Pohdintaa kaliipereista

kertokaa mielipiteitä

Tämä ei ole kirjoitettu provosointimielessä vaan ihan rehellisen pohdinnan kannalta. Kommentteja saa esittää perusteluineen. Täällä näytetään jauhavan hyvin paljon kalibereista, lähinnä hirvelle soveltuvista ja moni kyselee parasta yleiskaliberia, niin yritänpä nyt antaa mahdollisimman perusteellisen vastauksen. Käsittelen muutaman yleisimmin keskustellun kaliberin ja muutaman, joita jotkut ehdottavat ja jopa suosittelevat hirvikalibereiksi. Käyn läpi vain tärkeimmät kaliberien ominaisuudet puuttumatta sen tarkemmin niiden ballistisiin ominaislukuihin ja arvoihin. Näillä ei suomalaisessa hirvenmetsästyksessä ole relevanttia vaikutusta tai ainakin se on hyvin marginaalinen. Ne liittyvät enemmänkin pitkänmatkan kasa-ammuntaan ja latvalintujen metsästykseen usean sadan metrin etäisyydeltä. Harvemmin myöskään kauriita ammutaan yli 300 metrin. Lopuksi esitän lyhyehkön yhteenvedon.

6.5 x 55mm Swedish Mauser

Toisen Maailmansodan jälkeen metsästäjät tutustuivat tähän parhaaseen "keskiluokan" 6,5mm patruunaan, joka kehitettiin 1800-luvun lopulla. Kaikista sodan ylijäämäaseista huolimatta, 50- ja 60-luvuilla ruotsalainen karbiini oli se, jonka hyvin moni halusi. Siinä oli jotain tyylikkyyttä. Työn laadulle ja aseen tarkkuudelle ei vetänyt vertoja yksikään muu ase.

Vielä tänäkin päivänä 6.5 x 55mm on hyvin suosittu metsästäjien keskuudessa ja sen mielletään käyvän kaikkeen suurriistan metsästykseen aina hirveen asti. Tosin patruunoidne kanssa tulee olla tarkkana täyttävätkö niiden tehot lain määräämät minimiarvot.

.308 Winchester

.308 Winchester on voittanut enemmän kasa-ammunta kilpailuja kuin mikään muu 6mm:stä suurempi kaliberi. Voittokulkue jatkuu edelleen metsästysammuntojen luokassa. Sen menestys on parempi kuin kaikkien muiden kaliberien menestys yhteensä. .308 Winchester on myös yksi suosituin suurriistakaliberi.

.308 on suosittu suurriistakaliberi niin pulttilukkoisissa kuin pumpputoimisissa, kertalaukaus, puoliautomaatti ja vipulukkoisissa aseissa. Sen lyhyt kokonaispituus mahdollistaa eri aseenvalmistajien tarjota sitä minkälaisissa kivääreissä tahansa. Myös tehdasvalmisteisten patruunoiden saatavuus on suomessa paras. Nämä asiat ovatkin pääsyitä kaliberin suosiolle.

Mutta mutta!!

.308:n valinta .30-06:n sijaan ei ole kuitenkaan missään mielessä järkevää (lukuunottamatta hienoista paremmuutta patruunoiden saatavuudessa ja marginaalista eroa niiden hinnoissa). .308:n lyhyemmän hylsyn (~51mm) suorituskykyä ei koskaan saada samalle tasolle kuin .30-06:n pidemmän hylsyn (~63mm).

Kauriin kokoista riistaa metsästettäessä, lyhyiltä ja keskipitkiltä matkoilta, .308 ladattuna 9,7 g luodilla ja lähtönopeuden ollessa ~850 m/s, on .308:n suorituskyky erinomainen. .308 ei ole varauksetta paras mahdollinen hirvikaliberi mutta 11,7 g luodilla ladattuna se on täysin riittävä.

.30-06 Springfield

Kivääreiden, patruunoiden ja latauslaitteiden myynnin sekä metsästäjien mielipiteen mukaan, .30-06 on edelleen maailman suosituin suurriistakaliberi. Edes vuosisadan mittaisen yrityksen ja kehitystyön jälkeen ei ole pystytty kehittämään kaliberia, joka edes hieman uhkaisi .30-06:n suosiota.

.30-06:sta lähemmin tarkastellessa, syyt tähän suosioon alkavat tuntua hyvin selviltä. .30-06:n on tehokkain kaliberi, jota keskiverto metsästäjä pystyy käyttämään kärsimättä sen suuremmasta rekyylin aiheuttamasta epämukavuudesta. Lentorata on tarpeeksi suora myös pitkille matkoille ammuttaessa. .30-06 soveltuu siis myös pitkille matkoille, ammuttaessa esim. kauriita tai jopa hirviä ja muuta maailman suurriistaa. Lisäksi kunnon pulttilukkoisen .30-06: tarkkuus riittää myös pienten tuholaisten ampumiseen (varmint shooting), vaikkakin kaliberi on aivan liian suuri siihen tarkoitukseen.

Paras luotivalinta on 9,7 g luoti kauriin kokoiselle riistalle ja 11,7 g kaikelle sitä suuremmalle. Tehdasvalmisteisten patruunoiden saatavuus ja hinta on erinomaista luokkaa.

.300 Winchester Magnum

.300 WM on erinomainen kaliberi (mutta ei metsästykseen). Luotisuosituksen ovat samat kuin .30-06:n mutta myös hieman painavampaa luotia voi käyttää pitkille matkoille hirveä ja muuta suurriistaa ammuttaessa.

Huonoimmat .300 WM:n ominaisuus on sen suuri rekyyli ja sen lihan tuhoavuus. Paras ominaisuus on sen tarkkuus. Se onkin suosituin kaliberi pitkänmatkan (>800m) kilpa-ampujien keskuudessa. Patruunoiden hinnat alkavat myös jo nousta.

.338 Winchester Magnum

Eräässä suositussa metsästyslehdessä (Yhdysvaltalainen) kysyttiin kolmeltakymmeneltä toimittajalta, aseliikkeen harjoittajalta ja aseteollisuuden edustajalta, minkä kaliberin he valitsisivat, jos heidän pitäisi metsästää ainoastaan Pohjois-Amerikan suurriistaa ja he saisivat valita vain yhden kaliberin. .30-06 oli ensimmäinen valinta huomattavalla marginaalilla. Yllättävää oli kuitenkin .338:n sijoittuminen toiselle sijalle, yhdessä .340 Weatherby Magnumin, and the 7mm Remington Magnumin kanssa. .280 Remington sijoittui kolmanneksi, .270 Winchester neljänneksi ja .300 Winchester sekä .300 Weatherby Magnum sijoittuivat jaetulle viidennelle sijalle.

.338 jakaa mielipiteitä. Jotkut sanova sen olevan kaikkien aikojen paras kaliberi hirvelle, joka ei ole ehkä myöskään liian järeä kauriille. Jotkut taas sanovat sen rekyylin olevan sietämätön suurimmalle osalle metsästäjistä ja tehon olevan liian kaikelle muulle paitsi vaaralliselle riistalle.

9.3 x 62mm

.30 kaliberiset ovat loistavia kalibereja pehmeänahkaiselle riistalle. Nykyisillä luodeilla myös paksunahkaisille. Aikaisemmin, kun luodit eivät olleet nykypäivän tasoisia, niiden läpäisykyky, esim. elefanttia edestäpäin ammuttaessa, tai puhveleita ja virtahepoja, katsottiin riittämättömäksi. Tämän johdosta kehitettiin 9.3 x 62mm nimenomaan näiden paksunahkaisten ja osaksi vaarallisten eläinten metsästykseen. (vrt. 9.3 x 74R)

9.3 x 74R


9.3 x 74R on laippakantainen patruuna, joka on suunniteltu kertalaukeaviin ja tuplapiippuisiin kivääreihin. Luodit ovat painavia ja pitkiä. Tämä tarkoittaa erittäin hyvää läpäisykykyä ja luodin vakautta.
9.3 x 74R on menestyksekkäästi ollut käytössä kaikkien Afrikan riistaeläinten metsästyksessä mutta niin on moni muukin, pienempi kaliberi. 9.3 x 74R on tehokas kaliberi käytettynä kohtalaisen suureen riistaan lähietäisyydeltä. Rekyyli on siedettävä mutta silti eräs rajoittava tekijä tässä kaliberissa on sen soveltumattomuus keskikokoisen riistan metsästykseen. Lähinnä sen etäisyysrajoitteisuuden takia. Pitkille matkoille, eikä edes keskipitkille, 9.3 x 74R ei oikein sovellu.
.375 oli brittien vastaus Eurooppalaiselle 9.3 x 74R:lle.

.375 H&H Magnum

Jotkut sanovat, että .375 H&H Magnum on kaikkien aikojen paras suurriistakaliberi. Jotkut taas sanovat sen olevan täysin hyödytön, liian tehokas kauriille ja hirvelle mutta tehoton niitä suuremmille. Kuitenkin .375 H&H tuhoaa kauriissa vähemmän lihaa kuin esimerkiksi .270 ja sillä on luultavasti ammuttu eniten vaarallista riistaa (elefantteja ja puhveleita) kuin millään muulla kaliberilla.

Kuitenkaan .375 H&H ei ole tarpeellinen muuten kuin vaarallista riistaa, lähinnä Pohjois-Amerikan suuria karhuja lähietäisyydeltä ammuttaessa.
Kuitenkin se on saavuttanut jonkin verran suosiota myös hirvenmetsästäjien keskuudessa johtuen sen kohtalaisen suorasta lentoradasta aina jopa 300 m asti ja sen suuresta osumaenergiasta vielä noillakin etäisyyksillä.

.375 H&H kärsi pitkään luotivalikoiman puutteesta mutta nykyään tilanne on parempi. Tätä kaliberia on herätellyt uudestaan henkiin Nosler Partition:n, Speer African Grand Slam ja Barnesin X-luotien tuleminen. Myös joitakin muita luoteja on esitelty.

.416 Rigby

.416 Rigby on loistava valinta suurinta Afrikan ja Alaskan Riistaa metsästettäessä. Lähietäisyyksiltä se kantaa suuren iskuenergian kohteeseen. lentorata on myös kohtalaisen suora ja pitkiltäkin matkoilta se iskee suurella voimalla. Läpäisykyky on myös erinomainen suuren, painavan ja pitkän luodin ansiosta

45-70 Government

.45-70 on vanhin keskisytytteinen patruuna yhdessä .44-40:n kanssa, jota vielä on saatavilla tehdaslatauksena. Se on myös vanhin keskisytytteinen kaliberi, jota vielä nykyäänkin porataan uusiin kivääreihin. Tehdaslatauksia tekevät Winchester, Remington ja Federal. .45-70 kaliberisia aseita valmistavat nykyään Marlin ja Ruger.

Palveltuaan Yhdysvaltain armeijan patruunana vuodesta 1873 vuoteen 1892 asti, siitä tuli kohtalaisen suosittu suurriistametsästäjien keskuudessa. Tämä kaliberi olisis kuitenkin luultavasti vaipunut unholaan elleivät Winchester vuonna 1935 ja Marlin 1970-luvulla olisi jatkaneet sen valmistusta.

Oikealla luodilla ladattuna moderni .45-70 kaliberinen kivääri on täysin kyvykäs lähes minkä tahansa suurriistan metsästykseen mutta ainoastaan lyhyiltä matkoilta. Lyhyt pistoolityylinen luoti asettaa myös tiettyjä rajoitteita kaliberille.

.458 Winchester Magnum

Vain muutama patruuna suoriutuu paremmin Afrikan vaarallisen suurriistan (elefantti, puhveli) metsästyksestä paremmin kuin .458 WM. .458:sta on tullut suosituin "suurkaliberi" Afrikan ammattimetsästäjien keskuudessa sen jälkeen, kun se vuonna 1956 esiteltiin. He käyttävät sitä populaatioiden kontrollointiin mutta myös suojattiensa varjelemiseen vaaralliselta riistalta. Myös muutamat Alaskan oppaat ja matkanjärjestäjät, jotka ovat erikoituneet ruskea karhun metsästykseen ovat tykästyneet .458:aan hätävaratyökaluna.


YHTEENVETO

Eli, .308 ei olekaan se "superior" työkalu Suomen olosuhteissa yleistyökaluna vaan se on .30-06. Minulle tämä ei ole yllätys. .308 ei ole myöskään paras kaliberi hirvenmetsästyksessä vaan sekin tuntuu olevan .30-06. 6.5 x 55mm ei taas sovellu edes lain mukaan hirvenmetsästykseen kaikilla patruunoilla.

.30-06 on allekirjoittaneen ja näköjään hyvin monen muun optimaalinen ratkaisu hirven, lintujen ja jopa tuholaisten metsästykseen. Soveltuu myös esim. Pohjois-Amerikan suurristan metsästykseen myös pitkiltä matkoilta. Ei huono vaihtoehto myöskään vaarallista riistää metsästettäessä.

.300 WM on turhan tehokas oikeastaan kaikkeen muuhun kuin pitkän matkan tarkkuusammuntaan. Lisäksi rekyyli on turhan kova.

9.3 kehitettiin lähinnä vaarallisen riistan, kuten elefanttien, virtahepojen ja puhveleiden metsästykseen. Brittien vastaus tähän oli .375 H&H. Teholtaan 9.3 x 62mm ja 9.3 x 74R panivat samassa luokassa. Erona on ainoastaan se, että 74R kehitettiin lähinnä tuplaluodikoita ajatellen. 9.3 x 64mm Brenneken sijoittuu taas aavistusta tehokkaampaan luokkaan.

.416 Rigby on tarkoitettu lähinnä suurinta Afrikan ja Alaskan Riistaa metsästettäessä.

.45-70:lla on pelkästään nostalgia-arvoa. Jokin jäänne "vanhoilta hyviltä ajoilta". Ei ole oikeastaan mitään perusteita käyttää pistoolin tarkoitettua luotia suurriistakiväärin luotina.

POHDINTAA

Suomessakin näyttää olevan suuntaus aina vain isompiin kalibereihin hirvenmetsästyksessä. Hyvin usein näyttää kuitenkin tehon ja tarpeen podinta unohtuneen. Minulle merkitsee myös paljon tehdaspatruunoiden saatavuus ja erityisesti niiden hinta. En itse lataa patruunoitani. Eräs tärkeä tekijä kaliberivalinnassani on myös aseen käyttömukavuus. Haluan harjoitella radalla kokematta sitä epämukavaksi rekyylin takia tai patruunoiden hinnan takia. .308 ja .30-06 tarjoavat edullisen ja mukavan harjoitelumahdollisuuden.

Suomen oloissa metsästettäessä .30-06 tuntuu olevan ehdoton optimaalinen valinta. .308 ei ole myöskään huono mutta hirvelle sen vaikutus teoreettisesti on rajamailla. Tosin suurin osa ammutuista hirvistä on vasoja. Harvoin sattuu se 12-piikkinen kohdalle. Olen itse nähnyt kymmeniä hirviä ammuttavan .308:lla ja moni on jäänyt siihen paikkaan, missä luodin on kylkeensä saanut. Vastaavasti pisimmät pakomatkat ovat olleet useita satoja metrejä, haavakkojakin on tullut yksi kappale. Nämä kokemukset voidaan yleistää myös muihin kalibereihin.

Lähteinä ovat eri alan julkaisut sekä tärkeänä lähteenä on Reload Bench:n kotisivut, jotka löytyvät osoitteesta http://www.reloadbench.com/main.html

77

14983

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 8,6x70

      Vaikea tuohon on mitään muuta lisätä. Ehkäpä isoja kalibereja 458win magin jälkeen.

      458 Lott on kuten 458win. Mutta yläpäähän lisää pelivaraa jos sitä tarvitsee. (max noin 9000j)

      460 Weatherby....vaikeampi ladata alas ja ylhäällä julmetusti tehoa. (Max noin 11000j)

      500 A-square Käyttää suurempaa luotia kuin edelliset ja tehoa riittävästi. Ehkäpä jos hakisi kaliberia puhvelista norsuun voisi tämä olla aikalailla passeli. (max noin 12500j)

      550 Shirley Magnum Harvinainen kaliberi (uusi) suora hylsyinen ja jos luoteja saisi muilta kuin yhdeltä valmistajalta varmasti toimiva (max noin 13000j)

      585 Nyati Riittää varmasti mille tahansa riistalle ja luotejakin saa usealta valmistajalta.
      (Max noin 14000j)

      577 Tyrannosaur Nimi kertoneekin sitten sen mihin suunniteltu, luoteja saa hyvin ja tehoa löytyy.
      (Max noin 15000j)

      600 Overkill Käyttää 600 Nitro Express kaliberin luoteja, mahdollista rakentaa jopa Cz 550 Magnum pohjalle jolloin aseen paino pysyy kurissa ja ammuttavuus MIEHEKKÄÄNÄ.

      900gr (58,5g) luoti lähtee tarvittaessa yli 750m/s joten tästä voi kuvitella millainen ammuttava. (max noin 16000j)

      700 Nitro Express

      Suurin "metsästyskaliberi" tosin aseesta tulee sitten kaikkea muuta kuin pieni ja siro.

      käyttää 1000gr luotia (65g) joka voidaa ladata hyvinkin suurella vaihteluvälillä nopeuden suhteen. Max lataukset taitavat vaihdella asekohtaisesti aikalailla mutta sanoisin että varmasti saataneen ulos tarvittaessa noin 15-20 tuhatta joulea.

      Jos haluat Kaliberin/aseen joka on järkevästi kannattevissa metsällä ja potkaisee pirusti niin valinta on 600 Overkill.

      Ajattelepas että ase painaa noin kolmanneksen siitä mitä 50 Bmg mutta antaa samat joulet ulos.

      :-) :-)

    • 3006 aseita

      Kun noin kehut.Minä oon ampunut pienarilla enemmän hirviä mitä sinä muill aseilla yhteensä.Soon miehestä kiinni miten keikkaa,ei tarvi jauhaa paskaa kalipereista.

      • liglui

        en kauppaa,käytän


      • A

        Pienarin voit työntää pyllyysi. Ei täällä kannata ihan mitä tahansa väittää. Huomaa että et ole ampunut yhtään hirveä millään aseella.


    • kari...

      Kerrankin asiaa!!Kiitos.

    • Metsästäjän perustietoa, mutta yritäppä saada se iskostumaan näiden kolominollakasiuskovaisten päähän.

      Itselläni on vain yksi .308Win ase ja se on tarkoitettu sen asian harjoitteluun, mihinkä kaliiberi on keksitty. Elikkäs ammun sillä jantterin kokoiseen maaliin niille matkoille kun luodin nopeus pysyy ylisoonisena.

      .308Win ei mielestäni sovi mihinkään metsästykseen edes tyydyttävästi.
      Mikäli itselläni olisi aikaa metsästää hirviä, olisi 9.3*74R tuplakivääri punapisteellä tai battue-tyyppisillä avoilla ainut vaihtoehto.
      Peltohirvijahtiin voisin myös varautua etäisyysmittarin kanssa 9.3x66 kaliiberisen kiväärin ollessa mukana, mutta tätä en suosittelisi henkilöille, jotka eivät tiedä mitä tekevät.

      Yleiskiväärinä(kirosana korvissani) .30-06 Sprinkku on todellakin paras Suomen oloihin.

      • korhoonen

        Korhosen kanssa samaa mieltä pääosin,

        Jos VAIN linnustat osta 22-250
        Jos VAIN hirvestät osta 9,3x74
        jos harrastat MOLEMPIA osta 300win mag


      • mies,

        jolla ei ole mitään käsitystä hirvenmetsästyksestä. Kovasti tietäväisenä jätkä jakaa ohjeita oikeista aseista hirvimetälle, varoittelee vielä niitä joilla ei ole kokemusta asioista; "tätä en suosittele." Nyt pitää heittää vanha torrakko nurkkaan. Heti huomenna suunnistan kauppaan ja ostan pari uutta kivääriä, toinen metsähirville ja toinen peltohirville. Ai niin, meinas unohtua, etäisyysmittari! Heh heh.


      • peräkylän poikamies
        mies, kirjoitti:

        jolla ei ole mitään käsitystä hirvenmetsästyksestä. Kovasti tietäväisenä jätkä jakaa ohjeita oikeista aseista hirvimetälle, varoittelee vielä niitä joilla ei ole kokemusta asioista; "tätä en suosittele." Nyt pitää heittää vanha torrakko nurkkaan. Heti huomenna suunnistan kauppaan ja ostan pari uutta kivääriä, toinen metsähirville ja toinen peltohirville. Ai niin, meinas unohtua, etäisyysmittari! Heh heh.

        ja näin taas väittää peräkylän vanhapoika,jonka mielessä ei ole kuin yksi kaliiperi ja muut ei ole mitään,samat sukat ja housutkin vielä jalassa , mitkä löytyivät jo 70-luvulla vaatekaapista


      • hillbergmounting

        Kovin oli vuodatuksesi konditionaalipitoinen. Tietänetkö edes, että konditionaalin (ehtotapa suomennettuna) tunnus on -isi?
        Jos jossia ei olisi, lehmätkin lentäisivät. Suomensin tuohon saksalaisen sananlaskuesimerkin juuri sinua silmälläpitäen, vaikka tuskin koskaan toisiamme tulemme simittelemään.


      • tiesi paikkansa.
        peräkylän poikamies kirjoitti:

        ja näin taas väittää peräkylän vanhapoika,jonka mielessä ei ole kuin yksi kaliiperi ja muut ei ole mitään,samat sukat ja housutkin vielä jalassa , mitkä löytyivät jo 70-luvulla vaatekaapista

        Älä ota niin raskaasti. Täytyy kuitenkin ymmärtää, ettei rupea puhumaan sutta ja paskaa asioista joista ei omaa mitään käsitystä.


      • Savolaisten..
        hillbergmounting kirjoitti:

        Kovin oli vuodatuksesi konditionaalipitoinen. Tietänetkö edes, että konditionaalin (ehtotapa suomennettuna) tunnus on -isi?
        Jos jossia ei olisi, lehmätkin lentäisivät. Suomensin tuohon saksalaisen sananlaskuesimerkin juuri sinua silmälläpitäen, vaikka tuskin koskaan toisiamme tulemme simittelemään.

        kondionaali on sitä,että vastuu jää kuulijalle...eiköstä vain niin hillepelle:)


      • Viänäse Tumi
        Savolaisten.. kirjoitti:

        kondionaali on sitä,että vastuu jää kuulijalle...eiköstä vain niin hillepelle:)

        niiku, elähä liiku.
        Eepähä taajja sinullakka verbilöette moduksista enempöö ku tempuksista ollakkaa minkäänmoesta tietoo. No mitteepä tuosta.
        Tässäpähä kuitennii esmerkkilaase: Lieneekö piäs nii tyhjä, että et oppisi alakeeta vaekke lekalla piähäs ne lyötäisiin.


      • siö
        Viänäse Tumi kirjoitti:

        niiku, elähä liiku.
        Eepähä taajja sinullakka verbilöette moduksista enempöö ku tempuksista ollakkaa minkäänmoesta tietoo. No mitteepä tuosta.
        Tässäpähä kuitennii esmerkkilaase: Lieneekö piäs nii tyhjä, että et oppisi alakeeta vaekke lekalla piähäs ne lyötäisiin.

        halloosit tiettoo vierä leeko?Myö kooten autteee...koetehan.


      • Smoukka

        .308 on tosiaan ihmisen tappamiseen kehitetty eikä metsästykseen. Ja sellaiseksi että tekee sen myös melko kaukaa mutta ei paina liikaa kun niitä on repussa parisataa kpl, toimii itselataavissa ja automaattiaseissa jne.
        Ei mikään spesiaali riistakaliiperi mutta monipuolinen, laaja patruunavalikoima ja saatavuus hyvä mistä vaan.


      • 308 toimii

        Siis kuitenkin. Ei se paras ole mihinkään, nutta parempi kuin ei mitään...


      • valitettavasti jäänyt
        Smoukka kirjoitti:

        .308 on tosiaan ihmisen tappamiseen kehitetty eikä metsästykseen. Ja sellaiseksi että tekee sen myös melko kaukaa mutta ei paina liikaa kun niitä on repussa parisataa kpl, toimii itselataavissa ja automaattiaseissa jne.
        Ei mikään spesiaali riistakaliiperi mutta monipuolinen, laaja patruunavalikoima ja saatavuus hyvä mistä vaan.

        7,62x53R vasta onkin tehty ihmisen tappamista varten! Mutta kyllä sillä hirvikin kaatuu. :D
        11,7g hirvelle 9g kauriille ja 8g kanalinnuille.
        Itselläni on Tulassa tehty mosin nagant vm.1934 ja hyvin käy ja riittää mulle. 75m alta 3cm kasaa.


      • Onkokeiltu
        valitettavasti jäänyt kirjoitti:

        7,62x53R vasta onkin tehty ihmisen tappamista varten! Mutta kyllä sillä hirvikin kaatuu. :D
        11,7g hirvelle 9g kauriille ja 8g kanalinnuille.
        Itselläni on Tulassa tehty mosin nagant vm.1934 ja hyvin käy ja riittää mulle. 75m alta 3cm kasaa.

        Hyvä ase tuo mosin nagant pitkäpiipu, suomalainen pystykorva myös, molempiin voikiinnittää pistimen, jamyös kiikarin,



        Long Eye Relief Scope Mounts, Finn m/39 Mosin-Nagant ...
        dutchman.rebooty.com/ler.html
        Översätt den här sidan
        6 juni 2013 - L.E.R.. Long Eye Relief Scope Mounts For Vintage Military Rifles ... So this mount will require a long eye relief scope longer than the ..... very popular model by Darrell is this one for the m/39 Finn Mosin-Nagant .... ~Dutchman~

        6,5x55 ruotsinmauserikin riittää vallanhyvin hirvelle, jostykkää ettei riitä yksi laukaus niin ampuu toisen heti perään, mutta ei samaanreikään vaan esimmäisen viereen, kahdesta reijästä veret ja ilmatpoistuu paremmin kuin yhdestä reijästä.
        Ja siihen soltu malliin voi myös kiinnitää pistimen sekä kiikarin ilman repostelemista, kiikarin voi ottaa pois ja laittaa hahlontakaisin.

        Molemmat riittää pohjoisen pallonpuoliskon riistalle.


    • Ole.

      ikinä tullut ennen luettua typerämpää, yleistyksiä, ja itsestään jotain luulevan torven kirjoittamaa tekstiä.

      • eikös

        308.n miehellä hermo kestä?hahaha


      • 3000008
        eikös kirjoitti:

        308.n miehellä hermo kestä?hahaha

        Välineurheilijat haaveilee isoista pyssyistä. Taitaa olla niinkuin "urheilullisissa" auton renkaissa: jostain syystä melkein kaikissa suistumisonnettomuuksissa on auton alla ""hyvien kaarreominaisuuksien" renkaat hienoilla vanteilla.


      • Ihmisellä
        3000008 kirjoitti:

        Välineurheilijat haaveilee isoista pyssyistä. Taitaa olla niinkuin "urheilullisissa" auton renkaissa: jostain syystä melkein kaikissa suistumisonnettomuuksissa on auton alla ""hyvien kaarreominaisuuksien" renkaat hienoilla vanteilla.

        Vain yhdet vaatteet,ja yksi ase jos sitäkään.Tämänpäivän vauraudessa on pukuja joka lähtöön, joten aseitakin on eri tarkoituksiin.Ei sillä etteikö "yleiskaliberillakin# pärjää.PS. itse siirryn hirvenmetsästyksessä kahden aseen käyttöön.Kävellessä koiramiehenä kevyt riisuttu versio,Autossa aina ja passissa mukana raskas samaan reikään takova ase.Näin sitä siirrytään niukkuuden ajoista hyvinvointiin.


      • tullut.
        eikös kirjoitti:

        308.n miehellä hermo kestä?hahaha

        edes harkittua kyseistä kaliberia, vaan tarkoitan koko tekstiä alusta loppuun ja varsinkin näitä kirjoittajan omia päätelmiä.


      • Viänäse Tumi.
        tullut. kirjoitti:

        edes harkittua kyseistä kaliberia, vaan tarkoitan koko tekstiä alusta loppuun ja varsinkin näitä kirjoittajan omia päätelmiä.

        Meekäläene onnii sitä mielpuoltae, jotta kannattaap hirveen keuhkoloehi ampuva kaks reekee vierekkäe mieluummi ku kaks luotija sammaa reekää. Kyllähä kahesta reejästä ilimat noppeemmi häepyy ku yhestä.


      • kirjoittaja
        tullut. kirjoitti:

        edes harkittua kyseistä kaliberia, vaan tarkoitan koko tekstiä alusta loppuun ja varsinkin näitä kirjoittajan omia päätelmiä.

        kirjoitti asiaa,nojaten myös muihin tietolähteisiin.

        epä tuo ny mitään kaliperia kovinkaan moittinu.


      • Minäoon
        Viänäse Tumi. kirjoitti:

        Meekäläene onnii sitä mielpuoltae, jotta kannattaap hirveen keuhkoloehi ampuva kaks reekee vierekkäe mieluummi ku kaks luotija sammaa reekää. Kyllähä kahesta reejästä ilimat noppeemmi häepyy ku yhestä.

        Sammoo mieltä niinminäätien ku minulla on vaen ruottin mauseri, hyvin toemmii.


    • Smoukka

      Tosin aika epäseksikästä. Patruunoiden hinta ja saatavuus! Vaikuttaa aika paljon, jos tosiaan ampuu muutakin kun ne pari laakia mettällä ja muutaman radalla vuodessa. Jälleenlataus tietysti ratkaisee ongelman mutta silti joka kaliiperiin ei saa ihan minkälaisia luoteja vaan joka kaupasta, tai hinta on törkee. JA JA... kaikkia aseitakaan ei saa ostettua íhan missä vaan El Bimbo Magnum- kaliipereissa.

      Saahan noista käyttä mitä vaan mut kyllä käytännössä tämmönen lista olis aika lähellä totuutta:

      Treeni ja hupiammunta .22LR
      Linnut .222
      Peuralle .308
      Hirvi 9.3x62, koiramiehellä 45-70
      Mitäs muita.. villisikaa vois rojauttaa sillä hirvipyssyllä myös, kauriille jos haluaa oíkeen oman niin 6.5x55, muuten .308

      Kaikkia voi itselataaja ladata aika erilaisiin käyttöihin, myös radalle löytyy kuulat ja sopivan löysät latingit. No ei ehkä 45-70... se on pesiaali puskapyssy ja sillä siisti.

      siinon sellaset ettei o liian harvinaisia, etenkäänkukaan ei kato kieroon kun 90*% porukasta on sellasia että kaikki uus ja erilainen on huuhaata.

      Silti, itse harkitsen hankkia .300 WSM pulttilukon pitkän matkan ammuntaan , ja saattais sillä ampua peuraa ja hirveäkin. Kaikille aseilla on joku käyttö olemassa, jos ei muuta niin se ostamisen tai rakentamisen ja kokeilemisen ilo.

      • marlinisti

        Kokeileppa Hornadyn Leverevo patruunoita Marlin 45-70 ,tulet yllättymään
        Tosi tehokas patruuna ,melko suora lentorata,kohdista 120 m ja osuma on kämmenen alalla 200 m asti ,riittää hirvelle ,itseladaten samalla luodilla lisää 100m/ s ja jo riittää 250 m asti.kaurista lavan taakse,samoin hirveä ja putoaa kuin salama iskisi.Kun vielä saisi kevyitä kokovaippoja lintujahtiin.


      • 45-70

        Älä kirjota tommosta palturia , mulla 45-70 ja ite laannu paukut jo 30 vuotta . Totuus on hidas luoti ,tappava mutta kaaripyssy .


    • peräkylän poeka

      Kolmenollakasiporukka tietysti ottaa tuosta nokkiinsa kun heidän palvomaansa kaliiperia ei ylistetä maasta taivaaseen.

      Ehkä nämä on vähän ikuisuuskysymyksiä, mutta .30-06 ei mielestäni ole keskivertoampujalle tarpeeksi tehokas hirvikaliiperi. Hirvien pakomatkoista tehty tilasto osoittaa että .30-06 ei ole juurikaan sen kummempi kuin .308, eli tehokkaampi lopettaisi keskimäärin hirven huomattavasti nopeammin.

      Voi olla että .30-06 on tehokkain jolla keskivertoampuja voi mukavasti ampua, mutta ei se keskivertoampujalle tehokkain hirvikaliiperi.

      • Nimimerkki

        Samaa mieltä edellisen kanssa.

        Alkuperäisestä tekstista paistaa läpi heti että omassa kaapissa on 30-06, vaikkei sitä olisi maininnutkaan. Ihme hehkuttamista että optimaalisin hirvelle jne.
        Kyllä se käytännössä on samanlainen 308:n kanssa, ei ole juuri eroa. 30-06:sta saa hiukan enemmän irti lähtönopeutta kuin 308:sta, mutta mitä hyötyä siitä on?koiranlihaa vain tulee enemmän. Suomen oloissa kun hirvet ammutaan aika läheltä. Mielummin pitäisi luotipainoa kasvattaa mutta ei silläkään kovin suurta tappotehon paranemista saada koska piipunreikä on sama.

        kyllä nuo on ihmisentappoon suunniteltu eikä likikään optimaalisia hirvelle. minun mielestä 9.3 on huomattavasti parempi isommista puhumattakaan. 9.3:seen saa vielä joka kaupasta paukkuja ja aseita löytyy. Rekyylikään ei ole paha kun vaimentimen laittaa.


      • hillbergmounting
        Nimimerkki kirjoitti:

        Samaa mieltä edellisen kanssa.

        Alkuperäisestä tekstista paistaa läpi heti että omassa kaapissa on 30-06, vaikkei sitä olisi maininnutkaan. Ihme hehkuttamista että optimaalisin hirvelle jne.
        Kyllä se käytännössä on samanlainen 308:n kanssa, ei ole juuri eroa. 30-06:sta saa hiukan enemmän irti lähtönopeutta kuin 308:sta, mutta mitä hyötyä siitä on?koiranlihaa vain tulee enemmän. Suomen oloissa kun hirvet ammutaan aika läheltä. Mielummin pitäisi luotipainoa kasvattaa mutta ei silläkään kovin suurta tappotehon paranemista saada koska piipunreikä on sama.

        kyllä nuo on ihmisentappoon suunniteltu eikä likikään optimaalisia hirvelle. minun mielestä 9.3 on huomattavasti parempi isommista puhumattakaan. 9.3:seen saa vielä joka kaupasta paukkuja ja aseita löytyy. Rekyylikään ei ole paha kun vaimentimen laittaa.

        Tosi pahan näköistä kun hirviaseen piipussa vaimentaja olla öllöttää.
        Taitaa olla pienoiskivääri ainoa missä sen huomattavasti pienempänä voi sietää.
        Makuasioistahan ei voi kiistellä, mutta jotain rajaa sentään.


      • sie..
        hillbergmounting kirjoitti:

        Tosi pahan näköistä kun hirviaseen piipussa vaimentaja olla öllöttää.
        Taitaa olla pienoiskivääri ainoa missä sen huomattavasti pienempänä voi sietää.
        Makuasioistahan ei voi kiistellä, mutta jotain rajaa sentään.

        kiäkkä hiljoo!


      • Vinäse Tumi, vae vielä kumi...
        sie.. kirjoitti:

        kiäkkä hiljoo!

        minister Hyssälä piälle. (Liäkevirasto muka Kuopijjoo tae Ooluun).
        Kyllähä pittää ollakkii jokinmoene arkajalaka ja puolvillane vessukka ku 9,3 kivväärii vaementajjoo kaepoo. Meekäläese 9,3 ruilakossa oekee raatalaatta olokapiätä vaste.


      • se...
        Vinäse Tumi, vae vielä kumi... kirjoitti:

        minister Hyssälä piälle. (Liäkevirasto muka Kuopijjoo tae Ooluun).
        Kyllähä pittää ollakkii jokinmoene arkajalaka ja puolvillane vessukka ku 9,3 kivväärii vaementajjoo kaepoo. Meekäläese 9,3 ruilakossa oekee raatalaatta olokapiätä vaste.

        raatalaatan ei pysynnä koossa muatten,niun on jo vaneha.Vua potkeepi se vuarmoon niun man perrustooollisesti,ett leuvot vuan molemminpuollinnii kilvon liikettö pittöö.


      • Ohiammuttuja etitään

        Mulla on 30-06 lataan itse tai ostan kaupasta Naturelin kuulalla. Ammun lavan takkaa ( siis keuhko osuman). Ei tuu lapamössöö verronkaan vasoista. Elukka hippasee sieramet pullollaa semmoset 50-150 metriä ja on takkuulla tyhjä veristä. Ei tartte puukolla sohia :D . Sama tussari kelepaa varis , supikoira , kettu , kissa ja mitä niitä onkaan metälle. Kiikari Parskan halpis malli ja hyvin on pärjänny.


      • 45-70

        Miks sen hirven täytyy jäädä paikalleen . Onhan maa täynnä traktoria ja mönkijöitä jollette jaksa vetää . Hommatkaa armeijalta tykki . EI tarvi jaossa pieniä .


    • Jos sä olisit edes viittiny pohtia,ni et tollasta paskaa kirjottais.Paras kaliiperi on se millä kukin pystyy tarkasti ampumaan.Ja paska säkä sulle jos "yleensä" 308 takaa löytyy ne parhaimmat ampujat.Tilanne olis ehkä toinen jos 222rem. ja 223 rem. olis laillisia.Ja isompi kaliiperisille oot katkera koska heillä on... ISOMPI..heh

      • Kirjoittaja

        Eikös tämä suomi ollutkaan sanavapaa maa?
        Älkääs nyt pojanjolpit ottako vakavasti, jos pikkuisen haukun tuota ameriikan ihmisentappokaliiperia, tosiasiahan on, että ballistiikaltaan 30-06 on suorempi lentoratainen ja vielä rekyyliltään siedettävä ja halvahko patruunoiltaan, tosin itselläni on 9,3 kaapissa monien muiden kaliiperien lisäksi, eikä sekään mikään kanuuna ole, jos pelkää ampua on väärän harrastuksen valinnut, nämä tietenkin minun mielipiteitä kuten kaikki muutkin kirjoitukset


      • Vinäse Tumi.
        Kirjoittaja kirjoitti:

        Eikös tämä suomi ollutkaan sanavapaa maa?
        Älkääs nyt pojanjolpit ottako vakavasti, jos pikkuisen haukun tuota ameriikan ihmisentappokaliiperia, tosiasiahan on, että ballistiikaltaan 30-06 on suorempi lentoratainen ja vielä rekyyliltään siedettävä ja halvahko patruunoiltaan, tosin itselläni on 9,3 kaapissa monien muiden kaliiperien lisäksi, eikä sekään mikään kanuuna ole, jos pelkää ampua on väärän harrastuksen valinnut, nämä tietenkin minun mielipiteitä kuten kaikki muutkin kirjoitukset

        eekös se tua scoremaxinnii valamistus loppunna jo ajjat sitte. Onnii siinäe poojallan nikki, pienari iänetö. Taetaa ollakkii pyssytön kute par muutakkii.


      • Viänäse Tumi
        Vinäse Tumi. kirjoitti:

        eekös se tua scoremaxinnii valamistus loppunna jo ajjat sitte. Onnii siinäe poojallan nikki, pienari iänetö. Taetaa ollakkii pyssytön kute par muutakkii.

        Onnii sarvikuonoloette mua, ku kaekelaesijja palikoeta alakaavattii heeteellä aseukkoloette jalakaloehe.
        En taajakkaa alakoo hommoomaa sitä Beebi Iiglee.


      • meinoon
        Viänäse Tumi kirjoitti:

        Onnii sarvikuonoloette mua, ku kaekelaesijja palikoeta alakaavattii heeteellä aseukkoloette jalakaloehe.
        En taajakkaa alakoo hommoomaa sitä Beebi Iiglee.

        vuan,ettöö ounkko siull viänänen liion tiukko es-nahko?
        myö oon kuulleena,ettö näön on savvoolosilla ussennii.


      • Vinäse Tumi. kirjoitti:

        eekös se tua scoremaxinnii valamistus loppunna jo ajjat sitte. Onnii siinäe poojallan nikki, pienari iänetö. Taetaa ollakkii pyssytön kute par muutakkii.

        Scoremaxia saatetaan alkaa valmistamaan Saksassa jos Lapuan uusi tuotantolinja toimii, eikä Scoremaxin lataus vaikuta muiden patruunoiden laatuun.


      • Viänäse Tumi
        k0rh0nen kirjoitti:

        Scoremaxia saatetaan alkaa valmistamaan Saksassa jos Lapuan uusi tuotantolinja toimii, eikä Scoremaxin lataus vaikuta muiden patruunoiden laatuun.

        Coremaxia vua ossien muassa Schönepekissä, aletaa suoltamaa vaekka esmerkiks sakolaesissa käönti suurastaa päen persettä. Piähä tähteet persiisee ossuu.


      • Hirvimies 4:ssa polvessa

        Eli otsikon mukaa faija on metsästänyt samalla 308:llaan (sako) jo 40 vuotta ja kaatanut 38 hirveä sillä.

        Itsellä 30-06 mutta en ole omalla harkinnallani siihen mitenkään päätynyt. Olen kaatanut 4 hirveä 30-06:lla ja kyllä aikuinen hirvi optimaalisen rintaosuman kanssa silläkin vielä 200m päähän pinkoo.


      • Kirjoittaja kirjoitti:

        Eikös tämä suomi ollutkaan sanavapaa maa?
        Älkääs nyt pojanjolpit ottako vakavasti, jos pikkuisen haukun tuota ameriikan ihmisentappokaliiperia, tosiasiahan on, että ballistiikaltaan 30-06 on suorempi lentoratainen ja vielä rekyyliltään siedettävä ja halvahko patruunoiltaan, tosin itselläni on 9,3 kaapissa monien muiden kaliiperien lisäksi, eikä sekään mikään kanuuna ole, jos pelkää ampua on väärän harrastuksen valinnut, nämä tietenkin minun mielipiteitä kuten kaikki muutkin kirjoitukset

        esim. 11.7 g hammeri lähtee sun 30-06:sta?.Sako lataa sen N160 ruudilla,joten esim. 20" piipussa se tuskin edes lähtee yli 800 m/s,joten mikä se ero on sitten 308:iin?..ei mikään..


    • ouhpoihiu

      Vaikka hirvi on kooltaan suurempi kuin karhu niin kyllähän karhu on haavoittuneena ihmiselle monta kertaa vaarallisempi. Siksi aseen ja tähtäinten valinnassa on lähdettävä sieltä tehokkaammasta päästä. Perinteinen .308 Win on lain mukaan käypä ase karhujahtiin ja jollain 13 gr luodilla ja 3608 joulen energialla hyvä osuma pistää kontion nurin. Jos toisesta päästä katsotaan, niin .375 H&H mag 17,5 gr luodilla ja 6026 joulea on hyvinkin varma tappoase.
      Käypäsiä kaliibereja ovat myös 9,3x74, .338 Win mag, .300 Win mag, 30-06 Sprg, 7 mm Rem mag ja 8,2x53R.

      • Viänäse Tumi

        .458 Win Mag se olla pittää, ee maha mittää.
        Ee maha mittää? Kyllä kumminnii jos mahhaa ampuu, nii hittaammi piälle kääp ja keakessa raahassa ampua niät.


    • hyvin mielenkiintoinen

      hyvin mielenkiintoinen pohdinta. tykkäsin lukea. Näitä lisää!!

      • jaapetti

        itsellä ollut jokusen vuoden hirvimetsällä 308 ja sillä kaatunut 26 hirvee.pisin pakomatka on ollut 50m kaikki muut kaatunu samalle paikalle.ampuma matka ollut 30-160m.nyt sit käytössä on 338win mag sillä ampunut 4 hirvee kaikki kaatunut paikalleen.matkat ollut noin lyhin 60m pisin noin 210m.et aikas paljon se on peräntakana kiinni miten hirvi kaatuu.omasta mielestä suuremmalla kalinperillä kaatuu vaikka osuma olis huonompi.ja lavalle ampuminenhan ei ole paras paikka...


      • tilastot ovat totuus
        jaapetti kirjoitti:

        itsellä ollut jokusen vuoden hirvimetsällä 308 ja sillä kaatunut 26 hirvee.pisin pakomatka on ollut 50m kaikki muut kaatunu samalle paikalle.ampuma matka ollut 30-160m.nyt sit käytössä on 338win mag sillä ampunut 4 hirvee kaikki kaatunut paikalleen.matkat ollut noin lyhin 60m pisin noin 210m.et aikas paljon se on peräntakana kiinni miten hirvi kaatuu.omasta mielestä suuremmalla kalinperillä kaatuu vaikka osuma olis huonompi.ja lavalle ampuminenhan ei ole paras paikka...

        Ei kai siitä ole mitään epäilystäkään etteikö kiväärin perään nojaavalla entiteetillä ole vaikutusta siihen miten hirvi kaatuu. Kun kuitenkin on tarkkaan tutkittu että miten se hirvi reaalitodellisuudessa metsällä keskimäärin (tai jopa pahimillaan) kaatuu niin soitto on ollut surusävelistä muovaeltua mollivoittoista jorinaa ja korutonta kertomaa, se ota vastaan kallis maa.


      • jaapetti
        tilastot ovat totuus kirjoitti:

        Ei kai siitä ole mitään epäilystäkään etteikö kiväärin perään nojaavalla entiteetillä ole vaikutusta siihen miten hirvi kaatuu. Kun kuitenkin on tarkkaan tutkittu että miten se hirvi reaalitodellisuudessa metsällä keskimäärin (tai jopa pahimillaan) kaatuu niin soitto on ollut surusävelistä muovaeltua mollivoittoista jorinaa ja korutonta kertomaa, se ota vastaan kallis maa.

        näinhän se on.saattaapi noihin tilastoihin vaikuttaa myös se et rupee noi hirvimiehet olemaan jo elämää nähneitä.kun ei mettässä välttämättä kaikilla ole hiekkasäkkejä mukana et saa hyvin tuelta ammuttua.ja nykyinen merkin ammunta ei kauhiasti avita jos se pirun hirvi mettässä sit sattuu juoksemaan.


      • moro ja nääs
        jaapetti kirjoitti:

        itsellä ollut jokusen vuoden hirvimetsällä 308 ja sillä kaatunut 26 hirvee.pisin pakomatka on ollut 50m kaikki muut kaatunu samalle paikalle.ampuma matka ollut 30-160m.nyt sit käytössä on 338win mag sillä ampunut 4 hirvee kaikki kaatunut paikalleen.matkat ollut noin lyhin 60m pisin noin 210m.et aikas paljon se on peräntakana kiinni miten hirvi kaatuu.omasta mielestä suuremmalla kalinperillä kaatuu vaikka osuma olis huonompi.ja lavalle ampuminenhan ei ole paras paikka...

        mihinkäs jaapetti mieluusti hirveä ampuu jos ei lavoille?


      • Gosse från Marieham
        moro ja nääs kirjoitti:

        mihinkäs jaapetti mieluusti hirveä ampuu jos ei lavoille?

        Ee tarvii pitki mehtiä toekkaroejja etoeluka perässä. Mokoma homma hoetuu 308-kaliperisillan iha liia kanssa.


      • 45-70
        jaapetti kirjoitti:

        itsellä ollut jokusen vuoden hirvimetsällä 308 ja sillä kaatunut 26 hirvee.pisin pakomatka on ollut 50m kaikki muut kaatunu samalle paikalle.ampuma matka ollut 30-160m.nyt sit käytössä on 338win mag sillä ampunut 4 hirvee kaikki kaatunut paikalleen.matkat ollut noin lyhin 60m pisin noin 210m.et aikas paljon se on peräntakana kiinni miten hirvi kaatuu.omasta mielestä suuremmalla kalinperillä kaatuu vaikka osuma olis huonompi.ja lavalle ampuminenhan ei ole paras paikka...

        Laske kissa ulos .


      • 45-70
        jaapetti kirjoitti:

        itsellä ollut jokusen vuoden hirvimetsällä 308 ja sillä kaatunut 26 hirvee.pisin pakomatka on ollut 50m kaikki muut kaatunu samalle paikalle.ampuma matka ollut 30-160m.nyt sit käytössä on 338win mag sillä ampunut 4 hirvee kaikki kaatunut paikalleen.matkat ollut noin lyhin 60m pisin noin 210m.et aikas paljon se on peräntakana kiinni miten hirvi kaatuu.omasta mielestä suuremmalla kalinperillä kaatuu vaikka osuma olis huonompi.ja lavalle ampuminenhan ei ole paras paikka...

        Jaapetti ,laskeppa kissa ulos .


    • hirvestäjä

      .308 12g hammerhead-luodilla menee hirvenvasasta aina läpi ja aikuisen tapauksessa jää toisinaan nahkaan kiinni sillä toisella puolella elukkaa. Eli ei mitenkään alitehoinen siinä suhteessa.

      Mitä useammalle elukalle sama pyssy käy, sitä tottuneemmaksi käyttäjäksi tulee ja hommasta tuleekin jotain jopa pikatilanteessa. 308:lla keveillä luodeilla voi nippanappa hoidella isot kanalinnutkin (.222 toki parempi kanoihin) ja painavilla hirvet. Lisäksi kilpailuaseena hyvä kun ei potki "just yhtään" kisapaukuilla.

    • Korpisissi

      Hyvää pohdintaa. Ei merkittävästi lisättävää. Linnusta peuraan sopii erinomaisesti 243win. Hirvelle ja karhulle Lapin rajalle saakka 9,3x62 ja Lappiin 375H&H.
      Kyse ei ole siitä, mikä on pienin kaliiperi millä jokin elukka putoo, vaan siitä mikä on soveltuvin kyseiseen tarpeeseen eri tilanteet huomioiden. Kasa-ammunta ei ihan kaikessa kohtaa tuohon mettästykseen. Ookko ampunu kasaa ryteikössä kohti hyökkäävään nalleen?

      Moni kaliiperi aluperin kehitetty sotilaskäyttöön, josta on sitten laajentunut mettästykseen. Jos 308win ja 30-06 välillä pitäisi valita mettästykseen, niin ehdottomasti 30-06. Kuten joku aiemmin totesikin, niin 308win soveltuu mettästystä paremmin janttereiden ja niiden mallikappaleiden ammuntaan, mihin sitä erityisesti vieläkin käytetään 7,62x51 NATO=308win.

      Osa, ellei suurin osa valitsee aseen/kaliiperin hankinta-/käyttökustannusten perusteella, ja tällöin ei tarvitse hirveesti miettiä, mihin ainakin kaliiperin osalta asia kallistuu. Näin ollen kustannukset määrittävät aseiden/kaliiperien yleisyyttä, eikä niinkään se, mikä jahtimiesten mielestä/kokemuksesta olisi kyseiseen tarpeseen/kohderyhmään soveltuvin ase/kaliiperi.

    • 270win all the way

      meilla kanadassa 270win,tai 270 wm =6,9 mm soveltuu melkein kaikkeen suurriistaan ,,paitsi ehka grizz-nalle ja bison.. laillinen on kylla biisonillekin,
      suoraan - vauhdilla ampuva ja kehittyneilla luodeilla varmasti vastaa 30-06 ja 308 iskuja...
      kaveri ampui terastauluun 1/4 tuuman paksuiseen 600m matkalta.. samanlaisilla luodeilla..30-06 ja 270win...kuinka ollakkaan 30-06 ei mennyt lapi,,mutta 270win meni..

    • 30-06 korvaantuu

      338 Federalilla Suomessa. Keskipitkille matkoille riittävä.

      Kaikki eivät käsitä että 308 ja 30-06 ovat patruunoita, eivät kalibereja.
      30-06 ukkelit puhuvat vain luodin painosta ja patruunan edullisuudesta.
      Nykyään sivistyneet nuoremmat 308 käyttäjät tuntevat laadukkaat luodit ja ovat niistä valmiita jonkun kympin maksamaan.

    • sco1

      aikamoista paskaa jauhat. 308 ja 30-06 on saman tehoisia, tehtaatkin lataavat samoihin lähtöihin, 300 win.mag:ssa liian kova rekyyli..täh..no, ehkä lapselle.. 308, 30-06 ja 53R on kaikki samalla viivalla yleiscaliiberiksi.. suurin piirtein yhtä tarkkoja ja tehokkaita..paitsi itseladattuna 300 win.mag. on paras..

    • 300wm

      Selvästi paras noista400m holliille

    • kerrohan?

      miksi sitten pitkanmatkan 400m ja yli ampujat suosii paljolti 6;5mm caliiperia?

      • korjaus

        yli...ampujat


      • Hyväpaakku

        600 metriä sopiva matka 6,5x55 kenttä ammunta patruunoille, 900m/s.
        Eikä tuuliherkkä.


    • Ihan aloittelija

      Kiitos aloittajalle. Kun on vasta edes miettimässä harrastuksen aloittamista, tällaisia pohdintoja lukee mielellään. Kiitos myös asiallisille kommentoijille.
      Ikävää on se, että oli kyseessä mikä tahansa aihe taivaan ja maan välillä, niin aina löytyy mää ceparit, joilla on asiaan kuin asiaan joku idioottimainen vastaus. Mut niin se vaan on.
      Tältäkin pohjalta on kuitenkin helpompi jatkaa.

    • ahkera metsästäjä

      Koko viestiketjussa yksi ainoa mainitsi kaliiperin 7.62x53R.

      Tuo kaliiperi käy hyvin taittuviin aseisiin ja eipä huono pulttilukkoisissakaan ja ei ole näillä näkymin poistumassa markinoilta tuo kaliiperi vaikka ei ole kovin hirveässä suosiossa enää. Mielestäni hylsy malliltaan sellainen mikä hyvän hylsyn täytyykin olla.

      .308 kuitenkin minun suosikki yleiskaliiperiksi, linnustukseen itselläni hyväksi todettu viispilkkuseiska, aikaisemmin .243 mutta vaihdoin pienempään ja syynä oli että toivon että latvaan ohi ammuttaessa kevyempi luoti ei tee niin pahaa jälkeä alas tullessaan kun raskaampi ja lentoratakin lyhyempi.

      Isompana kaliiperina 7.62 Russ. ja aseena metrin mittainen mosin nagant, sillä pärjään mitä ampua sillä pitää.

      Paljon on vaihto-ehtoja ja en pidä mitään oikein huonona paitsi jos käyttötarkoitukseensa on liian suuri tai pieni kaliiperi.

    • vonnegut1

      Otsaluusta lie otettu melkoinen määrä reppuhirviä kaikilla lintukivääreillä. Toisena laitana oli 1800 luvun yli 10mm Berdaanit kokolyijyisellä luodilla. Niillä suomen hirvikanta ammuttiin sukupuuton partaalle. Että väliin mahtuu noita toimivia variantteja.

      Paras hirventappaja on se kaveri, joka on on sinut aseensa kanssa, ja sen kanssa pitää vuosittain tuntuman yllä radalla. Tässä tylsät 30-kaliiperiset antavat edullisen luodin tai patruunan etulyöntiaseman. Se ajaa yli hitaampien, varovasti tappavien 9,3 kaliiperien, jotka lihanleikkaajan mielestä olisivat karvan parempia. Ajatuksena keuhkolaukaus ravaavalle hirvelle etäläsuomen 50m normimatkalta.

    • Radial

      Pääsääntöisesti pitää paikkansa, mutta esim. 6,5x55 on parempi mitä luulisi. Otan sen mieluummin kuin 308, joka käy lähes kaikkeen, huonosti. 6,5 on erittäin jyrkkä rihlan nousu, joka tarkoittaa sitä että sen luoti laajenee paremmin ylikaliiberiseksi osuessa. Se ei myöskään hajoa niinkuin kevyet 308 osuessa luihin. Lähes kaikki hirvet mitkä jäivät juoksemaan, tai jouduttiin ampumaan kaksi kertaa oli ammuttu 308. Sakon 10,1 g luoti yleensä kuvassa. Hajoaa pirstaleiksi osuttaessa isoihin luihin. 6,5 parempi ulkoballistiikka kuin 308 ja potkii vähemmän, vaikka kumpikin aika kesyjä.

      Hirviaseina ollut 300 Weatherby magnum, 338 Wm BAR ja nyt 9,3x62 Mauser. Weatherby tuhosi lihaa niin että hävetti ja menin sen 338 kanssakin koirille paljon vaikka muuten oli tehokas. Tuo 9,3 tekee siisteimmin homman.

      Peura hommaan 7x64. Sopii myös peltohirville. Aika tärkeää että myös kiikari sopii hommaan. Peurakytikseen Diatal 8x56 ja hirviaseessa 1,5-6x42 Diavari. Linnustuksessa joko haulikko tai 7x33 Sako Diatal 6x42. Pitemmille matkoille 7x64 ja Diatal 8x56 tai 20x50 Leupold Ultra.

    • Radial

      Jos vertaillaan 308 ja 30-06. Raskaimmat 14 g eivät stabiloidu johtuen 308 1:12 rihlan noususta ja nopeudet jäisivät hitaiksi pienen hylsytilavuuden vuoksi.

    • Radial

      Tuohon 6,5x55 löytyy runsaasti patruunoita. Jos lataa itse niin 6,5x57 on marginaalisesti parempi. Vähän isompi hylsy ja rihlan nousu 8 tuumaa.

    • isi6

      Jos ny piäni lisäys sallitaan, 45-70 patruunan luoti ei tosiaankaan ole mikään pistoolin luoti. Voi sen ladata tiäs millä, raskaisiin suurriistaluoteihin asti. Mutta kevyemmälläkin, hirvi kaatuu siihen. Ei juoksua pitkin mäkiä, ei lihanhukkaa.

      • Radial

        45-70 ei kylläkään ole mikään yleiskaliberi, sopii hyvin koiramiehen aseeksi hirvihommissa. Ei edes yleisaseeksi hirvelle lentoratansa vuoksi.


    • hornajorma

      Paras on 577 t-rex. Sillä kuolee jänöstä hirveen. Ja matkahuolto tuo ammukset.

      • aivan

        Mutta jos muuten vaan on kiimainen isoista kaliibereista, niin possauttelee haulikolla täyteisiä.


    • pygmi

      On se erikoista tää keskustelu mikä torrakka ja mikä luoti? Asetehtaille olis paljon asintuntijoita töihin. Eiköhän tilanne ole se että saatas riista kivuttomasti lopetettua ja se että kun siel passissa ollaan niin pyritään yhteen kunnolliseen laukaukseen eikä roiskita kun pelätään sen menevän naapurin passiin. Lihan - ja ampumisenhimo on vallannut hirviserueet. Kaikkein riitasinta porukkaa metillä ja seuroissa. Mitä sit jos kaverilla on 308 tai ysi3? Alkakaa vaikka linnustamaan,älkää kuitenkaan valitko 22.250!

    • kunnonkaliiperi

      jo vain../// kehitystyön jälkeen ei ole pystytty kehittämään kaliberia, joka edes hieman uhkaisi .30-06:n suosiota.// ainaki taalla kanadassa 270win ja 270win sm uhkaavat kovasti suosiossa 308 tai 30-06 kaliperia..ja ovatten molemmat parempiakin ,,kun ammutaan kauemmaksi 300-400metriin tai yli ..suorempi lentorata ja enemman iskuvoimaa pidemmalle matkalle,,luodit ovatten kehittyneet niin paljon viime 10v aikana,niin etta ei suuria merkitse onko 270,,tai joku muu hiukka suurempi cal..tuolta tutki
      http://gundata.org/blog/post/30-06-vs-270/

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5168
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3377
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1502
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1343
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1036
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      948
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      727
    Aihe