Kymmenen vuoden keisari-ruletti 275-85

epaimen

Keisarei-rulettia ajatellessa voi kuulostaa oudolta väite, että Rooman kohtalo kääntyi keisari Aurelianuksen myötä 270-75 ja valtakunta alkoi yhtenäistyä uudelleen. Mutta tämä kymmenen vuoden jakso nopeassa tahdissa nousevia ja kuolevia kenraali-keisareita ei juuri vaikuttanut valtiolaivan kurssiin.

Keisaripeli päättyi väkevän keisari Diokletianuksen nousuun 285. Hän vei päätökseen Aurelianuksen alkaman restauraation ja länsi-Rooma sai parisataa vuotta jatkoaikaa, itä-Rooma yli tuhat vuotta!

Koetahan pysyä vauhdissa:

Nainen keisarina: näyttää siltä, että Ulpia Severina, murhatun keisari Aurelianuksen puoliso, hallitsi Roomaa itsenäisesti 275-76 kuluessa.

Tacitus niminen upseeri huudettiin armeijan puolesta keisariksi 275 lopulla, mutta hänen uransa päättyi kesällä 276 tappavaan kuumeeseen.

Tacituksen velipuoli Florianus nousi keisariksi ja hallitsi kokonaiset 88 päivää... Idässä olevat legioonat huusivat Probus nimisen upseerin keisariksi 276 ja Florianus murhattiin Tarsossa, apostoli Paavalin kotikaupungissa Vähän-Aasian Kilikiassa.

Serbialainen Sirmiumin kaupungissa syntynyt Probus ei juuri kerinnyt Roomassa käymään vaan vietti aikaansa Euroopassa. Rooman imperium vetäytyi germaanien ja goottien alueilta siten, että Rein ja Tonava tulivat pohjoisiksi rajoiksi. Keisarina Probus pyrki rakentamaan tuhottuja alueita, asetti barbaareja poltetuille rajaseuduille niitä viljelemään ja korjautti Niilin taisteluissa särkyneitä siltoja. Sotilaat eivät saaneet olla tyhjäntoimittajia, ja jos ei sota vaatinut, Probus määräsi heitä maatöihin.

Kuuden hyvän hallitusvuoden jälkeen ilmeisesti ojankaivuuseen kyllästyneet sotilaat murhasivat Probuksen hänen kotikaupungissaan Sirmiumissa vuonna 282.

Jo eläkeikäinen Carus valittiin senaatin toimesta keisariksi 282 ja hän lähti sotaretkelle Persian sassanideja vastaan. Carus asetti varalta kaksi poikaansa keisareiksi rinnalleen, Carinus ja Numerian. Elokuussa 283 Carus sai surmansa ilmeisesti salaman iskusta.

Keisariveljeksistä Carinus johti legioonia Euroopassa ja Numerian jatkoi isänsä taistelua idässä, mutta sairastui Edessan lähellä korkeaan kuumeeseen ja kuoli tautiin marraskuussa 284.

Carinus oli veljensä kuoltua yksin Rooman imperiumin hallitsija. Tilanne oli valtataistelun kannalta haastava ja keisarin henkivartijoiden ratsujoukot huusivat idässä Diocletianus nimisen miehen kilpailevaksi keisariksi.

Carinus marssi haastajaansa vastaan ja roomalaiset legioonat kohtasivat toisensa Margus- joella Moesiassa (Serbian Morava) heinäkuussa 285. Mitään taistelua ei syntynyt, vaan Carinuksen armeija hylkäsi johtajansa ja siirtyi Diocletianuksen puolelle. Carinus murhattiin leirissä. (Häntä on kutsuttu Rooman historian huonomaineisimmaksi keisariksi - yhdeksän jalkavaimoa eikä välittänyt ainoan lapsensa äidistä Magnia Ubricasta).

Hurja kymmenen vuoden keisariruletti päättyi ja kristittyjen äärimmäisen tuskallinen ja vaikea vuosikymmeniä kestänyt lopputaistelu lohikäärmeen kanssa Rooman sielusta alkoi keisari Diocletianuksen noustua valtaan Margus joen taistelun jälkeen heinäkuussa 285.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teuta

      Jospa asia olikin noin , olen löytänyt toisenkin laisen kertomuksen . Hänet
      taidettiin murhata jo taistelu paikalla Moesianassa ,kun Diocletianusta vastaan
      heinäkuussa 284. vuonna ,Siis Carinus,.

      • Moesia on roomalainen alueen nimi Balkkanilla, puhuin Serbiasta kun se on tutumpi. Nuo tarkat vuodet, 284 tai 295 Carinuksen murhasta ovat aika hankalia näinä sekavina vuosina.


      • Tarkoitan 285 tai 285, sorry kirjoitusvirhe 295


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1779
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe