Penkkiohjeet muuttuneet 16.6.2003

Syvä Kurkku

Tiedoksi kaikille

Istuinten hyväksymistä koskeva AKEn ohje on muuttunut 16.6.2003. Ohjeen numero on 1892/208/2003 ja skannasin sen tuohon alle luettavaksi. ( en löytänyt ohjetta netistä, jouduin hakemaan paperisena katsastuspaikalta ) Nyt voi panna pepan alle vähän paksumpaakin pehmustetta... Olisko direktiivit pakottaneet virkamiehenkin hiukan katselemaan EU:n määräyksiä!?


OHJE

Päivämäärä    Nro
16.6.2003    1892 / 208 / 2003

Sisältöalue:      istuinten hyväksyminen

Toimivallan säädösperusta:   Ajoneuvolaki 93§ ja 99§

Kohderyhmät:      katsastustoimipaikat

Voimassaoloaika:   16.6.2003 alkaen - toistaiseksi

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan katsastuksessa.

1. Alennetun autoveron pakettiautoon lisättävät istuimet

Alennetun autoveron alaiseen pakettiautoon voidaan asentaa tilapäiseen käyttöön tarkoitetut istuimet ainoastaan tavaratilaan (1-3 kappaletta kun tavaratilan tilavuus 7-9 m3; autoverolaki 24 §). Tavaratilassa olevien istuinten tulee olla selkä menosuuntaan sijoitettuna välittömästi kuljettajan istuimen ja sen vieressä olevien istuinten taakse. Istuimien muuta rakennetta ja mitoitusta koskevat yleiset istuinmääräykset ( A 124812002*21 §) ja istuimilta ulos johtavia kulku- teitä koskevat määräykset ( A 124812002 23§). Istuimet voivat siis olla normaalipaksuiset, mutta niiden edellytetään olevan istuinosaltaan ylöskäännettävissä ja lukittavissa yläasentoon - turvavöitä ei edellytetä.

Kyseisistä istuimista tehdään merkintä rekisterin huomautustietoihin tilapäisistuimina ( Tavaratilassa tilapäisistuimet xx henkilön kuljetusta varten), mutta tällöin ei käytetä vanhojen ARVA - määräysten mukaista kooditettua merkintää.

2. Täyden autoveron alaiseen pakettiautoon lisättävät istuimet

Tällaiseen pakettiautoon voidaan lisätä istuimia sekä ohjaamoon etuistuinten taakse että toisaalta tarvittaessa myös tavaratilaan. Istumapaikkojen kokonaislukumäärä pakettiautossa saa olla enintään kuljettaja 6. Auton tavarakantavuuden tulee olla suurempi kuin autoon hyväksyttyjen matkustajien lukumäärä x 68 kg ( A 124812002 9§ 1 mom.). Istuinten suuntausta ei ole rajoitettu ja ne voivat olla rakenteeltaan ns. tavanomaisia.
Kokoontaitettavista tai sivulle suunnatuista istuimista ei edellytetä selvitystä istuimen kiinnityksestä ja sellaisia istuimia ei edellytetä varustettavaksi turvavöillä. Jos ne on varustettu turvavöillä, vöiden kiinnityksen tulee täyttää niitä koskevat vaatimukset. Muunlaisten istuinten tulee täyttää istuinten kiinnitystä ja turvavöitä sekä niiden kiinnitystä koskevat vaatimukset.

Istuinten ja niiltä ulos johtavien kulkuteiden mitoituksen ja rakenteen tulee täyttää edellisessä kohdassa mainitut yleiset vaatimukset ( A 124812002 21 § ja 23§).

Katsastuksessa tällaiset pakettiautoon lisätyt istuimet sisällytetään rekisteritiedoissa tavanomaisiin istumapaikkoihin.

3. Pakettiautoluokittelun ja ohjaamon mitoituksen vaikutus istumapaikkojen lisäämiseen

Ellei auto täytä autoverolain vaatimusta vähintään 3 m3 kokoisesta tavaratilasta,
pakettiauton tulee olla luokiteltu valmistajan toimesta pakettiautoksi ja tämä tulee ilmetä LTJ:n tyyppihyväksyntätiedoista. Tämän lisäksi täyden autoveron alaisen pakettiauton istuinjärjestelyn tulee olla joko

1 . 1-TJ-tyyppihyväksyntätietojen ja niiden tarkoittamien ehtojen mukainen;
tai

2. sellainen, että tavarankuljetukseen tarkoitettu osasto on vähintään yhtä pitkä kuin ohjaamo. Mitattaessa ohjaamon pituutta tarkastellaan ohjauspyörän keskiön ja autossa takimmaisena sijaitsevan istuimen kauimmaisena takana olevan osan välistä pituussuuntaista etäisyyttä. Ohjaamon katsotaan kuitenkin päättyvän mahdolliseen väliseinään, joka on rakennettu erottamaan ohjaamo tavarankuljetukseen tarkoitetusta tilasta.

4. Kuorma-autoon lisättävät istuimet

Kuorma-autoon voidaan lisätä istuimia sekä ohjaamoon etuistuinten taakse että toisaalta tarvittaessa myös tavaratilaan. Istumapaikkojen kokonaislukumäärä kuorma-autossa saa olla enintään kuljettaja 8. Auton tavarakantavuuden tulee olla suurempi kuin hyväksyttyjen matkustajien lukumäärä x 68 kg ( A 1248 / 2002 9§ 2 mom.). Istuinten suuntausta ei ole määrätty ja ne voivat olla rakenteeltaan ns. tavanomaisia.

Kokoontaitettavia tai sivulle suunnattuja istuimia ei edellytetä varustettavaksi turvavöillä. Lisättyjen turvavöiden tulee täyttää turvavöitä sekä turvavöiden kiinnitystä koskevat vaatimukset - 1.7.1997 tai sen jälkeen käyttöönotettuja kuorma-autoja koskien on tällöin esitettävä testaus- tai E/e-hyväksymis- /vastaavuustodistus lisättyjen turvavöiden kiinnityksestä.

Istuinten ja niiltä ulos johtavien kulkuteiden mitoituksen ja rakenteen tulee täyttää edellisessä kohdassa mainitut yleiset vaatimukset ( A 1248/2002 21 § ja 23§).

Katsastuksessa tällaiset kuorma-autoon lisätyt istuimet sisällytetään rekisteritiedoissa tavanomaisiin istumapaikkoihin.

5. Kokoontaitettava istuin

Kokoontaitettavana istuimena pidetään sellaista istuinta, joka on yleensä poissa käytöstä. Rakenteeltaan tällaisen istuimen tulee olla istuinosan taka- tai sivuosastaan saranoitu ja pystyasentoon lukittavissa. Kokoontaitettavan istuimen paksuudelle ei ole asetettu vaatimuksia ( huom. kiinteitä istuimia lievemmät vaatimukset istuinten kiinnityksen ja turvavöiden osalta).

Tekninen johtaja

Juhani Intosalmi

Yksikönpäällikkö

Keijo Kuikka

TIEDOKSI: SAUK Oy, YKI- ry, Autotuojat ry, AKI- ry, YTL, Liikkuva Poliisi

6

3002

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ykä

      toi on sitä lakitekstiä. voiko tavallisen hissukan tai ransitin väliseinän siirtää ja pistää kolme penkkiä lisää entä scudo???

    • Sami

      Mitähän tarkoitetaan alennetun ja täyden autoveron alaisilla pakettiautoilla?

      • Nettijussi

        Alennettu autovero=pieni dieselvero, ns. pakettiauton dieselvero


      • Sami
        Nettijussi kirjoitti:

        Alennettu autovero=pieni dieselvero, ns. pakettiauton dieselvero

        Pakettiauton dieselverohan menee kokonaispainon mukaan 100 kg portain. Samoin kuorma-auton. Korkeampaa kilohintaa (=veroa) joutuu maksamaan henkilöautoista, mutta niissähän ei näitä penkinpehmusterajoituksia ole ollut ennenkään.


      • Sami
        Sami kirjoitti:

        Pakettiauton dieselverohan menee kokonaispainon mukaan 100 kg portain. Samoin kuorma-auton. Korkeampaa kilohintaa (=veroa) joutuu maksamaan henkilöautoista, mutta niissähän ei näitä penkinpehmusterajoituksia ole ollut ennenkään.

        Sieltähän se vastaus löytyi AKE:n sivuilta. Laitoin Googleen hauksi "alennetun autoveron alainen pakettiauto" ja "täyden autoveron alainen pakettiauto" ja vastaukset tulivat kuin apteekin hyllyltä.


    • 5 tonnin paku

      Jännää muuten miten se yksi istuin tai törkeä määrä veroa lisää turvalllisuutta

      Otetaan Sprinter 519 "paku"

      9 paikkasena kuorma-autona nopeus 80km/h
      10 paikkaisena linja-autona nopeus 100km/h
      9 paikkaisena henkilöautona (täysi vero) nopeus 120km/h

      Eli rahalla saa penkkejä ja nopeutta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1671
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1297
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      6
      1277
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe