6 vuotiaan uhma

väsynytäippä

Kertokaa hyvät ihmiset mitä teen 6 vuotiaalle tytöllemme millä on aivan karmea uhma ikä. Jokainen päivä on yhtä riitaa ja väittelyä, jokaisesta asiasta. Sinänsä inhottaa tilaane kun vieressä on katsomassa kaksi nuorempaa lasta, jotka mallia ottavat jokaisesta tilanteesta.
Kerrompa tarkemmin. Meillä aamu alkaa noin 06.30 josta alkaa tinkiminen ensimmäinen on päälle laitto johon kuluu aikaa niin että tyttö juoksee taksiin kun on myöhästyä taksi lähtee 08.40. Neidin kotiin saavuttua saan sanoa heti ulkovaatteiden paikalleen laitosta. Neitillämme on tapana jättää kaikki siihen kohti mihin sen kädestään jättää. Kun asiasta huomauttaa alkaa mahdoton sättiminen -sä et mua komenna! - oot! -mulla on inhottavin äiti!
*lattialle syleskelyä *tavaroiden heittelyä *pahimmillaan jopa huitasee ohi mennessään. Joka ilta nukkumaan mennessä menee 1-2 tuntia ja joka ilta herättää myös mennessään "vahingossa" pikku sisarensa.

Tämä on joka päivästä, olemme kokeilleet jäähy penkkiä, koti arestia ja lukuisia keskusteluita. Ilman tulosta :(

Kaiken huippu on kun meillä on vieraita tai olemme jossain kylässä niin tyttö on kun enkeli, auttaa minua ja osaa kaikkein parhaat käytös tavat

12

6037

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • spotis.-.

      No...illalla vaatekaapista vaihtoehto yksi ja kaksi sängylle "noista otat toisen"ja puet sen, säästyy muutama tuokio siinä.
      Kotiinpalattua kun jättää vaatteensa lattialle, anna olla siinä. Kun niitä sitten tarvitsee, eikä löydy, sano en tiedä, en ole koskenutkaan! Älä passaa! Vaadi tekemään jotakin pientä...koska se kuuluu tehdä, jokainen osallistuu kykyjensä mukaan kotitöihin, ja hänen työnsä on se omien vaatteitten laitto.
      PS: Anna joku päivä oikeasti myöhästyä taksista, niin likkaa ottaa varmasti aivoon eikä myöhästy toiste! Siperia opettaa!
      Ja jätä se turha ratkutus, jos ei tee...anna olla.

      • Uhmaikä

        Meillä auttoi seinäalmanakka. Ei ihan tuota ongelmaa ollut, mutta joissakin jatkuvissa riidanaiheissa auttoi punainen rasti seinäalmanakkaan, kun päivä oli mennyt hyvin.
        Sitten laskettiin rasteja ja iloittiin, kun niitä oli monta tällä viikolla, tai vähän harmiteltiin, jos viime viikolla oli enemmän.

        Esim. kun takki ja kengät oli naulassa eikä eteisen lattialla, niin hieno rasti allakkaan! Ja joskus yllätyspalkintona lettukestit, kun oli niin monta rastia.

        Kyllähän ne vanhat konstit: uhkaus, lahjonta ja kehuminen ovat sitä kasvatusta, johon kaikki sorrumme.
        6-vuotias voi tosiaan olla hankala.


    • eskarilaisella

      tapahtuu huimaa kehitystä joten tuo uhma on ihan normaalia.Huomaatteko tarpeeksi häntä ilman ainaista marmatusta,tulee helposti kierre että toiselle puhuu vain negatiivisia asioita.Ehkäpä kyläilessä häntä huomataan enemmän niin käyttäytyy erilailla.En ottaisi tuosta vaatejutusta niin suurta stressiä,korjaa ulkovaatteet vaikka itse,varmasti taas jossain vaiheessa alkaa tekemään sitä itsekkin.

    • lapsosiayykaakoo

      Kannattaa varmistaa ettei eskarissa esim kiusata, pelota tai muuten ole jotain pielessä, sellainen usein purkaantuu kotona kuvailemallasi tavalla.

      Meillä lapsi menetti telkkarinkatseluoikeuden viikoksi, kun yritti puhua minulle tuolla tavalla. Sellaista ei yksinkertaisesti pidä hyväksyä ja siitä pitää seurata tuntuva rangaistus. Varoita ensin poistavasi jotain lapselle tärkeää tietyksi ajaksi ja ellei tehoa, tee se heti oikeasti, saat näin sanoillesi tehoa. Vältä turhaa pajattamista vähemmän tärkeistä asioista. Tähän aikaan vuodesta tehoaa sekin kun sanoo, että tontut katselevat ikkunasta ja kirjaavat kaiken ylös! ;)

      Itse laitan lapselle aamulla vaatteet valmiiksi sängylle ja vieläpä oikein päin ja pukemisjärjestykseen. Lapsi on opetellut heti ensimmäisestä päivästä alkaen tietyn järjestyksen ja noudattaa sitä, tosin hoputtamalla mutta kuitenkin. Ensin puetaan, sitten vessaan ja hampaiden pesu, ulkohousut, kengät ja takki päälle, sitten syömään ja samalla tehdään kampaus, syömisen jälkeen pipo,hanskat ja reppu ja sitten ulos odottamaan taksia. Meillä on niin kiukkuinen taksikuski, että muksu pelkää tosissaan taksista jäämistä...

      Kysele kuulumiset heti eskarin jälkeen ja komenna vasta sitten laittamaan vaatteet naulakkoon. Mieti olisitko itse vihainen, kun joku olisi aina kotona huutaen ja moittien vastassa! Kaiken a ja o on nukkumaan meno ajoissa. Tuon ikäinen ei vielä ymmärrä kunnolla ajankulua, joten hänet voi ihan hyvin laittaa esim tuntia aiemmin nukkumaan, että jaksaa aamulla herätä pirteämpänä (meillä aletaan valmistautua 19 jälkeen nukkumaan). Kannattaa suosia rutiineja ja rauhoittaa illat muilta menoilta. Kavereita voi kutsua silloin tällöin kotiin, rauhalliset leikit väsyttävät lasta sen verran että nukkuminen voi helpottua, kaverin aikana ei niin kehtaa kiukutella!

      • Mummu ***

        Joulupukki voi kirjoittaa kirjeen ja kertoa, että tontut ovat nyt liikkeellä.
        Kirje ei saa olla uhkaava, vaan iloinen toivotus, että tavataan sitten jouluna.

        Meillä se ainakin oli mukava tuki väsyttävän kaamoksen kestäessä.


      • Pauliinaniska

        Kyllä joutuu mustalle listalle tuolla käytöksellä.


    • kamalakäytös

      Tyttö rääkyy ja kirkuu, kun ei mene toivomallaan tavalla. Voi lyödä sisariaan tai äitiä, olen nähnyt. Mielestäni tuollaista käytöstä ei pitäisi missään tapauksessa hyväksyä. Tärkeä asia pois, sitä mieltä olen.

    • Hei väsynytäippä


      Kerrot perhearjestanne, jossa on kaikkia osapuolia uuvuttavia ja lapasesta lähteneitä tilanteita.
      Vanhemmuuteen ja erilaisista tilanteista selviämiseen kannattaa hakea tukea ja ohjausta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Oman kuntasi perhetyöstä, neuvolasta kannattaa viipymättä hakea apua. Kyse on siitä, että löydetään uusia toimintamalleja entisten toimimattomien tilalle. Rangaistukset ja jäähypenkit eivät ole nykyisen ymmärryksen mukaan missään nimessä suositeltavia kasvatuskeinoja. Vanhemman tulee saada tilanne hallintaan muilla, terveillä ja tukevilla keinoilla. Asiaan voi vaikuttaa! esim. perhetyöntekijä voi tulla kotiin kanssa miettimään miten kulloisessakin tilanteessa voisi toimia uudella tavalla. Uusia taitoja ja tapoja omaksumalla edesautatte muutosta, joka kyllä sitten toteutuessaan nopeastikin palkitsee ja auttaa kaikkia.

      Merja, diakoni.

      • Kommentoija69

        Lapsia ei siis saa diakoni Merjan mukaan rangaista millään tavoin. Mielestäni sellainen ajatus ei ole mistään kotoisin. Pahoista teoista täytyy tietenkin olla seuraamuksia, koska maailma toimii niin. Jos kasvattajat eivät lapselle tuota asiaa lainkaan opeta, siitä ei seuraa mitään hyvää. Rangaistusten täytyy tietenkin tulla ainoastaan tahallisista teoista, niiden pitää olla järkevässä suhteessa tekoon eikä niihin saa sisältyä fyysistä tai henkistä väkivaltaa. Hyviä rangaistuksia voivat olla esimerkiksi peliajan, liikkumisvapauden tai viikkorahojen menettäminen tai toruminen. Rangaistusten tulee olla johdonmukaisia ja ne tulee langettaa aina, kun aihetta on. Johdonmukaiset rangaistukset jäävät paremmin mieleen eikä niiden tarvitse olla yhtä ankaria kuin jos ne eivät seuraa varmuudella. Rangaistavia asioita ei saa olla liikaa ja asioiden rangaistavuuden täytyy olla hyvin perusteltua. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse sitä pienempi osuus hänen teoistaan on tahallisia. Rangaistukset täytyy perustella selkeästi ja ymmärrettävästi. Lapselle pitää olla etukäteen selvillä mitkä teot ovat rangaistavia ja miksi. Osalla kielletyistä ja rangaistavista teoista on uhri, jolle ne tuottavat kärsimystä. Tällaisia tekoja ehkäisee empatiakyvyn opettaminen lapselle, jolloin rangaistuksen uhkaa ei välttämättä lainkaan tarvita. Mutta ajatus, että rangaistuksen uhkaa ei tarvita lainkaan ihmisten käyttäytymisen ohjaamiseen, on silkkaa haitallista huuhaata.


    • Hei kommentoija69

      Kyselit, eikö minun mielestäni saa rangaista lasta. Kyse ei kuitenkaan ole minun mielipiteistäni, vaan siitä, mitä nykyään kasvatuksesta, psykologiasta, ihmissuhteista yms tiedetään. Kasvatusta tutkitaan monista eri perspektiivesitä käsin.
      Esimerkiksi aikaisemmin jopa kasvatuksessa suositeltiin jäähypenkkiä, nyt ymmärretään sen olevan paitsi vahingollinen, myös tehoton ja vaikuttamaton ratkaisu. Jäähy ei lisää toivottua käytöstä, mutta vahvistaa lapsen häpeäkokemusta.

      Rangaistus on eri asia kuin seuraamus. Jos esim. pelleilee tahallaan ohjeista huolimatta jäätelön kanssa, jätski voi pudota maahan ja sitten ollaan ilman jäätelöä. Se on seuraamus, joka opettaa lasta ja on looginen. Jos taas lapselta otetaan jäätelö pois, koska hän kaksi päivää aikaisemmin pamautti kaveria lapiolla päähän tarhassa, onkin kyse rangaistuksesta joka ei opeta lapselle toivottuja asioita. Ei-toivottuun käyttäytymiseen pitää puuttua heti ja lopettaa se antamalla toivotun käyttäytymisen kehoituksia. Yhtenä esimerrkinnä lapselle ei niinkään tule sanoa esim. 'älä pelleile ruualla' vaan toimintaohje 'syödään ruokaa siististi'.

      Kasvatus on se maailman toiseksi vaikein asia. Eri kulttuureissa ja eri perheissä ja eri historian aikana on vaalittu erilaisia käytänteitä.
      Itse en usko rangaistuksen opettavan lapselle mitään. Se vain on omiaan synnyttämään negatiivisen noidankehän ja vahvistaa lapsen kokemusta itsestään huonona. Selkeät ja reippaat ohjeet taas vahvistavat osaamisen ja pärjäämisen kokemusta. Miten päästä toivottuun lopputulokseen kuten vaikka saada vaatteet päälle fiksusti aamukiireessä, vaatii usein mielikuvitusta, luovuutta ja valmiiden ennakkoasetelmien purkamista. Rajat ja rakkaus. Vain pari sanaa, mutta miten vaikeita ne ajoittain ovatkaan.

      Merja, diakoni

      • Kommentoija69

        "Rangaistus on eri asia kuin seuraamus."

        Rangaistus on yhdenlainen seuraamus. Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja Suomessa on muuten 15 vuotta. 15-17 -vuotiaille voidaan antaa lain määräämä rangaistus heidän tekemistään rikoksista, vaikka nämä ovat alaikäisiä.

        "Jos esim. pelleilee tahallaan ohjeista huolimatta jäätelön kanssa, jätski voi pudota maahan ja sitten ollaan ilman jäätelöä. Se on seuraamus, joka opettaa lasta ja on looginen. Jos taas lapselta otetaan jäätelö pois, koska hän kaksi päivää aikaisemmin pamautti kaveria lapiolla päähän tarhassa, onkin kyse rangaistuksesta joka ei opeta lapselle toivottuja asioita. Ei-toivottuun käyttäytymiseen pitää puuttua heti ja lopettaa se antamalla toivotun käyttäytymisen kehoituksia."

        Esittämällä kaksi esimerkkiä, joista jälkimmäinen on olkiukko, et vakuuta ketään.

        Ensimmäisessä seuraamus johtuu luonnonlaeista (painovoima). Yhteiskunnassa noudatetaan lukuisia periaatteita ja sääntöjä, jotka ovat täysin keinotekoisia ja sopimuksenvaraisia ja jotka ovat voimassa vain siksi, että ihmiset opetetaan noudattamaan niitä ja osittain koska niiden rikkojia rangaistaan.

        Mitä muuten ajattelit tehdä, jos tarhaikäinen, joka lyö kaveria päähän lapiolla, ei usko kieltoja vaan toistaa tekonsa kerta toisensa jälkeen?

        Rangaistus on muuten sekin, että toisia lapsia lapiolla lyövältä lapselta otetaan tekojensa seuraamuksena lapio pois loppupäiväksi. Tämä rangaistus on välitön seuraamus teosta, jonka tarhaikäinenkin helposti ymmärtää varsinkin, kun asia hänelle selitetään. Rangaistuksen ja teon välisen ajallisen ja muunlaisen yhteyden on tietenkin oltava sitä lyhyempi ja selkeämpi mitä pienemmästä lapsesta on kysymys. Kuten jo aiemmassa viestissä sanoin, rangaistukset täytyy perustella selkeästi ja ymmärrettävästi.


    • nytjohellittää

      Hei, tuossa aiemmin on ollutkin hyviä neuvoja tilanteisiin. Meillä toimi tuossa ulkovaate- ja kenkätaistelussa se, että kerroin ihan rauhallisesti, että hänen kamppeensa täyttävät koko eteisen ja jollei hän korjaa niitä naulakkoon, niin heitän ne tästä lähtien kuistille. Jouduin tekemään sen noin 8-9 kertaa, ennen kuin tilanne rauhottui. Aamulla oli ikävä hakea kylmät kamppeet päällensä kuistilta ja ehkä silläkin oli vaikutuksensa. Muiden perheenjäsenten haukkumisessa ja läpsimisessä meillä oli täysin nollatoleranssi, ei telkkua tai läppäriä 2-3 päivään, riippuen rikkeestä. En haukkunut, karjunut tai nimitellyt, pidin ranteista kiinni, jos yritti läpsiä ja ilmoitin että jatketaan siten vaikka aamuun asti. Pysy tyynenä, aikuisen ei pidä mennä lapsen raivoon mukaan. Fiksu mukula osaa kyllä käyttää sitäkin hyväkseen jos saa vanhempansa räjähtelemään.. Ja ota huomioon, että kaikki mitä nyt teet toistuu vielä pienempien kanssa, hyvä malli nyt on kultaakin kalliimpaa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2062
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1604
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe