kuntotarkastus ehtona ostotarjouksessa

tarkastusmaksu

teimme ostotarjouksen vanhasta omakotitalosta, lisäehdoksi asetimme ostajan hyväksymän kuntotarkastajan tarkastuksen eli tarjous raukeaa mikäli emme hyväksy kiinteistön kuntoa. välittäjä sanoi että yleensä tarkastuksen kustannukset tällaisessa tilanteessa jaetaan puoliksi ostajan ja myyjän kesken. ostotarjoukseen kirjattiin kustanusten jako em. tavalla. taloon tehtiin kuntotarkastus jossa olin itse paikalla ostajakandidaatin ominaisuudessa. tarkastuksessa talosta paljastui perustavanlaatuisia rakennevaurioita jotka ovat sitä suuruusluokaa että ostotarjouksemme raukeaa. ymmärrän että vikojen selvitessä enne kaupantekoa me ostajina vältyimme monenlaiselta harmilta ja yllättäviltä lisäkustannuksilta vaikka myyjä periaatteessa vastaakin piilevistä vioista viisi vuotta kaupanteosta. uuden talon etsintä jatkuu ja seuraavan kohteen ostotarjouksen kuntotarkastus-lisäehdon suhteen kaipaisimmekin vinkkejä kuinka se kannattaisi muotoilla ostotarjoukseen. olisiko esim. kohtuullista edellyttää että myyjä maksaa tarkastuksen kokonaan. ei kuitenkaan viitsisi toista kertaa maksaa 50-prosenttia kuntotarkastuksesta mikäli tarjous sen perusteella raukeaa, jäähän tarkastusraportin informaatio kuitenkin myyjälle eikä ostajaehdokkaalle ole siitä kaupanteon rauettua mitään hyötyä jatkossa. tässä tapauksessa kun kustannustenjako on sovittu 50-50 ilman mitään ehtoa siitä raukeaako ostotarjous niin meidän ostajaehdokkaina on ilmeisesti joka tapauksessa maksettava puolet kuntotarkastusmaksusta?

23

19685

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • - LKV -

      Itse kannatan seuraavamoista sopimismallia kuntotarkastuksen kustannuksista:

      "Myyjä tilaa ja maksaa kuntotarkastuksen. Myyjä ja ostaja päättävät yhteisymmärryksessä kuntotarkastajan suorittajasta. Mikäli kuntotarkastuksessa ei tule ilmi seikkoja, joilla olisi olennaista vaikutusta ostajan kaupasta ja kauppahinnasta päättämiseen, nostetaan lopullista kauppahintaa myyjän kuntotarkastuksesta maksamalla hinnalla."

      Eli ostokelpoisen kohteen tarkastuksen maksaa ostaja, kelvottoman tarkastuksen maksaa myyjä. Reilu peli puolin ja toisin!

      • Osta - Älä osta

        Kannatat tietysti, koska maksaja saa valita tekijän. Menetelmälläsi myyjä olisi se, joka saa aina päättää, kuka tarkastuksen tekee. Ja välittäjältähän löytyy lista niistä tarkastuksen tekijöistä, joita kannattaa ehdottomasti käyttää, eikös löydykin? Vain täysin hoopo ostaja suostuu tuollaiseen.

        Enemmänkin ostajien olisi hyvä pikkuhiljaa alkaa ymmärtämään, että asunnon ostaminen ei todellakaan ole ilmaista lystiä. Asunnon ostoon myös liittyy liuta riskejä ja epävarmuustekijöitä, jotka vaan tulee sietää. Jos ei siedä, niin sitten täytyy olla ostamatta. Jos ostajan budjetti menee sekaisin parista-kolmesta tarkastustaksasta, niin sanoisinpa, että vuoden päästä on talous jo melko tiukalla. Korot tuskin laskevat.


    • nnnnnnnnnnnnnccccccc

      hei. kysy myyjältä että maksaa koko tutkimuksen , jos ei, niin kannattaa puhua torilla ääneen miksei ostettu sitä taloa

    • Tuota tuota...

      Se, että myyjä maksaa tarkastuksen jos sen perusteella kauppa peruuntuu, ja ostaja taas jos kaupat tehdään, kuulostaa ihan reilulta, mutta:

      Sen tarkastuksen kirjattu lopputulos kun ei ole että "hyvä talo, kannattaa ostaa" tai "ihan susi, älä osta", niin sittenpä väännetäänkin kättä siitä, että millainen havainto se on sen kaupan peruuntumisen peruste.
      Jos siinä havaitaan joku rempallaan oleva ovenkahva tms., niin ostaja sitten toteaa että tuon takia en osta, myyjä maksakoon koko homman...
      Ja varmaan aika mahdotonta etukäteen määritellä sitä ratkaisevaa tekijää joka kääntää vaakaa suuntaan tai toiseen.

      Joku ilkiö voisi siis kettuillessaan olla ostelevinaan taloja ja teetellä kuntotarkastuksia ihan ajankulukseen, meitä kun on kaikenlaisia hiihtelijöitä täällä.

      Itse jos olisin taloa myymässä niin teettäisin sen tarkastuksen jo alkumetreillä omaan piikkiin ja esittelisin tuloksia rinta rottingilla ostajakandidaateille. Tai unohtaisin koko myynnin ja alkaisin korjata tai purkaa taloa, tuloksesta riippuen :)

      • Entinen ostaja...

        Ostajan kannattaa itse hoitaa ja maksaa kuntotutkimus. Jos myyjä on jo teettänyt sen valmiiksi, ei siihen ole pätkääkään luottamista. Myyjältä on saatava lupa siihen ja sovittava kuka maksaa tutkimuksessa porattujen reiken yms. paikkauksen, jos kauppoja ei synnykään. Nämä kaikki asiat kannattaa sopia jo ostotarjouksessa kirjallisesti ja syyt mitkä johtavat kaupanteon peruuntumiseen.
        Lain mukaan kaupanteon voi perua vaikka allekirjoitustilaisuudessa vaikka mitään vikaa ei rakennuksesta olisi löytynyt. Tällöin ostotarjouksen tekijä joutuu maksamaan lain säätämiä korvauksia myyjälle ja kiinteistövälittäjälle, ellei muuta ole ostotarjouksessa mainittu. Ostajan pitää muistaa myös, että käsiraha pitää olla mahdollisimman pieni tai ei lainkaan. Sen takaisin saaminen voi kestää pahimmassa tapauksessa vuosia, vaikka ostokohteessa olisikin ollut kaupan peruuntumiseen johtava virhe.


    • fitfifit

      Meillä on aina tehty niin, että ostaja ja myyjä pistävät tarkastuksen 50-50, ellei vikoja löydy, jotka voivat purkaa kaupan. Jos vikoja löytyy, niin myyjä maksaa (koko summan) tarkastuksen.
      Tämä on itsestäni kaikista paras systeemi.

      • Anonyymi

        Mielestäni sana ei tässä toimi. Asioista voi sopia ja tuleekin sopia kirjallisesti tapaus kerrallaan. Vanha kauppatapa. 😉


    • kaikenkokenut_pianis

      Sovi asiat ennakkoon. Mielestäni hyvä tapa toimia tuo 50 / 50, koska talonostaja yleensä tekee loppuelämän mittaista päätöstä ja näin ollen pieni raha maksaa 50% jos onkin "läpimätä"

    • Ostajax

      Erään kiinteistöfiman tarjouskaavakkeessa lukee näin:
      "Jos ostaja kieltäytyy tarjouksen hyväksymisen jälkeen tekemästä lopullista kauppaa, ja tarjousta ei ole tehty ja hyväksytty maakaaren 2 luvun 1§:n edellyttämässä muodossa (siis kaupanvahvistajan vahvistamana, oma lisäykseni), ostaja on velvollinen korvaamaan myyjälle kaupantekoon liittyvista tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset maakaaren 2 luvun 8§:n mukaan."

      "Korvattaviin kustannuksiin sisältyvät myös kaupan valmistelusta välitysliikkeelle aiheutuneet kohtuulliset kustannukset ja korvaus ja tehdystä työstä."

      Saman ostotarjouksen takasivulla lukee lisä tietoa tuon ensimmäiseen kohtaan nähden, eli näin:

      "Ostajan vetäytyessä aiheettomasti sopimuksesta tällaisia kustannuksia ovat myyjälle kaupan valmistelusta aiheutuneet suoranaiset kulut, esim. myyjän välitysliikkeelle toimeksiantosopimuksen perusteella maksama korvaus."
      JA VIELÄ TÄMÄ:
      "Välitysliikkeellä ei ole oikeutta korvaukseen suoraan sopimuksesta vetäyneeltä ostajalta."

      Eli tarjouksen alkupäässä lukee, että OSTAJAN pitäisi korvata myös välitysliikkeelle kustannuksia ja korvauksen tehdystä työtä, mutta takasivulla sitten lukee, että VÄLITYSLIIKKEELLÄ EI OLE oikeutta saada korvauksia ostajalta.

      MITÄ TUOSTA PITÄISI AJATELLA?

      Ei oikein innosta jättää tarjousta talosta, jos siitä löytyykin jotain häikkää kuntotarkastuksessa, mutta se häikkä ei olekaan tarpeeksi pahaa, joten kaupat pitäisi tehdä tai sitten, jos ostajana kuitenkin peruu tarjouksen, niin tulisi kovat kustannukset maksettavaksi.

      • Tuohan on selkeästi laiton muotoilu. Ostaja voi aina vetäytyä kiinteistökaupasta (ellei määrämuotoista esisopimusta ole tehty) maksamalla myyjälle aiheutuneet kohtuulliset kulut. Myyjä ei myöskään ostajan vetäytyessä voi joutua maksamaan mittä välitysliikkeelle, koska välitysliike on oikeutettu enintään puoleen ostajan maksamasta käsirahasta tai vakiokorvauksesta, joka jää myyjälle. Kiinteistökaupassa niin ei voi käydä, eli ostajan vetäytyessä ei välitysliike ole oikeutettu veloittamaan myyjältä mitään. Tilanteessa, jossa myyjä vetäytyy kaupasta, syntyy välitysliikkeelle palkkio-oikeus (edellyttäen, että näin on toimeksiantosopimuksessa sovittu), mutta se ei ole tarjouksentekijän ongelma.

        Tuollaisesta muotoilusta kannattaa kannella AVI:lle.


      • Ostajax

        Kiitos sinulle Välittäjä_LKV.

        Itsekin ajattelin, ettei tuo voi pitää paikkaansa ja kyselin sitä Habitan myyjältä, mutta hän väitti kiven kovaan ansaitsevansa esim. korvaukset tehdystä työstä, jos ostaja vetäytyy kaupasta liian löysin perustein.

        En edes uskoisi koko juttua, ellen itse olisi tuota ko. firman asiakirjasta nimeltä KIINTEISTÖN OSTOTARJOUS/ESISOPIMUS lukenut.

        Edelliseen viestiini kirjoitin ko. asiakirjan tekstistä ostajan korvausvelvollisuuteen liittyvät asiat sanatarkasti.

        Ainoastaan ao. kohta oli oma lisäykseni:
        (siis kaupanvahvistajan vahvistamana, oma lisäykseni).

        Ko. lomakkeen takana lukee otsikko: OTTEITA HYVÄSTÄ VÄLITYSTAVASTA.
        "Ostajan vetäytyessä aiheettomasti sopimuksesta tällaisia kustannuksia ovat myyjälle kaupan valmistelusta aiheutuneet suoranaiset kulut, esim. myyjän välitysliikkeelle toimeksiantosopimuksen perusteella maksama korvaus."

        Vähän eri sanoja käyttäen takasivulla siis kerrotaan, että ostajan pitäisi korvata myyjälle välityspalkkio, joka myyjän pitäisi maksaa välittäjälle, vaikka välittäjä ei saisi myytyä myyjän taloa, koska ostaja peruu tarjouksensa, jota kaupanvahvistaja ei ole vahvistanut.

        Olenko ymmärtänyt oikein?

        Miten ko. firma kehtaa tuollaista asiattomuutta sinne laittaa? Eihän myyjän, eli kiinteistön omistajan todellakaan tarvitse mitään välityspalkkiota maksaa välitysfirmalle, jos välittäjä ei ole saanut myyjän taloa/kiinteistöä edes myytyä - miten sitten ostajan pitäisi välityspalkkio myyjälle/kiinteistön omistajalle korvata???

        Ei oikein herätä luottamusta. Kuinkahan moni on firmalle maksanut sanktioita ihan aiheettomasti.
        Pitänee lähettää kopio ko. kiinteistön ostotarjouksesta AVI:lle kysymysten kera.


    • MietteliäsM

      Onkohan yleisestikin kiinteistöfirmoilla virheellisiä, vähän lainvastaisia tekstejä tarjouskaavakkeissa ja kauppakirjoissa?

      Pitääkö ottaa lakimies mukaan, kun lähtee tarjousta kirjoittamaan välittäjän kanssa?

    • Ostohalua

      Kannattaa aina pyytää tarjouskaavake kotiin mukaan, että saatte siihen rauhassa tutustua ennen kuin menette välittäjän kanssa sitä täyttämään. Välittäjät osaavat kyllä sopivan nopesti lukea, ohittaa ja selittää jonkun kohdan niin, ettei ostaja siitä huolestu, mutta myöhemmin ostaja huomaakin, että tulipa kirjoitettua nimet alle paperiin vähän hätiköidysti, eikä olisi sitä allekirjoittanut, jos olisi asian oikein ymmärtänyt.

      Myyjän hyväksymä tarjous on sopimus ostajan ja myyjän välillä ja myyjä voi myös nostaa ko. sopimuksen perusteella siviilikanteen, eli vaikka kaupanvahvistaja ei ole kiinteistön tarjousta vahvistanut, voi ostaja vaatia tiettyjä kuluja/korvauksia/sanktioita, jos ostaja peruu tarjouksen sitten, kun kuntotarkastajan on talon huonokuntoiseksi tai vaikka 3000 euron remppaa vaativaksi. 3000 euron remppa ei välttämättä ole vielä riittävän kallis remppa, jotta ostajalla olisi kauppa oikeus perua.

      Olkaa tarkkana ja miettikää.

      Eräällä välittäjällä on usein ollut tapana sanoa, kun joku talo on ollut 1-2 päivää myynnissä, ettei kannata järkätä yksityisnäyttöä meille, kun emme enää ehdi jättää tarjousta, sillä käytännössä on jo selvää, että talo menee ensimmäiselle tarjouksen jättäneelle. Sitten ko talo menee kaupaksi 2-3 viikkoa myöhemmin. Tuleeko mieleen, miksi välittäjä toimii noin?

      Jatkossa aion tehdä niin, että jos tämä sama. välittäjä taas jonkun hyvän talon kohdalla väittää, että talo on käytännössä myyty, eikä suostu järjestämään näyttöä taloon, niin vien kirjeen talon omistajille ja kerron välittäjän käytöksestä ja pyydän ottamaan minuun yhteyttä, jos haluavat tietää, mitä olisin valmis tarjoamaan heidän talostaan.

      Talon omistajalla on oikeus tietää, millaista peliä välittäjä pelaa. Ehkä hänen kamunsa, uskonveljensä tms. tarvitsee ko. talon, jolloin muka muita kiinnostuneita ei ole. Välittäjä myös itse päättää, kenen tarjouksen hän vie talon omistajalle.

      Harmittaa kun pari hyvää taloa meni sivu suun, kun ko. välittäjä ei näyttöä meille järkännyt, vaikka oma kotimme on myyty ja rahat on valmiina uuden kodin ostoa varten.

      Omakotitalojen omistajat voisivat vähän katsella tori.fi:n ja kauppojen ilmoitustauluja tarkemmin, eikä kannata pelätä kun jotkut välittäjät valehtelevat, että on vaarallista tehdä talokauppaa ilman välittäjää, sillä kaupanvahvistaja ei hyväksy kauppakirjaa, joka on laittomasti kirjoitettu. Ottakaa myös kunnollinen kuntotarkastaja taloanne tutkimaan.

    • Tarjousehdotus

      Tarjosimme eräästä talosta täyden hinnan ehdolla, että myyjä maksaa kuntotarkastuksen, JOS talossa on jotain kaupan estävää häikkää ja me maksamme tarkastuksen, JOS talo on ostettavassa kunnossa.

      Myyjän vastatarjous oli, että suostuu kauppaan vain, jos maksamme kuntotarkastuksen puoliksi siinäkin tapauksessa, että talosta löytyy jotain häikkää.

      Mielestämme se oli osoitus siitä, ettei myyjä luottanut talonsa kuntoon, kun ei ollut valmis ottamaan riskiä, että maksaa kuntotarkastuksen, jos jotain häikkää on. Emme suostuneet vastatarjoukseen.

      Mietityttää, miksi ihmeessä myyjä ei suostunut ehdotukseemme. Jos talo olisi ollut suht ok, eli ostettavassa kunnossa, myyjä olisi saanut hintapyyntönsä verran rahaa ilman mitään tarkastuskuluja.

      • pellet_pois

        Myyjä teki ihan oikein. Ei pidä lähteä maksamaan tutkimuksia heti, kun joku pelle tulee ja sanoo, että ehkä minä jopa voisin tämän ostaa.

        Parhaat sankarit ovat OK-taloa ostamassa ja asia on yhtä pikkuseikkaa vaille. Se pikkuseikka on ulkomaankomennuksella oleva aviopuoliso, joka on tästä kämpänvaihdosta täysin tietämätön. Yllättäen näistä ei toista kertaa kuulukaan, vaikka piti olla 99,99 % varmat kaupat tulossa, vain pieni muodollisuus puuttui.

        Luonnollisesti nuo olivat sitä mieltä, että kohde piti heille välittömästi varata eli ottaa pois myynnistä. Kaupat vaan sovittaisiin muutamaa viikkoa myöhemmin.

        Kun ostajakandidaattikin joutuu laittamaan rahaa likoon, tämä karsii pellet pois.


    • eeroerkkiee

      Poikani perhe osti rintamamies -talon ja asettivat kaupan ehdoksi kuntotarkastuksen. Valitsivat yhdessä myyjän kanssa kumpaankin miellyttävän tarkastajan, tämä on minusta ainoa oikea tapa, että saadaan kummallekin osapuolelle ( välittäjälle) vieras, puolueeton tarkastaja.

      Talosta löytyi paljonkin korjattavaa, korjauksiin laskettiin menevän rahaa n. 50 t ja sen verran talon hintatarjousta pudotettiin ja myyjä sen hyväksyi. Tuo tarkastaja on sen jälkeen ollut hyvänä neuvonantajana, saivat ikään kuin kaupan päälle hyvän korjaussuunnitelman mitä ja missä järjestyksessä ja miten korjataan.

    • Tyytyväinenmyyjä

      Suosittelen käyttämään tässä tilanteessa oikeudellista apua. Näin vältyt isommilta ongelmilta ja talon myyminen onnistuu ongelmitta. Itse käytin lakitoimistoa apuna myydessäni vanhahkoa omakotitaloani ja saamani palvelu oli ensiluokkaista. En olisi varmaankaan ominpäin onnistunut yhtä "puhtain paperein" myynnissä ilman heidän apuaan.
      Tuossa linkki käyttämäni toimiston Facebook-sivuille: https://www.facebook.com/LakiasiaintoimistoKariUotiOy/

    • Petsku184

      Edullisen kuntotarkastuksen saa ainakin PK-seudulla: www.kunnontarkastus.com !
      Hinta on 500e / kuntotarkastus ja nykyisin kaikki myytävät, erityisesti vanhemmat talot kannattaa kuntotarkastaa ennen myyntiä niin myyjän kuin ostajankin turvan varmistamiseksi. Hinta ei edes ole paha ja tuskin omakotitalon ostajan tai myyjänkään budjetissa tuntuu. Omat suositteluni!

    • Toinen_LKV

      Sinulle Ostohalua:

      Toivottavasti löysitte itsellenne sopivan talon. Mutta jos joku muu ihmettelee välittäjän toimia tuossa (ei ota vastaan tarjousta ja talo vielä myynnissä pari viikkoa), niin tiedoksi, että se on alalla ihan normi käytäntö. Kun talo tulee myyntiin ja siitä tehdään tarjous, jonka myyjä hyväksyy, on käytännössä sovittu jo kaupoista. Mutta talo pidetään myyntilistoilla, kunnes kuntotarkastus on tehty. Jos tehty tarjous on käsirahallinen, ei välittäjällä ole oikeutta ottaa vastaan uutta tarjousta. Jos käsirahaa ei ole maksettu, teoriassa voisi vastaanottaa, mutta saattaa olla, että myyjän kanssa on sovittu, että katsotaan keskeneräinen tilanne kuntotarkastuksineen loppuun.

      Joskus saattaa olla myös niin, että kaupan ehtona on oman asunnon myynti. Silloin myyjän kannattaa pitää talo myynnissä niin kauan, että tuo ehto toteutuu. Silloin sitä toki esitellään sinä aikana myös muille halukkaille.

      • Ostohalua

        Kiitos Toinen_LKV - enpä tiennytkään tuota. Hyvä, kun kerroit. :)

        Voisihan se välittäjä tosin vähän perustella, miksi ei suostu järkkäämään yksityisnäyttöä enää parin päivän kuluttua talon myyntiin tulosta.


    • itemyyn

      Mihin tarvitaan kiinteistön välittäjää? Itse olen myynyt suoraan ilman välittäjän apua ja hyvin onnistuu. Voit laskea myynti hintaa välittäjän palkkion verran ja saat myydessäsi käteen saman kuin muutenkin. Ostaja maksaa kaupanvahvistajan palkkion (120€ ?) Rehellisyys kannattaa esittelyssä, on kivampi jos ostaja tulee kadulla vastaan, kun ei tarvitse vaihtaa kadun toiselle puolelle. Ostajissakin on monenlaisia, toisten kohdalla riittää reilu kädenpuristus, kaupanvahvistamiseen ja toisten kohdalla 2-3% käsiraha.

      • itemyynti

        Miksi muuten välittäjät eivät salli myyjän olevan paikalla esittelyn aikana? Myyntisopimuksen teon aikana kyllä kysellään tarkkaan kohde tiedot, mutta kertooko välittäjä ostaja ehdokkaalle kaikki tiedot? Eppäillä soppii. Omistajalta voisi ko. tilaisuudessa kysellä tarkkaan. Jos itse myytte sopparin päättymisen jälkeen, niin muistakaa 6kk karenssi,ettei välittäjä kuori välitys palkkiota päältä.


    • Anonyymi

      Siis alussa sanottiin että osapuolet maksaa puoliksi
      Eikö selvää. Maksetaan puoliksi.

      Mutta silllinhan myyjällä ei ole oikeutta l äyttää raporttia jatko markkinoinnissa kun se on m y ös peräänt y ne osajan o maisuutta.
      Elikkä myyjäl ö ä ei ole tällöin raportin kokonaista omistusta.

      K u llähän tietenk i n k okainen tajuaa minl ämi l äinen y alo
      Mistä tehty puu betoni
      Ei vanha y alo koståkaan uuden veroinne .

      Hyvä kun edes asumiskelpoinen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1873
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1436
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe