AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Tulospalkkio irtisanoutumisen jälkeen?

Tulospalkkio irtisanoutumisen jälkeen?

10 Vastausta 3 208 Lukukertaa
Tyhmä(?) kysymys tulospalkkion maksamisesta:

Aion irtisanoutua lähiaikoina nykyisestä työpaikastani, jos neuvottelut tulevan "työnantajakandidaatin" kanssa menevät ns. putkeen. Mitenkäs käy tällöin tämän vuoden (2007) mahdolliselle tulospalkkiolle? Jos tulospalkkiota tietyltä vuodelta tulee, se maksetaan meillä aina seuraavan vuoden maaliskuun palkan yhteydessä, tässä tapauksessa siis maaliskuussa 2008. Kai olen oikeutettu saamaan tulospalkkion maaliskuussa (tai aiemmin), vaikken maksamishetkellä enää olekaan ko. firmassa töissä? Onko tuohon olemassa mitään yleispätevää lakipykälää tms?

Otsikko

Riippuu mitä yrityksen tulospalkkion määrittelyissä asian suhteen on päätetty tehtävän.

Ainakin omalla työpaikalla pitää olla työsuhteessa vuoden alusta, ja työsuhteen on oltava voimassa vielä tulospalkkiota maksettaessa. Jos työsuhde on alkanut 2.1, tai työsuhde päättyy ennen palkkion maksamista niin henkilö ei ole firman tulospalkkiosääntöjen mukaan oikeutettu kyseisen vuoden tulospalkkioon.

Asiat ei ole mitenkään lakiperustaisia, kuten monet muutkaan palkkioluonteiset palkanlisät, vaan ne on sovittu joko paikallisesti (tuotantolisät yms.) tai yleisemmin alan työehtosopimuksissa (ns. pekkaset ja vastaavat).

tulospalkkio

Lakia tähän ei ole olemassa, koska tulospalkkiot eivät ole niin lakisääteisiä, kuin tessin määrittelemiäkään.

Näiden maksu siis riippuu siitä säännöstä, joka tulospalkkiota muodostettaessa, taikka työsopimuksella siitä on määritelty.

Useimmiten, työntekijän itse irtisanoutuessa siten, että työsuhde ei ole voimassa tulospalkkion maksuajankohdan aikana, sitä ei makseta.

Jos tulospalkkio määräytyy vuositasolla, on useimmiten se työsuhteen tarkastelupäivä 31.12., eikä tätä ennen työsuhteensa päättäneet ole "oikeutettuja" tulospalkkioon.

Moraalista, vaiko laillista. Tämä on sitten seuraava katsantokanta.

En itse koskaan maksaisi työntekijälle tulospalkkiota työsuhteen päättymisen jälkeen, katson sen nimittäin olevan kannuste myös pitkäjänteiselle työlle.

Ei varmaan

Olen tekemisissä usean firman kanssa ja missään ei makseta tulospalkkiota irtisanoutuneelle työntekijälle.

Kyllä maksetaan, käytäntö

Itse olen ollut useammassa työpaikassa ja minulle on maksettu tulospalkkio sovittujen sääntöjen pohjalta, siis siitäkin huolimatta, että olen irtisanoutunut. Mutta kaikissa yrityksissä tällainen käytäntö ei ole mahdollista.

Eli ap:n kannattaa nyt kaivaa jostain tiedot oman yrityksensä tulospalkkion maksamiseen liittyvistä säännöistä. On yrityksiä, joissa palkkioita ei voi maksaa, jos ei ole enää yrityksen palveluksessa. Käytäntöjä on varmaan yhtä monenlaisia kuin yrityksiäkin. Mutta kannattaa selvittää asia, ettei sitten jossain vaiheessa kaduta saamatta jäänyt tulospalkkio. Kyllä sitä jaksaa pari kuukautta punnertaa vielä vanhassa työpaikassa, jos tiedossa on kunnon korvaus.

Irtisanomisaika

Jep, löysin kuin löysinkin firman Intrasta yhden dokumentin, jossa todettiin, että henkilö on oikeutettu saamaan tulospalkkion vuodelta XXXX, jos hän on firmassa kirjoilla seuraavan vuoden alussa, eli 1. tammikuuta.

Nyt vain mietityttää, luetaankohan tuohon "kirjoilla oloon" myös irtisanomisaika (1 kk). Jos irtisanon itseni esim. 5.12.2007, irtisanomisaika päättyy 5.1.2008. Jos irtisanomisaika tulkitaan virallisesti työssäoloajaksi, tällöin olisin oikeutettu saamaan tulospalkkion vuodelta 2007. Jos taas ei, niin sitten kai pitää venyttää irtisanoutumista tammikuun puolelle. No, onhan tässä vielä viikko lomaakin käyttämättä ja joulun pyhätkin tulossa...

Wärtsilässäkö olet?

Eikös se mahdollinen palkkio makseta 1.11 palkan perusteella.

Palkanlaskijan

Tulospalkkioita olen maksanut useamman vuoden aikana ja sääntö on ollut, että se maksetaan vain maksuhetkellä työsuhteessa oleville.

Se on talokohtaista

ilmetä työsopimuksessa.Minulle maksetaan meneillän olevan kvarttaalin ja vielä seuraavan palkkiot mikäli työ loppuu.

Aikanaan valtion

Valtiolla maksettiin aikanaan tulospalkkio vielä sen jälkeenkin, kun määräaikainen työsopimukseni oli umpeutunut.

Tulosta tulee

Sääntöjä maksun suhteen on ilmeisesti monia, mutta meillä palkkio maksetaan vain jos on vielä työsuhteessa. Se ettei palkkiota makseta heti vuoden ensimmäisessä tilissä taas johtuu kirjanpidollisista syistä. Lopullista tarkistettua tulosta vuodelta 2007 ainakin meillä saa odottaa maaliskuun alkupuolelle. Näin palkkio tulee maaliskuun 15 päivä.
 /   /  /  / Tulospalkkio irtisanoutumisen jälkeen?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta