Kylpyhuone erikoiskovasta kipsilevystä?

Niin_Vai_Näin

Rakennetaan taloa ja meille tulee koko pesutilat EK-kipsilevystä. Jako on 30cm ja ulkoseinillä sisimmäinen kerros Finnfoamista (ei jousta kuten villa). Kauttaaltaan tulee luonnollisesti vesierististys.

Jotkut ovat huhuilleet, että kipsilevyä ei saisi käyttää kosteissa tiloissa, eteenkään suihkujen läheisyydessä jne. Meillä kuitenkin molempien suihkujen alle jää lopulta tuo erikoiskova kipsilevy.

Rakennusinsinööri on nämä hyväksynyt ja kun kysyin asiasta, niin sanoi, että huolella tehty vesieriste on avain. Olisi rakennusvirhe jos märkää pääsisi eristyksen puutteesta kipsiin, joka on semmoisenaan hyvä kasvualusta ns. mököille.

Mitä mieltä olette? Itse olen lätrännyt verraten paljonkin vesieristeiden kanssa, jonka kyllä tiedän pitävän oikein tehtynä vaikka jatkuvankin vesirasituksen. Saneerauskohteet ovat kuitenkin pääosin olleet aina jotakin kivipohjaista materiaalia, harkkoja, sementtiä jnejne.

17

3107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiatoo

      Sopii kun vesieriste tehdään kunnolla. Näitä kaikenlaisia "tietäjiä" on turha kuunnella.

      • Ei. Vesi menee molekyyli kerrallaan läpi vesieristeistä. Sit sulla on kipsilevyn takana vielä vedenpitävä finnfoam. Katastrofi tuo on satavarmasti.


    • gri13

      itse ostaisin vielä gri levyn, jota olen käyttänyt paljon. tarkoitettu juuri kylppäriin.

    • Itse en laittaisi kipsilevyä pesutilaan, ainakaan vesiroiske alueille. Vaikka vedeneriste onkin vedenpitävää, menee siitäkin diffuusion takia vesihöyryä läpi ja ajan kanssa kipsilevy vettyy. Käyttäisin kipsilevyn sijaan esim. kaakelilujaa, joka on kiviainespohjainen ja sen pinta on valmiiksi vedeneristetty. On markkinoilla muitakin vaihtoehtoja, mutta tuo on varma valinta. .

      • tekninen2

        Miksi se MUKA vettyy, eikös sen vedeneristeen läpi kaasuna kulkeutuva kosteus jatka matkaa ihan normaalisti ulos asti eri rakennekerrosten läpi.


    • kiveä

      Mietin pari vuotta sitten samaa.. Unohdin kaikenlaiset levyt ja seinät tuli kivimateriaalista. Eipä ainakaan jälkeenpäin tarvitse harmitella. Toki kipsilevystäkin seinät saa tehtyä, mutta olipa sitten tavallista tai ek-levyä, niin kumpikaan ei kestä vettä.

    • Teinkivestä

      Jos ja kun uutta tekee, niin miksi ei tekisi saman tien kunnolla. Tarkoitan kivimateriaaleista rakennettuja seiniä märkätiloissa.

      • quartergallon11

        jos vesieriste pettää ,ihan sama mitä matskua on,vahinko on tapahtunut ja pitää korjata.


    • jwg

      On tuo 1984 rakennettu kylppäri vieläkin kunnossa, vaikka silloin käytettiin tavallista kipsilevyä ja kosteussulkua. Muista primeroida levyt ennen vedeneristystä, tämä ei ainakaan muutama vuosi sitten lukenut kaikkien vedeneristevalmistajien ohjeissa, mutta esim. Gyprokin ohjeissa lukee.

      • adssassssa

        Meillä 79-vuonna tehty kylppäri oli muuten kunnossa paitsi suihkun vieressä olevassa kipsilevy seinässä oli vähän merkkejä kosteudesta.


    • adssaadddaa

      Ei kipsilevyä pesuhuoneeseen vaan kaakeliluja tai jos haluaa halvemmalla niin sitten pelkkä lujalevy joka vesieristetään.

      Toki kaakeliluja pitää vesieristää ruuvien ja saumojen kohdalta, joten siinäkin on melkein sama vetää vesieriste koko levylle samoilla tulilla.

    • Laatoitan

      Työkseni laatoitan ja voin sanoa, että näin on tehty jo pitkään. Alkoi viimeistään silloin yleistyä kun mattoratkaisut jäivät unholaan.

      Toimii siinä, missä muutkin ratkaisut kun vesieristys tehdään oikeaoppisesti. Vesieristys itse asiassa pätee "vaativuudeltaan" ihan samalla tapaa kaikille pinnoille. Olen nähnyt ja saneeranut näitä, joissa on Kaakeliluja tai esimerkiksi Aquapanel, niin jos eristys on pettänyt, niin yhtälailla nämäkin levyt veltostuvat ja menettävät jäykkyytenä eli lösähtää. Täytyy vaihtaa remontissa.

      Huonoin puoli oikeastaan kipsilevyssä on tulevaisuuden saneerausvaihe. Joskus kun kylpyhuone tulee elinkaarensa päähän, niin laatat eivät irtoa kuten harkosta, vaan remontin yhteydessä asennetaan uudet levyt, koska levy ei meinaa pysyä ehjänä kun laatat irrotetaan.

      Ennen tehtiin toki aina kiviainespohjalle, koska ei ollut vesieristeitä. Harkot eivät nääs hapannu. Nykyisin kuitenkin ajat ovat toiset ja meillä on ollut ihan kipsilevytehtaan edustajat luennoineet, kuinka homma toimii. Gyprokin sivuiltakin löytyy muistaakseni ohje, kuinka levyä käytetään märkätiloissa.

      Viimeksi eilen purettiin kylpyhuone sekä kodinhoitohuone, jossa laatat olivat kipilevyn pinnalla. Talo on rakennettu 90-luvun alkupuolella, eivätkä tuolloin vesieristeet olleet lähelläkään tämän päivän eristeitä. Rakenteet, villat ym. kuivia ja hyväkuntoisia.

      Kunnolla tehty on kunnolla tehty, olipa seinä mitä tahansa tarkoitukseen sunniteltua. Käy ja kysele kokeneemmilta remonttimiehiltä. Kaikki "molekyyli kerrallaan diffuusiiot" ovat käytännön tasolla pelkkää kusetusta tai kokemuksen puutetta.

    • laattamies3

      Tietääkseni Helsingin rakennustarkastajat eivät ole hyväksyneet enää moneen vuoteen kosteaan tilaan gyprok levyä. Pesuhuoneen seinät kannattaa muurata tiilestä, kalkkipontista 85 200 300.Kylpyhuone jossa suihku, suihkun seiniin Aquapanel levy ja vesieriste. sitten laatta. Lattiassa lämmitys ja riittävä kaato, vesieristys ja laatta. Kipsilevykin kestää pitkään jos on hyvät vesieristykset ja hyvin ilmastoidut kuivat tilat. Kaakeliluja on elämätön levy jon laatoittaa vain levyn alueen . Kun levyttää suuremman alueen niin laatat halkeilee levysaumojen kohilta ellei niihin tee liikuntasaumoja. Näitä töitä ei kannata aivan itsekseen tehdä ellei ole näistä kokemusta. Vast.mestarille ja valvojalle ne yleensä kelpaa koska kaikki eivät ole näihin perehtyneet. Yleensä kosteiden tilojen rakentaminen, saneeraus vaatii vuosien harjoittelun ennenkuin siihen pääsee jyvälle. Ja vielä vesieristeistä, siveltävät yksikomponettiset vesieristeet pitävät vettä vain seinissä ja lämmitettävissä kaatolattioissa jotka pääsevät välillä kuivumaan. Erittäin paljon näkee vielä heikkotasoista vesieristämistä sekä yleensä kosteiden tilojen rakentamista. Itse olen tehnyt näitä töitä jo sieltä -70 luvulta asti. Toivottavasti tästä on jotain hyötyä !

    • kipsijalka

      Minulla on parkettilattia kylpyhuoneessa, hyvin on toiminut.

    • Jämpti

      Yli 10 vuotta rakennushommia tehneenä ja alaan yli 5 vuoden kolutuksen saaneena voin sanoa, että paras ratkaisu on tehdä materiaalista mikä on helpoin korjata.

      Kun ja jos jokin alkaa vuotamaan on aivan sama onko seinä kiveä vai levyä kaikki kuitenkin joudutaan korjaamaan.

      Kiviaineinen seinä ei ole yhtään sen turvallisempi kuin kipsilevy tai mikään muukaan kosteantilanlevy ennemminkin päinvastoin.
      Kipsilevy ilmaisee todella nopeasti jos esim. vedeneriste on alkanut jostain syystä vuotamaan, kun taas muurattu seinä voi kastua ja levittää kosteutta piilevänä laajallekkin alueelle monta vuotta ennekuin vahinko huomataan ja sen korjaaminen on todella työlästä.

      esim. ulkoseinän eteen sisäpuollelle on muurattu tiiliseinä tuulettuvalla ilmavälillä ja kosteus on päässyt kuitenkin ajan kanssa ulkoseinään niin siinähän joudut sitten purkamaan ensin sen tiiliseinän, että pääset käsiksi ulkoseinään tai jos ulkoseinässä olisi ollut kipsilevy vaakakoolauksen päällä niin pääset suoraan käsiksi kostuneeseen seinään.

    • rak.mies3

      Kosteassa tilassa käytetään vain kosteuden kestäviä rakennusaineita. Kostuttuaan ne voidaan kuivata. Kipsilevy ei ole tällainen. Kaikki levyt menee piloille jos laatat joudutaan poistamaan. Vain betoni ja tiiliseinä kestää laattojen poiston. Kosteat tilat voidaan rakentaa että nme kestää vähintäin sen 30-vuotta. Laattojen väriin kyllästytään yleensä jo aiemmin.

    • pellepeloton

      Ruotsissa kipselevun käyttö on kosteissa tiloissa kielletty. Minusta paras olisi muurata tiilestä kylpyhuoneen seinät kuten ennen yleensä tehtiin. Oman ymmärrykseni mukaan jos kosteuseriste sattuu joskus pettämään niin vahinko ei ole niin suuri kun tiili ei mene kosteudesta miksikään ja kosteus pääsee pois eristeiden läpi tuulettumaan pois. Tosin lasivilla tai kivivilla on huono luovuttamaan kosteutta pois. Mutta mitä jos laittaisi kylpyhuoneen kohdalle seinään selluvillan joka kuivuu toisin kuin lasivilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1691
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1317
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe