95E ja 98E hintaero kasvaa

Pask2 selitys

Mistäköhän tämä johtuu?

Suurinpiirtein 2004 (kts. kuva: http://www.loistostoori.fi/NESTEET/images/picmask2.gif ) hintaero em. polttoainelaaduilla oli Neste Muuralassa Espoossa 4 snt. Sen jälkeen likipitäen koko eurossa olo ajan hintaero on ollut tutut 5 snt.

Nyt lyhyen ajan sisällä hintaero kasvoi ensiksi 5 -> 6 snt ja aivan viime aikoina 7snt, joillain asemilla jopa 8 stn. Enkä siis puhu Shellin V-powerista vaan ihan normaaleista laaduista. Ovatko markkinamiehet yhteistuumin keksineet uuden rahastuskeinon paikkaamaan polttoaineen myynnin väitettyä heikkoa katetta? Sillä kun hintaero kipusi 5snt -> 6snt kirjoittelin asiasta ihan piruuttani Neste Oilin Facebook-ryhmään, jossa minulle vastattiin asiakaspalvelun toimesta ties mitä diipadaapaa raaka-aineiden jalostamisesta ja kustannuksista.

Eli onko jollain joko tietoa tai kenties linkkiä johonkin uutiseen / kirjoitukseen asiaa koskien? Kiitos!!

10

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pask22
    • LaatuMaksaa

      98 on ihan oikeasti kalliimpaa valmistaa, siksi myös myyntihinta on pantava korkeammalle. Suomessa hintaero on pieni. Keski-Euroopassa 98 on yleensä 10 c/l tai jopa 15 c/l kalliimpaa kuin 95.

      Ellei 98 olisi kalliimpaa valmistaa, niin silloinhan kaikki bensa tehtäisiin 98:ksi?? Niin ei kuitenkaan tehdä missään maassa tai minkään öljy-yhtiön tuotteissa Joitain vuosia sitten Keski-Euroopan maissa sinniteltiin jopa 91 oktaanisella kun se tuli halvemmaksi valmistaa, mutta se on auton kannalta niin kehnoa tavaraa ettei lyö leiville koska polttoaineenkulutus nousee ja ilman nakutustunnistinta oleva nykymoottori voi hajota.

      Joissain autoissa (turbo, nakutustunnistin, fiksu moottorinohjaus) 98 säästää polttoainetta niin, että kilometrikustannus on käytännössä sama 95:llä ja 98:lla vaikka 98 kalliimpaa.

      Oktaaniluku on bensan oleellinen laatutekijä. Parempi maksaa enemmän, se on ihan selvä luonnonlaki markkinoilla.

    • Paska2-selitys

      Eli kun öljyn maailmanmarkkinahinta laskee niin 98:n valmistushinta pomppaa? Emmää muuten mutta näin maalaisjärjellä ajateltuna alkaa haisemaan fiksu rahastus. Saadaan lisää katteita kun nostellaan hintaeroa ja keksitään sille jokin selitys.

      JOS kerran K-Euroopassa on jo vuosia (vuosikymmeniä?) ollut noin suuri hintaero näillä polttoainelaaduilla, niin kuinka ihmeessä täällä peräpohjolassa ei muka olisi ollut? Ei mene tälläisen yksinkertaisen ihmisen kaaliin.

      • C180Kompressor

        Kysynnän ja tarjonnan laki. 98E:tä myydään vähän > hidas varaston kiertonopeus > suurempi tuottovaatimus.


    • Paska2-selitys

      Asia selvä, kiitoksia.

    • RigorM

      Viitisen vuotta sitten 98:n valmistuskustannus oli 2,0-2,5 eurosenttiä kalliimpaa kuin 95:n. Taso lienee sama myös nykyään. Eli on totta, että jokainen lisäoktaani maksaa lisää.

      98:lla tehdään hynkkaa, 95:llä kisataan. Kun porukka alkoi pelätä bensaan lisättävää etanolia, ja siirtyi joukoittain käyttämään 98 oktaanista, missä etanolia on 5%, 98:n osuus kokonaisvolyymista kasvoi vajaasta 10%:stä parhaimmillaan/pahimmillaan 40%:iin. Tarvitseeko selittää lisää...?

    • reissumies6

      No nyt pieni kommentti tuohon bensan hintaa/ raakaöljyn hintaan. olen seurannut tuota bensan huimaa hinnan nousua tammikuun 1,20e/ltr. nyt 1,45e./ltr.ja olen todennut että nyt rahastetaan autoilijoita. Ensinnäkin raakaöljyn hinta on laskenut,koska siittä on ylituotantoa,mutta neste on nostanut bensan hintoja vedoten dollarin arvon nousuun...dollari ei ole suhteessa noussut kuin jokusen sentin tammikuusta. Mutta neste ellä on rahastus mielessä !! Katselin eu.maiden bensan hintoja sveitsissä alle euron litra,virossa alle euron litra ja samaa raakaöljyä ostavat...Nyt olisi ihan kohtuullista että neste vastaa huutoonsa,kun joku nesteen pomoista kertoi tammikuussa että he hinnoittelevat bensan raakaöljyn mukaan,MUTTA KUINKAS OLLAKKAAN ...neste ei ole sanojensa mittainen valtion firma...taas kerran.

      • Neste_ei_ole

        koskaan pitänyt sanojaan vaan rymistelee norsun lailla posliinikaupassa. Tästä on aivan omakohtaista kokemusta Nesteen urakoitsijana. Kun olisivat edes ymmärtäneet asioista jotain mutta kun ei ole käytännön kokemusta. On vain hienon tittelin antama arvovalta ja taustalla lisäksi ilmeisen heikko itsetunto. No, asia ei nyt liittynyt bensan hintaan vaan pikkupomojen mentaliteettiin.


    • Heittäisivät

      helevettiin koko 95-laadun tai ainakin sen alkoholin siitä. Saksassa keskustellaan jo kovasti asiasta kun on tajuttu ettei viinan lisääminen bensan sekaan johda mihinkään positiiviseen. Jos siinä on jotain maakohtaisia kiintiöitä takana niin miksei alkoholia polteta jossain sellaisissa laitoksissa missä siitä ei ole sellaista haittaa kuin moottorikäyttöisissä ajoneuvoissa.

    • potkupuhuu

      98 antaa potkua ja säästö siitä. Pysy konekin kunossa!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1806
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      44
      1387
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe