Nyt kaikki saunomaan

eppu2

Itä-Suomen yliopistossa on seurattu 2300 keski-ikäistä miestä yli 20 vuoden ajan.
Ne jotka saunoivat 4-7 kertaa viikossa, heillä on 63% pienempi riski saada äkillinen sydänkuolema, kuin 1 kertaa viikossa saunovilla ja 2-3 kertaa saunovilla riski on 22% pienempi.
Seurattavat olivat miehiä, mutta tutkijat uskovat, että tulokset koskevat yhtä hyvin naisia.
Saunotteko te usein ja millaisissa saunoissa? Paljonko saunamittari näyttää?
Liittyykö sanomiseenne oheistoimintoja?

70

322

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ent.siivoojaparka

      Minä varmaan kuolisin sitten nuorena, ellen olisi jo ehtinyt elää näin vanhaksi. Oikeassa saunassa olen käynyt viimeksi viime kesänä. Hyh-hyh, mikä sika!
      Käyn silloin tällöin epäsäännöllisesti silloin kun huvittaa ruotsalaisessa kuivasaunassa. Asteita en tiedä, mutta tarkenee siellä ilman takkia.

      • eppu2

        Mitä tarkoitat oikealla saunalla ja millainen on ruotsalainen kuivasauna?
        Minusta on mukavaa, kun on 80 astetta ja saa heitellä ruiskauksia kiville.


      • ent.siivoojaparka
        eppu2 kirjoitti:

        Mitä tarkoitat oikealla saunalla ja millainen on ruotsalainen kuivasauna?
        Minusta on mukavaa, kun on 80 astetta ja saa heitellä ruiskauksia kiville.

        Typillisessä ruotsalaisessa saunassa, niinkuin meidän uimahallilla, ei saa heittää vettä kiukaalle. Siellä käydään vain lämmittelemässä ja kuivattelemassa itseään uimisen ja suihkun jälkeen. Minulle siellä ei ole vielä koskaan tullut hiki pintaan.
        Ei sitä voi saunaksi sanoa vaikka se bastun nimellä kulkee.


    • putipuhas

      Se on pikkusen kallistakkii lämmittää sauna joka päivä tai vaikka joka toinen. Ja loppupiästähän se on pois jos kuolema korjoo. Puhas pittää kuitennii olla.

    • Perkel

      Ca. kerran viikossa, mittarissa 110 ja kalja maistuu :D

    • Tavallisessa Harvian kiukaalla varustetussa sähkösaunassa kylven useita kertoja viikossa, en kuitenkaan joka päivä. Sitten jos pääsen maalle kunnon jatkuvalämmitteinen lämpiää usein.

      Saunanlämpö on ihanaa ja se rentouttaa mukavasti, siellä on kiva rupatella jos sinne nyt kaverin saa mukaansa.
      Liian kuumista löylyistä en enää nauti, ehkä sellainen kahdeksankymppinen on sopiva, tosin saunassa on sellainen koriste mittari, joka on kaunis katsella ja sopii saunan henkeen vaan ei kerro koko totuutta, mutta ei sekään haittaa.

      Siellä on myös saunatonttu itseni lisäksi. Aikoinaan lasten kanssa joskus kuiskailtiin kun oltiin yhdessä saunassa koska saunatonttu voi kuulla ja lopuksi oli tärkeää heittää löylyt tontullekin. Kiva muisto.

      • eppu2

        Sinulla noita kertoja tulee sen verran paljon, että taitaa jo olla sydänkin paremmassa turvassa, mikäli tuota tutkimusta on uskominen.
        Näin talvella itse on tyydyttävä kerran viikossa sähkösaunaan. vaan kun maalle lähden, saa lämmittää milloin haluaa ja on puulämmitteinen.
        Minäkin yritän sitä saunatonttua muistaa jälkilöylyillä, ettei vaan suutu.


      • eppu2 kirjoitti:

        Sinulla noita kertoja tulee sen verran paljon, että taitaa jo olla sydänkin paremmassa turvassa, mikäli tuota tutkimusta on uskominen.
        Näin talvella itse on tyydyttävä kerran viikossa sähkösaunaan. vaan kun maalle lähden, saa lämmittää milloin haluaa ja on puulämmitteinen.
        Minäkin yritän sitä saunatonttua muistaa jälkilöylyillä, ettei vaan suutu.

        Vaikka niitä kaiken moisia syränsuruja on välillä, hyvin on kuitenkin kestänyt sydän...vielä. Ei auta vain saunomiseen sydänasioissa luottaa.

        Sähkösauna on hyvä ja niin nopea ja helppo, mutta, mutta... puusaunan lämmityksessä on toisaalta jotain hartautta, jo itse lämmitystapahtumakin on rentouttavaa puuhastelua.
        Siinä olet oikeassa, tonttuja ei passoo suututtaa.


    • Siilimuori

      Saunon neljä kertaa viikossa, ei liity "oheistoimintoja" :). Sähkösauna, puulämmitteisessä saisi miellyttävämmät löylyt.

    • Saunallinen_mies

      Saunominen on niin vankka suomalainen perinne ja kulttuuri, että se on itsestään selvää eikä siitä saisi tehdä numeroa. Sauna on pyhempi paikka ja asia kuin kirkko ja kaikesta saunaan liittyvästä pitäisi puhua vain kuiskaten. Sauna on ollut jopa maailman ensimmäinen synnytyssali. Saunaan ei kuulu kalja, huutaminen, kovaan ääneen puhuminen. Vain hikoilu ja enimmillään kevythenkinen sekstailu sallittakoon. Sauna on tabu.

      Ihmetyttää kyllä nämä itä-siomalaiset tutkimukset. Juuriltani ja geeneiltä sukujuureni ovat itä-suomalaista siitos-sonnia elikkä miehistä alkuperää. Kummastuttaa tässä kaksi vastakkain asettelua; sydäntautitutkimus (kuuluisa Puskan Pohjois-Karjala projekti 70 luvulla) ja nyt saunatutkimus. Eli miksi sauna ei pelastanut sen ajan miehiä, vaan niitä kuoli ihan solkenaan?
      Oliko sydämet keskeneräisiä sen ajan 20 - 50 vuotiailla uroilla?
      Noo, toisaalta siihen aikaan saunominen oli vielä perinteisempi se kerta viikossa ja lauantaina. Ehkä niin vähän ei riittänyt? Vain maalaistaloissa heinätöiden aikaan sauna saattoi lämmitä päivittäin. Muun hien kävivät pulahtamassa järvissä tai joessa.

      Saunon, riippuen vuodenajasta 2 - 5 kertaa viikossa. Sähköllä 2, puilla jopa 5. Tosikkona uskoen saunan puhdistavaan vaikutukseen, en sisällytä siihen rituaaleja tai taikauskoa pesusienen parantavaan vaikutukseen, en käytä yleensäkään hankaavia elementtejä kovin usein. Vain muovinen hius suka jota saatan käyttää 1 x kuukaudessa mahdollisen hilseilyn estämiseksi ja saattaahan se vahvistaa tukan alta löytyvää tulevaisuuden kaljua, jos geenit ovat sen päättäneet. Toistai-seksi ei ole pelkoa kaljuuntumisesta, hiuksia riittäisi myydäkin vaikka vara tupeeksi M. Pekkariselle.

      Hyvä, että tämä asia tuli esille. Alitajuntani on kamppaillut jonkun tärkeän asian esiin tuomiseksi, koska se ei ollut muistilistalla. Nimittäin olisi aika vaihtaa mökillä kiuaskivet ja perinteisiä tavis kiviä en aio laittaa. Jotakin lämpöä varaavampaa, jahka keksin sellaiset?

      • eppu2

        Saunaa on tosiaan aina mainittu pyhänä paikkana.
        Vanha ´´sairaanhoito-ohje´´ sanoo, jos terva, viina ja sauna ei auta, tauti on kuolemaksi.
        Itä-Suomen yliopistostahan oli joku aika sitten se D-vitamiinikohu.
        Pohjois-Karjala projektihan on asetettu myös kyseenalaiseksi.
        Tämän saunatutkimuksen on tehnyt kansaivälinen ryhmä, suomalainen vetäjä ja se on julkaistu Yhdysvaltain lääketieteellisen yhdistyksen Jama Internal Medisine-lehdessä.
        Alkuun oli kai savusauna sitten kertalämmitteinen puusauna ja sitten jatkuvalämmitteinen. Viimeinen kai sähkösauna.
        Kesällä paljon käytetty oheistoiminta uiminen.
        Noista kiuaskivistä. Kerran minulla oli keraamiset kivet. Löyly oli vähän pehmeämpää, mutten muuta eroa huomannut.
        Ennen kiuaskivet kerättiin luonnosta.


      • Saunallinen_mies

        Juurikin keraamisen tyylisiä kiviä olin ajatellut.
        Tosin jää ostamatta, jos säkillinen maksaa esimerkiksi 1000 euroa. Mutta täytyy katsella rauhassa.
        Kaikkia sauna muotoja on tullut kokeiltua. Lapsuuden kotipihassa oli savusauna. Kunnes paloi.
        Puulämmitteinen jatkuva lämmitys on mielletty ylivedoksi. Kai se on se paras.

        Tuota D-vitamiini juttua en ole huomannutkaan. Mennyt ohi. Mutta niin moni asia menee ohi, että menköön poistettujen tietojen listalle.


      • ö-Öö

        Kahdessa sähkökiukaassa keraamiet kivet.

        Ollut vuosia. Alussa luonnonkiviä, tahtoivat mureta. Kierrä vuolukivet kaukaa, niistä irtoaa jotain kalkkia, joka tukkii ilmarakoja ja kerääntyy vatuksii, vastuksia alkaa palamaan usein. Nyt tosiaan keraamiset.

        Kivi nyt on kivi. Kaikkia pitää mun mielestä lämmittää erilailla. Luonnonkivet ei kestä errittäin kovaa kuumuutta, pitäis lämmittää pitempään, eikä siis hirmukuumiksi. Vuolukivet hitaita lämpiämään, pitää lämmittää kauemmin, kestävät hyvin kuumuutta. Ja keraamiset, kestävät kuumuutta ja kuumuvat nopeasti.

        Kaikkihan riippuu kaikesta. Mun saunoissa luonnonkivet löylyjen puolesta ok. Vuolukivet oli pehmeälöylyiset, net varas hyvin lämpöä, eikä tarvinnut niin kuumaksi lämmittää. Keraamise ikäänkuin hydridit, varaavat, mutta kipakat.

        Aikanaan kaikilla oli luonnonkivien lisäksi kiukaalla sähkötolppien posliineita, kipakkuuden takia. Sitten on näitä vuolukiviviritelmiä, että luonnonkivien sekaan vuolukiveä, tulee pehmeää ja pitkää löylyä. Keraamiset taas ikäänkuin hydrideja taas.

        Ei keraamiset kalliita ole, ne kestää pitkään. Ainoa, pitää latoa huolellisesti. Ja kiuaskivet nyt muutenkin pitää ajoittain latoa uudelleen, että ilma kiertää. Etenkin vuolukivet ja kiuas sisältä pitää pestä usein, just sen kalkin takia.

        Kiuaskivi' ei muuten tarvitse vaihtaa ikinä. Ottaa rikkoontuneet ja muruset pois, keittää kivet vedessä puhtaiksi. latoo uudelleen ja lisää tarvittavan määrän kiviä. Kivien vaihtaminen kivikauppiaiden huuhaata. Mä olen kerran keitellyt luonnonkivet. Mikäpä siinä isoon pataan vettä ja notskille kiehumaan. Naapurilla oli omituinen ilme, tuli kyseleen, mitä hommailen, "Keitän kiviä" _D

        Mutta meitsi voi suositella omien kokemusten takia keraamisia kiviä, sitten vaan lämmittelet kiukaan itelles sovivaksi käyttää. Tai sitten jokin hydridi, vaikkapa vuolukivikippo höyrystämään tms.

        Ja mä en siis nykyisin sauno kovin paljon, haluaisin saunoa enemmän.

        =DW=


    • Mun saunominen sisältää oheistoimintaa alusta loppuun asti :) Kiuas lämpiää puilla, ja kun kiviä on 45 kiloa, se kestää vähintään. tunnin saada lämpimäksi. Sillä aikaa voi itse jo virittäytyä tunnelmaan, juoda kahvit tai vaikka viikonloppuna kaljat, kuunnella musaa ja selata puutarhalehtiä.
      Paras lämpö meidän saunassa on 80 astetta. Ja oh boy se on kostea! Lempeän ihana, joka tulistuu mitä enemmän löylyä heittää, hiljenee, laantuu, ja laskeutuu hellästi iholle.
      Jäähyt vietän pihakeinussa, josta näkee talon katon ylitse. Täyden kuun aikaan paikka on suorastaan maaginen. Kissa seuraa yleensä mukaan ulos, ja jos on pimeää, se vahtii metsää terassin reunalta.
      Sauna on se paikka jossa puhutaan elämää suuremmista asioista pojan kanssa. Niitä vaikeita asioita. Ja kuunnellaan musaa. Aina kun ostan uuden CD:n on pakko laittaa sauna päälle :)) Nytkin odotan postissa James Arthurin levyä postitse, ja puut on jo kannettu sisälle.
      Ja yksi juttu vielä. Saunomisen jälkeen siivoan sen aina. Kuuraan nopeasti penkit ja huuhtelen kuumalla vedellä padalta. Kun sitten jättää oven auki ja pari suurta klapia kiukaaseen, tulee ihana puhtaan saunan tuoksu yläkertaan.

      • ö-Öö

        Ollut kaupunkisaunan remontti suunnitelmissa joitain vuosia.

        Ei siinä isompaa vikaa, erittäin iäkkään näköinen ja teknisesti vanhahtava. Eli "uudet pinnat" ja lauteet. Valaistus. Kiuas etäsäädöllä. Ja just kaiuttimet. Ilmanvaihdolle ei rivarissa voi tehdä mitään.

        Iteasiassa, kuulostaa paljon kalliimmalta, kuin todellisuudessa on. Sauna kuotenkin pieni, ei puutavara kalliiksi tule. Kiuas ja sähkömies maksaa eniten, jos itse tekee loput.

        Kyllä mun mielestä saunassa kaiuttimet saa olla, jos haluaa jotain musaa kuunnella. Mutta jääkaappi kaljoille alkaa menemään liiallisuuksiin (niitä on edustussaunoissa), ja taulutelkkari menee ääliömäisyyksiin. Tai, voishan taulutelkkarista katella järvenrantamaisemaa...

        Kaiuttimet saunaan on helppo asentaa jälkikäteen, Venekaiuttimet ei ole kalliita.

        =DW=


      • ö-Öö

        Unohtui.

        Mökillä yli 30 vuotias Helon sähkökiuas. Pirun kestävä kampe. Muutamaan kertaan pitänyt vastuksia vaihdella, muutan soiva peli. Kestävyy kai johtuu paljon, miten sitä käytetään. Mutta kun ei ruostu tai hapetu, mitäpä siitä. Siinä yks kerrassaan erinomainen ominaisuus, siis just erillinen ohjauspaneli saunan ulkopuolella. Ja siinä merkkivalo, että päällä. Tsadissa jokin muu kiuas, melkein yhtö vanha, alkaa olemaan vaihtokuntoinen. Siinä on säätimet kiukaassa. Mutta saunan oven päällä merkkivalo kertomassa onko päällä vai ei.

        Toi ohjauspaneli on mun mielest erittäin hyvä asia. Helppo käyttää, niitä ohjelmpitaviakin ja lisäks just toi merkkivalo.

        Suomessa muuten harvemmin ulkoa lämmitettäviä puusaunoja. Itänaapurissa niitä oli, kerrassaan erinomainen sydeemi, ei tarvi mennä rillit huurussa lisään puita lämmitysvaiheessa. Niitä kuitenkin myydään suomessakin. Kaks luukkua, toinen ulkona lämmituystä vasten ja toinen sisällä saunomista varten, että saa lisäillä klapeja. Kuulostaa elvikseltä, mutta jos ois puusaunan tekeminen, harkitsisin vakavasti.

        Ja meitsi ei siis sauno nykyisin kovin paljon :D

        =DW=


      • ö-Öö kirjoitti:

        Unohtui.

        Mökillä yli 30 vuotias Helon sähkökiuas. Pirun kestävä kampe. Muutamaan kertaan pitänyt vastuksia vaihdella, muutan soiva peli. Kestävyy kai johtuu paljon, miten sitä käytetään. Mutta kun ei ruostu tai hapetu, mitäpä siitä. Siinä yks kerrassaan erinomainen ominaisuus, siis just erillinen ohjauspaneli saunan ulkopuolella. Ja siinä merkkivalo, että päällä. Tsadissa jokin muu kiuas, melkein yhtö vanha, alkaa olemaan vaihtokuntoinen. Siinä on säätimet kiukaassa. Mutta saunan oven päällä merkkivalo kertomassa onko päällä vai ei.

        Toi ohjauspaneli on mun mielest erittäin hyvä asia. Helppo käyttää, niitä ohjelmpitaviakin ja lisäks just toi merkkivalo.

        Suomessa muuten harvemmin ulkoa lämmitettäviä puusaunoja. Itänaapurissa niitä oli, kerrassaan erinomainen sydeemi, ei tarvi mennä rillit huurussa lisään puita lämmitysvaiheessa. Niitä kuitenkin myydään suomessakin. Kaks luukkua, toinen ulkona lämmituystä vasten ja toinen sisällä saunomista varten, että saa lisäillä klapeja. Kuulostaa elvikseltä, mutta jos ois puusaunan tekeminen, harkitsisin vakavasti.

        Ja meitsi ei siis sauno nykyisin kovin paljon :D

        =DW=

        "teevee"

        Kuuklaapa koti-nurkkieni tynnyri-saunat Koskenpäältä.
        He aloittivat jo aikoja sitten.

        Anteeksi typerä linkitys.
        Mutta tuntui että pakko on.
        Kolmas Saunani...nyyh...
        Ostakaa kaikki!!
        yhyy...ostakaa...

        http://www.tynnyrimokit.net/

        H.


      • Laatusauna_ei_pyöri

        Tyhjät tynnyrit kumisevat eniten.


      • Siilimuori

        Tuommonen punavalkoinen tynnyrisauna olisi hieno.


    • 65V.
      Onhan sitä siis tullut saunottua.
      Entinen hiihto-kiakko-urheilu-nuorukainen.
      Lento-pallo-mestarikin.
      Niin sitä kuitenkin Flimmeri lepattaa.
      Lihavoituminen ei ole terveellistä.
      Laihtuneenakaan.
      Toivottavasti en huomaa kuinka äkkiä kuolen.
      Kiva olis myös jos sitten hiihto-tunneli ei ole ummessa.
      Ja on hyvin valaistu.
      En ala enempää kiihoittaa seksi-suloja.

      H.

      • Salaojatunneli_asentaja

        Muista rukoilla joka ilta. Kiitä Jesseä, että olet laihtunut ja flimmeri pelaa.
        Ja pidä raamattu yöpöydällä.
        Avattuna sopivasta kohtaa uskonnollisia säkeitä.
        Silmälasit ja puhelin tarvitsevat alustan. Raamattu on hyvä.
        Voitele myös monot ja sukset, että ovat valmiina jos lähtö koittaa.
        Valmenna sukusi, että laittavat välineet arkkuusi, mukaan.
        Päivisin tutki raamattua, onko 2000-vuotta sitten ollut hiihto-tunneleita tai putkia.
        Älä kiihotu kuin kerran kuukaudessa.
        Liika usein kiihottuminen ei tee hyvää sydämelle.


      • Lorena

        Näköjään "Suojatunneli-asentaja" on valmistautunut viimeiseen iltahuuto lähtöön esimerkilisesti kun kutsu kuuluu, hyvin evästyksin.

        Saunomisen terveellisyyttä mainostetaan sydänkuolemien ehkäisijänä. Toivon ettei eläkeväki ei mene tähän halpaan ja usko mainosta. Tiedossani on miten moni on löylytellyt itsensä hengiltä. Ei tarvitse olla tajuttomana lauteilla kun muutama minuutti jo alkaa ruumiin lämpö nousemaan hapen puutteesta voimakkaasti huippulukemiin, kutsu hiippakunnan vaihtoon on tullut. Rapulassa ei pidä saunoa ei myöskään pikku vihneessä, löylyjen nostattama ruumiin lämpö voi olla tällöin riski.

        Eläkeväen, mitä iäkkäämpi on ei pitäisi mennä saunaan yksin, ei ainakaan viimeiseen saunavuoroon. Saunotaan selvin päin, miedossa saunan lämmössä, nautitaan ne saunasiiderit löylyttelyn ja pesujen jälkeen pukuhuoneessa. Tuota mainosta en usko että saunominen vähentäisi sydäntauteja, Varsinkaan kesäisin, otetaan kovat löylyt sitten sukelletaan järveen tämäkin on rasite sydämelle.

        Jospa tämä saunomiskikan tarkoitus onkin saada eläkeväen saunomiset päättymään.......tiedä häntä !!!!!!


      • eppu2

        Kyseessä on tutkimus ei mainos.
        Lämmössä verenkierto vilkastuu ja ohjaa lämpöä tasaisesti kehoon. Hiussuonet laajenee. Hikoilu poistaa lämpöä.
        Itse olen verenpainetautinen. Saunominen laskee verenpainetta.
        Lämpö laajentaa myös keuhkoputkia, joten astmaa ja keuhkoahtaumaa sairastava saa myös helpotusta.
        Kyllä itsensä hengiltä saa melkein missä ja miten vaan, jos ei tunne sanaa kohtuus.


      • Saunallinen_mies

        Aivan niin, se on vain löylyttelyä jota osa kansasta osaa käyttää väärin. Kuten "minen astu varpaallakaan saunaan jossa on alle 100 astetta" tyyliset uhoamiset.
        Kyllä sopivin kuumuus on 65 - 80 astetta eikä sittenkään mitään tappolöylyjä.
        Niin ja nimenomaan pysytellä siellä saunan puolella, ei rynnätä lumihankeen, avantoon tai järveen. Ne ovat niitä asioita jotka tuottavat elimistölle "äkkimuutoksia"


      • niin.miksi
        Saunallinen_mies kirjoitti:

        Aivan niin, se on vain löylyttelyä jota osa kansasta osaa käyttää väärin. Kuten "minen astu varpaallakaan saunaan jossa on alle 100 astetta" tyyliset uhoamiset.
        Kyllä sopivin kuumuus on 65 - 80 astetta eikä sittenkään mitään tappolöylyjä.
        Niin ja nimenomaan pysytellä siellä saunan puolella, ei rynnätä lumihankeen, avantoon tai järveen. Ne ovat niitä asioita jotka tuottavat elimistölle "äkkimuutoksia"

        Entäs avotouimarit, sitä pidetään terveelllisenä.


      • Saunallinen_mies

        ""Entäs avantouimarit, sitä pidetään terveelllisenä."

        Voi tehdä hallaa äkkinäisen sydämelle.
        Pitää olla perusterve ja karaistunut, valmentautunut ja vihkiytynyt asiaan.
        Terveellistähän se olisi. Mutta ei sovi kaikille. Oikeasti ei.


      • Saunallinen_mies kirjoitti:

        ""Entäs avantouimarit, sitä pidetään terveelllisenä."

        Voi tehdä hallaa äkkinäisen sydämelle.
        Pitää olla perusterve ja karaistunut, valmentautunut ja vihkiytynyt asiaan.
        Terveellistähän se olisi. Mutta ei sovi kaikille. Oikeasti ei.

        Olen pukahtanut aina avannossa, kun sellainen on ollut tarjolla.
        Jos on sydän tai muita vakavia vaivoja, kannattaa kysyä lääkärin mielipidettä asiasta,. Ehkä kaikille olisi hyväksi antaa pakkasen tasata hieman kehon lämpötilaa löylyjen jälkeen ja mennä avantoon hiukka hitaammin. ;)


    • Viatonsivullinen

      Minä en voi olla kovissa löylyissä, en ole koskaan voinut, nuorenakaan. Tulee
      oksettava olo. Olen kuullut että toiset ihmiset on sellaisia. Uimahallin saunassakin lähden heti kun joku heittää liikaa löylyä. Miedossa lämmössä on kiva. Kesällä rantasaunassa kaikkein kivoin kun ui välillä, silloin voin ottaa kovemmat löylytkin. Onhan se selvä että erilailla kun altistaa itseään, kuumalla tai kylmällä, elimistö karaistuu. Tänään aamutelkassa juttu kun urheilijat menivät
      110 asteen pakkaseen, olikohan 4min.

      • eppu2

        Kaikkein paras on juuri se, että löytää oman kohtuutensa.
        Tulee myös hyvä uni, lämmönvaihtelu väsyttää ja lihakset rentoutuvat.
        Sauna on myös ollut hyvä tasa-arvon edistäjä. Siellä on naiset ja miehet voineet olla yhtä aikaa ilman rihman kiertämää, eikä siellä kysytä, oletko herra vai narri.


      • Saunallinen_mies

        Mutta se esteellisyys...häveliäisyys...se muhii niin pihkana suomalaisen sielussa, ja rihma ei kierrä. Outoa (ja tavallaan ei), että luonnollisuuksiin suhtaudutaan niin ujosti. Edelleen.


    • Maanantai osallistuin elämäni erikoisimpaan saunomiseen. Olimme muutamien tuttujen ja joidenkin vieraiden naisten kanssa alasti lauteilla. Joku heitti aitokiukaaseen löylyä, ja me hikoilimme. Rupattelimme keskenämme ja odotimme jännittyneinä, mitä tapahtuisi.

      Pian saunan lasiovesta astui eteemme komea, alaston nuorimies. Hän heitti kiukaaseen löylyä ja alkoi kertoa pohjoisen murteella, miten logiikkansa pitää. Monologi oli dramatisoitu Tommi Liimatan teoksesta Nilikki.

      Miehen poistuttua oli pieni tauko, ja seuraavaksi ovesta tuli komea, alaston espanjalainen nuorimies. Hän esitti kirjoittamansa englannin kielisen monologin, About Mr. Doctor, joka käsitteli ihmisten vihaa ja homofobiaa.

      Seuraavaksi saunan lasioven ulkopuolelle ilmestyi nuori nainen ulkovaatteet päällään ja monien kassien kanssa. Hän alkoi riisuuntua ja heitteli vaatteitaan pesuhuoneen lattialle. Vaatteet taisivat vähän kastuakin, kun nainen meiskasi ja suihkutteli alastonta vartaloaan. Osin peseytyneenä hän astui eteemme saunaan hiusten hoitoainetta käsissään.
      Hän harmitteli monenlaisia asioita ja oli lainannut ajatuksia Sofie Oksasen Stalinin lehmät ja Pentti Linkolan Voiko elämä voittaa -teoksista.

      Olin päässyt osallistumaan Kotiteatterifestivaalien avajaispäivän tapahtumaan. Miesten saunavuoro oli ollut vähän aikaisemmin, ja he olivat nähneet samojen esiintyjien monologit.

      Tapahtuma oli erikoinen ja ikimuistoinen. Minusta se tuntui koskettavan ihmistä sekä iholle että ihon alle. Oli ilo saada keskustella yhteisistä kokemuksistamme myöhemmin saunan vieressä olevassa takkahuoneessa. Niin teatterikorkeakoululaiset kuin myös me, heidän yleisönsä, nautimme jokainen omalla tavallamme vaikuttavista elämyksistä.

      Olipas löylyt!

      • eppu2

        Olipa varmaan mielenkiintoinen ja ikimuistoinen saunareissu.


      • dormu_dormu

        Meijän kylän uimahalliinkin tuo sama esitys! Mistä voi tilata :))


      • Viatonsivullinen

        Olipa erikoinen juttu. Vaikuttava ja niin tavallinen, arkinen. Kuka vaan voisi
        illanvietossa tehdä tuollaisen esityksen.


      • dormu_dormu kirjoitti:

        Meijän kylän uimahalliinkin tuo sama esitys! Mistä voi tilata :))

        Ehkä teidän kannattaisi kehitellä oma uimahallin saunateatteriesitys tai
        -festivaali. Voitte tietysti kysellä myös TaideyliopistonTeatterikorkeakoulun opiskelijoilta, jotka kehittivät "Taide menee kotiin" -hankkeen yhdessä Yhteismaan kanssa.

        Kotiteatterifestivaalin puitteissa järjestetään 23.2. - 1.3. Koko viikon ajan joka ilta erilaisia teatteritapahtumia erilaisissa yksityiskodeissa Helsingissä.

        Lisää tietoja löytyy osoitteesta: www.kotiteatterifestivaali.fi


      • Viatonsivullinen kirjoitti:

        Olipa erikoinen juttu. Vaikuttava ja niin tavallinen, arkinen. Kuka vaan voisi
        illanvietossa tehdä tuollaisen esityksen.

        Olen samaa mieltä. Kun saunatapahtuma täyttyi kahdessa minuutissa ilmoittautumislinkin avauduttua, ja pääsin vain jonoon, totesin, että voisin järjestää vastaavan tapahtuman joskus myöhemmin yhdessä naapureiden ja ystävien kanssa. - Kukaties voisin aloittaa uuden uran em. tilaisuuksien järjestäjänä. ;)


      • matkustakanarialle
        optimisti-orvokki kirjoitti:

        Olen samaa mieltä. Kun saunatapahtuma täyttyi kahdessa minuutissa ilmoittautumislinkin avauduttua, ja pääsin vain jonoon, totesin, että voisin järjestää vastaavan tapahtuman joskus myöhemmin yhdessä naapureiden ja ystävien kanssa. - Kukaties voisin aloittaa uuden uran em. tilaisuuksien järjestäjänä. ;)

        Eikö mummo pääse muuten näkemään espanjalaisen homon munaa.


      • eppu2
        optimisti-orvokki kirjoitti:

        Olen samaa mieltä. Kun saunatapahtuma täyttyi kahdessa minuutissa ilmoittautumislinkin avauduttua, ja pääsin vain jonoon, totesin, että voisin järjestää vastaavan tapahtuman joskus myöhemmin yhdessä naapureiden ja ystävien kanssa. - Kukaties voisin aloittaa uuden uran em. tilaisuuksien järjestäjänä. ;)

        Viime viikolla , kun oli radio auki, muistaakseni ajatasassa kerrottiin tuosta teatteria kotiin- hankkeesta. nyt hoksasin, että se oli tätä samaa asiaa.


      • O-Orvokki

        Olet oikeassa.
        Yhdessä tapahtumassa oli Yle Ykkösen kamera paikalla ja kuvaaja filmasi koko tapahtuman alusta loppuun. En tiedä, näkyikö uutisissa välähdyksiä.


    • Järjen_ääni

      Onpahan taas tutkimus. Jos on sähkösauna, älytöntä energiantuhlausta. Jos on puusauna, pienhiukkaspäästöt varmasti lyhentävät elämää enemmän kuin mitä tuossa sanotaan elinvuosia tulevan.

      Suihku kerran tai pari päivässä pitää puhtaana. saunassa voi käydä kerran tai ehkä pari viikossa jos nyt sinne välttämättä päästä pitää.

    • äijä-

      Järjen ääni..oot oikeilla jäljillä; on aivan järjetöntä sähkösaunaa lämmittää monta kertaa viikossa, mutta eivät monetkaan ihmiset tiedä mitä tekevät oikeasti, tai eivät jaksa ajatella nenäänsä pidemmälle..mitä enemmän ja useimmin kiuas kuumenee, sitä enemmän rakennetaan ydinvoimaa, ja sen on järjetöntä. Tulevaisuuden sukupolville varastoidaan maailman vaarallisinta jätettä, mut sehän on niiden murhe...joo, ilonpilaaja iski...meen nukkuun, H.Y.

      • ö-Öö

        Mnaah

        Vähän kuin hehkulampuissa. Kiuas kuluttaa juu sähköä, mutta tuottaa lämpöä. Se on poissa lämmitysenergian kulutuksesta. Puukiuas periaatteessa sama asia, mutta jokainen kiuas sitten tuottaa niitä päästöjä ja hiukkasia.

        Nykyaikana saonominen menossa pois muodista. Liian kallis hukkatila, monet muuttavat saunoja varastoiksi tms. Sen takia varmaan sattuu paljon tulipalojakin, saunaa käytetään muuhun, kuin saunomiseen. Ja saattaa olla estekin asuntokaupoille, koska kaikki tosiaan eivät tarvitse sellaista.

        =DW=


      • Sauna_alkaa_olla_out

        Yksi kommentti ja sääntö mitä asukkaille ei ole ilmoitettu.
        "Jos et käytä saunaa ja otat sen muuksi tilaksi, muista pyytää sähkömies kytkemään kiuas irti sähköverkosta"
        Niitä varasto-saunoja kun saattaa mennä päälle vahingossakin. Jotkut jopa tahallaan laittavat päälle lisälämmön toivossa, välittämättä vähääkään kuinka paljon siellä on kuumenevaa tavaraa.
        Nimenomaan nuo kerrostalojen kiuaskopit alkavat olla pois "muodista". Ne olivat enemmänkin 80 ja 90 lukujen asunto/asumis symboliikkaa.


    • ö-Öö

      Näkökohta.

      Sydänvikaiset ja muutenkin monenlaiset sairaat ihmiset ei voi käydä saunassa. Ja kuolevat jokatapauksessa nopeammin, kuin terveet, saunassakin käyvät. Että siinä kohti tutkimus löperö.

      Kyll saunalla varmasti on hyviä terveysvaikutuksia ja moneenkin juttuun, ei sitä käy epäileminen. Mutta ei se mikään ikuisen elämän ihmekammio ole, Hö, ihmisiä kuolee saunaan, saunoja palaa ja ihmisiä kuolee, aunaa rakentaessa ihmisiä kuolee. Että ei toi nyt ihan yksiselitteistä ole.

      Ite saunon harvoin, terveydellisistä syistä. Ihotauti, joka ei kestä kuumuutta. Siihen ei kuole, mutta sauna siis pahentaa asiaa helpolla. Saunomisessa ois paljon mukavia puolia, täytyy rajoittaa, yleensä kylminä vuodenaikoina, että pääsee pihalle jäähdyttelemään.

      Telkkarissa oli kiintoisaa asiaa kylmähuoneista ja kylmyyden hyvistä puolista. Sekin kannattaisi ottaa huomioon, kylmässäkin hyvät puolensa. Harvemmalla suomalaisella kai kylmähuonetta, isot kotikylmiötkin jo historiaa. Että sellanen vois sopia mulle oikein hyvin, siis jos sattuisin kiinnostumaan palelemisesta.

      =DW=

      • siilimuori

        Siinä on näillä korkeuksilla riittävästi kylmähuonetta kun hakeutuu kartnolle talvisaikaan.Iso kylmähuone onkin.


      • ö-Öö
        siilimuori kirjoitti:

        Siinä on näillä korkeuksilla riittävästi kylmähuonetta kun hakeutuu kartnolle talvisaikaan.Iso kylmähuone onkin.

        Eri asia.

        Näissä urheilijoiden ja muiden lämpöhoitoja ottavien kylmähuoneissa on jopa -110 astetta pakkasta. Niitä on suomessa, urheiluopistoilla ja jossain terveyskylpylöissä. En tiedä tarkemmin,, urheilijat käyvät niissä kovien treenien tms jälkeen. Hyvää lihaksistolle, lisäksi telkkarissa kerrottiin, että palautuminen nopeaa, eikä sen jälkeen väsytä.

        Ihan loogista, ei ruhjeitakaan saa mennä saunaan hautomaan. Ja aina kaikenlaisissa urheiluskaboissa on jääpusseja jne lääkintäporukoilla revähtymiä jne varten.

        =DW=


      • eppu2

        Ei sydämen vajaatoimista ole saunomisen este, lämpö 80 astetta, eikä tietenkään koko päivää olla. No lääkäri osaa taas sanoa kullekin henkilökohtaisesti mikä sopii ja mikä ei.
        Tutkimukset yleensä tehdään perusterveillä ihmisillä.
        Fibromyalgia on sairaus, jossa saunominen voi pahentaa kipuja.
        Itselläkin on noita ihojuttuja ollut. Pari kertaa lehahtanut sellainen läiskätauti, (ei varmaa diagnoosia), että jo pelkkä uiminen sai sen ´´loistamaan´´.

        Jos noita kerrostalosaunoja varsinaisesti remontoi muuhun käyttöön, pitää muuistaa ilmoitusvelvollisuus.

        Itse en sähkösaunaa lämmittäisi useinkaan, Maalla lämmitän puulämmitteistä 2-3 kertaa viikossa, on se mukavaa, kun endorfiinit ja oksitosiinit lähtevät liikkeelle.

        Puulämmityksessä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa päästöihin.

        Onhan se niin, että kaikessa ihmisen toiminnassa on ja-puolensa, se vaan, että mitä kukin missäkin asiassa haluaa korostaa.

        Hevonenkin pieree kaasua ja jollei se sitä tekisi, kuolisi ähkyyn.


      • ö-Öö
        eppu2 kirjoitti:

        Ei sydämen vajaatoimista ole saunomisen este, lämpö 80 astetta, eikä tietenkään koko päivää olla. No lääkäri osaa taas sanoa kullekin henkilökohtaisesti mikä sopii ja mikä ei.
        Tutkimukset yleensä tehdään perusterveillä ihmisillä.
        Fibromyalgia on sairaus, jossa saunominen voi pahentaa kipuja.
        Itselläkin on noita ihojuttuja ollut. Pari kertaa lehahtanut sellainen läiskätauti, (ei varmaa diagnoosia), että jo pelkkä uiminen sai sen ´´loistamaan´´.

        Jos noita kerrostalosaunoja varsinaisesti remontoi muuhun käyttöön, pitää muuistaa ilmoitusvelvollisuus.

        Itse en sähkösaunaa lämmittäisi useinkaan, Maalla lämmitän puulämmitteistä 2-3 kertaa viikossa, on se mukavaa, kun endorfiinit ja oksitosiinit lähtevät liikkeelle.

        Puulämmityksessä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa päästöihin.

        Onhan se niin, että kaikessa ihmisen toiminnassa on ja-puolensa, se vaan, että mitä kukin missäkin asiassa haluaa korostaa.

        Hevonenkin pieree kaasua ja jollei se sitä tekisi, kuolisi ähkyyn.

        "Työn alla" savusauna

        Ollut tosin jo parikymmentä vuotta. Ikäänkuin ikuisuusprojekti, ikivanha savusauna pitäisi rempata. Mutta siinä meitsi saunoi toistakymmentä ensimmäistä elinvuotta. Saatiin sisälle sähkösauna ja sen käyttö sitten jäi. Syy, lämmittämisen viemä aika ja muutenkin sisäsauna näppärämpi, ei edes vesiä tarvitse kantaa.

        Savusaunan löylyt sopisi mulle. ei kuumaa, mutta pehmeää ja kosteaa, kuitenkaan ei mikään höyryhuone. Ja nykyisellään sitä olisi aikaakin lämmitellä. Että menisi enenpi jus fiilistelypuolelle, ei niinkään pesytymiseksi.

        Saunasta juu riittää kaikilla kommenttia ja mielipidettä, kaikilla omansa ja kun saunojakin vaikka millaisia. Mulle sauna ei enää ole mikään intohimo, just ton rentoutumisen ja fiilistelyn takia kiinnostaa, peseytyä voi helposti ilman saunaakin.

        =DW=


      • ö-Öö kirjoitti:

        "Työn alla" savusauna

        Ollut tosin jo parikymmentä vuotta. Ikäänkuin ikuisuusprojekti, ikivanha savusauna pitäisi rempata. Mutta siinä meitsi saunoi toistakymmentä ensimmäistä elinvuotta. Saatiin sisälle sähkösauna ja sen käyttö sitten jäi. Syy, lämmittämisen viemä aika ja muutenkin sisäsauna näppärämpi, ei edes vesiä tarvitse kantaa.

        Savusaunan löylyt sopisi mulle. ei kuumaa, mutta pehmeää ja kosteaa, kuitenkaan ei mikään höyryhuone. Ja nykyisellään sitä olisi aikaakin lämmitellä. Että menisi enenpi jus fiilistelypuolelle, ei niinkään pesytymiseksi.

        Saunasta juu riittää kaikilla kommenttia ja mielipidettä, kaikilla omansa ja kun saunojakin vaikka millaisia. Mulle sauna ei enää ole mikään intohimo, just ton rentoutumisen ja fiilistelyn takia kiinnostaa, peseytyä voi helposti ilman saunaakin.

        =DW=

        "teevee"

        Olen aikoja sitten kertonutkin, oli meilä Demarien vaali-savu-sauna.
        Sai tupakoida silloin.
        Ei kuitenkaan liity saunaan.
        Minä selvä, Enoni ei.
        Joten kattoa hipova vihtansa maalasi minut mustaksi.
        Laiturilta siis uimaan, ja taas olin kuin kuorittu Peruna :)

        yst.

        H.


      • ö-Öö

        Tupakointia saunassa?

        Tollasta ei kai keksi kuin demarit. Sitäpaitsi, se on vasta, ei vihta.

        =DW=


      • eppu2
        ö-Öö kirjoitti:

        "Työn alla" savusauna

        Ollut tosin jo parikymmentä vuotta. Ikäänkuin ikuisuusprojekti, ikivanha savusauna pitäisi rempata. Mutta siinä meitsi saunoi toistakymmentä ensimmäistä elinvuotta. Saatiin sisälle sähkösauna ja sen käyttö sitten jäi. Syy, lämmittämisen viemä aika ja muutenkin sisäsauna näppärämpi, ei edes vesiä tarvitse kantaa.

        Savusaunan löylyt sopisi mulle. ei kuumaa, mutta pehmeää ja kosteaa, kuitenkaan ei mikään höyryhuone. Ja nykyisellään sitä olisi aikaakin lämmitellä. Että menisi enenpi jus fiilistelypuolelle, ei niinkään pesytymiseksi.

        Saunasta juu riittää kaikilla kommenttia ja mielipidettä, kaikilla omansa ja kun saunojakin vaikka millaisia. Mulle sauna ei enää ole mikään intohimo, just ton rentoutumisen ja fiilistelyn takia kiinnostaa, peseytyä voi helposti ilman saunaakin.

        =DW=

        No Sinähän teet sitä, kun Iisakin kirkkoa aikoinaan tehtiin.
        On meilläkin siellä mökkkitontilla savusauna, vaan ei ole tullut käytettyä, kun tuo jatkuvalämmitteinen on niin helppo ja pojan mökkiin tulee nyt toinen.


      • ö-Öö kirjoitti:

        Tupakointia saunassa?

        Tollasta ei kai keksi kuin demarit. Sitäpaitsi, se on vasta, ei vihta.

        =DW=

        "teevee"

        "Ei kuitenkaan liity saunaan"

        Sinä olet väärä-uskoinen Suomeli.
        Ihan väärässä maa-kunnassa syntynyt.

        H.


      • siilimuori
        ö-Öö kirjoitti:

        Eri asia.

        Näissä urheilijoiden ja muiden lämpöhoitoja ottavien kylmähuoneissa on jopa -110 astetta pakkasta. Niitä on suomessa, urheiluopistoilla ja jossain terveyskylpylöissä. En tiedä tarkemmin,, urheilijat käyvät niissä kovien treenien tms jälkeen. Hyvää lihaksistolle, lisäksi telkkarissa kerrottiin, että palautuminen nopeaa, eikä sen jälkeen väsytä.

        Ihan loogista, ei ruhjeitakaan saa mennä saunaan hautomaan. Ja aina kaikenlaisissa urheiluskaboissa on jääpusseja jne lääkintäporukoilla revähtymiä jne varten.

        =DW=

        Niin urheilijta on erikseen. Tällaiselle tavalliselle pälliskölle riittää kyllä ihan tuo luonnon antama kylmähuone.


    • Viatonsivullinen

      Mullakin on ollut muutama sauna, tytär oli kiva saunoja. Tuli hevostalleilta kylmissään kotiin, laittoi saunan päälle 60 astetta. Ylälavitsalla makoili ja luki akuankkoja, akuja oli pino saunassa. Lämmitteli itseään pitkään, ennen pesua.
      Sauna oli myös kissan mielipaikka, ylälaude. Hauskoja muistoja.

      • ö-Öö

        Jotkut tosiaan lukee saunassa. ei ole tullut kokeiltua, mun mielestä pitää olla vähän hämärää ja silmälasit tahtoo mennä huuruun.

        Kissat tosiaan pitää saunomisesta. Aikanaan oli pöndellä akkakissa, joka tuli aina savusaunaan mukaan. Etenkin viileinä vuodenaikoina, tietenkin. Meillä oli hyvät välit sen katin kanssa. Kerran menin uimaan ja tietenkin syvälle ja tietenkin vettä henkeen. Ryömin rannalle rykimään. Hitto, katti ui joen yli nuoleen mun naamaria. Ja kissat ei mielellään veteen mene. Sen jälkeen kai mulla onkin ollut jotenkin erityinen ystävyyssuhde kissoihin.

        =DW=


      • siilimuori
        ö-Öö kirjoitti:

        Jotkut tosiaan lukee saunassa. ei ole tullut kokeiltua, mun mielestä pitää olla vähän hämärää ja silmälasit tahtoo mennä huuruun.

        Kissat tosiaan pitää saunomisesta. Aikanaan oli pöndellä akkakissa, joka tuli aina savusaunaan mukaan. Etenkin viileinä vuodenaikoina, tietenkin. Meillä oli hyvät välit sen katin kanssa. Kerran menin uimaan ja tietenkin syvälle ja tietenkin vettä henkeen. Ryömin rannalle rykimään. Hitto, katti ui joen yli nuoleen mun naamaria. Ja kissat ei mielellään veteen mene. Sen jälkeen kai mulla onkin ollut jotenkin erityinen ystävyyssuhde kissoihin.

        =DW=

        Ainoa sanuna missä olen nähnyt luettavan on infrapunasauna, onkohan sekään ihan terveellistä saunomista ja mihin perustuuu, infrapuna?


      • En_tiedä_kyllä

        Pari vuotta sitten törmäsin, en muista missä, keskustelu ketjuun infrapunan tiimoilta puolesta ja vastaan. Siellä oli vahvoja mielipiteitä, kuinka epäterve se voi olla ja että sitä ei ole tutkittu tarpeeksi, verrattiin jopa solariumiin. Mutta oli puolustajiakin ja esiin vedettiin jopa matemaattisia yhtälöitä ja kehon lämmöstä ja infrapunan vaikutuksesta positiivisesti ja mitä kaikkea sitten olikin. Muistelen, että ratkaisua ei tullut koska jokainen mielipiteensä ilmaisija oli jääräpää.


      • siilimuori
        En_tiedä_kyllä kirjoitti:

        Pari vuotta sitten törmäsin, en muista missä, keskustelu ketjuun infrapunan tiimoilta puolesta ja vastaan. Siellä oli vahvoja mielipiteitä, kuinka epäterve se voi olla ja että sitä ei ole tutkittu tarpeeksi, verrattiin jopa solariumiin. Mutta oli puolustajiakin ja esiin vedettiin jopa matemaattisia yhtälöitä ja kehon lämmöstä ja infrapunan vaikutuksesta positiivisesti ja mitä kaikkea sitten olikin. Muistelen, että ratkaisua ei tullut koska jokainen mielipiteensä ilmaisija oli jääräpää.

        No kuulostaa kyllä sellaisela et en mene ennen kuin tarkemmin on tietoa. Oikeaa saunaa ei voita mikään.


    • Lopetin saunomisen jo kymmenen vuotta sitten, ainakin. Rupesin saamaan aina flimmereitä saunoessani, mutta ei ne loppunut vaikka sen lopetinkin, mutta eipä tullut lisää.
      No nyt sillä ei kait olisi mitään merkitystä, kun ne on pysyviä. En ole uskaltanut tahdistimen kanssa edes kokeilla saunomista.

      • "Nittaminax"

        Saako saunassa pitää kädestä, jos aikeet ovat kunniallisia?
        Katsotaanko kunniattomaksi, jos käsi värisee samaan tahtiin?
        Saako toisen ottaa saunassakin itsensä tahdittajaksi?
        Puku-huoneessa sortua toisen syliin...

        H.


      • eppu2

        Empä tiedä voisiko tahdistimen kanssa saunoa. Kardiologi varmaan ainoa, joka osaisi varman vastauksen antaa.


      • eppu2 kirjoitti:

        Empä tiedä voisiko tahdistimen kanssa saunoa. Kardiologi varmaan ainoa, joka osaisi varman vastauksen antaa.

        Ei sitä muista kysyy, kun käy kontrollissa, joka mulla on parin vuoden välein.
        Asun kerrostalossa ja meillä ei ole ollut omaa saunavuoroa, niin ei sitä siksi muista edes kysellä.


    • att2

      Paskaa tosin sauna on ollut aina. Monia tehnyt ei ole saunan syytä eläminen 100% varma.

      Suomalaiset tutkimukset oli aihe mikä tahansa ovat nykyään nollaa.

      • att2

        Sauna on hyvä---ajatus meni väärin. Suomi tutkimukset ovat nollia.


      • senkin.löylyn.lyömä
        att2 kirjoitti:

        Sauna on hyvä---ajatus meni väärin. Suomi tutkimukset ovat nollia.

        Sietäsit isän kädestä vastalla pitkin korvia


      • eppu2
        att2 kirjoitti:

        Sauna on hyvä---ajatus meni väärin. Suomi tutkimukset ovat nollia.

        Muista nyt kumminkin, että kännissä ei sovi saunaan mennä.


      • hospoti

        Mene trolli ihastelemaan neukkujen teknologiaa , Nevassa on hieno vedenpuhdistus laitos.
        Viime vuonna siihen tarttui heteka.


      • henrjii

        ai sukellusveneidikin


    • eppu2

      Kiitos kommenteista, nyt käyn nukkumaan. Hyvää yötä ja vielä parempaa aamua kaikille.

    • att2

      Sauna mestaruus ottakaa Putinmukaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1128
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe