Hassu kysymys

kamunkansmietittii

Esimerkiksi,että miksi ihminen saattaa näyttää valokuvassa erinäköisenä, kuin peiliin katsoessa? Ja kun otan esim.kännykällä kuvan kaveristani,niin hänen silmänsä ovat kuvassa paljon pienemmät kuin mitä oikeasti ovatkaan. Mistä tämä oikein johtuu? Yleensäkin kaikki ns.virheet korostuu.

20

145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Fifteen_Feet

      Se menee näin:

      liian lyhyt kuvausetäisyys

      Fifteen Feet

      Our brains recall people's facial features as they appear to be from about 15 feet (5 meters) away.

      Ask a human visual system researcher for the details, but our eyes don't actually see anything by themselves. All our eyes do is send signals to our brains which are then interpreted in ways about which we're still learning.

      In the case of facial recognition, when our eyes see a familiar face, it triggers our brain to reconstruct an image of those features as they appear from about 15 feet.

      If we see someone from only inches away, we don't see them distorted as a camera would; our brain perceives and reconstructs their features in proportions similar to a distant view.

      Therefore we want to be at least about 15 feet away when photographing people in order to achieve realistic proportions.
      http://www.kenrockwell.com/tech/portrait-lenses.htm

      http://mcpactions.com/2010/07/21/the-ideal-focal-length-for-portraiture-a-photographers-experiment/

      http://petapixel.com/2012/08/12/how-focal-length-affects-your-subjects-weight-in-portraits/

      https://www.pinterest.com/tapkes/focal-length-examples/

      http://www.bubblewrapstudio.net/blog/tag/portrait/

      http://petapixel.com/2011/11/07/a-striking-look-at-how-focal-length-affect-head-shots/

      http://www.ontakingpictures.com/2010/08/impact_of_focal_length_on_port/

      Tämä on se ongelma kännykkäkameroilla - kuvat otetaan aivan liian läheltä. TODELLA LIIAN PALJON LÄHELTÄ!!!

      Jos nyt lähdet siitä, että linssi pitää olla oikeanlainen esim. 280mm f/4 APO-Telyt-R
      http://www.l-camera-forum.com/leica-wiki.en/index.php/280mm_f/4_APO-Telyt-R

      Niin huomaatkin, että kamerasi vaihtuu kännykästä Leica M (Typ 240) kameraan.
      http://en.leica-camera.com/Photography/Leica-M/Leica-M

      Lisäksi tarvitset R-Adapter M
      http://en.leica-camera.com/Photography/Leica-M/Technical-Equipment/Ergonomics/R-Adapter-M

      • amunkansmiettii

        Harmi,että enkunkieli on heikko. Miksei se sitten esim.noilla julkkiksilla vaikuta,vaikka heilläkin on lähikuvia? On se usein järkkyä,kun katsoo kännykän valokuvaa. :O


      • Fifteen_Feet
        amunkansmiettii kirjoitti:

        Harmi,että enkunkieli on heikko. Miksei se sitten esim.noilla julkkiksilla vaikuta,vaikka heilläkin on lähikuvia? On se usein järkkyä,kun katsoo kännykän valokuvaa. :O

        "Miksei se sitten esim.noilla julkkiksilla vaikuta"

        tottumiskysymys - sulla ei oo mitään hajua, miltä ne julkkikset oikeasti näyttää, jos oot nähny aina niitä läheltä otettuja kuvia - jos kuitenkin näkisit rinnakkain 50 cm päästä ja 5 metrin päästä otetut kuvat samasta henkilöstä, ymmärtäisit asian.


      • Fifteen_Feet

        tässä yksi 280 mm otettu kuva - kuvausetäisyyttä ei kerrota, mutta se on kuitenkin metrejä
        https://www.flickr.com/photos/sandhillphoto/15457307083/in/set-72157648188950958

        kokokuva: Leica Apo-Summicron-M 90mm f/2 ASPH.
        laaja puolikuva: Leica APO-Telyt 135mm f/3.4
        puolikuva: Leica 180mm f/2.8 APO-Elmarit-R II
        puolilähikuva: Leica 280mm f/4 APO-Telyt-R
        lähikuva: Leica 350mm f/4.8 Telyt-R

        Jotenkin näin se menee.


      • Huomioitsija
        amunkansmiettii kirjoitti:

        Harmi,että enkunkieli on heikko. Miksei se sitten esim.noilla julkkiksilla vaikuta,vaikka heilläkin on lähikuvia? On se usein järkkyä,kun katsoo kännykän valokuvaa. :O

        Ei haittaa. Mikä sensijaan haittaa, ovat nämä Fifteen_Feetin omalaatuiset kirjoitelmat.


    • Fifteen_Feet

      Niin ja vielä - kyse on siis kuvausetäisyydestä ... mutta käytännössähän se menee niin, että mitä lyhyempi polttoväli, sitä lähempää otat kuvan.

      • älä_ota_peiliselfietä

        Eikä mene niin... vaan mitä pienempi kuvakulma/pitempi polttoväli niin sitä pienempi kohde kuvaan mahtuu. Sitten on tarvittaessa pakko mennä kauemmaksi. "Liian laajalla" putkella ei ole mikään pakko lähemmäksi mennä. Kuvasta ei vaan sitten tule ihan niin tarkka. Nykyisillä järjestelmäkameroilla kuvasta kyllä tunnistaa helposti pienetkin kasvot eikä läheskään aina tarvitsisi erottaa ihon ryppyjä, näppyjä ja muita virheitä. Esim. linkkaamaasi muotokuvaa katsotaan netissä tavallisesti suunnilleen 1500x1000 px eli 1,5 megapikselin tarkkuudella. Itselläni ei ainakaan tule mitään tarvetta suurentaa sitä koko ruudulle saati sitten ladata alkuperäistä tiedostoa.

        Listaamasi polttovälisuositukset muotokuvaukseen ovat tod.näk. valokuvausstudioon tarkoitettu. Ulkona tai yleisissä tiloissa riittävän kaukaa kuvaaminen tuottaa erilaisia ongelmia. Kyllä parin metrin etäisyys toimii yleensä ihan riittävän hyvin. Täytyy olla harjaantunut katsoja, että kasvoilla huomaisi sen epätoivotun "laajakulmaefektin".

        Kyse on nimenomaan kuvausetäisyydestä, ei objektiivi siihen vaikuta, ellei se ole kalansilmäobjektiivi tai muuten vaan vääristävä.

        Peilikuvan ja valokuvan erilaisuudesta löytyy juttua mm. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/23/miksi-naytat-valokuvissa-aina-niin-hirvealta Eli itsestä valokuva voi näyttää oudolta, kun on tottunut peilikuvaansa, mutta muista ihmisistä taas peilikuvasi voisi näyttää oudolta. Ero on tietenkin sitä suurempi, mitä epäsymmetrisemmät kasvot ovat.

        Kasvot ovat usein yllättävän epäsymmetriset, vaikka selvästi nähtäviä puolieroja ei olisi. Tästä luin mielenkiintoisen jutun joku aika sitten. Vaikka selvästi epäsymmetriset kasvot näyttävät rumalta, niin täydellinen symmetriakaan ei ole toivottavaa. En nyt sitä artikkelia löytänyt, mutta tässä on hyviä erimerkkejä http://www.buzzfeed.com/omarvillegas/heres-what-15-celebs-would-look-like-if-their-faces-were-sym#.vonJwrqjMv Suuri osa kuvista näyttää niin pahasti luonnottomilta, että vähän epäilyttää kyllä olisiko tehty jotain lisämuokkauksia "symmetrisoimisen" lisäksi.


      • luonnottomia

        Joissakin noista oli ainakin pää selvästi kallellaan, jolloin tuo "symmetrisointi" venyttää ja litistää naamaa eri puolilta. Ehkä se selittää luonnottomuutta.


    • Jos kuvaat kännyllä/laajakulmalla hyvin läheltä/käsivarren mitan päästä niin kuvan henkilö on "lusikkaan katsoneen näköinen". Näet siis saman kun katsot kiiltävän teräslusikan kuperalta puolelta naamaasi. Nenä kasvaa kohtuuttomaksi muuhun nassuun verrattuna. Kokeile jos et usko!

      Jos haluat oikein muotokuvan niin täyskenno kameralla sopii kun optiikka on yli 100 mm ja kropilla taas vähintään 70 mm mutta pieni lisäys tuohon pituuteen ei ole haitaksi. Joskus (hyvään) vanhaan filmiaikaan pidettiin 135 mm lasia hyvänä potrettilasina. Tuskin naamat tuosta ajasta paljoakaan ovat muuttuneet.

      • kamunkansmiettii

        Hauskasti selitetty! :D Kiitos.


    • Prokuristi

      Perspektiivi riippuu kuvausetäisyydestä, normaaleimmillaan ihminen on 1,5-2 metrin päästä katsottuna. Jos käyttää melko laajakulmaista optiikkaa (kännykkäkamera) tulee mentyä liian lähelle. Siksi perinteinen potrettilasi 135 kamerassa (ns täyskenno nykytermeillä) on 85-135mm, koska sillä saa tuolta matkalta ruudun sopivasti täyteen.

      Peilistä ihminen katsoo naamaansa varsin läheltä, hyvä potretti otetaan, kuten sanottu, loitompaa. Toinen syy miksi peilissä saattaa olle eri naama on epäsymmetrisyys. Itsensä näkee tavallisesti vain peilistä, jos naamavärkki on epäsymmetrinen näyttää valokuva oudolta koska epäsymmetrisyys johon on tottunut ja jota ei huomaa näyttää tuplaantuneen. Sama juttu kun näkee kaverinsa peilistä, saattaa olla yllättävän erinäköinen kuin mihin on tottunut, kun epäsymmetria muljahtaa toiselle puolelle.

      • tiiperotar

        Eli siis valokuva näyttää sen oikean kuvan ja peilikuva on valetta?


      • Prokuristi

        Valokuvassa naamavärkki on oikein päin, peilikuvassa on peilikuva. Jos on tottunut katsomaan vinoa naamaansa peilistä, näyttää valokuva tuplasti kierommalta. Sama juttu kun näkee vinonaamaisen kaverinsa ensi kertaa peilistä.


    • alkuperäiseen

      Kukaan ei ole peilikuvansa näköinen vaikka moni niin luulee.

    • kiinalainenko

      Ei vieläkään selvinnyt se,että miksi silmät ovat kuvassa pienemmät kuin peilissä??? Jos peilissä silmät ovat ihan normaalin kokoiset,niin miksi ne kuvassa ovat pelkät viirut??

      • viirut

        Ota valokuva siitä mitä näet peilistä. Näyttääkö kuva samalta kuin peiliin katsoessa vai kiinalaiselta?


      • Toisissa kameroissa on erilaisia valoja eräisyyden mittaamista tai pupillien pimentämistä varten. Toisilla ne saavat ihmiset varautumaan ja sulkemaan silmät tai siristämään niitä. Kytke nämä valot pois.


    • kdhjagheg

      Liian lyhyt polttoäli vääristää kännykässä, mutta harva on naamataulultaankaan täysin symmetrinen. Peilissä kaikki on väärinpäin. Oikea on vasen ja päinvastoin.

      • Ei peili käännä oikeaa ja vasenta. Peli kääntää kuvan syvyyssuunnassa. Illuusio siitä, että kääntäisi oikean ja vasemman johtuu vain siitä, että kääntyessään ihminen kääntää ne. Siksi puhuttaessa vasemmasta ja oikeasta usein pitää täsmentää kenen vasen ja oikea.


    • YönRuskeaSilmä

      "Esimerkiksi,että miksi ihminen saattaa näyttää valokuvassa erinäköisenä, kuin peiliin katsoessa? "

      Peiliin katsoessa joutuu ölaittamaan valot päälle ja toteamaan, että on yön timo?


      "Ja kun otan esim.kännykällä kuvan kaveristani,niin hänen silmänsä ovat kuvassa paljon pienemmät kuin mitä oikeasti ovatkaan. Mistä tämä oikein johtuu? "

      Yön timoilla silmät näkyy hyvin pimeässä


      "Yleensäkin kaikki ns.virheet korostuu."

      Kaikki tumma on virheellistä, valokuvauksessa tietenkin.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      73
      3350
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      562
      3170
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2682
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2052
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      313
      1864
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1845
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1775
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      129
      1424
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1261
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1238
    Aihe