ensi- ja turvakotien harharetki

tarkkailua, ei tukea

"Talentia -lehdessä ollut puutu kun.. -lista ohjaa kiinnittämään huomion vauvan oireisiin. Lopussa on kuin ohimennen huomautus, ettei mikään yksittäinen oire merkitse suuntaan tai toiseen. Riittääkö se suojaamaan virhediagnooseilta?

Kun oma huomio siirtyy etsimään listan mukaisia oireita vauvasta, on jo heilahdettu pois äidin ja vauvan vuorovaikutussuhteen tukemisesta.

Sosiaalitoimen ennakkotiedot ohjaavat etsimään vikoja äidistä.

-Ahaa, vauvan kasvoilla häilähti hymy, mutta käänsikin sitten katseen pois. Ja kas, nyt imee nyrkkiä. Johtopäätös: laiminlyöty vauva, vakavia traumoja. Vaan jospa vauvan hymyilyn keskeyttikin kauempaa kuulunut hälyääni, joka jäi itseltäni huomaamatta, ja hän kääntyi ääntä kohti? Jos nyrkin sovittaminen suuhun onkin samaa löytöretkeä kuin kaikkeen muuhunkin suun välityksellä tutustuminen, minkä kädet tavoittavat?

Arvion tekijää ohjataan epäilemään äitejä: "Äiti voi teeskennellä ja vastata kysymyksiin niin kuin arvelee, että häneltä odotetaan. Vauvojen käytös kertoo enemmän." Eikö ole aivan ymmärrettävää, että tarkkailutilanteessa ihmiset pyrkivät vastaamaan odotusten mukaan? Jos on kyse ensi kertaa äidiksi tulleesta, on aivan luonnollista, että hän etsii vielä omaa tapaansa olla äiti.

Jo pelkkä tarkkailu voi häiritä äiti-lapsi -suhteen muodostumista, tukemiseksi tarkoitettu taitamaton puuttuminen myös. Äiti joutuukin miellyttämään ulkopuolisia sen sijaan, että saisi keskittyä vauvaan rennosti ja huolehtimatta muusta. Entäpä huostaanottouhan alla tai kriisissä elävä ensi- ja turvakotiin turvautuja? Onko hänen vanhemmuutensa arvioiminen edes eettisesti oikein?

Miksi ylipäänsä vauvojen hymyjä ja äännähdyksiä aletaan kerätä ja tulkita laiminlyöntioireiksi? Miksei rohkaista ja kiitetä äitejä ja luoda turvallista ilmapiiriä, jossa uskaltaa kysyä ja keskustella? Puutu kun -lista kirjaa koko joukon oireita, joita tarkatessa kuka tahansa voi joutua epäiltyjen listalle.

Vanhemmuuden ja vuorovaikutuksen suomalaista standardia ei ole tieteellisesti asetettu, vaan näkymä asiaan on katsojan silmässä. Kyse on siis puoskaroinnista ja väärien positiivisten löydösten vaara on suuri. Niiden takia voi lapsi joutua väärin perustein erotetuksi vanhemmistaan. Ensikotien alkuperäinen tarkoitus huomioiden voi syystäkin kysyä, miten tällaisen toiminnan eettisyys on punnittu. Eikö ensikodeille kuulu nuorien äitien ja perheiden tukeminen ja tukitoimien suunnittelu? Miksi se on lähtenyt harhailemaan sosiaalitoimen matkaan? Miksi se ylipäänsä arvioi vanhemmuutta, eikö pelkkä tukeminen riitä? Eikö äitiys ole mahdollisuus, johon nuorella äidillä on oikeus saada tukea?"

Leeni Ikonen

varatuomari, Sipoo

Osaavatko nykyajan hyväosaisista perheistä tulevat sosiaalialan viranomaiset tehdä muuta kuin etsiä ja kirjata vikoja köyhistä vanhemmista? Kokemukseni mukaan nykyisiä sosiaalialan "asiantuntijoita" yhdistää omahyväinen ja itsekritiikitön usko itseen ja oman alan muotivirtauksiin ja puoskarointimenetelmiin , kauhistuttava tietämättömyys, historiallisen ja yhteiskunnallisen näkemyksen puute ja halukkuus asiakkaiden yksilöpsykopatologisointiin olosuhteiden ja rakenteiden korjauksen sijaan.

6

607

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ........

      http://www.ess.fi/?article=271067
      .............
      Vanhemmuus on muodissa

      Nykyvanhempia moititaan usein siitä, että vanhemmuus on hukassa.
      Matti Rimpelä tyrmää ajatuksen heti.
      - Vanhemmuus on muodissa: luentoja pidetään, telkkarista tulee supernannyjä ja isätkin ovat paljon mukana lastenhoidossa. Vanhemmuus on tänä päivänä vain paljon haastavampaa kuin aiemmin.......................
      .............

      Tukea, ei moraalipuhetta

      Kun vanhemmuus on vaikeaa, sitä pitäisi tukea.
      - Moraalipuheita ei todellakaan tarvita: en ole koskaan tavannut vanhempaa, joka ei haluaisi olla hyvä vanhempi. Mutta perheet tarvitsevat tukea.
      Työtä pitäisi tehdä hyvinvoinnin eteen, eikä keskittyä vain häiriöihin ja kriiseihin.
      - Valitettavasti nyt hoidetaan lähinnä häiriöitä.
      Rahaa ei löydy lasten ja perheiden peruspalveluihin.

      Ja sitten taas lastensuojelumenot kasvavat kovaa vauhtia.

      - On harmi, että perheet ovat hukassa meidän järjestelmältämme.

      Terveydenhuolto, sivistystoimi ja sosiaalitoimi elävät kuin sääty-yhteiskunnassa, tiukasti toisistaan erillään. Jos lapsella on ongelmia, valtava määrä ammattilaisia voi tehdä työtä hänen kanssaan,
      mutta kukaan ei katso ja ennakoi perheen tilannetta kokonaisuutena.

      Tässäkin Rimpelä toivoo vanhempien tarttuvan toimeen.
      - Kouluterveydenhuoltoonkin kannattaa yrittää vaikuttaa.
      Vain neljä prosenttia vanhempainyhdistyksistä on osallistunut tähän.
      Vanhemmat voisivat havahtua koululaisensa "työsuojeluun" vanhempainilloissa.
      - Näihin iltoihinkin toivon kulttuurin muutosta. Vanhempien olisi syytä vaihtaa ajatuksia keskenään. Uutta ei synny, jos opettaja on ainoana äänessä...........

    • koopekoo

      Hyvää, asiapitoista kirjoitusta!

    • Lastensuojelua?

      Lasten pakkohuostaanotot oikeuden päätettäviksi. Lasten pakkohuostaanotot siirtyvät kuntien sosiaalilautakunnilta hallinto-oikeuksien päätettäväksi. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi hallituspuolueiden voimin hyväksymään lastensuojelulakiin sisältyvän päätöksentekojärjestelmän.

      Näin Helsingin Sanomat uutisoi 8.2.2007. Onko mikään muuttunut?

      http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Lasten pakkohuostaanotot oikeuden päätettäviksi/1135224904737
      ---------

      • kiinnostaa kyllä

        Miksi näitä iänikuisia linkkejä? Eikö aiheesta löydy mitään tuoreempaa?


    • Lastensuojelua?

      Kappas vaan, taas on poistettu jopa asiantuntijoiden kannaottoja, viittaan Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori J.P.Roosin kannanottoon Turvakotien väärinkäyttö.

      Googlaa - turvakotien väärinkäyttö.
      ------------

    • Anonyymi

      Hei
      Meillä on tämmöinen tilanne päällä täällä Lapissa.
      Minun tyttäreni PAKOTETTIIN vastoin tahtoaan menemään ensikotiin tai muuten hänen vauvansa otettaisiin kiireellisesti sijoitukseen!
      Hänelle ei kerrottu miksi ja minkä takia hän joutuu lähtemään! Hänellä oli tukiverkko olemassa joka ohitettiin olankohautuksella ja sanottiin ettemme tunne teitä ja pitää haastatella, ja tähän pitää saada ammattilaisen arvio. Tyttäreni on mt:n asiakas ja hänellä menee hyvin.
      Sairaalassa tapahtui niin että yksi hoitajista haukkui vastoin parempaa tietoa tyttöä narkomaaniksi. Koska hänellä oli verikokeitten takia mustelma kädessään ja hänellä on tatuoinnit. Ja meillä vahva epäily että juurikin tämä kyseinen sairaanhoitaja teki tyttärestä valheellisen lastensuojelu ilmoituksen.

      Emme tiedä mitä tehdä ja mistä saisimme apua tilanteeseen? Nämä kaksi sosiaalihuollon ammattilaista ovat sellaiset ihmiset joista monikin varoittaa

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6233
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3986
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      262
      2397
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1940
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1403
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1050
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe