Miten myydä talo jolla kosteushistoria?

5v vastuu

Miten tällaisen kosteusvauroihistoriaisen talon voi myydä? Talossa on matala sokkeli (ja tietenkin maanvarainen laatta) mikä on aiheuttanut kosteuden nousua. Nyt kosteusmittaukset näyttävät että kuiva on (korjauksia tehty) mutta en oikein luota tuohon. Miten tällaisen talon voi myydä rauhallisin mielin? Jos asia tehdään myyjälle selväksi niin voiko hän myöhemmin (jos jotain asin tiimoilta ilmenee) vedota siihen ja joudumme maksamaan korjaukset? Jos talo on vaikkapa 200 000e arvoinen niin paljonkohan sen hinta laskee siitä alaspäin kosteusongelmien takia?

17

2703

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • talo kauppa

      Myynti on helppoa. Kerrot ostajalle reilusti, mikä on tilanne ja pyydät kuntotarkastajaa myös kirjaamaan tiedot kuntotarkastusraporttiin. Tällöin kaikille osapuolille on selvää, että mistä ollaan kauppaa tekemässä. Jos haluat olla 100% varma, tilaa ensin homekoirat paikalle (nämä selvittävät, että mistä kannattaa rakennenäytteitä ottaa). Jos homekoirat löytävät hometta, niin pyydä jotain virallista firmaa ottamaan näytteet ja analysoimaan ne virallisessa labrassa.

      Homekoirat maksanevat ehkä 500 euroa, tutkimus ehkä 1500 euroa. Tämä on prosentti asuntosi hinnasta (200 000).

      Kun ostajakandidaatti saa tälläiset laput käteensä (toki kuntotarkastuksessa ostaja kannattaa olla mukana), niin sitten jälleen kaikille on selvää, että mistä ollaan kauppaa tekemässä.

      Tällätavalla meneteltynä ei tule yllätyksiä ja ostajakin tietää, mitä ostaa. Myös myyjä voi nukkua yönsä hyvin, kun asiat ovat selvillä.

      On olemassa ostajia, jotka voivat hyvinkin ostaa talon, jossa on kosteusvaurio (siis ostavat tietoisesti, koska haluavat rempata talosta kunnollisen ja korjata kosteusvaurion). Huonoin vaihtoehto on salata asia, jolloin myyjille ja ostajille tulee äkkiä lisäkuluja, huolia ja kaikkia ketuttaa.

      • näinpä

        Juuri näin, kaikki on selvitettävä perinpohjin ja tehtävä ostajalle selväksi että myös on ymmärtänyt mitä on ostamassa. Silloin ei voi ostaja vaatia kaupan jälkeen mitään hinnanalennuksia tai korjauskustannuksia.

        Mutta se vaan että hiukan alakanttiin on mielestäni kuntotarkastuskustannukset arvioitu. Kunnollinen kuntotutkimus maksaa helposti 1000 - 1500 € enemmän, koska pelkistä materiaalinäytteistä voi tulla 500 - 1000 € lasku ja loppuosa rakenteiden avaamisesta. Pelkkä perusmallin kuntotarkastus on se 1500 €, ainakin pääkaupunkiseudulla.

        Halpaa tarkastajaa ei kannata ottaa, vaan kokenut, osaava ja sellainen joka tutkii talon perusteellisesti ja avaa rakenteita niin paljon että vaurioiden olemassaolo ja laajuus on selvitetty perinpohjin ja materiaalinäytteitä on tutkittu tarpeeksi. Mitä enemmän talossa on tutkittavia riskirakenteita, sitä suuremmat ovat talon tutkimiskustannukset. Kuntotarkastuksessa säästäminen voi tulla kymmeniä kertoja kalliimmaksi kuin sijoittaminen kunnon kuntotarkastukseen myyntivaiheessa.


    • Myyntiin ...

      Ja vieläpä sellainen yksi vinkki, että neuvotelkaa välittäjän kanssa, mikä on tontin hinta kyseisellä alueella. Myykää kiinteistö siten että kauppakirjaan merkitään tontin arvo erikseen ja rakennuksen arvo erikseen. Laittakaa myös liittymille hinta ja liittäkää ne tonttiin kuuluvaksi, nehän jää vaikka talo puretaan.

      Sen jälkeen kertokaa ostajalle että talossa on riskirakenteena alapohja ja että siinä on ollut kosteusvaurioita. Kirjatkaa ylös mitä korjaustoimenpiteitä on tehty ja minkälaisia vaurioita tuolloin on ollut olemassa.

      Kauppakirjaan ja ostajalle siis selvästi kerrottuna se että alapohja on riski ja ostaja on valmis vastaamaan mahdollisista onglmista tulevaisuudessa.

      Paras keino ongelmilta välttymiseen on kuitenkin se että olette itse mukana esittelyssä ja neuvotteluissa ostajan kanssa. Ei välittäjä yksin !!!! Hänen puheistaan ei sitten olekkaan enää muistikuvia jos ja kun ongelmia tulee

    • Kuivaaa

      Löytyyköhän tästä maasta yhtään taloa missä ei ole ongelmia kosteuden kanssa jollain tasolla?

      • Märkäää

        Ei löydy. meilläkin on vesikatto ollut viime aikoina lähes jatkuvasti märkänä.


      • järkihomma
        Märkäää kirjoitti:

        Ei löydy. meilläkin on vesikatto ollut viime aikoina lähes jatkuvasti märkänä.

        Myyt ns. purkukuntoisena. Tällöin pysyy omatunto puhtaana ja vältät riskin että joudut maksamaan suuri hyvityksiä jälkikäteen.


      • Niin....purkuhinta..
        järkihomma kirjoitti:

        Myyt ns. purkukuntoisena. Tällöin pysyy omatunto puhtaana ja vältät riskin että joudut maksamaan suuri hyvityksiä jälkikäteen.

        Purkukuntoisena myytäessä pitää hinta olla myös sen mukainen, muutoin voi taas joutua liemeen entisen talonsa kanssa. Purkutalon hinta on tontin hinta vähennettynä talon purku- ja jätemaksujen hinnalla.


    • jormasjoo

      Nimenomaan kannattaa olla rehellinen. Jos on vähänkään ostajalla rakentajan vikaa, niin kyllä asiat jossain vaiheessa asia tulee ilmi, parempi esittää paperilla mitä/kuka on tehnyt.

    • 5v. vastuu

      Hyviä neuvoja. On totta, että tarkastusmittaukset ja tutkimukset vaikuttavat kalliilta, mutta toisaalta kun miettii talon myyntihintaa niin ne ovat siinä suhteessa hyvin pieni summa.
      Silloin kun kosteutta epäiltiin ja tehtiin tutkimuksia, ei otettu mitään näytteitä. Aika outoa? Rakenteita kyllä porailtiin ja mittailtiin kosteuarvoja. Ja firmana oli ihan hyvämaineinen kosteusfirma. Sanoivat vain että kasvustot (home) ei haittaa kivitalossa kunhan poistaa puun ja tapetin niiltä kohdin missä nouseva kosteus oli aiheuttaunut homekasvustoa.

    • kiiiiiijjjjttdssrhjj

      No jopa oli "viisasta" puhetta hyvämaineiselta firmalta. Ettei väliä kasvustosta, kun vaan poistaa puun ja tapetin? Voi tyhmyyden ylistystä!

    • 9+7

      "Ja firmana oli ihan hyvämaineinen kosteusfirma"

      Niimpä niin, ovat ehkä kosteusmittauksissa ihan ammattilaisia, mutta eivät näköjään tiedä rakennusten mikrobiasioista yhtään mitään.

    • Näin se menee...

      Ottakaa myyjän vastuuvakuutus. Joissakin maissa se on jopa pakollinen. Vastuvakuutus hoitaa kulut, jos ostaja löytää jotain korjattavaa.

    • Turhaaaaaaaaa

      Eipä taida yksikään vakuutusyhtiö lähteä antamaan vakuutusta kosteus ja homevaurioiden varalle.

    • näinoon

      kuntotarkastuspaperilla saa sitten tositilanteessa pyhkiä persee.samat asiat kun olis voinut kirjoittaa saimaa askin kanteen.

    • hujikol

      Kutsumalla homekoira paikalle. Talviaikaan, kun lumi on maassa. Sisäilmanäytteet ja kuntotarkastajat on huuhaata, vaikka moni väittää toisinpäin.

      Tai sitten teet niinkuin oikein on, ja laitat jyrän alle vaan. Myyt tonttina.

    • raksaaja

      Avoimuus paras. Ja mustaa valkoiselle.
      Voi myös sopia jonkin rajoitetun hyvityssumman sille varalle jos jotain ilmenee.

    • sisäilmasairas

      Meilläpäin paikallinen teeseitsemies osti hometalon 30 000e,nyt myynnisssä 120 000e...pienen pintaremontin jälkeen.Viehättävä vielä...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe