Luin Hesarin (4.1. sivu B6) talousosasta TKK:n vuorovaikutteisen digitaalisen median professorin Tapio Takalan yleisestä kritiikistä valtionhallinnon ohjelmistohankintoja kohtaan. Erityisenä esimerkkinä artikkelissa käytettiin matkakuluja kirjaavaa Travel-ohjelmistoa.
Travel-ohjelmistoa Takala kuvasi: "Hirveä määrä kenttiä, joihin pitää syöttää tietoa. Esimerkiksi valuuttalaji on joka kerta täytettävä. Käyttäjä painaa nappia ja saa kilometrin mittaisen listan, jossa on kaikki maailman valuutat." Vaikka suurin osa kuluista on euroissa, sitä ei ole säädetty oletusarvoksi.
"Travelin käytettävyydestä tehtiin TKK:lla viime keväänä diplomityö, jonka tulokset olivat tylyjä. Erään toisen kyselyn perusteella taas ohjelmiston käyttöä vältellään."
"Travel ei ole Takalan mukaan edes hankalin tapaus. Vielä enemmän tuskaa on aiheuttanut työajan kohdentamisjärjestelmä Halli."
No, luulisi että tälläiset haittaohjelmat valtionhallinnossa korvattaisiin nopeasti paremmilla päivitetyillä versioilla, mutta samassa artikkelissa todetaan, että valtionhallinnon tilaamien ohjelmistojen tapauksessa järkevä tuotekehittely on kielletty ja kuulemma vielä lainvoimalla:
Takala otti yhteyttä julkisten laitosten ohjelmistohankinnoista vastaavaan tahoon valtiokonttoriin ja kertoi kokemuksistaan:
"Vastaanotto oli nihkeä. Takala sai muun muassa kuulla, että ohjelman testaamisessa haluttiin lakisyistä sulkea pois nykyiset Travelin käyttäjät."
"Peruste, oli että koska olemme käyttäneet ohjelman aiempaa versiota, voi meillä olla sen toimittajaa kohtaan ennakkoasenne, minkä takia emme ole puolueettomia."
Eli rautalangasta väännettynä: järkevä tuotekehitys on kielletty, käyttäjien mielipidettä ei saa kysyä tai ainakaan huomioida ohjelmaa kehitettäessä. Jos Nokia olisi omaksunut nämä valtiokonttorin "edistykselliset" kilpailuttamisstrategiat 90-luvun alussa niin mitenköhän olisi yritykselle käynyt?
Takala pohdiskeleekin: "Firmojen etuja vahditaan pikkutarkasti ja käyttäjien oikeudet poljetaan maahan. Kenen asiaa valtiokonttori ajaa?"
Itse vastaisin tuohon Takalan esittämään kysymykseen: Ei kenenkään asiaa, ei kyseisen yrityksen, ei omaa valtiokonttorin etuaan eikä ohjelman käyttäjien etua. Ohjelmistoyritykset, jotka kauppaavat epäonnistuneita ratkaisuja eivät pysy kauaa pystyssä, eivät edes valtiokonttorin mittavalla tuella!
Onneksi Takala ei ole jättänyt asiaa sikseen vaan on ryhtynyt konkreettisiin toimenpiteisiin:
"Kiersin jalkapatikalla laitoksia ja tavoitin 65 professoria. Kaikki yhtä lukuun ottamatta allekirjoittivat vetoomuksen, että olemme tyytymättömiä ohjelmistoihin ja vaadimme parannuksia."
Ikävä kyllä kaikesta Takalan toimeliaisuudesta huolimatta pelkään pahoin, että Takalan ponnistukset uhkaavat valua hukkaan: mitään muutoksia valtiokonttorin hankinta- ja kilpailutuspolitiikassa ei tapahdu.
Joten esittäisin tässä vaihtoehtoista toimintamallia tämän ongelman ratkaisemiseksi: Tehdään vaihtoehtoinen Travel-käyttöliittymä ja -ohjelmisto itse!
Jos siis kyseessä on (niin kuin luulen) yksinkertainen tietokantaan tietoa tallettava ja tietokannasta tietoa hakeva yksinkertainen sovellus, niin minähän osaisin itsekin melko kokeneena koodarina tehdä sellaisen! Eikä tässä tarvitsisi tyytyä tällaisen harrastelijan tekemään käyttöliittymään vaan varteen otettavia vaihtoehtoja toteuttajiksi olisivat:
1) TKK:n opiskelijat
2) Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen opiskelijat
3) Yksittäinen opinnäytetyö joko TKK:lla tai HY:llä
4) Julkinen open source -projekti, johon kaikki voivat vapaasti osallistua
5) Tilataan ohjelma rahalla TKK:lta tai HY:ltä.
Ehkä valtiokonttorin virkamiehet nousisivat kapinaan tälläistä järkiperäistä ratkaisua kohtaan, jolloin herää kysymys voiko valtiokonttori torpetoida tällaisen hankkeen?
Mieletäni ei. Perusteet: Jokainen laitos ja osasto saa ilmeisestikin päättää itse mitä ohjelmia omille palvelimille asennetaan (ja ainahan ohjelma voi puolueettomasti olla yhdellä palvelimella ja netissä kaikkien saatavilla), jolloin tämä vaihtoehto-Travel voidaan ottaa käyttöön ilman valtiokonttorin siunaustakin.
Ja mikä parasta: käyttäjillä olisi tämän jälkeen valittavinaan vanha-Travel ja vaihtoehto-Travel. Käyttäjät voisivat käyttää näistä paremmaksi havaitsemaansa. Eli valtiokonttorin esittämä kilpailutus tapahtuisi vihdoin myös konkreettisella tasolla. Jatkossa tämä myös aiheuttaisi kilpailua Travelin ja vastaavien valtionhallinto-ohjelmien kehittämiseksi, joka päätyisi sekä käyttäjien (käytn tehostuminen) että ohjelmistoyrittäjien (taitotason kasvu) parhaaksi.
Etenkin toivoisin TKK:n ja HY:n opiskelijoiden tarttuvan tällaiseen mahdollisuuteen. Tästähän voisi saada myös rahaakin (jos valtiokonttori sen sallii).
Mitä mieltä olette? Löytyisikö tällaiselle idealle toteuttajia? Itse olen asian suhteen hieman sivullinen, sillä itse en noita ohjelmistoja käytä vaan voin vapaasti valita aina kulloiseenkin tarpeeseeni parhaiten sopivat ohjelmat, mutta olen tavalla tai toisella valmis osallistumaan tuollaiseen äsken maalailemaani projektiin jos kiinnostuneita löytyy.
Travel- ja Halli-ohjelmistot
3
925
Vastaukset
- ylivoimainen
homma esim. panna se EUR valuutan oletukseksi, tai jopa päätellä valuuttaoletus automaattisesti maasta, jossa on matkailtu? Sovellus tehty vissiin Visual Basicillä?
- pitää tehdä itse
Jos haluaa muutosta, on parasta toimia itse eikä huudella tekijöille. Jos Travel ei toimi niin kuin haluat, on järjestelmälle tehtävä kilpailija ja sen paremmuus osoitettava. En nyt väitä, että Travel olisi oikeasti hyvä ja toimiva järjestelmä, mutta sen käyttämiseen on päädytty valtiolla ja näillä mennään.
Toinen artikkelissa mainittu ohjelmisto Halli on puolestaan räätälöity TKK:lla talon omaan käyttöön ja sen tekemiseen on pyydetty kiinnostuneita tahoja mukaan. Kehitystyön aikana ei vain löytynyt asiasta kiinnostuneita, vaikka talo on täynnä taitavia it-ihmisiä. Jälkeenpäin on jälleen hyvä huudella ja kritisoida tekijöille.- talaakso
Laiton tämän viestini ensin täälle palstalle, mutta ajattelin sitten, että on parempi laittaa se tuonne (jossa asiaa on asiallisesti käsitelty):
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=121&conference=4500000000000036&posting=22000000040628660
Mitä yksinpuurtamiseen tulee niin olen siinä mestaritasoa, enkä näe yksintekemisessä mitään itseisarvoa. Linus Torvalds ei ole koodannut tai suunnitellut lukuisia Linux-distroja. Päinvastoin nykyään varmaankin hyvin pieni osa linux-koodista on Linusin koodaamaa. Jos Linus olisi ollut niin tyhmä, että olisi halunnut osoittaa muulle maailmalle että hän pystyy tekemään kaiken yksin hän tuskin olisi päässyt pitkälle.
Ja minä en ole läheskään Linusin veroinen, joten miksi minun kannattaisi yrittää yksin? Sen sijaan yritän linkin osoitteessa saada muita innostumaan tästä asiasta (ohjelmien tekemisestä laitoksissa ja open source -projekteissa), joka mielestäni on hyvä ajatus.
Itse en edes ole koskaan käyttänyt kyseisiä ohjelmia, mutta tunnen ongelman monesta muusta yhteydestä. Kirjoitukseni syntyi luettuani Helsingin Sanomien artikkelin (4.1. B6). Artikkelissa todetaan mm. 64 professorin 65:stä allekirjoittaneen, että ohjelmistoissa yleisellä tasolla on laatuongelmia. Jos 64 suomen merkittävintä poliitikkoa olisi allekirjoittanut paperin niin asialle olisi varmaan tehty jo jotain. Itse arvostan professorien mielipiteitä paljon enemmän kuin poliitikkojen. Mielestäni nykykansalaisyhteiskuntaan kuuluu yhteistyö: Eli kuka vain voi aloittaa keskustelun, toinen aloittaa projektin keskustelun pohjalta ja kolmas viedä projektin "päätökseen".
Kun minulle heitetään haasteita niin tykkään heitellä haasteita takaisin. Nimimerkin pitää tehdä itse voisin haastaa tekemään niin kuin itse ja työstämään mielekästä omaa materiaalia (perhos- kasvi, yms. luontokuvia nimineen, vaelluskuvia ja -kertomuksia, Flash-tutoriaaleja ja -pelejä, PHP- ja JavaScript-tutoriaaleja, yms.)
ilmaisesti kaikkien katsottavaksi nettiin (tällä hetkellä 185 nettisivua). Varmasti asian laita onkin pitää tehdä itse -nimimerkin kohdalla näin, mutta jos näin ei ole, niin pitää tehdä itse voi aloittaa vaikka tänään...
Vaikka itse teenkin paljon ilmaista työtä en voi sitä kuitenkaan muilta vaatia. Sen sijaan voin yrittää innostaa muita vastaavanlaisiin projekteihin ja sitä teenkin, niin kuin tälläkin kertaa. Olen myös itse ilmoittanut olevani käytettävissä jos osaava "projektipäällikkö" jollekin vastaavanlaiselle projektille löytyy.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Anteeksi mies
En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin5911005Mietin aina vain
Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh174631Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa
Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r334017Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta
kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.4412228Palstan henkisesti sairaat ja lihavat
Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals1142180Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä
Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa2601648FinFamin ryhmät
Älkää hyvät ihmiset luottako tähän tahoon. Ryhmiä on, mutta eivät ne toimi. Ihmisiä savustetaan ulos, vaikka näissä piir01421Osmo Peltola voitti ansaitusti Kultaisen Venlan - Kirvoitti yleisöltä mahtavan reaktion!
JEE, onnea Osmo! Osmo Peltola voitti Vuoden esiintyjän Kultainen Venla -palkinnon. Isä-Peltsin ja Osmon luontoseikkailu771240Olen vähän
Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I101165- 391136