lisää tattareista

asiaa tutkinut

kuulin että täällä oli joku kertonut että hänen iso vanhimpansa oli kalastaja ja mustalainen oli maininnut sukunimen berg. esinäkään tuohon aikaan ei ole historian mukaan ketään mustalaista joka olisi ollut kalastaja. sitä vastoin tattareille oli kylläkin yleistä että he olivat kalastajia.
joten tutki paremmin sukuasi ja eläkä häpeä sukuasi
en usko että iso vanhempasi tykkäisi että häpeät hänen sukujuuriaan. ollaan sitä mitä ollaan ja ollaan ylpeitä siintä ei tattarit sen huonompia ole kuin muutkaan ihmiset

194

4797

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eräs joka heräs

      Jotkut puhuu täällä tataareista ja jotkut tattareista. Kumpia tarkoitetaan?

      Ilmeisesti tattareita, koska tataarit ovat käsittääkseni täysin eri asia. Tataarihan on yleisnimitys Euraasian turkinsukuisille väestöille. Suurin osa tataareista on sunnimuslimeja (eli islaminuskoisia), osa sitten taas ortodokseja ja osa sitten edustaa jotain muuta. Suomen tataarit ovat myös oma vähemmistönsä, ja heidän sanotaankin olevan romanien, saamelaisten ja juutalaisten ohella yksi niistä perinteisistä vähemmistöistä. Alunperin tataarit ovat kotoisin Mongolian alueelta.

      Tataariryhmiä ovat esimerkiksi azerit, balkaanit, baškiirit, dolgaanit, gagauzit, hakassit, Irakin turkmeenit, jakuutit, karakalpakit, karapapakit, karagassit (turkkilaistuneita samojedeja), karatšait, kasaarit, kaškait, kazakit, kiptšakit eli kumaanit, kirgiisit, Krimin tataarit, kumykit, Meskhetin turkkilaiset, nogait, petsenegit, salaarit, tšuvassit, turkkilaiset, turkmeenit, tuvaanit, uiguurit, ja uzbekit.

      Kun taas tattarit ovat ns. kiertolaisia. Romanejahan Suomessa joskus tattareiksi JA mustiksi tataareiksi, koska romanien alkuperän ajateltiin olevan Itä-Eurooppa. Tattareiden on sanottu olevan sintiryhmä, mutta itselläni ei asiasta ole sen kummempaa tietoa, ainoastaan käsitys. Tattareiksi Suomessa on myös kutsuttu ennen turkkilaisia kauppiaita ja kaupustelijoita. Heidän jälkeläisiään on vieläkin Suomessa, ja heidän kerrotaan olevan menestyviä liikemiehiä. Siis ei toki kaikkien, mutta ainakin osan.

      Olen muuten kuullut myös nimityksen "romanikielinen tattari". Mitä tämä sitten tahtoo sanoa?

      • romani1

        Se on selvitetty, moneen kertaan, lue ketjua.
        Muuten terveisia Samaledtineille, jotka ova tataareita.
        Kaikkea hyvää teille


    • tinurii

      Siis vielä kerran:

      -TATTARI-nimitys tarkoittaa mustalaista, myös ja eritoten aitoja kaaleita, koska esim. TATTARIsuolle leiriintyneet romanit olivat tummia ja heitä LUULTIIN tataareiksi. Siksi esim. Keski-Eyroopassa ei puhuta "tattareista" miksi puhuttaisiin?

      -kyse on samanlaisesta sekaannuksesta kuin "egyptiläisiksi" luultuja romaneita alettiin kutsua "gypsy"-nimellä

      -tattari-sanaa käytetään travellereista ja valkolaiskiertolaisista halventavasti (vs. "tinker" Irlannissa), mutta tattareiksi on siis kutsuttu myös täysiverisiä kaaleita JA resandefolkkia, joissa saattaa olla myös valkolaisverta

      -mutta niinhän on valkolaisverta useimmissa keeleensuvuissakin! Täysin puhtaita intialaisperäisiä sukuja tuskin on olemassakaan. Tummimpia ovat esim. Åkerlundit ja Bollströmit, mutta tosi vaaleita ovat monet suvut, sekarotuisia siis

      -eli tattaripilkka osuu aina myös omaan nilkkaan

    • Kiinnostunut

      Hei! onko Remun sakki ainoita Aaltonen nimisiä mustalaisia Suomessa? Ovatko Bergit Aspit ja Lindqvistit keskenään sukua? Ainakin Lindqvist nimisiä mustalaisia asui Karjaalla ja Tammisaaressa 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa (ks. Suomen romanien historia), mutta Lindqvist-nimi otettiin käyttöön vähän niinkuin tyhjästä. Aikaisempi nimi oli Klok ja se taas on sotilasmustalaisen ruotuväessä Ruotsin vallan aikana saama. Etelä-Suomessa kaaleet taisi olla enemmän kaajeisiin sekoittuneita kuin esim. Karjalalassa. Ja jos mustalainen harjoitti jotain pysyvää ammattia, esim. kihlakunnan piiskuri tai sotilas, niin kirkonkirjoihin ei välttämättä merkitty zig. tai zigenare tai zigeuner.

    • ernesti5

      Hyvä

    • Tigani

      Suomen alle 1000 hengen tataariyhteisö on lähtöisin Venäjän ja Kaukasian alueilta. Etniseltä taustaltaan he ovat ymmärtääkseni sekoitus suomalaisugrilaisia heimoja ja venäläis-kaukaasialaisia ryhmiä. Tataareitakin on monia eri heimoja ja Suomen tataarit kuuluvat misääritataarien heimoon. Jalkapalloilija Atik Ismail lienee yksi tunnetuimmista Suomen tataareista.

      Romaneissakin on monia eri heimoja ja lisäksi nimitykset vaihtelevat maittain ja ammateittain. Cale-heimoa on erityisesti Espanjassa, Suomessa ja Walesissa. Suomessa on myös jokunen Espanjan Cale tai Gitano -heimolainen, jotka on yhdessä juutalaisten kanssa paenneet 1500-luvun taitteen vainoja sieltä ja tulleet monien vaiheiden kautta nykyisen Suomen alueelle (1700-luvulla). Suomen romaniyhteisön valtaosan muodostavat siis Calot. Sintit asuvat pääosin Saksassa ja keskisessä Euroopassa. Manouchet ovat pääosin Ranskan alueella, muutama perhe myös myös Suomessa. Gitano-heimoa on Espanjassa, jokunen gitanolainen on eksynyt Suomeenkin, heidän jälkeläisensä ovat alkujaan gitano-romaneiden ja espanjan juutalaisten jälkeläisiä (muita suomen romaneita hieman tummempia, kyömynenäisempiä ja jonkin verran punapigmenttiä tarttunut osaan Saksan varrelta mukaan). Romanichalseja on Briteissä. Chalderaseja on erityisesti Romaniassa, Turkissa ja Saksassa. Djambaseja Makedoniassa (hevoskauppiaita perinteisesti), Ursareita Unkarissa (tunnettuja tanssivista karhuista). Boyasheja on pääosin Romaniassa. Rom-heimo on yleisin Itä-Euroopassa ja Amerikan romaneista valtaosa on tätä heimoa. Lisäksi on vielä monia muitakin pienempiä heimoja.

      Intiasta romanit lähtivät useampana aaltona ja sijoittuivat eri alueille. Näin syntyivät eri heimot ja hieman erilaiset tavat. Lisäksi eri puolilla on tullut geneettistä, kielellistä ja kulttuurista sekoittumista paikallisten ihmisten kanssa.

      Romani1 tietää paljon romanien historiasta. Itse tunnen ainoastaan Euroopan romaneiden historiaa, tiedättekö te muut Aasian ja Amerikan romaneista enemmän?

    • Zengui

      Onko kirjoittaja Roma1 sama kirjoittaja kuin nimim. "Romani1"?

    • Tigani

      Näin veikkaisin.. sama kirjoitustyyli.

    • Kysyn ku en tiedä

      Ketä kaikkia on nää faltin nimiset mistäpäin he ovat ja ketä on niitten vanhojen ihmisten vanhimmat ollu

    • siinä on

      Suomen tataarit on noin 800–900 hengen tataarinkielinen vähemmistö, josta suurin osa asuu pääkaupunkiseudulla. Tataarin kieli on kipcakin kieltä, jossa on useita eri murteita. Suomen tataarit puhuvat pääosin tataarin kielen misäärimurretta. Venäjällä lasketaan tataareita olevan noin viisi miljoonaa. Suomen tataarien eli misääritataarien etnisen pohjan lasketaan suurelta osin olevan suomalais-ugrilaisissa kansoissa, ja heidän lukumääränsä arvoidaan nykyisin Venäjällä olevan noin 400 000, pääosin Moskovassa ja Pietarissa. Heimon synty ja siirtymisvaiheet Venäjällä, siirtymiset tapahtuivat seuraavasti lännestä itään: Kolomna/Ryazan (syntymä n. v. 1200), Okajoen eteläosa (Mesthera n. v. 1300), Kadom (n. v. 1350), Temnikov (n. v. 1400), Arzamas (n. v. 1450), Alatyr (n. v. 1550) ja Sergatsh (n. v. 1650) (viitteet 3,5,6).lähde?


      Historia

      Suomen tataariyhteisö syntyi maahanmuuton myötä 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa. Pääryhmän Suomeen saapuneista tataareista muodostavat misääritataarit (98 %). Loput ovat muita, kuten kirgiisi-, uzbekki-, turkmeeni- ja turkkilaistaustaisia. Misääritataarit on luokiteltu omaksi tataariheimoksi, joka eroaa selkeästi muista tataariheimoista. Sana tataari kattaa Venäjällä eri heimoja, jotka saattavat erota selvästi toisistaan etnisin perustein.[1][2]

      Venäjän vallankumouksen (1917) jälkeen Suomessa asuvat tataarit alkoivat etsiä turvallisuutta Turkin valtion taholtaselvennä, koska pelkona oli palautus Venäjälle. Tästä lienee syntynyt käsitys ja uskomus, että Suomen tataarit ovat turkkilaisia.kenen mukaan?

      Ensimmäiset Kazanissa käyneet misääritataarit olivat Iivana Julman sotilaita sodassa, jossa Kazanin kaupunki vallattiin. Mikään puolueeton tutkimus ei osoita misääritataareiden olevan turkkilaisia tai Kazanin tataareita. Misääritataareiden sotilaallisena tehtävänä oli vuosisatoja Kazanin kaanikunnan (1350–1600) alistaminen Venäjän valtaan. Nämä sotilaspalvelukset tehtiin Venäjän valtakunnan alaisuudessa ja käskystä.[3]

      Suomeen ennen 1940-lukua saapuneet tataarit ovat kokonaisuudessaan lähtöisin Sergatsin (Nižni Novgorod) piirikunnan alueelta. Kaupunki perustettiin 1500-luvun alkupuolella sotilasleiriksi sodassa tataareita vastaan. Nimi on ortodoksivenäjää ja on suomeksi 'karhuleiri'. Suomeen saapuneet tataarit ovat suurelta osin lähtöisin tästä Sergatsin piirikunnan alueelta (noin 98 %), eritoten Aktuk-kylästä (noin 80 %)[4].

      Ruhtinas Morozov lahjoitti 1669 Aktukin ja muut alueella olevat kylät misääritataareille palkkiona hyvin suoritetuista sotilastehtävistä Kazanin tataareiden kukistamisessa. Aktukiin tulleiden misääritataareiden viimeinen kokonaisvaltainen sotilastehtävä oli Surajoen kasakkavartiointi vuosina 1550–1660. Misääritataarit ovat 1400-luvulta lähtien olleet useita vuosisatoja osa Venäjän armeijaa.[5][3][6].

      Tataarien äidinkieli on kipcakkielen läntinen misäärimurre ja uskonto islam. Islamiin kääntymisen ajankohdasta ei ole varmaa tietoa. Suomeen tulleiden misääritataarien juurien arvellaan olevan suurelta osin suomalais-ugrilaisissa kansoissa (Meshtshera heimo) 1200–1400-luvuilta.[3].

      • lisää näistä

        Tataarit muuttivat Suomeen Venäjältä, ja muuttoliike jatkui aina vuoteen 1935 asti. Suomen itsenäistyttyä ja uskonnonvapauslain astuttua voimaan Suomen tataarit perustivat uskonnollisen yhdyskunnan, Suomen muhamettilaisen seurakunnan 24.4.1925(2).

        Suomeen saapuneet tataarit asettuivat Viipuriin. Kun kaupunki liitettiin Neuvostoliittoon, siellä asuneet tataarit muuttivat lähinnä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle, joissa tataareja asui jo entuudestaan. Suomen tataarit ovat hyvin pitkälle länsimaistuneet ja sopeutuneet suomalaiseen yhteiskuntaan menettämättä silti omaa kulttuuriperintöään.

        Suomeen saapuneet tataarit olivat jo vuosisatoja olleet venäläisten ja suomalais-ugrilaisten kansojen kanssa tekemisissä, joten sulautuminen oli melko helppoa, eritoten koska Suomi kuului muuttoaikoina Venäjään. Suomeen saapuneet misääritataarit olivat pääasiassa lähtöisin melko köyhistä oloista. Kylät kuuluivat suvuille ja poikkesivat siltä osin naapuriheimojen, mordvalaisten ja venäläisten, kylistä, joten osa misääritataarikylien asukkaista oli pakostakin muutettava elinehtojensa vuoksi pois synnyinkylistään.[5]

        Terijoelle syntyi toinen tataarikeskittymä. Kun paikkakunta liitettiin Neuvostoliittoon, sen asukkaat, myös tataarit, siirrettiin Järvenpäähän. Järvenpäässä oli jo ennen sotia asunut jonkin verran tataareja, ja jatkosodan aikana Järvenpäähän rakennettiin moskeija. Nykyäänkin Järvenpäässä sijaitsee Helsingin ja Tampereen jälkeen suurin muslimiyhteisö, joskin se on pienentynyt huippuajoista paljon.[7]

        Talvisodan syttymishetkellä islam-seurakunnan jäsenmäärä oli vajaa tuhat. Talvisodan ja jatkosodan aikana Suomen armeijassa palveli 156 yhteisön jäsentä, joista 10 kaatui ja 13 haavoittui. Suomen Islam-seurakunnan naisista otti sotiin osaa 17 lotta- ja muonitustehtävissä. Tätä osallistumismäärää on prosentuaalisesti katsottuna pidettävä huomattavana. Vuonna 1987 Suomen itsenäisyyden 70. juhlavuonna seurakunta perusti sotaveteraanirahaston. Samalla asetettiin sotaveteraanitoimikunta koordinoimaan ja johtamaan veteraanitoimintoja.
        Järjestöt

        Tataarien perustamia ovat myös kulttuurijärjestö Suomen turkkilaisten yhdistys (Finlandiya Türkleri Birligi) ja urheilujärjestö Yolduz 1945. Tataarinkielistä koulutusta järjestettiin Helsingissä vuosina 1948–1969. FTB, seuran säännöt ja sopimuskirja on päivätty Helsingissä 14. huhtikuuta 1935. Seuran sääntöjen kaksi ensimmäistä pykälää ovat seuraavat: 1. Seuran nimi on Finlandia Tûrkleri Birligi(Suomen Turkkilaisten Seura) ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. 2. Seuran tarkoituksena on: a, herättää ja edistää Suomessa asuvien turkkilaisten kansallistuntoa ja sivistysharrastusta sekä vaalia kansallista kulttuuria b, toimia Suomen turkkilaisten yhdistävänä ja edustavana elimenä. Säännöissä ei ole mainintaa tataareista.


      • Anonyymi

        Olisit vain laittanut linjin wikiin. =-O ;-)


    • ammatttitaatar

      Tattar är resande=joka tarkoittaa kulkiat ja tattar on vanhaa ruotsia ja ruotsalaiset lapset haukku kaaleitten lapsia sillä nimellä.Tänäpäivänä ne tunnetaan resande=kulkia.Näitä on ruotsis paljon ja pohjois mais mut suomen ja ruotsin kaaleet ei omista näitä vaikka moni asia heidän kieles on samaa.Faltiin,lindberg,lingren ymm on sukua tattareille ja aika läheistä.Sitten kun tulee puhetta taatar on ihan eri kun tattare.Taatar on muistaakseni venjältä lähtevä heimo tai tämä kertoo totuuden ja jos tätä ei tuu suomeksi niin sen kyllä pystyy kääntämään.Mikä tulee kaaleitten ammattihin niin joskus ihmisillä ei ollut ammattia ja vaikka monella kaaleilla on jo ammatit.Ammatti oli yleensä hevoset,peltiseppä. muistakin ammattia olen kuulut et on ollut vangin vartia,lukkari,joku toimi pappin viraas et vei sanomaa Jumalsta eteenpäin ja tästä sai nimityksen.

    • Anonyymi

      Muuten Berg on ihan yleinen valkolaisten sukunimenä.

    • Anonyymi

      Berg- niminen suomenruotsalaissyntyinen, jos niin voi sanoa, mies toimi muutaman vuoden ajan Neuvostoliiton apulaispuolustusministerinä.
      Hän ei tiettävästi ollut romaani.

    • Anonyymi

      Kiban äiti Vieno on näiten kalastaja Bergien sukuva.
      Tuolta Porvoon seudulta.

    Ketjusta on poistettu 20 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      58
      4377
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      24
      1402
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1205
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe