista tomaateista poistetaan varkaat, eli lehtihankaan tulevat ylimääräiset "alut", samoin kannattaa "pölyttää" kukat, varmuuden vuoksi.
Säännöllinen runsaahko kastelu päivittäin sadon varttuessa.

Sitten vaan nauttimaan...

omaa satoamme (no ei parhaita kuvia kyllä)
http://timperit.k-netti.nu/main/photos.asp?mode=viewFull&wid=1614&photo_id=5704

http://timperit.k-netti.nu/main/photos.asp?mode=viewFull&wid=1614&photo_id=270015

Vau!

Ihanat kuvat! Vesi herahti kielelle.
Minunkin pitäisi tomaati koulia..
Siinä meneekin useampi tunti mukavasti puuhastellessa. Kevät on niin ihanaa..

kysymys

Oletko nyppinyt kaikki lehdet pois tuosta päärynätomaatista???

lehdet

Nypättiin tässä tapauksessa kaikki pois, koska olisivat vieneet ihan turhaan voimia kypsymiseltä.
Pakko oli ottaa sato kypsymään sisälle, eivät ulkona olisi ehtineet. Hyviä "tahmaisenmakeita" tomaatteja, mutta kasvattaa ikäväkseen hurjan roitokanpitkän varren.

Muutenkin "typistän" lehtiä, en tosin ihan noin kaljuksi, mutta suurimmista n. puolet pois, aikaistaa kypsymistä, koska ravinteita ei kulu lehden kasvuun

okei

Okei, kiitti selvennyksestä.

Multa

Hei ennen kuin koulit taimet katso että sinulla on oikeata multaa, kasvuturve tai puutarhamulta. Mustamulta on esim liian voimakasta ja taimet saattavat kuolla, juuret häviävät ja taimi kuihtuu. Lannoita aliksi varovaisesti, ja vasta kun taimi on n. 10 cm ja useapia lehtiä on tullut. Muutamat taimet olen itse saanut tapettua kun en kunnon multaa jaksanut hakea vaan istutin mustaan multaan.

Kiitos

Näillä vinkeillä varmaan onnistuu:) Vielä sen verran että mistä tuollaisia multia saa? LÖytyykö tavallisista kaupoista vai pitääkö mennä johonkin erikoiskauppaan?

Hyvä että kuulin nyt ettei kannata mustaan multaan tökätä kun sinne olisin ne luultavasti istuttanut:)

Ainakin

Puutahraliikkeistä saa, esim. Citymarktissa ei ollut vielä mitään kasvuturvetta kun itselleni etsin. Kannattaa katsoa kyllä myös siitä kotikaupasta mitä sieltä löytyy.

Tarjoustalosta

Tarjoustalosta ainankin klaukkala ja Petikko myyvät kylvö- ja taimimultaa. Rautakaupasta saapi myös muistaakseni. Ja puutarhaliikkeet.

Tomaatin ja vähän muidenkin koulimisesta

Intoa riittää, muttei aina taitoa. Satakunta taimenalkua kasvaa ikkunalla (tomaattia, munakoisoa, cheddar-kukkakaalia, ananaskirsikkaa ...)

Lueskelin tässä viestejä ja huomasin oppivani, että koulimisessa varsi istutetaan kokonaan multaan niin että vain sirkkalehdet näkyvät. No, enhän minä sitä tiennyt, kun niitä olin koulivinani. Kysymys kuuluukin: pitäisikö minun ottaa uusiksi ja "upottaa" ne paremmin multaan?

Ja vähän kukkakaalistakin: niiden varsi jäi tosi honteloksi, auttaisiko se, jos ottaisin uusiksi ja jättäisin vähemmän näkyviin?
haista paska!!!
Pakko haistaa, kun sieltä päin tuulee.
Mikä avuksi kun tomaatit kasvihuoneessani mustuvat (alta päin keskeltä)? Mustumista olen aiemmin estänyt kalkituksella. Tänä keväänä olen jo kalkinnut kerran mutta tomaatit mustuvat edelleen.
Mun tomaatin taimet ovat n. 7cm pituisia. mitäs nyt ? sitten keväällä pitäiskö niitä karaista kevät ilmoilla??
käykää kattoo mun blogia itse kasvatan tomaattia (sungold f1)
http://kasvihuone1.blogspot.com/
osta amppeli- tai kirsikkatomaatin siemenet,istuta ne ruukkuun aika pintaan.anna kasvaa valoisalla ikkunalla sisällä,harvenna ja jätä tanakimmat varret ruukkuun.totuta pikkuhiljaa ulkoilmaan uloiluttamalla partsille ja yöx sisään muutamia päiviä.tomaatti tarvii kovasti valoa.ihania maultaan saat varmasti.minäkin keräsin yli 60 kpl.samasta varresta! ONNEA!
yritän kasvattaa
Sain tällaisen tomattien lannoitusvinkin; nokkosten lehtiä liotetaan vedessä viikko
lehdet siilataan pois laimentamattomalla nokkosvedellä kastellaan tomaatit.
Onko kokemuksia?
Voisi kokeillakkin tuota. Pihalla kasvaa nimittäin hirmuusti nokkosia.
No minä ostin tomaatin (jo vähän kasvaneen) Meidän pihan apila kirppikseltä. Se kukkii jo. Tomaatti joka on jo kasvanut vähän ei tarvitse muuta, kuin vettä va valoa. Ainakin tomaatin myyjä sanoi saavansa tomaatit ihan kasvamaan noin. Itselläni se kukkii jo kovaa vauhtia. ainakin, kun se saa valoa ja vettä.
tomaatti
 /   /  /  / Tomaatin kasvatus

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta